lukask73 26.09.09, 09:21 A dziś w radio: forum.gazeta.pl/forum/w,67,100764876,100764876,O_wykopaliskach_na_Ostrowie_i_historii_w_radio.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mnbvcx Re: Kaplica na miarę początków państwa 01.10.09, 14:37 to moze teraz przejmiemy od czechow ateizm? kto na ochotnika wyjdzie za jakas czeszke, ktora sprowadzi nowy swiatopoglad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Ja sie mogę poświęcić IP: 213.155.168.* 02.10.09, 13:24 Zwłaszcza jeśli będzie wyglądać jak np. Iveta Vale ;) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Kaplica na miarę początków państwa 01.10.09, 14:54 Ja bym ten artykuł zatytułował: "Oto pierwsze ślady niewolnictwa na ziemiach polskich". Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Kaplica na miarę początków państwa 01.10.09, 16:55 Odkrycie imponujące. Jeśli wszystkie przypuszczenia się potwierdzą to będzie to najcenniejsze odkrycie od czasów odkopania podziemi naszej katedry. Cieszy potwierdzanie znaczenia Poznania za czasów Mieszka I. Co absolutnie nie może deprecjonować roli Gniezna. Zbyt dużo mamy przekazów o Gnieźnie jako o centralnym grodzie Polan a następnie w czasach Chrobrego i Mieszka II, by potwierdzenie przewodniej roli Poznania w początkach chrześcijaństwa w Polsce mogło zmienić ocenę roli Gniezna. Szkoda tylko, że tak świetne odkrycie jest dla niektórych okazją do wylewania jadu swoich kompleksów. Ale może kiedyś ugryzą się w swój własny język. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Kaplica na miarę początków państwa IP: 213.77.117.* 01.10.09, 21:21 A konkretnie jakie to przekazy o Gnieznie? Tylko Gall Anonim: "Był mianowicie w grodzie Gnieznie..." oraz monety GNESDUN [=Gnieździen]. W Dagome Iudex nazwa jest tak przekręcona, że w ogóle niepodobna do słowa GNEaZDiNu czy GNEaZDiNO (=Gnieździen, Gniezdno). Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Doucz się , a później mędrkuj 03.10.09, 16:49 Gdzie odbył się słynny Zjazd w roku 1000 , gdzie koronował się Bolesław Chrobry i wielu innych? To że w ciągu 1000lat ranga obu wielkopolskich miast się zmieniła ,nie oznacza że to zawsze Poznań był tym naj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Kaplica na miarę początków państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 21:46 To rzeczywiście wielka wiadomość. Kamień węgielny państwowości polskiej. Przyjęcie chrześcijaństwa podziałało jak katalizator bo spowodowało jakościowy skok na wyższy poziom cywilizacyjny i kulturalny, rozszerzenie strefy suwerenności, wolności i bezpieczeństwa w obrębie jednego nowoczesnego organizmu. I pomyśleć, że po tym "kamieniu" stąpaliśmy tyle razy (jakieś 4m powyżej), ba nawet samochodami przejeżdżaliśmy. Teraz otwiera się nowy rozdział tej historii, mam na myśli odpowiednie zabezpieczenie, eksponowanie, edukację, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor A co z Wiślicą? 02.10.09, 08:16 Z najstarszą świątynią chrześcijańską bym uważał. W Wiślicy są ślady (misa chrzcielna) datowane prawdopodobnie na 880 rok. Jakoś nie wierzę by ochrzczeni nie mieli potem kaplicy, choć pewnie raczej drewniana. Odpowiedz Link Zgłoś
schayer Re: A co z Wiślicą? 02.10.09, 09:51 Z tą misą chrzcielną to bym uważał bo nie raz już okazało się, że są to tylko pozostałości warsztatów murarskich. Nie wspominając już o Twoim datowaniu, które należy potraktować z wielką rezerwą. Odnosząc się do badań opisanych w artykule, należałoby wspomnieć o ostatnich ciekawych odkryciach w Krakowie dokonanych przez prof. Pianowskiego, dzięki którym można zaryzykować tezę, że na Wawelu było w tym okresie więcej obiektów przedromańskich niż na czeskich Hradczanach. Szczególnie ciekawa jest wieża stojąca na wale nad Smoczą Jamą, wcześniej interpretowana jako rotunda. Odpowiedz Link Zgłoś
2-dora Re: A co z Wiślicą? 11.02.10, 21:53 Mogła to być miska to wyrobu gliny, ale mogła też być misa chrzcielna na przykład prawosławna. Są teorie, że Wielka Morawa była prawosławna. Odpowiedz Link Zgłoś
masstah Oto pierwsza świątynia chrześcijańska w Polsce 03.10.09, 00:36 Co za pieprzenie że pierwsza świątynia. A rotunda na górze Gromnik? A najstarsze relikty pod kościołem św Salwatora w Krakowie? No chyba że chodzi o najstarsze PIASTOWSKIE murowane relikty, to ok. Ale nie pieprzcie proszę że to są najstarsze murowane budynki na ziemiach obecnej Polski bo to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Dlaczego świątynia? Może budynek mieszkalny!? 03.10.09, 12:10 Wykopano trochę fundamentów. Brawo. Jakie są dowody, że obiekt miał charakter sakralny? A jeśli sakralny to chrześcijański? Hę? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
funkenschlag Oto pierwsza świątynia chrześcijańska w Polsce 03.10.09, 13:35 Dlaczego Gazeta zawsze pisze nazwisko pani profesor "Koćka-Krenz", zamiast prawidłowego "Kóčka-Krenz"? Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane Zwrócić kaplicę Kościołowi!!!111 03.10.09, 14:15 Zwrócić kaplicę Kościołowi!!!111 Tylko najpier odbudować, nalepiej z pałacem i dopiero potem zwrócić. W końcu się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Oto niepierwsza wizja wielkopolactwa w Polsce 05.10.09, 12:49 Poznaniacy od lat silą się na odebranie Krakowowi pierwszości w siedzibie władców, jakby ci przez zgoła 1000 lat nie mieli wędrownej rezydencji. Obawy o wielkoplolackość wielkopolan do dziś gnębią lubuszan - nad ich głowami Poznanicy kilka lat temu chcieli wejść w fundusze rejonów przygranicznych, twierdząc, że Wielkopolska z Odrą graniczy. Nie udało się Unii Europejskiej oszukać, Wielkopolanie! Zapewne pierwsza chrześcijańska świątynia nie była u Polan pobudowana, tak jak w ogóle nie była najstarszym murowanym budynkiem na naszych [dzisiejszych] ziemiach. Zapominane państwo wielkomorawskie miało swe granice na ziemiach Wiślan, tam szukać należy pierwszych cyrylo-metodiańskich świątyń - fakt, że drewnianych. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Oto niepierwsza wizja wielkopolactwa w Polsce 05.10.09, 13:18 "prof. Zbigniew Pianowski, kierownik działu archeologii Zamku Królewskiego na Wawelu. Piotr Bojarski: Czy to rzeczywiście najstarszy obiekt sakralny w Polsce? Prof. Zbigniew Pianowski: Z całą pewnością. Jestem wręcz przekonany, że może to być najstarsza chrześcijańska świątynia, jaką znamy na naszym obszarze,..." To, według Ciebie, prof. Pianowski też jest z Poznania?? Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: też 05.10.09, 13:33 Profesorowie mówią o murowańcach, nie o pierwszych drewnianych chrześcijańskich kącinach jako takich. Nie w osobach problem, lecz w tytułach publikacji. Aby rozpropagować badania sięga się do metod rodem z brukowców, w tytułologii szukając drogi dotarcia do mas czytelników. Cała archeologia to domysł - ja już wolę dendrochronologię ;-) --- Archeologia doświadczalna lepiej przemawia do młodzi - nie skaża jej lokalnymi czy międzynarodowymi fobiami, ansami czy szowinizmami. Vide festyny biskupinopodobne. Echchch, wielkopolacy... *** Też lubię zapis "Kóčka" Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: też 05.10.09, 14:31 deerzet napisał: > Nie w osobach problem, lecz w tytułach publikacji. Jeśli na tym opierasz swoje zdanie, to współczuję. Wszędzie krytykuje się dziennikarzy piszących artykuły i notatki za tytuły, które mają zainteresować czytelników żądnych sensacji, a nie szukających informacji. Niestety, taka moda. > Cała archeologia to domysł - ja już wolę dendrochronologię ;-) Domysły i ogromna wiedza. > Echchch, wielkopolacy... Nie wiem, skąd jesteś, ale ilekroć jeżdżę do Krakowa, znajomi żartują: - Wy jesteście z Wielkiej Polski, a my z Małej, ale to i to prawdziwa Polska;) Reszty nie powtórzę, bo reszta Polski mnie wyklnie, choć to nie moje słowa;) Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: też 05.10.09, 16:09 To ci sprzedam jeszcze lepszy argument. Kiedyś jeden geniusz dziennikarski| napisał artykuł zatytułowany: "Zjazd gnieźnieński odbył się w Poznaniu" Tylko czego to dowodzi poza tym, że dziennikarze to coraz częściej matołki? Odpowiedz Link Zgłoś
renepoznan Re: Oto niepierwsza wizja wielkopolactwa w Polsce 05.10.09, 16:06 Jak nam jeszcze sprzedasz koncepcję, że Polska jest następstwem Państwa Wielkomorawskiego to już ostatecznie oplujemy ze śmiechu monitor. Ale się nie krępuj. Odpowiedz Link Zgłoś