Dodaj do ulubionych

Projekt drogi do mostu

30.03.03, 15:25
Obejrzałem w sobotniej Gazecie projekt rozwiązania skrzyżowania drogi
dojazdowej do mostu z ulicą Wyszogrodzką, a w niedzielę wybrałem się na wizję
lokalną. Muszę przyznać, że konfrontacja grafiki z Gazety ze stanem
rzeczywistym wzbudziła we mnie mieszane uczucia na temat projektu. Jak
rozumiem, projekt przewiduje wykonanie drugiego pasa Wyszogrodzkiej na
POŁUDNIE od istniejącej jezdni. Może to tylko pomyłka redakcyjnych grafików,
ale jeśli taka jest rzeczywiście koncepcja, to będzie to rozwiązanie
zdecydowanie mniej "naturalne" niż budowa nowego pasa na PÓŁNOC od
istniejącego. Ten drugi wariant wymaga mniej wyburzeń i wydaje się dzięki
temu mniej kosztowny. Poza tym w wariancie pokazanym w Gazecie budowa i
włączenie do ruchu drugiego pasa oraz wykonanie skrzyżowania przy ZE będzie
wedłu mnie wymagało większych utrudnień w ruchu. Nie chcę się rozpisywać,
dlaczego tak uważam. Myślę, że każdy, kto obejrzy ten odcinek Wyszogrodzkiej
dojdzie do podobnych wniosków. No ale pewnie fachowcy wiedzą lepiej...
(chyba, że to Gazeta dała plamę)
Obserwuj wątek
    • Gość: Pawelvw Re: Projekt drogi do mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.03.03, 15:41
      Moim zdaniem to tylko pomyłka grafika.
      • roman_j Re: Projekt drogi do mostu 30.03.03, 21:23
        Gość portalu: Pawelvw napisał(a):

> Moim zdaniem to tylko pomyłka grafika.

I masz rację. Już po założeniu tego wątku obejrzałem "Wieści z Ratusza", w
        których wiceprezydent Kolczyński mówił wyraźnie o wybudowaniu północnego pasa
        Wyszogrodzkiej. Na szczęście tym razem to tylko grafik pokpił sprawę.
        A tak na marginesie, to juz kilka razy miałem mieszane uczucia oglądając
        gazetowe grafiki.
        • Gość: Pawelvw Re: Projekt drogi do mostu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 30.03.03, 21:34
          roman_j napisał:

> Gość portalu: Pawelvw napisał(a):
          >
          > > Moim zdaniem to tylko pomyłka grafika.
          >
          > I masz rację. Już po założeniu tego wątku obejrzałem "Wieści z Ratusza", w
          > których wiceprezydent Kolczyński mówił wyraźnie o wybudowaniu północnego pasa
          > Wyszogrodzkiej. Na szczęście tym razem to tylko grafik pokpił sprawę.
          > A tak na marginesie, to juz kilka razy miałem mieszane uczucia oglądając
          > gazetowe grafiki.

Ciekawe czy gazeta zamieści sprostowanie. Pewnie nie bo nikt w redakcji nie
          przywiązuje do tego wagi, ale mnie te grafiki nie dokońca poprawne denerwują.
          Gazeto popraw się.
          • Gość: Strucho Re: Projekt drogi do mostu IP: *.visp.energis.pl 01.04.03, 00:19
            Sprawa jest bezdyskusyjna, chodzi o pas północny. Po pierwsze - po stronie
            południowej nie ma na to kompletnie miejsca, po drugie - istniejące
            rozwiązania komunikacyjne po stronie Podolszyc i Międzytorza są zupełnie
            nieprzystosowane do wybudowania drugiego pasa na południe, po trzecie o
            poszerzeniu Wyszogrodzkiej o południową nitkę mówi się już od kilkunastu lat,
            nawet swego czasu były tam poczynione pewne przygotowania. Nie jest to
            pierwsza pomyłka GW w tej kwestii, na poprzednich grafikach były analogiczne
            błędy. Myślę, że Wyborcza powinna zamieścić sprostowanie na bardziej
            szczegółowej wizualizacji - ludzie mniej zorientowani mogą dojść do zupełnie
            nielogicznych wniosków.
            • Gość: Strucho Re: Projekt drogi do mostu IP: *.visp.energis.pl 01.04.03, 00:32
              >o poszerzeniu Wyszogrodzkiej o południową nitkę mówi się już od kilkunastu lat

Oczywiście miałem na myśli stronę północną, trochę już się zakręciłem z tymi
              kierunkami. Ale najważniejsze, że sprawa jest dograna i w rzeczywistości
              wszystko będzie na swoim miejscu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka