Dodaj do ulubionych

Czaple Czaple

28.06.25, 00:00
Szybki quiz- dlaczego na tablicy informacyjnej z nazwą miejscowości Czaple - nazwa jest napisana dwukrotnie.
Podpowiedź: wójt gminy Żukowo, gdzie leży miejscowość Czaple się nie jąka, powtórzenie nie jest skutkiem nieporozumienia przy składaniu zamówienia na tablicę. Nie ma też w okolicy dużo czapli...
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: Czaple Czaple 28.06.25, 08:37
      No dobrze, wobec tak licznych próśb o kolejną podpowiedź zamieszczam następne zdjęcie, które wszytko wyjaśni. Dziwne znaki diakrytyczne w dolnym napisie nie należą do zbioru znaków języka polskiego.
      Więc wszystko jasne: pierwszy napis CZAPLE jest po polsku, poniżej umieszczony drugi napis CZAPLE jest po kaszubsku.
      Na co dzień nie pamiętamy, że są w Polsce regiony dwujęzyczne.
      • pijatyka Re: Czaple Czaple 03.09.25, 00:38

Ten już ma sens...

• m-dyskretna Re: Czaple Czaple 15.07.25, 22:32
      Podłączam się do Twojego wpisu z innym zdjęciem. Ty uchwyciłeś dwie czaple, ja jedną wiewiórkę. Za to ujęcia mam trzy :)
      • renepoznan Re: Czaple Czaple 16.07.25, 08:51
        .
    • qwardian Re: Czaple Czaple 16.07.25, 17:43
      A propos dwujęzyczności, najbardziej tajemniczym językiem świata jest banana language, ze względu na powtarzające się sylaby w jednym słowie. Występuje w języku sumeryjskim, ale uważa się za zapożyczenie z wcześniejszego na terytorium Mezopotamii. Wielu zaprzecza jego istnieniu..
      • kiks4 Re: Czaple Czaple 16.07.25, 18:31
        Czaple, czaple a Rene się wodzie taple zamiast
        • kiks4 Re: Czaple Czaple 16.07.25, 18:34
          M-D! Szacun za zdjęcie wiewiórki, ktoś kto tego próbował wie, że najpierw trzeba przez lata wiewiórkę oswajać z obecnością człowieka. To bardzo płochliwe zwierzątko. Spieszmy się z fotografowaniem bo nadchodzą amerykańskie zbiry, szare wiewiórki i zagrażają naszym rudzielczykom
          • m-dyskretna Re: Czaple Czaple 17.07.25, 15:57
            Te oswoiła ze mną wiewiórcza mama. Przyprowadziła młode na moje drzewa, żeby ćwiczyły trudną sztukę chodzenia po drzewach. Widziałam jego pierwsze skoki na 15 cm, potem wspinaczkę po płocie i pierwsze wycieczki do lasu. Wiewiór od dawna mieszka w lesie, ale czasami wpada po orzeszki.
    • l.george.l Re: Czaple Czaple 16.07.25, 23:59
      W jakim języku modlą się Kaszubi? Myślę, że odpowiedź jest oczywista, tym bardziej, że język kaszubski jest od dwudziestu lat na mocy ustawy o mniejszościach narodowych uznany oficjalnie za język regionalny. Kaszubi więc zwrócili się do episkopatu z wnioskiem o odprawianie mszy w ich języku. Co na to episkopat? Posłał Kaszubów na drzewo.
      • m-dyskretna Re: Czaple Czaple 17.07.25, 16:02
        Wcale nie jest oczywista. Mój dziadek był Polakiem, ale urodził się w Niemczech. Tam się kształcił. Jego rodzice byli Polakami i w domu mówił po polsku, ale całe otoczenie było niemieckojęzyczne. Po odzyskaniu niepodległości przeprowadził się do Poznania. Do końca życia modlił się po łacinie, a liczył po niemiecku.
        Wracając do mszy po kaszubsku - czy takowa wersja istnieje, ilu jest księży będących w stanie ją odprawić i ilu jest wiernych?
        • l.george.l Re: Czaple Czaple 03.09.25, 01:24
          Języki narodowe do liturgii wprowadzono w latach 60. ubiegłego wieku po II. Soborze Watykańskim, nic dziwnego więc, że Twój dziadek modlił się po łacinie.
          • m-dyskretna Re: Czaple Czaple 05.09.25, 13:27
            Sugerujesz, że dzieci we Wrześni protestowały przeciwko odmawianiu modlitw po łacinie? Ciekawe.

Pomyliłeś język liturgii z językiem odmawiania modlitw. Te drugie były uczone w językach narodowych od kilku wieków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka