Dodaj do ulubionych

Broniewski jak The Clash

06.11.05, 22:28
No proszę. Broniewski wiecznie żywy. I bardzo dobrze, bo naprawdę wielkim
poeta był i podobnie jak Norwid czeka na swoje "późne wnuki", które odkryją go
na nowo nie patrząc na jego twórczość przez pryzmat PRL-u, który zresztą
zniszczył go jako człowieka. Nie mogę w tym miejscu nie napisać, że Władysław
Broniewski był Jagiellończykiem. A swoich nauczycielach pisał m.in. tak: "Byli
to światli, kochani ludzie. Kształtowali chłopięce dusze, wskazywali drogi
trudne do samodzielnego znalezienia..."
I to się nie zmieniło... :-))

Ale o swoim rodzinnym mieście nie miał zbyt pochlebnej opinii:
"Płock jest miastem zakamieniałym, które zmienić się nie może nigdy...
Szczęsliwie to, że to bydło zwane >>płocką inteligencją<< ni mnie już ziębi,
ni parzy... Witali tu wczoraj hallerczyków z kwiatami... myślałem sobie, że
inaczej nieco wyglądał nasz odjazd do Legionów cztery lata temu" dranie! omal
kamieniami za nami nie ciskano, wyklęci byliśmy w >>opinii publicznej<<. Pies
ich mordę lizał - oni teraz wojsko polskie witają - tfu!..."
I tu też chyba niewiele się zmieniło... ;-))
Obserwuj wątek
    • Gość: wqrwiony Re: Broniewski jak The Clash IP: *.cug.edu.cn / 202.114.200.* 06.11.05, 23:39
      ej sluchaj stary jak czytam te twoje wypociny na forum to zal mi dupe sciska i
      wydaje mi sie ze nie jestem od osobniony w swoich tramatycznych przezyciach
      przynosisz wstyd i hanbe jagielonczykom wymachujac ich godlem kto daje ci takie
      prawa skonczyles jagielonke i co czujesz sie lepszy
      pewnie matka z babcia cie molestwowaly w dzicinstwie a teraz nocami piszac te
      brednie onanizujesz sie "bo dla nas zabawa na koncercie dla ciebie gnoju noc w
      internecie"
      • Gość: Skrzydlak Re: Broniewski jak The Clash IP: *.class144.petrotel.pl 06.11.05, 23:49
        Gość portalu: wqrwiony napisał(a):

> ej sluchaj stary jak czytam te twoje wypociny na forum to zal mi dupe sciska
        i
        > wydaje mi sie ze nie jestem od osobniony w swoich tramatycznych przezyciach
        > przynosisz wstyd i hanbe jagielonczykom wymachujac ich godlem kto daje ci taki
        > prawa skonczyles jagielonke i co czujesz sie lepszy
        > pewnie matka z babcia cie molestwowaly w dzicinstwie a teraz nocami piszac te
        > brednie onanizujesz sie "bo dla nas zabawa na koncercie dla ciebie gnoju noc
        w internecie"

....czego wymagać jak Ty masz głowe tylko do jedzenia...
        • Gość: kubek wody Re: Broniewski jak The Clash IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 07:59
          Romcio J pewnie nie wie, że Broniewski to komunista i pijak.
          • swingers77 Broniewski - czy aż tak nie lubił Płocka ?? 07.11.05, 08:21
            Romek pisze, że o swoim mieście Broniewski nie miał zbyt pochlebnej opinii,
            aczkolwiek znane są takie wiersze o rodzinnych terenach które wspominał bardzo
            ładnie:

Równino mazowiecka,
            Rozpostarta szeroko,
            Po tobie błądzi moje serce dziecka
            I męża oko.
            Z Tumskiej spoglądam Góry
            Na Królewski Las,
            Zaciera jego kontury
            Czas.
            Mokradła i kaczeńce...
            Dawno to było temu.
            Myśli już nie dziecięce i nie młodzieńcze.
            Czemu?
            • w_starym_kinie Re: Broniewski - czy aż tak nie lubił Płocka ?? 08.11.05, 19:32
              swingers77 napisała:
              > Romek pisze, że o swoim mieście Broniewski nie miał zbyt pochlebnej opinii,
              > aczkolwiek znane są takie wiersze o rodzinnych terenach które wspominał bardzo
              > ładnie:

Różnicy pomiędzy ARCHITEKTURĄ i KRAJOBRAZEM
              a
              MENTALNOŚCIĄ SPOŁECZEŃSTWA
              w ogóle nie dostrzegasz???
          • Gość: ziomek ach ty kubek w kubek durna pało! IP: *.c153.petrotel.pl 07.11.05, 14:58
            Warchole śmierdzący jak możesz pisać takie świństwa o jednym z niewielu
            wielkich poetów. O patriocie, moim ziomku z Płocka, o dumie naszego miasta. O
            poecie z krwi i kości, soczystym jak życie. Jak możesz tak nasr.. na biały
            obrus i kalać pamięć człowieka umęczonego przez system, który sam własną ideę
            wrzucił do błota. Nie chodż więcej obok jego pomnika, nie spoglądaj z Tumów na
            Królewski Las, nie siadaj pod Dębem za Domem.Nie czytaj i nie słuchaj Jego
            wierszy Bo nic się nie nauczyłeś i nic nie rozumiesz. Jesteś jak pień odarty z
            kory, bez duszy. Jak perły między wiersze...
            • Gość: ziomek jeszcze do kubka IP: *.c153.petrotel.pl 07.11.05, 15:02
              Miało być "jak perły między wieprze..." Wqrzyłeś mnie, aż mi się ciemno w
              oczach zrobiło, koleś, co się "kubek" nazywasz
    • Gość: Aśka Re: Broniewski jak The Clash IP: *.c155.petrotel.pl 07.11.05, 08:35
      Płock także zapomniał o poecie. Popatrzcie jak wyglada jego dom rodzinny! Widok
      pozałowania godny.ZNP doprowadził do jego ruiny i to tak, że wstyd jest tam
      pójść i pokazac to miejsce dzieciom, nie mówiąc już o turystach. Jak będziemy
      tak dbali o swoje zabytki, to niedługo nikt do tego miasta nie przyjedzie!
      • Gość: Skrzydlak Re: Broniewski jak The Clash IP: *.class144.petrotel.pl 07.11.05, 08:42
        Dlatego nie zwklekaj, zrób coś z tym. W czynie społecznym możesz odnowić dom.
    • Gość: Ze Starego Miasta Re: Broniewski jak The Clash IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 08:54
      Romanie - Broniewski wtedy, gdy to pisał, był młodym słusznie rozczarowanym
      postawą płocczan, człowiekiem. Potem jego opinia o mięscie musiała sie jednak
      zmienić - świadczą o tym pisane w dojrzałym wieku wiersze pełne nostalgii
    • Gość: micksnow Re: Broniewski jak The Clash IP: 212.160.172.* 07.11.05, 09:19
      A propos Norwida - tego to juz nawet The Chemical Brothes odkryli wiec chyba
      nie jest tak zle.....
      • Gość: lolomanolo Re: Broniewski jak The Clash IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 16:53
        Gość portalu: micksnow napisał(a):

> A propos Norwida - tego to juz nawet The Chemical Brothes odkryli wiec chyba
        > nie jest tak zle.....

Chyba Niemena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka