Dodaj do ulubionych

Mamy już plakat szóstej edycji akcji "Ratujmy p...

26.10.05, 23:37
Głupia mętalność polaka
Żywi bardziej potrzebują pomocy. Mam na myśli w opłakanym stanie domy dziecka
i ubogich ludzi, których nie brakuje w naszym kraju. A zmarłym wg. Pisma Św.
bardziej przyda sie modlitwa za nich niż pomniki na ich grobach.

Może ktoś z organizatorów wytłumaczy mi sens tej akcji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Magdalena Re: Mamy już plakat szóstej edycji akcji "Ratujmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 23:51
      ratujmy co się da
    • Gość: Ze Starego Miasta Re: do morfeusza3115 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 08:57
      śpij dalej. Szkoda czasu na tłumaczenie ci czegokolwiek - sam jesteś głupi.
      I "mentalność" analfabeto
    • Gość: autorytet moralny Re: Mamy już plakat szóstej edycji akcji "Ratujmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 09:14
      Starych nagrobków pozostało kilka i wielu lat na te kilka nagrobków wyłudzane
      są pieniądze.
      Na cmentarzu naruszono spokój zmarłych. Dla nich ważniejsze są nagrobki (a
      raczej co da się pod pozorem ich ratowania wyłudzić) jak pozostawienie w
      spokoju kości zmarłych. Gdyby naprawdę chodziło o ratunek tych kilki nagrobków
      to dlaczego nie sfinansowano tego z opłat za nowe dołki w ziemi. Jest ich około
      5 tysięcy, mnożąc to przez opłatę (około 5 tysięcy) mamy 25 milionów złotych, a
      do tego nalezy dodać to co wyłudzono od Miasta io mieszkańców na ratowanie
      pozostawionych nagrobków. Bezpośrednio odemnie Ci oszuści nie dostaną nawet
      złamanego zeta, i tak wyłudzą moje z budżetu.
      • Gość: Do pacana Re: Mamy już plakat szóstej edycji akcji "Ratujmy IP: 193.59.38.* 27.10.05, 11:50
        Właściwie to szkoda dla ciebie słow pacanie. Rusz swoje 4litery i zobacz ile w
        czynie społecznym ludzie prowadzacy Akcję "Ratujmy Płockie Powązki" odnowili w
        ciągu 6 lat nagrobków zasłużonych Płocczan. O ile mi wiadomo Urząd Miasta NIGDY
        nie dał ani grosza na odnowę zabytkowych nagrobków nawet gdy chodziło o
        nagrobek byłego Przewodniczącego rady Miasta Płocka. Nie twoj spokoj bedzie
        naruszony z powody ttej głupoty ktorą napisałes i od ciebie małyczłowieczku
        nikt nie chce pieniedzy bo nie jestes godzien.
        papa, nie pozdrawiaj krewnych, bo pewnie tacy głupi jak i ty.
      • Gość: Dorota Zaremba do "autorytetu moralnego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 12:25
        Jako członek Stowarzyszenia "Starówka Płocka" - wraz z Gazetą Wyborczą
        organizatora akcji Ratujmy "Płockie Powązki" - wyjaśniam "autorytetowi
        moralnemu":
        1. organizatorzy akcji nie naruszają spokoju zmarłym - nie rozumiem, co masz na
        myśli i zupełnie nie poczuwam się do odpowiedzialności. Ludzie, którzy odeszli
        z naszego miasta są dla nas ważni - to pamięć o nich, wspaniałych i zasłużonych
        ludziach ratujemy konserwując niejednokrotnie jedyne materialne ślady ich życia,
        2. zabytkowych nagrobków, na wszystkich płockich starych nekropoliach, jest
        kilkadziesiąt. Do tej pory zakonserwowaliśmy w ramach akcji 13 spośród nich:
        ze "starego" cmentarza przy Al. Kobylińskiego:
        - nagrobek rodziny Kozłowskich - dotychczasowy symbol naszej akcji,
        - nagrobek Teresy Radzickiej Podkomorzyny Zakroczymskiej,
        - nagrobek doktora Stanisława Sienickiego - płockiego Judyma, wyjątkowego
        lekarza, którego do grobu w 1866 roku odprowadziło całe miasto,
        - płytę nagrobną adwokata Stanisława Sonnenberga,
        - nagrobek radcy prawnego Henryka Grendyszyńskiego,
        - płytę epitafijną pułkownika Jana Gugenmusa – legionisty, oficera wojsk
        Księstwa Warszawskiego i potomka królewskich zegarmistrzów,
        - płytę epitafijną Pauliny Wilewskiej,
        - nagrobek rodziny Pestugiów.
        z "nowego" cmentarza przy Al. Kobylińskiego:
        - grobowiec rodzeństwa Grabskich na „Nowym” cmentarzu rzymsko – katolickim -
        Orląt Lwowskich, poległych w obronie Ojczyzny w wojnie 1920 roku,
        - nagrobek rodziców Władysława Broniewskiego,]
        - nagrobek Gradomskich,
        - wraz z TNP nagrobek Macieszów,

oraz nagrobek na cmentarzu ewangelicko - augsburskim Władysława Sztromajera
        pierwszego Prezesa Rady Miejskiej Miasta Płocka drugiej Rzeczpospolitej.

Wszystkie te konserwacje wykonywane były z pieniędzy zebranych podczas akcji -
        do puszek kwestarskich oraz od sponsorów (np. PERN) i współpracujących
        organizacji (np. TNP). Darczyńców corocznie honorujemy tabliczką pamiątkową na
        kaplicy na "starym" cmentarzu przy Kobylińskiego. NIGDY nie otrzymaliśmy GROSZA
        z BUDŻETU - ani miejskiego, ani państwowego. Nie jesteśmy też finansowani przez
        administratora cmentarza, który wraz z właścicielem nekropolii pobiera opłaty
        za nowe pochówki. PODKREŚLAM - nie my pobieramy opłaty za pochówki i nie
        dostajemy z tych opłat pieniędzy dla akcji. Co rok informacja o powyższych
        faktach podawana jest publicznie - takie są wymogi przepisów państwowych oraz
        nasze obyczaje.
        Nie jestem oszustem, ani nie wyłudzam pięniędzy. W tym roku po raz szósty
        ciężko pracuję, by akcja została zorganizowana sprawnie i przyniosła jak
        najlepszy efekt. Wszystkich, który ze mną pracują serdecznie pozdrawiam i
        dziękuję - to Wasze wsparcie, dobre słowo, życzliwość i uczynności pozwalają mi
        zapomnieć o "autorytetach moralnych" tego miasta. Pozdrawiam też wszystkich
        mieszkańców, którzy finansują akcję datkami do puszek kwestarskich - jak zawsze
        obiecuję, że nie zmarnujemy ani grosza

• zwyczajny1 Do Pani Doroty Zaremby 27.10.05, 12:40
          Jest Pani współorganizatorem akcji, więc adresuję swój post chyba właściwie. Od
          samego początku "Ratowania" uparcie domagam się prawdy w haśle akcji. Nie da się
          bowiem ratować płockich Powązek, bo w Płocku Powązek nie ma i o ile mi wiadomo,
          nigdy nie było. Powstaje więc jakaś schofrenia - albo ratujemy Powązki - ale to
          w Warszawie, albo ratujemy płocki zabytkowy cmentarz, czyli płocką tradycję,
          płocką pamięć o przodkach, nasze historyczne korzenie! Ktoś, kto wymyślił te
          nieszczęsne Powązki, zapewne ma ostry kompleks prowincji i stąd takie stołeczne
          zapożyczenia. Pani konserwator, czy my, płocczanie, naprawdę mamy powody do
          takich kompleksów???? To płocki, a nie powązkowski cmentarz okazał się
          najstarszą nekropolią na ziemiach polskich (obecnych), pochowanych jest na nim
          wielu społeczników wyrosłych bądź działających na tej ziemi. Tu spoczywają
          prochy patriotów, ofiar wojen i najeźdźców. Czy naprawdę musimy otaczać się
          blichtrem nieswojej sławy??? Mówi się o Płocku, że jego społeczęństwo jest
          eklektyczne, że przeważa ludność napływowa (budowa petrochemii itd.) i dlatego
          Płock ma słabą świadomość swoich korzeni. Nazwa "płockie Powązki" tylko
          utwierdza tę tezę. A ja uważam, że nie mamy się czego wstydzić. Ratujmy Płock,
          jego przeszłość, pamięc o historii, w którą wpiasana jest nawet stołeczność.
          dajmy spokój Powązkom, oe należą do Warszawy.
          • Gość: Dorota Zaremba do zwyczajnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 12:50
            Jestem autorem hasła Ratujmy "Płockie Powązki" - wymysliłam je w 2000 roku.
            Miałam na myśli nie konkretne miejsce - np. "stary" cmentarz przy Al.
            Kobylińskiego, z którym akcja jest niepotrzebnie przez wielu identyfikowana, a
            wszystkie zabytkowe płockie nekropolie oraz wspaniałą tradycję kwest
            organizowanych przez Waldorfa w Warszawie. Wydawało mi się, że taka nazwa to
            dobry pomysł. Przez lata, pod wpływem podobnych jak Twoja uwag, miałam
            wątpliwości, czy dobrze wymyśliłam. Od roku ich nie mam - w ramach
            ubiegłorocznej kwesty zorganizowalismy ankietę, w której zapytalismy między
            innymi o to, czy zmienić hasło akcji. W ankiecie wzięło udział z tego co
            pamiętam około 300 osób - tych, którzy mieli na to ochotę. I odpowiedź była
            jednoznaczna - około 90% z nich było za pozostawieniem nazwy akcji
            • zwyczajny1 Re: do zwyczajnego 27.10.05, 13:02
              Cóż... Waldorf wymyślił coś nadzwyczajnego w sferze poruszenia sumień i
              zachowania pamięci. Znalazł bardzo wielu już naśladowców jeśli chodzi o podobne
              akcje, są w bardzo wielu miastach. Nigdzie jednak - przynajmniej o tym nie
              słyszałem - nikt tak dosłownie nie splagiatował nazwy jego pomysłu.
              Pisze Pani, że nabrała wątpliwości co do hasła pod wpływem wypowiedzi podobnych
              do mojej. Ciekawe, że oddaliła je ankieta na niezwykle małej grupie mieszkańców
              130-tysięcznego miasta. Podejrzewam, bez złośliwości, że ci, którzy się w
              ankiecie chcieli wypowiedzieć, to grono bliskie organizatorom. A co z tymi,
              który nazwa się nie podobała? Są nieważni?
              Ja dalej pozostaję przy swoim zdaniu - nazwa tej przecież dobrej akcji jest zła,
              nawiązująca do małomiasteczkowych kompleksów, a nie do budowania dumnego z
              Płocka jego społeczności. A co sądzą o tym inni internauci?
              • Gość: Dorato Zaremba Re: do zwyczajnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:47
                No właśnie - pięknie napisałeś o idei Waldorffa. O "splagiatowanie" nazwy tego
                pomysłu pokusiła się co najmniej Łódź - tam ratują Łódzkie Powązki. Ankietę,
                dotyczącą między innymi nazwy akcji, rozdaliśmy co najmniej w ilości 2000 egz.
                przed akcją oraz podczas kwesty - wszystkim, którzy wrzucali datek do puszek
                kwestarskich i chcieli ją wypełnić. Rzeczywiście - Ci, którzy uczestniczą w
                akcji wrzucając przysłowiowy grosz do puszki kwestarskiej - to "grono bliskie
                organizatorom" ;-) Przy okazji serdecznie pozdrawiam!!! Wypełnionych ankiet
                otrzymaliśmy około 300 egz. - pewnie mało w 130tys. mieście - ale my i tak się
                cieszymy. Z tego co wiemy jesteśmy jedynym stowarzyszeniem społecznym
                organizującym ankiety. Ci, którzy wypełnili ankietę i którym nazwa się nie
                podobała, są dla nas ważni - pozdrawiamy! W ankiecie prosiliśmy ich o
                sympatyczną nazwę alternatywną, ale się nie doczekaliśmy
                • zwyczajny1 Do Pani Doroty 27.10.05, 14:21
                  Hm... O Łodzi nie wiedziałem, ale to i tak mojego "powązkowskiego sceptycyzmu"
                  nie zmienia :-)
                  Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienia w sprawie ankiet, choć ciekawe, że nigdy do
                  mnie żadna nie dotarła...
                  Dodam jeszcze jedno - respektuję prawo organizatrów akcji do nadania jej nazwy.
                  Ponieważ jednak idea ratowania pamięci o dawnym Płocku jest mi bliska, daję
                  sobie prawo do własnych uwag i krytyki. Chciałbym, żeby Płock nie musiał się
                  podpierać nieswoją wielkością. Kiedy byłem na Rosie, czułem niezwykłość tego
                  miejsca, żadne Powązki mi się nie kojarzyły. Tak jak nie kojarzą mi się w Płocku.
                  A datek dam jak zwykle i... dalej będę zły, że to na jakieś nieprawdziwe Powązki
                  :-)))
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: Dorota Zaremba do zwyczajnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:35
                    Jak Bóg da, jak się Bogu spodoba (tak mówił Sienicki - ten lekarz, którego
                    nagrobek odnowiliśmy) to będę kwestowała 1 listopada po 15.00 na cmentarzu przy
                    ul. Norbertańskiej - tym z piękną kaplica prawosławną. Zapraszam - z
                    przyjemnością porozmawiam z kimś, komu nie jest wszystko jedno
          • caro333 Re: Do Pani Doroty Zaremby 27.10.05, 12:53
            Panie Zwyczajny! Brawo,brawo i jeszcze raz brawo!!!Głupia megalomania GW obnaża
            prowincjonalizm i ciasne horyzonty niektórych płocczan! Ratujmy płockie
            nekropolie!!!!!
            • Gość: auorytet moralny Re: Do Pani Doroty Zaremby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:57
              A gdzie kasa za każdy dołek?
              Czy ta kasa nie powinna iść na utrzymanie cmentarza w nalezytym stanie, a idzie
              na hulaj dusza, piekła nie ma.
              Zbieranie na ratowanie itd. jest tylko naciąganiem, a przy tym główną rolę gra
              przypodobanie się władzy: proboszczowi, biskupowi itd, który czerpią ba...rdzo
              przyzwoitą kasę z dołków na tym cmentarzu i to dołków sprzedawanych w tym samym
              miejscu któryś raz z koleji. Profanacja grobów to się nazywa, cholerne pazerne
              gnojki, które nawet kości przodków nie są w stanie uszanować! Wasze będą w taki
              sam sposób rozwleczone i to szybciej niż wam się wydaje.
            • Gość: Resal Współczuję organizatorom. IP: 193.59.95.* 27.10.05, 13:59
              Jako człowiek corocznie wrzucający do puszki uważam, że nazwa jest jednak
              drugorzędna.
              Cmentarz to nasza historia, nieraz żeby to zrozumieć trzeba odwiedzić cmentarz
              Łyczakowski we Lwowie lub cmentarz na Rosie w Wilnie.
              Zwracam uwagę, że kilka wypowiedzi w tym wątku bulwersuje. Zwłaszcza, gdy
              pojawiają się insynuacje, zarzucające organizatorom machlojki i nadużycia.
              Współczuję teraz ludziom, którzy stoją społecznie (niektórzy z dziećmi) na
              deszczu i chłodzie po kilka godzin, a potem słyszą takie rzeczy. A pewnie w tym
              czasie mogliby być gdzie indziej...
              • Gość: Dorota Zaremba Re: Współczuję organizatorom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:05
                Dziękuję Resal
                • Gość: autorytet moralny Groby pobielane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 06:45
                  Jesteś jak ten grób pobielany.
                  • Gość: do śmiecia morales Re: Groby pobielane IP: *.c157.petrotel.pl 28.10.05, 18:05
                    Kop sobie grób śmieciu moralny- PiSiorku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka