Dodaj do ulubionych

Malta Festival - początek końca

IP: *.spider.pl 26.06.03, 11:41
Jestem bardzo zawiedziony formułą w jakiej realizowany jest tegoroczny
festiwal. Kiedyś był to festiwal teatrów ulicznych, którego osią było jezioro
Malta i okolice. Widowiska plenerowe miały przyciągać ludzi na codzień nie
zaglądających do teatrów, uwielbiałem ten klimat poruszenia, a czasami
oburzenia w mieście, gdzie akcja teatralna rozpoczynała się za każdym rogiem.
Dziś niestety większość teatrów przeniosła się do zamkniętych sal, a za swe
przedstawienia żąda słonej opłaty (nawet 35 PLN), a Poznań niewiele się różni
od tego codziennego, zapyziałego miasta. Efekt jest taki, że festiwal zamyka
się w jakieś nieprzeniknionej skorupie, a to co jeszcze przyciąga do niego
ludzi to ta dwunastoletnia legenda i tradycja. Boję się, że Festival w tej
formule nie zagości na dłużej w naszym mieście.

Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Malta Festival - początek końca IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 12:11
      No niestety - nic dodac nic ujac, mozna sie z tym jedynie pogodzic i wszystko
      zrzucic na karb ewolucji. A jak wiadomo ewolucja w przypadku spoleczenst
      wczesniej czy pozniej prowadzi do komercalizacji...
    • Gość: Mig Re: Malta Festival - początek końca IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 12:17
      Zgadzam się w 100%. Pamiętam tą maltę sprzed lat. Pożary, wybuchy, uliczne
      pochody, tonący Titanic, Kleopatra kąpiąca się nago w mleku... To była
      rewelacja. Do teatru to ja mogę isć codziennie.
    • Gość: Phantom_pytek Re: Malta Festival - początek końca IP: *.wat.edu.pl 26.06.03, 12:54
      Absolutnie podzielam ! - Malta powinna byc ludyczno-surrealistyczna, "zyc na
      ulicy" i w plenerze Malty...Do tego, Poznan nie ma obecnie prawdziwego teatru
      dramatycznego i uchowaj Boze - komediowego !
      Poruszenie tej skostnialej spolecznosci przez widowisko plenerowe ma sens !
      A na dobry dramat i komedie na deskach - niestety nadal do Warszawy....
      • Gość: xeon Re: Malta Festival - początek końca IP: *.spider.pl 26.06.03, 15:03
        Cóż może Pan Merczyński przeczyta nasz wątek. Szkoda też, że Gazeta Wyborcza
        będąca patronem medialnym nie zauważa oczywistych różnic dzisiejszej Malty z tą
        sprzed lat i komplementuje ją ponad miarę.
        PS. Mogę się założyć, że koncert Ibrachima Ferrera z Buena Vista organizowany w
        Arenie (sic!) okaże się spektakularną klęską.

• Gość: VIPunia - Iwona Re: Malta Festival - początek końca IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 19:42
      Dokładnie.

Nie wiem czy w tym roku skorzystam z Festiwalu, nie mam na co dzień środków i
      ochoty przejść się do teatru, dlatego że nie przepadam za 'siedzeniem' w
      wygodnym krzesełku, a poza tym ciężko jest wyciągnąć znajomych na
      przedstawienie za 30 zł.

Ceniłam sobie zawsze 'Maltę' m.in. za to, że przechodząc ze znajomymi czy
      nawet samemu - człowiek na chwilkę przystanął i mógł zapomnieć o codzienności,
      obejrzeć coś ciekawego, czy nawet wziąć udział pośrednio w całym
      przedstawieniu... - na tym też polega uliczność tych teatrów...

a jak chodzili z kapelusikiem i zbierali to zawsze się wrzuciło parę groszy,
      bo wiadomo było za co :))

a teraz ??

patrzę na program i przykro się robi... :(
      • Gość: skandalman Re: Malta Festival - początek końca IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 20:55
        Miasto ( bezpośrednio i przez miejskie firmy- fundacja 750-lecia, centrum zamek
        itd.) dopłaca do festiwalu duże pieniądze, sponsorzy również, to skandal że
        kasują jeszcze za bilety
        • amicuspoznan Re: jestem bardzo zawiedziony nową formułą 26.06.03, 21:31
          może za rok decydenci powrócą do sprawdzonej formuły teatru otwartego,
          ulicznego , eksperymentalnego
          Tego skostniałego to naprawdę mamy dosyć.
          Mój Boże LOŻA SPONSORÓW w Teatrze Nowym.....oni sami powinni się pokazać na
          scenie -
          • Gość: xeon Re: jestem bardzo zawiedziony nową formułą IP: *.spider.pl 27.06.03, 08:57
            W tym roku napewno nie wybiorę się na Maltę(przepraszam na festiwal o takiej
            nazwie) ani razu. Żałuję, choć jak widzę, że Biuro Podróży za swoje
            żenujące "Świnopolis" żąda 5 PLN, to myślę sobie, że może warto Maltę
            zbojkotować
          • Gość: xeon Re: jestem bardzo zawiedziony nową formułą IP: *.spider.pl 27.06.03, 12:07
            Nie pozwólmy upaść tej imprezie!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: maziii Re: Malta Festival - początek końca IP: 195.95.19.* 27.06.03, 11:22
      Malta przestała już dawno być tym wspaniałym festiwalem teatrów ulicznych.
      Może w przyszłym roku zmieni nazwę na FESTIWAL TEATRÓW POKOJOWYCH czy
      PODWÓRKOWYCH. Najważniejszymi wydarzeniami są koncerty jak mówi sam dyrektor (a
      nie przedstawienia???), które pochłaniają ogromną część budrzetu festiwalowego.
      Dlaczego nie ma już tych ogromnych przedstawień plenerowych(brak pieniędzy czy
      chęci???).
      A najsmutniejsze jest zakłamanie mediów, które próbują jeszcze zrobić z tej
      doliny wielkie wydarzenie (zastanawiam się kogo właściwie oszukujemy.)
    • Gość: Arti Re: Malta Festival - początek końca IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 11:46
      Tak właśnie jest jak piszecie!!! Teraz na spektaklach (tych które jeszcze
      pozostały w plenerze) widać ludzi którzy czekają że może na tym kolejnym będzie
      to coś jak przed laty... ale niestety odeszły w zapomnienie spektakle z
      rozmachem. Kiedyś naprawdę nie było wiadomo gdzie iść, co wybrać, a teraz jest
      czas wolny, który trzeba sobie gospodarować w inny sposób-napewno nie na
      teatr :-(
      Pan Merczyński zapowiadał, że w tym roku wracają spektakle grane w plenerze i
      gdzie one są? Czyżby Alarm Theater czy Akademia Ruchu miały nimi być. Pozostaje
      tylko archiwum strony festiwalu i wspomnienia jak pare lat temu się działo !
    • Gość: artysta - antyopty Poznań - początek końca? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.03, 14:39
      Słuchajcie no cwaniaczki - malkontenci - 'prawdziwi poznaniacy' - jak czytam te
      wypociny to smutek mnie ogarnia. Tak jesteście zbulwersowani ceną za bilet 5
      zł??? A do kina za 20 zł zapieprzacie co tydzień! Wszystko chcecie za darmo,
      darmo, darmo - a co wy przez ostatnio rok zrobiliście żeby w tym buraczanym
      mieście istniała (przetrwała) kultura i sztuka??.Wybieracie w wyborach
      prymitywnych polityków, którzy rozwalają kasę na totalne pierdoły. Łazicie na
      jakieś skrajnie głupie, bezgustowne Parady miejskie - i wszystko jest cacy.
      Kryzys jest w całej Polsce i cieszcie się że wogóle możecie jeszCze czegoś
      niekomercyjnego doświadczyć. Jedźcie do Afganistanu - to zobaczycie jak może
      być ciężko i nudno na świecie. Jak widzę te niecierpliwe, pełne pretensji
      paniusie i panów podczas tegorocznej malty, to wszystkich natychmiast
      przywiązłbym do telewizora - niech paszą się programem TVN! Oczywiście nie
      twierdzę, że poziom artystyczny wszystkich przedstawień jest dobry, ale wiem
      też jaki GIGANTYCZNY wysiłek muszą włożyć artyści, żeby cokolwiek zrobić. W tym
      mieście nikt niczego nie zrobi za darmo, głupkowatego wózka nie można pożyczyć
      od firmy za darmo, bo każdy czeka na mamonę. Na artystów wszyscy patrzą z
      pretensją i politowaniem. Rzadko spotykamy się poprostu z życzliwością i chęcią
      pomocy.A my - o czym wy nie wiecie - prości ludkowie - też musimy czasem jeść.
      Mówicie z zawiścią o jakiś wielkich pieniądzach od sponsorów i instytucji - co
      za bzdura. Ja dopłacam do sztuki (choć nie mam już z czego). Spróbujcie coś -
      cokolwiek - sami zrobić, zorganizować - to was nauczy pokory i szacunku.
      Leniuchy!
      • Gość: olo Re: Poznań - początek końca? IP: *.tell.pl 27.06.03, 15:18
        Gość portalu: artysta - antyopty napisał(a):

> Słuchajcie no cwaniaczki - malkontenci - 'prawdziwi poznaniacy' - jak czytam
        te
        >
        > wypociny to smutek mnie ogarnia. Tak jesteście zbulwersowani ceną za bilet 5
        > zł??? A do kina za 20 zł zapieprzacie co tydzień!
        Do kina zapieprzamy co tydzień!!!!!
        Wszystko chcecie za darmo,
        > darmo, darmo
        za darmo!!! taka była pierwotna idea Festivalu MAlta
        - a co wy przez ostatnio rok zrobiliście żeby w tym buraczanym
        > mieście istniała (przetrwała) kultura i sztuka??
        Wlasnie obchodzimy 750 lecie, sa koncerty, jarmark, teetry w Starej Żeźni
        .Wybieracie w wyborach
        > prymitywnych polityków, którzy rozwalają kasę na totalne pierdoły.
        Jest demokracja, politykow wybiera większość, a podaj mi przykład rozwalania
        kasy!

Łazicie na
        > jakieś skrajnie głupie, bezgustowne Parady miejskie
        hmmmm, ciekawe dlaczego w paradzie braly udzial tłumy ludzi, których rynek nie
        byl w stanie pomieścic
        - i wszystko jest cacy.
        wlaściwie to prawie wszystko
        > Kryzys jest w całej Polsce i cieszcie się że wogóle możecie jeszCze czegoś
        > niekomercyjnego doświadczyć.
        Niekomercyjne jest cos czego nie robi sie dla pieniedzy
        Jedźcie do Afganistanu - to zobaczycie jak może
        > być ciężko i nudno na świecie.
        nie miałam okazji być w Afganistanie-wierzę Ci na slowo
        Jak widzę te niecierpliwe, pełne pretensji
        > paniusie i panów podczas tegorocznej malty, to wszystkich natychmiast
        > przywiązłbym do telewizora - niech paszą się programem TVN!
        Pretensje, zniecierpliwienie to reakcja (prawdziwa) na to czego doświadczają
        ludzie, jednym sie podoba drugim nie, gorzej jak niepodoba sie większości
        Oczywiście nie
        > twierdzę, że poziom artystyczny wszystkich przedstawień jest dobry, ale wiem
        > też jaki GIGANTYCZNY wysiłek muszą włożyć artyści, żeby cokolwiek zrobić.
        Nikt nie mowi że robione jest to z małym wysiłkiem, ale sam przyznasz, że
        wysiek nie zawsze świadczy o dobrej ocenie końcowej
        W tym
        >
        > mieście nikt niczego nie zrobi za darmo, głupkowatego wózka nie można
        pożyczyć
        > od firmy za darmo, bo każdy czeka na mamonę.
        Wspominaleś cos o kryzysie???
        Na artystów wszyscy patrzą z
        > pretensją i politowaniem. Rzadko spotykamy się poprostu z życzliwością i
        chęcią
        >
        > pomocy.
        W takim razie kiepskim artysta jesteś
        A my - o czym wy nie wiecie - prości ludkowie - też musimy czasem jeść.
        Mam nadzieję , że prości ludkowie to w twoim mniemaniu Artyści... każdy
        człowiek jeść musi...
        > Mówicie z zawiścią o jakiś wielkich pieniądzach od sponsorów i instytucji -
        co
        > za bzdura.
        Ja dopłacam do sztuki (choć nie mam już z czego).
        Nikt Cie nie zmusza do tego, aby byc w takiej sytuacji...
        Spróbujcie coś -
        > cokolwiek - sami zrobić, zorganizować - to was nauczy pokory i szacunku.
        > Leniuchy!
        No własnie!!! po to jest (podobno) Festival MAlta, który organizowany jest w
        Poznaniu!!! szkoda tylko, że zaczyna zalatywac komercją!!!!
      • Gość: Bladyrunner Re: Poznań - początek końca? IP: *.gazeta / 192.168.42.* 27.06.03, 15:19
        Gość portalu: artysta - antyopty napisał(a):

> Słuchajcie no cwaniaczki - malkontenci - 'prawdziwi poznaniacy' - jak czytam
        te
        >
        > wypociny to smutek mnie ogarnia. Tak jesteście zbulwersowani ceną za bilet 5
        > zł??? A do kina za 20 zł zapieprzacie co tydzień! Wszystko chcecie za darmo,
        > darmo, darmo - a co wy przez ostatnio rok zrobiliście żeby w tym buraczanym
        > mieście istniała (przetrwała) kultura i sztuka??.Wybieracie w wyborach
        > prymitywnych polityków, którzy rozwalają kasę na totalne pierdoły. Łazicie na
        > jakieś skrajnie głupie, bezgustowne Parady miejskie - i wszystko jest cacy.
        > Kryzys jest w całej Polsce i cieszcie się że wogóle możecie jeszCze czegoś
        > niekomercyjnego doświadczyć. Jedźcie do Afganistanu - to zobaczycie jak może
        > być ciężko i nudno na świecie. Jak widzę te niecierpliwe, pełne pretensji
        > paniusie i panów podczas tegorocznej malty, to wszystkich natychmiast
        > przywiązłbym do telewizora - niech paszą się programem TVN! Oczywiście nie
        > twierdzę, że poziom artystyczny wszystkich przedstawień jest dobry, ale wiem
        > też jaki GIGANTYCZNY wysiłek muszą włożyć artyści, żeby cokolwiek zrobić. W
        tym
        >
        > mieście nikt niczego nie zrobi za darmo, głupkowatego wózka nie można
        pożyczyć
        > od firmy za darmo, bo każdy czeka na mamonę. Na artystów wszyscy patrzą z
        > pretensją i politowaniem. Rzadko spotykamy się poprostu z życzliwością i
        chęcią
        >
        > pomocy.A my - o czym wy nie wiecie - prości ludkowie - też musimy czasem jeść.
        > Mówicie z zawiścią o jakiś wielkich pieniądzach od sponsorów i instytucji -
        co
        > za bzdura. Ja dopłacam do sztuki (choć nie mam już z czego). Spróbujcie coś -
        > cokolwiek - sami zrobić, zorganizować - to was nauczy pokory i szacunku.
        > Leniuchy!

Doskonale rozumiem twoją frustrację.
        Mam nadzieję, że cwaniaczkom poznaniaczkom w tym wątku chodziło o inny sposób
        finansowania i raczej znoszenie tego typu barier dla artystów o jakich mówisz
        (np. przy pożyczaniu sprzętu) niż ich stawianie.
        Przypominam, że Malta jest festiwalem, który otrzyma unijne pieniądze.
        Nam też przecież zależy, żeby artyści cieszyli się z tego, że występują w
        Poznaniu.
        Myślę, że nie należy też mówić o publice jako leniuchach ponieważ akurat w
        Poznaniu duży odsetek ludności pracuje i to dość ciężko - wkładając w to nie
        mniej gigantyczny wysiłek i nie zdobywając takich laurów jak artyści.
    • Gość: oliszka Re: Malta Festival - początek końca IP: *.tell.pl 27.06.03, 14:56
      Uwielbiam zapach teatrów ulicznych, jest fascynujący, tajemniczy,
      magiczny...w tym roku mogę zapomnieć o nowych doznaniach węchowych jak i
      duchowych.Nic mnie nie zaskoczy na ulicy, tereny wokół Malty biedne w
      normalnej porze ,w jakiekolwiek zjawiska, moj portfel świeci pustkami...hmmmm
      pozostały wspomnienia i nadzieja, że za rok cos się zmieni (bynajmniej nie w
      moim portfelu}
    • Gość: xeon Re: Malta Festival - początek końca IP: *.spider.pl 30.06.03, 09:25
      Wydrukowali nas, ale niestety proroctwa się sprawdziły. Honoru broniła
      tylko "Strefa Ciszy"
      • Gość: mi drogo IP: 150.254.89.* 30.06.03, 10:07
        mieszkam w poznaniu od tego roku i bardzo liczylam na malte, o której dotąd
        mogłam sobie tylko poczytać. i co? i nic. nie stać mnie na bilet.
    • Gość: inzynier Re: Malta Festival - początek końca IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.06.03, 10:24
      Cokolwiek słuszne pretensje powinniśmy skierować do władz Poznania. W ramach
      obchodów 750 lecia lokacji Miasta prezydent zafundował nam kosztowny przejazd
      kilkunastu TIRów przez Centrum i uliczki Starego Miasta, natomiast nie znalazł
      środków na wsparcie festiwalu który jest już nieliczną imprezą kulturalną
      promującą nasze Miasto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka