henrykkreuz
05.01.07, 22:38
Wtorek, 26 grudnia 2006
"Nam wszystkim potrzeba odwagi i męstwa"
PAP 10:25
"Nam wszystkim potrzeba odwagi i męstwa, aby żyć w atmosferze szczerości, przeciwstawiając się złu, przemocy i zakłamaniu" - napisał rektor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego ks. prof. Stanisław Wilk w liście czytanym w kościołach katolickich w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
List ks. prof. Wilka poświęcony został postawie przebaczenia, odwagi odrzucania zła, wierności prawdzie i wierze. "
Rektor KUL podkreślił, że w XXI wieku Kościołowi i Polsce potrzebni są ludzie "odważni i głębokiej wiary", którzy potrafią odrzucać zło, przemoc i kłamstwo.
"Potrzeba ludzi, którzy przyjmując prawdę o Jezusie Chrystusie, będą jego świadkami w świecie współczesnym. Potrzeba tych, którzy odrzuciwszy kłamstwo, będą żyć w prawdzie, miłości i sprawiedliwości. Nam wszystkim potrzeba odwagi i męstwa, aby żyć w atmosferze szczerości, przeciwstawiając się złu, przemocy i zakłamaniu. Czy potrafimy być odważni? Czy stać nas na szczerość płynącą z prawdy i miłości w życiu małżeńskim, rodzinnym i społecznym?" - czytamy w liście.
Słowa takie kierują Hierarchowie do nas ludzi, którzy niejednokrotnie daliśmy przykład odwagi i przykład obstawania przy prawdzie za cenę nawet najwyższą.
Mój Arcypasterz JEksc. Ks. Abp. Józef Michalik wie dobrze jaką cenę ja zapłaciłem za powiedzenie prawdy o systemie żydołakokomunistycznym i o żydołakokomunistycznej cywilno-wojskowej juncie Jaruzelskiego. Wie co ja przeszedłem zanim po ponad dwuletnim maltretowaniu postawiono mi zarzuty wyniszczające w sensie kariery wojskowej i cywilnej:
Komisja Kontroli Partyjnej Jedn. Kwat. WOW podjęła uchwałę następującej treści:
>> Rozpatrzono sprawę Towarzysza Podpułkownika Makowieckiego Edwarda s. Grzegorza, ur. 9.04.1946 roku w Siennowie pow. Przeworsk, wykształcenie wyższe, pochodzenie chłopskie, członek PZPR od 15.01.1969 roku, Z-ca D-cy Jednostki Wojskowej 4121 d/s wykonawstwa w Jarosławiu, w dniu 7.02.1983 roku o naruszenie Statutu i Uchwał PZPR przez to, że:
---neguje zasadność wprowadzenia stanu wojennego, autorytet wojska, reformę gospodarczą, kierowniczą rolę PZPR jako siłę mogącą wyprowadzić kraj z kryzysu, prasę i publikację wojskową
-