Dodaj do ulubionych

Sanktuarium pokonało zoo

29.05.07, 20:35
W artykule jest zdanie:

Muzeum Mazowieckie ma najbogatsze zbiory sztuki secesyjnej w Polsce.

I tylko tyle o muzeum?
Obserwuj wątek
    • ciffan Re: Sanktuarium pokonało zoo 29.05.07, 21:45
      "Sanktuarium Bożego Miłosierdzia - 22 lutego 1931 roku to właśnie tu siostra
      Faustyna miała pierwsze objawienie Jezusa Miłosiernego. Jest to miejsce, do
      którego przyjeżdżają wycieczki z całego świata, które ściąga najwięcej turystów
      do Płocka - o czym wielu mieszkańców nawet nie wie." - mówi ratusz.

Fakty mówią co innego:
      "Od listopada 2005 do końca sierpnia 2006 roku - dane ratuszowego wydziału promocji:
      Miejski ogród zoologiczny - 111 675 osób (351 grup)
      Sanktuarium Bożego Miłosierdzia - 9280 osób (234 grupy), w tym 1050 osób z
      zagranicy (największa liczba zagranicznych turystów)".

Albo nie wiedzą, co mówią, bo bałagan w papierach albo są niekompetentni, albo
      sanktuarium musi być i amen. Stawiam, że wszystkiego po trochu.
      • piotrploc Re: Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 07:24
        Czytać ze zrozumieniem!!! A dopiero potem wypisywać bzdurne posty.
        Zoo odwiedziło najwięcej ludzi, ale głównie z Płocka.
        Sanktuarium ściągnęło najwięcej turystów, tzn osób spoza Płocka.
        Zgadzam się z opinią, że są tu ze dwa sensowne posty a reszta to dno.
        Pozdrawiam.
        • ciffan Re: Sanktuarium pokonało zoo 31.05.07, 10:35
          piotrploc napisał:
          > Czytać ze zrozumieniem!!! A dopiero potem wypisywać bzdurne posty.
          > Zoo odwiedziło najwięcej ludzi, ale głównie z Płocka.
          > Sanktuarium ściągnęło najwięcej turystów, tzn osób spoza Płocka.

Widziałem liczby, kto co odwiedził. I pytam - co z tego? Turyści zagraniczni
          płacą inaczej niż polscy? Nie rozśmieszaj mnie, te czasy już minęły. Poza tym
          różnica odwiedzin jest kolosalna, to inny rząd wielkości.
          • piotrploc Re: Sanktuarium pokonało zoo 31.05.07, 15:19
            Nie rozumiem odpowiedzi. Gdzie napisałem o turystach zagranicznych?
            Zoo miało faktycznie o wiele więcej odwiedzin niż sanktuarium, ale w znakomitej
            większości to ludzie z Płocka lub najbliższych okolic. Sanktuarium odwiedzją
            głównie turyści-pielgrzymi, niekoniecznie zagraniczni.
            A znaki mają promować atrakcje głownie wśród przybyszów spoza Płocka.
            • ciffan Re: Sanktuarium pokonało zoo 31.05.07, 23:54
              piotrploc napisał:
              > Nie rozumiem odpowiedzi. Gdzie napisałem o turystach zagranicznych?

Ty nie pisałeś, pisała to gazeta.

> Zoo miało faktycznie o wiele więcej odwiedzin niż sanktuarium, ale w znakomitej
              > większości to ludzie z Płocka lub najbliższych okolic. Sanktuarium odwiedzją
              > głównie turyści-pielgrzymi, niekoniecznie zagraniczni.

Którzy o obecności tego miejsca już wiedzą. Niepotrzebna im do tego tablica. Zoo
              na niej skusiłoby bardziej wszelkiej maści przejezdnych. IMHO.

> A znaki mają promować atrakcje głownie wśród przybyszów spoza Płocka.

Tylko że należałoby zastanowić się, czy "przybysz spoza Płocka" jedzie tu w
              ciemno? Hmm, moim zdaniem nie wydaje mi się, on już jakieś informacje na temat
              tego, gdzie można pójść, zwiedzić, ma. Te tablice traktowałbym więc raczej jako
              szeroko pojętą promocję miasta pośród przejezdnych, których taki znak może
              skusić. O wizyty pielgrzymów należałoby być spokojnym - oni już wiedzą, że
              Sanktuarium tu jest, raczej nie jeżdżą po Polsce i nie szukają w ciemno miejsc
              kultu...
    • Gość: niko Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.c240.petrotel.pl 29.05.07, 22:08
      niestety żyjemy w państwie wyznaniowym, gdzie jedyna słuszna wiara ma
      pierwszeństwo... :(
      • Gość: *** Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 22:10
        Gość portalu: niko napisał(a):

> niestety żyjemy w państwie wyznaniowym, gdzie jedyna słuszna wiara ma
        > pierwszeństwo... :(

Więc bądźmy tolerancyjni

• Gość: Islam Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.class144.petrotel.pl 29.05.07, 22:15
          Mam pytanie, skoro Płocką wizytówką będzie Sanktuarium Chrześcijańskie i miasto
          i mieszkańcy są tolerancyjni, to czy na festiwalu piosenki religijnej, na który
          RATUSZ (podatnicy) wyłoży setki tysięcy złotych znajdzie się miejsce dla
          piosenek wysławiających Allaha lub Buddę?
        • Gość: niko Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.c240.petrotel.pl 30.05.07, 00:26
          tolerancja polega chyba na czymś innym. cechą państwa świeckiego winien być
          rozdział państwa od kościoła. czym innym jest promowanie Katedry i całego
          kompleksu zabytkowych budowli na Wzgórzu Tumskim, a czym innym promowanie
          miejsca kultu jakim jest sanktuarium. wyobrażasz sobie co by było, gdyby na
          znaku miał pojawić się półksiężyc lub gwiazda dawida albo inny znak
          symbolizujący islam lub judaizm? to niestety nie jest już państwo świeckie...
    • Gość: maso Sanktuarium pokonało zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 22:13
      wzgórze tumskie z zajefajnym i przedczasem oddanym amfiteatrem
      bueehehehehehehe!!!!
    • Gość: płocczanie łelkam in katoland end klechistan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 23:23
      tfu
      • ainipoajom trzymanie palca w czarnym odbycie ciag dalszy 30.05.07, 07:53
        trzeaba siac ..... ten fanatyzm religijny, co ?
    • ref6 Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 07:59
      bo to mochery sa. i jak tu demokracja ma dzialac - pieprzony prezydent i jego
      cała sitwa. trzeba być bezmózgiem, zeby podejmowac decyzje wbrew woli
      wiekszości Płocczan!
      Popaprańcy - same mochery do tego sanktuarium bedą chodzić - a młodzież - a co
      tam, da sobie radę przecież, ZOO jako tako - po japońsku i nikt nie narzekał,
      do teraz zrobimy ukłon w stronę mocherostwa - bo oni chodzą na wy bbory
      częściej niz młodziez...
      cały ten ratusz za te wszystkie decyzje to ja bym w....dolił na zbity łeb.
    • Gość: neo z matrixa trzeba krakać jak inne wrony ... IP: *.c153.petrotel.pl 30.05.07, 08:16
      proponuje więc żebyśmy wszyscy zaczęli kupować sobie sutanny i mocherowe (za
      ciasne - uciskające mózg) bereciki .... koniec pluralizmu religijnego jest
      bliski !!!!! Do władzy doszła jedna, nieomylna, własciwa religia.

Ps.: dla mnie to są po prostu praktyki sekciarskie,
      • piotrploc Re: trzeba krakać jak inne wrony ... 30.05.07, 08:33
        Jestesci chorzy z nienawiści.
        cyt. red. A. Michnik
        • krzysiek_33 Re: trzeba krakać jak inne wrony ... 30.05.07, 08:41
          Nienawiść rodzi nienawiść, fanatyzm - fanatyzm. Przyjdzie (niestety) Kościołowi
          w Polsce zmierzyć się z gorzkimi owocami własnych działań. Kryzys wartości,
          handel sakramentami, wywyższanie się, relatywizacja złych uczynków, które przez
          lata piętnowano u innych. To procentuje.

k.
          • piotrploc Re: trzeba krakać jak inne wrony ... 30.05.07, 08:51
            O! Brawo. To jest dyskusja, którą można prowadzić, a nie tylko stek wyzwisk.
          • Gość: julian Re:wróg 33 IP: *.plock.mm.pl 30.05.07, 16:40
            Ale z ciebie s...n.
        • Gość: neo z matrixa Re: trzeba krakać jak inne wrony ... IP: *.c153.petrotel.pl 30.05.07, 08:43
          chorzy z nienawisci????? ha ha ha za dużo tv TRWAM się oglądało? co? i nie ma
          się pełnego obrazu rzeczywistości
          • piotrploc Re: trzeba krakać jak inne wrony ... 30.05.07, 08:52
            a jakbym Ci powiedzial, że nie zdarzyło mi się oglądać tv trwam ani słuchać
            radia M?
    • enaka Re: Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 08:42
      Plockie zoo jest o niebo lepiej zagospodarowane od tego wroclawskiego.
      • Gość: *** Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 10:40
        Więcej turystów-pielgrzymów przyjedzie do Płocka zobaczyć sanktuarium niż
        obejrzeć małpę w zoo.Na turystyce pielgrzymek miasto jeszcze zarobi, a wtedy
        nikt nie będzie krzyczał,że to zły pomysł.
        • enaka Re: Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 14:14
          Czy wiecej osob przyjedzie do zoo, czy do sanktuarium - nie wiem. Ale z
          pewnoscia wiecej miasto zarobi na pielgrzymach, chocby dlatego, ze sa to osoby
          przyjezdzajace z daleka, ktore musza gdzies zatrzymac sie na noc. Do zoo przy
          jezdzaja natomiast ludzie z najblizszej okolicy.

Uwazam, ze Plock powinien juz dawno promowac sanktuarium.
          Co nie zmienia faktu, ze nasze zoo jest duzo ladniejsze od wroclawskiego.
    • Gość: toXzyn Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: 212.244.180.* 30.05.07, 08:50
      Niestety nic się więcej o tym muzeum powiedzieć nie da a jego nazwa to kpina i
      wprowadzanie ludzi w błąd. Krzywousty się w sarkofagu przekęcił jak usłyszał,
      że muzeum nocników i wazonów będzie wizytówką Płocka.
      • Gość: hjk Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 08:55
        ty x to mocno kopniety jestes jak widac
        • Gość: kolo Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 10:00
          Hahahahahahahaha
          I zmienić nazwę miasta na Klęczonowo Wielkie
          • Gość: czerwona_gitara Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.c152.petrotel.pl 30.05.07, 10:25
            Krzysztof Klenczon nie byłby zachwycony...
    • Gość: stefcio Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.c247.petrotel.pl 30.05.07, 10:24
      Zamiast się kłócić to lepiej zabierzmy się za nadanie imienia pani siostrze
      zakonnej potocznie zwanej pingwinem tudzież jaskółką. Moja propozycja: siostra
      Etylinka Bezołowiówka.
      • Gość: stefcio edit Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.c247.petrotel.pl 30.05.07, 10:26
        ZAPPRASZAMY WSZYSTKICH DO ZABAWY! TAKA FOTA NA ZNAKU MUSI MIEĆ PODPIS :)
    • Gość: Oświecony Sanktuarium pokonało zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 10:40
      Nie wiecie,że Mirosław Miłościwy, panujący w grodzie Płock, chce w ten sposób
      odkupić swoje ciężkie grzechy, a jakie to wiadomo!
    • plock_i_okolice Re: Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 15:17
      Sądze, że to bardzo dobry wybór!
    • Gość: anty klerycy i politycy IP: *.c158.petrotel.pl 30.05.07, 15:21
      w Polsce rządzi jedynie kościół i politycy którzy zrobią wszystko za poparcie
      kościoła.

BRZYDZĘ SIE TYM
      • Gość: anty c.d IP: *.c158.petrotel.pl 30.05.07, 15:25
        ZAPOMNIAŁEM DODAĆ JESZCZE MOŻE NA TABLICY PODAJCIE CZĘSTOTLIWOŚĆ radia z Torunia
        (wszyscy wiedzą o jakie radio chodzi)

• plock_i_okolice Re: klerycy i politycy 30.05.07, 15:36
        Po co się emocjonować i wystawiać na pośmiewisko? Czy zawsze muszą być
        podteksty polityczne czy religijne? Wizytówką Rzymu od lat jest Watykan, a co
        się kiedyś działo tam w średniowieczu to wiadomo. Podobnie jest dziś to nie Bóg
        ma kryzys lecz kościół, a kościół to tylko ludzie, którzy muszą się rozliczyć
        przed własnym sumieniem i innymi ludźmi. Św. Siostra Faustyna Kowalska
        bynajmniej do nieprawych nie należała. Mało tego sanktuarium może bardziej
        skupiać uwagę na naszą diecezję i to co się w niej dzieje.Bóg nie gra w kości i
        ludzkie gry ! To co zdarzyło się 22.02.1931 r. w Płocku może i powinno
        rozsławić Płock na cały świat !To wydarzenie przerasta wiele razy grzechy
        kościoła i przede wszystkim ma służyć wszystkim wiernym, a nawet nie tylko, ma
        służyć całemu naszemu miastu ! Nie można do sprawy podchodzić w ten sposób, że
        na złość mamie odmrożę sobie uszy, a,że przy okazji sobie zaszkodzę to już inna
        sprawa.Kościół musi zrobić sobie rachunek sumienia, to go nie ominie, ale czemu
        mają na tym inni cierpieć???
        Podsumowując, myślę, że Sanktuarium dopiero nabiera rozgłosu w świecie i może
        naszemu miastu tylko pomóc !
        • Gość: Paweł Re: klerycy i politycy IP: *.class145.petrotel.pl 30.05.07, 16:02
          Nie rozumiesz, że WIARA, RELIGIA to rzecz prywatna każdego człowieka? Nie chcę
          się teraz rozdrabniać i dyskutwoać o istneiniu Boga lub nie i słuszności
          jakiejś religii, ale państwo powinno byc oddzielone od duchowieństwa. Nie każdy
          wierzy w to co wydarzyło się w Płocku, nie każdy chce aby jego miasto było
          kojarzone z czyms co według niego jest bardzo wątpliwe. Ja osobiście uważam, że
          inne religie sa w Płocku dyskryminowane. Może niech tym zajmą się redaktorzy
          Gazety i umieszczą jakiś dobry artykuł w "papierowej" wersji? Myślę, ze ta
          sprawa odbiłaby się szerokim echem wśród płocczan.
          • victory10 Re: klerycy i politycy 30.05.07, 16:21
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Nie rozumiesz, że WIARA, RELIGIA to rzecz prywatna każdego człowieka? Nie
            chcę
            > się teraz rozdrabniać i dyskutwoać o istneiniu Boga lub nie i słuszności
            > jakiejś religii, ale państwo powinno byc oddzielone od duchowieństwa. Nie
            każdy
            >
            > wierzy w to co wydarzyło się w Płocku, nie każdy chce aby jego miasto było
            > kojarzone z czyms co według niego jest bardzo wątpliwe. Ja osobiście uważam,
            że
            >
            > inne religie sa w Płocku dyskryminowane. Może niech tym zajmą się redaktorzy
            > Gazety i umieszczą jakiś dobry artykuł w "papierowej" wersji? Myślę, ze ta
            > sprawa odbiłaby się szerokim echem wśród płocczan.

> sądzę, że niepotrzebnie w ogóle łączysz kwestie religii i wiary z tym co
            świeckie, kościoły, świątynie, sanktuaria to nie tylko wiara, ale i kultura i
            dorobek całej ludzkości zarówno dla wierzących jak i niewierzących
          • plock_i_okolice Re: klerycy i politycy 30.05.07, 16:32
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Nie rozumiesz, że WIARA, RELIGIA to rzecz prywatna każdego człowieka? Nie
            chcę
            > się teraz rozdrabniać i dyskutwoać o istneiniu Boga lub nie i słuszności
            > jakiejś religii, ale państwo powinno byc oddzielone od duchowieństwa. Nie
            każdy
            >
            > wierzy w to co wydarzyło się w Płocku, nie każdy chce aby jego miasto było
            > kojarzone z czyms co według niego jest bardzo wątpliwe. Ja osobiście uważam,
            że
            >
            > inne religie sa w Płocku dyskryminowane. Może niech tym zajmą się redaktorzy
            > Gazety i umieszczą jakiś dobry artykuł w "papierowej" wersji? Myślę, ze ta
            > sprawa odbiłaby się szerokim echem wśród płocczan.

> wszędzie na świecie jest tak że świątynie są także pod opieką konserwatorów
            zabytków. Przecież poleciłbyś turyście obejrzenie płockiej katedry, bo kościół
            jako budynek jest dobrem CAŁEGO społeczeństwa ! bez względu na światopogląd i
            nikt nie ma prawa Ci zakazywać abyś nie wchodził do niego, żaden ksiądz czy
            inny duchowny !
            Wyobrażasz np: sobie Rzym bez Watykanu???
            Pozdrawiam !
    • Gość: ac hor Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.ge-1-1-0-709.0x57361a62.hsnqu1.customer.tele.dk 30.05.07, 16:14
      a mi sią zawsze płock z petrochemią kojarzył...
      • Gość: kolo Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 17:36
        Patrząc na tą tablicę to rozumie wybór ratusza :
        w środku M.M. to nie Muzeum Mazowieckie ale Miłościwie nam panujący Mirosław M.
        z lewej katedra i wzgorze tumskie czyli M.M. król może budować jak chce i co
        chce a kto królowi podskoczy
        z prawej postać w aureoli czyli M.M. i tak zostanie świętym więc na kolana ludu
        • jan058 Re: Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 17:39
          Gość portalu: kolo napisał(a):

> Patrząc na tą tablicę to rozumie wybór ratusza :
          > w środku M.M. to nie Muzeum Mazowieckie ale Miłościwie nam panujący Mirosław
          M.
          > z lewej katedra i wzgorze tumskie czyli M.M. król może budować jak chce i co
          > chce a kto królowi podskoczy
          > z prawej postać w aureoli czyli M.M. i tak zostanie świętym więc na kolana
          ludu

> i znowu te sld-owskie gorzkie żale :(
    • Gość: Lol Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 17:38
      Nie spodziewaliscie sie chyba, ze w tym kraju zoo wygra z sanktuarium? :>
      • jan058 Re: Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 17:40
        Gość portalu: Lol napisał(a):

> Nie spodziewaliscie sie chyba, ze w tym kraju zoo wygra z sanktuarium? :>

> odpóść sobie sld-owcu
        • Gość: kolo Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 18:39
          Słuchaj jan058 cioto zafajdana z sld mam tyle wspólnego co ty z kosmitami ,
          20 lat temu szlag mnie trafiał na jedynie słuszna partie ,jedynie słuszny
          kierunek i teraz szlag mnie trafia gdy słysze podobne frazesy z innych ust i
          pod innym sztandarem ale też jedynie słusznym /czerwony ,czarny -przy korycie
          jedno bagno /
          • jan058 Re: Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 19:02
            Gość portalu: kolo napisał(a):

> Słuchaj jan058 cioto zafajdana z sld mam tyle wspólnego co ty z kosmitami ,
            > 20 lat temu szlag mnie trafiał na jedynie słuszna partie ,jedynie słuszny
            > kierunek i teraz szlag mnie trafia gdy słysze podobne frazesy z innych ust i
            > pod innym sztandarem ale też jedynie słusznym /czerwony ,czarny -przy korycie
            > jedno bagno /

> Cóż, poziom tego co sobą reprezentujesz pokazałeś przed chwilą, a to że
            powiedziałeś iż nie byłeś sld-owcem to równie dobrze możesz powiedzieć że
            jesteś Chińczykiem, net jak kartka wszystko przyjmnie :D
            • Gość: pogromca debili Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 21:09
              pretendujesz do tytulu debila miesiaca
              • jan058 Re: Sanktuarium pokonało zoo 31.05.07, 12:36
                Gość portalu: pogromca debili napisał(a):

> pretendujesz do tytulu debila miesiaca

> sądzę, że z tobą nikt nie wygra w walce o ten tytuł :)
            • jan058 [...] 31.05.07, 12:42
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • plock_i_okolice Re: Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 19:05
      Proponuję wymieniać poglądy w kulturalny sposób :D
      • Gość: t@m Protest przeciwko sankturium na znaku IP: *.c157.petrotel.pl 30.05.07, 19:57
        To nie znaczy ze wszystko w tym kraju musi być związane z kościołem i jego
        instytucjami bądźmy trochę bardziej rozwinięci i nie mieszajmy promocji miasta z
        kościołem. postarajmy sie zrobić to trochę inaczej oryginalniej niż wszyscy. I
        postawić na znakach na rozrywkę i zabytki (czyli wzgórze tumskie pasuje muzeum
        tak samo, zoo tez, można również rafinerie dodać bo od tego sie nie ucieknie w
        końcu tu orlen ma siedzibę). Nikt nie powiedział ze tylko 3 rzeczy mogą być wiec ...

Proszę niech władza sie zastanowi i pokaże iż nie żyjemy w mieście gdzie liczą
        sie tylko ,,czarnych'' interesy!!!

• Gość: krzysiek Re: Protest przeciwko sankturium na znaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:55
          "Czym byłby Płock, nasze miasto, bez katedry i skarbca, bez biskupstwa
          istniejącego tu od 1075, bez 650-letniego kościoła i parafii farnej, bez tylu
          innych kościołów w przeszłości i dniu dzisiejszym, bez opactwa i Muzeum
          Diecezjalnego, bez Seminarium Duchownego i Biblioteki, Archiwum Diecezjalnego,
          bez Liceum im. Małachowskiego, najstarszej z polskich szkół, której początki
          sięgają funkcjonującej już w 1180 szkoły przy kolegiacie św. Michała, bez figur
          i krzyży przy drogach, na osiedlach, w domach, bez świąt chrześcijańskich i
          obrzędów, bez tradycji religijnej, bez zgromadzeń zakonnych, bez sanktuarium
          Miłosierdzia Bożego? Czymże byłby Płock bez Chrystusa?! Bez odniesienia do
          Chrystusa nie sposób zrozumieć [...] dziejów naszego miasta, parafii farnej,
          dziejów narodu". - Ks. Biskup Roman Marcinkowski, 23.04.2006
          • ainipoajom Re: Protest przeciwko sankturium na znaku 30.05.07, 21:11
            udez w stol a katodebil sie odezwie
            • Gość: :) Re: Protest przeciwko sankturium na znaku IP: *.c251.petrotel.pl 31.05.07, 08:09
              poprawka...uderz w stół a anipoajom (czyli antykatodebil) ze swoim skrzywieniem się odezwie, ponieważ nie wypowiada sie na inne tematy tylko te które dotyczą Kosciola i katolików. Zostało to juz dosć dawno zauwarzone.
    • jah.rastafari.jest.mym.panem Sanktuarium pokonało zoo 30.05.07, 23:02
      hi hi, ale decydoweali o wyborze na pewno sami katolicy.
      • Gość: trzy grosze Re: Sanktuarium pokonało zoo IP: *.subscribers.sferia.net 30.05.07, 23:53
        mam nadzieję, że Ty nie będziesz w tym mieście decydował o czymkolwiek!!!
        Niestety fanatyzm antyreligijny wielu tu piszących zabija jakąkolwiek dyskusję,
        a u nich samych najwyrażniej zniszczyło już resztki mózgu. Przede wszystkim
        tablica ma promować atrakcje turystyczne kojarzone z Płockiem. Takie
        miejsca/wydarzenia, które przyciągną turystów.
        Z tego co widać z wcześniejszych postów co do Wzgórza oraz Muzeum nie ma
        większych zastrzeżeń (choć format tego muzeum moim zdaniem jest naprawdę
        archaiczny i tutaj wprowadziłbym zmianę, ale o tym na koniec). Problem pojawia
        się z decyzją czy zoo czy sanktuarium. Tablice nie są skierowane do Płocczan,
        ale do gości, którzy przyjeżdżając do Płocka lub do przejeżdżających przez to
        miasto, by mogli zorientować się co miejsc/wydarzeń SZCZEGÓLNYCH/WYJĄTKOWYCH,
        które można tu zobaczyć. Zoo nie jest tu żadnym wyjątkiem. Ani najsłynniejsze,
        ani największe, no nic za wyjątkiem tego, że odwiedza je tłum Płocczan i
        mieszkańców okolic. Z kolei Sanktuarium jest miejscem unikatowym i co do tego
        nie mają chyba wątpliwości nawet fanatycy. Oczywiście, nie ma znaczenia dla
        nich, że przy okazji "turystów z zewnątrz" zostają dodatkowe pieniądze w
        mieście. Nie ma też znaczenia to, że tak jak w każdym biznesie trzeba umieć
        znleźć takie elementy, które wyróżnią nas od innych (zoo tym nie jest). A
        turystyka religijna, cóż czy się komuś podoba czy nie jest zwyczajnym biznesem,
        który przyciąga i daje profity. Oczywiśćie debile znajdą od razu związki z
        autopromocją Kościoła, a pewnie i z jego naciskami na taki a nie inny wybór.
        Cóż, nikt nikogo nie zmusza by chodził do Sanktuarium, a przyjadą tam jedynie
        Ci co będą chcieli. Z danych przedstawionych w artykule wynika, że jest to
        spora liczba w porównaiu z innymi miejscami w Płocku. Więc dajcie sobie spokój.
        No i na koniec ostatnia kwestia - w ostatnim czasie Płock kreował się na miasto
        festiwali. (w moim odczuciu pomysł jak najbardziej godny poparcia, zwłaszcza,
        że nie fundowano nam kolejnych Opoli czy Sopotów) to teraz proszę mi
        wytłumaczyć za jaką ... gdy przychodzi do promocji miasta nic na ten temat nie
        ma na tych tablicach. Amnezja? Koniec z festiwalami? Myślę, że to spokojnie
        mogłoby zastąpić Muzeum Maz., któremu niestety trochę jeszcze brakuje by
        przyciągać turystów i promować miasto (nie brakuje oczywiście jedynie zbiorów,
        ale to w tej chwili z przykrością stwierdzam za mało).
    • Gość: ula Zadziwiające, jaki sukces odniosła Św. Faustyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 12:15
      wobec podobnej siostry z Kazimierza. Zastanawia, że obecnie podobne objawienia
      uznaje się za chorobę psychiczną a 80 lat trmu prawie identyczne zwidy uczeniły
      z tej ciężko chorej kobiety świętą. Czytając to forum odnoszę wrażenie, że w
      okolicach Płocka może powstać wiele jeszcze miejsc kultu, których podłożem będą
      różnego rodzaju wizje.
      • jan058 Re: Zadziwiające, jaki sukces odniosła Św. Fausty 31.05.07, 12:37
        Gość portalu: ula napisał(a):

> wobec podobnej siostry z Kazimierza. Zastanawia, że obecnie podobne
        objawienia
        > uznaje się za chorobę psychiczną a 80 lat trmu prawie identyczne zwidy
        uczeniły
        >
        > z tej ciężko chorej kobiety świętą. Czytając to forum odnoszę wrażenie, że w
        > okolicach Płocka może powstać wiele jeszcze miejsc kultu, których podłożem
        będą
        >
        > różnego rodzaju wizje.

> wiem jakie wizje chciałbyś mieć ty, powrót kolesi z sld i dalsze
        przekręty :DDD
        • Gość: ula do jan058 Re: Zadziwiające, jaki sukces odniosła Św. Fausty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 20:34
          A co za różnica kto przekręca pieniądze; czerwoni czy czarni. Ludzie na
          Mazowszu zdychają z głodu, jak piszą forumowicze nawet popełniają samobójstwa,
          a tu ni w 5 ni w 10 kolejne sanktuarium. Pytam się po co, skoro do już
          istniejących nie ma kto chodzić. Przejedź się do Łagiewnik, Lichenia, i innych
          pomników pychy i zadufania to może przejrzysz na oczy. Zero ducha, tylko kasa
          ubrana w święte formuły. A co z Ewangelią? "Nie miej trzosa ani torby ..."
    • plock_i_okolice Re: Sanktuarium pokonało zoo 31.05.07, 13:13
      www.milosierdzie.plock.eu/Salon_sponsorow.htm
    • plock_i_okolice Re: Sanktuarium pokonało zoo 31.05.07, 21:30
      Co to w ogóle za pomysł by promować ZOO???? Nikt przy zdrowych zmysłach nie
      będzie jechał do Płocka tylko po to by zobaczyć ZOO. Ogród Zoologiczny
      odwiedzają głównie miejscowi i dlatego ZOO nie potrzebuje żadnej promocji.
      Natomiast do sanktuariów przyjeżdżają pilgrzymi z całego świata tym bardziej że
      płockie sanktuarium dopiero nabiera rozgłosu.
      • ciffan Re: Sanktuarium pokonało zoo 01.06.07, 00:00
        plock_i_okolice napisał:
        > Co to w ogóle za pomysł by promować ZOO???? Nikt przy zdrowych zmysłach nie
        > będzie jechał do Płocka tylko po to by zobaczyć ZOO.

A jakieś argumenty pan masz?
        Czy tak sobie tylko z beretu teksty wyjmujesz i na forum wklejasz?

> Ogród Zoologiczny
        > odwiedzają głównie miejscowi i dlatego ZOO nie potrzebuje żadnej promocji.

Sugeruję przyjechać w niedzielę pod Zoo, podejść na parking i przyjrzeć się
        rejestracjom. A nuż się pan zdziwi...
      • roman_j Re: Sanktuarium pokonało zoo 01.06.07, 08:06
        Ponad 100.000 miejscowych w zoo i tylko kilka tysięcy przyjezdnych w
        sanktuarium? Chyba powinno być odwrotnie, gdyby to miała być prawda. ;-))
    • plock_i_okolice Re: Sanktuarium pokonało zoo 01.06.07, 15:00
      Ciągle to ZOO, a następne jest "bardzo daleko" bo aż w Wa-wie, a kolejne w Łodzi
    • Gość: Płocczanka Sanktuarium pokonało zoo IP: *.plock.mm.pl 01.06.07, 20:50
      Po cóz taka krytyka.Czy nie jest to miejsce ważne dla miasta.Nie tylko
      przychodzą tam mocherowe berety ale -normalni ludzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka