Gość: xxx IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:43 Heheh co za poziom i co za prestiz. POZDRAWIAM przyszlych studentow szacownej PWSZ :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :/ Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:51 niestety ilość przyjmowanych osób w porównaniu z NKJO wzrosła kilkukrotnie i odbija sie to na poziomie. Teraz do PWSZ idzie sie, żeby nauczyc sie np. angielskiego niestety, a nie żeby zdobyć zawód nauczyciela języka. Wybieraja sie tam osoby, któr z trudem zdały mature z języka obcego i niestety, wiele z nich zostaje przyjętych właśnie w związku ze zbyt duża ilościa miejsc. ze szkoda dla wszytskich, w tym obecnych nauczycieli języka oraz samych przyszłych studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychu Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.c154.petrotel.pl 18.07.05, 22:30 ...a na macie trzeba sie uczyc i nie ma rady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:17 Smutne to co piszecie.Na każdej uczelni trzba się uczyć.Nie ma wyjątków.A ci którzy sie tak mądrzą, sedecznie zapraszam na kolokfium z gramatyki do pani Charążki.(Przy okazji Panią Charążkę i Pania Borkowską naprawdę serdecznie pozdrawiam)U nich lepiej mieć 3 niż u innych 4 czy 5.Ciekawa jestem jaką pokażą klasę.Za którym podejściem zaliczą. Jeśli GERMANISTYKA nie cieszy się tak dużym powodzeniem, władze Uczelni powinny uczynić z garstki Germanistów WYBRANYCH. A więc żeby nie przyjmować byle kogo, z jaką kolwiek znajomością języka, a tylko tych którzy naprawdę potrafią. Tak z nimi pracować przez 3 lata, by to ONI stali się elitą. To, że na danym kierunku jest mało studentów nie musi od razu świdczyć o bardzo niskim poziomie. Wręcz przeciwnie. Mała frekwencja powinna być zaletą. Mam nadzieję, że w Instytucie Germanistyki tak właśnie niebawem będzie. Pozdrawiam Absolwentka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:39 Niestety, list Twój, absolwentko germanistyki (?), zawiera tak rażące błędy - vide: kolokwium, jakakolwiek...,że obrona poziomu uczelni przez Ciebie to niedźwiedzia przysługa (jeśli wiesz, co to znaczy.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.isb.com.pl 17.08.05, 20:59 nie ma jak złota polska złośliwość...jesli rozumiesz aluzję.... Ja też jestem absolwentką PWSZ, a obecnie kontynuuję (tak, to nie złudzenie optyczne, znamy i używamy w PWSZ takich długich słów) studia magisterskie uzupełniające w Uniwersytecie Warszawskim, gdzie dostałam się bez trudu, bez mozolnych przygotowań, niemal z biegu i zajęłam miejsce w pierwszej 20ce. Nie taki PWSZ straszny ... Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ 26.08.05, 21:47 jesli uwazasz, ze wymaganie znajomosci jezyka polskiego od absolwenta filologii jest zlosliwoscia, to jestes bardzo przykra, bez znaczenia jaka szkole ukonczylas (a studiuje sie NA uniwersytecie, nie W) poza tym, tak dla Twojej wiadomosci, "aluzja - wzmianka, napomknienie, mające wywołać określone skojarzenia; danie do zrozumienia, poruszenie jakiejś sprawy nie wprost; także przymówka, przytyk do kogoś lub czegoś" Ty natomiast zdecydowanie nie dajesz do zrozumienia, tylko piszesz wprost podsumowujac, mimo ze uwazasz sie za filologa 1. popelniasz bledy gramatyczne 2. poslugujesz sie slowami, ktorych znaczenia nie znasz straszny PWSZ, straszny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:19 na germanistyce w dawnym NKJO z trudem dostawalo sie czworki o piatkach wogole nie bylo mowy, to bylo jedno wielkie wkuwanie, ale dzieki temu absolwenci NKJO prezentuja soba jakis poziom czego niestety nie mozna powiedziec o studentach jak i absolwentach PWSZ, tu dostaje sie piatki za przygotowanie (spisanie zywcem z ksiazek!!) referatu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABSOLWENTKA PWSZ Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.isb.com.pl 17.08.05, 21:04 na anglistyce PWSZ piatki i czworki sa rowniez rzadkie, bo sa dowodem na wiedze i umiejetnosci studentow. trudno jest sie utrzymac, wiele osob odpada w trakcie studiow. absolwenci prezentuja wysoki poziom, bo sa w stanie kontynuowac nauke na najlepszych uczelniach w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.student PW Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:24 "a jeszcze mniejszym język rosyjski z angielskim lub niemieckim. Tu będą wolne miejsca." Uwierzcie mi, że rosyjski w połączeniu z angielskim jest teraz bardzo poszukiwany, ale niestety wśród inzynierów, których znajomość tych języków jest znikoma. Większość firm produkcyjnych współpracuje z Rosją i w wymaganiach stawianych swoim przyszłym pracownikom coraz częściej pojawia się dobra znajomość rosyjskiego, jako najważniejsze kryterium przyjęcia do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 10:00 Jeśli mówimy o niskim poziomie języka niemieckiego, to moim zdaniem powinniśmy mieć pretensje do nauczycieli gimnazjów i liceów. Prawda jest taka, że nic nie robią. Czy na zajęciach w liceum regularnie są przeprowadzane ćwiczenia z rozumienia tekstu słuchanego, czy zajęcia prowadzone są w 50% w j. niemiecki? Mało konwersacji!!! A pytania "Jak się czujesz? Czym się interesujesz" nie sprawią ,że uczeń zacznie lepiej, odwazniej, czy płynniej mówić, albo więcej rozumieć.To pytania do tzw. NAUCZYCIELI, być może też do Absolwentów NKJO.Jak zaczniecie dobrze uczyć, to może Absolwenci PWSZ będą duma uczelni. Prawda jest taka, że do zajęc trzeba się sumiennie przygotować. Dotyczy to nie tylko uczniów, studentów, ale także i Nauczycieli. Ja przypominam sobie panią mgr Borkowską wzorowo przygotowaną do każdych zajęć, codzień z artykułami, gazetami, tekstami, książkami niemieckojęzycznymi, z mapkami, pocztówkami. Miała tyle tego, że mogla tym obdzielić wszystkich studentów i jeszcze by jej sporo zostało.Uczęszczjąc na praktyki, pamiętam Nauczycieli idących do sali lekcyjnej zaledwie z dziennikiem, a na biurku tylko albo AŻ podręcznik i ćwiczenia. Tylko na to moi drodzy was stać??? Macie dobre, wygodne posadki, wakacje i wszekie możliwe Święta do wykorzystania, I NIC NIE ROBICE!!!!!! Po prostu spoczęliście na laurach. To do Nauczyciela, który próbuje sprzedać nam własny prestiż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:18 buehehe weź się zastanów co Ty piszesz.... >Czy na zajęciach w liceum regularnie są przeprowadzane ćwiczenia z > rozumienia tekstu słuchanego, czy zajęcia prowadzone są w 50% w j. niemiecki? u mnie były nawet w 80%... rozumienie ze słuchu, porozumiewanie się językiem niemieckim to codzienność obecnie w liceum... wiec nie pisz czegoś, o czym niewiele wiesz :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka-kasia na germanistyce...mgr Kołakowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 23:26 Ja przypominam sobie panią mgr Borkowską wzorowo przygotowaną do każdych zajęć, > > codzień z artykułami, gazetami, tekstami, książkami niemieckojęzycznymi, z > mapkami, pocztówkami. Miała tyle tego, że mogla tym obdzielić wszystkich > studentów i jeszcze by jej sporo zostało to prawda, bardzo miło wspominam panią Borkowską. była też taka mgrKołakowska - beztalencie i mruk z wiecznie obrażona miną, dyktującą ze swoich notatek i cały czas patrzyła na zegarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koAla Re: na germanistyce...mgr Kołakowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:23 i jeszcze niejaka przewielebność główny metodyk kraju od siedmiu boleści - Frau Rumianowska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alaaaaaa Re: na germanistyce...mgr Kołakowska IP: *.c148.petrotel.pl 01.09.05, 23:31 pamietam jak stawiala ujemne punkty :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka 2 Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.isb.com.pl 17.08.05, 21:17 popieram stanowisko przedmowczyni! wiekszosc wykladowcow PWSZ to swietnie przygotowani do zajec nauczyciele,specjalisci w swoich przedmiotach (np dr z UŁ), profesjonalisci w kazdym calu. wiadomo zawsze sie ktos znajdzie, ale to wyjatki. jesli chodzi o poziom to blad lezy w kwestii dyrekcji PWSZ ktora niestety postawila na ilosc nie jakosc. nie bede bronic studentow, bo czasem rzeczywiscie wstyd... ale nie popadajmy w skrajnosci. anglistyka np ma wysoki poziom, kilka osob dostalo sie na mgr na UW. wyniki na studiach zaleza przede wszystkim od studenta, to juz nie podstawowka. a PWSZ jest OK. narzekac kazdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: windsurf3r Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:34 A o PW to sie nie pisze :/ Ta GAZETA WYBIORCZA coraz bardziej mnie deerwoje :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bukoszczak Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.05, 09:55 Okazało się ,że PWSZ (LICENCJACKA )jest bardzo w Płocku potrzebna ,ale co dalej i kiedy zostanie powołana ,tak oczekiwana przez absolwentów w Płocku ,filia Uniwersytetu Łódzkiego dla studiów II stopnia( MGR.)?Może ktoś odpowie publicznie w Gazecie ? Pytanie o powołanie kieruję do Senatów : PWSZi UŁ oraz Prezydenta Miasta Płocka ( o lokal ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert W Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 11:22 zeby były w Płocku studia mgr uczelnia musi miec kilku własnych profesorów, a tego nie zrobią w kilka miesiecy, więc ktos was fajnie oszukał z tym magistrem w Płocku :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:24 a mi PWSZ nie chcą oddać papierów.. składałam tam papiery na ekonomię integracji rolnej i regionelnej w UE... dostałam się gdzie indziej tam gdzie chciałam... więc nie chce zajmować miejsca innym... a oni mi odpowiedzieli, że w tym tygodniu sekretariat jest zamknięty, a papiery mogę odebrać dopiero w przyszłym tygodniu.. w Trzepowie, bo tam już wszystko przesłali... i szanowna pani, która odebrała telefon... rzuciła słuchawką :] Nie dość, że jako jedyna szkoła chcieli wszystkie dokumenty, tzn i zdjęcia i orzeczenie lekarskie od razu... to teraz nie można tego odebrać wsześniej... :/ co za szkoła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:05 > Nie dość, że jako jedyna szkoła chcieli wszystkie dokumenty, tzn i zdjęcia i > orzeczenie lekarskie od razu... to teraz nie można tego odebrać wsześniej... :/ Czesc, Moglbys cos wiecej napisac o tym orzeczeniu? Czy wszystkim kandydatom jeszcze przed decyzja o przyjeciu dawali skierowanie na bezpltne badania? Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.c155.petrotel.pl 19.07.05, 20:23 pytania na ekonomie sa normalnie z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:53 np jakie? ;D i mam pytanie jak sie zdawalo nowa mature w tym jezyk i gere to tez jest ta rozmowa? chyba tylko PWSZ zrobily taka rekrutacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.c155.petrotel.pl 19.07.05, 20:32 za tyle kasy co przyjmuja od kandydatow na pwsz to mogli by przynajmniej odnowic ten smieszny palacyk w Trzepowie,a wogole to te pytania na kierunki ekonomiczne to sa wrecz smieszne.Powinny byc wczesniej dawane jakies zagadnienia a nie czlowiek nawet niewie czego ma sie uczyc a pytają dosłownie z wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:55 dlatego idę gdzie indziej... ;D a nie chce "zawalac" miejsca innym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odin Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 12:08 podajcie może zatem przykładowe pytania na tą ekonomie... Odpowiedz Link Zgłoś
hippolin pytanie o Sz.P.mgr Danutę Charążkę 21.07.05, 14:29 O ile dobrze zrozumiałem to ta Pani uczy na PWSZ na germanistyce tak? Mnie uczy na PW, ok nauczycielka, ale myślę, że za dużo czasu poświęca na gramatykę, rozumiem że jest Ona ważna, ale tak naprawdę znajomość słówek i całych zwrotów pozwala na pewniejsze posługiwanie się jezykiem i nawet zrozumienie gramatyki. pozdrawiam tą Panią :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.05, 20:56 Złośliwy prostak!!!Ciekawe czy chociaż posiadasz 10% wiedzy możliwej do uzyskania na tej uczelni !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krycha Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.isb.com.pl 17.08.05, 20:51 Jakie masz podstawy aby kwestionowac poziom PWSZ? To uczelnia ktora owszem ma pewne minusy, jak kazda zreszta, ale bezsprzecznie musi oferowac wysoki poziom kształcenia. Po PWSZ dostalam sie na mgr uzup na UW bez problemu!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKK Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:43 Jestem absolwentką PWSZ.Skończyłam język niemiecki i jestem bardzo zadowolona. Szkoła dała mi ogromne możliwości. Teraz pracuje w firmie, w której moja znajomość języka niem. jest bardzo ważna. Takie negatywne opinie piszą osoby nie mające pojęcia o języku niemieckim. Polecam gorąco PWSZ. Trzeba się wprawdzie dużo uczyć, ale potem sukces murowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alaaaaaa Re: Rozpoczęły się egzaminy do PWSZ IP: *.c148.petrotel.pl 01.09.05, 23:18 ogromne mozliwosci w Płocku ? Odpowiedz Link Zgłoś