Dodaj do ulubionych

Ratusz daje pieniądze na zabytki

IP: *.c148.petrotel.pl 07.12.05, 21:59
To krok w dobrym kierunku,do tego zwolnienia podatkowe od gminy jeżeli kwoty
te przeznaczone będą na remonty.Zacząć od Starego Rynky!
Obserwuj wątek
    • Gość: turb Re: Ratusz daje pieniądze na zabytki IP: *.aster.pl 08.12.05, 00:32
      a teraz mam pytanie czy pan prezes prof. Kruszewski dostanie pieniadze na
      zabytki tzn. na niedawno zakupione kamienice na Starym Miescie? bardzo jestem
      ciekaw. Tak towarzystwo robiace sobie dobrze tzn niby TNP znowu pewnie jakby
      zrobilo sobie dobrze. No ale zobaczymy prawdopodobnie jestem uczulony i zbyt
      podejrzliwy
    • Gość: xxx Re: Ratusz daje pieniądze na zabytki IP: 195.33.116.* 08.12.05, 06:19
      Kto wiedział, że taka uchwała wejdzie kupił kamienice za grosze wyremontuje za
      państwowe pieniądze i sprzeda lub wynajmie za ogromne pieniądze. Złoty interes.
      Powinien ktoś sprawdzić kto ostatnio nabył kamienice czy przypadkiem nie był to
      ktoś siedzący blisko koryta.
      • krystyna361 Re: Ratusz daje pieniądze na zabytki 08.12.05, 09:06
        To bardzo dobry pomysł - wreszcie płockie przestrzenie publiczne - pierzeje
        kamienic - będą miały szansę nabrać blasku. Mam nadzieję, że pomysł ten będzie
        realizowany z większą skutecznością niż inne projekty Ratusza
    • Gość: wieszkto ajajaj.Mam problem! IP: *.c240.petrotel.pl 08.12.05, 09:26
      Czy ja dobrze czytam i kumam ten cytat w kontekscie całej informacji?
      Cyt:". Ta decyzja w ciągu kilku lat może odmienić oblicze starówki. Rudery
      zastąpią architektoniczne perełki."
      Ot i sztuka przekazu... Jednoznaczność informacji i komentarza. Domyślam się,
      że autorzy rozpaczają nad tym, że te "rudery" się tak panoszą i
      będą "zastępować architektoniczne perełki". Biedne te perłki.;))
      Chodzi o to, jak powiedział ktoś bardzo znany, aby język giętki powiedział to
      co pomyśli głowa.;))
      Ps. Daję słowo, że się nie czepiam.

Co za pogoda! Nie cierpię liberałów w taki dzień.
      • krystyna361 o perełkach 08.12.05, 09:41
        To na pewno przejęzyczenie. I najciemniejsze dni w roku. Ale już po Świętej
        Łucji (13.12) będzie lepiej - przynajmniej dnia nie będzie już ubywało
        • enaka Re: o perełkach 08.12.05, 09:48
          To na pewno nie jest przejezyczenie. Po prostu piszacy ten tekst nie zna strony
          biernej jezyka polskiego, co jest bardzo naganne u dziennikarza, nawet
          poziomu "Gazety na Mazowszu"
          • krystyna361 Re: o perełkach 08.12.05, 09:54
            "w papierowym" wydaniu GW jest: "Znikną rudery, wrócą architektoniczne perełki"
            • Gość: tensam, a jakże ciepłe kraje IP: *.c241.petrotel.pl 08.12.05, 12:00
              No i proszę! Można? Można! To nawet ładnie brzmi.
              Wiem, że to z pośpiechu, żeby zdążyć z tym netowym wydaniem.
              Poczekajmy na Nowy Rok i ten "barani skok".
              A, póki co to przedaj choć jeden brylant ze swojej korony i weż mnie (choćby
              jako sekuritasa) do ciepłego kraju.;))
              No daj się namówić. Będę nosił za Tobą olejek do opalania. Serio!
              • krystyna361 Re: ciepłe kraje 08.12.05, 12:14
                nie używam olejka, bo potem mam tłuste włosy na piersiach
                • Gość: idziezaTobą Re: ciepłe kraje IP: *.c241.petrotel.pl 08.12.05, 12:45
                  Nie każ mi pisać co bym wtedy zrobił...;)
    • Gość: platan nie mogłem wytrzymać i powiem IP: *.c241.petrotel.pl 08.12.05, 12:43
      Wiecie co ludzie? Powiem słowo. Z tą dotacją to może być całkiem nie ten tego.
      Bo może być przeznaczona tylko na ścianę frontową, na remont balkonu lub
      tylko dachu. Dalej pozostaną wściekle brudne, gruzowate i śmierdzące podwórka
      ze slamsowatymi oficynami. Jestem przekonany, że nie powinno sie tak zrobić jak
      opisałem. Jestem pod silnym wrażeniem nowej Starówki w Kołobrzegu. Ale tam to
      inna sprawa. Prezydent z wyrachowaniem pozostawiał centrum w gruzach
      urządzająć jego okolice. Doprowadził do tego, że wystapił przymus zajęcia się
      kompleksowo centralną dzielnicą miasta. I tak zrobiono. Wszystko jest nowe i
      ma swoisty,piękny styl. Podwórka i oficyny lśnią. Jest pełne zagospodarowanie
      terenu. Wykorzystano wszelkie przydatne jeszcze elementy starej zabudowy,
      chodników i jezdni. Chodzi się po średniowiecznych granitowych płytach i bruku
      podziwiająć piękne z drewnem, hanzatyckie domy. Wspaniałe światła ze stylowych
      latarń dodają uroku i zapraszają do spaceru po ulicach gdzie jakby słychać
      jeszcze głosy dawnej gawiedzi. Przy stoliku, w ogródku kawiarnianym, podają
      najlepszy na świecie jabłecznik z lodami, a upajający zapach i smak
      tajemniczej kawy upewnia, że jesteśmy we właściwym miejscu.
      Mój Boże, kiedy i ja w moim Płocku doznam takich wrażeń i będę podsłuchiwał
      ochów i achów turysty z Kołobrzegu.
      Wybaczcie mi, proszę, przydługi tekst, ale te wspomnienia...
      • krystyna361 Re: nie mogłem wytrzymać i powiem 08.12.05, 12:58
        To właśnie tak jest - środki publiczne powinno się angażować jedynie w
        przestrzeń publiczną, a do takiej kategorii, moim zdaniem, należą W PRYWATNYCH
        KAMIENICACH elewacje frontowe ze stolarką okienną i drzwiową, balkonami itp.,
        ewentualnie dachy. To i tak bardzo dużo - projekt ratusza dotyczy przecież
        prywatnych własności, a nie mienia komunalnego. W obiektach gminnych, to
        oczywiste, remonty finansowane ze środków publicznych powinny zostać
        przeprowadzone w szerokim zakresie. Z tego co wiem, w Kołobrzegu była zupełnie
        inna sytuacja własnościowa na starówce - tam, ze względów oczywistych
        historycznie, w 100% była to własność komunalna. To komfort w przypadku
        wydatkowania środków publicznych, którego w Płocku władze miasta nigdy nie
        miały. Miały natomiast poważne problemy z uporządkowaniem stanów prawnych
        nieruchomości - miały, bo od lat nikt już się tym nie zajmuje
        • Gość: platan Re: nie mogłem wytrzymać i powiem IP: *.c157.petrotel.pl 08.12.05, 13:27
          I tu także masz zupełną rację. Jeżli Kołobrzeg na Stary Mieście miał prawie
          (bo oprócz kościelnych) 100% własnych terenów i zabudowań to w Płocku,
          analogicznie sytuacja była odwrotna. Pomijając mienie pożydowskie tej
          zaniedbanej własności prywatnej jest wiele. A że kamieniczniki nie są bogaci
          ta pomoc ratuszowa jest jak dla kani deszcz. Miejmy nadzieję, że renowacje
          będą stylowe, gustowne, solidne i mnogie. Zupełne? No, nie wiem. Bo trudnośći
          jakie wymieniłaś w rzeczywistości hamują inicjatywę ratusza.
          • krystyna361 o nadziei 08.12.05, 13:58
            Też mam nadzieję, że renowacje będą gruntowne, gustowne i nmogie. Tak bym
            chciała, żeby mój Płock był piękny i zadbany, by na turystach robił takie
            wrażenie jak Kołobrzeg. Potrzebna jest mobilizacja ze strony prywatnych
            właścicieli w wypełnieniu warunków projektu ratusza. Trzymam kciuki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka