Dodaj do ulubionych

Taki jeden...

09.07.17, 16:40
Niektórzy pewnie pamiętają moje przygody z siwymi czaplami daleko stąd. W tym roku mieliśmy szczęście bo taki jeden młodzian (a może młódka) zrobił sobie postój tuż obok naszych drzwi. Jako że ptaszę to charakteryzuje się nieprzeciętnym stoicyzmem i cierpliwością nie doczekałam chwili gdy postanowił zmienić miejsce. Wybrałam pójście na śniadanie ale zanim co narobiłam mu zdjęć ile wlezie. Ptaszę wydawało się zainteresowane nawet momentami pozowało do kolejnych zdjęć. Po raz pierwszy udało mi się robić fotki czapli z bliska bez czatowni. A oto nasz "guacko"

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/JYinLnwWk1p7piCpRX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/6DfolQ7Z26hVbsrFuX.jpg
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: Taki jeden... 09.07.17, 17:37
      Przystojny jest.
    • behemot17-13 Re: Taki jeden... 09.07.17, 17:59
      Zazdroszczę Ci, oczywiście pozytywnie. Zazdroszczę przede wszystkim tego, że bez pośpiechu, bez kamuflażu, ustrzeliłaś tego ptaszka, jest piękny.
      Przed laty miałem sposobność robić fotki sójce, też na spokojnie, telefonem, walnęła w szybę i była tak oszołomiona, że nie zważała na to co dzieje się wokół niej - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3421295,2,73,Zdjecie0387--Kopia.html
      • inna57 Re: Taki jeden... 10.07.17, 13:05
        Sójka faktycznie wygląda na taką trochę "nie teges" ale wśród Twoich zdjęć zauroczył mnie dudek z robaczkiem w dziobie.
        Ja akurat trafiłam na szczyt sezonu lęgowego. Kurki wodne wyprowadziły swoje młode, szare pliszkowate uczyło dzieci jak wyciąga się robaczki z ziemi. Ale prawdziwym przebojem było gniazdko kolibra. Wielkość połówki czekoladki firmy Lindt. Najpierw siedział tam czasami koliberek a później z gniazdka zaczęły wystawać dwie szpileczki a koliberki tylko uwijały się z dostawami jedzonka dla maluszków. Kolibry czasami na mieszkanie wykorzystują porzucone gniazdka wikłaczy jednak ta para wybudowała własne lokum. Mieszkanko może i ciasne ale własne.
      • ave.duce Re: Taki jeden... 11.07.17, 20:34
        Ten malutki mi się podoba:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3413648,2,103,118.html
    • ave.duce Re: Taki jeden... 11.07.17, 20:31
      Co to znaczy "guacko"?
      • inna57 Re: Taki jeden... 11.07.17, 22:13
        Tak "tambylcy" nazywają czaplę siwą. Królewską zresztą też. Dla nich czapla to czapla i już. A już taką kurkę wodną nazywają "gadziareta" a dzięcioła "calopinto", meszka to "herchenes" itd itp. Żaden słownik mowy "tambylczej" tego nie obejmuje. A ptaki tam mają urody wszelakiej. Mnie najbardziej podoba się "bobo" coś podobnego do naszej sójki czy dudka tyle że akurat bobo niechętnie pozuje do fotografii. Najbardziej widocznym dla wszystkich ptakiem, oprócz czegoś pokrewnego do naszego wróbla, jest tak zwany "cincilin" czarny złodziej podobny do naszego kosa bez dymorfizmu płciowego, czarny jak noc wredny złodziejaszek ze złotożółtym dziobem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka