Gość: Bukoszczak IP: *.c148.petrotel.pl 07.12.05, 21:59 To krok w dobrym kierunku,do tego zwolnienia podatkowe od gminy jeżeli kwoty te przeznaczone będą na remonty.Zacząć od Starego Rynky! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: turb Re: Ratusz daje pieniądze na zabytki IP: *.aster.pl 08.12.05, 00:32 a teraz mam pytanie czy pan prezes prof. Kruszewski dostanie pieniadze na zabytki tzn. na niedawno zakupione kamienice na Starym Miescie? bardzo jestem ciekaw. Tak towarzystwo robiace sobie dobrze tzn niby TNP znowu pewnie jakby zrobilo sobie dobrze. No ale zobaczymy prawdopodobnie jestem uczulony i zbyt podejrzliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ratusz daje pieniądze na zabytki IP: 195.33.116.* 08.12.05, 06:19 Kto wiedział, że taka uchwała wejdzie kupił kamienice za grosze wyremontuje za państwowe pieniądze i sprzeda lub wynajmie za ogromne pieniądze. Złoty interes. Powinien ktoś sprawdzić kto ostatnio nabył kamienice czy przypadkiem nie był to ktoś siedzący blisko koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna361 Re: Ratusz daje pieniądze na zabytki 08.12.05, 09:06 To bardzo dobry pomysł - wreszcie płockie przestrzenie publiczne - pierzeje kamienic - będą miały szansę nabrać blasku. Mam nadzieję, że pomysł ten będzie realizowany z większą skutecznością niż inne projekty Ratusza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieszkto ajajaj.Mam problem! IP: *.c240.petrotel.pl 08.12.05, 09:26 Czy ja dobrze czytam i kumam ten cytat w kontekscie całej informacji? Cyt:". Ta decyzja w ciągu kilku lat może odmienić oblicze starówki. Rudery zastąpią architektoniczne perełki." Ot i sztuka przekazu... Jednoznaczność informacji i komentarza. Domyślam się, że autorzy rozpaczają nad tym, że te "rudery" się tak panoszą i będą "zastępować architektoniczne perełki". Biedne te perłki.;)) Chodzi o to, jak powiedział ktoś bardzo znany, aby język giętki powiedział to co pomyśli głowa.;)) Ps. Daję słowo, że się nie czepiam. ________________________________________________________ Co za pogoda! Nie cierpię liberałów w taki dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna361 o perełkach 08.12.05, 09:41 To na pewno przejęzyczenie. I najciemniejsze dni w roku. Ale już po Świętej Łucji (13.12) będzie lepiej - przynajmniej dnia nie będzie już ubywało Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: o perełkach 08.12.05, 09:48 To na pewno nie jest przejezyczenie. Po prostu piszacy ten tekst nie zna strony biernej jezyka polskiego, co jest bardzo naganne u dziennikarza, nawet poziomu "Gazety na Mazowszu" Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna361 Re: o perełkach 08.12.05, 09:54 "w papierowym" wydaniu GW jest: "Znikną rudery, wrócą architektoniczne perełki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tensam, a jakże ciepłe kraje IP: *.c241.petrotel.pl 08.12.05, 12:00 No i proszę! Można? Można! To nawet ładnie brzmi. Wiem, że to z pośpiechu, żeby zdążyć z tym netowym wydaniem. Poczekajmy na Nowy Rok i ten "barani skok". A, póki co to przedaj choć jeden brylant ze swojej korony i weż mnie (choćby jako sekuritasa) do ciepłego kraju.;)) No daj się namówić. Będę nosił za Tobą olejek do opalania. Serio! Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna361 Re: ciepłe kraje 08.12.05, 12:14 nie używam olejka, bo potem mam tłuste włosy na piersiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idziezaTobą Re: ciepłe kraje IP: *.c241.petrotel.pl 08.12.05, 12:45 Nie każ mi pisać co bym wtedy zrobił...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: platan nie mogłem wytrzymać i powiem IP: *.c241.petrotel.pl 08.12.05, 12:43 Wiecie co ludzie? Powiem słowo. Z tą dotacją to może być całkiem nie ten tego. Bo może być przeznaczona tylko na ścianę frontową, na remont balkonu lub tylko dachu. Dalej pozostaną wściekle brudne, gruzowate i śmierdzące podwórka ze slamsowatymi oficynami. Jestem przekonany, że nie powinno sie tak zrobić jak opisałem. Jestem pod silnym wrażeniem nowej Starówki w Kołobrzegu. Ale tam to inna sprawa. Prezydent z wyrachowaniem pozostawiał centrum w gruzach urządzająć jego okolice. Doprowadził do tego, że wystapił przymus zajęcia się kompleksowo centralną dzielnicą miasta. I tak zrobiono. Wszystko jest nowe i ma swoisty,piękny styl. Podwórka i oficyny lśnią. Jest pełne zagospodarowanie terenu. Wykorzystano wszelkie przydatne jeszcze elementy starej zabudowy, chodników i jezdni. Chodzi się po średniowiecznych granitowych płytach i bruku podziwiająć piękne z drewnem, hanzatyckie domy. Wspaniałe światła ze stylowych latarń dodają uroku i zapraszają do spaceru po ulicach gdzie jakby słychać jeszcze głosy dawnej gawiedzi. Przy stoliku, w ogródku kawiarnianym, podają najlepszy na świecie jabłecznik z lodami, a upajający zapach i smak tajemniczej kawy upewnia, że jesteśmy we właściwym miejscu. Mój Boże, kiedy i ja w moim Płocku doznam takich wrażeń i będę podsłuchiwał ochów i achów turysty z Kołobrzegu. Wybaczcie mi, proszę, przydługi tekst, ale te wspomnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna361 Re: nie mogłem wytrzymać i powiem 08.12.05, 12:58 To właśnie tak jest - środki publiczne powinno się angażować jedynie w przestrzeń publiczną, a do takiej kategorii, moim zdaniem, należą W PRYWATNYCH KAMIENICACH elewacje frontowe ze stolarką okienną i drzwiową, balkonami itp., ewentualnie dachy. To i tak bardzo dużo - projekt ratusza dotyczy przecież prywatnych własności, a nie mienia komunalnego. W obiektach gminnych, to oczywiste, remonty finansowane ze środków publicznych powinny zostać przeprowadzone w szerokim zakresie. Z tego co wiem, w Kołobrzegu była zupełnie inna sytuacja własnościowa na starówce - tam, ze względów oczywistych historycznie, w 100% była to własność komunalna. To komfort w przypadku wydatkowania środków publicznych, którego w Płocku władze miasta nigdy nie miały. Miały natomiast poważne problemy z uporządkowaniem stanów prawnych nieruchomości - miały, bo od lat nikt już się tym nie zajmuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: platan Re: nie mogłem wytrzymać i powiem IP: *.c157.petrotel.pl 08.12.05, 13:27 I tu także masz zupełną rację. Jeżli Kołobrzeg na Stary Mieście miał prawie (bo oprócz kościelnych) 100% własnych terenów i zabudowań to w Płocku, analogicznie sytuacja była odwrotna. Pomijając mienie pożydowskie tej zaniedbanej własności prywatnej jest wiele. A że kamieniczniki nie są bogaci ta pomoc ratuszowa jest jak dla kani deszcz. Miejmy nadzieję, że renowacje będą stylowe, gustowne, solidne i mnogie. Zupełne? No, nie wiem. Bo trudnośći jakie wymieniłaś w rzeczywistości hamują inicjatywę ratusza. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna361 o nadziei 08.12.05, 13:58 Też mam nadzieję, że renowacje będą gruntowne, gustowne i nmogie. Tak bym chciała, żeby mój Płock był piękny i zadbany, by na turystach robił takie wrażenie jak Kołobrzeg. Potrzebna jest mobilizacja ze strony prywatnych właścicieli w wypełnieniu warunków projektu ratusza. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś