Dodaj do ulubionych

Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie 2...

31.08.10, 19:37
taa... mniej - pierdoły mówicie panie wiceprezydent - moje dziecko - odpukać -
nie choruje - wiec zapłacę więcej o około 50 - 70 zł.
Z tego co wiem, to większość dzieci w grupie mojego dziecka - nie choruje co
miesiąc.
Do tej pory stawka wynosiła 154zł i dziecko można było odebrać do zamknięcia
przedszkola. A teraz trzeba się określić. Czyli ludzie pracujący do godz. 16
zapłacą więcej - bo aż 200zł - czyli podwyżka spora.
Przedszkole do 13 było za free od dawna - to żadna nowość - tylko kto z tego
korzystał? osoby, które i tak nie pracują.
do tego dochodzi stawka żywieniowa - 6,5 za dzień - czyli kolejne 143 zł. A
teraz jeszcze komitet rodzicielski, rytmika i inne pierdołki mniej lub
bardziej obowiązkowe i wychodzi około 400zł.
Generalnie to świetna perspektywa dla rodziców - jeśli wasze dzieci są
chorowite to zapłacicie mniej - jak zdrowe - to sorry... ale to wasz problem -
wiec płacicie więcej.
Pomyśl Pan też o lekarstwach itp. dla tych chorych dzieci.
tekst z chorującymi dziećmi jest po prostu żenujący. Prawie tak samo będzie
słynny jak Grzybowskiego o patologicznych samotnych matkach :D
Obserwuj wątek
    • Gość: poznaniok Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 19:48
      rozumując jak vice-prezydent proponuję Hinzowi dać podwyżkę o 100 % uposażenia
      ale za każda głupią wypowiedz obcinać pensje o 10 % -będzie jak z przedszkolami
      tj. dostanie podwyżkę ale mniej zarobi.....
      • pawelpiwowarczyk Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie 01.09.10, 00:50
        Ja rozumiem, że Hinc jest teraz be i można po nim jechać jak po łysej kobyle, ale Panie i Panowie - nieco pomyślunku.
        Jak barany na hali. Jeden beczy i wszyscy mu wtórują.

Odbieram dziecko przed szesnastą i... jestem jednym z ostatnich rodziców. Większość odbiera swoje dzieci pomiędzy czternastą a piętnastą. Przykład, z artykułu, ze siedemnastą, jest pod określoną tezę. Manipulacja raczej prostacka.

W "moim" przedszkolu codziennie podawana jest liczba obecnych dzieci (pomoc dla kucharek). Zwracam na nią uwagę, ponieważ z dzieckiem bawimy się tymi liczbami. Najczęściej przedszkolaków z jej grupy jest osiemnastu - dwudziestu dwóch. Bywają dni, kiedy jest ich czternastu. Na dwudziestu pięciu. Pewnie, nie jest to absencja dwudziestopięcioprocentowa, ale i tak Hinc ma więc racji niż dziewiąta kuka. Moja córka, i znane mi przedszkolaki potwierdzają tezę, że przynajmniej kilkunastoprocentowa absencja jest, dla przedszkolaka, stanem najzupełniej normalnym.

Gość Gie rozbawił mnie przednie.
        Przytaczasz paragrafy, cuda nie widy, zamiast zaprząc mózg do pracy.
        Tak mistrzu, wszyscy mają prawo do równego traktowania, dlatego... będą równo traktowani. To znaczy ni mniej ni więcej tyle, że każdego będą obowiązywały te same reguły.
        Chciałbyś, by twoje dziecko napisało klasówkę na pięć ale otrzymało trzy, bo taka była średnia w klasie?
        Równe traktowanie to równe kryteria, a nie równy podział.

Generalnie - łatwo biadolić na opłaty, ale pomyślcie, jaka stawka będzie "sprawiedliwa"? Za darmo? Stówka ryczałtem na miesiąc?
        Każdy z nas pracuje i każdy oczekuje godziwej zapłaty za swoją pracę. Dlaczego uważacie, że nauczycielowi przedszkolnemu nie należy zapłacić? A kto ma to zrobić? Miasto? Bo mi się należy za półdarmo? W markecie za darmo bułek mi nie kopsną, chociaż żołądek twierdzi, że mu się należy. Będę pikietować market?

Ja też jestem zaniepokojony zmianami. I ja chciałbym wiedzieć czy zachowali połowę stawki dla kolejnego dziecka. I ja mam nadzieję, że nie zapłacę więcej, niż w zeszłym roku. I podejrzewam, że dyrektorka powie mi dziś rano, że wie tylko tyle co ja.
        Ale to nie znaczy, że z tego powodu będę beczał jak reszta stada.

A Hinc? Raczej niespecjalny z niego prezydent, ale to osobny temat.
        • kuka9 Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie 01.09.10, 10:09
          to jest podwyżka w białych rękawiczkach - gadanie publicznie, że taniej - bo
          dzieci i tak chorują - a w rzeczywistości podwyżka i to spora, bo o 1/3.
          Radni bezradni, najpierw nie potrafili przeczytać i głosowali tak jak reszta
          stada. No ale ktoś się pokapował i trzeba było szybko poprawiać - bo wybory za
          pasem. I zrobili podwyżkę - ale za to głośno wszyscy mówią, że będzie taniej -
          bo dzieciaki chorują.
          żenada - miejmy nadzieję, że wyborcy za dwa miesiące będą potrafili wyciągnąć z
          tego wnioski!
          Nie zwracasz też uwagi na to, że dotąd rodzic miał zapewnioną opiekę nad
          dzieckiem np. do 17 - i mimo, że pracuje do 14 lub 15 czasem musi coś załatwić
          po pracy - a teraz nie ma takiej możliwości.
          więc baw się przednio dalej - podwyżka jest i utrudnienie życia dla rodziców!
          • Gość: zdziwiony najlepiej oddać dziecko w pon. i odebrać w piątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 13:39
            prawda?no ew. każdego dnia, ale dopiero po 19, 'bo jest coś do załatwienia'. po
            cholerę Wam dzieci, skoro nie macie czasu ani ochoty na opiekę nad nimi?
            • Gość: rodzic Re: najlepiej oddać dziecko w pon. i odebrać w pi IP: *.ifmpan.poznan.pl 01.09.10, 14:33
              Nikt nie napisał, że nie ma czasu ani ochoty opiekować się dzieckiem.
              Tylko kompletny ignorant może coś takiego twierdzić. Dalsza dyskusja z taką
              osobą nie ma sensu
        • Gość: rodzic Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: *.ifmpan.poznan.pl 01.09.10, 11:04
          Witam,
          podałeś ładny przykład ze średnią. Ja bym nie chciał by moje dziecko pisząc
          sprawdzian na 5 dostała 3 tylko dlatego, że taka była średnia w klasie. Z
          interpretacją średniej trzeba uważać, jak w tym kawale o psie i jego
          właścicielu. Będąc na spacerze, średnio każde z nich ma 3 nogi... Jak wiemy
          rzeczywistość jest zupełnie inna. Podobnie ma się sprawa z absencjami dzieci. Są
          dzieci, które bardzo chorują, prawie cały czas, inne nie chorują prawie wcale.
          Powiedzmy, że "średnia" absencja wynosi 25%. To nie znaczy, że każdego dziecka
          nie ma w przedszkolu przez tydzień. To znaczy, że jednego dziecka nie ma 2
          tygodnie a inne chodzi do przedszkola cały miesiąc.

Niestety pan Hinc zrobił dokładnie to co napisałeś w swoim przykładzie. Wyliczył
          sobie, że średnio dziecka nie ma w przedszkolu przez 20%-25% czasu. Rodzice
          takich dzieci zaoszczędzą być może na opłatach. Moje dziecko ma prawie 100%
          frekwencję w przedszkolu. Ja nie zaoszczędzę. Jeżeli zadeklaruję, że odbiorę
          dziecko do 17 (różnie się przecież może zdarzyć: korki, wyjazd służbowy,
          sytuacja losowa) to zapłacę 25% więcej. Tak przynajmniej zrozumiałem z
          wczorajszego programu na WTK: "rodzic ma płacić za zadeklarowany czas pobytu
          dziecka w przedszkolu" - tak powiedziała pani z Wydziału Oświaty. Czym to się
          różni od poprzedniej ustawy, gdzie też płaciłem za zadeklarowany pobyt dziecka w
          przedszkolu a nie za rzeczywistą liczbę godzin?
          A skoro mam płacić za rzeczywistą liczbę godzin, które moje dziecko spędzi w
          przedszkolu to czy miasto zwróci mi pieniądze gdy będę odbierał dziecko
          wcześniej (mimo iż zadeklarowałem iż odbiorę je później)? Tego nie wiem. Wiem
          natomiast, że jeżeli zadeklaruję za krótki czas, powiedzmy że będę odbierał
          dziecko do godziny 15, ale się spóźnię raz, drugi, trzeci... i odbiorę dziecko o
          godzinie 15:30 to przedszkole będzie mogło zażądać bym poniósł dodatkowe koszty.
          Tak to zrozumiałem, może się mylę.

Smaczku całej tej sprawie dodaje fakt, że trzeba będzie dokładnie ewidencjonować
          czas odbioru dziecka z przedszkola. Z tego co wczoraj usłyszałem w WTK, jedną z
          propozycji jest zainstalowanie w przedszkolach czytników, a rodzice otrzymają
          specjalne karty, które trzeba będzie "odbić" przy odbiorze dziecka. Na pytania
          dziennikarza ile to wszystko będzie kosztowało, skąd wziąć na to pieniądze, czy
          instalacja czytników będzie kosztem zakupu zabawek, itd. zaproszona dyrektorka
          przedszkola stwierdziła (w obecności swojej przełożonej z Wydziału Oświaty), że
          będzie musiała "wygospodarować" na ten cel pieniądze. Gdy dziennikarz zaczął
          dociekać, wyraźnie przestraszona nie wiedziała co odpowiedzieć, "wiła się jak
          piskorz". Wcale mnie to nie dziwi zresztą. Bała się pewnie, że gdy odpowie nie
          po myśli swojej przełożonej to może stracić pracę. Pani z Wydziału Oświaty
          stwierdziła natomiast, że są na ten cel pieniądze i, że nie będzie to kosztem
          rodziców...
          Pozdrawiam
    • Gość: radnyzPO Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: *.centertel.pl 31.08.10, 20:27
      a dlaczego w tym artykule nie pisze sie o wszystkich oplatach? czy te 194 zlote
      to wszystkie oplate za przedszkole?
      • kuka9 do radnegozPO 31.08.10, 20:59
        mam nadzieję, że nie jesteś radnym - bo skoro są tak kiepsko zorientowani - to
        ja dziękuję, ale lepiej się z tego miasta ewakuować.
        przeczytaj mój wcześniejszy post - to się dowiesz o opłatach.
        • negrar oni właśnie tacy są 03.09.10, 11:50
          A Grobelny ostatnio powiedział: "Poznań to miasto nowoczesne, ale i z dobrymi
          tradycjami pewnego konserwatyzmu i poszanowania wartości, takich jak rodzina."
          Nie ma co. Dba jak diabli. I każdego dnia rodzice z dziećmi coraz dłużej stoją w
          korkach bo miasto źle przygotowało infrastrukturę. Prawie połowa dzieci w moim
          przedszkolu jest z innych dzielnic.
    • mn_poz Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie 2... 31.08.10, 20:57
      Większej głupoty nie słyszałem. Hincu: pochyl się, rozpędź i walnij
      głową w mur. Szpital murowany! Ale będzie dobrze, bo zaoszczędzisz na
      jedzeniu w domu.
    • Gość: maciejc Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 21:40
      A orientujesz się może czy w tej super poznańskiej ustawie zostały
      podtrzymane zniżki za opłatę stałą na kolejne dzieci?
      Pozdrawiam
    • Gość: G Nowa uchwała - bubel prawny? IP: 66.90.104.* 31.08.10, 21:57
      Czy nowa uchwała Rady Miasta Poznania jest zgodna z Konstytucją RP?
      Rozważmy 2 skrajne przypadki:

1) Rodzic, który przyprowadza dziecko do przedszkola o godz. 6:00 i odbiera je o
      godz. 15:00 (ponieważ pracuje od godz. 6:30 do 14:30) zapłaci za 2 dodatkowe
      godziny w przedszkolu.

2) Rodzic, który przyprowadza dziecko o godz. 8:00 i odbiera o 17:00 (ponieważ
      pracuje od godz. 8:30 do 16:30) zapłaci za 4 dodatkowe godziny.

W obu przypadkach dziecko przebywa w przedszkolu tę samą liczbę godzin: 9.
      Logiczne byłoby, że opłaty za pobyt dziecka będą takie same. Niestety rodzic z
      pozycji 2) zapłaci za pobyt w przedszkolu o 3,5 zł dziennie więcej (czyli około
      70 zł więcej miesięcznie) niż rodzic z pozycji 1).

Sugeruję, że ustawa Rady Miasta Poznania łamie artykuł 32 punkty 1 i 2
      Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej, które mówią:

"1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania
      przez władze publiczne.

2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub
      gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny."

Rada Miasta Poznania dała (nie wiadomo z jakich powodów) prezent (w postaci
      dwóch dodatkowych darmowych godzin) rodzicom z pozycji 1), dyskryminując tym
      samym rodziców z pozycji 2).

Myślicie, że można tę uchwałę zaskarżyć do sądu. Czy wie ktoś może jak to zrobić?
      • kuka9 Re: Nowa uchwała - bubel prawny? 31.08.10, 22:07
        racja - trzeba by się zorganizować i tym ignorantom z RM zrobić koło nosa - bo
        wszystko wskazuje na nierówne traktowanie rodziców przedszkolaków.
      • Gość: kotek Re: Nowa uchwała - bubel prawny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 23:01
        Można zaskarżyć do sądu administracyjnego:)
        Ta uchwała nie jest zgodna z prawem. Nie może być dyskryminacji.
        Ale z tego co pamiętam jak ją czytałam, sam sposób naliczenia opłaty
        też jest nizgodny z prawem.
        Procedura jest taka. Każdy czyj interes prawny narusza taka uchwała -
        czyli rodzic, pisze pismo do Rady Miasta o stwierdzenie nieważności
        uchwały i podaje argumenty dlaczego. Miasto zwykle odpowiada temu
        komuś nie, nie masz racji ( to tak w skrócie). Co ważne mają na to
        30 dni. Gdy otrzyma się taką odpowiedź, pisze się skargę do sądu
        administracyjnego za pośrednictwem tejże rady. Też jest na to 30 dni.
        Miasto ma 30 dni na przekazanie tego do sądu. Potem tylko 300 zł
        zapłaty za sprawę i czekanie na orzeczenie. A potem można domagać
        się od miasta zwrotu poniesionych opłat, także tych zapłaconych w
        formie opłaty za przedszkola.
        Można też zawiadomić prokuraturę - oni powinni zająć się tym z
        urzędu i sami wnieść skargę do WSA.
        • Gość: jose Zaskarżajcie!!! IP: *.173.30.222.tesatnet.pl 01.09.10, 11:07
          Tak jak pisaliście - uchwała Rady Miasta jest mega bublem prawnym !
          Sama jestem mamą pięciolatka i krew mnie zalała jak przeczytałam co
          nam radni zafundowali !

Skoro prezydent Hinc jest taki hojny że daje ekstra dwie godziny
          bezpłatne (między 6 a 8 rano) plus tych 5 ustawowych do godziny 13 -
          czyli łącznie 7, to może lepiej umieścić je w środku dnia, a
          naliczać czas przed i po szczycie.

90% rodziców pracuje w godzinach 7-16 (z dojazdami) i szczytem
          ignorancji i chamstwa jest naliczanie godzin w taki sposób jak
          zaproponowała RM. Dlaczego 9 godzin mojego dziecka w przedszkolu
          kosztuje 196 zł, a odbieranego o 14.00 niespełna 60 zł ?
          gdzie tu równość i uczciwość ?

Jestem pracownikiem UM i nie bardzo mogę sama wystąpić z
          zaskarżeniem uchwały. Ale jeżeli ktoś się zdecyduje to służę pomocą
          prawną i merytoryczną (mam już zebrane materiały, teraz je tylko
          obrabiam). I oczywiście podpisze się na ew. liście zbiorowej.
          Kontakt do mnie: jose@onet.pl

A poza tym warto zebrać większą liczbę rodziców - bo w wielkości
          siła !
          • alfalfa Re: hahaha 01.09.10, 12:45
            Gość portalu: jose napisał(a) o godzinie 11.07

> Jestem pracownikiem UM i nie bardzo mogę sama wystąpić z
            > zaskarżeniem uchwały.

Otake Polske walczylim;))
            A.
          • Gość: rada to masz niezłą schozofrenię w mózgu...współczuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 13:45
            skoro nie zgadzasz się z posunięciami zwierzchników, to honor wymagałby
            rezygnacji z pracy
            • negrar Dlaczego? 03.09.10, 11:54
              Dlaczego? To są decyzje polityczne. Oni takiego wyboru dokonali, a urzędnicy
              powinni powstrzymać się od podejmowania decyzji politycznych. Polityczną linię
              wyznaczają zwierzchnicy, a w tych ramach urzędnicy mają znaleźć najbardziej
              kompetentne wyjście. Może przypomnij sobie lekcje z WOŚu.
          • Gość: anek Re: Zaskarżajcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 20:33
            To, co się wydarzyło w naszym mieście to jakiś absurd. Z tego, co wiem zajęcia
            dodatkowe typu tańce, gimnastyka korekcyjna, religia, angielski, a także
            logopedia NIE mogą odbywać się między 6 a 13- tak sobie to pan Hinc wymyślił. W
            moim przedszkolu sześciolatki mogą korzystać z logopedii, korekcyjnej i
            religii,a rodzic nie ponosi za to kosztów. Wynika z tego, że jeśli ktoś
            chciałby, aby dziecko przebywało w przedszkolu do 15, a zajęcia z logopedą będą
            od 15, rodzic poniesie za to opłatę, mimo, że wspomaganie rozwoju mowy dzieci,
            powinno być realizowane w 5 godzinach- ustawowych. Wielu rodziców jest
            załamanych takim obrotem spraw i chętnych by się temu przeciwstawić. Nie widzę w
            tych działaniach troski o dobro dzieci.
            • Gość: kotek Re: Zaskarżajcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 21:24
              To jest niezgodne z prawem. O zajęciach dodatkowcyh decydują rodzice
              w porozumieniu z przedszkolem. Ani Rada ani prezydent, nie mogą o
              tym decydować co i jak bo nie mają do tego kompetencji.
              A zajęcia mogą się odbywać jest to w rozporządzeniu o ramowych
              statutach przedszkoli. Poszukajcie.
          • negrar Re: Zaskarżajcie!!! 03.09.10, 11:52
            A na jakiej podstawie zaskarżyć? Czy uchwała jest wadliwa? Chyba nie. To jest
            świadoma polityczna decyzja. Depresja budowlana się nie kończy, sprzedawane
            grunty nie łatają dziury budżetowej, to trzeba łatać niegospodarność innymi
            środkami.
      • vipunia Re: Nowa uchwała - bubel prawny? 01.09.10, 00:17
        Ta... jeszcze niech do Sądu podadzą Miasto Ci co mają pracę na nocne zmiany i w
        ogóle będzie rewelacja ;)
      • Gość: zenek Re: Nowa uchwała - bubel prawny? IP: 95.108.69.* 01.09.10, 01:19
        Oczywiście że jest zgodna.

Ty przyprowadzasz dziecko do przedszkola o godz. 6:00 i odbierasz je o godz.
        15:00 i ja tak samo, obaj płacimy tyle samo.

Ty przyprowadzasz dziecko do przedszkola o godz. 8:00 i odbierasz je o godz.
        17:00 i ja tak samo, obaj płacimy tyle samo.

To znaczy, jesteśmy równi wobec prawa.
        Usługodawca ma prawo zróżnicować stawki w zależności od jakichś sprecyzowanych,
        określonych warunków, tak jak Ty winszujesz sobie więcej np. za pracę w niedzielę.
        Stąd też do pewnej godziny obowiązują inne stawki a potem inne.

Ale nie!
        Przecież większa stawka za prace w niedziele łamie konstytucyjne prawo do równości!
        Dam Ci przykład, pan Hieniek pracował we wtorek 8 godzin w dzień, a pan Mietek
        pracował w niedzielę też 8 godzin (dla utrudnienia w nocy).
        Jak uważasz, czy pracodawca płacąc panu Mietkowi więcej niż panu Hieńkowi złamał
        Konstytucję RP?
        Przecież "Wszyscy są wobec prawa równi"...

Mniej Engelsa, więcej Kapitału.
        • Gość: Janek Re: Nowa uchwała - bubel prawny? IP: 66.90.104.* 01.09.10, 08:42
          Bzdury piszesz. Jeżeli pracodawca w zamian za niedzielę, da pracownikowi w
          ustawowym terminie dzień wolny, to nie musi wypłacać dodatku za pracę w
          niedzielę. Podobnie jest z pracownikami zmianowymi. Ich stawka godzinowa nie
          zależy od tego czy pracują od 6-14, 14-22 czy też 22-6.

Jedno dziecko jest w przedszkolu w godz. 6-15 a drugie w godz. 8-17. W pierwszym
          przypadku rodzic zapłaci mniej niż w drugim przypadku. Dlaczego miasto zrobiło
          prezent rodzicom przyprowadzającym dzieci od 6:00 a karze dodatkową opłatą
          rodziców odbierających dzieci o godz. 17:00? W czym rodzice odbierający dzieci o
          godz. 17 są gorsi od rodziców przyprowadzających dzieci o godz. 6:00? Każdy
          powinien płacić tyle samo. Powinni ustalić liczbę godzin bezpłatnych, a za każdą
          dodatkową godzinę powinna być pobierana opłata.
    • Gość: Ania Poradźcie IP: 66.90.104.* 01.09.10, 08:49
      Jeżeli podpiszę w przedszkolu umową i zadeklaruję, że odbiorę dziecko do godz.
      16:30 a będę odbierała dziecko do godz. 15:00 to miasto zwróci mi nadpłacone
      pieniądze?

Może lepiej zadeklarować, że będę odbierała dziecko o godz. 13 i potem wyrównać
      niedopłatę?

Poradźcie, proszę!
      • Gość: 123 Re: Poradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 09:39
        Ania, jesteś Anią, czy Jankiem? Ten sam początek IP, posty pisane kilka minut od
        siebie... Istne rozdwojenie jaźni.

A odpowiadając.
        A nie prościej zadeklarować tę godzinę, o której będziesz odbierała dziecko?
        A jak już chcesz kombinować z godziną, to najlepiej spytać o tę kwestię
        dyrektora przedszkola, nie internautów.
        Jesteś zainteresowana tym tematem? A więc byłaś rano zaprowadzić dziecko do
        przedszkola. Spytałaś?

Na marginesie.
        Mam nieodparte wrażenie, że w Niemczech tego typu pytanie by nie padło.
        To kwestia mentalności, nie pieniędzy.
        • Gość: kotek Re: Poradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 10:10
          W Niemczech też urzędnicy nie forsują przepisów niezgodnych z prawem.
          Nie można płacić za zadeklarowaną liczbę godzin. Zgodnie z
          przepisami powinno się płacić za odbyte zajęcia z których
          skorzystało dziecko. A jeśli było chore, to za ten czas się nie
          płaci.
          Radzę poczytać przepisy. Miasto zrobiło myk i zmieniło uchwałę. A Wy
          rodzice, nawet nie wiecie, że płaciliście na podstawie przepisów,
          które nie były zgodne z prawem i w świetle przepisów, moglibyście
          zażądać zwrotu nieprawnie pobranych opłat.
          Wyprzedzając ataki. Nie chodzi o to, żeby nic nie płacić. Radni i
          urzędnicy biora pieniadze za stanowienie przepisów. Powinni to robić
          dobrze, a nie uchwalać buble prawne.
          Każdy z nas, gdy źle zinterpretuje przepisy np. odnośnie podatku, to
          nikt nie słucha tłumaczeń, że czegoś nie zrozumiał i nastepnym razem
          zrobi dobrze, płacisz karę, odsetki itd.
          W tym wypadku władze uchwaliły bubel, a Wy dalej bedziecie płacić
          niezgodnie z prawem.
    • kama.garbi Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie 01.09.10, 10:56
      i po co był ten cały szum i sądy
      po to żeby mamusie, które i tak siedzą w domku nie musiały się
      nudzić cały dzień
      z dzieckiem tylko wyślą malucha razem z tatą po 6 i do 13 mają
      spokój a każdy
      kto pracuje będzie się dwoił i troił aby przebić się przez korki i
      jak
      najszybciej odebrać dziecko w rezlutacie wiekszość zapłaci więcej bo
      najczęściej
      pracuje się od 8do16 czyli odbiera się dziecko po 16
      zatem to my w tym roku zaplacimy podwójnie za dzieci, które będą za
      free
      taka sprawiedliwość tylko w PL

• Gość: kotek Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 11:24
        Nie masz racji - każde dziecko ma prawo do minimum 5 godzinnej
        opieki bezpłatnej. Każde, tak jak każde ma prawo do szkoły. Wszelkie
        rekrutacje itd są niezgodne z prawem, łamią konstytucyjne prawo
        każdego dziecka do dostępu do przedszkola.
        Druga rzecz to opłaty - te które ustaliło miasto są niezgodne z
        prawem. Gdybyś wczytała się w przepisy wiedziałabyś, że rodzice
        oprócz wyżywienia mogą płacić za to co nie wchodzi do podtsawy
        programowej czyli np. zajęcia dodatkowe. Koniec kropka.
        Opłata, którą ustaliło miasto jest dalej niezgodna z prawem.
        Zamiast psiczyć weźcie sprawy w swoje ręce.
    • Gość: dość demagogii ależ samotne matki to jest patologia przecież! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 13:30
      nikt o dobrym sercu nie życzy dziecku bycia wychowanym przez samotnego
      rodzica.czasem jest to konieczność, nie da się tego uniknąć, ale na pewno nie
      jest to stan optymalny!
    • Gość: fwqf Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 14:07
      a ja płacę za prywatne przedszkole 480 zł i mam w nosie pana Hinca i pomoc
      miasta...
      • pawelpiwowarczyk Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie 01.09.10, 14:18
        Nigdy nie zastanawiałem się głębiej nad posłaniem dziecka do prywatnego
        przedszkola. Jako korzystająca/y z tej usługi odpowiedz mi na dwa pytania.
        Jak pilnujecie realizacji programu nauczania?
        Jak pilnujecie jakości posiłków serwowanych dziecku?
        Na mój gust na tych płaszczyznach łatwo o nadużycia w placówce prywatnej.
        Pytam serio, bez sarkazmu.
        • alfalfa Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie 02.09.10, 15:52
          Kolego, my wybraliśmy społeczne. Płacę 530 a miasto też ok 500. W takim przedszkolu trzeba się
          zaangażować, jest rada rodziców, są akcje sprzątania czy urządzania zieleni itp. W takich
          momentach nawet mam okazję skosztować tych posiłków, bo żywią wtedy tez i rodziców, którzy
          przyszli popracować. Jeszcze raz powtórzę - my nie "pilnujemy", my uczestniczymy a to wystarczy.
          A.
    • takajatysia Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie 01.09.10, 14:47
      Wychowuję córkę sama a pracę mam na drugim końcu miasta. Opłata za
      przedszkole to będzie już 1/4 mojej pensji, bo oczywiście moje
      dziecko siedzi w przedszkolu 7-17.
      Odpukać nie choruje (bo i pewnie z pracą bym się szybko pożegnała).
      Argument, że choroba przynosi rodzicom oszczędność świadczy, ze pan
      Hinc jest ciężkim idiotą. Po pierwsze za opiekę nad chorym dzieckiem
      mam 80% wynagrodzenia a dodatkowo muszę wykupić leki.
      Po analizie swej sytuacji życiowej i opłat przedszkolnych widzę, że
      niestety znowu najbardziej po d.. dostali Ci, którym i tak jest
      najtrudniej.

SKANDAL !!!
    • takajatysia opieka nad chorym dzieckiem to 80% pensji !!! 01.09.10, 14:51
      więc pytam się gdzie mam tą oszczędność.
      Już pal sześć tą podwyżkę(która jest aż o 30% w moim przypadku!!!) ale
      argument, ze będę mieć taniej jak dziecko zachoruje jest
      BURACKI.
    • Gość: zbychup Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: 198.28.92.* 01.09.10, 15:10
      w plewiskach (samorządowe na zielarskiej) (gmina komorniki)
      przedszkole za darmo do 14, po 14:00 każda godzina 5 pln :/
      • Gość: adam Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: *.icpnet.pl 01.09.10, 17:34
        cczyli czas uciekać do podpoznańskich gmin - bo miasto Poznań ma w d* swoich
        mieszkańców!
        • Gość: Też Adam Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: *.echostar.pl 01.09.10, 22:33
          Moje dziecko chodziło do przedszkola prywatnego, w którym czesne wynosi 700 zł.
          Przez trzy lata nie zostało przyjęte do żadnego przedszkola publicznego mimo, że
          co roku się o to staraliśmy.
          Niestety, jeżeli dziecko ma dwoje rodziców pracujących, to ma małe szanse na
          przedszkole publiczne. Dlaczego tak się dzieje, że odprowadzający niemałe
          pieniądze w formie podatków rodzice nie mają przywileju skorzystania z
          publicznego przedszkola? Dlaczego dzieci tzw. socjalu mają pierwszeństwo przed
          dziećmi ludzi pracujących?
          Kto kiedyś weźmie ten burdel za rogi?
          • Gość: histe Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 08:00
            Nie wiem w jakim mieście się starałeś o przyjęcie? W Poznaniu
            niemożliwe ....no chyba, że wybrałeś jedno upatrzone przedszkole a
            do innych nawet nie zaglądałeś
      • Gość: adik Re: Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie IP: 193.105.251.* 07.09.10, 10:20
        Zakładając, że bedziesz odbierać dziecko o 15, 16, lub 17 to wychodzi znacznie drożej niz w Poznaniu.
    • sunsine26 i bardzo dobrze! 02.09.10, 09:42
      komuna juz dawno za nami i to tylko mamy za darmo co zrobimy sami. z
      jakiej racji Panstwo nam ma cos dawac ??
      • Gość: adam Re: i bardzo dobrze! IP: *.icpnet.pl 02.09.10, 14:37
        a z jakiej racji to państwo chce moje pieniądze w formie podatków?
        a z jakiej paki to państwo chce aby sie rodziło więcej dzieci skoro nie potrafi
        zapewnić ludziom możliwości opieki nad nimi - przecież trza pracować.
        oj głupoty gadasz - za dużo reklam - wyłącz telewizor bo ci ewidentnie szkodzi.
        • sunsine26 Re: i bardzo dobrze! 03.09.10, 10:18
          wszedzie sie placi wysokie podatki.w krajach wysoko rozwinietych placi sie rowniez za przedszkola
          zlobki i sluzbe zdrowia.do pracy anie marudzic.
          • negrar Re: i bardzo dobrze! 03.09.10, 11:57
            I potem coraz więcej ludzi, którzy nie mają dzieci bo im za drogo. A potem
            problemy z systemami emerytalnymi. Dopóki ludzie będą tak głupio punktowo
            myśleli jak Ty, to będziemy trwonili te nasze podatki. Popatrz co zrobili
            Francuzi, czy Szwedzi i jak im się świat zmienił.
            • Gość: mama bubel IP: *.edica.pl 14.09.10, 09:58
              www.radiozet.pl/Wiadomosci/Polska/Poznan-liczy-na-zyski-z-przedszkolakow
              Moje dziecko zostaje w przedszkolu do 15, tak zadeklarowałam. Rytmikę wyznaczono nam w piątek od 15-16. W skali miesiąca zwiększyłoby mi to opłatę za miesiac o 74 zł (20 zł za rytmikę + 54 zł za to, że musiałabym zadeklarować przebywanie dziecka przez cały miesiąc do 16. Oczywiście płaci się za cały miesiac, mimo ze rytmika jest raz w tygodniu.) W efekcie niestety ale zrezygnujemy z dodatkowych zajęć: rytmiki, religii, angielskiego itd.
    • ewabeza Za przedszkole dziecka zapłacisz teraz prawie 2... 23.09.10, 09:59
      Trzeba coś z tym zrobić. Zamiast biadolić-zebrać się i protestować!Działać!Nie tylko opłaty są chore,ale podział dnia. W przedszkolu mojego dziecka obiad jest o 12.30(i to 3ci posiłek w ciągu 4 godzin!), leżakowanie skrócone do godziny (dzieci muszą się spieszyć po posiłku i przed obiadem), a do 17ej nie ma niż nic do jedzenia! Cudownie po prostu!Nie winię dyrektorki, bo trzyma się przepisów, ale jakim trzeba być durnym żeby nie myśleć o dzieciach! Ile może zjeść maluch w ciągu 4 godzin?!Rozkład zajęć dodatkowych po południu też jest chory w takim przypadku. I taka prośba do rodziców niepracujących lub z posiadającymi pomoc w odbieraniu dzieci-nie odbierajcie ich tuż po obiadku jeśli i tak musicie płacić. Zostaje 3ka dzieci po 14ej i smutno im, że ich rodzice tak długo nie wracają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka