Dodaj do ulubionych

Prośba o kilka danych

03.02.03, 10:54
Jeżeli nie jest to tajemnicą służbową, to chciałbym uzyskać kilka danych na
temat pracy wydziału ruchu drogowego KMP w Płocku. Zanim sprecyzuję swoje
oczekiwania chciałbym zapytać, jak szczegółowe dane mogę uzyskać i co
ewentualnie jest objęte tajemnicą (poza oczywiście danymi osobowymi).
Obserwuj wątek
    • Gość: rzecznik Re: Prośba o kilka danych IP: *.plocman.pl 03.02.03, 11:22
      roman_j napisał:

> Jeżeli nie jest to tajemnicą służbową, to chciałbym uzyskać kilka danych na
      > temat pracy wydziału ruchu drogowego KMP w Płocku. Zanim sprecyzuję swoje
      > oczekiwania chciałbym zapytać, jak szczegółowe dane mogę uzyskać i co
      > ewentualnie jest objęte tajemnicą (poza oczywiście danymi osobowymi).

Romku, dosc ciekawe pytanie. mam ci odpowiedziec - co jest objete tajemnica.:-
      ))).By nie marnowac twej energii na jakies dodatkowe pytania, na priv'a
      przesylam Ci analize pracy sekcji rd za rok ubiegly.

pozdrawiam

JB
      • roman_j Re: Prośba o kilka danych 03.02.03, 13:08
        Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> Romku, dosc ciekawe pytanie. mam ci odpowiedziec - co jest objete tajemnica.
        > :-))).

Co w tym dziwnego? Można przeciez napisać, że tajemnicą jest imię żony
        naczelnika, co przecież tej tajemnicy nie łamie. :-)))))))

> By nie marnowac twej energii na jakies dodatkowe pytania, na priv'a
        > przesylam Ci analize pracy sekcji rd za rok ubiegly.

Danke, jak mawiają Niemcy. Ale znając moją dociekliwość, jeszcze wrócimy do tej
        sprawy. :-))
        Pozdrawiam
      • roman_j Prośba o uzupełnienie materiałów + komentarz 03.02.03, 16:52

> By nie marnowac twej energii na jakies dodatkowe pytania, na priv'a przesylam
        > Ci analize pracy sekcji rd za rok ubiegly.

Zapoznałem się z przekazanymi materiałami, ale chciałbym prosić, jeśli wolno, o
        pewne uzupełnienie. Chciałbym mianowicie wiedzieć, ile łącznie godzin służby
        przepracowali w zeszłym roku funkcjonariusze Sekcji Ruchu Drogowego oraz Sekcji
        Prewencji w rozbiciu na te dwie sekcje.

A teraz krótki komentarz do otrzymanych danych. Generalnie nie jest źle, panie
        podinspektorze, ;-)) ale widać pewne niepokojące tendencje. Zastanawia mnie na
        przykład znaczący spadek ujawnionych wykroczeń aż o 10060 w stosunku do roku
        ubiegłego. Nie wierzę, choć może niesłusznie, że społeczeństwo stało się aż tak
        zdyscyplinowane. Nie chce mi się w to wierzyć skoro aż o 10% wzrosła liczba
        wniosków o ukaranie kierowanych do sądów. Te 10060 rocznie to prawie 300
        dziennie mniej. Czy została ustalona przyczyna tego spadku? Może jest to wynik
        mniejszej łącznej liczby godzin służby? Przyjmę każde tłumaczenie bez dyskusji,
        najwyżej w nie nie uwierzę.
        Cieszę się, że SRD KMP w Płocku działa tak aktywnie i na wielu tak polach, ale
        mam pytanie, czy np. akcji typu "Trzeźwość" nie powinno się przeprowadzać
        częściej? Raz na kwartał to trochę rzadko. Czy przy obecnych możliwościach
        finansowych i organizacyjnych jest możliwość przeprowadzania takich akcji
        przynajmniej raz na miesiąc?

I na koniec uwaga raczej humorystyczna dotycząca akcji "Jabłko-cytryna". Może
        ze względów praktycznych lepiej zmienić jej nazwę na "Jabłko-cebula"? Cebula
        lepiej wyciska łzy. :-)) Do tego obdarowywanie sprawców wykroczeń cytrusami, a
        porządnych kierowców "tylko" jabłkami może odnieść skutek odwrotny od
        zamierzonego. Sam bym w takiej sytuacji dodał trochę gazu, żeby dostać ładną
        cytrynkę, którą mógłbym sobie zużyć potem do herbaty. ;-)))))))))

• roman_j Małe sprostowanie (zanim Rzecznik się doliczy) ;-) 04.02.03, 06:35
          roman_j napisał:

> Te 10060 rocznie to prawie 300 dziennie mniej.

Oczywiście powinno być prawie 30 mniej.
          Ale ponieważ kiedy w dodatku do Gazety napisano, że tysiąclecie to 100 wieków,
          więc jak widać i najlepsi się mylą.
        • Gość: rzecznik Re: Prośba o uzupełnienie materiałów + komentarz IP: *.plocman.pl 04.02.03, 10:39
          roman_j napisał:

>Zastanawia mnie na
          > przykład znaczący spadek ujawnionych wykroczeń aż o 10060 w stosunku do roku
          > ubiegłego.

prosze zwrocic uwage, ze spadek nastapil tylko w pouczeniach, a wiec przy
          wykroczeniach, ktore sa o mniejszym ciezarze. ta sytuacja bykla analizowana,
          jest to zwiazane m.in. z wykorzystywaniem policjantow prwewencji do
          zabezpieczania imprez, to rowniez wykorzystywanie policjantow, przy
          zabezpieczeniu rozpraw w sadzie. To oczywiscie musi miec wplyw i jak widac ma.
          po czesci mozna rowniez ta zmniejszona liczbe wyrkoczen tlumaczyc
          zdyscyplinowaniem spoleczenstwa, po czesci byc moze mniejsza aktywnoascia
          policji - ale podejrzewam, ze te dwa czynniki nie byly az tak istotne - o czym
          swiadczy charakter wykroczen.

> Cieszę się, że SRD KMP w Płocku działa tak aktywnie i na wielu tak polach,
          ale mam pytanie, czy np. akcji typu "Trzeźwość" nie powinno się przeprowadzać
          > częściej? Raz na kwartał to trochę rzadko. Czy przy obecnych możliwościach
          > finansowych i organizacyjnych jest możliwość przeprowadzania takich akcji
          > przynajmniej raz na miesiąc?
          >

widze, ze stereotyp pokutuje. nie jest tak, ze jesli nie jest prowadzona akcja
          trzezwosc - to nie zatzrymujemy nietrzezwych kierowcow, pieszych. zawsze na to
          policjanci zwracaja uwage. Kazda z podanych w analizie akcji oznacza, ze sa to
          dzialania o zdecydowanie wiekszym zasiegu i zdecydowanie wiekszych silach
          uzytych przez nas.

pozdr
          JB
          • roman_j Re: Prośba o uzupełnienie materiałów + komentarz 04.02.03, 16:54

> > Cieszę się, że SRD KMP w Płocku działa tak aktywnie i na wielu tak polach,
            > > ale mam pytanie, czy np. akcji typu "Trzeźwość" nie powinno się
            > > przeprowadzać częściej? Raz na kwartał to trochę rzadko. Czy przy obecnych
            > > możliwościach finansowych i organizacyjnych jest możliwość przeprowadzania
            > > takich akcji przynajmniej raz na miesiąc?
            >
            > widze, ze stereotyp pokutuje. nie jest tak, ze jesli nie jest prowadzona
            > akcja trzezwosc - to nie zatzrymujemy nietrzezwych kierowcow, pieszych.

Tego nie napisałem...

> zawsze na to policjanci zwracaja uwage. Kazda z podanych w analizie akcji
            > oznacza, ze sa to dzialania o zdecydowanie wiekszym zasiegu i zdecydowanie
            > wiekszych silach uzytych przez nas.

I dające znacznie większe ilościowo efekty, a więc prowadzenie częściej takich akcji chyba jest raczej wskazane, niż niewskazane. No chyba, że z jakichś względów częstsze przeprowadzanie takich akcji jest niemożliwe.
    • roman_j Jeszcze dwa pytania 05.02.03, 07:56
      Właściwie pierwsze pytanie, to powtórzenie prośby. Nie doczekałem się ani negatywnego ani pozytywnego odzewu, więc pozwolę sobię zacytować fragment jednego z poprzednich wpisów liczą, że tym razem na jakąś reakcję. Nawet odpowiedź "nie, bo nie" będzie lepsza niż brak jakiejkoliwiek odpowiedzi:

"(...) chciałbym prosić, jeśli wolno, o pewne uzupełnienie. Chciałbym mianowicie wiedzieć, ile łącznie godzin służby przepracowali w zeszłym roku funkcjonariusze Sekcji Ruchu Drogowego oraz SekcjiPrewencji w rozbiciu na te dwie sekcje."

A drugie pytanie jest następujące: czy do liczby wykroczeń drogowych ujawnionych w 2002 roku i ujętych w przekazanych mi materiałach doliczono efekty działania wideoradaru?
      Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam. :-)
      • Gość: rzecznik Re: Jeszcze dwa pytania IP: *.plocman.pl 05.02.03, 08:25
        roman_j napisał:

> "(...) chciałbym prosić, jeśli wolno, o pewne uzupełnienie. Chciałbym
        mianowici
        > e wiedzieć, ile łącznie godzin służby przepracowali w zeszłym roku
        funkcjonariu
        > sze Sekcji Ruchu Drogowego oraz SekcjiPrewencji w rozbiciu na te dwie sekcje."

cala prewencja 23517 sluzb
        SRD 4331 sluzb

> A drugie pytanie jest następujące: czy do liczby wykroczeń drogowych
        ujawnionyc
        > h w 2002 roku i ujętych w przekazanych mi materiałach doliczono efekty
        działani
        > a wideoradaru?

tak.

pozdr
        JB
        • roman_j Jeszcze jedno uściślenie + komentarz :-)) 05.02.03, 13:06

> roman_j napisał:
          >
          > > "(...) chciałbym prosić, jeśli wolno, o pewne uzupełnienie. Chciałbym
          > > mianowicie wiedzieć, ile łącznie godzin służby przepracowali w zeszłym roku
          > > funkcjonariusze Sekcji Ruchu Drogowego oraz SekcjiPrewencji w rozbiciu na
          > > te dwie sekcje."
          >
          > cala prewencja 23517 sluzb
          > SRD 4331 sluzb

Czy mogę jeszcze zapytać, czy służbo 8 godzin? A jeżeli nie, to wolałbym dane w
          godzinach niż w służbach. Z góry dziękuję i przepraszam za dociekliwość. :-))

> > A drugie pytanie jest następujące: czy do liczby wykroczeń drogowych
          > > ujawnionych w 2002 roku i ujętych w przekazanych mi materiałach doliczono
          > > efekty działania wideoradaru?
          >
          > tak.

To oznacza, że to urządzenie znacznie podreperowało statystykę ujawnionych
          wykroczeń. Inaczej również liczba mandatów i spraw skierowanych do sądów
          spadłaby znacząco. Myślę, że to ważny wniosek do analizy wyników.
          • Gość: rzecznik Re: Jeszcze jedno uściślenie + komentarz :-)) IP: *.plocman.pl 05.02.03, 13:33
            roman_j napisał:

> Czy mogę jeszcze zapytać, czy służbo 8 godzin?

tak, sluzby 8 - godzinne

> To oznacza, że to urządzenie znacznie podreperowało statystykę ujawnionych
            > wykroczeń.

ja uzylbym okreslenia " wplynelo na zwiekszenie"

>Inaczej również liczba mandatów i spraw skierowanych do sądów
            > spadłaby znacząco.

albo bazujemy na innych danych, albo inaczej je odczytujemy. albo ja nie
            rozumiem slowa "znaczaco"

>Myślę, że to ważny wniosek do analizy wyników.

wazny, jesli stan faktyczny to potwierdzalby. w tym przypadku, taki wniosek
            bylby co najmniej mylny.

pozdr
            JB

• roman_j Re: Jeszcze jedno uściślenie + komentarz :-)) 05.02.03, 13:57

> >Inaczej również liczba mandatów i spraw skierowanych do sądów spadłaby
              > znacząco.
              >
              > albo bazujemy na innych danych, albo inaczej je odczytujemy. albo ja nie
              > rozumiem slowa "znaczaco"

Wyjaśnię to zatem, ale na privie. Czy mogę napisać na służbowy adres?

> >Myślę, że to ważny wniosek do analizy wyników.
              >
              > wazny, jesli stan faktyczny to potwierdzalby. w tym przypadku, taki wniosek
              > bylby co najmniej mylny.

Być może rzeczywiście się mylę, ale żebym mógł to ocenić potrzebowałbym jeszcze
              informacji na temat liczby wykroczeń ujawnionych przy pomocy wideoradaru (z
              podziałem na te ukarane mandatem i te, w przypadku których skierowano sprawy do
              sądu). Obiecuję, że o więcej prosić już nie będę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka