Dodaj do ulubionych

Internet za darmo: hot-spoty już działają

16.11.06, 08:03
jak dla mnie to na razie nędza do kwadratu...
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: anty WiFi Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c154.petrotel.pl 16.11.06, 09:08
      Totalna kaszana, mieszkam 50 m od jednej z podanych lokalizacji i dupa.
      Wszystkie osiedlowe punkty łapię tylko nie UMP. Albo to gó.. jeszcze nie działa
      a sieją popelinę wyborczą, albo pieniądze wyrzucone w błoto. Piszcie o swoich
      spostrzeżeniach
    • Gość: Podolan Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 09:13
      Ten hot-spot na podolance milczy jak grób, a na liście UMP jest aktywny.
    • Gość: mm Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c155.petrotel.pl 16.11.06, 10:23
      "która kosztować będzie w sumie 2,5 mln zł"
      Pachnie mi to WIELKIM przekrętem
      Za taką kasę zasięg nadajników ledwo pokrywa powierzchnię budynków gdzie są
      zainstalowane a gdzie tu mowić o 300m ba nawet o 100.
      I jak narazie żadnej zadowolonej opinii na forum
      Może nie mogą się połączyć przez te hotspoty ;)
      • Gość: login wiadomy Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 00:39
        Informatycy w UM musza mieć magiczne ręce, w ich dłoniach ten informatyczny projekt nabrał 10ktotnie większej wartości ;-))
    • Gość: tictac Lista HOT-SPOTów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.06, 10:30
      www.ump.pl/main.php?cid=plonet&iid=lokalizacje
    • Gość: Grom hot-spoty jak kamery online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 12:50
      Mimo buńczucznych zapowiedzi można było się spodziewać takiego efektu.
      Wystarczyło zauważyć jak „działają” płockie kamery online. Śmiechu warte.
      Wielokrotnie o tym pisałem ale brak reakcji. Brak fachowców do obsługi tak
      skomplikowanych urządzeń. Zatrudnia się kuzynów???
      • Gość: r Re: hot-spoty jak kamery online IP: *.c151.petrotel.pl 16.11.06, 13:07
        Niechby i kuzynów, byle prawdziwych fachowców!
        • Gość: gmR Re: hot-spoty jak kamery online IP: 85.134.176.* 16.11.06, 22:04
          nie wiem jak to wyglada w praktyce bo sprawdzic jeszcze okazji nie mialem ale jak tylko bede w PL nie omieszkam sprawdzic
          pomysl swietny i o tym nie ma nawet co gadac
          kwestia zeby to wszystko tylko naprawde dzialalo
          w kazdym badz razie BRAWA ZA IDEE ;)
          • Gość: sprawdzacz Re: hot-spoty jak kamery online IP: *.c243.petrotel.pl 16.11.06, 22:13
            no więc zadałem sobie trudu i sprawdziłem wszystkie te miesjca z hot-spotami.
            komputer zreagował jedynie na starym rynku i przy szkole pawla wlodkowica...
            kolejna kielbasa wyborcza niestety. przykre to.
            • Gość: zzz Re: hot-spoty jak kamery online IP: *.c245.petrotel.pl 18.11.06, 09:57
              wydaje mi się, iż Włodkowic posiada własne nadajniki.
        • Gość: Grom Re: hot-spoty jak kamery online IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 08:26
          r napisał/a:
          > Niechby i kuzynów, byle prawdziwych fachowców!

Otóż to, ale przeważnie kierowanie się nepotyzmem polega na zatrudnianiu
          swojego ale gorszego.

gmR napisał/a:
          > nie wiem jak to wyglada w praktyce bo sprawdzic jeszcze okazji nie mialem ale
          > jak tylko bede w PL nie omieszkam sprawdzic pomysl swietny i o tym nie ma
          > nawet co gadac kwestia zeby to wszystko tylko naprawde dzialalo w kazdym badz
          > razie BRAWA ZA IDEE ;)

To brzmi tak jak o socjazmie. Idea niby świetna tylko w praktyce nie wychodzi.
          Chociaż podobno sam Lenin powiedział, że „najwyższym kryterium prawdy jest
          praktyka”. Jeszcze wtedy nie wiedział jak to się skończy. Analogicznie więc,
          jeżeli hot-spot nie wychodzi w PRAKTYCE to cała IDEA jest do rzyci.

:-))))))
    • Gość: jurek Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: 88.220.32.* 16.11.06, 22:41
      Niektóre punkty już działają, ale możesz utworzyć tylko konto użytkownika
      (zarejestrować się), natomiast otwarcie jakiejś strony jeszcze mi się nie
      udało. Przeglądarka twierdzi, że znalazła stronę, ale nistety nie zobaczysz
      jej. Coś panowie konfigurujący sieć jeszcze popełniają błędy, mam nadzieję, że
      to w końcu dograją, bo jeśli nie to rzeczywiście wyszła "kaszana". Zasięg anten
      za te pieniądze jest poprostu śmieszny.
      A propos rejestracji, chciałem zapytać jakim prawem rząda się od użytkowników
      tak dokładnych danych osobowych?
      Jakaś instytucja zajmująca się ochroną danych osobowych mogłaby się tym
      zainteresować!
      • Gość: kasia Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c155.petrotel.pl 17.11.06, 13:07
        może do danych osobowych powinni jeszcze dorzucić rozmiar buta i kolor oczu
    • mat58 Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają 17.11.06, 01:28
      myślę , że to szczera prawda!
      tylko, że do każdego z niewątpliwych osiągnięć MM należy dodać słowo "PRAWIE" i
      wtedy jest O.K.
      !!!
    • Gość: anty MM Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c154.petrotel.pl 17.11.06, 08:30
      Potwierdzam HOT SPOTY nie działają. Kiełbasa wyborcza !!!
      • Gość: misiek Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c149.petrotel.pl 17.11.06, 11:09
        A u mnie działa super. Właśnie korzystam. Super tranfer. Byłem w szoku jak plik
        12Mb ściągnął się w 2 sek. z YouTube. Szkoda tylko że są ograniczenia...
        • Gość: kasia Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c155.petrotel.pl 17.11.06, 13:09
          podpowiedz która z anten już tak dobrze działa
        • Gość: ANTY mm Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c157.petrotel.pl 17.11.06, 13:17
          Jak działają to napisz choć jeden wpis na forum z tego punktu WiFi a nie
          łączysz się z Petrotela.
          • Gość: kkk Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c152.petrotel.pl 17.11.06, 13:19
            ja napisz posta będąc np. na Starym Rynku, to wyskoczy Ci petrotel, tak jak z UM
          • Gość: misiek Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c149.petrotel.pl 17.11.06, 14:20
            te wpisy są z Wifi. Wyświetlasię Petrotel. Ale teraz jest lipa. Strony się
            otwierają ale powoli, nie tak jak wcześniej...Może coś jeszcze robią...
            • Gość: jacek Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 15:05
              Czy ty Misiek jesteś ten szczuplutki? Bo jeśli tak to wiem kto...
    • Gość: Leon Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c156.petrotel.pl 17.11.06, 11:38
      Sprawdziłem, nie działa !!! "Prawie", nie znaczy "to samo". To następna wpadka
      Milewskiego, więc teraz już ostatecznie zadecydowałem: głosuję na pewno na
      Nowakowskiego!!
      • Gość: wifi Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c152.petrotel.pl 17.11.06, 12:11
        Działa, sprawdzałem 4 miejsca ze strony :)
        • Gość: stary rynek Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c149.petrotel.pl 17.11.06, 16:15
          ten wpis jest z plonet - stary rynekk :)
    • Gość: hotspot Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c154.petrotel.pl 17.11.06, 20:23
      Czy działa ten w SDK przy Krzywoustego. Sprawdzał może już ktoś ?
    • Gość: WiFi Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c154.petrotel.pl 18.11.06, 16:09
      Mam propozcję aby pisać z których ulic, bloków przy tych HotSpotach działa
      Plonet.Może zasięg ich jest większy niż podają mapki. Piszcie.
      • Gość: n2 Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c149.petrotel.pl 18.11.06, 17:26
        Na Kochanowskiego 13 działa - siedzę na parkingu i jest ok. Na Starym Rynku też
        działa.
        • Gość: n2 Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.c149.petrotel.pl 18.11.06, 17:40
          Pod stadionem na Mickiewicza też działa. Sygnał na 2 kreski windowsowe, 5.5
          Mbps. Netstumbler pokazuje -70 dB, -78 pokzauje dla tego z Kochanowskiego.
          Siedzę w samochodzie przy bramie wjazdowej na stadion (obok jest parking dla
          chętmych ;-)))
    • Gość: ... Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.11.06, 19:53
      Ja jeden APek łapie 6km od Płocka z czaszą 90cm. Niestety nie ma widoczności optycznej (drzewa) i nie mogę sie połączyć (sygnał około -92dBm)
    • Gość: kasia Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: 88.220.32.* 19.11.06, 20:59
      Co zrobić? Działa gg, działa ftp:\\, działa protokół https:\\, natomiast nie
      mogę otworzyć żadnej strony której adres zaczyna się od http:\\. Bardzo proszę
      o podpowiedź.
      • Gość: draki Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.centertel.pl 20.11.06, 13:54
        Mam ten sam problem na Kochanowskiego.
        Zasięg mam cudowny (wystawiłem antenę na bloku ) ,ale cóż mam tylko gg.Http nie
        działa , outlook znajduje nieodebrane wiadomości ale nie może ich pobrać.
        Pisałem e-maile , miejmy nadzieję że problem zostanie rozwiązany.
        Sieć jest świeżo założona i myślę że tak jak wszystko wymaga drobnych
        poprawek , więc nie ma się co stresować tylko zgłaszać proglemy.
        Pozdrawiam.
        • Gość: ja też Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają? IP: *.c158.petrotel.pl 20.11.06, 14:18
          Dajcie hot-spota na os.Dworcowa,np:w ZSnr2(SP nr21) na Chopina to i ja też sko-
          rzystam,a tak dla mnie nie ma ,więc z czego mam się cieszyć lub na co psioczyć?
          • Gość: draki Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają? IP: *.c149.petrotel.pl 20.11.06, 21:47
            U mnie właśnie zadziałały stronki na Kochanowskiego.Wszystko chodzi super.
            Prędkość mierzona na www.numion.com wynosi:
            download:3,36 Mb/s
            upload :1,08 Mb/s
            Pozdrawiam.
            • Gość: msn Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają? IP: *.c149.petrotel.pl 20.11.06, 22:53
              Pod szpitalem też śmiga!!!
              www.numion.com/YourSpeed3/ShowMeasurement.php?ID=52,965,401
              • Gość: msn Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają? IP: *.c149.petrotel.pl 20.11.06, 23:06
                Fajna stronka do testów. Pod ratuszem pokazało tak:
                www.numion.com/YourSpeed3/ShowMeasurement.php?ID=52965738
            • Gość: gosc Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 23:14
              u mnie:

www.numion.com/YourSpeed3/ShowMeasurement.php?ID=52,965,952
              ale na neo 6mbit
              plonetu na rembielisnkiego cos mi nie chce zlapac
              • Gość: karolinak Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają? IP: *.cebit.com.pl 20.11.06, 23:57
                Wyglada ze pare osob na tym forum zna sie na tych calych hotspotach.
                Mozecie zrobic jakas mapke zasiegu? Taka realna z punktu widzenia uzytkownika a
                nie UM.

Jest taka mozliwosc?
                • Gość: draki Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają? IP: *.c149.petrotel.pl 21.11.06, 08:54
                  Z tego co się orientuję zasięg zależy od tego czego używasz w swoim komputerze.
                  Jeżeli masz laptopa to zasięg takiej wbudowanej karty jest mizerny.
                  Ja mieszkam w bloku na którym jest antena i na parterze niestety nie łapie
                  sieci na komp. stacjonarnym z małą antenką domową.
                  Założyłem antenę kierunkową na dach i teraz mam full zasięg.
                  Na allegro niektóre antenty są opisane że potrafią ściągnąc hot spot z dużo
                  większych odległości ,ale o to to już fachowca trzeba zapytać bo ja się nie
                  znam na tym.
                  Pozdrawiam
                • Gość: Mentor mapka zasięgu... masakra... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 11:12
                  Witam posiadam pare anten w okolicy ulic słodkich o średniej mocy 16-18dbi nie
                  stety w odległości 500-800m nawet nie widać anten ani z ratusza ani z wolskiego
                  anteny dookulne siatka sieci składa się z anten umieszczonych w odległości około
                  800m od anteny głównej jedna z anten jest wysunięta na ponad 12 pietro czyli
                  jedno z najwyższych punktów w okolicy
                  Pozdrawiam Mentor
                  mad84(a)wp.pl
                  • Gość: Ciekawy Re: mapka zasięgu... masakra... IP: *.class147.petrotel.pl 21.11.06, 11:25
                    Gość portalu: Mentor napisał(a):
                    "...posiadam pare anten w okolicy ulic słodkich o średniej mocy 16-18dbi..."

Pytania:
                    1. Do czego ma służyć ta para anten?
                    2. Co to jest średnia moc 16-18dbi?
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: Mardok Re: mapka zasięgu... masakra... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 10:02
                      nie para tylko parę anten (sieć ogólno osiedlowa Internet) a wartość 16-18 dbi
                      to wartość wzmocnienia anteny aby zwiększyć zasięg sygnału
                      Polecam poczytać na wiki
                      pl.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi
                      pl.wikipedia.org/wiki/802.11
                      powiem jedno za sumę jaką postawiono punkty spokojnie można by postawić
                      przemysłowe urządzenia firmy linksys lub orinoko które dużo lepiej sobie dają
                      rade oraz mocne(o dużym wzmocnieniu) anteny dookolne tak by bezproblemowo można
                      było się podłączyć z odległości nawet 2km używając średniej klasy sprzętu a z
                      tego co wiem całość punktu składa się z AP AccesPointa i małej antenki o
                      wzmocnieniu nie większym jak 5dbi koszt takiego sprzętu nie przekracza 300zł
                      więc gdzie te 2,5mln ? profesjonalny punkt kosztuje w granicach 1000-1500 zł
                      plus koszty łącza oraz serwerów które też nie są mega drogie bo postawienie
                      serwera który miał by za zadanie wyciąć połączenia p2p KAZA EMULE Torrenty itp.
                      dodatkowo rejestracja tego co robią użytkownicy
                      "abstrakcja bo rejestrować można przeglądanie stron internetowych i korzystanie
                      z ww. programów ale nikt nie jest w stanie wychwycić że korzystając z Emule
                      ściągamy nielegalne programy muzykę czy obrazki. Cała logika rejestracji polega
                      na przypisaniu stałego adresu dzięki któremu wykroczenia typu spamowanie
                      wulgaryzmy itp. na forach czy blogach będą łatwiej egzekwowane prawnie poprzez
                      łatwiejsze znalezienie sprawcy i nie wieże w nic więcej bo musieli by mieć nie
                      wiem jaki mega sprzęt do weryfikowania przesyłanych danych nie jeden super hiper
                      komputer by miał problem z analizowaniem tego" ;]
                      • Gość: Mardok Re: mapka zasięgu... masakra... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 10:10
                        Nie dokończyłem koszt takiego średniego serwera to około 1 000-2 000 złotych dla
                        firmy, w przypadku osoby prywatnej całość by się zamkneła na kwocie 500-1000zł
                        plus sprzęt przeciętny na serwer wystarczy(minimum na serwer średniej klasy
                        Celeron 333Mhz + 512Mb ramu jakiś dysk z 10GB (2GB by starczył spokojnie) )
                        jakiś lepszy starczający w zupełności to 1 - 1,8Ghz Jakiś AMD lub Pentium 1GB
                        Ram dysk jakiś 80GB ;] koszt sprzętu to około 500-700zł (bez moniotora myszek i
                        klawiaur System Linux) Windowsy są niestabilne i niepraktyczne do takich
                        zastosowań i kosztują też swoje a linux jest darmowy kosztuje wiedza i
                        umiejętności ;]
                        To raczej na tyle więc gdzie te 2,5 mln zł ? pytam Się gdzie !!! w czyjejś
                        kieszeni to proste.
                        • Gość: zakład Re: mapka zasięgu... masakra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 20:43
                          Tylko w czyjej? Można obstawiać:
                          • Gość: puk Re: mapka zasięgu... masakra... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 08:06
                            Gdzie w Plocku można kupić antene zew.
                      • awk0 Re: mapka zasięgu... masakra... 23.11.06, 09:50
                        ...się podłączyć z odległości nawet 2km używając średniej klasy sprzętu...

Zgodnie z normami ETSI musisz zmiescic sie w
                        EIRP 100 mW albo jak kto woli 20dBm.
                        Czyli jak dajesz antene o duzym zysku to musisz zmniejszyc moc nadawania albo
                        dodac odp. duzo kabla aby zejsc z calascia do 20dBm.

Dla typowego laptopa/PDA/smartphona masz standardowa antene na poziomie ~2,2dbi
                        daje ci to odleglosc przy "G" na jakies 400m w sytuacji idealnej.

• Gość: LAN Internet w Płocku IP: *.class147.petrotel.pl 23.11.06, 10:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=52712708
      • Gość: janosik Re: Internet w Płocku IP: *.c156.petrotel.pl 23.11.06, 21:36
        Panowie fachowcy, gwoli ścisłości - hotspoty i kioski to 10% projektu, reszta
        to Wimax dla 50 jednostek. Info ze spotkania w Włodku...
        • Gość: a co Re: Internet w Płocku IP: *.c156.petrotel.pl 23.11.06, 21:42
          Mardok - poczytaj raczej www.wimaxforum.org/home/ - bo o to chodzi :)
          A urządzenia Twoje wymarzone - ap linksys.
          Pozdro
          • Gość: janosik i a co Re: Internet w Płocku IP: *.c156.petrotel.pl 23.11.06, 21:43
            to se pogadałem :)
            Monolog
            • rromero Re: Internet w Płocku 24.11.06, 10:39
              dla poszukujących anten - ja kupiłem antenę w Sferisie ( chyba nie muszę
              tłumaczyć gdzie to jest ) zamawiając ja przez internet ( taniej wychodzi ) .
              wtedy był to sprzęt którego nikt niemiał w stałej ofercie teraz to może się
              zmieniło z uwagi na duże zapotrzebowanie. Ważne - trzeba wiedzieć jaki wtyk jest
              na naszej karcie ( najpopularniejszy RSMA ) lub wziąć antenkę z karty ze sobą.
    • Gość: no7 Re: Internet za darmo: hot-spoty już działają IP: *.eranet.pl 26.11.06, 00:40
      a jak w blokach na rembielińskiego? Z samochodu spod rynku śmiga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka