Dodaj do ulubionych

Ił 76 wczoraj w Radomiu

29.10.09, 15:59
Będąc wczoraj na ustroniu usłyszałem straszny hałas i szum. Spojrzałem w górę
a tu Ił 76 z białoruską flagą na skrzydle. Kto wie w jakim celu przyleciał??
Obserwuj wątek
    • arcadios1987 Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu 29.10.09, 16:19
      Ił przyleciał po wrak, a raczej resztki rozbitego Su 27 składowane w jednym z hangarów na Sadkowie. Śledztwo zakończono, elementy wraku nie są już potrzebne, więc można je zabrać na Białoruś.
      • Gość: :-) Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 29.10.09, 18:17
        Akurat pracuję w pobliżu ba pod samym lotniskiem i też go widziałem jak londował
        i jak startował.Nie ma co potężna maszyna
        • Gość: danius14 Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 29.10.09, 23:38
          Widok i szum był niesamowity.
          • Gość: łi Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 30.10.09, 09:08
            I takie widoki i szum nieziemski czeka nas po otwarciu długo oczekiwanego
            lotniska !!!! Pozdrawiam mieszkańców okolicznych ulic, śpijcie spokojnie póki
            jeszcze czas!!
            • Gość: franz Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.09, 09:37
              Zawracanie głowy. Mieszkam na przedłużeniu pasa startowego i
              pamiętam, jak latały jeszcze Iskry. W ogóle się ich nie słyszało,
              tak się człowiek przyzwyczaił.
              • arcadios1987 Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu 30.10.09, 11:40
                Z tego co wiem Iłek wczoraj wieczorem znów był w Radomiu, a przed dosłownie 15-20 minutami wystartował :)Połączenie Baranowicze-Radom to dla takiej machiny jak widać małe piwo z dużą pianką :) Jeśli chodzi o huk, to aż w takim natężeniu mieć go nie będziemy. Ił 76 to maszyna czterosilnikowa, na silnikach radzieckich, które mają to do siebie, że ciche nie są. Współczesne maszyny pasażerskie posiadają o wiele cichsze jednostki napędowe, a i żaden czterosilnik do nas raczej nie zawita. Góra to BAe 146, ale to popierdółka przy np. Boeingu 747. Na tą maszynę jednak nie możemy liczyć, bo nawet na Okęciu czy Balicach pojawia się baaardzo nieregularnie i w sporych odstępach czasu (jako czarter z ElAl)
    • Gość: MM Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 30.10.09, 18:56
      Dziś około południa również wystartował. Widziałem z M1. Huk
      nieziemski. Szkoda, że chmury były nisko. Szybko się schował i ...
      odleciał.
    • Gość: Ed Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 30.10.09, 21:44
      Czy to był ten sam co na pokazach ?

fotoforum.gazeta.pl/72,2,750,99570287.html
      • arcadios1987 Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu 31.10.09, 11:52
        Tak, to ten samolot.
        • Gość: danius14 Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 31.10.09, 14:02
          i Znów miałem okazje go widzieć ;] Ogromna Maszyna.

Co do przeciwników lotniska.

Samoloty pasażerskie wydają bardzo mały huk mniejszy nawet od orlików. szczerze!
        • Gość: aldona Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.196.32.149.threembb.co.uk 01.11.09, 18:50
          Bzdura! zapraszam do Łodzi na Lublinek orliki to szumek komara!
          • arcadios1987 Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu 01.11.09, 19:25
            Toteż piszę, że balsam dla uszu to nie jest i na razie nie będzie. Taki jest koszt wygody i możliwości swobodnego poruszania się po świecie.
    • Gość: danius14 Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 31.10.09, 14:03
      Jego trasa nad os Ustronie odbija całkowicie. Nad ustroniem zawraca na wschód co
      jest dodatkowym widowiskiem.
      • Gość: małęczyn Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 31.10.09, 17:04
        Wrak wyremontują i na następnym Air Show pokaże co potrafi.
        • Gość: 0 Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.09, 17:20
          Ale jest druga, gorsza wiadomość. Twojego mózgu nie da się już odratować.
        • Gość: Ech ty Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu IP: *.radom.vectranet.pl 31.10.09, 17:20
          Bardzo śmieszne... nie wiem jak Ciebie ale mnie tragedia ruszyła i nie bawią mnie tak głupie żarty.
          • arcadios1987 Re: Ił 76 wczoraj w Radomiu 31.10.09, 19:06
            Naprawdę nie warto siać paniki w temacie hałasu, bo nie można porównywać maszyny wojskowej do samolotu, który jest stworzony dla cywili i użytkowany jest w cywilnych warunkach. Od czasów Ił 62 i innych radzieckich "trumnolotów" poczyniono spore postępy. Nowoczesne jednostki napędowe są naprawdę ciche, ale muszą być słyszalne, bo taka jest charakterystyka silnika odrzutowego i wynika ona z jego konstrukcji (sprężanie i rozprężanie wielkiej ilości gazów)
            Zresztą zanim Sadków się "rozkręci" możemy się spodziewać góra trzech do czterech samolotów odrzutowych dziennie, i to tylko w dni powszednie. Reszta to maszyny turbośmigłowe.

Co do kolegi "humorysty" - jest taka stara prawda: "Nie śmiej się dziadku z cudzego wypadku"
            • Gość: korekta Re: Do arcadios 1987 IP: *.radom.vectranet.pl 31.10.09, 19:55
              To uwazasz , ze sie " rozkreci " ? , tylko kiedy ? , jak jeszcze nie
              zacząl i chyba nigdy nie zacznie !!!
              Konkluzja : - nie rob niepotrzebnej paniki i nie zapewniaj sluchaczy
              tego forum , ze w Radomiu lada dzien bedzie " pasażerskie " , bo
              to jest : - zwyczajne kłamstwo.
              • arcadios1987 Re: Do arcadios 1987 31.10.09, 20:16
                Wątek o lotnisku w Radomiu jest w pełni hipotetyczny. Ja napisałem tylko o tym, czego można się spodziewać JEŻELI lotnisko powstanie. Czy gdzieś w moich postach były jakieś zapewnienia o tym, że lotnisko będzie? No i gdzie ta panika? Mamy XXI wiek, dla średnio inteligentnego człowieka samolot to już dawno nie jest "diaboł na skrzydłach, co po niebiesiech polatuje"
                • Gość: ilka Re: Do arcadios 1987 IP: *.radom.vectranet.pl 01.11.09, 10:22
                  Niestety, dla inteligentnego - czyli nie dla Ciebie. Bo Twoje
                  półprawdy o : decybelach silników w zależności od przeznaczenia
                  (niby inne wydawane z maszyn cywilnych i inne wojskowych, a co -
                  przystawiałeś ucho ?), całkowite pomylenie ksywy "latającej trumny"
                  nadanej przecież już bardzo dawno dla amerykańskiego myśliwca a nie
                  dla innego samolotu, to tylko wymądrzanie i wskazują na brak wiedzy
                  merytorycznej osobnika to głoszącego. Arcadios - Twoje wywody nie
                  mają się nijak do tematu uciążliwości odziaływania planowanego
                  lotniska w Radomiu, dla najbliższych (i nie tylko) jego sąsiadów.
                  • Gość: MM o decybelach IŁ-a IP: *.radom.vectranet.pl 01.11.09, 10:44
                    Widziałem odlot. Stałem w zasięgu wzroku - może 1 km od lotniska pod
                    przelatującym samolotem. Uszy mi trochę przytkało, czuć było drżenie
                    ziemi. Muszę przyznać, że trwało to bardzo krótko i gdy samolot
                    schował się w chmurach nie było go już słychać wcale. Ale gdyby
                    takich startów było 5 - 10 dziennie to okolicznym mieszkańcom można
                    współczuć.
                  • arcadios1987 Re: Do arcadios 1987 01.11.09, 14:43
                    A więc tak jeśli chodzi o silniki: nie od dziś wiadomo, że ciągle rozwija się cywilne jednostki napędowe w celu ograniczenia hałasu w okolicach lotnisk i to się udaje. Wystarczy porównać. Czy nowoczesne silniki Rolls-Royce i GE są tak samo głośne jak np. D30KP z Ił 76? (Nie chodzi mi o decybele zmierzone profesjonalnym sonometrem, bo dźwięk silnika odrzutowego to nie jest balsam dla uszu, jeżeli mieszka się pod podejściem, ale o to że im starsza konstrukcja tym barwa i wszystko, co składa się na spektrum "głosu" jest uciążliwsze, szczególnie w przypadku omawianego Iła, gdzie wszystko jest w wersji x4) Radzieckie transportowce były budowane dla wojska i nikt nie przejmował się co na to cywile i czy czasem nie będzie za głośno - o to mi chodziło pisząc o różnicy pomiędzy masznami cywilnymi a wojskowymi.

Określenia "latająca trumna" używa się dla wielu samolotów uchodzących za niebezpieczne, trudne w pilotażu i przez to nielubiane przez pilotów, więc to zwykłe czepianie się szczegółów. Fakt, że najpopularniejszy pod tym kątem był B 26 (bombowiec, nie myśliwiec) ale nazwanie innej maszyny w ten sposób nie jest przestępstwem. Tak nazywano wiele konstrukcji radzieckich a nawet polskie Dromadery (w starszych wersjach). Wiesz pewnie kim jest profesor Maryniak. Posłuchaj, co mówi o radzieckiej technice lotniczej i jak często używa tego określenie dla samolotów, które powstały w wyniki inwencji konstruktorów wspomaganej rękami szpiegów przemysłowych (Ił 62 aka Vickers VC10, Tu 144 vel Concorde - "to" nie polatało zbyt długo)Rosjanom te "covery" rzadko kiedy wychodziły i gdyby nie obowiązek zaopatrywania się u Wielkiego Brata nałożony na podległe kraje, to być może nie byłoby Okęcia '80 i Kabat '87.
    • Gość: MM Katastrofa lotnicza w Rosji; rozbił się Ił-76 IP: *.radom.vectranet.pl 01.11.09, 11:16
      To nie ten co był u nas ale ...

Do katastrofy doszło tuż po starcie 1.11.2009 r. Samolot runął na
      ziemię w
      odległości trzech kilometrów od lotniska i stanął w płomieniach.

W wypadku zginęło 11 członków załogi: siedmiu z podstawowej i
      czterech - z rezerwowej.

Iły-76 są eksploatowane od 1976 roku. W tym czasie w wyniku
      katastrof i działań wojennych stracono ponad 50 takich maszyn.

Nie mam zamiaru nikogo straszyć, ale zbieżność okoliczności powoduje
      u mnie dreszcze.

• Gość: KG Re: Katastrofa lotnicza w Rosji; rozbił się Ił-76 IP: *.radom.vectranet.pl 01.11.09, 11:56
        www.youtube.com/watch?v=c1EtrDfjBh8
        To jest filmik z lądowanie tego samolotu na Sadkowie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka