Dodaj do ulubionych

Po pracę do PWSZ

IP: *.c155.petrotel.pl 15.04.06, 00:44
plocka politechnika - smiechu warte w plocku jest tylko politechnika warszawska filia w plocku - tez mi dziennikarz
Ciekawe czy zeby pisac do gazety to mature trzeba miec, czy starcza znajomosci - do autora
czlowieku jak juz cos piszesz to pisz z sensem
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Po pracę do PWSZ 15.04.06, 00:57
      Gość portalu: student napisał(a):

> plocka politechnika - smiechu warte w plocku jest tylko politechnika
      > warszawska filia w plocku - tez mi dziennikarz
      > Ciekawe czy zeby pisac do gazety to mature trzeba miec, czy starcza
      > znajomosci - do autora

Ciekawe, czy rzeczywiście jesteś studentem i jakiej uczelni, bo gdyby oceniać
      Cię po kulturze wypowiedzi, to musiałbym przyjąć, że to jakaś Gminna Szkoła
      Wyższa imienia Sołtysa Kierdziołka. :-))
      Ale do rzeczy. Filii Politechniki Warszawskiej w Płocku nie ma już od ponad 20
      lat. Obecnie jest to Szkoła Nauk Technicznych i Społecznych Politechniki
      Warszawskiej w Płocku ciesząca się dużą autonomią w ramach uczelni i bynajmniej
      nie mająca statusu filii. Zresztą zapraszam do lektury Statutu PW. To po pierwsze.
      A po drugie autor napisał "płocka politechnika", a nie "Politechnika Płocka". Ta
      pierwsza forma jest jak najbardziej na miejscu, bo mowa w artykule jest o
      instytucji płockiej, która jest na dodatek uczelnią techniczną, które w Polsce
      nazywa się "politechnikami". Błędem byłoby natomiast użycie drugiej podanej
      przeze mnie formy, bo taka uczelnia rzeczywiście nie istnieje. Ale autor tego
      błędu nie popełnił, więc i zarzut pod jego adresem jest chybiony.
      Niestety, do pisania na forum wystarczy jedna klasa podstawówki (czyli
      umiejętność zestawiania liter w słowa) i to widać niekiedy bardzo wyraźnie w
      niektórych wpisach na forum. Tak więc, jak już coś piszesz, to na drugi raz,
      przemyśl to wcześniej dobrze kilka razy. ;-))
      • Gość: menel Re: Po pracę do PWSZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 16:41
        Roman, gdybym to ja miał oceniać ten wpis, to bardziej niż kulturę wypowiedzi
        studenta krytykowałbym jego nieznajomość zasad jezyka polskiego.
        W tym akurat przypadku udało Ci się obronić dziennikarza szczegółową analizą
        tekstu i wykazać, że literalnie rzecz biorąc w ataku na kompetencje
        dziennikarza racji nie było. W omawianej notatce zalatuje prowincjonalnością,
        studnet chyba to wyczuł, ale nie potrafił tego zdefiniować, zwerbalizować,
        przekazać.
        Patrząc szerzej i ogólnie, w odniesieniu do całości dorobku tego autora,
        student ma 300% racji. Podobne opinie znajdziesz na tym forum.
        Uważam, że twoje zalecenie skierowane do studenta "Tak więc, jak już coś
        piszesz, to na drugi raz,przemyśl to wcześniej dobrze kilka razy. ;-))" powinno
        odnosić się do WSZYSTKICH piszących, na forum i w gazecie.
        pozdrowiam z zaścianka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka