IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 20:25
ktoś tu kiedyś marudził, że Wrocław to Niemieckie miasto... a Posen nie ?
Max Berg mówi Wam to coś czy architektura sie slabo interesujecie
(probowalem z polskimi literkami ale nie mam do nich cierpliwosci)
Obserwuj wątek
    • Gość: Lechita Re: POSEN IP: *.icom.ca 24.05.01, 20:42
      Gość portalu: wroclawi napisał(a):

> ktoś tu kiedyś marudził, że Wrocław to Niemieckie miasto... a Posen nie ?
      > Max Berg mówi Wam to coś czy architektura sie slabo interesujecie
      > (probowalem z polskimi literkami ale nie mam do nich cierpliwosci)

Sluchaj wroclawski chamie, poczytaj sobie o Poznaniu i historii tego miasta.
      Poznan byl miastem niemieckim przez 120 lat. Wasz Breslau przez ok 700. We
      wroclawiu nie ma polskich zabytkow. No moze jest ich troche, ale MALO. Wogole o
      co ci chodzi z tym Bergiem? Oszolom chcial zbudowac wiezwiec na wszym brzydkim
      rynku. Jesli na waszym brudnym slasku tak kochacie niemcow to nazywajcie swoje
      miasto po niemiecku, ale od Poznania lepiej sie odwal.

• Gość: wroclawi Re: POSEN IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 23:12
        heheh wiedzialem, ze sie odezwiesz...
        pczywiscie to POSEN to prowokacja

ja sie ciesze, ze Wroclaw to byl kiedys Breslau
        xenofobia lechito ?
        • Gość: Lechita Re: POSEN IP: *.icom.ca 24.05.01, 23:46

> heheh wiedzialem, ze sie odezwiesz...
          > pczywiscie to POSEN to prowokacja
          >
          > ja sie ciesze, ze Wroclaw to byl kiedys Breslau
          > xenofobia lechito ?

Zadna ksenofobia tylko inna historia. Was nikt nie germanizowal bo wy byliscie
          niemcami. Tzn byli mieszkancy Breslau. Dla naplywowych jest to "fajna historia"
          multietnicznego Breslau. Dla nas, Wielkopolan, historia jest inna. Po pierwsze
          wiekszosc mieszkancow Poznania i Wielkopolski to rdzenna ludnosc ktora mieszka w
          tym miescie od wielu pokolen. Zawsze Poznan byl silnie zwiazany z Polska, a czas
          okupacji to walka o nasza kulture i jezyk z Bismarckiem.

• Gość: reinhard Re: POSEN IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 22:27
            lechito, lechito,
            powinienesz troche sie znac na rodzimej historii, skoro jestes takim patriota.
            Wiec obecni Polacy we Wroclawiu to ogolnie rzecz biorac przesiedlency ze Lwowa
            i zadni Niemcy. Ci wiec byli wysiedleni.

• Gość: wroclawi Re: POSEN IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 23:14
        MAx Berg zaprojektowal w Poznaniu zaj* wierze cisnien bodajrze
        • Gość: Lechita Re: POSEN IP: *.icom.ca 24.05.01, 23:51

> MAx Berg zaprojektowal w Poznaniu zaj* wierze cisnien bodajrze

Nadal nie wiem o co ci chodzi z tym Bergiem. Chcesz udowodnic ze Poznan jest
          mniej polski niz Wroclaw bo Berg cos projektowal w Poznaniu? Cale stare miasto,
          najcenniejsze zabytki sa polskie. Jasne ze sa w Poznaniu niemieckie zabytki
          (Zamek) ale zdecydowanie jest ich mniej. Nawet najbardziej polskie zabytki w
          Wroclawiu sa mniej cenne niz w Poznaniu. Np. nasza katedra. Wasza starowka jest
          niemiecka i mlodsza niz nasza. Nasza jest polska.
          • Gość: Tubik Re: POSEN IP: *.ci.pwr.wroc.pl 25.05.01, 07:49
            Jak czytam to co piszesz to zastanawiam się czy nie powinieneś udać się do
            psychiatry. Jakimś pieprzonym narodowcem jesteś czy co?
            • Gość: Lechita Re: POSEN IP: *.icom.ca 25.05.01, 08:32
              Gość portalu: Tubik napisał(a):

> Jak czytam to co piszesz to zastanawiam się czy nie powinieneś udać się do
              > psychiatry. Jakimś pieprzonym narodowcem jesteś czy co?

Morda szkopie.

• Gość: Widok 9 Re: Do Lechity IP: 195.117.228.* 25.05.01, 09:46
                Twoja dyskusja z Wrockiem pozwala mi poprawić Twoje notowania. Twoje
                rozumowanie nt. polskości Poznania jest bardzo logiczne i prawidłowe. Tym razem
                pozdrawiam.
                • Gość: Lechita Re: Do Lechity IP: *.icom.ca 25.05.01, 10:04
                  Gość portalu: Widok 9 napisał(a):

> Twoja dyskusja z Wrockiem pozwala mi poprawić Twoje notowania. Twoje
                  > rozumowanie nt. polskości Poznania jest bardzo logiczne i prawidłowe. Tym razem
                  >
                  > pozdrawiam.

Nie wiem czy ty sobie zartujesz czy nie ale powiem tylko ze czlowiek z wroclawia
                  nigdy nie zrozumie co to znaczy germanizacja. Oni sobie poprostu przyjechali do
                  niemieckiego miasta, a teraz zachwycaja sie multietniczna historia tego miasta.
                  Nie sa w stanie pojac tego co my rozumiemy, bo nie sa juz Lwowianami, i nie maja
                  korzeni we Wroclawiu. Dlatego dla nich Breslau czy Posen to tylko takie zabawne
                  nazwy. Dla nas, Wielkopolan, historia to cos innego. My przez 1000 lat musielismy
                  bronic tego co nasze. 120 lat zaborow, walka z Bismarckiem i Prusakami o nasz
                  jezyk, kulture, nasza ziemie. To jest dla nas historia, historia naszych przodkow
                  na tej ziemi. Czy jestem narodowcem, jak nazwal mnie ten wroclawski debil? TAK!
                  Jestem. Ale jaki Poznaniak, jesli zna historie swojego regionu nie jest
                  narodowcem? Jaki Poznaniak da sie nazwac szkopem? Albo swoje miasto Posenem?
                  Jesli kocha ten region, to miasto i szanuje swoich pradziadow napewno nie pozwoli
                  sobie pluc w twarz. A wroclawi naplul MI w twarz i naplul innym Poznaniakom w
                  twarz. Nie po to moi przodkowie walczyli z prusakami zebym teraz obojetnie
                  patrzyl jak ktos tak ich obraza. Gdyby moi przodkowie byli z kres to moze inaczej
                  bym do tego podchodzil.

• Gość: Warschau Re: Do Lechity IP: *.matrix.pl 25.05.01, 10:26
                    Przeciez już nie jesteś Poznaniakiem! I znów zaczynasz ze swoimi ordynarnymi
                    odzywkami!
                    Ile Ty masz lat? 16?
                    Czy może więcej ale jesteś multiidiotą?
                    • Gość: Lechita Re: Do Lechity IP: *.icom.ca 25.05.01, 10:38
                      Gość portalu: Warschau napisał(a):

> Przeciez już nie jesteś Poznaniakiem! I znów zaczynasz ze swoimi ordynarnymi
                      > odzywkami!
                      > Ile Ty masz lat? 16?
                      > Czy może więcej ale jesteś multiidiotą?

Masz facet jakies kompleksy? Nie jestem Poznaniakiem? A kim jestem? A moze
                      Chopin, Mickiewicz czy Norwid tez nie byli Polakami? W koncu wyjechali z Polski.
                      I jaka jest roznica miedzi nimi a mna? Ten gosciu Chopin, to chyba jakis francuz
                      no nie? Wasze lotnisko trzeba bylo jakos inaczej nazwac. Nie bylo innego
                      warszawiaka godnego takiego zaszczytu? Pomysl palancie zanim cos napiszesz bo
                      tylko ty mi wytykasz ze nie mieszkam w Polsce. Nikomu innemu to nie przeszkadza.
                      A co tymi holendrami, twoimi znajomymi? Tez im wmawiasz ze nie sa Polakami?
                    • Gość: Lechita Re: Do Lechity IP: *.icom.ca 25.05.01, 10:41

> Przeciez już nie jesteś Poznaniakiem! I znów zaczynasz ze swoimi ordynarnymi
                      > odzywkami!
                      > Ile Ty masz lat? 16?
                      > Czy może więcej ale jesteś multiidiotą?

Jakie ordynarne odzywki? Czy ty jak widzisz moja ksywke to juz nie czytasz czego
                      napisalem? Widok 9 napisal ze mam u jego "+", a wiesz jak on mnie lubi, za ten
                      post. Chyba jestes jakis nienormalny.

• Gość: Warschau Re: Do Lechity IP: *.matrix.pl 25.05.01, 10:53
                        Kto tu jest nienormalny? Kto wyzywa ludzi? Nawet nie masz odwagi napisać ile
                        masz lat? Wstydzisz się swojej wrodzonej głupoty?
                        Widok 9 dał Ci "+", bo z różnicą między Wrocławiem a Poznaniem masz rację. I ja
                        też daję Ci "+".
                        Ale sposób w jaki chamsko najeżdżasz na swoich oportunistów i Warszawę daje Ci
                        taaaakiego "-".
                        I nie dziw się, że mam (i nie tylko ja) takie a nie inne zdanie o Twojej
                        boskiej w swej głupocie i chamstwie osobie.
                        Pozdrów ode mnie renifery u eskimosów kanadyjskich!
                        • Gość: T Warschau do słownika! IP: 212.160.130.* 28.05.01, 16:30

> Kto tu jest nienormalny? Kto wyzywa ludzi? Nawet nie masz odwagi napisać ile
                          > masz lat? Wstydzisz się swojej wrodzonej głupoty?
                          > Widok 9 dał Ci "+", bo z różnicą między Wrocławiem a Poznaniem masz rację. I ja
                          >
                          > też daję Ci "+".
                          > Ale sposób w jaki chamsko najeżdżasz na swoich oportunistów i Warszawę daje Ci
                          > taaaakiego "-".
                          > I nie dziw się, że mam (i nie tylko ja) takie a nie inne zdanie o Twojej
                          > boskiej w swej głupocie i chamstwie osobie.
                          > Pozdrów ode mnie renifery u eskimosów kanadyjskich!

Warschau, sprawdz w słowniku, co znaczy słowo oportunista. Będziesz zaskoczony.

• Gość: Widok 9 Re: Do Lechity IP: 195.117.228.* 25.05.01, 10:26
                    Nie żartuję, masz u mnie "+". Ja tez kocham swoje miasto (Warszawa) a
                    jednoczesnie nigdy nie powiem złego słowa na ine polskie miasta i wioski. Taki
                    ze mnie warszawiak o propolskiej świadomości. I jeżeli gdzieś czytam, że Śląsk
                    chce być niemiecki, a Wrocław to Breslau- to dochodzę do wniosku, że jednak
                    zawsze idotę się znajdzie, nie wysilając się zupełnie.
                    Pozdrawiam.
                    PS
                    Zwróć uwagę, że nikt złego słowa nie pisze o Olsztynie, Białymstoku, Lublinie
                    czy Zamościu. Prawda, jacy to ,co niektórzy zaślepieni swoją rolą w Państwie?
                  • Gość: wroclawi Hey Lechito IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 22:00
                    Masz niezle pod czaszka...
                    pokolenie pamietajace jeszcze wojne powoli wymiera.
                    nie ma juz niemieckiego wroclawia (breslau)
                    tylko polskie miasto Wroclaw
                    a juz za kilka lat europejskie...

co do niemieckich zabytkow w Poznaniu to jest ich bardzo duzo. Zainteresuj sie
                    historia swojego miasta (Max Berg to bardzo znany niemiecki architekt - dzialal
                    m.in. we Wroclawiu, Berlinie i Poznaniu) ! i nie sadze by katedra wroclawska
                    byla architektonicznie gorsza od poznanskiej -> wrecz nie ma co porownywac ani
                    jednego wroclawskiego gotyckiego (czyli polskiego) kosciola z jakimkolwiek
                    poznanskim wypierdkiem (30 metrow wysokosci nawy to max)
                    • Gość: Lechita Re: Hey Lechito IP: *.icom.ca 25.05.01, 23:31

> Masz niezle pod czaszka...
                      > pokolenie pamietajace jeszcze wojne powoli wymiera.
                      > nie ma juz niemieckiego wroclawia (breslau)
                      > tylko polskie miasto Wroclaw
                      > a juz za kilka lat europejskie...
                      >
                      > co do niemieckich zabytkow w Poznaniu to jest ich bardzo duzo. Zainteresuj sie
                      > historia swojego miasta (Max Berg to bardzo znany niemiecki architekt - dzialal
                      >
                      > m.in. we Wroclawiu, Berlinie i Poznaniu) ! i nie sadze by katedra wroclawska
                      > byla architektonicznie gorsza od poznanskiej -> wrecz nie ma co porownywac a
                      > ni
                      > jednego wroclawskiego gotyckiego (czyli polskiego) kosciola z jakimkolwiek
                      > poznanskim wypierdkiem (30 metrow wysokosci nawy to max)

Widziales poznanskie barokowe koscioly? Fara to taka klasa jakiej u was nie me,
                      nie bylo i nigdy nie bedzie. A co do katedry, poznanska katedra jest MATKA
                      polskich katedr. Byla pierwsza, tam byl chrzest. Wasza gdyby nawet byla 3 razy
                      wieksza nie jest w stanie naszej dorownac. Nie wiem czy wasze koscioly sa wyzsze,
                      ale wiem ze nasze sa starsze.

Katedra to pierwsza w POlsce, powstala w 968r.
                      Obok katedry - kosciol NMP z 1431-48 roku. Palac arcybiskupi z XV wieku.
                      Fara - barokowy kosciol najwyzszej klasy. Nie ma takiego nigdzie w Polsce.
                      Kosciol Bernardynow z 1473, byl gotycki ale przebudowano go na barok w XVIII
                      wieku.
                      Kosciol Bozego Ciala, fundowany przez Wladyslawa Jagielle.
                      Jest tez w Poznaniu, prawobrzeznym niedaleko Srodki, jeden z PIERWSZYCH BUDOWLI Z
                      CEGLY, romanski kosciol Sw. Jana Jerozolimskiego z XII wieku.
                      Koscil sm Malgorzaty to wiek XIII
                      Kosciol sw. Wojciecha z XIII wieku
                      Nie bede tu wymienial wszystkich zabytkow, ale polskich my mamy zdecydowanie
                      wiecej niz wy.
                      Nawet tzw, niemieckie zabytki, te co powstaly w XIX wieku sa polskie.
                      Budynek Bazaru na placu wolnosci byl zbudowany z inicjatywy Karola
                      Marcinkowskiego.
                      Biblioteka raczynskich. Raczynscy tez dali Poznaniowi pierwsze wodociagi.
                      Teatr Polski, fundowany przez Polakow i projektowany przez Stanislawa
                      Hebanowskiego.

Oczywiscie sa niemieckie budowle i tego nikt nie kryje. Ale wiekszosc poznanskich
                      zabytkow sa polskie
                      • Gość: wroclawi Re: Hey Lechito IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.01, 20:29
                        widac, ze malo wiesz o Wroclawiu (i chyba tu nigdy nie byles)
                        Katedra Wroclawska tez ma IX wieczny rodowod - jesli bedziesz we Wroclawiu
                        zapraszam do podziemi Katedry

kosciol farny Poznanski jest bardzo piekny - zwlaszcza w srodku bo na zewnatrz
                        wyglada oblesnie --> klucilbym sie jednak czy jest to najpiekniejsze barokowe
                        dzielo w Polsce. Zapraszam do kosciola sw. Krzyza i Uniwersytetu Wroclawskiego
                        a tak w ogole to na Dolny Slask i Krzeszow.

a reszta zabytkow... polecam kosciol sw. Elzbiety z ogromna wierza (96m.),
                        kosc. Sw. Doroty - Polsko-Czeski kosciol z najwiekszym dachem w Polsce i w
                        ogole... co tu duzo mowic !

wiekszosc znajdziesz na stronie:
                        http://strony.poland.com/wro

albo

http://travel.to/wroclaw
                        • Gość: Lechita Re: Hey Lechito IP: *.icom.ca 28.05.01, 22:14

> widac, ze malo wiesz o Wroclawiu (i chyba tu nigdy nie byles)
                          > Katedra Wroclawska tez ma IX wieczny rodowod - jesli bedziesz we Wroclawiu
                          > zapraszam do podziemi Katedry

We Wroclawiu bylem. Katedra poznanska jest matka polskich katedr. Wroclawsla moze
                          i ma swoj IX wieczny rodowod, ale nie polski tylko czeski. Wlasnie poznanska jest
                          ta pierwsza bo w Poznaniu byl chrzest Polski, tu sie zaczela cala przygoda z
                          chrzescijanstwem i ta byla pierwsza. Katedra wroclawska byla ufundowana przez
                          Chrobrego w 1000r. Nie wiem co tam stalo przed Chrobrym, faktem jest ze wasza
                          katedra jest mlodsza od naszej. Ale nasza byla ta pierwsza, co znakomicie
                          udowadnia fakt ze Mieszko I i Chrobry wlasnie tu byli pochowani.
                          >
                          > kosciol farny Poznanski jest bardzo piekny - zwlaszcza w srodku bo na zewnatrz
                          > wyglada oblesnie -->

Dawno go nie widziales. Fakt, od zewnatrz nie jest super efektowny, ale nie o to
                          chodzi. Kosciol farny wcale nie jest oblesny. Jest bardzo ladny od zewntarz. Ale
                          wnetrze nie ma sobie rownych.

klucilbym sie jednak czy jest to najpiekniejsze barokow
                          > e
                          > dzielo w Polsce. Zapraszam do kosciola sw. Krzyza i Uniwersytetu Wroclawskiego
                          > a tak w ogole to na Dolny Slask i Krzeszow.
                          >

Poznan ma bardzo duzo naprawde pieknych barokowych kosciolow. Perelka barokowa
                          jest tez kosciol w Owinskach pod Poznaniem.

> a reszta zabytkow... polecam kosciol sw. Elzbiety z ogromna wierza (96m.),
                          > kosc. Sw. Doroty - Polsko-Czeski kosciol z najwiekszym dachem w Polsce i w
                          > ogole... co tu duzo mowic !

Nie ma co mowic. Poznanskie zabytki sa ladniejsze i cenniejsze.
                          >
                          > wiekszosc znajdziesz na stronie:
                          > http://strony.poland.com/wro
                          >
                          > albo
                          >
                          > http://travel.to/wroclaw

• Gość: wroclawi ;-) IP: 217.99.224.* 28.05.01, 20:31
                        Gość portalu: Lechita napisał(a):
                        > Nawet tzw, niemieckie zabytki, te co powstaly w XIX wieku sa polskie.

co znaczy tzw. ?
                        • Gość: Lechita Re: ;-) IP: *.icom.ca 28.05.01, 22:16

> Gość portalu: Lechita napisał(a):
                          > > Nawet tzw, niemieckie zabytki, te co powstaly w XIX wieku sa polskie.
                          >
                          >
                          > co znaczy tzw. ?

mialo byc te. Literowka. C
                          • Gość: Edi Re: ;-) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 00:14
                            Spi.....j do Kanady buraku!!!
                          • Gość: Kosa Do Wroclawi IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 01:53
                            Nie wypisuj tutaj bzdur, koleś. Max Berg wcale nie zaprojektował w Poznaniu
                            wieży ciśnien, tylko Hans Poelzig - skądinąd Ci znany. Wieża ciśnień zwana
                            Wieża Górnośląska była głównym obiektem wystawy wschodnioniemieckiej. Jak nie
                            wierzysz, to poczytaj "Architektura Poznania 1890-1918", J.Skuratowicz.
                            A tak w ogole, to środowisko wrocławskie miało mały wpływ na architekturę, gdyz
                            Poznań wzorował się raczej na Berlinie niż na ogarniętym ostfluchtem Breslau.
                            Główni architekci to Schwesten, Litmann, Johow i Polak Roger Sławski.
                            A jeżeli chodzi o Poznań jako niemieckie miasto, to pamiętaj że Polacy tu
                            zawsze byli większością i widać to w architekturze. A Wrocław w czasach
                            niemieckich to było porządne miasto, a teraz to jest polski syf.
                            I nawet nie porównuj poznańskiej katedry z ta waszą ponurą.
                            • Gość: wroclawi Re: Do Wroclawi IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 09:28
                              przyznaje racje !!!
                              pomylka i to straszna... ;-(
                              wlasnie o ta wierze mi chodzilo!

ale co do katedry to mysle, ze nie ma co porownywac
                              • Gość: Lechita Re: Do Wroclawi IP: *.icom.ca 29.05.01, 09:50

> przyznaje racje !!!
                                > pomylka i to straszna... ;-(
                                > wlasnie o ta wierze mi chodzilo!
                                >
                                >
                                > ale co do katedry to mysle, ze nie ma co porownywac

No widzisz? Przez ciebie stracilem 15 minut czasy szukajac info o jakims
                                projekcie Berga w Poznaniu. Czas kompletnie stracony. A co do katedr, poznanska
                                jest matka polskich katedr, ta pierwsza i najwazniejsza (tu byl chrzest). Jest
                                starsza niz ta w Gnieznie, Wroclawiu czy Krakowie.

• Gość: Warschau Re: Do Wroclawi IP: *.matrix.pl 29.05.01, 09:51
                                  A kim była Twoja matka?
                                • Gość: wroclawi Re: Do Wroclawi IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 29.05.01, 22:28
                                  ale oboje to niemcy...
                                  tu nie chodzilo o konkretne nazwisko ale narodowosc
                                  post kierowalem do ciebie - jestes glupim xenofobem i uwazasz, ze mieszkasz w
                                  100% w polskim poznaniu a to gowno prawda... pogodz sie z tym, ze nie ma 100%
                                  polakow i 100% polskich miast
                                  kazdy ma jakies korzenie jedni ruskie, inni czeskie niektorzy zydowskie,
                                  niektorzy ukrainskie... po co sie tym tak podniecac ?

BRESLAU i POSEN 2 zajebiste miasta
      • Gość: koala Lechita Ty jestes chory... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 12:57
        Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Gość portalu: wroclawi napisał(a):
        >
        > > ktoś tu kiedyś marudził, że Wrocław to Niemieckie
        miasto... a Posen nie ?
        > > Max Berg mówi Wam to coś czy architektura sie slabo
        interesujecie
        > > (probowalem z polskimi literkami ale nie mam do nich
        cierpliwosci)
        >
        > Sluchaj wroclawski chamie, poczytaj sobie o Poznaniu i
        historii tego miasta.
        > Poznan byl miastem niemieckim przez 120 lat. Wasz
        Breslau przez ok 700. We
        > wroclawiu nie ma polskich zabytkow. No moze jest ich
        troche, ale MALO. Wogole o
        >
        > co ci chodzi z tym Bergiem? Oszolom chcial zbudowac
        wiezwiec na wszym brzydkim
        > rynku. Jesli na waszym brudnym slasku tak kochacie
        niemcow to nazywajcie swoje
        > miasto po niemiecku, ale od Poznania lepiej sie odwal.

dokladnie tylko to chcialem powiedziec...jestes chory.
        idz sie lecz
        >

• Gość: Zuziu Rozsadzanie Polski od srodka IP: *.tnt3.det5.da.uu.net 02.06.01, 05:12
      To "forum" antypolskiego szmatlawca jakim jest Gazeta Wyborcza jest niczym
      innym jak proba wywolania wielkiego konfliktu w Polsce !

Na polsko-jezycznym internecie NIE MA tak ochydnego ANTYPOLSKIEGO „forum” jak
      to dziadostwo.

Prosze przejzec WSZYSTKE kategorie tego judaszo - michnikowego "forum" i
      zobaczycie ile jest zaczetych tematow postow przez antypolskich RWIZJONISTOW,
      ktorych wyraznym CELEM jest wzniecenie postaw extremalnych czy zwyklej
      awantury lub klutni miedzy lokalnym patriotyzmem regionam, miastami, roznymi
      mniejszosciami narodowymi, religiami, orientacja polityczna itp.

Przeciez tematy „POSEN”, „BRESLAW” i temu podobne maja popychac do duchowj
      patologi, pozbawic poczucia tozsamosci, odciac od korzeni panstwowosci oraz byc
      szpikulcem rozkluwajacym dawno zaleczone rany tysiacletniej histori walki o
      polskosc plemion slowianskich na Ziemi Wielkopolskiej i Slaskiej.

WIODACE uniwersytety w USA sponsorowane POTEZNYMI pieniedzmi przez „pewne”
      organizacje „harytatywne” napedzaja INTESYWNE badania „historyczne” ktore,
      maja na celu dokonac DYSTRUKCJI obecnego porzadku swiata. SFABRYKOWANIE „nowej
      histori” Polski, Europy i Swiata oraz WMOTOWANIE bez historycznego
      uzasadnienia rozproszonego „pewnego narodu” po calym swiecie NIEOBECNEGO przez
      tysice lat w tworzeniu kultury cywilizacji do okresu XX wieku.

Pewne mniejszosci narodowe w USA w 85% obecnie kontroluja zasoby ekonomiczne
      tego kraju i poprzez ta wladze maja bezwgledny wplyw na tzw. „nowe” badania
      historyczne, tworzenia nowych GROZNYCH falszywych doktryn, ktore MOGA
      przewrocic swiat do gory nogami.

Chwilowi wladcy zawsze i wszedzie usilowali zmieniac historie,
      wprowadzec „nowe” KRYTERIA OCENY tego co jest poprawne i nie poprawne TAK aby,
      aby ZAPEWNIC swoim elitom wladzy utrzymanie sie przy tej wladzy.

Cala europejska tradycje kulturowa, cala europejske cywilizacje i oczywiscie
      cala HISTORIA Europy a zwlaszcza Polski MUSI abdykowac, albo radykalnie sie
      zmienic tak aby PASOWAC do nowych ideologi nowych elit wladzy.

W dyskusji pojawil sie termin tzw. „xenophobi” ktory ma byc MACZUGA do
      druzgotania wszelkiego politycznego , moralnego i duchowego oporu wobec nowej
      PELZAJACEJ rewolucji globalnej holocaustycznej indoctrynacji. (obok 100%
      upolityczninego terminu tzw. antysemityzmu)

W USA nowa metoda i zasadniczym kryterium oceny (lustracji) przydatnosci do
      sprawowania w urzedach wladzy jest „stosunek do Zydow i tzw. ideologi
      holocaustu”. W USA rosna cale zastepy malo przydatnych antysemitow, ktorzy nie
      przeszli przez „nowe” KRYTERIUM lustracji.
      Niemcy, Arabi, Polacy itd. w USA to element podejrzany dla obecnych wladcow-
      lustlatprow. Polonusow najwieksza SMIERTELNA wina w tym wgledzie
      jest „chorobliwy” OPOR do akceptacji „nowej” amerykanskiej i polskiej histori
      oraz pomawiania zydowskie jako polakow-mordercow.

Taka jest formula „nowej” PELZAJACEJ politycznej „demokracji” w USA.

Historie Polski trzeba wg. wielu „amerykanskich profesorow ” i wolnomurarskich
      myslicieli WDEPTAC W ZIEMIE i wprowadzic „nowa” historie i take KRYTERIA oceny
      miejsc i zdazen z przeszlosci, ktore beda kreowac nowa globalistyczna wladze i
      jej „historycznie” uzasadnione przywileje.

To „forum” jest dobrze MANIPULOWANYM instrumentem w ortdoxyjno-bydleco
      sadystycznej propagandzie politycznej globalizmu.

Przyjzyjcie sie dobrze kto wipisuje nowe tematy postow: REWIZONISTYCZNYCH i
      godzaca w POLSKA racje stanu i polska tradycji kulturowychi historyczna.
      Przyjzyjcie sie, jesli wogole warto na to tracic czas, aby sprawdzac jak
      IDENTYFIKUJA sie z Polska ci skorwiele, ktorzy wprowadzili do „forum” nowe
      BULWERSUJACE „tematy” do dyskusji i wyczytac „miedzy wierszami” jak sie
      odnosza do drugiej ojczyzny lub chociazby Polski jako kraju prawnego
      obywatelstwa i stalego zamieszkania ?

Aby wprowadzic w zycie w Polsce tokie globalistyczne indoktrynacje, najlepiej
      SKLUCIC narod i ROZERWAC ten narod OD SRODKA w mysl zasady: DZIEL i RZADZ.

• Gość: Kosa Re: Rozsadzanie Polski od srodka IP: 150.254.98.* 02.06.01, 09:46
        Ale ty jestes smieszny - POLSKA Z ODDALI
      • Gość: OJEJ!!! Re: Rozsadzanie Polski od srodka IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.01, 04:26
        Czy ten facet mysli to na powaznie, czy on konsumuje narkotyki,
        albo spal ostatnie 50-100 lat i sie teraz obudzil ???

Co to za jezyk, co to za tok rozumowania ???
        Mozna kochac albo nie kochac Niemcow, Polakow, Zydow i innych,
        a starych i nowych zawilych tematow na tym polu jest pelno,
        ale tego kolege wypuscili akurat z muzeum !

"Racja stanu", "szpikulec", ......, spiski wolnomularzy, zydokomuna,
        tak, "rozsadza" mnie "od srodka" - jednoczesnie z przerazenia i ze smiechu.

A co koledzy internauci na ten dziwny fenomen ?
        • Gość: . Re: Rozsadzanie Polski od srodka IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 15:46
          Lechita potzrebuje ciebie
          chodz na strony antypolskie
          www.oberschlesien.de
          nacisnij mape
          i chodz na forum pierony
          widac to na dole po lewej stronie i tam zacznij neues thema
          pomoge ci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka