Dodaj do ulubionych

Koniec najstarszej płockiej księgarni

05.08.07, 20:41
Pewnie ujrzymy kolejną dziuplę z kebabami. Lubiłem tam kupować...
Obserwuj wątek
    • Gość: bobikus Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 21:13
      A żeby ich tak... :((((
      • Gość: stetom Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.com.pl 06.08.07, 14:34
        "Fahrenheit 451" = "Fahrenheit PiS"
        • hrabiapotocki Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 06.08.07, 14:37
          I PiSgate też.
    • Gość: wielbiciel talentu Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 21:44
      Pana Prezydenta dalszy ciąg wspaniałego pasma sukcesów - most po którym nikt
      nie jeździ, amfiteatr bez widzów - geniusz i prawdziwy patriota ten nasz ojciec
      założyciel PIS !
      • antula1 Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 05.08.07, 22:02
        Żal. Mieszkałam na Kolegialnej 11. Ta księgarnia to mój pierwszy dziecinny
        kontakt z literaturą prawie 50 lat temu. Jak nie było pieniędzy na kupno
        książek chodziliśmy z bratem oglądać kolorowe książeczki. Panie sprzedające
        znały nas i pozwalały na to. Dziś mieszkam setki kilometrów od Płocka ale tę
        księgarnię zawsze wspominam z sentymentem.
        • gdkj Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 05.08.07, 22:06
          magiczne miejsce? być może ale wszystko płynie.
          za to hipokryzja w tekście potępiającym komunistów poraża.
          zwłaszcza jak w tle powiewa LID.jak się ma takich kolegów to po co potępiać na
          szpaltach jak można przy okazji prosto w oczy potępić?
    • roman_j Koniec najstarszej płockiej księgarni 05.08.07, 22:36
      Ludzie z ratusza traktują nasze miasto z wyraźną dezynwolturą. Jak własny
      folwark, którym rządzą z mentalnością bezdusznego ekonoma. Likwidują najstarszą
      płocką księgarnię, przebierają nogami, żeby zlikwidować Nowy Rynek i zabudować
      go szpetną stodołą. Można zwątpić, czy naszym miastem rządzą płocczanie, czy
      może wraży desant z jakiegoś wrogich naszemu miastu okolic. To są skutki nowej
      polityki kadrowej władz miasta. Zwalnia się ludzi, którzy nie gną karków, ale w
      których przywiązanie do miasta trudno wątpić, a na ich miejsce zatrudnia się
      jakieś młode szczawie, którymi łatwo manipulować lub najemników (np. z
      Lubelszczyzny). Skutki widać. W tej sprawie na pewno nie chodziło o te 650
      złotych dodatkowego dochodu dla budżetu. O co więc chodziło? O przyjacielską
      przysługę? O pokazanie, kto tu rządzi?
      • amph Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 05.08.07, 22:58
        Zgadzając się z Tobą co do meritum w jednym wszakże punkcie mam
        wątpliwośc.Moim zdaniem bezduszny ekonom kieruje sie tylko jedną
        zasadą.Zyskiem,kasą,dodatnim przychodem.A nasz gospodarz jedną rąsią oszczędza
        na księgarni 650 zł m-nie,po to aby drugą wydawac setki tysięcy na odprawy dla
        niesłusznie zwolnionych pracowników,ekspertyzy w sprawie amfiteatru,dodatkowe
        projekty na Jagiellonkę,etc.Do tego należy dodac utracony czas,który też ma
        swoją wartośc.Szkoda słów.
      • Gość: do romana Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 08:25
        Ja ignorant zapytuję Ciebie, co to jest ta dyzwoltura czy cuś takiego?
        • Gość: troll pospolity Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:58
          sjp.pwn.pl/lista.php?co=dezynwoltura
          i nie zadawaj więcej głupich pytań!!!
    • Gość: Anna Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 23:01
      Pierwszą moją księgarnią była ta na Grodzkiej,po jej zlikwidowaniu pozostała
      Kolegialna,tam było najbliżej,jestem ze Starowki.Mam 36lat i coraz mniej miejsc
      z mojego dzieciństwa.Dziękuję panu Prezydentowi.Nedługo opuszczę nasze miasto i
      nasz kraj,jeśli tu wrócę chciałabym znależć chociaż ślad dawnego Płocka.Mam
      nadzieję, że Katedrę zostawicie na miejscu.Mam nadzieję.........
      • zwiedniety_flet Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 05.08.07, 23:18
        Wiecie co gdzie i komu (temu) co sprzyja takiemu radnemu.

Skandal q.. i już. Gdzie ja teraz kupię książki dla dorosłych aby móc szybko
        się dowiedzieć o nowych trendach bolcowania w krzakach nad Wisłą albo bramach
        Grodzkiej.
    • Gość: agawa_aga Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 06:28
      nie była to moja ulibiona księgarnia, ale jedyna pozozstała z czasów
      dzieciństwa, naprawdę szkoda :(, ciakwe na co radni przeznaczą te 650,00 zł
      miesięcznie, ale wątpie czy na coś związanego z kulturą, cóż takie życie, gdzie
      zaczyna się biznes kończą się sentymenty
    • Gość: jarche Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: 193.59.95.* 06.08.07, 07:12
      Wstydzę się, że moim Miastem rządzą barbarzyńcy.
      Z osłupieniem oglądam ślady ich butów w samym sercu mojej młodosci.
      Za nadzieję po raz kolejny muszą służyć słowa:
      "Nie było was - był las
      I nie będzie was - będzie las"
      Oby jak najszybciej...
      Pozdrawiam całą Rodzinę Maniawskich.
      Jarek.
    • Gość: z Płocka to jest własnie wina komuny IP: 80.55.10.* 06.08.07, 07:25
      wbrew pozorom to wina komunistów, którzy tak prawdę mówiąc zamknęli zaocznie tą
      księgarnię. Celowo po wojnie starówki większości miast zasiedlano elementem
      społecznym, żeby rozbić inteligencję i śmietankę miasta. Skutki widzimy dzisiaj,
      widząc kto zamieszkuje ścisłe centrum. Od tych ludzi nie wymagajmy, że będą
      klientami księgarń. Ostatnią książkę jaką tam kupowałem były... kroniki PRL-u.
      • gibki Re: to jest własnie wina komuny 06.08.07, 07:45
        >Ostatnią książkę jaką tam kupowałem były... kroniki PRL-u.
        bardzo ładnie sie podsumowałeś
        komuchu
      • Gość: Tadek Re: to jest własnie wina komuny IP: *.plock.mm.pl 06.08.07, 07:47
        spadaj .głupoty. bełkot.
      • Gość: wojtek Re: to jest własnie wina komuny IP: *.mofnet.gov.pl 06.08.07, 08:28
        kilka lat temu za wladzy czerwonych poplynela najstarsza apteka (dla zyskow)
        obecnie plynie najstarsza ksiegarnia...
        mam cicha nadzieje, ze chociaz Wzgorze Tumskie sie ostanie, bo nie bedzie nawet
        gdzie pospacerowac..., bo o widamch typu most, amfi czy hala nie bede sie
        rozpisywac, bowiem nie warto...
        ciekawe, czy przy zamknieciu ksiegarni byli tzw. obecnie opiekunowie Plocka -
        tj. Milewski, Jasinski i Kownacki-:) Mniemam, ze dokonali zakupu albumu Plocka
        z historycznymi juz zdjeciami zapomnianych miejsc...
    • Gość: koniokrad Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 08:30
      Kiedyś ktoś na forum napisał o przenno -buraczanym Płocku i to chyba sie
      potwierdza.Włodarzom Plocka brakuje kompletnie wiedzy na temat historii i nie
      potrzebna im ksiegarnia.Chciałbym zobaczyc ilośc woluminów w domach Radnych i
      Prezydentów,przyklad idzie z góry. Zamiłowanie do książki wynosi się z domu
      rodzinnego.Oczywiście nikt nikogo nie może zmusic do prowadzenia tej czy innej
      działalnosci gospodarczej ,takie prawa rządzą rynkiem,ale wystarczy dobra wola
      ze strony rządzących a w szczególności miejskiego ośrodkiem kultury.Zamykanie
      ksiegarni to nie dobre zjawisko w życiu kazdego miasta i świadczy o powolnym
      cofaniu się do tyłu.Inna sprawa, że społeczeństwo tego miasta woli całe dnie
      spędzac w ciuchlandiach oraz na bazarze rozrywki, którą jest niedzielna plocka
      pseudogiełda.
      • kwisniewski Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 06.08.07, 08:40
        galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-10386
        W 1910 roku Franciszek Detrych założył w Płocku drukarnię, a wraz z nią zaczął
        prowadzić księgarnię, czytelnię, wypożyczalnię książek. Wszystko przekazał
        później dwóm synom, z których młodszy - Bolesław - z powodzeniem biznes
        rozwinął. Przed II wojną światową stworzył jeden z największych płockich
        zakładów (Bolesław Detrych udzielał się także społecznie; był m.in. radnym i
        sekretarzem Stowarzyszenia Kupców Chrześcijańskich Płocka). Zaraz po założeniu
        drukarni Detrychowie kupili dom na rogu Kolegialnej i 1 Maja i ulokowali tu
        księgarnię. Zmieniała właścicieli (Bolesław Detrych zmarł w 1950 roku), nazwę,
        ale funkcjonowała nieprzerwanie. Dziś należy do spółki Polska Książka (powstała
        z Domu Książki), jednak sam lokal jest własnością urzędu miasta.

Wśród poległych Obrońców Płocka 1920 roku można znaleźć nazwisko Detrych
        Franciszek.
    • Gość: Paweł Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.acn.waw.pl 06.08.07, 09:09
      Brawo !
      Brońcie płockiej tradycji przed tymi, którzy
      mają to za nic, obojetnie skąd pochodzą.
      Niedługo prawdziwy Płock pozostanie tylko
      we wspomnieniach.
      • Gość: czytelnik Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.c152.petrotel.pl 06.08.07, 09:44
        A co na to zastępca prezydenta od KULTURY w mieście Piotr K. ????
        • hrabiapotocki Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 06.08.07, 11:07
          Jak to co. Siedzi cicho w myśl zasady, nie wychylaj się bo ci łeb urwie. Poza
          tym co ten "fachowiec' bedzie robił jak staerci "ratuszowe" frukty? Mieć taka
          kasę za nic, to najlepsze, co może być. No i te darmowe fotki :pan prezydent
          otwiera, pan prezydent przecina, pan prezydent coś tam jeszcze. Bedzie co do
          albumu wkleic i wnukom pokazywac.
    • Gość: Tanis Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 10:24
      Macie swoją wspaniałą partię PiS z jej wspaniałomyślnymi politykami :/
      Powinszować kolejnego pomysłu... :/
    • ksiegarnia.daniel Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia? 06.08.07, 11:04
      Witam czytelników z Płocka.
      Prowadzę księgarnię w Gorzowie, która istnieje od 1948 roku (sprywatyzowana w
      1990). Od 1 lipca br. dostałem podwyżkę czynszu 550 zł, czyli niewiele mniej
      niż w Płocku. Oczywiście jest to dosyć dotkliwe i napisałem odwołanie, ale i
      tak stawka jest dużo niższa niż w prywatnych lokalach.
      Dlatego dziwi mnie trochę ostentacyjne zamykanie tej księgarni, chyba że ma ona
      40m2, a podwyżka czynszu wynosi nie 25% tylko 100-150%.
      Jeśli to jest w miarę duża księgarnia (ok.100 m2) z ogromnymi tradycjami,
      dobrze położona, to sam wzrost czynszu o 650 zł w żadne sposób nie może być
      przyczyną likwidacji.

Pozdrawiam
      Daniel Puczyłowski
      • Gość: płocczanin Re: Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 11:18
        drogi przyjacielu, przecierz to tylko idzie o stołki i walke z obecną władzą.
        jak mieliśmy Hetkowskiego który kasę tylko we własne kieszenie pchał to było
        pewnie lepiej.
        na miasto ponad stutysięczne jest tylko parę postów.
        brak komunistów czy powszechny marazm...
        • hrabiapotocki Re: Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia 06.08.07, 11:29
          A o czym pisałem w poście.W Płocku poza stołkami i KASĄ NIC się nie liczy.
          Dobro miasta, jego historia, tzw. lokalny patriotyzm, o politycznycm honorze
          nie mówiąc to dla większości naszych "wybrańców" słowa tak samo obco brzmiące
          jak kultura czy służba dal dobra ogółu. Znika jeden z ostatnich "historycznych"
          sklepów (bo księgarnia to też sklep, tylko innego wymiaru). Czy wy nie
          widzicie, że to miasto, o tak bogatej historii kulturalnej staje się powoli,
          ale systematycznie pustynia? Kina - brak, teatru - brak, amfiteatr -
          pośmiewisko dal całej Polski, teraz zaczęło się "zarzynanie" księgarni. Ale
          czego się spodziewać po ludziach, którzy ledwo potrafią sklecić kilka zdań
          (niekoniecznie logicznych)a czytanie z kartki tez przychodzi im z trudem?
        • Gość: wojtek Re: Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia IP: *.mofnet.gov.pl 06.08.07, 11:41
          zawsze najlepiej jest napisac, ze w piatek bylo 17 tysiecy na audioriver...
          rozumiem, ze kazda osoba byla liczona kilkukrotnie???
          nie martwmy sie, amfi, most, teatr i hala beda gotowe do otwarcia na nastepne
          wybory, podobnie bylo za Hetiego-;) na gwalt robil chlopina sciezki rowerowe,
          ale i tak przegral-;)
          • hrabiapotocki Re: Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia 06.08.07, 11:46
            Napisać zawsze można. Papier jest cierpliwy i wszystko zniesie. tylko za jakie
            grzechy cierpi na tym miasto? Chyba ze naszym grzechem była wiara (a raczej
            zaślepienie)w europeizacje Płocka. PiS potrafi jednak "wciskać ciemnotę". Tylko
            kto po nich odbuduje płocką kulturę! Dobrze, że chociaż udało się oddać salę
            koncertową w szkole muzycznej. Mają gdzie odbuwac się koncerty gwiazd i naszej
            orkiestry. No, ale obecny dyrektor jest "po rodzinie" z MM, a przecież nik t
            nie pozwoli krzywdzić rodziny.
            • oxygengirl Re: Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia 06.08.07, 12:29
              wielka szkoda... :(((
              • hrabiapotocki Re: Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia 06.08.07, 12:31
                Pięknie zacytowane.
            • Gość: Maja Re: Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia IP: *.eranet.pl 06.08.07, 16:41
              I tak w całym rządzie.Albo brat bliżniak,albo ciotka lub wujek.I rączka rączkę
              myje.Grunt to rodzinka,należy sie popierac a nie krzywdzić.
              • hrabiapotocki Re: Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia 06.08.07, 17:28
                Przecież to jest właśnie solidarne państwo (solidarnie popieramy
                swoich) oraz polityka prorodzinna (tylko rodzina na stołkach). Żeby
                nie było już żadnych problemów. Bo przecież w rodzinie kasa nigdy
                nie zginie.
                • Gość: gkaminski Re: Czy tylko wzrost czynszu przyczyną zamknięcia IP: *.static.korbank.pl 18.08.07, 14:28
                  Przecież to nasza wina, i tylko nasza!!! Wmówiono wam, że demokracja sama się
                  obroni, przekształci w wyższą formę solidarności...a tu g.....
                  Kto nic nie robi, siedzi cicho w domowym zaciszu, pluje na ekran TV to niech
                  wie, że to nicnierobienie - daje takie efekty - prywatę, korupcję,likwidowanie
                  zamiast budowania...Bo władza nie natrafiająca na żaden opór i krytykę robi
                  swoje...oczywiście w Waszym imieniu, czyli co? "Wasze ręce w naszych łapach"
                  Kłaniam się
    • Gość: hehe Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 12:58
      jak byla nie rentowna to po co trzymac? DObrze roba, jakby w wawie niczego nie
      zamykali nigdy bysmy nie mieli takiego wzrostu gospodarczego i takich pensji w
      stolicy. Papa
      • hrabiapotocki Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 06.08.07, 13:24
        Strzeliłeś kula w płot. Popatrz na ceny w Warszawie. To jest ten "wzrost
        gospodarczy". A kto mówi, że księgarnie muszą być rentowne. A potem jest płacz,
        że społeczeństwo mało czyta. QWidocznie tak musi byc. Im mniej czytamy, tym
        mniej wiemy. A to prowadzi tylko do jednego. Jesteśmy bardziej podatni
        na "zdalne sterowanie" . Wiadomo, że człek nieoczytany to ...
        • Gość: Wiki płocczanka Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.eranet.pl 06.08.07, 16:37
          Jak tylko pamietam (a urodzona jestem w Płocku i mam prawie 60 lat) ta
          księgarnia była.Nasi miejscy notable łącznie z MM to po prostu gorsze oszołomy
          niż komuna.Po co ludzie mają czytać ,głupszymy lepiej się kieruje i można
          wciskać głupoty.To cały program tych od PISania i czytania.
    • Gość: Bartek Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:00
      Pamiętam jak z mamą kupowałalem w tej księgarni książki czasami jakieś przybory
      szkolne, razem z zniknięciem tej księgarni zniknął kawałek moich wspomnień
      • hrabiapotocki Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 06.08.07, 16:10
        Nie tylko twoich. Wielu płocczan pamięta tą ksiegarnię, która znajdowała sie w
        tym miejscu "od zawsze". Ale MM wszystko kojarzy się z jednym "czerwonymi". a
        skoro ona tam była "za czwerwonych", to należy ja zlikwidować. Tymochowicz
        nazwł takie zachowanie panaroicznym. To jest nie tylko paranoja, to jakaś
        fobia. MM zapomniał, że nie on tworzy historie Płocka, tylko jejst jej częścią
        (niestety niechlubną). Jest jednak nadzieja, że to juz ostatnia (szczęście w
        nieszczęściu) kadencja Matrixa. Oby!
    • Gość: Płockier Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.124.c95.petrotel.pl 06.08.07, 17:28
      Panie S., sam Pan jesteś barbarzyńca!
    • Gość: Misza Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.phoenix-trading.co.uk 06.08.07, 17:34
      Ludziska glosujcie na PiS. Juz oni zrobia z was ciemnote ktora
      slucha tylko radia co ma ryja i przewodniczacego kaczora... przykro.
      Nie dosc ze z miasta AWS zrobil powiatowa dzire to teraz pisiory
      robia powoli pustynie kulturalna. I pewnie pozostanie nam wyjazd do
      Lodzi czy Warszawy po ksiazki... tak jak za czerwonych czasow
      jezdzilo sie do duzego miasta na wieksze zakupy. smieszno i
      straszno...
      • hrabiapotocki Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 06.08.07, 17:37
        No comments. Ale prawda jest taka, że sami sobie zgotowaliśmy taki
        lis. Los zaściankowej dziury, w której niedługo wrony będą zawracać.
        Ale czego oczekiwać od ludzi, dla których kultyra kończy się
        w "oszołomie". Dobrz, że chociaz pozostała sala koncertowa.
      • Gość: :) Pojedziesz po książki-pociągiem ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 22:54
        Do Warszawy bądź do Łodzi pojedziesz pociągiem z dworca Płock
        Główny,hehe. Po drodze poczytasz ksiażkę "Płock 2011" ;)
        • hrabiapotocki Re: Pojedziesz po książki-pociągiem ;) 07.08.07, 09:34
          Raczej "Miałem sen, że Płock mój będzie ogromny" autorstwa
          MM.Powieśc składająca się z dwóch tomów:tom I "Wizjoner to ja" tom
          II "Dziady i chamy".
    • Gość: kolegialna Koniec najstarszej płockiej księgarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 17:44
      Czytam te wpisy i mam wrażenie, że to tylko autorzy artykułu oraz
      panowie typu roman_j nakręcają dyskusję bo w kółko to samo:
      zniszczona tradycja, MM głupi, PiS beznadziejne....
      A może ktoś zastanowiłby się nad tym, że ten lokal ze swoimi
      czarnymi oknami i nigdy nie zmienianą wystawą był obrzydliwy. Sama
      tam kupowałam ksiązki w dzieciństwie i młodości ale było to 20 lat
      temu. I przez ten czas tam nic się nie zmieniło. Zero inwencji i w
      ofercie przedstawionej na wystawie i w środku. A ciekawa jestem czy
      ci - tak ubolewający i przy tym krytykujący decyzję władz - chodzą
      po ksiązki na Kolegialną ( o ile je kupują :) czy idą tam gdzie są
      przy okazji, a więc np. w Auchan czy w Empiku. Nie oszukujmy się!!!
      Jeszcze jeden bełkot, następne wydarzenie łączone z polityką po to
      tylko, żeby opluć rządzących.
      • roman_j Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 06.08.07, 17:55
        Gość portalu: kolegialna napisał(a):

> Czytam te wpisy i mam wrażenie, że to tylko autorzy artykułu oraz
        > panowie typu roman_j nakręcają dyskusję bo w kółko to samo:
        > zniszczona tradycja, MM głupi, PiS beznadziejne....

Szanowna pani, której brakuje nawet odwagi, żeby się podpisać. Ta odpowiedź
        będzie dopiero drugim moim wpisem w tym wątku, a jest tych wpisów już tutaj
        kilkadziesiąt. Proszę więc proszę sobie oszczędzić stwierdzeń, że ja nakręcam tę
        dyskusję, bo tego stwierdzenia nie da się obronić. Nie znajduję też w moim
        wpisie stwierdzeń: "zniszczona tradycja", "MM głupi" oraz "PiS beznadziejne"
        (nawet jeśli niektóre z tych stwierdzeń uznałbym za trafne). Jeśli to pani
        poglądy, to proszę mieć cywilną odwagę napisać to w pierwszej osobie, zamiast
        wkładać je w usta, a raczej pod palce, innym.
        Pozdrawiam i mimo wszystko życzę miłego dnia. :-))
      • hrabiapotocki Re: Koniec najstarszej płockiej księgarni 06.08.07, 18:00
        Tu nie chodzi o walkę z MM(chociaż sam tego chciał), tylko o
        ratowanie resztek historii Płocka. MM nie widzi tego, tylko cały
        czas ma jakieś nowe (anty) koncepcje. A poza tym, kto będzie
        inwestował w lokal, który nie jest jego i może go w każdej chwili (w
        Płocku to standard, patrz spraw III LO - WSzZ)stracić. I ktos potem
        bedzie miał z niego porzytek. O to chodzi. Tylko że proces myślowy u
        naszego prezydenta jest długiii i zachodzi bardzo rzadko. CHyba że
        dotyczy kolejnego awansu kolejnego PiSuara. Wtedy owszem. Nabiera
        zdecydowanego przyspieszenia. Tylko że myslenie pana prezydenta
        niesamowicie męczy. Co widać i coraz częściej słychać.
      • roman_j I jeszcze ad rem 06.08.07, 18:06
        Gość portalu: kolegialna napisał(a):

> A może ktoś zastanowiłby się nad tym, że ten lokal ze swoimi
        > czarnymi oknami i nigdy nie zmienianą wystawą był obrzydliwy.

Czy to mamy przyjąć za poważny powód likwidacji najstarszej płockiej
        księgarni??? W ten sposób patrząc nasz najcenniejszy zabytek - Katedra, też nie
        błyszczy nowością. Na dole jakieś nieregularne kamienie, powyżej pstrokacizna
        nieotynkowanych cegieł. Słowem, postrach ulicy. :-))
        A tak na poważnie pisząc, to łatwo jest wymienić zniszczoną witrynę sklepu (tak
        na marginesie, to bez remontu całej elewacji niewiele by to poprawiło wygląd
        budynku). Natomiast znacznie trudniej jest stworzyć i podtrzymać tradycję.
        Zresztą nie bardzo rozumiem ten argument estetyczny. Nie wiem, jak szanowna
        pani, ale ja nie chodzę do księgarni oglądać witryny, tylko kupować książki. I
        ma dla mnie znaczenie nie to, jak wygląda witryna, ale to, co się znajduje za
        nią. Być może niedługo będzie tam sklep z nowymi witrynami i tanimi ciuchami.
        Może panią to ucieszy, ale mnie nie, bo wielokrotnie robiłem tam zakupy. :-))
        Teraz, kiedy mój udział w tym wątku wzrósł do 1/15 pewnie przeczytam, że nie
        tylko jako jeden z wielu nakręcam tu dyskusję, ale wręcz wodzę tutaj rej. ;-))
        • hrabiapotocki Re: I jeszcze ad rem 06.08.07, 18:12
          Skoro nie wypala Nowy Rynek, to może wypali Kolegialna. Tak oto
          tradycja i historia przegrywa z paranoiczną walką ze wszystkim, co
          nie sPiSane na plusy Milusia. wojna na górze niczym lawina coraz
          szybciej stacza się w dół. A gdzie ta dbałość o tradycje, do których
          tak chętnie odwołuje się "Pierwszy brat ksero".
    • Gość: sławka Romanie_J przesłałem twoje jątrzenie na Czerską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 20:36
      co ma do tego PiS i Milewski ?
      podziwiam waszą bezdenna niewiedze i nienawiść do Milewskiego
      / czytaj: do uczciwości/
      • hrabiapotocki Re: Romanie_J przesłałem twoje jątrzenie na Czers 06.08.07, 20:55
        O jakiej bezdennej niewiedzy mówisz, obronco "uciśnionych". A
        nienawisci nikt tu nie reprezentuje, tylko pisze to, o czym wszyscy
        wiedza, tylko boja się zabrac głos. (a może ktos "uczynny" doniesie
        i ktos z rodziny straci pracę w ratuszu albo w spółkach zalęznych).
        A co ma PiS? Czyzbys nie wiedział(a) kto w Płocku "trzyma władzę"?
        Chyba nie krasnoludki. I to od działań "wybrańca" może zależeć, czy
        księgarnia na Kolegialnej będzie istniała, czy też nie. Wystarczyło
        tylko troche odwagi. A tej niestety Milusiowi zabrakło. Tak , jak
        zabrakło mu w kazdej WAŻNEJ dla Płocka sprawie. Gdyby był taki
        operatywnay, ajk umie opowiadac bajki, to Płock byłby innym miastem.
    • Gość: plc 650 zł mc-uzbierają na remont amfi-teatru.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 21:15
      Płock musi zaciskać pasa. Z tych 650 zł dodatkowo po wywaleniu
      księgarni-gdzie powstanie coś tam ale co-po X latach uzbiera się na
      remont amfiteatru-o ile będzie co remontować.
      • hrabiapotocki Re: 650 zł mc-uzbierają na remont amfi-teatru.... 06.08.07, 21:19
        Zaciska pasa już drugą kadencję "wirualnego wizjonera". Teraz to już
        bedzie "dokrecanie śruby". Tylko jak długo jeszcze to da się
        wytrzymac!!
    • Gość: ala wreszcie koniec tej XiX wiecznej nory,czas na nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 19:01
      tam wstyd było wejść,
      • hrabiapotocki Re: wreszcie koniec tej XiX wiecznej nory,czas na 07.08.07, 20:47
        Wstyd to kraść i z konia spaść. Zamiast budować wirualny świat i
        walczyć ze wszystkimi mógł Miluś podjąć energiczne działania dla
        pomocy finansowej tej księgarni. A wykazał, że potrafi byc
        energiczny. Tylko , niestyte, energię wykorzystywał (i wykorzystuje)
        nie tu, gdzie trzeba.
        • Gość: wojtek Re: wreszcie koniec tej XiX wiecznej nory,czas na IP: *.mofnet.gov.pl 08.08.07, 09:23
          (...) bo on tylko do tego sie nadaje
          • hrabiapotocki Re: wreszcie koniec tej XiX wiecznej nory,czas na 08.08.07, 11:31
            Co prawda, top prawda. Ale dużo w tym NASZEJ winy. Sami tego
            chcieliśmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka