Dodaj do ulubionych

Budowa kościoła na płockim Międzytorzu

IP: hpcache:* 08.10.03, 07:13
A może przy każdej ulicy budować Kościoły zacznijmy? Każdy
będzie miał tak blisko jak do sklepu po chleb. Ostatnio powstają
jak grzyby po deszczu - chyba za dużo kasy ma społeczeństwo i
nie wie co z nią zrobić. Kiedyś było ich dużo mniej i wszystko
było ok., a teraz?. A może mamy przerost księży z którymi nie
wiadomo co robić ??
Obserwuj wątek
    • Gość: Jurek proponuje kosciol przy kazdym bloku IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 08.10.03, 11:23
      i jedynie slusznie kojarzace sie nawy ulic
      niech ojciec rydzyk trwa z wami
      • Gość: macek Re: proponuje kosciol przy kazdym bloku IP: *.class146.petrotel.pl 08.10.03, 21:14
        czarno wszędzie, czarno wszedzie - co to będzie ... co to będzie ???

państwo kleru tutaj na tej ziemi polskiej bedzie !!!

.... wzięli by się za robotę jakąś, problemy by zaczeli mieć - pożyli jak
        normalni ludzie - to i w główkach by im się może poukładało !!!
    • Gość: bluemartin Co blok - to kościół... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.03, 23:52
      I po co new kościół??? Może lepszym pomysłem, "czcigodni
      dobrodzieje", byłoby wspomożenie biednych i chorych- którzy tej
      pomocy NAPRAWDĘ potrzebują?
      Uważam że jest to bardzo egoistyczne - najlepiej zabrać
      dzieciakom (i dorosłym też) przyjemność wspaniałych emocji i
      zabaw na górce, czy grania w piłkę na dobrym boisku...
      Pewnie niedługo rozpoczniecie budowę świątyń (a może plebanii)
      na każdym skwerku pomiędzy blokami... a potem stare kościoły
      będziecie wynajmować np. na garaże...
      Ciekaw też jestem ile teraz będziecie sobie krzyczeć na kolędę
      albo na pogrzeb poza parafią???
      • Gość: plocczanin Re: Co blok - to kościół... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 09:07
        Osoby tu wypowiadające się nie rozumieją potrzeby budowy nowych świątyń. W
        małych kaplicach na Międzytorzu czy na Podolszycach ludzie się nie mieszczą
        więc buduje się kościoły dla nich.
        Wiele osób protestujących przeciw Kościołowi mówi, że powinno się Go zrównać w
        prawach z innymi (np. podatki). Ci sami ludzie postulujący "równość" między
        Kościołem a instytucjami świeckimi protestują przeciw nowym kościołom, czy
        kupowaniu przez kapłanów nowych samochodów. Przecież to się kupy nie trzyma. A
        pomoc biednym? Czy jej nie ma? Myślicie , że co: ksiądz ma stanąć z megafonem
        pod kościołem i krzyczeć "Biedni chodźcie po pomoc?". Zacznijcie interesować
        się życiem parafii, w prawie każdej jest Akcja Charytatywna. Zobaczcie, ile np.
        na Stanisławówce robi się dla biednych, czy w Caritasie.
        PS. Za rok lub dwa rozpoczyna się budowa kościoła na Północnych Podolszycach w
        parafii św. Krzyża.
        • Gość: Riczi Re: Co blok - to kościół... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 11:20
          Widze ze Pana strasznie uniosły slowa pisane tu wczesniej.
          A ja Panu cos powiem bo pisze Pan tu jakies głupoty ze sie ludzie nie mieszcza.
          Chodze co niedziela do kosciała i jakos tych tłumow nie widac, a wiec poco
          budowac nowy kosciol jak ten w zupelnosci wystarczy.
          A po drugie to nie wiem czemu jest nawet i ten kosciol bo w Stanisławowce byl i
          jest piekny dwu poziomowy kosciol i tyle lat sie tam chodzilo i grala gitara.
          Krew mnie zalewa jak kiedys moi rodzice dawali pieniążki na budowe
          Stanisławowki bo wtedy to byla nasza parafia a teraz cyk bryk budujmy nowy
          kosciol i dawajmy pieniazki tak. Ja powiem Panu szczerze zenie dam ani grosza
          na budowe bo to jest robienie ludzi w balona.
          A co do terenu na ktorym ma byc Kosciol to powiedzmy sobie szczerze ze gdyby
          nie prezes spółdzielni pan Laskowski ktory chcial wtedy zrobic sobie kampanie
          wyborcza to podejrzewam ze jeszcze do dzis nasz pazerny proboszcz nie dostałby
          tego terenu.
          I jeszcze jedno o naszym proboszczu to juz nie złe opinie chodza ze jest nie
          zły wyzyskiwacz i trzepie nie zła kase za sluby i pogrzeby. Pamietam jak
          przyjeżdzał starym maluszkiem pozniej zmienil samochod na lepszy i znow zmienil
          na lepszy> teraz jeździ ładnym samochodzikiem ciekawe za czyje pieniadze chyba
          mu rodzice nie dali na ten samochod , nie chce mi sie w to wierzyc. TAzke
          pozdrowienia dla tego Pana co pisal wczesniej i niech pomysli nad tym co
          napisalem PAPA
          • Gość: prof.Ciekawski Re: Co blok - to kościół... IP: *.wirba.net / 192.168.33.* 28.10.03, 12:52
            zgadza się, po co "wywalili" dwupiętrowego molocha???? Jeszcze nie słyszałem,
            żeby dwie msze jednocześnie odprawiali (mowa o Stanisławówce); a w połowie ten
            kolos jest wybudowany przez Międzytorze. Gdyby zbudowali jednopiętrowy kościół
            (za połowę kasy) to i Międzytorze miałoby dzisiaj swóją świątynię
        • Gość: prof.Ciekawski Re: Co blok - to kościół... IP: *.wirba.net / 192.168.33.* 28.10.03, 12:49
          niby słusznie prawisz ministrancie, ale zapomniałeś, że Stanisławówka jest w
          połowie wybudowana przez Międzytorze... Przez ileś tam lat kasa z koledy, tacy
          i czego tam jeszcze szła z kieszeni parafian Międytorza na budowę
          Stanisławówki; a potem się nagle okazało, że na Międytorzu jest potrzebny
          kościół i taraz będę łóżył na budowę kościoła na Międytorzu i się wkrótce
          okaże, że już jest za ciasno i nowowybudowany kościół będzie tylko dla ulicy
          Gierzyńskiego, a dla ulic Lachmana (gdzie mieszkam) i Piaska zacznie się
          budować nowy kościół i tak aż - efekt domina :) -doczekamy dnia, w którym
          każdy blok będzie miał własną świątynię i własnego proboszcza :) Pozdr
    • hippolin Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu 09.10.03, 13:27
      Witam
      Trzeba powiedzieć, że ma to kilka dobrych argumentów,
      -jeśli Proboszcz ma pieniądze na budowę to stwarza miejsca pracy dla ludzi
      budujących jak i tworzących materiały, spadek bezrobocia
      Faktycznie kościołów trochę u nas jest, ten co jest jakoś tam narazie starcza,
      może lepiej przydałoby się zwiększyć ilość niedzielnych naborzeństw z np. 5 na
      6 w niedzielę, zatrudnić jescze jakiego księdza i sprawa rozwiązana.
      Międzytorze to osiedle starzeejące się, jeśli nie stare, gdzie przeważają
      ludzie starsi bo wszyscy młodzi kupują teraz mieszkanka na podolach, więc
      trochę wierzących jest, tzw. najlepsza grupa, tylko ciekawe czy Ci ludzie będą
      w stanie za lat kilka utrzymać kościół, biorąc pod uwagę iż ogrzanie w zimowy
      dzień takiego obiektu kosztuje ok. 300-1000zł? A póżniejsze remonty?
      Z aspektu estetycznego, to szkoda, że zostanie zabudowany ostatni wolny plac
      tzw. rekreacji, a gdzie na tym osiedlu jest jakieś boisko do gry dla dzieciaków
      (chyba nie przy wiadukcie pole z piachu), a gdzie jest jakiś park?

Ja napewno nie będę tego finansować, mimo iż należę do tej właśnie parafii.
    • Gość: macek księża na księżyc !!! IP: *.class146.petrotel.pl 10.10.03, 14:30
      księża na księżyc !!!

... "0" szacunku dla wyzyskiwaczy i darmozjadów !!!!

• Gość: morysa Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 17:22
      może zamiast domów budujmy kościoły,nie będzie trzeba nigdzie
      chodzić
      • Gość: macek Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.pt-2.petrotel.pl 11.10.03, 22:10
        ave
        • toreado Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu 13.10.03, 16:47
          czy ktos słyszał o bezrobotnym księdzu?
    • Gość: mat Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 16.10.03, 21:08
      Kościół sfinansują wierni więc nie rozumiem skąd ta zawiść. niech każdy robi ze
      swoją kasą co chce. stawiają sobie obeliski inni wolą zbudować kościół. Proste?
      • Gość: macek czarna mafia IP: *.pt-2.petrotel.pl 17.10.03, 20:19
        ... nie no ... oczywiście - ale dlaczego to jest kosztem boiska? - czyżby
        czarni uważali, że dzieciaki magą lepiej spędzic czas w barze lub na wybijaniu
        szyb w samochodach - no bo coś młodzież robić musi !!!

... a tak w ogóle to chyba kolego nie miałeś czarnego na kolędzie - i nigdy nie
        miałeś problemu z "kopertą" lub haraczem za ślub, pogrzeb itd...

zejdz na ziemię kolego czarni to mafia taka sama jak ta z Pruszkowa a może
        nawet gorsza bo w przebraniu !!!

• Gość: greg Re: czarna mafia IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.03, 20:56
          oczywiście kosztem boiska. a może byś tak mały mózgu powiedział klepiska bo
          boiska za twoje równierz pieniądze radni miejscy nie wybudowali. miejsca do
          rekreacji - park jordanowski stadion stoczniowca to obraz nędzy i rozpaczy a ty
          rozpaczasz że pole zabrano na kościól przy okazji kasując podatek gruntowy.,
          który tęz nie pójdzie na ukochane dla Ciebie boiska. czy słyszałeś choć o
          jednym miejskim projekcie lub programie dla dzieciaków który odciągnie ich od
          barów i szyb samochodowych . Ja nie. na kolędę nie musisz przyjmować księdza.
          ślubu też nie trzeba brać w kościele. tylko na wszelki wypadek warto wziąć ślub
          kościelny ochrzcić dziecko i później obrzucić błotem księży. mądry człowiek
          powiedział kidyś tak- wśród hydraulików jest tyle samo procent skórwieli co
          wśród prawników i księży tylko tych ostatnich pokazują media. bo kogo obchodzi
          pijany hudraulik. Co do Ciebie to moim zdaniem należysz do tej wąskiej grupy
          hydraulików.
        • Gość: mat Re: czarna mafia IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 17.10.03, 21:11
          Po pierwsze, póki co Twoim kolegą nie jestem. Po drugie, na problemy z
          asertywnością i inne życiowe dramaty polecam wizytę u specjalisty. Podobno są
          nawet jakieś specjalne kursy. Księdza faktycznie dawno już u mnie na kolędzie
          nie było. Jako zadeklarowany ateista nie kultywuję tradycji "dawania na
          kolędę", co jakoś specjalnie nie utrudnia mi życia.
          A co do saneczkowej górki - po części masz rację. Z tym, że bywanie na boisku
          nikogo jeszcze nie uchroniło przed spędzaniem wieczorów w barze, a wybijanie
          szyb w samochodach to rozrywka zwykłych wandali, których ulubionym miejscem
          spotkań często są o ironio stadiony sportowe. Młodzież musi coś robić? Tak, ale
          ludzie w średnim wieku także, podobnie zresztą jak starcy.
          Więcej tolerancji życzę.
          • Gość: greg Re: czarna mafia IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.03, 07:21
            co do kolegi przyjąłem Pańską formułę, ale skoro zabolało przepraszam.
            asertywność - nie mam problemów ponieważ swoje opinie wyrażam otwarcie i
            stanowczo ale nie koniecznie zawsze uprzejmnie. nowoczesne pojecia dotyczące
            osobowości człowieka pojawiły się z zachodu jak iso dla firm i wszyscy oszaleli
            wpisując sobie to jako wartości bezwględne. ja nie koniecznie. asertywność
            potrzebna jest zawsze akwizytorowi a ja zarabiam inaczej na życie więc do
            lekarza się nie udam.to w Pańskim wątku boisko odciągało od barów i samochodów.
            wię trochę konsekwencji. pojawili się teraz ludzie w średnim wieku, a także
            starcy. no tak im może brakować tego placu. więcej tolerancji. proszę to
            powtarzać sobie kilka razy dziennie. kościół buduje się za pieniądze tych co
            chcą dawać. Pańskie poglądy to Pańska sprawa i nic komu do tego, ale również
            odwrotnie, póki nie dzieje się to z naruszeniem ładu społecznego i kodesów
            cywilnego orzaz karnego
            • Gość: mat Re: czarna mafia IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 18.10.03, 11:39
              Na początek uśmiecham się do Ciebie drogi internauto. (Wybacz, ale ani kolegą,
              ani Panem nazywać Cię nie będę – na „kolegę” za mało się jeszcze znamy, a
              forma „Pan/Pani” jest sprzeczna z duchem Internetu.)

Obawiam się, że w wyniku frustracji (wybacz to nowoczesne pojęcie rodem z
              zachodu) pomieszało Ci się kilka wątków. Zalecam ponowną lekturę ze
              szczególnym uwzględnieniem ników i adresów. Pozwoli Ci to uniknąć podobnych
              błędów w przyszłości.
              Być może faktycznie nie jesteś akwizytorem (ale np. lokalnym działaczem
              partyjnym) i uważasz, że umiejętność kulturalnego acz stanowczego odmawiania do
              niczego Ci się w życiu nie przyda. Jeżeli tak jest w istocie, to cofam swoje
              rady. Wciąż jednak zastanawia mnie gorycz Twych słów:

„... a tak w ogóle to chyba kolego nie miałeś czarnego na kolędzie - i nigdy
              nie
              miałeś problemu z "kopertą" lub haraczem za ślub, pogrzeb itd...”

Wiesz, po przeczytaniu powyższego stwierdzenia, troszkę się o Ciebie
              zaniepokoiłem, stąd moja troska o Twoją kondycję psychiczną.
              Nie wiem, w którym z moich wątków boiska odciągały małoletnich wandali od barów
              i samochodów? O ile sobie przypomina jestem wyznawcą troszkę odwrotnych teorii,
              dlatego będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
              Co do istoty problemu – uważam, że decydujący w sprawie budowy nowego kościoła,
              hipermaketu, boiska, parkingu etc. powinien być głos lokalnej społeczności.
              W przypadku kościoła na Międzytorzu wola ogółu jest sprzeczna z Twoja.
              Niestety. W dodatku wierni sami finansują przedsięwzięcie. Czego chcieć więcej?
              Oczywiście naruszenie prawa przy przeprowadzeniu tego projektu zupełnie
              zmieniałoby postać rzeczy. Nikt (ani czarni, ani czerwoni) nie powinien stawiać
              się ponad prawem. Stąd też mam nadzieję, że w następnym poście podasz
              paragrafy kc i kk, które zostały naruszone.

Pozdrawiam

• Gość: pablo Re: czarna mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 13:01
                z twojej wypowiedzi wynika że jesteś piepszonym kecem lub fanatykiem kościoła
                piepszonym katolikim egoistą osobiście dołożę wszelkich starań aby tą budowę
                utrudnić a na budowę kościoła pieniądze są wyłudzane przez kler i nic pozatym
                piepszone darmozjady (Jezus jeździł na ośle a oni luksusowymi autami i urodził
                się w stajęce a nie w molochu)urząd skarbowy powinien dobrać się im do
                dupy.Spieszy się z budową bo nie wiadomo jak długo będzie jeszcze Polak w
                Watykanie?
                • Gość: macek Re: czarna mafia IP: *.pt-2.petrotel.pl 19.10.03, 19:08
                  ... drogi internauto Pablo !!! z ust mi wyjąłeś swoją wypowiedz - w pełni się
                  podpisuję pod Twoim postem (może ja nie używałyb tych słów o pieprzu).

• Gość: macek Re: czarna mafia IP: *.pt-2.petrotel.pl 19.10.03, 19:01
            ... ok przyjmuję twą wypowiedz z pokorą - i może masz rację czasami mnie
            ponosi - ale staram się nad tym pracować - i nawet mam pewne postępy ale do
            czasu kiedy znów zobaczę księdza w nowym, droższym wózku, na któey pewnie nigdy
            nie będzie mnie stac chociaż pracuję 12 godz dziennie.

A proboszcza wcześniej wspomnienej parafi nie lubię z powodów czysto
            osobistych - kiedy paręlat temu miał okazję mi pomóc, a nie była to rzecz dla
            niego nieosiągalna - wystaczyło wczuć się w swoją rolę lub być po prostu
            człowiekiem - on odmówił - a po przemyśleniu całości zjawiska nie pozostało mi
            nic innego jak w duszy nazwać go po prostu świnią.

.. a no i oczywiście, że miałem z nim problem przy okazji sakramentów a to za
            sprawą cennika za wcześniej wspomniane.

ale to pewnie nic - tak przecież musi być.

• Gość: pablo Re: czarna mafia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 18:19
              Gość portalu: macek napisał(a):

> ... ok przyjmuję twą wypowiedz z pokorą - i może masz rację czasami mnie
              > ponosi - ale staram się nad tym pracować - i nawet mam pewne postępy ale do
              > czasu kiedy znów zobaczę księdza w nowym, droższym wózku, na któey pewnie
              nigdy
              >
              > nie będzie mnie stac chociaż pracuję 12 godz dziennie.
              >
              > A proboszcza wcześniej wspomnienej parafi nie lubię z powodów czysto
              > osobistych - kiedy paręlat temu miał okazję mi pomóc, a nie była to rzecz dla
              > niego nieosiągalna - wystaczyło wczuć się w swoją rolę lub być po prostu
              > człowiekiem - on odmówił - a po przemyśleniu całości zjawiska nie pozostało
              mi
              > nic innego jak w duszy nazwać go po prostu świnią.
              >
              > .. a no i oczywiście, że miałem z nim problem przy okazji sakramentów a to za
              > sprawą cennika za wcześniej wspomniane.
              >
              > ale to pewnie nic - tak przecież musi być.
              > dla mnie też jest to stary naciągacz i kawał złodzieja mnie też potraktował
              po macoszemu zażądał kasy jak za reklamę na pałacu kultury a ja chciałem tylko
              kawałek kwitu
              > i mam nadzieję że też bedziesz dzwonił na straż miejską jak zachlapią ulicę
              błotkiem pozdrawiam spore kary za to walą hehehehe
              >
              • Gość: macek Re: czarna mafia IP: *.pt-2.petrotel.pl 28.10.03, 18:41
                tak czy inaczej przyglądanie sie to akceptowanie.
    • czerwony_zlodziejski_ryj Huuurrrrraaaaaaaaaaaa 17.10.03, 21:49
      Huuuuurrraaaaaa.... będziemy mieć nowy kościół. Jeszcze tylko pomników ZSMP nam
      brakuje. Ale też będom.
    • Gość: pepe Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 13:08
      Gość portalu: M@ro napisał(a):

> A może przy każdej ulicy budować Kościoły zacznijmy? Każdy
      > będzie miał tak blisko jak do sklepu po chleb. Ostatnio powstają
      > jak grzyby po deszczu - chyba za dużo kasy ma społeczeństwo i
      > nie wie co z nią zrobić. Kiedyś było ich dużo mniej i wszystko
      > było ok., a teraz?. A może mamy przerost księży z którymi nie
      > wiadomo co robić ??
      masz rację kler to świetny zawód

• Gość: macek Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.pt-2.petrotel.pl 19.10.03, 19:10
        ... może ktoś wie gdzie wyśłać CV żeby kandydowac na czarnego ?

buhaha
    • Gość: mm Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.inteko.com.pl 22.10.03, 22:18
      Gość portalu: M@ro napisał(a):

> A może przy każdej ulicy budować Kościoły zacznijmy? Każdy
      > będzie miał tak blisko jak do sklepu po chleb. Ostatnio powstają
      > jak grzyby po deszczu - chyba za dużo kasy ma społeczeństwo i
      > nie wie co z nią zrobić. Kiedyś było ich dużo mniej i wszystko
      > było ok., a teraz?. A może mamy przerost księży z którymi nie
      > wiadomo co robić ??
      Niech buduja i sie modla a potem beda zamieniac na placowki kultury bo nie
      bedzie kto mial tam przychodzic.
    • Gość: Chrześcijanin Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.stroeer.pl / 212.76.52.* 23.10.03, 10:54
      Takjuż u nas w Polsce jest, że najbardziej przeszkadza,kościół, tym,którzy z
      chrześcijaństwem nie mają nic wspólnego.Prawdopodobnie, gdyby budowano kolejny
      dom handlowy, pub, supermarket, gdzie największe dochody osiągane są od ludzi
      średniozamożnych, nikt nie wspomniałby o biedzie polskiego
      społeczeństwa.Ostatnio zapanowała mania zaglądania do cudzych portweli,jeśli
      chodzi oczywiście o "bogactwo" Polskiego Kościoła Katolickiego.Na co wydają
      swoje prywatne oszczędności prawdziwi chrześcijanie, nie powinno być sprawą
      publiczną.
      Wydaje mi się też,że podczas każdej budowy jest błoto, chyba że ktoś zna
      rewolucyjną metodę stawiania gotowych budynków, zrobionych np.na Wiśle.Coroczna
      akcja "sprzątanie świata" ma duży odzew równierz u nas.Ale gdyby "inteligentni"
      ludzie nie wywozili śmieci do lasów,jezior itd.,moglibyśmy tylko kibicować
      innym krajom.
      Dobrze by się stało, gdyby kościoły były blisko, bliżej niż sklepy.Może niejeden
      M@ro wstąpiłby "po drodze" i ocknął się ze swego wirtualnego życia.A
      taki "dresiarz" nie skroiłby babci z resztki emerytury, a "kibice" nie
      pojechaliby na mecz z siekierami, tylko z bębnami,gwizdkami i z uśmiechem na
      ustach.Kościołów jest jeszcze za mało,skoro dzieci nie mogą bezpiecznie pójść
      do szkoły,kina,... i wrócić do domu.A może ty potrafisz powiedzieć młodym co
      jest dobre, a co złe.Mam wrażenie, że sam potrzebujesz pomocy, więc pamiętaj,że
      BÓG wyciągnie cię z najgłębszego bagna,a pytania,oskarżenia pod JEGO adresem
      możesz tylko wyrzucić z siebie w KOŚCIELE.
      • Gość: pablo Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 11:25
        jak tak myślisz o sprzątaniu to może Ty weź szpadelek i posprzątaj te błotko z
        ulicy za co łaska hehehe
      • Gość: macek ocknij się IP: *.pt-2.petrotel.pl 25.10.03, 14:31
        człowieku co ty wypisujesz ?!!!

ty chyba nigdy nie rozmawiałeś z księdzem o ślubie, chrzcinach czy pogrzebie -
        proponuję Ci zrób to a przekonasz się co to znaczy być księdzem w Polsce !!!

moja deiwza na życie:

WIARA W BOGA --
    • Gość: ja.. Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.wloclawek.dialup.inetia.pl 28.10.03, 13:48
      Inwestycje w nieruchomości to najlepsza metoda na inwestycje długoterminowe.
      Instytucja Kościoła wie o tym bo trwa już 2000 lat.Przeciez tu nie chodzi o
      wiernych i ich wygodę. Prawdziwy katolik pomodli się też i w domu.
      Co do tego że Kościól jest jedynym miejscem gdzie łobuz i bandzior się nawróci -
      nawet nie będę sie wypowiadał.

Interes - drogie owieczki - interes . To jest motor działania biznesmenów w
      sutannach.Jakze ciekawe są sprawy Kościoła który dąży obecnie do odzyskiwania
      nieruchomości ( przykład siedziba muzeum w Płocku). Czy tu też chodzi o dostęp
      wiernych do Jezusa???

A najciekawsze jest to że to wierni zbudują , potem ogrzeją i utrzymają te
      świątynie. Dając teraz na tacę skazujesz swoje dzieci na wieczny podatek - no
      bo przeciez wychowasz je w wierze -a więc nie odmówią następnemu proboszczowi
      daniny na remont czy utrzymanie. Nie odmówią też datku na Nowy Kosciół za
      kilkanaście lub dziesiąt lat. Kościół ma czas - a co pokolenie to w skali
      miasta klika , w skali województwa klikanaście , skali kraju klikaset nowych
      nieruchomości i to komercyjnych - bo co niedziela w każdej z nich pobieraja od
      wiernych podatek zwany datkiem.

Perpetum Mobile - działa nie zarabiając a inwestuje.

pozdrawiam
      • Gość: macek Re: Budowa kościoła na płockim Międzytorzu IP: *.pt-2.petrotel.pl 28.10.03, 18:39
        nóż sie w kieszeni otwiera
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka