Dodaj do ulubionych

Wykup sobie grunt

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:37
"przekształcenie gruntu np. pod domkiem jednorodzinnym kosztuje średnio od 50
do 300 zł."
Ciekawe bo ja zapłaciłem za mieszkanie 48m2 w bloku około 1000zł u notariusza
Grunt może tani ale notariusz i tak swoje weźmie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Jan Osiedlowy Re: Wykup sobie grunt IP: *.c240.petrotel.pl 19.09.06, 22:16
      Ja za grunt pod mieszkaniem zapłaciłem 60 zł,ale spółdzielni 110,wypis z Kw-30,-
      anotariuszowi i sądowi-918 zł,czyli razem=1118 zł.Najwięcej zarobił notariusz!
      • Gość: MK Re: Wykup sobie grunt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:24
        dokładnie, 99% opłata to danina dla notariusza
        koszt gruntu wynosi u mnie 47,10 zeta, płace to w 24 ratach
        ok. 4 m-ce temu dostałem pismo abym uiścił jakieś opłaty, ok 110 zl i zgłosił
        się podpisać akt notarialny
        całe szczęście, że zadzwoniłem się spytać o koszt aktu notarialnego
        ok 1tys zl ;-((
        notariusze się obłowia nieżle
    • Gość: ktos I znowu nabijanie kasy tym razem notariuszom IP: *.zep.com.pl 20.09.06, 07:44
      Uklady, ukladziki. Widac ze urzedasy dobrze zyja z notariuszami i umozliwiaja
      im zarobienie sporej kasy.
    • Gość: zzzz PiS chciał pogonić prawników to zrobił się szum IP: 213.77.100.* 20.09.06, 08:40
      a teraz się skarżycie
    • Gość: bela Wykup sobie grunt ale nie do końca ... IP: 193.59.95.* 20.09.06, 08:43
      Autor artykułu, jak zwykle nie pisze dokładnie i o wszystkim. Nie wszyscy
      własciciele mieszkan mogą taki grunt sobie wykupić. Przy mieszkaniach są
      oczywiście ułamkową częścią całego gruntu pod blokiem i nikomu nie chce się
      dzielić tej całości i wyliczać ile komu sie należy. Łatwiej powiedzieć
      urzędasowu, że niestety tylko użytkowanie wieczyste wchodzi w grę.
      Przekształcenie prawa uzytkowania w prawo własności wchodzi w gre tylko
      wówczas, gdyby wszyscy mieszkańcy złożyli wniosek o wykup. Czyli jak za KOMUNY
      albo wszyscy albo nikt.
      • Gość: ciekawy Re: Wykup sobie grunt ale nie do końca ... IP: *.msmplock.pl 20.09.06, 10:52
        Na jakiej podstawie twierdzisz ze jak wszyscy złożą wnioski to można wykupić
        grunt ??
    • Gość: Daniel Re: Wykup sobie grunt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 14:20
      Co mi da wykupienie gruntu pod mieszkaniem w bloku? Może zrobili to pod
      notariuszy którym jeszcze mało.
      • Gość: bizzz Re: Wykup sobie grunt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:05
        Mnie akurad sporo daje
        Spółdzielnia sprzedała mi mieszkanie za które zapłaciłem gotówką ale grunt na
        którym stoi blok jest obciążony kredytem hipotecznym. Przeniesieniu własności w
        gruncie wyłącza mnie z tej hipoteki i teraz mogę spać spokojnie. Inaczej pomimo
        zapłacenia za mieszkanie może zapukać do mnie komornik bo np spółdzielni nie
        spłacała kredytu.
        Fakt trochę mnie to kosztowało inaczej – notariusz trochę zarobił na mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka