Dodaj do ulubionych

Most Solidarności

IP: *.eu.org 30.05.05, 22:59
>Do komisji przysłany został w międzyczasie wniosek grupy płocczan o nadanie > przeprawie imienia Bożego Miłosierdzia.

Dobre :D

... a wiec most Solidarnosci ... no trudno
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Re: Most Solidarności IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.05, 23:12
      Jeśli Kolczyński reprezentuje "Solidarność" to ja nie chcę takiej nazwy . Cała
      nadzieja w radnych , ze nie przegłosują tej nazwy .
      • Gość: bridge Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:23
        Czyżby nowa utrata możliwości wybrania naszego lokalnego patrona ? I to
        sławnego, historycznego i nie politycznego---bez teczki i podejrzeń.
        • Gość: olek Re: Most radnego ZENONA-SYLWESTRA !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:32
        • piotrploc Re: Most Solidarności 31.05.05, 07:56
          Trzeba było głosować i namówić do głosowania swoich znajomych a nie teraz
          narzekać.
      • Gość: ziutek Re: Most Solidarności IP: *.c152.petrotel.pl 08.06.05, 08:49
        Proponuję aby most zamiast Solidarności nosił imie Księgowej Solidarności
        regionu Płockiego, mówiąc krótko most VIOLA
    • Gość: joe Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:46
      >W przypadku propozycji nadania przeprawie imienia Papieża oraz Bożego
      Miłosierdzia komisja musi zwrócić się o zgodę do Kurii Diecezjalnej.

Musi??? Jeeezu gdzie ja żyję. To jest demokracja?
      • Gość: dydo Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 08:06
        Od początku wiadomo było, że będzie to most Solidarnośći, bo Milewski musiał to
        załątwić swoim kolegom z ulicy Jachowicza. Zawsze trzeba mieć gdzie wrócić.
        przypominam, że tam głowną księgową jest niejaka Kulpa Viola. A przecież już za
        ponad rok wybory i dla MIlusi zabraknie miejsca w ratuszu, co najwyżej w radzie
        osiedla. Tylko nie wiadomo, której - czy tam gdzie mieszka (Imielnica), czy tam
        gdzie jest zameldowany (Winiary). I jak ato demokracja - plocczanie
        zadecydowali, a przecież pozbawiono ich możliwości wyboru - nie mogą wybrać
        nazwy Jana Pawła II. To jest właśnie demokracja w wydaniu Wyborczej i
        Milewskiego, ktrzy zawarli sojusz w tej sprawie. Ohyda . I to jest właśnie
        draństwo. Mówi się, że Wiśnia politykuje w tej sprawie, a jest dokładnie odwrotnie.
    • Gość: ziomek Re: Most Solidarności IP: *.c158.petrotel.pl 31.05.05, 08:46
      Tak jest. Nazwa została już wybrana. To most "SOLIDARNOSCI", a nie inaczej.
      Proszę zobaczyć jak rozłożyły się głosy. I na tym powinno sie skończyć dyskusję.
      Gazeta ponosi winę za przeciągania tego gadania, tego mielenie powietrza. Nikomu
      to nie potrzebne. Jako czytelnicy dajemy łatwo się wciągać , a następnie
      podpuszczać w bezsensowne gadanie. Do tego stopnia, że słyszę chichot z
      ...redakcji. Oj, brzydko, brzydko.
      Reasumując, jest most Solidarności i na tym kropka. Oczywiście kropka nie na
      moście, a po temacie.
      Miłego dnia.
      • Gość: do ziomka Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 08:50
        Chyba nie czytałeś poprzedniego wpisu. To rada miasta, a nie wyborcza i Milewski
        wybierają nazwę dla płockiego mostu
        • Gość: ziomek Re: Most Solidarności IP: *.c158.petrotel.pl 31.05.05, 10:37
          Cały czas mam na uwadze wskazana ilość głosów. Jeżeli tak ludzie (czyt.
          płocczanie, czytelnicy zdecydowali to co ma do tego tzw. rada miasta? Nie
          należy ulegać w demokracji wydumanym autorytetom. Po prostu większość decyduje.
          Tylko tyle.
          • w_starym_kinie Re: Most Solidarności 31.05.05, 12:18
            Większość decyduje???
            Człowieku, w tym plebiscycie wzięło udział ok.1000 osób! Taki ułamek ma decydować?
    • Gość: Maria Re: Most Solidarności IP: *.c153.petrotel.pl 31.05.05, 10:16
      Absolutnie sie nie zgadzam na Most Solidarności, to kpina.Powinien miec nazwe
      zwiazaną z Płockiem - a więc im.Bolesława Krzywoustego, bo wtedy stolica była u
      nas, Jana Pawła II, bo był Papiez w Płocku, albo też, czego nikt nie
      zaproponował im. Władysława Broniewskiego. Jakim był człowiekiem, to wiemy,
      miał wzloty i upadki, ale zawsze podkresłał,ze " mnie ta ziemia od innych
      drozsza".....No i był wielkim poetą, czego w Płocku wcale sie nie zauważa.
      Proszę spojrzec jak wyglada Jego dom rodzinny i otoczenie...
    • daisy2005 Re: Most Solidarności 31.05.05, 10:22
      Absolutnie nie zgadzam się na Most Solidarnosci, wg mnie to kpina, chodzi o to,
      aby ktos z Solidarnosci zaszczycił otwarcie tego mostu, tylko op to. Uważam, ze
      most , jego imie, powinno byc zwiazane z naszym miastem, a więc Most
      Piastowski, lub Krzywoustego, bo wtedy stolica była u nas, albo Jana Pawła II,
      bo zaszczycił nas swoja obecnoscia,albo tez powinien nosic imię naszego
      wielkiego poety Broniewskiego. Miał on wzloty i upadki, ale zawsze twierdzi,
      ze " mnie ta ziemia od innych drozsza ".... O Broniewskim sie nie pamieta,
      wystarczy popatrzec jak miasto dba o jego dom rodzinny na Kosciouszki. Tam
      powinno byc muzeum, a rosna chwasty..
      • piotrploc Re: Most Solidarności 31.05.05, 10:43
        A czy byłaś jedną z siedmiu osób głosujących za nazwą "Piastowski"?
        Ludzie! Nie chodzicie na wybory, nie głosujecie w referendach a potem
        narzekacie. Jeżeli taka jest wasza postawa ("bo to i tak nic nie zmieni") to
        uszanujcie wybór większości. 758 : 77 głosów. To mówi samo za siebie.
    • Gość: ludzie oglady Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 11:09
      nie no poraz kolejny widac jakim jestesmy zasciankiem.Pierwszy niewypal:
      stadion wisly plock imienia Kazimierza Górskiego( swoją drogą wielki szacunek
      dla tego pana)a drugi to most imienia solidarności.Z drugiej strony dzieki
      takim akcjom wiemy ze to Polska wlasnie!!!
      • Gość: do ziomka Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 12:52
        Ty nadal nie wiesz, o co chodzi. Plocczanie nie zadecydują o nazwie miasta.
        Kapituła z sobie wiadomoych powodów pozbawiła ich możliwości głosowania na most
        Jana Pawła II. Gdyby do tego doszło, wówczas Jan Paweł II wygrałby w cuglach
        (patrz opinie forum w tej sprawie)
        • Gość: ziomek Re: Most Solidarności IP: *.c155.petrotel.pl 31.05.05, 13:49
          Jezuuuuuuuu! Jeżeli tzw. kapituła zrobiła to o czym ty wiedziałeś, a ja nie
          miałem pojęcia to cofam wszystko co napisałem wyżej. Pierwszy wezmę sztandar
          roztropności i stanę na przeciw tej kapitule. Za to,że robią ludzi w buca i się
          rządzą.
          Myślę tak: nasz most - to my wiemy jak go nazwać!. Powiedziałem. W morde jeża!
          Ale mnie wkurzyli, Gościu...
          • w_starym_kinie Re: Most Solidarności 01.06.05, 10:11
            Gość portalu: ziomek napisał(a):
            > Myślę tak: nasz most - to my wiemy jak go nazwać!. Powiedziałem. W morde jeża!

NASZ?
            Jaki nasz?
            Taki on mój, jak i twój, ale to nie znaczy, że ty i ja mamy prawo o nim
            decydować, ponieważ to by zakrawało na anarchię!
            Musi być jakaś władza, która trzyma w garści postronki sterów... Ja rozumiem, że
            dobrze byłoby wybrać nazwę dla mostu poprzez jakieś głosowanie _w cywilizowany_
            sposób, ale posty w stylu tego wyżej łagodnie mówiąc rozśmieszają mnie...
    • Gość: frost Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 13:13
      Ja glosowalem za Krzywoustym... Ale wybrali niech ich strzeli... :[ Solidarnosci.
    • Gość: ppp Pospolite ruszenie-bzdura!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 13:18
      "Pospolite ruszenie"piszą w tekście a póxniej ranking głosów i wychodzi
      zaledwie ok.800 na 130 tys. płocczan to chyba niewiele jak na kiluletni konkurs
      i trudno nazwać to pospolitym ruszeniem:) - bzdura!!!
    • Gość: zielin Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 13:46
      Jaki kurna most Solidarności?! Jakie pospolite ruszenie? Pogieło ich chyba z ta
      nazwą. Nazwa ma być związana z Płockiem!!
    • Gość: warszawiak Tylko Most Krzywoustego ! IP: *.acn.waw.pl 31.05.05, 13:59
      Most Solidarności mógłby stanąć w wielu innych miastach- Gdańsku, Szczecinie,
      Wrocławiu, Warszawie czy Katowicach (bo wszędzie tam działała opozycja
      antykomunistyczna), a księżę Bolesław Krzywousty (nie król !) najlepiej
      przypominałby o tysiącletnich dziejach Waszego grodu i czasach, gdy Płock był
      nie tylko stolicą Mazowsza, ale de facto całej Polski !!!
    • Gość: PLO JAN PAWEŁ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 14:17
      Tylko tak a nie inaczej ewentualnie ściśle związana z naszym pięknym miastem
      wiec Bolesława Krzywoustego
      • Gość: hubson Re: JAN PAWEŁ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 14:49
        Jesli mial bym mozliwosc glosowania na Jana Pawla II to oddal bym swoj glos na
        niego. Reszta nazw nawet nie powinna byc bran w porownaniach. A teraz jesli
        przejdzie nazwa Solidarenosc to bedziemy mieli most im fabryki
        czekoladek :_)))))))
        • Gość: płock Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:04
          Myślę, że dobrze iż wygrała ta nazwa. Jest ona bardzo blisko związana z Janem
          Pawłem II. Przecież nie ukrywajmy, że gdyby nie Papież, gdyby nie Jego słowa
          o "odnowę tej ziemi" nie byłoby, a na pewno nie wtedy SOLIDARNOŚCI.
          • Gość: płock ciąg dalszy mojej wypowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:07
            Poza tym nie jest to SOLIDARNOŚĆ w cudzysłowiu.
            Można to interpretować jako solidarność międzyludzką - "Nie ma solidarności bez
            miłości" - to też z Jana Pawła II, którego Imieniem tak wielu chce nazwać ten
            most.
          • w_starym_kinie Re: Most Solidarności 01.06.05, 10:15
            Gość portalu: płock napisał(a):
            > o "odnowę tej ziemi" nie byłoby, a na pewno nie wtedy SOLIDARNOŚCI.

Podziękuj "solidarności" za wielkie bezrobocie, biedę, oligarchów, afery,
            bezczelnych polityków itd itd.
        • workolot Re: JAN PAWEŁ II 04.12.13, 20:12
          Nie wiem czy to przeczytasz. Twój idol prawdopodobnie również "lubił" dzieci. A już co najmniej innych męzczyzn.
    • Gość: adam Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:23
      dyskusja interesująca i wyjątkowo merytoryczna czyli na poziomie
      ja bym wolał Most Książąt Mazowieckich ,
      gość "płock" celnie powiedział - to most solidarności , tórej dziś tak mało
      i hołd dla Papieża
      Płock nigdy nie był stolicą Polski lecz dzielnicy, eeech
      • Gość: Jarek SOLIDARNOŚĆ PŁOCKA Z RADZIWIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:25
        A może ludzie ( w tym komisja ) nie wiedzą , że historia Płocka zaczęła się
        znacznie wcześniej niż w roku 80 . Nie wiem tylko skąd wzięło się w nazwie
        miasta " Stołeczny , Książęcy "Może ci co na to wpadli i ci co póżniej
        przegłosowali ( jednogłośnie ) byli mądrzejsi od tych co to pamięcią po za
        ostatnie 25 lecie nie sjęgają UMNIEJSZAJĄC TYM PŁOCKOWI i jego chlubnej
        historii.
        • Gość: latar Re: SOLIDARNOŚĆ PŁOCKA Z RADZIWIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 09:18
          A dlaczego nie most OPZZZ-u?
          • Gość: jurczyk Re: SOLIDARNOŚĆ PŁOCKA Z RADZIWIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 09:19
            ja proponuje most "Solidarnosći 80"
          • Gość: belfer Re: SOLIDARNOŚĆ PŁOCKA Z RADZIWIEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 09:20
            A ja Związku Nauczycielstwa Polskiego
    • Gość: kierowiec Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 10:20
      Najlepiej Zenona Sylwestra Wiśniewskiego. Przecież zapada Płocczanom w pamięci
      jako wybitny szmaciarz i krętacz. Gdyby głosować na najbardziej beznadziejnego
      radnego, którego miasto i wyborcy powinni się wstydzić, na pewno zająłby
      pierwsze miejsce. Straszy wszystkich jak mafiozo. Każdy dyrektorek z budżetówki
      się go boi, nawet prezydent Milewski. A może coś w tym jest?
    • Gość: kier Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 13:17
      Ale ten Wiśniewski narobił, po prostu popsuł plan tych co rządzą miastem wraz z
      Gazetą Wyborczą. Prawdopodobnie wiedział on o zamiarze kapituły i wyprzedził
      ich o jeden ruch. Pewnie gdyby złożył inną propozycję to pewnie by nie
      przeszła, a za tą to nawet lewica zagłosowała. A tak skrzętnie przygotowany
      plan wziął w łeb i Prezydent Milewski nie pochwali się w grudniu na sesji gdzie
      będą obchody 25-lecia powstania Solidarności piękną nazwą nowego mostu.
      Tak trzymać i nie popuszczać -jak mówił Jan Paweł II.
      Rozumiem już wsciekłość sympatyków Solidarnosci i gazety na tego radnego.
      • Gość: SOCJALIZMTOPODATKI Na tym Forum można czegoś pewnego sie dowiedzieć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:30
        Jedni głoszą ze most solidarności, inni że im.JP II
        czy ktoś wie coś pewnego ?
    • Gość: @rmator Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 13:17
      Proponuję nazwę Miłosierdzia Bożego.Na przyczółkach postawić pomniki Jana Pawła
      II.Zastanowić się nad zmianą nazwy naszego miasta z Płock na (...?...)i o to
      zapytać Kurię.
    • Gość: Płocczanin Re: Most Solidarności IP: 193.59.95.* 02.06.05, 07:31
      Czy mieszkańcy Płocka muszą być zawsze skazani na nazwy: solidarność czy
      związane z klerem. Trudno zaakceptować inną nazwę? Jeśli radni są z
      grupy "świętych lub solidarnościowej" to serwują nam swoje slogany. Dlaczego
      brakuje logicznych nazw np historycznych itp.
      Pozdrawiam
      • Gość: STAŚ Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 12:01
        Nazwa mostu uniwersalna. " VICTORIA"
        • Gość: -) ALBO ZGODY JAK W PARYŻU ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 14:32
    • Gość: beata Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 09:48
      jestem za
      • Gość: frost Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 13:03
        ZA??!! Solidarnosci? Ja mam nadzieje ze to nie przejdzie! Musi byc cos
        historycznego, ale nie z tej strony... Ksiecia lub Ksiazat! :)
    • Gość: eeeeee Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 13:42
      Książąt Solidarności ? eeech
    • Gość: kier Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 09:53
      Jestem przeciw każdej, Ale śmiejąc się może to być np. :Most baronów
      Solidarności", przecież z Płocka lub najbliższych okolic pochodzą tacy
      działacze jak Tadeusz Mazowiecki, Lech Wałęsa czy Hanna Gronkiewicz-Waltz,
      Andrzeje Celiński czy Szczepan Targowski.
      Głupota ludzka sięga granic.
      Jestem za referendum w sprawie- wyłonienia nazwy dla płockiego nowego mostu.
      Niech wyszyscy się wypowiedzą i wtedy zapadnie decyzją która zobliguje radnych
      do uchwalenia takiej nazwy jaką płocczanie wybiorą.
      • Gość: olo Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:06
        trzeźwiałeś czy co ? już się wypowiadali a ty nie zdążyłeś ?
        znam cie długo, nie chlej tyle !
      • Gość: Ucho Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:10
        Do Kiera.Po pierwsze - baronowie to tylko w S.L.D., druga sprawa Celiński,
        owszem był kiedyś w zw.zaw."SOLIDARNOŚĆ" - niestety okazał się wielkim
        zdrajcą.Po trzecie most nie miałby nazwy od nazwisk tych ludzi których
        wymieniłeś, a od wielkiego ruchu społecznego związanego ze
        zw.zaw. "SOLIDARNOŚĆ",ruchu który przyniósł nam wolność, może troszkę inaczej
        sobie to wyobrażaliśmy, ale jest jak jest - niestety ludzie którzy nami rządzą
        położyli przysłowiową laskę na naród, a ich celem stał się tylko własny
        dobrobyt,ale ja wierzę że będzie lepiej - a wiara czyni cuda-.
      • Gość: pik Re: Most Solidarności IP: *.c153.petrotel.pl 05.06.05, 10:15
        Ręce opadają! Kto steruje wyborem nazwy mostu. Kto pozwala na taki kociokwik?
        Gazeto! Będzie na ciebie.
        Ale, a`propos. Jak sie nazywa rondo na Radziwiu zaraz za starym mostem? Jakoś
        na L...? O kogo chodzi? Kto wie?
        • Gość: olo Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:28
          Mam : im. Utrwalaczy ................
          kretynom chyba pasuje ?
    • Gość: Płocczanka Re: Most Solidarności IP: *.c154.petrotel.pl 05.06.05, 15:42
      Wszystko, tylko nie ta nazwa. Nie pasuje ani do naszego miasta, ani do tego
      mostu!
    • Gość: lipek Re: Most Solidarności IP: *.c154.petrotel.pl 11.06.05, 09:06
      Mam! Mam nazwe: Niech bedzie to most imienia Miry (tej od Mazowsza). I koniec z
      ta polityka na moscie bo sie zawali od tego ciezaru.
      • Gość: adam Re: Most Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 09:11
        pomysł niezły, pewnie spóźniony
        • Gość: do jw.jw Re: Most Solidarności i jego bob budowniczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.13, 12:15
          Słyszałam, że pan inżynier Wyrębkowski dostał niezwykłe wyrazy uznania dla swojej inżynierskiej maestrii na zjeździe Izby Inżynierów. Ilość głosów które dotał w wyborach świadczy o tym, że nie jest sam i ludzie go doceniaja.
          • Gość: waldek Re: Most Solidarności i jego bob budowniczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.13, 09:28
            Podobno dostał poza swoim jeszcze jeden głos.
          • Gość: sąsiadka Re: Most Solidarności i jego bob budowniczy IP: 95.178.0.* 08.12.13, 15:51
            To chyba Wyrębkowski napisał, a prawda jest taka że dostał dwa głosy.
            • Gość: merry mira Re: Most Solidarności i jego bob budowniczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.13, 21:00
              To trochę mało. Via Europe zagrożona.
              • Gość: płocczanin Re: Most Solidarności i jego bob budowniczy IP: *.c158.petrotel.pl 08.12.13, 21:39
                Siostro, lewatywa dla neoplusa i niech serwisuje dalej trolowanie zanim zacznie pracę przy listach.
                • Gość: pkw Re: jacek i jego antydemokratyczny popęd.... IP: *.c157.petrotel.pl 09.12.13, 21:05
                  jacol pamiętaj, tylko STOPERAN cię uratuje !

Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą,gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu

:>
                  • Gość: mostalnik Re: jacek i jego antydemokratyczny popęd.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.13, 07:47
                    Jasiek co słychać? Co teraz budujesz? Kto ciebie zatrudnił i na jakie stanowisko?
                    • Gość: pkw Re: jacek i jego antydemokratyczny popęd.... IP: *.opera-mini.net 11.12.13, 11:02
                      jacek aż taki głupi nie jest i na błędach się uczy, teraz ze dwie ryzy dorobi na każdy lokal
                      • Gość: Obserwator Re: jacek i jego antydemokratyczny popęd.... IP: *.092.c73.petrotel.pl 11.12.13, 15:42
                        Nie widać poprawy, Intelektem nie błyska teraz tyż. A chłopaki ze słodkich nie mogą mu wybaczyć, że dakiego wstydu im przyniós gdy go w tym maluchu ....
                        Ech!
                        • Gość: pkw Re: jacek i jego antydemokratyczny popęd.... IP: *.opera-mini.net 11.12.13, 16:30
                          nic dziwnego. takiego pajaca w całej historii miasta nie było żeby wpaść w taki głupi sposób :]
                          • Gość: pkw Re: jacek pechowiec :] IP: *.opera-mini.net 11.12.13, 16:42
                            tzdarzenie pechowca jacka jest mniej więcej taki samo małoprawdopodobne i obciachowe jakby kogoś w strefie umiarkowanej na sr...niu w lesie nosorożec dopadł nadziewając rogiem prosto w doopsko :DDD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka