Gość: P.B IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.01, 19:42 Dziś mija 83 rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego, jedynego zrywu społecznego uwieńczonego sukcesem. Więc gdzie drzemie siła narodu?..w Wielkoposce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guerra Re: Powstanie Wielkopolskie IP: *.icpnet.pl 28.12.01, 10:52 szkoda tylko, że coraz mniej osób o tym pamięta(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Powstanie Wielkopolskie IP: *.atr.bydgoszcz.pl 28.12.01, 11:25 Gość portalu: P.B napisał(a): > Dziś mija 83 rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego, jedynego zrywu > społecznego uwieńczonego sukcesem. No, już bez przesady. Powstania Sląskie także zakończyły się sukcesem. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JIMY Re: Powstanie Wielkopolskie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.12.01, 11:52 ale sukces militarny i polityczny to tylko powstanie wielkopolskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Powstanie Wielkopolskie IP: *.atr.bydgoszcz.pl 28.12.01, 12:41 Gość portalu: JIMY napisał(a): > ale sukces militarny i polityczny to tylko powstanie wielkopolskie A niby dlaczego?? Czy to nie na skutek Powstań Slaskich znaczna czesć Sląska znalazła się jednak w granicach Polski? Powstania Sląskie zakończyły się sukcesem zarówno militarnym jak i politycznym, moze nie tak pełnym, jak Powstanie Wielkopolskie, ale niewątpliwie sukcesem. Trochę obiektywizmu panowie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Powstanie Wielkopolskie IP: *.mtp.com.pl 28.12.01, 13:22 Trochę nie tak! Nie powinno się przeciwstawiać sobie tych wspaniałych zrywów naszych wielkich przodków. Oddajmy im należną cześć i honor i... na miłość boską bieżmy z nich przykład umiłowania Ojczyzny i przedkładania jej dobra nad swoje własne. pozdrawiam Śląsk - Poznaniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Powstanie Wielkopolskie IP: *.atr.bydgoszcz.pl 28.12.01, 13:35 Gość portalu: Olek napisał(a): > Nie powinno się przeciwstawiać sobie tych wspaniałych > zrywów naszych wielkich przodków. Ja ich absolutnie nie przeciwstawiam. Nie zgadzam się tylko ze stwierdzeniem P.B , że Powstanie Wielkopolskie to: "jedyny zryw społeczny uwieńczony sukcesem. " (konkretnie nie zgzdzam się ze słowem "jedyny") > pozdrawiam Śląsk - Poznaniak. A ja, z Bydgoszczy pozdrawiam i Sląsk i Wielkopolskę. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka9009 Re: Powstanie Wielkopolskie IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.01, 20:38 w tym roku pamiętałam o rocznicy wprwadzenia stanu wojennego ale o powstaniu zapomniałam sumienie gryzie... Odpowiedz Link Zgłoś