Dodaj do ulubionych

SŁyszeliście o "Forum dla Płocka"?

01.02.03, 19:49
Od razu wyjaśnię, że nie chodzi o takie forum, na jakim się tu wszyscy produkujemy, ale o pewną inicjatywę na rzecz rozwoju naszego miasta. Przeczytałem o tym na łamach jednej z lokalnych gazetek, ale autor artykułu tak bardzo się starał, żeby nie napisać nic konkretnego, że po tej lekturze nadal niewiele wiem na ten temat, a bardzo mnie to interesuje.
Może ktoś z Was wie coś więcej? Podobno tej inicjatywie patronuje m.in. ONZ.
A może Gazeta coś pisała na ten temat, tylko umknęło to mojej uwadze? Jeżeli ktoś wie coś o tej inicjatywie, to niech napisze.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? IP: 6CHUM* / *.ssss.gouv.qc.ca 02.02.03, 17:55
      Tego typu inicjatywy podejmowane sa na ogol w celu rozhustania dynamiki
      ekonomicznej konkretnego regionu lub miasta. Dla przykladu, tu w Montrealu
      cztery lata temu, instancje rzadowe wespol z wladzami miasta zorganizowaly
      wlasnie takie forum o wielkim miedzynarodowym zasiegu. Przedsiewziecie ogromne,
      przygotowane przez specjalistow, trwajace 3 dni, na ktore byli zaproszeni
      wybitni przedstawiciele sektorow business'u, kultury, nauki, rozwoju
      gospodarczego z gruntu lokalnego, krajowego i zza granicy. Pamietam, ze media
      byly przepelnione sprawozdaniami, reportazami z debat. Komunikat koncowy
      zapowiedzial powazne, bo wielomiliardowe inwestycje pochodzace glownie z
      rozwinietych krajow azjatyckich. I rzeczywiscie w rezultacie dostrzega sie w
      Montrealu na przestrzeni ostatnich lat ( bardziej niz w innych czesciach
      Kanady ) wyjatkowo dynamiczny rozwoj sektora wszelkich technologii spowodowany
      wplywem kapitalow zagranicznych, wspomaganych przez kapital lokalny, w
      warunkach nowoczesnego kontekstu prawnego przygotowanego przez rzad. Powstalo
      wiele nowych miejsc pracy. Dla informacji podaje, ze bezrobocie w Montrealu
      siega 8 %. Obserwuje tu na gruncie kontynentu, ze tego typu inicjatywy
      podejmuje coraz wiecej miast jako srodka na wyjscie ze stagnacji gospodarczej i
      ekonomicznej. Dlaczegoz by wiec i Plock nie mogl siegnac do nowoczesnych metod,
      ktore inni juz skutecznie wyprobowali !!!
      • roman_j Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? 02.02.03, 23:10
        W międzyczasie znalazłem coś na ten temat na stronach Orlenu (bo oni się strasznie lubią chwalić). Wygląda to podobnie do tego, o czym piszesz, Maćku. Wypada w tej sytuacji napisać "tylko tego nie speprzcie, panowie". :-))
        A tak na marginesie, to 8% bezrobocia w Montrealu to na tle Kanady dużo, czy mało? W USA ta liczba oscyluje około 6%. :-))
        • Gość: Maciek Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? IP: 6CHUM* / *.ssss.gouv.qc.ca 03.02.03, 13:58
          Bezrobocie ogolnie w Kanadzie jest na poziomie okolo 7%. Prowincje wschodnie
          zawsze mialy i maja wyzszy stopien bezrobocia niz wskaznik krajowy;
          historycznie najwyzsze bezrobociemaja prowincje nadatlantyckie. Obecnie
          najwieksza bolaczkoa rynku pracy na terenie calej Kanady jest ostry brak
          pielegniarek.
          • hiubi Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? 07.02.03, 10:04
            A u nas pielęgniarki protestują... A może by tak jakieś młode dziewczyny zorganizowały się i na krótko pojechały.. dobre to dla zdobycia doświadczenia, podszlifowania języka itp. Ja tak zrobiłem i nie żałuję.
            • roman_j Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? 07.02.03, 12:15
              hiubi napisał:

> A u nas pielęgniarki protestują... A może by tak jakieś młode dziewczyny
              > zorganizowały się i na krótko pojechały.. dobre to dla zdobycia
              > doświadczenia, podszlifowania języka itp. Ja tak zrobiłem i nie żałuję.

Hiubi! Ja myślałem, że Ty tam pojechałeś jako ekspert od komputerów, a nie
              pielęgniarka (tzn. pielęgniarz). No, no. Pogratulować wszechstronności. ;-))))))
    • polk1 Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? 03.02.03, 17:46
      Prezydent Płocka oraz p.Colin Glennie Koordynator Systemu ONZ w Polsce i
      stały przedstawiciel Programu Narodów Zjed.do Spraw Rozwoju (UNDP)wspólnie z
      Orlenem zdecydowali się na aktualizację Strategii dla m.Płocka podpisując
      stosowne porozumienie jeszcze w październiku u.b.roku.Rzecz ma na celu
      uspołecznienia sposobu podejmowania najważniejszych decyzji w
      mieście.Forum,swoiste partnerstwo publiczno-prywatne,tworzą reprezentanci
      wszystkich środowisk,zainteresowani zmianami w strategii miasta,skupieni w
      trzech grupach roboczych:
      - samorządowcy,
      - biznes państwowy i prywatny,
      - org. pozarządowe.
      Realizacja projektu przewidziana jest na pół roku,odbędzie się osiem spotkań
      warsztatowych i szkoleniowych.Wtedy narodzić się ma nowa strategia dla Płocka
      mająca poparcie wszystkich liczących się sił spo0łecznych w mieście.
      Co z tego wyjdzie?Nie wiem,ale podobną koncepcję przyjęło kilka miast w
      Polsce m.in.Kraków,Poznań.
      • roman_j Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? 04.02.03, 06:31
        polk1 napisał:

> Prezydent Płocka oraz p.Colin Glennie Koordynator Systemu ONZ w Polsce
        i
        > stały przedstawiciel Programu Narodów Zjed.do Spraw Rozwoju (UNDP)wspólnie z
        > Orlenem zdecydowali się na aktualizację Strategii dla m.Płocka podpisując
        > stosowne porozumienie jeszcze w październiku u.b.roku.Rzecz ma na celu
        > uspołecznienia sposobu podejmowania najważniejszych decyzji w
        > mieście.Forum,swoiste partnerstwo publiczno-prywatne,tworzą reprezentanci
        > wszystkich środowisk,zainteresowani zmianami w strategii miasta,skupieni w
        > trzech grupach roboczych:
        > - samorządowcy,
        > - biznes państwowy i prywatny,
        > - org. pozarządowe.
        > Realizacja projektu przewidziana jest na pół roku,odbędzie się osiem spotkań
        > warsztatowych i szkoleniowych.Wtedy narodzić się ma nowa strategia dla Płocka
        > mająca poparcie wszystkich liczących się sił spo0łecznych w mieście.
        > Co z tego wyjdzie?Nie wiem,ale podobną koncepcję przyjęło kilka miast w
        > Polsce m.in.Kraków,Poznań.
        >

Widzę, że jesteś dobrze poinformowany, więc może napisz jeszcze, ile z tych
        spotkań juz sie odbyło i co na nich uradzono. :-))
        • polk1 Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? 05.02.03, 16:10
          Pierwsze spotkanie miało miejsce 27 stycznia i miało wyraźnie
          charakter informacyjny,drugie dzień później.To drugie znacznie ciekawsze,z
          udziałem przedstawicieli UNDP,w części warsztatowe.Niestety, przy bardzo
          mizernej frekwencji jak mi mówiono.
          I nie najlepiej to wróży całemu przedsięwzięciu.
          • Gość: Maciek Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? IP: *.ssss.gouv.qc.ca 07.02.03, 13:42
            Roman napisal : Hiubi! Ja myślałem, że Ty tam pojechałeś jako ekspert od
            komputerów, a nie pielęgniarka (tzn. pielęgniarz). No, no. Pogratulować
            wszechstronności. ;-))))))
            ==============
            Wcale to nie najwazniejsze w jakim charakterze Hiubi odbywa swoj holendeski
            staz. Wazne z jakim doswiadczeniem wroci, i co my z tego bedziemy
            mieli :))
            • roman_j Re: SŁyszeliście o 'Forum dla Płocka'? 07.02.03, 14:39
              Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Wcale to nie najwazniejsze w jakim charakterze Hiubi odbywa swoj holendeski
              > staz. Wazne z jakim doswiadczeniem wroci, i co my z tego bedziemy
              > mieli :))

Czy pisząc "co my z tego będziemy mieli" masz na myśli opiekę na starość, kiedy
              po wypełnieniu swoich kanadyjskich zobowiązań zechcesz sprowadzić do ojczyzny
              swe stare kości, by tu cieszyć się urokami jesieni życia? ;-))))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka