Dodaj do ulubionych

Regionalna potrawa mazowiecka

10.07.03, 10:56
Czytam gdzieś tam o kuchni regionalnej.Rzecz dot.Gostynina.A w tej
kuchni botwinka,grochówka,żurek.Czyli melanż litewsko-polski.Może znacie
prawdziwie mazowiecką,rzadko gdzie indziej podawaną na stół potrawę?Moim
zdaniem mogłaby być nią czernina z kaczki z lanymi ziemniaczanymi kluskami.
Jeżdżę po kraju i spotykam tę zupkę tylko na Mazowszu.Może znacie
inne, tylko na Mazowszu spotykane dania?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pik Re: Regionalna potrawa mazowiecka IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 10.07.03, 17:42
      Czernina podawana w ten sposób to regionalna kuchnia kujawska, nie zaś jak
      piszesz mazowiecka.
      • Gość: Maciek Re: Regionalna potrawa mazowiecka IP: *.ssss.gouv.qc.ca 10.07.03, 18:33
        Co roku w czasie wakacji spedzam kilka dni na Kujawach, w okolicy Znina; ale
        jeszcze nigdy nie mialem okazji byc podjety tam czernina. Natomiast na
        Mazowszu, gdzie tez czesto spedzam wakacje, serwowano mi juz czernine wiele
        razy. Mysle wiec, ze jednak......... jest to potrawa typowo mazowszanska, czy
        mazowiecka, sam juz nie wiem jak jest poprawnie.
        • santia Re: Regionalna potrawa mazowiecka 10.07.03, 20:38
          makłowicz powiedział w którymś odcinku "podróży kulinarnych", że to potrawa
          typowo mazowiecka;-))
          • kapitan_sowa Re: Regionalna potrawa mazowiecka 10.07.03, 20:42
            roman_j rozstrzygnie wasz spór. on wszystko wie taki mądry z niego człowiek.
            • polk1 Re: Regionalna potrawa mazowiecka 11.07.03, 07:28
              kapitan_sowa napisała:

> roman_j rozstrzygnie wasz spór. on wszystko wie taki mądry z niego człowiek.

Drogi kapitanie,nie schodź z tropu tylko pomóż w kwestii znalezienia
              innej niż czerninka, potrawy typowo mazowieckiej.
              • Gość: Maciek Re: Regionalna potrawa mazowiecka IP: *.ssss.gouv.qc.ca 11.07.03, 13:41
                A moze tzw "parzany". Jest to rodzaj buleczek z tego samego ciasta co paczki,
                tyle ze gotowane ( jesli tak to mozna nazwac ) na parze. Mianowicie, w garnku
                gotowano wode; na tym garnku byla zawiazana tkanina na ktorej umieszczano
                formowane jak paczki kulki z ciasta. To przykrywano jakas miska i pod tym
                przykryciem ciasto uparowalo sie dajac pyszne zupelnie biale buleczki, ktore
                podawano polewane skarmelizowanym cukrem. Z dziecinstwa pamietam, palce
                lizalismy po tych....parzanach !!
                • polk1 Re: Regionalna potrawa mazowiecka 11.07.03, 15:36
                  Zatem mamy prawdopodobnie DWIE potrawy związane z naszym regionem.
                  Dzięki Maćku.
              • Gość: kei Re: Regionalna potrawa mazowiecka IP: *.k2.pl / 10.0.0.* 11.07.03, 13:50
                Mam rodzine na Kurpiach (puszcza biala, te sprawy;) a to juz chyba Mazowsze nie
                jest i o ile mnie pamiec nie myli to tam tez sie jadalo czernine, ale moze ona
                faktycznie przywedrowala z mazowsza...kto wie...
                • polk1 Re: Regionalna potrawa mazowiecka 11.07.03, 15:34
                  Ta czernina kurpiowska, o której piszesz ,powstała na bazie juszki
                  świńskiej.Ten rodzaj zupy spotykany jest także w kuchni mazurskiej.
                  Ale odczepmy się od czerniny,szukajmy dania na wskroś mazowieckiego byleby to
                  nie była kiełbasa tumska.
                  • Gość: Maciek Re: Regionalna potrawa mazowiecka IP: *.ssss.gouv.qc.ca 11.07.03, 18:12
                    Skrobie te moje opony mozgowe i skrobie :))), ale zadnej innej pozycji poza
                    parzanami nie moge sobie przypomniec.
                    Polk, czy zamierzasz moze otworzyc restauracje ze specjalnosciami wylacznie z
                    regionu Mazowsza ??
                    • Gość: Lutek Re: Regionalna potrawa mazowiecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 20:51
                      Jak dla mnie to zupa pomidorowa z makaronem, schabowy z ziemniakami i
                      bigosikiem :P. Reszty może nie być :D
                      • Gość: Maciek Re: Regionalna potrawa mazowiecka IP: *.ssss.gouv.qc.ca 11.07.03, 20:53
                        A na zakaske do tego wszystkiego............schlodzona Niagarka :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka