Dodaj do ulubionych

Przetarg na halę unieważniony!!!

16.01.07, 10:15
Jak to bywa w naszym mieście kolejny przetarg jest unieważniony. Szkoda, że
najprawdopodobniej stracimy 35 milionów, które miasto dostało by od państwa z
w ramach dotacji. Jednak do tego można by się już przyzwyczaić. Najpierw
przeje… kasę na drogi dojazdowe na most 60 milionów, to, co im szkoda stracić
35 na halę. Przepraszam za zwrot, ale pięści same się zaciskają. Gazeta w
swoim artykule, jako winowajców wskazuje inwestorów.

miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,3851870.html
Ale moim zdaniem jest to wina tylko i wyłącznie miasta. A wystarczyło:
1. Zatrudnić do prac, przy których można zyskać dużo pieniędzy więcej
pracowników, nawet kosztem innych spraw.
2. Rzetelnie, wnikliwie i bardzo dokładnie sprawdzić oferty przetargowe.
3. Wytknąć inwestorom błędy zanim zostanie rozstrzygnięty przetarg.
4. Dać czas na ustosunkowanie się do błędów
5. Rozstrzygnąć przetarg.
Trudno się dziwić inwestorom, żę walczą o swoje jeżeli w grę wchodzą takie
pieniądze, ale chyba to nie oni powinni zwracać uwagę na błędy konkurencji.
Trzeba się niestety z tym pogodzić. To my wybraliśmy decydentów, czyli to
pośrednia nasza wina. Pisząc nasza, mam na myśli społeczeństwo Płocka.
Obserwuj wątek
    • yolo.szwarc Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 16.01.07, 11:51
      Miałeś chamie złoty róg...
      • yolo.szwarc Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 16.01.07, 11:53
        Może ten poprzedni wpis wyszedł mi nieco impulsywnie.
        Ale wybaczcie, po prostu ręce opadają na każdym kroku. Po krótkim czasie
        spędzonym w większym mieście aż przykro patrzeć na ten nasz zaścianek.
        • konrad_wp Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 16.01.07, 13:19
          Dokładnie, mam te same odczucia.. cały sentyment do lat spędzonym w tym pięknym
          mieście mija mi jak widzę co wyprawiają ci nieudacznicy u żłobu. I - co jest
          chyba najgorsze - praktycznie na nikim nie robi to wrażenia bo 90% Płocczan
          tkwi w maraźmie. Nikogo to nie obchodzi, tak jakby było to zupełnie naturalne
          że to miasto szoruje po dnie. Przykre, bo to nie jest mój Płock.
          • stuntman Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 16.01.07, 19:12
            Płocka władza może robić co chce, gdyż nie boi się rozliczenia i nie ponosi
            konsekwencji swoich czynów. My, zwykli mieszkańcy, w swojej pracy zawodowej
            musimy dokładać wszelkich starań, aby wszystko co robimy było dopięte na
            ostatni guzik. Tymczasem w UM, na najbardziej eksponowanych stanowiskach można
            nie robić praktycznie nic, nawet nie ukrywając swojej nieudolności (vide sprawa
            mostu donikąd), bo wyborcy i tak niefrasobliwie oddadzą swój głos ponownie.
            To jaka może być motywacja do efektywniejszej pracy!??

P.S. Konrad, odbierasz gazetowego maila?
            • konrad_wp Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 16.01.07, 20:35
              > P.S. Konrad, odbierasz gazetowego maila?

Ostatni raz to chyba z pół roku temu :-) Prawie nigdy nie chciał mi się
              thunderbird łączyć z serwerem gazetowym więc sobie dałem spokój... rozumiem że
              coś tam na mnie czeka :-) tak ?
              • stuntman Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 16.01.07, 20:43
                Wysłałem ci coś co m.in. chcę poruszyć na debacie. Bo rozumiem, że będziesz?
                • konrad_wp Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 24.01.07, 21:18
                  Stuntmanie - moje konto jest puste do dnia dzisiejszego :-(
                  A co do debaty - jestem otwarty na wszelkie propozycje...
                  • stuntman Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 24.01.07, 23:09
                    W takim razie ponownie przesyłam ci moje pomysły na gazetowego maila - napisz
                    szczerze co o nich sądzisz. A twoja obecność na debacie jest kluczowa :))
                    • stuntman Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 02.02.07, 16:36
                      Konrad, rozumiem że mail znowu nie doszedł? W takim razie może ty mi puść na
                      mojego maila adres, którego najczęściej używasz.
                      • konrad_wp Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 06.02.07, 08:31
                        Doszedł doszedł, ale odebrałem go dopiero wczoraj wieczorem. Napiszę Ci coś
                        więcej wieczorkiem , na razie wspomnę tylko że masz talent w ręku jeśli chodzi
                        o tworzenie szkiców (to odnośnie pierwszej, płockiej propozycji). A tej trochę
                        bardziej na południe to jest wręcz genialna w swojej prostocie i najbardziej
                        logiczna. Możeby zacząć lobbować w tej sprawie? Banner na stronie, wzmianki w
                        sygnaturach, monitowanie mediów lokalnych? Warto o to walczyć!
                        • stuntman Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 06.02.07, 08:37
                          Skoro doszło to dziś ci jeszcze coś podeślę. Siedziałem nad tym prawie cały
                          zeszły tydzień, ale uważam że było warto :) Sam ocenisz.
                          • konrad_wp Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 07.02.07, 13:01
                            Odebrałem przez przeglądarkę i obejrzałem tylko załączniki. Tylko albo aż :-)
                            Zajebista robota, naprawdę. Masz talencior :)
    • wintour jak to fajnie tak krytykować 18.01.07, 22:22
      a wiecie jak dokładnie wygląda zorganizowanie przetargu? wiecie jak wygląda
      przygotowanie postępowania? a jak to później przebiega sprawdzanie ofert i ile
      czasu to trwa? jak to łatwo się wypowiadać... a przepisów prawa, zamówień
      publicznych nie da się obejść.
      • stuntman Re: jak to fajnie tak krytykować 18.01.07, 22:53
        Wyborcy oceniają władzę po efektach, a nie po sposobach na ich osiągnięcie.
        Nie każdy musi się znać na urzędniczych procedurach, wielu za to chce żyć w
        nowoczesnym i funkcjonalnym mieście. Obserwując kraj, w którym wszystkie
        samorządy obowiązuje takie samo prawo przetargowe, da się zauważyć że niektórzy
        radzą sobie lepiej, inni gorzej, a my dysponując takim budżetem nie umiemy go
        należycie spożytkować, do tego jeszcze lekką ręką naszych niekompetentnych
        włodarzy tracimy wielomilionowe dotacje unijne i państwowe.
        • wintour i tu mnie masz :D /bt 18.01.07, 23:08
          • joops1982 Ja rozumiem miasto. 19.01.07, 08:02
            Ja rozumiem, że nie wszystko może się udać, że czasami coś nie wyjdzie i że tak
            duży przetarg nie jest prostą sprawą. Ale!!! To u nas nie pierwszy raz kiedy
            miasto straciło bardzo dużo pieniędzy, tylko i wyłącznie przez małe
            niedopatrzenie. Przecież firma która zakwestionowała przetarg, zwróciła uwagę
            na banał i przepadło 35 milionów. Jeszcze raz zwracam uwagę, na to że miasto
            przy tak ważnych przetargach powinno zainwestować np. 2 miliony zatrudnić bardzo
            fachowy personel z najwyższej półki, ludzi którzy nie odwalali by fuszerki, a
            zapewniam, że tacy ludzie by się znaleźli, wszystko jest kwestią ceny. Bo te 2
            bańki mogły by dać korzyść w wysokości 35 milionów. Wspomnę jeszcze sprawę dróg
            dojazdowych do mostu. Odcinek Góry – Dobrzyków stracono tam 60milionów tylko i
            wyłącznie z powodu opieszałości i dostarczeniu odpowiednich dokumentów, a
            spóźniono się tylko dwa tygodnie. Teraz z innej beczki. Nawet inwestycję, które
            są zrealizowane, albo są w trakcie mają opóźnienia i to duże. Amfiteatr, Drogi
            dojazdowe, Ulica Tumska, Most. Wystarczy, w umowach nakładać duże kary, za nie
            wywiązanie się z terminu i żadna firma się nie spóźni. W tej chwili prace nad
            drogami dojazdowymi prawie nie toczą się w ogóle. Ale to jest sprawa na inny
            wątek tego forum.
            • joops1982 Nowe wątki dotyczące tej sprawy w prasie. 01.02.07, 11:42
              Ja tego naszego prezydenta to udusił bym gołymi rękoma za stratę tylu baniek

miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,3889168.html
              www.tp.com.pl/portal/article5664.html
              • ciffan Re: Nowe wątki dotyczące tej sprawy w prasie. 01.02.07, 19:22
                Milewski nie zasługuje na tak łagodną śmierć ;]

A swoją drogą to co on, chłopina, winien?
                Działał, jak umiał, przez cztery lata, po tym terminie jego praca została
                oceniona przez wyborców pozytywnie - do nich miej pretensje.

Nie można mieć pretencji do kota, że drapie, do węża, że kąsa, do idioty, że
                pierd***, za co się nie weźmie. Tylko kto dał brzytwie tej małpie, ha? I od razu
                znika uczucie miłości bliźniego, gdy się idzie ulicą...
                • joops1982 Re: Nowe wątki dotyczące tej sprawy w prasie. 18.04.07, 08:30
                  Ciekawe czy coś się w tej sprawie robi. Ratusz zarzekał się, że pieniądze i tak
                  dostaniemy później. Już dawno nie słyszałem nic o taj sprawie. Czy wybrano
                  wreszcie inwestora, czy trwają jakieś sprawy w sądzie i czy jest realna szansa,
                  że kiedyś dostaniemy tę kasę z unii? Nie mogę przeboleć, że ratusz tak dał
                  ciała i stracił te 60 baniek.
                  • stuntman Re: Nowe wątki dotyczące tej sprawy w prasie. 18.04.07, 09:43
                    Zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Jak na razie sprawność działania w stylu
                    doskonale nam znanym przy wielu wcześniejszych inwestycjach (czyli zaczniemy
                    kiedy się uda). A strata kasy też przecież nie pierwsza i pewnie nie ostatnia.
    • stuntman Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 29.08.07, 21:54
      Nikt nie komentuje niusów nt. hali?
      miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,4441310.html
      Obiekt ma mieć jednak 5000 miejsc (chwała im za to!) i wyposażenie
      też zapowiada się interesująco. Miejmy nadzieję, że zachowane przy
      tym jednak zostaną walory wizualne hali, bo dotychczasowy projekt
      był naprawdę niebanalny i wyróżniający się w płockiej szarzyźnie
      architektonicznej. Szkoda tylko, że znów kilka lat straciliśmy.
      • konrad_wp Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 29.08.07, 21:56
        Wiesz, myślę że wszyscy są już zmęczeni tym serialem z halą. Zapowiedzi było już
        tyle, że ten kolejny nie robi na nas już wrażenia. I tak będzie 100 problemów po
        drodze...
        • igal4 Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 30.08.07, 07:12
          dokładnie tak jak mówi Konrad. Serial Hala dla Płocka ciągnie się jak
          brazylijski tasiemiec. Przecież nadal jest nie zamknięta sprawa drugiego
          przetargu, mam tu na myśli ciągnące się sprawy w sądzie, odwołania itp. Ja się
          zacznę cieszyć, jak zostanie wyłoniony wykonawca i dostanie pozwolenie na budowę.
          • joops1982 Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 30.08.07, 07:46
            Dokładnie tak jak mówią poprzednicy. Trzy lata temu, gdy był budowany nowy most,
            amfiteatr i nowa Tumska. Wszyscy byli dumni, że w Płocku tyle się dzieje. Teraz
            to my się wstydzimy.
            Amfiteatr kompletna klapa, przez most nadal nie można przejechać (Ratusz
            zakwestionował stan nawierzchni estakady, wykonawca będzie wymieniał. Czy nie
            powinno się czegoś takiego kontrolować na bieżąco, a nie dopiero podczas
            odbioru) miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,4444563.html

Na tumskiej wszystkie fontanny nadają się do wymiany bądź przebudowy.
            (Przeciekają, komputery są zalewane, chlapią na około, a dla zmniejszenia tego
            efektu ciśnienie jest mniejsze niż d dziecięcego pistoletu na wodę)

Jesteśmy już zmęczeni!!!

Dlatego na forum wszyscy piszą w pesymistyczny sposób, trudno się dziwić.

Niektóre artykuły z gazety wyglądają jak reklama urzędu miasta
            miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,4441310.html
            ale gazeta nie napisała nic o 35 milionach, które miasto dostało by od państwa z
            w ramach dotacji gdyby wyrobiło się z ostatnim projektem teraz się o tym nic nie
            mówi. Ciekawe czy jest jeszcze chociaż cień nadziei że państwo dofinansuję tę
            inwestycję. Wtedy na pewno by doinwestowało, teraz raczej nie bo kasa na euro
            potrzebna.

Więc stuntman podziwiam twój optymizm
            "Obiekt ma mieć jednak 5000 miejsc (chwała im za to!) i wyposażenie też
            zapowiada się interesująco."

Na pewno tak różowo nie będzie.
            • stuntman Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 30.08.07, 12:12
              Może i nieco zbyt dużo optymizmu wykazuję, ale mimo wszystko to
              dobry kierunek, że hala ma szanse na 5000 miejsc :)
              • joops1982 Re: Przetarg na halę unieważniony!!! 30.08.07, 13:29
                Jasne że dobry, nawet bardzo dobry. Pytanie tylko czy możliwy do zrealizowania
                przez nasze władze.
                • radeqrdemenes flaki z olejem 31.08.07, 11:29
                  niektórych tematów nie komentuje wcale, z uwagi na to że wywołuje u
                  mnie mdłości, podejście miasta do tych spraw
                  • hrabiapotocki Re: flaki z olejem 12.09.07, 13:33
                    Widocznie wygrali nie ci co trzeba, albo na inwestycję nie załapał
                    sie szwagier. Przecież PiS prowadzi politykę prorodzinną, z nia
                    najlepiej się wychodzi przya każdej płockeij inwestycji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka