Dodaj do ulubionych

Stanisławówka - już 100 lat

18.03.07, 13:29
W roku 1907 ksiądz prałat Ignacy Lasocki zakupił część gruntów dawnego
folwarku pobenedyktyńskiego wraz ze znajdującą się na nich stajnią koszarową,
z przeznaczeniem na zakład wychowawczy dla ubogiej młodzieży. Prałat Ignacy
Lasocki (1860 – 1933) należał wówczas do najbardziej znanych płocczan. Był
wielkim społecznikiem, filantropem, publicystą i teologiem.. Ukończył Wyższe
Seminarium Duchowne w Płocku,, następnie w Rzymie. Święcenia kapłańskie
otrzymał w roku 1887.

Mimo skromnego wyglądu kaplica „Stanislawówka” od początku przyciągała
płocczan. Kaplicę poświęcił 14 listopada 1913 roku arcybiskup A. J.
Nowowiejski a pierwszą mszę w niej odprawił metropolita warszawski Aleksander
Kakowski.

„Stanisławówkę” najpierw prowadziły siostry szarytki (Zgromadzenie Sióstr
Miłosierdzia św. Wincentego Wincentego Paulo) i siostry Służki (Zgromadzenie
Sióstr Służek NMP Niepokalanej) a następnie Salezjanie (Towarzystwo św.
Franciszka Salezego), którzy na teren płockiej diecezji przybyli w 1923 roku
do Czerwieńska (dekretem abp Nowowiejskiego Salezjanie otrzymali klasztor i
romańską bazylikę).
-----
Dom rodzinny Idnacego Lasockiego często odwiedzał Zygmunt Padlewski
galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-7059
galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-7058
galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-3994
Obserwuj wątek
    • Gość: czy Re: Stanisławówka - już 100 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 12:21
      jest jakis program uroczystosci ?
      • Gość: parafianie Re: Stanisławówka - już 100 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:01
        Nie miał kto zorganizować uroczystości - Proboszcz cężko chory - po operacji.
        Pomódlmy się o Jego zdrowie
    • Gość: dfh Re: Stanisławówka - już 100 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:04
      www.plock.salezjanie.pl/oratorium/
    • Gość: ks. emeryt Re: Stanisławówka - już 100 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:52
      Płock od lat kojarzył się nam, salezjanom z całej Polski, z piękną pracą z
      młodzieżą i z dynamizmem parafialnym. Do dziś Stanisławówka jest miejscem, z
      którym płocczanie bardzo się utożsamiają. Pamiętają, że to właśnie tu, gdy
      powstawała "Solidarność", spotykali się na mszach za ojczyznę, tygodniach
      kultury chrześcijańskiej. Wtedy była to taka enklawa wolności. Prężnie działało
      tu duszpasterstwo akademickie Petroklezja, była apteka.Pręznie działo tez
      Duszpasterstwo Ludzi Pracy.
      • kwisniewski Re: Stanisławówka - już 100 lat 24.03.07, 16:23
        Proboszczami kościoła św. Stanisława byli:

1930 – 1935 ks. Michał Bułowski
        1935 – 1941 ks. Stefan Pływaczek
        1945 – 1955 ks. Jan Żak
        1955 – 1957 ks. Jan Kapusta
        1957 – 1963 ks. Adam Skałbania
        1963 – 1968 ks. Marian Adamski
        1968 – 1972 ks. Jan Bieńkowski
        1972 – 1978 ks. Henryk Brunka
        1978 – 1980 ks. Henryk Szydlik
        1980 – 1986 ks. Stanisław Koronkiewicz
        1986 – 1992 ks. Jan Gasik
        1992 – 1997 ks. Antoni Rafałko
        1997 – 2000 ks. Zenon Jakuboszczak
        2000 – 2006 ks. Jacek Wilczyński
        2006 - nadal ks. Walerian Jastrzębiec Święcicki

www.plock24.pl/fusion/readarticle.php?article_id=77
        Pod schroniskiem „Stanisławówka’’ w roku 1920 w trakcie Obrony Płocki przed
        bolszewikami wyróżnił się Władysław Nowicki ranny w rękę zębami wyrywał
        zawleczki granatów.

Prawda o płockich powstańcach styczniowych nadal nie może ujrzeć światła
        dziennego. w kościele "Stanisławówka" miała być otwarta kaplica poświecona
        powstańcom lub ściana pamięci. O tym mozna było usłyszć w programie regionalnym
        Szelsat-u Gość dnia prowadzonym przez red. Leszka Skierskiego.
        Wszystko miało być inaczej To księża Salezjanie od zakończenia powstania
        styczniowego corocznie modlą się przy krzyżu powsyańców styczniowych i kamieniu
        poświęconym Z. Padlewskiemu oraz kopcu - Ntratnia Mogiła przy ulicy Targowej.
        Czy będzie tak w tym roku?
        Czas pokaPrawda o płockich powstańcach styczniowych nadal nie może ujrzeć
        światła dziennego. w kościele "Stanisławówka" miała być otwarta kaplica
        poświecona powstańcom lub ściana pamięci. O tym mozna było usłyszć w programie
        regionalnym Szelsat-u Gość dnia prowadzonym przez red. Leszka Skierskiego.
        Wszystko miało być inaczej
        To księża Salezjanie corocznie modlą się przy krzyżu Powstańców Styczniowych i
        kamieniu Padlewskiego, oeaz kopcu Bratnia Mogiła
        Czy będzie tak w tym roku?
        Czas pokaże.
        Są siły polityczne w Płocku które mimo tradycji chcą przerwać wieloletni
        obyczaj mieszkańców Płocka

Historia Stanisławówki to nie tylko czas powstania Solidaeności i bohaterów
        tego okresu.
        Stanisławówka to także bohaterowie roku 1863, 1920, 1939 , to także historia
        4PSK
        Historii można nie znać, ale historia się przypomina w najmniej odpowiednim
        momencie. Często za późno.
      • Gość: dawny parafianin Re: Stanisławówka - już 100 lat IP: *.plock.mm.pl 24.03.07, 16:44
        To moja rodzinna parafia. W niej rodziliśmy sie i umierali. W latach
        młodzieńczych wiele lat byłem blisko Mojej Stanisławówki To tu w czasie rozmowy
        u ks.proboszcza Brunkie, runęło ostatnie drzewo wycięte przed starym budynkiem
        parafii. Tak czyszczono teren pod nowa ulice. To w moim kościele starym baraku
        nagrywałem organy, prowadziłem technicznie księdzu Tomaszewskiemu Jego Zespól,
        Naprawiałem linie głośnikowe i wreszcie 2 października 1976, nagłośniłem cały
        teren kościoła , z placem i starym kościołem podczas nawiedzenia Obrazu Matki
        Bożej. am jeszcze 2 zdjęcia....
        Posiadam jeszcze fragment uroczystości nagranej na kasetowym magnetofonie. Mam
        również nagranie Mszy żałobnej za moją Matkę a więc mam brzmienie organów w
        starym kościele. Później okres Solidarności tablica z moimi zdjęciami,zerwana
        nocą przez milicje na 2 dni przed stanem wojennym i szereg nakręconych
        uroczystości narodowych z Nowego kościoła. Mnóstwo nagrań z posługi księży
        Salezjanów na Majowym na Mogiłach 1863roku. Stanisławówka to księża bliscy
        mojej Duszy, to ks. Dyrektor Jacek Wilczyński, ksiądz KAzimierz Jardzioch
        kochający Polskę i ludzi. To Jego latarka oswietlała teksty pod Krzyżem
        Bohaterów Powstania Styczniowego w dni styczniowe rocznicowe, kiedy zabrakło
        świateł na grobach wojennych 186r.
        To zapach małych gruszek kupowanych z Ogrodu gdzie stoi Politechnika, to figura
        strzaskana wydobyta z ziemi na moich oczach, przy wejściu do kancelarii. To
        szpaler starych drzew prowadzących do kościoła. To również jęki piły
        mechanicznej za ścianą baraku kościelnego , gdzie komuniści zrobili na złość
        Kościołowi, czyniąc z części kościoła stolarnię. To zapach starych ksiąg
        metrykalnych z zapiskami moich bliskich ze chrztu i pogrzebu. Stanisławówka i
        Salezjanie to Jedność z moim Przeznaczeniem.
        • Gość: ?????????????????? Re: Stanisławówka - już 100 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 17:05
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-9288
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-2455
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-3897
          galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-6452
          • Gość: o. Re: Stanisławówka - już 100 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 17:09
            piekne zdjecia, łza sie oku kręci,
    • Gość: arek Re: Stanisławówka - już 100 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 18:29
      ktos zna historie otoczenia Stanisławówki przez UB i wymordowanie działaczy PSL?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka