Dodaj do ulubionych

Megastrefa Parkowania

IP: *.tokyo.ocn.ne.jp 04.02.05, 01:41
Wzruszająca jest ta troska o kierowców. Nie można zapomnieć także o większej
liczbie fotoradarów, żeby się nie pozabijali przy dojeździe na miejsca do
parkowania. Na pewno każdy będzie chciał być pierwszy.
Oczywiście artykuł nie byłby tak dobry, gdyby nie mój ulubiony autor, Lech
Bojarski, który zawsze wyjaśni, czemu musi być tak, jak jest, i kto za tym
stoi. Dziękuję za Pana codzienny, dziennikarski trud, panie Lechu.
Obserwuj wątek
    • Gość: HeHe Re: Megastrefa Parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 02:21
      Oczywiście znowu polityka. Nie żebym był za poszerzaniem płatnej strefy
      parkowania, ale prawdą jest że w wymienionych miejscach jest trudno zaparkować.
      Polecam uwadze wyrównanie opłat we wszystkich strefach, poza Starym Rynkiem
      reszta obszaru strefy nie wyróżnia się większą atrakcyjnością, za którą trzeba
      by było więcej płacić. Co do ZDM, za pieniądze ze strefy oczekuje budowy
      parkingów wielopoziomowych: Poznańska - w miejscu zasypanego stawu, parking
      koło wieżowca AE, parking na Stawnej/Wroniecka przy pływalni Wroniecka. I dodam
      że nie muszą to być szpetne obiekty.
      Pozdrawiam
      HeHe
      • Gość: dr huckenbush Re: Megastrefa Parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 04:49
        Zaparkowac sie da. Przy Starym Rynku strefa jest i zaparkowac jest w cholere
        trudno. Po prostu strefa lub jej brak nie maja wplywu na zaparkowane samochody.
        Parkingi wielopoziomowe? Marzyciel!!!!! Pieniadze trafia do kieszeni ZDMu i
        miasta - bo jak widac urzednicze pensje w przedziale 7-10tys zl to dla nich (a
        zwlaszcza dla klamcy Nawrockiego) za malo.
        • Gość: dj majki "Gazeta" ujawnia je pierwsza? sprawdzcie glos.com! IP: 193.151.38.* 04.02.05, 12:20
          na GLOS.com (strona glosu wlkp) jest przynajmniej mapka.
          • redakcja_poznan Re: "Gazeta" ujawnia je pierwsza? sprawdzcie glos 04.02.05, 13:13
            Tak. Jako pierwsza. O godz. 24 artykuł był na stronie www.gazeta.pl/poznan
            • Gość: borsuk135 Re: "Gazeta" ujawnia je pierwsza? sprawdzcie glos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 13:35
              ale ja juz wczoraj już o 18.30 przeczytałem tę informację na www.glos.com. poza
              tym na stronach głosu znalazlem mapkę, dzięki której mozna zrozumiec o co w tym
              wszystkim chodzi
              • Gość: borsuk135 Re: "Gazeta" ujawnia je pierwsza? sprawdzcie glos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 13:56
                a poza tym wandetke to salceson jakich mało - akcja "dziennikarze to wędliny"
    • Gość: Techno-log Re: Megastrefa Parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 03:13
      1. Cytat ze "Szpitalu na peryferiach" o głupocie i pan Jerzy mówi Nawrocki nie
      ma problemu z parkowaniem bo się unosi.
      2. Proponuję pójść w propozycjach znacznie dalej od południa autostrada od
      wschodu Swarzędz itd. od północy Suchy Las itd. a od zachodu to już tylko chyba
      Berlin.
      3. Dlaczego realizuje się zawsze tylko najgłupsze pomysły????? doktorstwa
      Krychostwa itp. pseudo.
      4. Jedynym celem strefy poszerzonej jest opodatkowanie kierowców!!!!!!!! Tak
      ludzie o poglądach pseudoliberalnych obniżają podatki.
      5. Na ww. obszarze parkują głównie mieszkańcy i ludzie tam pracujący.
      6. Dalej to już szkoda palcy (palców) ..........................
      7. Głupota
    • Gość: dr huckenbush Nawrocki to KLAMCA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 04:41
      To co ten kretyn pisze, to stek klamstw. Dzis parkowalem przy dwoch rynkach:
      Wildeckim i Jezyckim. I co? Zero problemu. Miejsce sie znajdzie bez problemu. A
      dla przykladu ulice Szkolna, Wroclawska - mimo, ze jest tam strefa czerwona, to
      bardzo trudno znalezc miejsce do parkowania, czasem trzeba kilka razy sie w
      kolko krecic. Tak wiec w tej kwestii strefa ch*** daje. Do tego sprawa ponad
      100% zapelnienia miejsc parkingowych: czy ten debil mysli, ze jak wprowadzi
      platny parking, to nie beda ludzie parkowac na chodnikach czy trawnikach?
      Oczywiscie, ze tak. Bo strefa lub jej brak nie wplywa na parkowanie! Jak rok
      temu przez ponad miesiac nie bylo oplat za parkowanie, to tak samo ciezko jak
      teraz bylo znalezc miejsce do zaparkowania w okolicach Starego Rynku. Czyli jak
      widac, Nawrocki wypowiadajac sie dla GW po prostu klamal! Klamca, klamca, klamca!
      Ciekawe kiedy te smiecie z ZDMu do strefy wlacza Swarzedz, Suchy Las, Lubon i
      Przezmierowo...
      PRECZ Z ZDM. NIE PLACCIE ZA PARKOWANIE - DAJCIE ZAROBIC STACZOM!
      • Gość: Tomek Re: Nawrocki to KLAMCA,a dr huckenbush to złodziej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 07:24
        albo paser, skoro płaci "staczom" którzy okradają miasto z opłat parkingowych
        • Gość: dr huckenbush Re: Nawrocki to KLAMCA,a dr huckenbush to złodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 10:57
          Stacze nikogo nie okradaja - co jakis czas (niestety) musza wrzucic pieniadze do
          parkomatu. Ja nie jestem zlodziejem - ja nie daje sie okrasc!
    • Gość: Tomek Re: Megastrefa Parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 07:23
      Powiększyć strefe, zwłaszcza o Wilde, bo tam tramwaj nie może przejechać.
      Precz z blachosmrodami z ulic !!
      • Gość: KT4D Re: Megastrefa Parkowania IP: *.iu-bremen.de 04.02.05, 08:43
        Tylko niech do cholery wprowadza w calej strefie mozliwosc korzystania z
        komunikacji miejskiej. Ten prosty system zaoszczedzi duzo czasu i zmniejszy ruch
        w miescie. Prosta zasada dzialania: parkomat drukowalby dwa takie swistki, jakie
        drukuje teraz. Jeden swistek wkladamy za szybe auta tak jak dzis, drugi wsadzamy
        do kieszeni i mozemy sie poruszac komunikacja po calej strefie do czasu, az sie
        on skonczy. Efekt: tysiace kierowcow nie bedzie juz musialo przestawiac
        samochodu z jednego miejsca w centrum na drugie - po prostu zostawi auto w
        zielonej strefie czy gdzies przed srodmiesciem i dalej tramwajem.

Ale zanim ZDM, MPK i rada miasta sie dogadaja co do takiego rozwiazania, to
        minie pewnie pol wieku...
        • Gość: dr huckenbush Re: Megastrefa Parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 10:58
          A po co? Wtedy miasto mniej zarobi, wiec cale powiekszanie strefy nie mialoby sensu.
      • Gość: dr huckenbush Re: Megastrefa Parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 10:58
        Osoby ktorych nie stac na zakup samochodu niech sie laskawie nie wypowiadaja.
    • vipunia bilety abonamentowe... 04.02.05, 07:36
      Nie wiem dokładnie jak to jest w Poznaniu, ale nie zauważam praktyczine WCALE
      biletów miesięcznych czy rocznych "wsadzonych" za szyby samochodów.
      Takie rozwiązanie funkcjonuje w Szczecinie i tam z kolei praktycznie w centrum
      co parkujący samochód to ma "abonament" za szybą, a nie bilecik jednorazowego
      użytku.
      Nie czarujmy się ile osób unika zapłacenia oplaty za postój w przypadku, gdy
      musi "tylko": wyskoczyć do banku, wrzucić listy do skrzynki, kupić chleb w
      sklepie itp. - po prostu czas jaki zająłby im na dojście do parkomatu i z
      powrotem łącznie jest dla niektórych za dlugi. W centrum spóźnieni ludzie nie
      raz wyskakują z samochodów i jeden do drugiego krzyczy "a opłata?" - "nie ma
      czasu!". Jestem świadkiem takich sytuacji praktycznie codziennie, gdyz pracuję
      w centrum.
      Jestem za jeszcze większym poszerzaniem strefy, ale też stworzeniem jak
      najlepszych rozwiązań płatniczych za to i rabatów w przypadku wykupienia
      miesięcznego czy rocznego abonamentu za postój w dowolnym punkcie - może być
      nawet zróżnicowany od strefy.

Pozdrawiam,
      • Gość: Tomek Re: bilety abonamentowe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 07:56
        W Poznaniu można na szczęście kupić karnety abonamentowe na określoną ilość
        dni, dla mieszkańców i pracowników na terenie strefy są zniżki
        www.zdm.poznan.pl/cennik.htm
        • vipunia Re: bilety abonamentowe... 04.02.05, 16:40
          aaa to już tłumaczy od razu zawrotną popularność biletów abonamentowych,
          Szczecin ma na 12m-cy opłatę 350 zł od pojazdu, a 175 jeśli ktoś mieszka w
          strefie.

Pozdrawiam,
          Iwona
      • Gość: lechita22 Re: bilety abonamentowe... IP: *.man.poznan.pl 04.02.05, 08:22
        niestety w Poznaniu służby parkingowe są tak szybkie, że czasem nie zdążysz
        nawet dojść do parkomatu, a już dostaniesz mandat, za brak biletu :) oczywiście
        parkingowego :)
      • Gość: KT4D Re: bilety abonamentowe... IP: *.iu-bremen.de 04.02.05, 08:50
        A to dlatego, ze w Poznaniu najwygodniejszym rozwiazaniem jest kupienie karty
        chipowej, zaladowanie 100zl i placenie nia za postoj. Niby to abonament, ale
        swistek za szyba wyglada tak samo.
        • Gość: Techno-log Re: bilety abonamentowe... IP: 80.48.251.* 04.02.05, 12:24
          Z prostych rachunków znanych ludziom letko wykształconym abonament wychodzi
          drożej niż opłata np w strefie c za goziny od 8-16 płacę 6x1 dziennie a przy
          abonamencie 8x1. Bóg zapłać.
    • Gość: StanislawMackowiak Czy to Miasto przyjazne ludziom???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 08:50
      No comment
    • Gość: Q Czas odrobić zaległości finansowe IP: 195.20.110.* 04.02.05, 09:06
      Cóż, jakoś trzeba odrobić tą kase jaka poszła bokiem, za Kulczykpark, grunty na
      Morasku czy kawałek stadionu Lecha przy forcie VIII, za który teraz miasto musi
      płacić dzierżawe.
      Skąd wziąć kase? Jak myślicie - skąd najłatwiej?
      Ano trza podnieść wszelkie opłaty - podatki (od nieruchomości, od psa, opłaty
      dla Geopozu,...) woda, ścieki, śmieci, parkowanie ... co tam jeszcze?
      No podpowiedzcie Sz.P.G....emu - wszak trzeba wspierać władze samorządowe i ich
      jakże intensywnych działaniach na rzecz lokalnej społeczności!!!
    • Gość: LukasK Plan utopijny: IP: *.crowley.pl 04.02.05, 09:20
      Niech zrobią taką komunikację publiczną, żeby nikt nie CHCIAŁ przyjeżdżać
      samochodem. Nawet za darmo.
      • wirmary Re: Plan utopijny: 04.02.05, 18:15
        vNaprawdę myślisz,że tu chodzi o miejsca do parkowania?Przeciez wszyscy
        wiedzą,że tu chodzi o DUŻĄ KASE !!!
    • Gość: zu Re: Megastrefa Parkowania IP: *.dalkia.poznan.pl 04.02.05, 09:56
      no to sie centrum wyludni, ludzie przestana przyjezdzac na zakupy na rynek
      jezycki, wildecki etc i pojada do hipermarketow gdzie nie trzeba placic za
      parkowanie. a centrum stanie sie jedynie ostoja biur bankow i innych urzedow
    • Gość: ice-t Re: Megastrefa Parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 10:48
      Niech zrobią strefę w całym mieście !! Banda kretynów!!! Pieprzenie że jest
      problem z parkowaniem raczej mnie nie przekonuje! Czy ci impotenci intelekualni
      nie zdają sobie sprawy że samochodów po prostu jest coraz więcej!
      • Gość: JaJo Re: Megastrefa Parkowania IP: *.ce.put.poznan.pl 04.02.05, 15:27
        > Niech zrobią strefę w całym mieście !! Banda kretynów!!! Pieprzenie że jest
        > problem z parkowaniem raczej mnie nie przekonuje! Czy ci impotenci
        > intelekualni nie zdają sobie sprawy że samochodów po prostu jest coraz więcej!
        Strefa jest właśnie potrzebna tam gdzie są kłopoty z parkowaniem - na
        peryferiach w wielu miejscach tych kłopotów nie ma. Poszerzenie strefy jest
        między innymi reakcją na wzrost liczby samochodów. Można pytać czy słusznie,
        ale niewątpliwie logicznie
    • Gość: jurij Re: Megastrefa Parkowania IP: *.crowley.pl 04.02.05, 10:53
      Mieszkam na Łazarzu i mam propozycję dla naszych włodarzy, niech zrobią strefę
      w całym Poznaniu i jeszcze przed centrami handlowymi (kogo to obchodzi czyj to
      teren) i podniosą stawkę o 100%, później niech ustanowią podatek od
      przejechanego kilometra i koloru pojazdu, a także ilości spalanego paliwa itd
      (nawet od ilości posiadanych kompletów kluczyków do pojazdu). Na samym końcu
      niech srobią zebranie i utopią się w kałuży bo to byłoby najlepsze rozwiązanie.
      Podczas wyborów głosujmy na młodych i bezpartyjnych bo te stare capy tylko
      patrzą jak nas wydoić z kasy i dać sobie podwyżki. Pozdrawiam
      wszystkich "forumowiczów"
    • Gość: vikka ale po co tam strefa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:33
      przecież tam i tak nikt nie parkuje(w trosce o samochód),więc szkoda $ na
      postawienie parkomatów;)
      • Gość: Q Re: ale po co tam strefa? IP: 195.20.110.* 04.02.05, 11:36
        A Siemens zaciera ręce.
        Coś dużo tego siemensa w Poznaniu - nie wydaje sie wam ?
        Tramwaje, sygnalizacje, prakomaty ....
        Ktoś z krewnych G...ego pracuje w Siemensie?
    • Gość: posener Re: Megastrefa Parkowania IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 12:43
      I znowu te urzędasy podwyższą sobie pensje z pieniędzy kierowców! A dziury w
      jezdniach jak są tak i pozostaną!
    • Gość: bb78 Re: Megastrefa Parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 13:31
      Banda złodziei. Opłaty za parkowanie w centrum to kolejny podatek od posiadania
      samochodu. Precz ze strefą! MPK nie jest żadną konkurencją dla samochodu
      prywatnego.

A potem wielkie żale, że ludzie się wyprowadzają pod Poznań, że centrum się
      wyludnia itp. itd.

A na samochody parkujące na chodnikach jest prosty sposób - należy tego
      zabronić. I niech Policja czy Straż Miejska zajmuje się tymi, którzy tego zakazu
      nie będą przestrzegać.
    • Gość: koko Re: Megastrefa Parkowania IP: *.ghnet.pl 04.02.05, 13:59
      oczywiście powinien być przetarg na operatora nowego terytorium gdyż w
      przeciwnym wypadku obecny operator uzyskałby nieuzasadnione korzyści w
      odniesieniu do zawartej umowy
      • redakcja_poznan Re: Megastrefa Parkowania 04.02.05, 14:16
        Ooops. Przepraszam. A mapka jest tutaj
        bi.gazeta.pl/im/2529/m2529744.jpg

• Gość: tytus Re: Megastrefa Parkowania IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 14:46
          Argumentacja miasta jest po prostu śmieszna. Bo mieszkańcy nie mogą zaparkowac
          przy rynku tym czy tamtym!! Przesuńmy sterfę, to nie będą mogli zaprkowac przy
          kolejnym rynku, i nastepnym. I tak aż do Śremu! Nonsens, absurd. Uczciwiej
          byłoby przyznać, że strefa ma po prostu wyciągnąć kolejne pieniądze z naszych
          kieszeni.
          Jawna kpina i skandal. Strefa juz dawno przestała mieć uzasadnienie. Miała
          ograniczać ruch w ścisłym centrum - co było jeszcze jakoś do uzasadnienia. Teraz
          ogranicza ruch w ogóle, czego uzasadnić się nie da. Panowie rajcy, opamiętajcie się!
          • Gość: off Re: Megastrefa Parkowania IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 14:49
            A dlaczego nie wprowadzic opłat od ludzi przyjeżdżających do centrum?? Przecież
            tez ich jest za dużo - trudno juz się chodzi po ulicach. Wszędzie tłok, ścisk, w
            sklepach kolejki - trzeba coś z tym zrobić.
            Niech spacer ulicami centrum będzie płatny! To ograniczy ten napływ narodu
    • Gość: JaJo Re: Megastrefa Parkowania IP: *.ce.put.poznan.pl 04.02.05, 15:46
      1. W okolicach ulicy Wrocławskiej Strefa źle działa bo osłowie w Sejmie
      uchwalili górny limit opłat (paradoksalnie obniżając opłaty podwyższyli
      podatki!). Cena powinna wynikać z zajętości miejsc - jest zapisane, że 10%
      miejsc powinno być niezajętych. Wystarczy przejść się po mieście by zobaczyć
      że w wielu miejscach cena jest za niska, a są też takie że jest za wysoka.
      2. Po wprowadzeniu strefy na Śniadeckich na okres MTP w czasie targów mogę
      znaleść miejsce do parkowania, poza targami mam kłopoty. Jestem za Strefą, ale
      robioną z głową. W sobotę mam kłopoty ze znalezieniem miejsca do parkowania w
      okolicach Kościuszki, w dni powszedni nie.
      3. Moja mama nie jeździ na Rynek Jeżycki w godzinach późnych rannych właśnie
      dlatego, że trudno znaleść miejsce do zaparkowania (tzw. legalne)
      4. Popieram rozliczanie pieniędzy ze Strefy - niech odpowiedni wykaz będzie na
      stronie www ZDMu
      5. Były postulaty od mieszkańców o rozszerzenie strefy z powodu kłopotów
      parkingowych
      6. Parkowanie w strefie jednoznaczne z biletem MPK - dobry pomysł
      7. Rozszerzenie Strefy do granic miasta proponowane przez niektórych
      forumowiczów - idiotyzm - w wielu miejscach Poznania nie ma kłopotów z
      parkowaniem lub dominuje parkowanie mieszkańców
      8. Prawdą jest, że sklep z bezpłatnym parkingiem przyciąga bardziej niż sklep z
      płatnym parkingiem, ale sklep z płatnym parkingiem przyciąga bardziej niż sklep
      przy którym nie można zaparkować (bo wszystkie miejsca zajęte)
      9. W opłatach za wjazd lub parkowanie chodzi o to żeby odblokować centrum dla
      bardziej efektywnych form przemieszczania się, takich jak piesi czy transport
      zbiorowy, a także zniechęcić do długich postojów (8 godzin) dając miejsce dla
      osób przyjeżdżających na krótko. Opodatkowanie pieszych wchodzących do
      centrum, proponowane przez forumowicza, to właśnie jest kretyńska propozycja -
      to nie Chiny!
      10. Jak to jest: kiedy płacę akcyzę lub winietę - to jest to podatek na drogi
      (pomijam że opodatkowany przez MF w wysokości 60%), natomiast jak kupuję bilet
      to jest to opłata/cena - a przecież z tego finansuje się utrzymanie dróg
      kolejowych - czy z tymi podatkami to nie jakaś liberalna nowomowa?
    • Gość: JaJo Re: Megastrefa Parkowania IP: *.ce.put.poznan.pl 04.02.05, 15:51
      I jeszcze 11. Oprócz obecnej metody opłacania powinno się dodać taką możliwość,
      że wkładam kartę, dostaję kwit że zapłaciłem i jak kończę pobyt w strefie to
      ponownie wkładam kartę, a automat mnie odpowiednio kasuje (jeżeli zapomnę, to
      płacę jakbym stał do końca dnia, na kwicie musi być numer umożliwiający straży
      sprawdzenie, czy już nie skończyłem płacić) - obecnie trzeba przewidzieć ile
      będzie się stało, a to nie zawsze jest łatwe
    • Gość: gośc Re: Megastrefa Parkowania IP: *.idea.pl 04.02.05, 16:05
      a może tak cały Poznań w strefie, ostatnio jak byłem przed M1 to musiałem
      parkować 150m od wejścia, jakby tam była strefa to pewnie udało by mi sie
      blizej, heheh idiotyzm, ale jest plus wszyscy zaczną jeżdzić rowerami - tylko
      znajac pomysłowość to też zaliczą rowery do opłat przecież mieszkamy w polsce tu
      wszystko jest mozliwe hehehehe
    • poznaniak85 popieram-Megastrefa Parkowania 04.02.05, 18:35
      Dlaczego ja mieszkając na terenie strefy mam płacić za to,że parkuje przed
      domem, martwić się czy znajdę miejsce w swoim sektorze i na dodatek naprawiać
      wciąż pourywane lucterka i anteny??? No a tacy mieszkańcy Łazarza czy Wildy
      mogą sobie parkować zadarmo!?TROCHĘ SPRAWIEDLIWOŚCI!!!!
      • Gość: georg Re: popieram-Megastrefa Parkowania IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 19:35
        Chodzi ci o sprawiedliwośc rozumianą po polsku, a nie po ludzku, tzn. jeśli ja
        mam przesrane, to niech i inni też mają. Gdybyś był normalnym człowiekiem, a nie
        Polakiem, domagałbyś się poprawy swego losu, a nie pogorszenia losu innych. W
        jakim kraju ja żyję!
      • Gość: JaJo Re: popieram-Megastrefa Parkowania IP: *.ce.put.poznan.pl 07.02.05, 15:08
        > Dlaczego ja mieszkając na terenie strefy mam płacić za to,że parkuje przed
        > domem, martwić się czy znajdę miejsce w swoim sektorze i na dodatek naprawiać
        > wciąż pourywane lucterka i anteny???
        Bo chcesz parkować na gruncie miejskim, a nie prywatnym. Jakoś nikt po kupnie
        telewizora nie rząda od spółdzielni zwiększenia metrażu jego mieszkania, ale
        miejsce dla własnego samochodu musi być. Ulice są naszą wspólną własnością i
        to my decydujemy co ma na nich być (razem, nie każdy z osobna). Jeżeli w Twoim
        sektorze nie ma miejsca, to rezultat działania naszych osłów i prezydenta Olka
        (wybory w tym roku), podobnie kwestie bezpieczeństwa samochodu. Natomiast
        polityka parkingowa to kwestia Rady Miasta i Prezydenta RG - wybory 2006.
        Mamy takich decydentów jakich wybraliśmy (razem)
    • Gość: niki Re: Megastrefa Parkowania IP: *.icpnet.pl 04.02.05, 18:41
      Świetny interes dla Siemensa. Kolejne setki parkometrów. Tak trzymać Panie
      Prezydencie. Ile miasto płaci obecnie Siemensowi za serwis. Ile naszych
      pieniędzy zostawionych za parkowanie zostaje dla miasta. Siemens - tranwaje,
      parkometry. Francuzi budują parking podziemny który da im pieniadze bodaj przez
      70 lat. Sztandarowa inwestycja Prezydenta - Aquapark nad Maltą - jeśli
      kiedykolwiek powstanie i tak Niemcy bedą mieli z tego kasę. Nasz Prezydent ma
      żyłke do interesów!
    • Gość: tur Re: Megastrefa Parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 19:52
      Nie wyśmiewajcie się z ZDM bo prawdziwym winowajcą
      są nasi urbaniści i ogólna polityka miasta.
      Duże miasto nie może mieć wąskich ulic, nie można budować
      nowych domów o 2 metry od krawężnika.
      Wszelkie firmy działające w centrum zobowiązać do zapewnienia
      miejsc parkingowych (garaże podziemne,piętrowe...) dla swoich
      pracowników i klientów.
    • mankut400 Radni bezradni... 05.02.05, 00:51
      ..nie potrafią nic wymyślić poza poszerzaniem poszerzonej, powiększonej,
      rozbudowanej i rozbuchanej strefy parkowania.
      A co tam se będziemy żałować - niech będzie strefa od Strzałkowa na wschodzie
      po Zbąszyń na Zachodzie !!!
      (a gdzie te obiecane ...naście lat temu parkingi P + R ????)
      • Gość: ylona Re: Radni bezradni... IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 14:11
        Strefa aż po Śrem!!!! Tam też się źle parkuje!!! Co za chory pomysł...
        • Gość: grafoman- pismak m Re: Radni bezradni... IP: *.com.pl / 83.16.2.* 05.02.05, 14:21
          Przestańmy kpić ze wszystkiego i wszystkich
          oczywiste jest , że chodzi tu wyłącznie o pieniądze - cóz juz w starozytności
          stwierdzono , że pieniądz nie śmierdzi pobierając stosowne opłaty
          w tej sprawie kierowcy wnoszą spore podatki wraz z paliwem , zrozumiałym jest
          wdrożenie strefyw ścisłym centrum , może warto ja jako piersi w kraju
          wprowadzić wna całym obszrze miasta zgodnie z ustawionymi znakami drogowymi Nie
          Mylić zielonych tablic ze znakami obszru zabudowanego , LECZ NALEŻY DOŁĄCZYC
          TABLICZKI NIEDOTYCZY RZEKI WARTY , JEZIORA MALTA I KILKU OTWARTYCH BASENÓW
          KĄPIELOWYCH
    • Gość: ciepły Re: Megastrefa Parkowania IP: *.icpnet.pl 05.02.05, 17:30
      Strefa - tak, ale tylko wokół Starego Rynku i w ścisłym centrum. Nawet obecna
      jest za duża - po co ja jeszcze poszerzać?
      • Gość: JaJo Re: Megastrefa Parkowania IP: *.ce.put.poznan.pl 07.02.05, 15:12
        > Strefa - tak, ale tylko wokół Starego Rynku i w ścisłym centrum. Nawet obecna
        > jest za duża - po co ja jeszcze poszerzać?
        Bo są kłopoty z parkowaniem.
        A a'propos podatków to podziękujmy naszemu Zarządowi i Parlamentowi, dzięki
        których nieudolności i indolencji opłaty za parkowanie przestały być (w
        niektórych obszarach) regulatorem. W ten sposób osłowie obniżając opłaty za
        parkowanie podwyższyli podatki, bo na Wrocławskiej opłata przestała zapewniać
        możliwość zaparkowania, stała się więc podatkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka