Dodaj do ulubionych

Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomników

17.08.17, 16:04

minionych wielkości.
Doświadczono już tego w starożytności kiedy zaczęto nawet stawiać pomniki z możliwością wymiany głów. Na naszych ziemiach mieliśmy Pomniki Bismarcka, Wilhelmów, Fryderyków, Aleksandrów, Mikołajów. Potem pomniki sowieckie i lokalnych "gierojów" typu Świerczewski.
Jak łatwe jest ich usunięcie wszyscy wiemy. W najgorszym razie zaangażuje się odpowiednie instytucje i wyda stosowne ustawy.
Zdaje się, że obecna władza, która taką wagę przywiązuje do "do polityki historycznej", na historii niczego się nie uczy.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.08.17, 18:00
      Również jestem sceptyczny do konceptu pomników jako środka informacyjnego. Wolałbym tablice pamiątkowe, które zawierają wyjaśnienie, że Lech Kaczyński wprawdzie wybitnym prezydentem nie był, ale pierwszym po komunizmie, nie zarejestrowanym tajnym współpracownikiem, tym samym w odróżnieniu od swoich poprzedników nie był SB-eckim szpiclem.
      • Gość: senex Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.17, 20:00
        Pomysł Renego a właściwie przypomnienie starożytnego rozwiązania w kwestii pomników jak najbardziej słuszny. Wymienne głowy - to jest to. Bo że pomniki z epoki kaczyzmu się nie uchowają- to oczywiste.
        Tylko problem jest taki, że główna postać na pomnikach ma charakterystyczną drobną figurę i wymiana głowy na normalną doprowadzi do karykaturalnej dysproporcji.
        Zatem sugestia pod adresem autorów planowanych monumentów- dawajcie więcej ciała swoim dziełom.
        • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.08.17, 20:16
          Czyli pomysł jest zły oraz brak logiki w rozumowaniu.
        • Gość: x Oooo..Nastepny zaczadzony..!! Czad to smierc..!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.17, 20:48
          Ja na twoim miejscu (juz teraz - na zas) zamawialbym grob glebokosciowy (na 8 m) i tabliczke nagrobkowa wielkosci bilbordu bo w normalnej mogile tyle czadu sie nie zmiesci - takie jest u ciebie stezenie..!!

PS Zaczadzony KODowcu..Praw fizyki nie zmienisz..!!
      • renepoznan Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.08.17, 21:15
        Jeśli chodzi o Kaczyńskiego to nie sadzę by te jego pomniki miały pełnić rolę informacyjną. To raczej oznaczanie terenu przez jego partię. Problem w tym, że reakcja na to dość nachalne stawianie pomników Prezydenta, który niczym istotnym się nie wyróżnił - choc nie był najgorszym prezydentem (ten jego meldunek do Prezesa pomińmy miłosiernym milczeniem) będzie najpewniej eadykalna i dojdzie do rażacych scen przy ich obalaniu. Nikomu to nie jest potrzebne.
        • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.08.17, 21:21
          > będzie najpewniej eadykalna i dojdzie do rażacych scen przy ich obalaniu. Nikomu to nie jest potrzebne.

Interesujące sformułowanie.Znowu dojdzie do bolszewickiej rewolucji?
          • Gość: AAA Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.08.17, 21:31
            Bolszewicka rewolucja już trwa. Na czele pochodu zacofana.pl, kodomici i inni towarzysze tworzący awangardę boju o szczęście ludu pracującego miast i WSI.

I co tam burzenie pomników...to dobre dla mięczaków. Ja czekam kiedy awangarda zacznie likwidować żyjących jeszcze wrogów ludu... Nic POstępu nie zatrzyma...
            • Gość: AAA Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.08.17, 21:33
              I ciekawe kiedy z Niemiec nam pudl...tfu...Lenina przerzucą...?
              • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.08.17, 21:41
                Niemcy mają duże,stuletnie w tym doświadczenie.
              • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.08.17, 21:50
                Z tego,co również pamiętam z historii,Lenin był niemieckim agentem przez nich finansowanym.
                Sku..wiały aferzysta Tusk,też żre z ich ręki.
              • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 18.08.17, 17:32
                Za ignorancję i przyzwolenie wyłudzenia VAT-u na 200-250mld zł za rządów PO-PSL,Tusk,Rostowski,powinni trafić do paki.A oni cieszą się jeszcze dużym poparciem u skretyniałych wyborców.
                • porannakawa01 Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 13.11.17, 04:23
                  franek napisał:

> Za ignorancję i przyzwolenie wyłudzenia VAT-u na 200-250mld zł za rządów PO-PSL
                  > ,Tusk,Rostowski,powinni trafić do paki.A oni cieszą się jeszcze dużym poparciem
                  > u skretyniałych wyborców.
                  Dwa lata po słynnym kloconogiej audycie (Złoty Mercedes) a prokuratura, UOP, WOP, ABC, DEF nic?
                  Hłe, hłe?
                  • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 13.11.17, 16:15
                    Za rządów PO-PSL to był psi ch..j,a nie państwo.
            • Gość: precz z PiSdactwem Re: Bolszewicka rewolucja już trwa IP: *.icpnet.pl 18.08.17, 16:30

A ściślej - PiS-bolszewicka
        • Gość: wyPiSdalać Re: dojdzie do rażących scen przy ich obalaniu IP: *.squarenothing.com 27.07.18, 15:44

Bynajmniej - to będą bardzo radosne sceny.

A już najweselej będzie przy wyprowadzce dzikiego lokatora z Wawelu.
          • Gość: x fetniak jestes zza Amigi POkraczna lachudro.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.18, 19:42
            Lada dzien i do ciebie zapukaja o 6:00..
      • Gość: x to że L.Kaczyński nie był zarejestrowany IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.08.17, 15:32
        jako TW dowodzi, że był super tajnym współpracownikiem SB. Ta dosyć liczna grupa nie była nigdzie rejestrowana. Oni donosili dla satysfakcji nie dla pieniędzy. To były najgorsze kanalie.
        • porannakawa01 Re: to że L.Kaczyński nie był zarejestrowany 13.11.17, 04:24
          Gość portalu: x napisał(a):

> jako TW dowodzi, że był super tajnym współpracownikiem SB. Ta dosyć liczna grup
          > a nie była nigdzie rejestrowana. Oni donosili dla satysfakcji nie dla pieniędzy
          > . To były najgorsze kanalie.
          Zoebro to potwierdzi.
          Głosi, że brak dowodów jest najlepszym dowodem.
          Nie umie po niemiecku?
          Niemiecki szpion a jak się potrafi maskować!
    • Gość: x Zaczadzony gieroju z Lednogory.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.17, 19:55
      POkaz nam maluczkim jak sie demoluje POmniki L.K.

PS.Tej..Tylko ostrego zapalenia jader nie wyladuj na spartolonej wedzarni..!!
    • Gość: AAA Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.08.17, 21:25
      Z tymi wymiennymi głowami to ciekawy pomysł...może niektórzy POwinni skorzystać? Co o tym sądzisz Rene?

Ciekawi mnie też czy w Gdańsku na lotnisku wymienią dwie pierwsze litery na BO....

I czy Niemcy oddadzą nam te kilkaset miliardów za wystawienie POmnika płemiełowi na cokole prezydęta Ełropy...? W każdym razie dużo to nas kosztowało.
      • qwardian Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.08.17, 22:47
        To jest skandal, że Port Lotniczy w Gdańsku nosi nazwisko tego nikczemnego człowieka na którego temat przeczytałem dogłębnie opracowanie. Mowa o kanalii, nie młodego, naiwnego chłopka z Popowa, tylko bestii, którą należało omijać szerokim łukiem..
        • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.08.17, 23:01
          Kiedy w pod koniec lat 80-tych zacząłem interesować się polityką,mając kilkanaście lat ,nie mogłem zdzierżyć Bolka za jego nieprzeciętną prostotę umysłu.Tak mam do dzisiaj i nie mogę nadziwić się,że został prezydentem i ma sympatyków,pomijając nawet teczki od Kiszczaka.
          • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.08.17, 23:06
            Małego byka walnąłem na początku "w".
            • Gość: x to nie franek walnął byka, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.08.17, 16:44
              lecz byk walnął franka.
              Dlatego franek jest mądry inaczej
              • franek Re: to nie franek walnął byka, 18.08.17, 17:01
                Niesamowita głębia przemyśleń.Kilkuletniego dziecka.
              • franek Re: to nie franek walnął byka, 18.08.17, 17:06
                W twoim przedszkolu są komputery?Nie wiedziałem,że jest taki dobrobyt.
                • Gość: x Franek..Olej azylanta cieplym urinem.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.17, 17:50
                  Baby nie ma to sperma wali w mozgownice..
                  • franek Re: Franek..Olej azylanta cieplym urinem.. 18.08.17, 17:54
                    To jakiś fąfel pluje się.
                    • Gość: x Re: Franek..Olej azylanta cieplym urinem.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.17, 17:59
                      Mowisz Wasc fafel..?? Jeszcze tego nie slyszalem - musze zapamietac..
        • Gość: x Qwardian..Wlos Ci sie zjezyl..?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.17, 23:20
          Szkoda,ze tak "puzno"..Prawde POwiedziawszy,takowych kanalii jest multum - nawet na tym forum (no nie tego kalibru) ale jednak..I nie z POpowa,tylko z Lednogory - szkoda,ze tego nie widzisz.. :(:(

PS POzdrawiam..Ahoj..Lajba jak nowka - nie bita - Opa plywal tylko do kosciola..:):)
          • qwardian Re: Qwardian..Wlos Ci sie zjezyl..?? 18.08.17, 15:13
            Nie tak późno Sommerze. Już w latach 90-tych krążyły kopie dokumentów SB-eckich w pismach o tzw. kiepskiej reputacji, które z perspektywy czasu okazały się wiarygodne. Naprawdę Sommerze znam Rene trochę dłużej niż pozostali uczestnicy tego forum.
            • Gość: x Re: Qwardian..Wlos Ci sie zjezyl..?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.17, 17:39
              Qwardian napisal :

> znam Rene troche dluzej niz POzostali uczestnicy tego forum..

Qwardek..Nie smiem nawet tego POdwazac i licytowac..Forumowa znajomosc ma tyle wspolnego z rzeczywistoscia co kilwater z calkowita flauta..Qwardian..Tak z reka na sercu - zawsze byl taki wredny i perfidny z Aschem POwyzej glowy..?? Toc to jakies monstrum i POwinien byc odosobniony od ludzkosci - natychmiast..!!

Ahoj..
    • l.george.l Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 18.08.17, 01:41
      Wymiana głów jest z pewnością lepszym rozwiązaniem niż burzenie. W Polsce przyjętą jeszcze inną koncepcję. Stawianie pomników tak nieudanych, że od samego początku szczęśliwie nie przypominają tego, którego miały uczcić. Dlatego pewnie mamy w Poznaniu pomnik Batmana.
    • qwardian Przy okazji chcę salutować naszych izraelskich... 18.08.17, 20:27

braci, którzy sprawnie ujęli islamską łachudrę i posadzili na życie w pudle. Nie mam nic przeciw dotrzymania towarzystwa jadowitej kobry...

Daria, studentka poznańskiego Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, pojechała z ojcem na pielgrzymkę leśników do Ziemi Świętej. Towarzyszył im biskup kaliski Edward Janiak, który sam jest leśnikiem i krajowym duszpasterzem tego środowiska.
      W dniu zaginięcia Daria nie zwiedzała z grupą pielgrzymów miasta, mówiła, że źle się czuje. Wieczorem wyszła jednak sama z hotelu. Chciała pójść na targ, by kupić owoce. Do hotelu już nie wróciła.
      Mężczyzna próbował pocałować Darię
      Izraelska policja ustaliła, że Daria przechodziła obok budowy. Tam zaczepił ją Kutaiba Atian, 23-letni Palestyńczyk pochodzący z Jerycha. Jak relacjonuje portal Ynetnews.com, mężczyzna chciał porozmawiać z polską turystką, ale z powodu bariery językowej nie mógł się z nią porozumieć. W trakcie rozmowy próbował też pocałować kobietę. Daria zaczęła uciekać.
      Palestyńczyk przebywał i pracował w Izraelu nielegalnie. Wystraszył się, że turystka powiadomi policję, pobiegł za nią, przewrócił na ziemię, a potem udusił jej apaszką. Ciało ukrył wśród pobliskich drzew
      .
      • franek Re: Przy okazji chcę salutować naszych izraelskic 18.08.17, 20:55
        To w zach.europie tak nie kokietują zamachowców,agresorów i od razu rozstrzeliwują.
        • Gość: AAA Re: Przy okazji chcę salutować naszych izraelskic IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.17, 23:02
          Pewnie rozstrzeliwują z tych samych powodów co ten nieszczęsny chłopak zabił Polkę...

To wszystko jest elementem planu gry...
      • Gość: x Qwardian.."Kij w mrowisko".. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.17, 21:16
        Kto szuka guza ten jedzie do Izraela lub Egiptu..

PS Mnie tam nie spotkasz..RPA tez omijam jak przyladek Horn w czasie najwiekszych sztormow..Historia Hornu - ca.800 lajb na dnie i blisko 10 tys ludzi z nimi..

Ahoj..
        • qwardian Re: Qwardian.."Kij w mrowisko".. 18.08.17, 22:14
          Również omijam szerokim łukiem Sommerze, są z dala od moich ulubionych szlaków. Chociaż muszę przyznać, że często wizytuję wyspę Mindanao, która jest z kolei ulubionym miejscem terrorystów islamskich, z którymi z kolei lokalne władze rozprawiają się bez litości. Z ciekawości tylko pytam Sommerze, jak w twoich stronach niemieckie władze sobie radzą z elementem napływowym. Widzisz te osoby na co dzień, bo wydaje mi się, że Turki są bardziej cywilizowane od bliskowschodniej swołoczy...
          • Gość: x Re: Qwardian.."Kij w mrowisko".. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.17, 23:02
            Qwardianie b.przepraszam...Czy ja moge prosic o inny zestaw pytan..?? Na ten temat POgadamy PO wyborach lub w 4 oczy na mojej lajbie daleko od brzegu.. Ahoj..

PS Jasny gwint drobnozwojny..Nie ma szkwalow a mnie telepie jak diabli..Bliskowschodnia febra..?? Wrrrrrrr...

• Gość: x Re: Nic nie jest łatwiejsze niż wywalenie rene i IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.08.17, 13:09
      dzordza z forum..Brawo Snajper55 !! Masz u mnie dobra zgrzewke.. :):)
    • qwardian A propos prawdziwych pomników czyli naszych kobiet 31.08.17, 17:44

Które podczas strajku w stoczni odegrały kluczową rolę, a słuch o nich zaginął. Ta wielka bohaterka już nie żyje, nie żyje również uczestniczka i komentatorka tamtych zdarzeń..

Wychodziliśmy z budynku „behape”, gdy nagle Alinka Pieńkowska, ta kruszynka, mało tego ludka, a taka odważna, zaczęła krzyczeć: „A co z tamtymi ludźmi!?! Jak my teraz spojrzymy w oczy wszystkim, którzy nas poparli w mieście!?!” Alinka jest pielęgniarką w przyzakładowym szpitalu. Ona zawsze wszystkim się przejmowała. My teraz do mikrofonu by zatrzymać ludzi, wcześniej już Leszek odwołał strajk. Mikrofony wyłączone, tylko dyrekcja nadaje komunikaty, że strajk się skończył. Ja się rozpłakałam. Wszyscy rozchodzili się do domów. Wszystko zaczynało się rozsypywać. Wtedy Alinka zaczęła biegać między ludźmi i zadawała te same pytania co wcześniej nam. Zatrzymywali się. Słuchali. Ci, którzy jeszcze nie wyszli ze Stoczni, zostawali.

Anna Walentynowicz wiosna 1981 .

To był najważniejszy moment tamtych wydarzeń...
      • Gość: x "Cichociemne" w pelnym blasku.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.08.17, 21:13
        Powinne byc na piedestalach wolnosci i zapisane zlotymi zgloskami w POwojennej historii POlski..Nie to co spaslakowe knury i zdrajcy z Magdalenki..

PS Qwardian,trzymaj mnie bo za swoje czyny nie odpowiadam..
        • Gość: AAA Re: "Cichociemne" w pelnym blasku.. IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.17, 01:40
          Knury z Magdalenki dziś dziękowały Timermansowi (co za ignorant!), który mówił jak Hitler...żałując, że Niemcom nie do końca udało się zgładzić Polaków i przesunąć granic...

Czy miłośnicy tych zdrajców z tutejszego forum w dalszym ciągu będą szli w zaparte...czy coś niecoś odszczekają? Niech się chociaż trochę zastanowią nad sobą..
          • Gość: x 01.09 17. 4:45 - "bandera" do POlowy masztu i IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.17, 06:17
            najsmutniejszy dzien w roku..Chwala i czesc POleglym.. :(:(

PS Nigdy wiecej za mojego zywota..!!!!!!
          • Gość: xxx "Knur" z Magdalenki IP: *.eaw.com.pl 01.09.17, 06:34
            Popatrzcie na tego "knura" na końcu w prawym szeregu siedzącycyh. Potem powiedział, że w Magdalence nie było żadnego spisku. Zdrajca i zaprzaniec.

ma.blox.pl/resource/zdrajcy.jpg
            A "porządny pismen" kłamie i manipuluje wypowiedzią Timermansa, który różne głupoty gada ale akurat takiej wypowiedzi nie udzielił. AAA wyrwał jedno zdanie i udaje głupiego. A może i nie udaje ....
            • Gość: x Holender Timmermans - POlskie odznaczenia.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.17, 07:40
              2014. Krzyz Wielki Orderu Zaslugi RP..
              2006. Krzyz Oficerski Orderu Zaslugi RP..
              2017. Czlowiek Roku Gazety Wyborczej..

PS Pytam sie za co..?? Za szkalowanie POlski..??
            • Gość: AAA Re: "Knur" z Magdalenki IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.17, 11:23
              To zdjęcie świadczy o wyjątkowej niezłomności i uczciwości tego co siedzi na końcu prawego szeregu. Siedział wśród knurów, chcąc nie chcąc uczestniczył w spisku organizowanym przez sowieckich komunistów (człowieki honoru) i sowieckich post- albo ultra-komunistów (dysydenci, doradcy...czy jak ich tam zwał) - i gdy tylko gra spiskowa wyszła na jaw w praktyce życia politycznego i społecznego - miał na tyle sił moralnych i odwagi by ryzykując całą swoją karierą, a nawet życiem (jak się później okazało) - wyrwać się z tego knurowego anty-polskiego szamba i budować życie polityczne od nowa na zasadach moralnych i prawdzie. Chwała bohaterom !

A co do tego pana na T. - nie ma potrzeby niczym manipulować bo powszechnie wiadomo, że to zwykłe niemieckie POpychadło, zresztą POdobnie jak ten drugi pan na T. Hańba zdrajcom i karierowiczom....
              • Gość: x Re: "Knur" z Magdalenki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.17, 12:17
                Dokladnie tak AAA - nie inaczej..Szkoda,ze dzisiaj dzien zadumy zwiazany z rocznica inwazji na POlske bo bym urzadzil szampanska "stype" za POchowek dzienikarskiego szmaciarza..

PS Niech mu ziemia ciezka bedzie - jak moj balast na lajbie...Ahoj..
              • Gość: zzz Re: "Knur" z Magdalenki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.09.17, 12:23
                A potem krył knurow twierdząc, że żadnego spisku nie było?
                • Gość: AAA Re: "Knur" z Magdalenki IP: 87.204.191.* 01.09.17, 14:07
                  To rzeczywiście wygląda na sprzeczność. Można to tłumaczyć w ten sposób, że dla niektórych uczestników tego spisku (tych którzy nie mieli mocy decyzyjnej) wszystko to nie wyglądało koniecznie na spisek, oni sami mieli czyste intencje. Zresztą cały ruch solidarnościowy był na tyle ogromny, że mieściły się w nim (lub ukrywały i knuły i wykorzystywały) różne grupy, różne idee i intencje - nie zmienia to jednak faktu, że pierwsza solidarność to był ruch pozytywny, ogólnonarodowy, itd...

Poza tym przypuszczam, że Kaczyńscy jako zatwardziali "państwowcy" zawsze zakładali wyższość interesu państwa i jego prawomocnych i demokratycznych mechanizmów, więc głośne mówienie o spisku i przekręcie ludzi, którzy do niedawna niestety stanowili większość w aparacie państwa - groziło zamętem i destabilizacją. Oni zawsze wybierali drogę małych kroków, ewolucji - szanując ludzi sprawujących ważne funkcje państwowe, nawet jeśli doskonale wiedzieli, że to kanalie. Stabilność państwa ponad wszystko...

Doskonale to można prześledzić wspominając ich spokojne i cywilizowane zachowanie jako opozycji przy POprzednich rządach (w POrównaniu z dzisiejszą dziką opozycją robiącą każdą zdradę, głupotę i bezprawie, łącznie z rozwaleniem państwa - byle by tylko wrócić do koryta grabieży...zresztą opozycji nie ma, a powinna być - ale to inny temat).
                  Może być jeszcze inny powód mówienia o braku spisku - strach o własne życie lub gra dla zmylenia przeciwnika...ale wg mnie głównym powodem jest to co opisałem powyżej...

Zresztą możemy sobie zadać pytanie - skoro rzekomo nie było spisku, to dlaczego obecna władza teraz wszystko w państwie uzdrawia, buduje od nowa - wymiar sprawiedliwości (który notabene w sposób dziewiczy przetrwał niemal od czasów stalinowskich), służby ochrony, wywiadu, politykę międzynarodową, historyczną, gospodarczą, prorodzinną...etc...i tak powoli, powoli Polska zaczyna przypominać państwo...
                  • franek Re: "Knur" z Magdalenki 01.09.17, 18:36
                    > to dlaczego obecna władza teraz wszystko w państwie uzdrawia, buduje od nowa - wymiar sprawiedliwości (który notabene w sposób dziewiczy przetrwał niemal od czasów stalinowskich), służby ochrony, wywiadu, politykę międzynarodową, historyczną, gospodarczą, prorodzinną...etc...i tak powoli, powoli Polska zaczyna przypominać państwo...

W końcu doczekaliśmy się konkretnych działań w polityce,a nie tylko pustych,werbalnych utarczek parlamentarnych,na które stać tylko oPOzycję.Dlatego za rządów PO-PSL państwo było teoretyczne.Na cholerę bezproduktywne półgłówki w polityce?
                  • franek Re: "Knur" z Magdalenki 01.09.17, 19:53
                    Bardzo podoba mi się również,że rząd PiS,używając niefortunnego określenia,jest pozbawiony murzyńskości w relacjach międzynarodowych,również z UE.
              • franek Re: "Knur" z Magdalenki 02.09.17, 21:07
                Zesklerowaciały agent SB Michał Boni utyskiwał w Brukseli do Timmermansa,że PiS zawłaszczyło Solidarność,a przecież po upadku komuny to właśnie rządzące neoliberalne środowiska KLD i UW wypięły się na zwykłych ludzi,w tym Solidarność.Jedynie PiS stać było na przyzwoitość i odwoływanie się do idei Solidarności.
                Niedorobiony intelektualnie ten Boni.
                • franek Re: "Knur" z Magdalenki 02.09.17, 21:15
                  To w ogóle jakieś kuriozum,że eSBecki agent rości sobie jakieś prawa do Solidarności.
                  Pieprznięty jest Boni.
                  • Gość: x Re: "Knur" z Magdalenki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.17, 21:56
                    On wartowal nie tylko liscia od Korwina a z piachy - i to kilkanascie razy..Ja to bym sie z nim nie pier papier...
                    • franek Re: "Knur" z Magdalenki 02.09.17, 22:03
                      A Korwin-Mikke to taka du.p.a nie facet,bo nawet z piąchy nie umiał zap.i.erdolić Boniemu w ryja tylko z liścia,jak niewiasta.he
                      Tak na marginesie.
                  • Gość: AAA Re: "Knur" z Magdalenki IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.17, 00:07
                    > Pieprznięty jest Boni.

Przede wszystkim bezczelny, jak "doradcy", którzy jak żmije wcisnęli się do polskiego wielkiego ruchu solidarnościowego i od wewnątrz go zniszczyli...
                    A potem dogadali się z Kiszczakiem, jak oszukać (że niby komuna się skończyła) i ograbić Polaków...

Po jego wystąpieniu w Brukseli, gdzie wzywał do międzynarodowego uderzenia w Polaków, któryś z posłów występujący po nim powinien był całej publiczności przypomnieć, że nie ma prawa powoływać się na Solidarność bo ją zdradził podpisując po kryjomu współpracę bezpieką komunistyczną. Co tam robił i czy w ogóle coś robił nie wiemy, ale fakt jest faktem, więc powinien wleźć stół i odszczekać...

Tamto ma przebaczone, ale za obecne szkodzenie Polakom powinien być objęty dożywotnią infamią. Nie potrzebujemy polskich posłów, którzy szkodzą Polsce, wystarczy że robią to nasi sąsiedzi ze wschodu i zachodu..
                    • Gość: x Re: "Knur" z Magdalenki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.09.17, 01:56
                      Infamia infamia,ale w cyferblat tez nie zaszkodzi..Ba,nawet wskazane i w pelni sprawiedliwe..

PS 200 "czerwonych" zlotych tez piechota nie chodzi..POlowa majatku infamisty to tez nie w kij dmuchal..A co..?? Moze POwiecie,ze nie mam racji..??
                    • Gość: xxx Re: "Knur" z Magdalenki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.17, 08:43
                      Zabawne jest gdy czerwoni i dzieci czerwonych (Piotrowicz, Terlecki, Kaczyński i inni) licytują się z innymi czerwonymi i dziećmi czerwonych (Boni, Miller, i inni) kto z nich był bardziej czerwony.
                      A dzieci PRL-u i niemiecka (?) agentura zgrywa tu na forum wielkich patriotów tłumacząc, że czerwone nie jest czerwone tylko białe.
                      • franek Re: "Knur" z Magdalenki 03.09.17, 13:44
                        Mało skuteczna jest neoliberalna polityka gospodarcza.To antyspołeczne wstecznictwo.
                      • franek Re: "Knur" z Magdalenki 03.09.17, 13:51
                        Ideologiczne zaczadzenie świadczy o prostocie umysłu,zawężonych horyzontach umysłowych.
                    • franek Re: "Knur" z Magdalenki 03.09.17, 17:13
                      Cała oPOzycja za szczekanie na Polskę do Brukseli,powinna być objęta infamią.
                      Podobno nie s.r.a się do swojego gniazda.
            • qwardian Re: "Knur" z Magdalenki 01.09.17, 18:11
              Jedyny KOR-owiec, jednocześnie założyciel, który nie chlał wódki z komunistami był Antoni Macierewicz i on nie brał udziału przy Okrągłym Stole. Kiedy Macierewicz zakładał KOR (był pomysłodawcą jego nazwy), Adam Michnik przebywał w Paryżu i my pamiętamy u kogo w biurku leżały paszporty i jak chętnie udzielano je prawdziwym opozycjonistom.
          • Gość: x P.... dziekuje bolkowi,ze jest prezydentem Slupska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.17, 06:34

PS.Q... Az mnie telepie..!!
            • qwardian Re: P.... dziekuje bolkowi,ze jest prezydentem Sl 01.09.17, 19:08
              Nie mogę doczekać się wyborów samorządowych, Sommerze. Mam podobny odruch..
              • Gość: x Re: P.... dziekuje bolkowi,ze jest prezydentem Sl IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.17, 19:47
                Qwardian napisal :

> Mam POdobny odruch..

Qwardku..No to jestem juz spokojniejszy..To nie syndrom IPS i nie jazda na sportowym zawieszeniu.. :):)

PS 3mam kciuki za POlakow z Dania..Montenegro (Czarnogora) juz prowadzi z Kazachstanem 3:0..
                • Gość: x Odnotowalem w kajecie,ze POlska dostala baty..!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.17, 22:56
                  Z jednego mozna sie cieszyc - lepiej przegrac jeden mecz 4:0 niz cztery mecze 1:0.. :(:(

PS Zgodzisz sie Qwardian..??

• Gość: bbb Re: Odnotowalem w kajecie,ze POlska dostala baty. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.09.17, 09:34
                    Spadaj szwabie!
                  • qwardian Re: Odnotowalem w kajecie,ze POlska dostala baty. 02.09.17, 10:14
                    Bryndza ostatnia, Sommerze.
                    • Gość: x POlacy nic sie nie stalo,nic sie nie stalo,POl... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.17, 13:42
                      Qwardian..W ostatnich 3 meczach trzeba zdobyc 7 punktow (jest to realne - slabi przeciwnicy) i Dunczycy z Czarnogora moga Was cmoknac w 4 litery..Swoja droga,styl gry i skutecznosc niepokoi..Nasi tez sie meczyli z Czechami i bryndza byla w zasiegu oka..

POzdrawiam..Ahoj
                      • qwardian Re: POlacy nic sie nie stalo,nic sie nie stalo,PO 06.09.17, 13:53
                        Wiesz Sommerze, że ja przeżywam te mecze w mej duszy, czasami nie potrafię oglądać tego na żywo, bo to dla mnie za wiele. Na ligowca biorę piwko z domu, kupuję kiełbasę na stadionie i traktuję to lekko, ale mecze reprezentacji rozdzierają moje serce. Jeżeli ostatni mecz z Czarnogórą będzie decydował o wszystkim to będzie dreszczowiec z grecką tragedią, coś co mnie wykończy z kretesem..
    • Gość: AAA Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.17, 20:51
      Co tam pomniki. Dziś w wojnie o dusze ważniejsze są media.
      Czytacie gadzinówki sprowadzone do Polski przez POlityków POprzednich "rządów"?

pikio.pl/niemieckie-media-w-polsce-lista/
      dorzeczy.pl/kraj/15774/Do-kogo-naleza-media-w-Polsce-75-proc-wlascicieli-prasy-to-Niemcy.html
      • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 05.09.17, 21:18
        Generalnie nie czytam prasy,portali informacyjnych,bo tam g..wno jest.Telewizję,programy informacyjne,oglądam państwowe,bo można się czegoś dowiedzieć na temat gospodarki oraz o pracach rządu i prezydenta.Na prywatne stacje,jak Polsat i pro opozycyjny TVN spoglądam,żeby zobaczyć czego tam nie ma i komu kadzą.
      • Gość: x Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.09.17, 21:21
        Tak to jest jak sie ma w "kierdlu" czarne owce z rasy bolek i donek itp..Apel wiec do bacy - lobudz ze sie baco bo zamiost loscypka byndzie bryndza z nyndza..

PS Beeeeeeeeeeeeeeeeeee....
      • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 05.09.17, 21:35
        Wypierniczyłem kablówki,Polsat,TVN,bo to badziew.Pozostałem przy TVP,TVP Info-dużo,obszernie,merytorycznie.Ale debat z politykami nie oglądam,bo to puste pieprzenie.
        • Gość: AAA Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.17, 21:48
          TV oglądam baaardzo rzadko...tefujenu nigdy...dość obrzydliwy jestem..

Gadzinówek i innych pisemek z poczekalni u fryzjera nie dotykam.

Na obce polskojęzyczne (zresztą bezwartościowe) portale nie wchodzę..

Banki - PKO, ubezpieczenia - PZU, wieśwagonów nie kupuję...itd...

• franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 05.09.17, 21:55
            To pewnie słuchasz Radio Maryja.he
          • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 05.09.17, 21:58
            >Na obce polskojęzyczne (zresztą bezwartościowe) portale nie wchodzę..

Dokładnie.Prywatne media w Polsce są beznadziejne.
      • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 05.09.17, 21:44
        Widać,że TVN to telewizja eSBeka Waltera.he
      • franek Re: oPOzycyjne cieniasy ekonomiczne 09.09.17, 20:52
        W 2015r. Rostowski i Petru zarzekali się ,że nie ma pieniędzy na program 500+.Okazali się beznadziejnymi ekonomistami.
        Jaką rację bytu mają PO i Nowoczesna,skoro gospodarka,ekonomia to dla nich enigma?
        • Gość: BBB Re: oPOzycyjne cieniasy ekonomiczne IP: *.centertel.pl 09.09.17, 22:45
          Właśnie pan premier Morawiecki zaciągnął kredyt w wysokości jednego miliarda euro. Tak gospodarzyć to każdy dureń potrafi. Przecież Franio- nie jesteś głupi i dobrze wiesz, że program 500+ jet finansowany z kredytów i pożyczek.
          • franek Re: oPOzycyjne cieniasy ekonomiczne 09.09.17, 22:52
            Jeden miliard euro pożyczki to jest drobnostka w porównaniu do ponad 300 miliardów dochodu budżetu.
            Program 500+ jest finansowany z wpływów podatkowych po uszczelnieniu systemu.
          • franek Re: oPOzycyjne cieniasy ekonomiczne 09.09.17, 23:33
            Dla uściślenia:budżet jest w świetnej kondycji-nawet nie ma deficytu tylko jest nadwyżka ponad 2 mld.
            Pod koniec roku pojawi się deficyt w wysokości 2,5%,ale i tak będzie mniejszy od zakładanego.
          • Gość: x Przeciez BBB nie jestes glupi (chyba).. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.17, 00:23
            I dobrze wiesz ile to miliardow POpaprancy POdiwanili przez 8 lat (q.wa ich bladz) rzadzenia..
            Badz tak mily i POdaj nam maluczkim takowa liczbe - 500,600,700,800,900 miliardow....??
            • Gość: AAA Re: Przeciez BBB nie jestes glupi (chyba).. IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.17, 14:20
              Już kilka lat przed upadkiem niemieckich POmiotów pisałem na forum o gigantycznej grabieży Polaków. Z moich szacunków wynikało, że jest to łącznie w różnych formach - od 5 do 10 mld zł miesięcznie. Te szacunki w znacznym stopniu zyskały potwierdzenie w faktach ujawnionych już po ich upadku.
              Ponieważ teraz nie mogą już tak grabić i niewolniczo eksploatować kolonii polskiej, więc uderzają ideologicznie. Atak ideologiczny polega na udowodnieniu, że dla Polaków nie ma miejsca w multi-kulti Europie więc trzeba ich zgładzić. W 1939 r. mieli inny ideologiczny pomysł by uzasadnić holokaust Polaków - że niby rasowo nie pasują do nowoczesnej Europy.
              W tym nowym projekcie eksterminacji pomagają im Nowoczesne niemieckie POmioty. A więc wojna...
              • Gość: x Krieg - najgorsze co moze byc....!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.17, 15:54
                Ja sie NATO nie pisze...!!!! - w pierwszej kolejnosci radze zrobic "POrzadek" z lewactwem...
                • Gość: AAA Re: Krieg - najgorsze co moze byc....!!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.17, 16:45
                  Niemieccy komuniści postanowili wykonać ruch wyprzedzający.

Zanim zostaną zmuszeni do wypłacenia Polsce reparacji wojennych, postanowili urządzić Polakom coś w rodzaju nowego holokaustu.

Piszą o tym (między wierszami) w najnowszym Sueddeutsche...
                  • Gość: xxx Re: Krieg - najgorsze co moze byc....!!! IP: *.eaw.com.pl 10.09.17, 19:55
                    Można się dowiedzieć kto ich zmusi do tego wypłacania reparacji wojennych?
                    • franek Re: Krieg - najgorsze co moze byc....!!! 10.09.17, 20:22
                      A co zmusza Niemców do wypłaty reparacji wojennych Francji i Wlk.Brytanii?
                      Niemcy mają dla nich miękkie serduszko?
                      • Gość: x W POlityce nie ma sentymentow..!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.17, 21:22
                        Zawsze jest cos za cos i "slabszy" tuli uszy..Zmuscie Putina do oddania Krymu bez jednego wystrzalu ??.. a Kima do zaprzestania "bawienia" sie POciskami balistycznymi..??

PS Kto tego nie rozumie jest nadetym frajerem i w 4 litery bedzie bity..Taka to jest juz ludzka natura..
                        • Gość: AAA Re: W POlityce nie ma sentymentow..!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.17, 23:27
                          W pewnym sensie to prawda. Niemcy gdy nie mieli uczciwych argumentów to zawsze zabierali się za bicie innych. By to usprawiedliwić wymyślali jakąś bzdurną ideologię. Hitler wymyślił, że Polacy to zanieczyszczona rasa. Teraz geniusze wymyślili, że Polacy są rasowo zbyt czyści i nie ma dla nich miejsca w Europie.
                          Ewentualnie zgodzą się by Polacy mogli żyć, ale musi być zgoda na ich dalsze grabienie - w czym są mistrzami od kilku wieków...
                        • Gość: x Jak sadzisz AAA,ze... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.17, 23:49
                          Ci nie przyznam czesciowo racji to jestes w bledzie..Znam Wasze takie POwiedzenie - co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr..Daleki jestem od osadzania historii (nie jestem humanista) i dlatego zerzne Bolka i POwiem tak : jestem za a nawet i przeciw..

PS Czy Ty cos z tego paniajet..?? Jezeli tak,to sle glebokie uklony..Ahoj
                      • Gość: AAA Re: Krieg - najgorsze co moze byc....!!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.17, 23:22
                        Nawet Włochom i Serbom wypłacali... a Anglii i Francji jeszcze do niedawna płacili za I wojnę...
                        • Gość: xxx Re: Krieg - najgorsze co moze byc....!!! IP: *.eaw.com.pl 11.09.17, 06:31
                          Reparacje wypłaca się wygranym. Naprawdę nie zauważyłeś geniuszu, że myśmy tę wojnę przegrali?
                          • Gość: x Kazda wojna to jedno wielkie Scheiße..!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.17, 08:26
                            Ktore prowadzi do zubozenia ludzkosci,lez,cierpien i ofiar PO obu stronach..!!

PS. Kiedy to Homo sapiens POjmie..??

Das Leben ist wie Durchfall - Scheiße aber läuft..
                          • Gość: AAA Re: Krieg - najgorsze co moze byc....!!! IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.17, 10:23
                            Rzecz w tym, że jeszcze nie jest ustalone kto tę wojnę wygrał, a kto przegrał. Do tej pory (za rządów POniemieckich POpleczników) obowiązywała wersja, że przegraliśmy ale Niemcy jako nasz dobry adwokat nam POmogą.
                            Teraz wszystko się zmienia i sytuacja jest dynamiczna, więc to jeszcze trochę potrwa zanim ostateczny zwycięzca zostanie wyłoniony. Gdyby to był już pewne, że przegraliśmy, to Niemcy nie wytaczali by nam teraz kolejnej wojny, to o czymś świadczy...
                            Można zaryzykować nawet tezę, że II wojna światowa jeszcze się nie zakończyła dopóki Niemcy nie zrezygnowały z utworzenia Nowej Europy pod swoim bezdyskusyjnym przewodnictwem. Początkowo było to na bazie ideologii rasowej, teraz multi-kulti (komunistycznej) - w zasadzie odmian tego samego socjalizmu...
                            • Gość: aqa Re: Krieg - najgorsze co moze byc....!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.09.17, 11:14
                              Boże, ale odlot. Gdzie się zaopatrujesz?
                              • franek Re: Krieg - najgorsze co moze byc....!!! 11.09.17, 18:54
                                Marzy się tobie odlot,Aguniu?
                                • Gość: aga Re: Krieg - najgorsze co moze byc....!!! IP: *.eaw.com.pl 11.09.17, 20:11
                                  No pewnie. Towar, który daje aż taki odlot wart jest każde pieniądze. ;)
                                  • Gość: BBB fajno jest- wg Frania IP: *.centertel.pl 12.09.17, 22:02
                                    a tu rzeczywistość skrzeczy:
                                    www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/zadluzenie-polski-dlug-miniserstwo-finansow,38,0,2364454.html
                                    • franek Re: fajno jest- wg Frania 12.09.17, 22:30
                                      Ale budżet to nie tylko wydatki,zadłużenie,ale również przychody,a te są na razie na plusie.
                                      Podobno najbardziej zadłużyły rządy PO-PSL.
                                    • Gość: AAA Re: fajno jest- wg Frania IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.17, 00:29
                                      Z zalinkowanego artykułu wynika, że w kwestii zadłużenia wszystkie dane zdecydowanie się poprawiły.

Co więcej udało się to osiągnąć przy rosnących zarobkach.

Już na 2 lata przed upadkiem rządów POpaprańców pisałem tu na forum, że jeśli udałoby się choć w połowie powstrzymać gigantyczną ówczesną grabież Polaków (charakterystyczną dla kraju kolonialnego, zwanego inaczej "teoretycznym") - to miesięczne zarobki Polaków mogą skoczyć nawet o 500 zł (wówczas pisałem nawet o 1000 zł, ale to tylko w wypadku całkowitego powstrzymania grabieży, co nigdy tak naprawdę nie jest realne).

I teraz przeglądając dane sam jestem zaskoczony jak dokładnie moje przewidywania się sprawdzają. Otóż zarobki w trakcie pisowskich rządów już skoczyły o 500 zł - w tym 400 zł wzrost wynagrodzeń (z 4100 do 4500 zł) oraz dodatkowe 100 zł w ramach 500+. Oczywiście nie jest tak do końca różowo ponieważ część tego wzrostu zabrała inflacja, która choć niewielka to jednak jest.

Generalnie jednak poprawa jest zdecydowana. No, ale dziwne by było by po zakończeniu stanu wojny z Polakami (mowa o gigantycznej grabieży) nie było poprawy...nawet gdyby małpy rządziły...
                                      • Gość: aga Re: fajno jest- wg Frania IP: *.eaw.com.pl 13.09.17, 06:28
                                        Czy ty czytasz co komentujesz czy tylko przekazujesz przekaz dnia?
                                        Mimo dobrej koniunktury nasze zadłużenie wzrasta a w tempie zadłużania kraju ustępujemy tylko Estonii.
                                        A ty piszesz bzdury, że jest dobrze.
                                        Rozumiem konieczność propagandy swojej partii (trzeba zarobić na swoją pensyjkę) ale nie tak odlotowej.
                                        • franek Re: fajno jest- wg Frania 13.09.17, 07:00
                                          Skoro fakty nazywasz bzdurami,propagandą,to jaki jest sens dyskusji?
                                      • franek Re: fajno jest- wg Frania 13.09.17, 15:46
                                        A co do zadłużenia,to przypominam sobie,że to rządy PO zadłużyły na maksa,tzn. do 55% PKB,osiągając tzw. próg ostrożnościowy.
                                        • Gość: AAA Re: fajno jest- wg Frania IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.17, 16:29
                                          Antypolskie POtwory zadłużyły Polaków, ich dzieci i wnuki na POtworną kwotę ponad 400 mld zł - w niecałe 8 lat. Tak rozpędzonego szerokimi torami pociągu ku niechybnej przepaści, nie można zatrzymać w rok lub dwa - bo to spowodowałoby wstrząs gospodarczy i społeczny. Zresztą tak od razu nie ma na to środków, bo niby skąd.

Niemniej od początku rządów Pis trwa ostre hamowanie - co wyraźnie pokazują wszystkie dane.
                                          Co więcej hamowanie (czyli ostre zmniejszenie tempa zadłużania) odbywa się równolegle z wdrażaniem programów prorodzinnych, prospołecznych, progospodarczych i wzroście płac.
                                          Za rządów POtworów równolegle z gigantycznym tempem zadłużania realizowano POlitykę antyrodzinną (totalna zapaść demograficzna), antygospodarczą (np. rozwalenie polskich stoczni, linii lotniczych, itd.) i ogólnego zubożenia i upodlenia Polaków. Głównym celem była grabież...a celem ostatecznym rozwodnienie Polaków jako narodu i likwidacja państwa polskiego.
                                          Rządy PIs, choć są silnie prounijne, dbają o suwerenność Polski i tożsamość Polaków - co wobec zmiennej sytuacji międzynarodowej i narastających potężnych zagrożeń - może być języczkiem u wagi by przesądzić czy Polacy i ich państwo przetrwają najbliższe 20-30 lat...
                                          • franek Re: fajno jest- wg Frania 13.09.17, 16:50
                                            A jeszcze POpaprańcom marzy się powrót do władzy.Tak z głupoty.Nieświadomi swojej destruktywności.
                                          • snajper55 Re: fajno jest- wg Frania 13.09.17, 19:27
                                            Gość portalu: AAA napisał(a):

> Antypolskie POtwory zadłużyły Polaków, ich dzieci i wnuki na POtworną kwotę pon
                                            > ad 400 mld zł - w niecałe 8 lat.

PiS tylko przez 5 pierwszych miesięcy 2016 roku zadłużyło Polaków na 56 mld PLN. Daje to perspektywę 1.000 mld PLN długu w ciągu niecałych 8 lat.

biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/dlug-publiczny-rekordowy-za-rzadow-pis/9s66h5
                                            S.
                                            • Gość: AAA Re: fajno jest- wg Frania IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.17, 21:19
                                              Lepiej spojrzeć w potwierdzone dane ministerstwa finansów niż w niemiecki portal dla Polaków.
                                              A z nich wynika, że zadłużenie od końca listopada 2015 r. (po utworzeniu rządu Beaty Szydło) do końca czerwca 2017 r. wzrosło o o 13,1%.

W tym samym czasie analogicznie za rządów Tuska - od końca listopada 2007 do końca czerwca 2009 - zadłużenie wzrosło o 27,2%.

A więc tempo wzrostu zadłużenia za rządów Pis gwałtownie wyhamowało o ponad połowę.

Faktem jest, że w pierwszym okresie rządów Pis nastąpił skok w górę (efekt rozpędzonego POciągu POprzednich 8-letnich rządów), ale od połowy roku 2016 do dzisiaj stabilizuje się na zbliżonym poziomie wyraźnie pokazując wygaszanie wzrostu.

Celem obecnych rządów jest doprowadzenie do sytuacji gdy w ogóle nie ma wzrostu zadłużenia lecz jego stopniowe obniżanie.
                                              Choć z tym może być kłopot bo cała struktura państwa 3rp ma cechy nałogowego narkomana, który od 1989 r. nie potrafi sobie poradzić bez szprycowania z zewnątrz. Trzeba to państwo całkowicie przebudować.
                                              A nie jest to łatwe - co sami widzimy ilu wewnętrznych wrogów się teraz ujawnia szkodzących Polsce gdy ta próbuje się zreformować i wyrwać ze statusu kraju kolonialnego. Bo nie taka była umowa komunistów przy okrągłym stole z finansjerą światową - Polacy mieli być pozbawieni własności, gospodarczo uzależnieni, zadłużeni na zawsze by nie podskakiwali i nie mieli mrzonek o suwerenności. Strażnikiem tej umowy były m.in. poprzednie katastrofalne rządy.
                                      • franek Re: fajno jest- wg Frania 13.09.17, 17:48
                                        > Oczywiście nie jest tak do końca różowo ponieważ część tego wzrostu zabrała inflacja, która choć niewielka to jednak jest.

Jest wszystko dobrze,inflacja jest w normie.Może wynosić 2,5% +/-1%,czyli wahać się od 1,5 do 3,5%.
                                        • Gość: AAA Re: fajno jest- wg Frania IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.17, 21:38
                                          Chodzi o to by zadłużenie rosło wolniej od inflacji, a zarobki szybciej...no, ale to byłby stan idealny...

Z innej beczki: spodobał mi się filmik pokazany przez pewien brytyjski portal, na którym widać jak samolot po zderzeniu z drzewem rozpada się na tysiące drobniutkich elementów...

www.bbc.com/news/av/world-us-canada-41237592/plane-crash-pilot-walks-away-after-aircraft-hits-tree
                                          • Gość: BBB Re: fajno jest- wg Frania IP: *.centertel.pl 14.09.17, 15:19
                                            a mnie spodobała się informacja usłyszana w radiu- niestety w czasie jazdy więc nie zanotowałem kwot. Otóż w wywiadzie minister finansów pochwalił się nadwyżka budżetową w sierpniu.
                                            W innym wywiadzie wiceminister tego samego resortu ze smutkiem powiedział o deficycie w tym samym czasie.
                                            • franek Re: fajno jest- wg Frania 14.09.17, 16:39
                                              Jeszcze w lipcu była nadwyżka 2,4 mld,a do końca roku i tak będzie deficyt około 2,5%,ale mniejszy od zakładanego.Więc w czym podnieta?
                                              • Gość: AAA Re: fajno jest- wg Frania IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.17, 17:32
                                                POdnieta jest w słuchaniu gadzinówek. I o to chodzi ich właścicielom...hahahaha...

Kogo nie stać na samodzielne sprawdzenie danych i samodzielne myślenie, ten słucha...
                                                • franek Re: fajno jest- wg Frania 14.09.17, 17:50
                                                  Z tej podniety,emocji,gadzinowym mediom i ich słuchaczom niemal zwieracze popuszczają.
                                                • franek Re: fajno jest- wg Frania 14.09.17, 18:46
                                                  >POdnieta jest w słuchaniu gadzinówek. I o to chodzi ich właścicielom...hahahaha.

Słuchaczom gadzinowych mediów głupota radość przysparza.
        • franek Re: oPOzycyjne cieniasy ekonomiczne 30.09.17, 20:52
          Właśnie zachodnie instytucje finansowe doceniły kompetencje oraz ogrom pracy rządu PiS i awansowały polską gospodarkę ze statusu kraju rozwijającego się do statusu rynku rozwiniętego,jak zachodnie kraje np.USA,Niemcy,Wlk.Brytania.Jesteśmy w grupie 25 krajów najbardziej rozwiniętych.
          Opozycja skompromitowała się,wieszcząc czarne scenariusze dla gospodarki pod rządami PiS oraz dowiodła,że nie mają ekonomistów.Co najwyżej mogą buty czyścić Mateuszowi Morawieckiemu.
          • Gość: x Na nic tak nie czekam jak na pudlowanie za.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.09.17, 21:15
            rozpierdzielenie gospodarki,zlodziejstwo,donosicielstwo i wszystkie POkraczne afery....

PS zbrozloR..sadzisz juz w pampersy ze strachu..??
            • franek Re: Na nic tak nie czekam jak na pudlowanie za.. 30.09.17, 21:48
              Tak powinni skończyć,matoły opozycyjne.
              • Gość: x Obowiazkowo przyspieszyc "pudlowanie"..!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.10.17, 11:05
                Bo mi juz blizej jak dalej..A to jest moje ostatnie marzenie - niczego wiecej nie POtrzebuje - wszystko mam i multum widzialem..

PS Prawo i Sprawiedliwosc musi zwyciezyc na tym padole..!!
                • Gość: zeb Re: Obowiazkowo przyspieszyc "pudlowanie"..!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.17, 12:05
                  Po przegranej PIS trzeba będzie się ostro wziąć do roboty i wykorzystując podporządkowanie prokuratury Ministrowi Sprawiedliwości wsadzić to całe PISowskie towarzystwo do pudła za łamanie Konstytucji i prawa. Kaczyńskiego w pierwszej kolejności - za sprawstwo kierownicze. Pokonfiskować też majątki.
                  Jedyne dobre w tym to, że PIS stworzył warunki do szybkiego załatwienia tego problemu.
                  Trzeba będzie jedynie pozbawić Dudę prawa łaski albo poczekać na koniec jego kadencji. Choć - najpewniej pod koniec kadencji ułaskawi Prezesa i jego towarzystwo na zapas.

PS - o co chodzi z tym "pudlowaniem"? Robienie z kogoś pudla? PIS już robi za pudle Prezesa - nie trzeba ich "pudlować".
          • Gość: zeb Re: oPOzycyjne cieniasy ekonomiczne IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.10.17, 08:11
            No tak. Polska była w ruinie a PIS w dwa lata doprowadził z ruiny do gospodarki rozwiniętej.
            Chyba tylko PISmen moze w to uwierzyć. Wiadomo jaki jest stan umysły tych ludzi.
            Pelikany zrobiły skok na kasę i czerpią z tego co wcześniej wypracowano (także w latach 2005-7) a też korzystają z koniunktury światowej. I liczą na to, że kłopoty z kasą (zadłużenie - przy koniunkturze! rośnie - trzeba być durniem by w tej sytuacji do tego doprowadzić) zaczną się dopiero gdy ich kadencja minie. A to co nakradli już będzie ich.
            A długi będą spłacać następcy.
            • franek Re: oPOzycyjne cieniasy ekonomiczne 01.10.17, 19:10
              Od czasu rządów PO-PSL zadłużenie w relacji do PKB jest niemal constans i wynosi około 55%,więc skąd ta histeria?
    • Gość: BBB zburzenie kościoła- pomnika IP: *.centertel.pl 05.09.17, 22:34
      Zbudowany kilkadziesiąt lat temu ze składek parafian kościół w Morasku nie miał szczęścia do hierarchów. Z jakiegoś, nieznanego mi powodu, nie został zaakceptowany przez Kurię i bryła budynku kościelnego stała pusta przez ponad 80 lat.
      Dla mnie ten kościół był pomnikiem walki Polaków z germanizacją. Budynek powstał w kontrze do niemieckiego kościoła ewangelickiego, zbudowanego dwadzieścia lat wcześniej w tej wsi. Polacy- katolicy musieli chodzić do kościoła w odległej, dziś już nie istniejącej wsi Chojnica.
      No i pomnika nie ma- jest kupa gruzów.
      • Gość: AAA Re: zburzenie kościoła- pomnika IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.17, 22:50
        Ciekawa historia. Z tego co wiem niektórzy chcieli budynek kościoła nieczynnego od lat (chyba nigdy nie był ukończony) rewitalizować, ale nie mieli finansów. Poza tym nie spełniał wymogów konstrukcyjnych, użytkowych i innych by można go było rewitalizować. Faktycznie był tylko czymś w rodzaju pomnika w panoramie Moraska...

Zgodnie z prawem obiekt zagrażający bezpieczeństwu można wyburzyć.
        • qwardian Re: zburzenie kościoła- pomnika 05.09.17, 23:08
          Ciekawszy jest kościół w Chojnicy, albo co z niego pozostało na poligonie Biedrusko. Bo armia ludowa sporadycznie do niego strzelała. Gotycki kościółek był na terenie zamkniętym podczas PRL-u, ale jako dziecko uparcie odwiedzałem miejsca tam gdzie zabraniano przebywać..
        • Gość: BBB Re: zburzenie kościoła- pomnika IP: *.centertel.pl 06.09.17, 12:21
          argument o niestabilności konstrukcji kościoła jest mocno naciągany. Jeśli bez opieki stał 80 lat i się nie zawalił pomimo licznych w tym czasie burz i wichrów- to jednak znaczy, że jest stabilny.
          Wiewiórki mówią, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Morasko właśnie weszło w okres boomu budowlanego, ceny ziemi rosną a miejsce po kościele jak znalazł pod market.
          Pożyjemy- zobaczymy co urosło na gruzach. Jak będę wiedział- napiszę!
    • Gość: gama prywatne media IP: *.centertel.pl 05.09.17, 22:37
      Bój się Boga- Franek. Przecież wszystkie prawicowe media to są prywatne spółki
      • franek Re: prywatne media 05.09.17, 22:45
        A...no przypomniałeś/aś mi ,że jest np. prawicowa TV Republika i kiedyś mi się dobrze ją oglądało.
        Moja wiedza o prawicowych mediach jest niemal znikoma,więc wybacz mój nietakt.
    • Gość: BBB Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.centertel.pl 06.09.17, 12:24
      Kościół w Chojnicy w właściwie tylko ściany grały w Ogniem i Mieczem zaś sam poligon- to były u Hoffmanna Dzikie Pola
      • qwardian Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 06.09.17, 14:12
        Ja go pamiętam z połowy lat 70-tych, brakowało mu dachu i sklepień oczywiście, ale obecna była nawa kościoła i skarpy pionowe typowe dla gotyku. Gotyk to majstersztyk architektury..
    • Gość: Johny Walker Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.centertel.pl 15.09.17, 10:23
      Wpadłem tu mimochodem, dawno nie byłem na poznańskim forum. Widzę, że sami znamienici autorzy, crème de la crème poznańskiego high lifu, brylują tu elokwencją i wykwintnymi manierami. Miło to. Jak to na prawicy. Bawcie się dobrze!
      Ahoj! Idę dalej...
      • Gość: hbh Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.17, 20:05
        A gdzie ty tu widzisz prawicę? Przecież to głównie socjaliści z PIS.
        • Gość: AAA Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.17, 00:37
          hahahaha...ale mętlik w głowie !

No, tak to jest jak latami się słucha karmy podawanej z obcych, do tego lewicowych, gadzinówek i na tym g...nianym fundamencie buduje swoje poglądy. Potem jest tragedia, bo nie da się w jeden dzień naprawić takich spustoszeń w świadomości.

Ale do rzeczy - PIs stoi dokładnie na przeciwstawnym biegunie do socjalizmu. Dlatego, że wyznaje tradycyjne wartości wynikające z prawa naturalnego. W tym sensie jest faktycznie "prawicowy" - w odwrotności do różnych ideologii socjalistycznych takich jak m.in. nazizm, komunizm, liberalizm.
          Natomiast w sferze polityki społecznej jest faktycznie "socjalny", ale to jest zupełnie i całkowicie nie to samo co ideologia socjalistyczna. Dziś największy socjał mamy w państwach najbardziej kapitalistycznych. Czy w związku z tym W.Brytanię nazwiemy państwem najbardziej socjalistycznym?

By się nie powtarzać, zacytuję moje wypowiedzi z innego wątku:

"Alergia (na Pis) bierze się m.in. stąd, że aktualna ekipa jest, wg legend i bajek podawanych w gadzinówkach, światopoglądowo "socjalistyczna" - co nie jest prawdą, ponieważ socjalistyczna jest ona tylko w sferze społecznej, co jest zgodne z duchem Ewangelii, natomiast jest całkowitym przeciwieństwem socjalizmu w sferze wartości i ideologii - więc tak naprawdę jest ona anty-socjalistyczna - rozumianego jako satanistyczna ideologia powstała w XIX w."

"Socjalizm jest przede wszystkim ideologią i to szatańską bo opartą na buncie przeciwko Bogu, w nadziei, że to człowiek jest panem wszechświata i może sam wszystko urządzić i zaplanować (stąd ta utopia). A więc socjalizm jest przede wszystkim antychrześcijański. Wszystkie jego odmiany takie jak komunizm, nazizm, liberalizm (tak, tak) stawiały sobie jako pierwszy cel - zniszczenie chrześcijaństwa...

Podsumowując - socjalizm to ideologia i tylko jako musi być rozpatrywany. Nie jako "socjał".

Dziś mamy do czynienia z ekspansją nowej odmiany socjalizmu - tak zwanego marksizmu kulturowego pod takimi postaciami jak gender, poprawność polityczna, feminizm, promowanie homoseksualizmu, itd. Cel jest wciąż niezmienny - zniszczenie chrześcijaństwa, zniszczenie wolności człowieka, tym razem nie poprzez terror, tortury, zabijanie, grabież własności (jak było za Lenina), ale poprzez zniszczenie kultury. Założenie jest takie, że pozbawiając ludzi kultury uczyni się ich bezbronnymi i bezwolnymi - a wówczas można z nimi zrobić dosłownie wszystko - bez stosowania terroru, tortur, itp.... "

Na koniec dodam, że aktualnie komuniści z wierchuszki UE, przystąpili do ostatecznego ataku ("jeśli nie teraz to kiedy...?" - pytał ostatnio retorycznie jeden z nich), by zamienić wspólnotę w państwo totalitarne. To naprawdę się dzieje. By odwrócić uwagę miejscowych Indian, gadzinówki snują legendy o złym wilku i socjalistycznym Pisie...hahahaha...

dobranoc
          • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 16.09.17, 15:13
            Rzekomi prawicowcy jak hbh,czy korwiniści(od Korwin-Mikkego)oraz inni im podobni,to naiwni w polityce i ekonomii idealiści,wierzący w proste rozwiązania i dlatego nie mają racji bytu.he
          • Gość: BBB Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.centertel.pl 16.09.17, 18:27
            Kolego AAA. Dałes nie nabrać na stara sztuczkę sprytnych dyskutantów. Sztuczka polega na stworzeniu własnej definicji krytykowanego pojęcia a następnie ujeżdżaniu po nim jak po łysej kobyle. Socjalizm wg wikipedii: doktryna gospodarcza postulująca upowszechnienie świadczeń socjalnych i poddania gospodarki kontroli społecznej (poprzez instytucje państwowe, samorządowe, korporacyjne lub spółdzielcze).
            Nie znajdujesz w tej definicji pisowskiego rozumienia państwa? Rozdawnictwo bez pracy czyli 500+ to jak raz upowszechnianie świadczeń socjalnych. Repolonizacja gospodarki oraz mediów- to poddawanie gospodarki kontroli państwa.
            Cokolwiek powiesz - to i tak działania PIS to koniunkturalny socjalizm podlany sosem kościelnym ( bo lud to kupuje) otoczony wrogami- bo dzięki temu przerażeni wyborcy skupiają się wokół wodza. Prosta sztuczka- ale działa. Jednak trudna dla zastosowania przez ekipy mające wyższe kryteria moralne i widzące priorytetowo interes Polski.
            Dlatego I sort wygrywa i będzie tak długo wygrywał aż doprowadzi do katastrofy- jak ekipy z czasów PRL.
            Modlę się codziennie o zdrowie- chcę dożyć innych czasów.
            • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 16.09.17, 18:54
              >Dlatego I sort wygrywa i będzie tak długo wygrywał aż doprowadzi do katastrofy- jak ekipy z czasów PRL.
              Modlę się codziennie o zdrowie- chcę dożyć innych czasów.

Jest demokracja,wolność słowa,to możesz sobie pobajdurzyć.
            • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 16.09.17, 19:15
              > Repolonizacja gospodarki oraz mediów- to poddawanie gospodarki kontroli państwa.

...i nie pie..dol już takich głupot.Gospodarka działa w realiach kapitalistycznych,rynkowych.
            • Gość: AAA Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.17, 03:47
              Już nie jeden na Wiki się rozjechał i ośmieszył.

Jeśli będziesz się opierał na takich "źródłach" to nie mamy o czym rozmawiać. Twoja słabość w dyskusji polega na tym, że zamiast uciekać się do własnego rozumu, a więc zrozumieć co napisałem, następnie podjąć dyskusję, użyć argumentów do których mógłbym się odnieść - uciekasz się do Wiki. Ręce opadają... Ja już pisałem wcześniej, że jak się buduje na tak marnych fundamentach to potem jest tragedia. Chciałbym mieć więcej szacunku dla Ciebie...uważam, że stać cię na samodzielne myślenie...

Jeśli Wiki mówi (nie czytałem nawet, bo po co), że socjalizm to tylko "doktryna gospodarcza" to nie mamy o czym dyskutować...to jest poniżej dna...ja nie będę w ten szlam nurkował.

dobranoc
              • Gość: x AAA wyluzuj,bo chlopina zrobi se krzywde... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.17, 03:56
                POzdrawiam i dzien dobry z samego ranka..
              • Gość: ccc Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.17, 08:43
                AAA pisząc wiele słów ucieka od dyskusji bo zdaje sobie sprawę, że został celnie trafiony. Poglądy PIS to socjalizm i darujmy sobie dookreślanie czy to narodowy, patriotyczny, faszystowski, sowiecki czy jakikolwiek inny.
                To socjalizm. Po prostu. W którym bogiem jest państwo a Bogu udziela się tylko koncesji pod warunkiem, że jego wyznawcy uznają boga - państwo. Jak w Rosji.
                Poszesz o szlamie. A sam się w nim babrzesz sprzedając nam tu PIS-owską propagandę. Zrozum - gdybyś ją przefiltrował przez swój mózg to byś pisał trochę mądrzej. Nie pisz jak do Franka czy tego drugiego. Onio to łykną. inni ocenią ciebie jako równego im.

Natomiast cieszy fakt, że uznałeś, że nie każdy jest Polakiem. Spora część ludzi uważa, że nie są Polakami tacy jak Ty. Trudno powiedzieć do jakiej nacji należycie. Czy do ruskiej czy francuskiej (obie chcą wprowadzić nas w sferę dominacji rosyjskiej) czy po prostu do bezpaństwowców szukających zasiłku. I co z tym zrobisz?
                • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.09.17, 12:31
                  Napisz jeszcze,że PiS jako socjaliści odrzucają idee kapitalizmu,wolnego rynku,a więc własności prywatnej i swobodnego obrotu dobrami,jak w PRL.-gospodarka jest całkowicie poddana kontroli państwa.
                  No już nie insynuuj takich głupot.
                  • Gość: AAA Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.17, 14:58
                    socjalizm to ideologia odrzucająca prawo naturalne, czyli m.in. Chrześcijaństwo. To nie jakaś tam doktryna gospodarcza, ale ideologia przemodelowująca każdą dziedzinę życia państwowego, społecznego i osobistego - aż do całkowitego unicestwienia. Nie udał się nazizm, nie udał się komunizm, liberalizm coś też za wolno unicestwia, więc teraz aktualny jest neomarksizm kulturowy i nowa rewolucja komunistyczna, której poddawana jest m.in. UE.

W Polsce Pis staje w poprzek tej rewolucji, jest na na przeciwstawnym biegunie ideologii socjalistycznej.
                    Niestety tacy goście jak "ccc" nie są w stanie tego pojąć, bo do tego potrzeba wysiłku, a on jest jak z tego widać intelektualnie leniwy.
                    Mówię, że potrzeba wysiłku, ponieważ w mentalności marksistowskiej jesteśmy wychowywani od 2 pokoleń. Najgorzej jest z Niemcami, bo oni w tym duchu są kształceni na uniwersytetach i wychowywani od czasów Hegla, a nawet od Lutra. To oni są najbardziej podatni za zagnieżdżenie się wszelkich odmian socjalizmu. To u nich zrodziła się myśl o państwie jako bogu (chodzi o państwo pruskie), potem komunizm, potem nazizm, a teraz siłą przeprowadzają rewolucję komunistyczną w UE.

Ale i my Polacy mamy mentalność w pewnym stopniu przeoraną marksizmem. Na szczęście dzięki katolicyzmowi - tylko w pewnym stopniu, co wyraża się w tym, że jakieś 20% społeczeństwa jest skażone komunizmem. To z tej grupy pochodzi poparcie dla obecnej totalitarnej antypolskiej opozycji. To są prawdziwi socjaliści.

Wyrazem tej marksistowskiej mentalności jest chociażby ta pożałowania godna definicja, że socjalizm to tylko doktryna gospodarcza ! Chyba nie można wyobrazić sobie większej biedy intelektualnej...to tak jakby w myśleniu przejść ze świata 3-wymiarowego do płaskiego 2-wymiarowego...
                    • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.09.17, 15:55
                      Zdaję sobie sprawę,że socjalizm dotyczy nie tylko kwestii ekonomicznych,również wojny kulturowej,ale celowo rozpatruję go tylko w aspekcie gospodarczym,ponieważ nasi oponenci na forum tak spostrzegają.Po prostu nie chce mi się rozpatrywać ideologii do cna.Olewam lewactwo i to mi wystarczy.
                    • renepoznan Zdumiony rozwojem tego wątkum chciałbym zauwazyć: 17.09.17, 19:44
                      AAA napisał:
                      "socjalizm to ideologia odrzucająca prawo naturalne, czyli m.in. Chrześcijaństwo. To nie jakaś tam doktryna gospodarcza, ale ideologia przemodelowująca każdą dziedzinę życia państwowego, społecznego i osobistego - aż do całkowitego unicestwienia."

Bardzo słusznie. Socjalizm nie tylko to pragnie dokonać ale także i to. Problem z tezami AAA jest taki, że nawet pisząc słuszne rzeczy nie zauważa, nie chce zauważyć, relacji tego co pisze do praktyki partii, którą popiera. Co gorsza - zdaje się nie próbować nawet krytycznie spojrzeć na to co pisze. Jest pewien swojej racji i nie ma żadnych wątpliwości. Tymczasem pewna mądrość mówi, że gdy wielu mówi co, że nie masz racji to się choćby zastanów. Kolega AAA nie widzi potrzeby zastanowienia się.

Ktoś tu zauważył, że PIS to partia socjalistyczna. Na to AAA zgłasza sprzeciw wskazując na kilka elementów, które rzekomo zaprzeczają socjalistycznego charakteru PIS.
                      Moim zdaniem nie ma znaczenia to czy PIS ma takie czy inne prawicowe elementy swego programu. Wybitny socjalista Hitler też miał takie elementy co powojennej propagandzie pozwoliło zrobić z niego przedstawiciela prawicy.
                      By określić charakter partii czy programu należy ocenić całość tego co głosi.
                      De Oliveira w swojej Rewolucji i Kontrrewolucji pisze, że rewolucja błąd indywidualizmu (liberałów) "zastąpiła ... innym, a mianowicie niepokalanym poczęciem mas i państwa. Według tej koncepcji, jednostka jest skłonna do egoizmu i może błądzić, lecz masy maja zawsze słuszność i nigdy nie dają się ponosić namiętnością. Ich bezgrzesznym środkiem działania jest państwo, ich nieomylnym środkiem wypowiadania powszechne głosowanie - w których następstwie pojawiają się parlamenty przesiąknięte myślą socjalistyczną - lub charyzmatyczny dyktator, który zawsze prowadzi masy ku realizacji ich własnej woli."
                      Łatwo zauważyć zbieżność z poglądami PIS. Mam przypominać kto głosi, że jak się ma większość to można zrobić wszystko? A kto nie z nimi to zdrajca i nie Polak?
                      AAA pisze, że socjaliści odrzucają chrześcijaństwo. Tak. Celne spostrzeżenie. Popatrzmy co robi PIS. Formalnie głosi wsparcie dla katolicyzmu - ale gdy dojdzie do rzeczywistej realizacji doktryny chrześcijańskiej okazuje się że jego oczekiwanie dotyczy dostosowanie się kościoła do programu partii a nie odwrotnie.
                      Problem aborcji nie jest tu jedynym. Ostatnio nawet Episkopat nie wytrzymał i wystosował list krytyczny wobec działań PIS - ale tego kolega AAA chyba nie zauważy - bo mąci to jego ogląd rzeczywistości.

PIS sam głosi, że chce przeorać życie państwowe, społeczne a nawet rodzinne - tak jak chce tego socjalizm. PIS stara się to czynić choć wybitnie nieudolnie. Nie wynika to jednak z braku chęci ale raczej z braku ludzi, którzy by to potrafili. Trudno jednak by Ziobro, Błaszczak czy Zalewska byli w stanie zrobić cokolwiek sensownego i skutecznego. Nie ten format ludzi.

Nie chce mi się pisać o kulcie własności państwowej, oczekiwaniu dostosowania życia rodzinnego czy społecznego do potrzeb państwa itp. Charakterystycznych dla socjalizmu.
                      Każdy to widzi.
                      Jest sens pisać o wzroście zadłużenia w sytuacji koniunktury gospodarczej gdy inne państwa redukują swoje zadłużenie? Nie sądzę. Jeśli fakty nie odpowiadają nam to tym gorzej dla faktów.
                      Nie sądzę też by ta dyskusja miała jakikolwiek sens.
                      Proponuję zajrzeć do programu PIS i poczytać sobie klasyków myśli prawicowej i konserwatywnej - jak choćby wspomnianego de Oliveirę. I samemu ocenić.
                      A dyskusję w tym wątku zamknąć bo jest bezcelowa.

Dziękuję za chwilę uwagi. Nie sądzę bym podejmował jakąkolwiek polemikę.
                      • Gość: ten drugi Re: Zdumiony rozwojem tego wątkum chciałbym zauwa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.17, 20:29
                        Mularczyk napisal:

>rusza sprawy sadowe wobec totalnej opozycji..!!

zbrozloR..sadzisz knoty w galoty..??

PS Ja na twoim miejscu juz bym zamawial saperke zeby rodzine nie doprowadzic do bankructwa..
                      • Gość: AAA Re: Zdumiony rozwojem tego wątkum chciałbym zauwa IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.17, 02:11
                        Dawno tu nie zaglądałem, teraz dopiero widzę głos Rene.

Nie mam teraz czasu i sił na rzeczową polemikę (tym bardziej, że Rene jej nie chce, widocznie uważając, że tam gdzie padną jego mądrości, żadna dalsza polemika jest bezcelowa...hahahaha..) - powiem tylko, że przejechałem wzrokiem po tym tekście - i jak zwykle widzę same sprzeczności wewnętrzne, niedopowiedzenia, subtelne zakłamania, itp...

Ale mniejsza z tym - generalnie błąd systemowy myślenia Rene i innych przeciwników "socjalizmu" z tego forum polega na dobrowolnym skrępowaniu myśli dogmatami wyprodukowanymi przez niewiarygodnych myślicieli i propagandystów (np. Rene przyjmuje za dobrą monetę twierdzenia powojennych zakłamanych propagandystów komunistycznych, że Hitler był prawicowcem), zamiast włączyć samodzielne racjonalne myślenie i widzieć rzeczy takimi jakimi są. Ci propagandziści i myśliciele potrafią nieźle namotać i nakłamać i potem to się ciągnie pokoleniami - słabo myślący zostają uwiedzeni i bronią tez z kurzu i puchu...

Tymczasem, chcąc myśleć samodzielnie i racjonalnie, trzeba zacząć od podstaw - odpowiedzieć sobie na pytanie co jest przeznaczeniem człowieka, a skoro żyje w społeczeństwie - jak powinno wyglądać jego miejsce w społeczności i jakie powinny być jego wzajemne relcje z państwem jako organizacją życia społecznego.

Nie wiem, może Rene'mu państwo jako takie się nie podoba, może wolałby zatomizowane jednostki, z których część żyje w komunach, część w zamkniętych strzeżonych osiedlach bogaczy żyjących z okradania innych?
                        Trzeba się drogi Rene jasno określić, zamiast beznadziejnie grzęznąć w wymyślonych przez ludzi złej woli doktrynach, definicjach, ideologiach...

Dopóki nie dokonasz tego procesu w sobie - faktycznie polemika nie ma sensu...
                        • Gość: zeb Re: Zdumiony rozwojem tego wątkum chciałbym zauwa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.17, 08:42
                          Przecież renepoznan napisał, że Hitler był socjalistą!!!
                          Jeśli tak rozumiesz rzeczywistość jak teksty, które komentujesz to nie ma czego ci gratulowac.
                          • Gość: AAA Re: Zdumiony rozwojem tego wątkum chciałbym zauwa IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.17, 12:53
                            To i tak nie ma znaczenia, ponieważ wypowiedź Rene jest pełna wewnętrznych sprzeczności. Nie ma sensu ich rozbierać na części i komentować - i to napisałem powyżej.
                            W tym konkretnym przypadku Rene stawia jako argument, że Hitler choć był socjalistą, to ze względu na kilka elementów w jego ideologii wziętych z obszaru prawicowego - mógł być przez powojennych propagandystów określony jako skrajna prawica - i w ten sposób (sam tego nie zauważając) podważył całość swojej myśli nt. Pisu - twierdząc, że partia ta realizuje model socjalistyczny. Tymczasem mamy tu sytuację tę samą co w przypadku Hitlera, tyle że kilka elementów socjalnych w programie Pisu pozwala antypolskim propagandzistom określać tę partię jako socjalistyczną. Rene podał przykład Hitlera jako argument i w ten sposób sam podważył własny tok myślenia nt. partii Pis. Elementy socjalne w jej programie w ogóle nie przesądzają o jej socjalistycznym charakterze, są natomiast podstawą dla propagandzistów by tak ją określić. Rene poddał się tej manipulacji, bo kieruje się bardziej emocjami i antypatiami zamiast trzeźwo widzieć rzeczy takimi jakie faktycznie są.

Ja sam przez pewien czas uważałem Pis za partię para-socjalistyczną, ale potem zacząłem analizować fakty...
                            Oczywiście widzę mankamenty, ale nie tam gdzie Rene, np. elementy socjalne (Polska solidarna) oraz wzmacnianie autorytetu państwa (wewnątrz i na zewnątrz) i patriotyzmu uważam za słuszne i konieczne. Natomiast nie podobają mi się inne zagrożenia - np. więcej państwa np. w wychowaniu dzieci. Niemniej i tak lepiej mieć w wychowaniu dzieci więcej państwa polskiego niż więcej antypolskich obcych grabieżców i manipulatorów. Więc nawet tu wypada na korzyść Pisu.
                            • Gość: zeb Re: Zdumiony rozwojem tego wątkum chciałbym zauwa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.09.17, 13:43
                              Nie przekonałeś mnie.
                              • Gość: AAA Re: Zdumiony rozwojem tego wątkum chciałbym zauwa IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.17, 14:22
                                To powiem jeszcze inaczej - dla Pisu, niezależnie kto jak tę partię będzie klasyfikował - nie ma dziś alternatywy.
                                Np. w Poznaniu największym osiągnięciem formacji będącej w sondażach następną siłą po Pisie, jest prezydent - prezydent baaardzo prawicowy, bo otwierający miasto dla bluźnierstw i zboczeń, dotujący różne lewackie przedsięwzięcia i organizacje. Głosujmy na nich - będziemy mieć prawdziwą prawicę...haha..
                                Można powiedzieć - cóż takiego, typowa wpadka POpaprańców. Ja jednak nie chcę mieć popaprańców na czele państwa, do tego realizujących interesy niemieckie.

Oczywiście bardzo żałuję, że Pis nie ma prawdziwej opozycji, ale to też zasługa POpaprańców.
                • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.09.17, 12:56
                  Co to za socjalizm PiS,skoro toleruje kapitalizm,własność prywatną,swobodny obrót dobrami?
                  Czytałeś ze zrozumieniem definicję socjalizmu i kapitalizmu?Raczej nie.Z definicji wynika,że socjalizm jest wręcz antagonistą kapitalizmu,własności prywatnej,swobodnego obrotu dobrami.Po prostu.
                • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 17.09.17, 13:18
                  Na to wygląda,że XIXw. bajdurzenia ideologiczne nie wyczerpują współczesnej,nowoczesnej,zaawansowanej ekonomii.
          • franek Re: volksdojcze w Polsce 16.09.17, 19:47
            20% respondentów w Polsce popiera biurokratów z Brukseli oraz totalną opozycję w kwestii przyjmowania uchodźców.Tyle jest właśnie volksdojczy w Polsce.Zaraza.
            • franek Re: volksdojcze w Polsce 16.09.17, 20:06
              Jeszcze nie tak dawno w rozmowie z AAA mówiłem,że części populacji polskiej jest pie..dolnięta.Miałem rację.
              • Gość: AAA Re: volksdojcze w Polsce IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.17, 03:38
                Bo nie wszyscy są Polakami...tylko takich udają...albo im się wydaje, że nimi są.
                • franek Re: z innej beczki 24.09.17, 21:24
                  "Niemiecki przemysł należy do największych i najbardziej rozwiniętych technologicznie producentów stali, żelaza, węgla, cementu, chemikaliów, maszyn, pojazdów, elektroniki, a także żywności i napojów."

A polski biznes w jakich dziedzinach jest najsilniejszy?Czy Polacy potrafią tylko debatować na forach o ideologiach i co najwyżej o taniej sile roboczej?Znacie polskie zaawansowane technicznie i technologiczne domeny biznesowe?Muszę przyznać,że nie znam polskich producentów nowoczesnych dóbr technicznych.

P.S.Ideologiami nie napełni się brzucha.
                  • Gość: cc Re: z innej beczki IP: *.centertel.pl 24.09.17, 22:51
                    wpisz sobie do wyszukiwarki YouTube hasło" Fabryki w Polsce" albo uruchom linka: www.youtube.com/results?search_query=fabryki+w+Polsce
                    Zdziwisz się w ilu dziedzinach polscy producenci znajdują się w czołówce Europy. Przyczepy i naczepy Wielton, autobusy Solaris, narzędzia dla przemysłu maszynowego, fotele dla motoryzacji- to tylko pierwsze z rzędu przykłady. Zadaj sobie trochę trudu i zapoznaj się z wszystkimi filmami.
                    Prócz tego usługi- 25% transportu ciężarówkami obsługują w Europie polskie firmy.
                    • franek Re: z innej beczki 24.09.17, 23:03
                      Ale chodzi mi o produkcję z polskich komponentów.Np. Solaris, to co najbardziej zaawansowane,mechanikę:silniki i zawieszenia chyba importuje.Słyszałem,że to technika MANa.Pewnie podobnie jest z innymi z innymi producentami.
                      Polska jest raczej montownią zachodniej techniki.
                    • franek Re: z innej beczki 24.09.17, 23:25
                      Silniki i to elektryczne,polskiej produkcji,będą montowane w samochodach elektrycznych produkowanych już w najbliższych latach.
                      Więcej pozytywnych przykładów nie znam.
                      • Gość: polskiej produkcji polskie komponenty IP: *.centertel.pl 25.09.17, 20:39
                        polskiej produkcji silniki elektryczne będą także montowane na polskich okrętach podwodnych, których budowa ma ruszyć, zgodnie zapowiedzią MON w Radomiu wyrastającym na centrum przemysłu obronnego.
                        Okręty te, po zbudowaniu będą same podążać w stronę Bałtyku. Na dziobie na czas transportu montowane będą łyżki koparek, zrzucające urobek na transporter taśmowy biegnący wzdłuż pokładu aż do rufy. Tam urobek będzie zrzucany poza okręt. Ta technika poruszania się została skopiowana ze świata zwierząt- tak poruszają się pod ziemią dżdżownice.
                        Przez cały czas transportowania okrętu będzie on niewidoczny dla szpiegowskich satelitów.
                        • franek Re: polskie komponenty 25.09.17, 20:52
                          Bardzo śmieszne.
                          • Gość: śmieszne Re: polskie komponenty IP: *.centertel.pl 26.09.17, 08:29
                            wszystko, co robi to ministerstwo jest albo śmieszne albo straszne. Strasznie się robi na myśl, że niezrozumiałe poczynania nie rodzą się w głowie szaleńca tylko w Moskwie.
                            A przykład śmieszności? Proszę bardzo- na targach w Radomiu ministerstwo dziwnych kroków ogłosiło, że kupiło 50 tysięcy karabinków automatycznych dla WOT.
                            Oczywiście odbyła się przy tej okazji uroczystość nadania im nazwy "GROT", choć od lat rozwijana konstrukcja ma znaną nazw ę BERYL. Ale to i wspomnienie generała Roweckiego. I groźba dla wroga, że grotem w tyłek można żgać.
                            Potem było drobne sprostowanie- nie 50 tysięcy a 1000. Tysiąc sztuk!
                            A na końcu okazało się, że karabinka jeszcze nie ma, może na wiosnę skończą się testy i poprawki. Bo na razie w trakcie strzelania coś tam odpada i nie daje się strzelać ogniem ciągłym.Albo pojedynczym- nie ważne- nie da się.
                            Pytanie do forumowiczów- ilu z was kupiłoby samochód właśnie konstruowany, w trakcie badań, któremu w czasie jazdy odpada kierownica?
                            I pytanie drugie- jak nazwalibyście człowieka, który by taki samochód za spore pieniądze kupił?
                            • Gość: zeb Re: polskie komponenty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.09.17, 14:40
                              A ile kasy poszło dla partii i ile dla decydenta? To wyjaśni zagadkę.
                            • Gość: hrabia Z. i śmieszno i straszno IP: *.centertel.pl 27.09.17, 20:57
                              Franio! Nie śpij, pan pyta. Odpowiedz!
                              • Gość: x Re: i śmieszno i straszno IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.17, 21:38
                                Z takiego pana Franek na konia wsiada..
                                • franek Re: i śmieszno i straszno 27.09.17, 22:13
                                  ;-)
                                  • Gość: x Re: i śmieszno i straszno IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.09.17, 22:49
                                    Nic nie jest latwiejsze jak Bawarczykom sprawidz lomot..PSG 3:0 Bay.. W sumie i smieszno i straszno....

PS Qwardian ogladales..??
                    • franek Re: z innej beczki 24.09.17, 23:32
                      Kosztowne,zaawansowane technologicznie maszyny dla przemysłu w Polsce też są zachodniej,zagranicznej produkcji.
            • franek Re: volksdojcze w Polsce 16.09.17, 20:57
              Być opozycją totalną,to cholerna słabość polityczna.
    • Gość: BBB Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.centertel.pl 16.09.17, 21:02
      przez 8 długich lat opozycją byłeś ty
      • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 16.09.17, 21:09
        Zgadza się.Wobec takich niedorozwój umysłowych nie można inaczej.
        Nawet Trzaskowski z PO trochę skruszył się i stwierdził,że PiS zrobił parę sensownych posunięć.
        Ale ch..j z wami,niedorozwojami.
    • Gość: BBB Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.centertel.pl 17.09.17, 07:59
      Chyba jednak mnie nie zrozumiałeś. Mnie uczono żeby zanim podejmie się dyskusję uzgodnić definicje przedmiotu dyskusji. W przeciwnym przypadku jakakolwiek rozmowa nie ma sensu, co najwyżej jest okazją do zarzucenia oponenta epitetami- czyli do normalnej reakcji człowieka, który nie ma racjonalnych argumentów.
      Przywołałem Wikipedię- bo to najłatwiej dostępne źródło, nie mam akurat ( a i ty zapewne też nie) pod ręką Encyklopedii Brytyjskiej.
      Gdybyś jednak miał - zechciej przytoczyć nam ich definicje socjalizmu.
      • Gość: ccc Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.17, 08:44
        Nie przytoczy bo by się ośmieszył.
    • franek Re: syf multikulti 17.09.17, 19:00
      Już w ku..wiają informacje w wiadomościach o kolejnych zamachach terrorystycznych.Zanudzają.
      Na zachodzie narobili sobie syfu i to ich problem.Zrozumiem,że w Polsce się jeszcze o tym mówi,żeby zniechęcić Polaków do takiej polityki imigracyjnej.Jeszcze tymi niusami epatują się.Co za masochizm.

• Gość: hatakumba Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.centertel.pl 21.09.17, 13:46
      Totalna opozycja w Polsce jest jak wrzód na ...pie i to tuz obok wylotka. Tak by nie może, że rząd swoje a lud swoje. Ma być tak, jak my chcemy, jak chce Prezes. Bo On chce dobrze.
      Czy ktoś słyszał o opozycji np. w Niemczech? Mówię o latach 30-tych? I co? W kilka lat z kraju zrujnowanego wojną powstała potęga światowa, kładąca na kolana jednych po drugich.
      Wierzę, że i u nas tak może być- ale musi być jedność. Żadnych opozycji. Bereza II potrzebna od zaraz.
    • Gość: dd dobra zmiana IP: *.centertel.pl 24.09.17, 23:00
      Polskie drogi- przypomnij sobie, w jakim stanie nowa Polska przejmowała siec dróg w kraju.
      Dwa kawałki autostrady, jedna ekspresówka z Warszawy do Katowic. Reszta to mocno dziurawe i wąskie drogi krajowe. Wieś poruszała sie po drogach szutrowych i gruntowych.
      Dokonaliśmy- dzięki pieniądzom unijnym i sprawnemu ich wykorzystaniu- niebywałego skoku. Szkoda, że ta eksplozja się już skończyła, nie widać zrozumienia u rządzącej obecnie ekipy, czym jest dla gospodarki infrastruktura. No ale infrastruktura nie głosuje ani nie podbija słupków, więc pieniądze trzeba kierować na rozdawnictwo socjalne.
      Mając wybór między rybą a wędką po ośmiu latach dawania wędek przeszliśmy na rozdawnictwo ryb.
      • Gość: AAA Re: dobra zmiana IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.17, 02:14
        Obecnie autostrad buduje się tyle samo (a może nawet więcej) niż za rządów grabieżców POlaków.

Radzę nie czytać i oglądać gadzinówek - będziesz zdrowszy....
    • Gość: hatakumba Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó IP: *.centertel.pl 30.09.17, 22:45
      Ja także nie mogę się doczekać puszkowania ludzi odpowiedzialnych za rozmontowanie systemu demokratycznego w Polsce.
      Dzisiaj w GP pan Prezes K. mówi z troską, że w Polsce system prezydencki byłby niebezpieczny (oczywiście nie ma na myśli prez. Dudy) bo w przypadku, gdyby prezydentem został ktoś nieodpowiedzialny to zyskałby nadmierną władzę. Ze szkoda dla Polski i Polaków.
      Zgodnie z biblijną zasadą o słomce i belce w oku nie zauważa Pan Prezes. że system, który on tworzy, system pozbawiony bezpiecznika w postaci niezależnego sądownictwa, system z Trybunałem Konstytucyjnym, Sądem Najwyższym i KRS-em wybranym przez polityków czyni z prezesa partii osobę to takich możliwościach, o jakich nawet I Sekretarz PZPR nie mógł marzyć. I teraz pomyślmy, gdy w miejsce odpowiedzialnego Kaczyńskiego przyjdzie ktoś w stylu Leppera?
      • franek Re: Nic nie jest łatwiejsze niż usunięcie pomnikó 30.09.17, 22:56
        Chyba w tak złożonym systemie lepper-bis nie miałby szans.
    • Gość: Cecylia Lepper bis IP: *.centertel.pl 01.10.17, 10:06
      I tu się Franciszku mylisz. Ktoś pozbawiony cienia skrupułów i odrobiny poczucia odpowiedzialności za państwo w systemie stworzonym przez PIS czułby się jak ryba w wodzie.
      W tym systemie nie ma żadnego bezpiecznika, każdy pomysł rodzący się w głowie Naczelnika Państw jest z pokorą spełniany. A nawet jeśli jakiś szaleniec oprotestuje go, wnosząc skargę do Trybunału Konstytucyjnego czy Sądu Najwyższego - to jaki będzie wyrok tych ciał, w całości wybranych spośród ludzi swojej opcji. Albo ludzi mających ogromny dług wdzięczności- np. za rozmycie sprawy tajnej współpracy ze służbami poprzedniej epoki.
      • franek Re: Lepper bis 01.10.17, 14:24
        Uważasz,że w Polsce można ot,tak sobie wprowadzić rządy autorytarne,a Trybunał Konstytucyjny,Sąd Najwyższy,czyli prawnicy,bez względu przez kogo zostali wybrani,to niedołęgi bez własnego zdania,którzy tolerowaliby to wszystko?
        Tak nisko nie cenię powyższych instytucji,ludzi.

• Gość: cecylia Re: Lepper bis IP: *.centertel.pl 01.10.17, 18:45
          Muszę cię Franio odrzeć ze złudzeń. Całkiem świeżo toczyła się sprawa posła PIS Dominika Tarczyńskiego, który w ferworze nagonki na wszystko co PO- oskarżył posła Kierwińskiego (PO oczywiście), że ten pracował w Airbusie i dlatego lobbował za wyborem Caracali.
          Kierwiński- dotknięty tym pomówieniem, bo owszem, pracował 10 lat wcześniej w spółce, która dopiero później weszła w skład konsorcjum Airbus, podał Tarczyńskiego do sądu. Dodał przy tym, że w sądzie, publicznie będzie Tarczyński miał okazję udowodnić winę Kierwińskiego. Jednak przy głosowaniu w Sejmie nad zawieszeniem immunitetu Tarczyńskiego niemal cały PIS zagłosował na nie ze sobie tylko znanych powodów. Mogę sie tylko domyślać, że dobrze wiedzieli, że Tarczyński by przegrał. Inaczej zagłosował tylko jeden sprawiedliwy, młody i jeszcze uczciwy poseł PIS Łukasz Rzepecki. No i nawet się obejrzał, jak został wywalony z Klubu Poselskiego PIS.
          Min. Błaszczak uzasadnił tę decyzję głęboką troską o interes Polski.
          Przeciwnie do ciebie- Franio- nisko cenie powyższych ludzi i instytucje.
          • franek Re: Lepper bis 01.10.17, 19:05
            >Przeciwnie do ciebie- Franio- nisko cenie powyższych ludzi i instytucje.

Cecylio,nie zrozumiałaś mnie.Chodziło mi o TK i SN.To ich tak nisko cenisz?
            A burdy parlamentarne nie obchodzą mnie.Interesuje mnie gospodarka i konkretne projekty,działania w polityce.
    • franek polonusi 01.10.17, 20:04
      Patrząc na polonie amerykańską i znajomych,którzy wyemigrowali do różnych krajów,widać,że Polska straciła fajną populację.Wielka szkoda.
      • franek Re: polonusi 01.10.17, 20:25
        Ładne laski polskie pokazali z polonii amerykańskiej.he
        Co za strata.
      • Gość: x Nie ma ludzi niezastapionych Franek.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.10.17, 20:45
        I czas zaczac robic POrzadki "w domu"..!! Tych,ktorzy "POdskakuja" w POlskim domu golic na lyso i pudlowac..Ot i cala filozofia...
        • franek Re: Nie ma ludzi niezastapionych Franek.. 02.10.17, 21:00
          Ale mi jest żal,że takie ładne laski wyjechały np.USA,bo na co dzień nie widuję takich.Ubogo na duchu się czuję:(
          Ech...
          • Gość: x Es ist nicht alles Gold,was glänzt.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.17, 21:08
            Zapewniam...Ten temat przerabialem 50 lat wstecz i ubogo na duchu sie nie czuje..

POzdrawiam..
            • franek Re: Es ist nicht alles Gold,was glänzt.. 02.10.17, 21:27
              50 lat temu to ja nawet w planach,projektach jeszcze nie byłem.Leciwy jesteś,ale w konwersacji tego nie czuć,nie widać.Pozdrawiam.
              • Gość: x Re: Es ist nicht alles Gold,was glänzt.. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.17, 21:41
                Franek..Co sie ma w genach to na starosc jak znalazl.. :):)
          • franek Re: Nie ma ludzi niezastapionych Franek.. 02.10.17, 21:09
            Mam duszę artysty wrażliwą na piękno sztuki...
    • Gość: gość portalu "Nie ma nic wiecznego... IP: *.icpnet.pl 18.11.18, 02:13

...na placu Piłsudskiego"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka