Dodaj do ulubionych

Sensacyjna korespondencja komendanta z prezydentem

30.06.10, 17:47
W istocie ciekawa, ale żeby od razu sensacyjna? Ciekawi mnie jedno,
dlaczego nie ma tam pism od prezydenta bądź sekretarza? Ciekawe
byłoby ich porównanie z odpowiedziami Czachora. Co do wątpliwości
komendanta, to zdaje się że oświadczenie majątkowe jest samo w sobie
jawne, więc jeśli tam coś wpisał (nawet jeśli tego nie musiał), to
mogą się o tym dowiedzieć wszyscy chętni. A ogólnie to wydaje mi
się, że prezydent niezbyt panuje nad komendantem. Tylko nie wiem,
czy cieszyć się z tego powodu, czy płakać? ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: ani mru mru Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 30.06.10, 18:01
      Skoro pobiera emeryturę lub rentę, to w jaki sposób przeszedł
      pozytywnie badania na okoliczność zatrudnienia go na stanowisku
      komendadta straży miejskiej? Ktoś tu oszukuje (np. lekarz)
      • Gość: kolega kazia Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.xdsl.centertel.pl 30.06.10, 18:28
        Kaziu jesteś sam sobie winien.Dziubnąłbyś ją kilka razy i miałbyś spokój.Ale
        skoro nie chciałeś zrobić tego nawet z gazetą to teraz się męcz.
      • Gość: ciekawski Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 03.07.10, 18:16
        tak sobie szukałem i znalazłem

Kd. 0864/ 111/2007
        29.06.2007 r.
        PREZYDENT MIASTA RADOMIA
        ogłasza n a b ó r na stanowisko:
        KOMENDANTA STRAŻY MIEJSKIEJ (KSM)
        w Urzędzie Miejskim w Radomiu

Wymagania konieczne
        sprawność pod względem fizycznym i psychicznym,

Inne informacje:
        • Osoba wyłoniona w drodze naboru przed nawiązaniem stosunku pracy zobowiązana będzie do dostarczenia zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego sprawność fizyczną i psychiczną.

ciekawe co też tam w tych badaniach oświadczył bo jak zdrowy to my podatnicy bulimy na niepotrzebną rentę?? a może ktoś kogoś lub jakąś instytucje robi no wiecie w co !!!!

Organy powołane do przestrzegania prawa łączcie się !!!

• axe-l1 Sensacyjna korespondencja komendanta z prezydentem 30.06.10, 20:07
      kolejne bajki do poczytania dzieciom - ale k.....a są już wakacje!Boguś do
      boju , przeprosiłeś , a on Ci wybaczył na chwile , i kolejny skecz na sesji
      ,nie daj się !
      • Gość: pamiętliwy Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.10, 21:44
        Panie Kosztowniak daj pan sobie spokój z tą prezydenturą.To jest fikcja i kpina
        z urzędu, a przede wszystkim z mieszkańców naszego miasta.Takie cyrki to mogą
        tylko dziać się w Radomiu
        • Gość: kazdymaswojego Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.152.136.125.dsl.dynamic.eranet.pl 30.06.10, 21:51
          panie kosztowniak daj sobie pan juz spokój z panem czajkowskim,
          wywal go pan na zbity pysk, nie widzisz pan ze to on w całej tej
          sprawie miesza i miesza?
          toż ten urzędnik o którym mówi czachor to o nim mowa,
          a do gazety kto dał tę niekompletną korespondencję nie sekretarz?
          toż to czysta manipulacja!!!!
          OŚWIADCZAM WSZEM I WOBEC ZE ZMIENIAM ZDANIE CO DO PANA KAZIMIERZA,
          WIDAC ZE PRAWDA JEST PO JEGO STRONIE
          co za niekompetencja sekretarza, ech PSL z którego wywodzi sie
          sekretorz to jednak dno,
        • Gość: ochronny Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.152.136.125.dsl.dynamic.eranet.pl 30.06.10, 21:54
          ciekawe kto jeszcze z tego PSL-a w urzędzie sie leniwi, czy czasem
          nei pani Asia G, z wydziału ochrony, co to te pisma przygotowuje i
          kontroluje te oswiadczenia???
          reka reke myja by niszczyc wroga, tylko czemu kazik jest wrogiem
          rafała????
      • Gość: t Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 16.08.10, 19:02
        dwww.radom.pl/_portal/1192700196471729245996c/Aktualno%C5%9Bci.html tak
        jest a tak było
    • Gość: igy Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.152.136.125.dsl.dynamic.eranet.pl 30.06.10, 23:17
      też mi sensacja, ...prywatna wojenka czajkowskiego, dodatkowo mocno
      nasączona manipulacją, ....zarówno w stosunku do mediów jak i do
      prezydenta
      • Gość: henryk Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 23:43
        kolego sam ze sobą rozmawiasz w dodatku z tego samego blueconnect -
        żenada !!! Twoja stara Cię nie słucha ?
    • Gość: brak braw Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.centertel.pl 30.06.10, 23:44
      faktycznie sensacja by była gdyby gazeta dotarła do korespondecji
      prywatnej między panami ,a z jej treści wynikałoby ,że się kochają,a
      tak to mamy tylko stosunki urzędnicze wymagane prawem i etykietą
      zawodową i co to za sensacja?czy was w gazecie to dobierają z
      jakiegoś klucza,że nie macie uruchomionego myślenia ?a może was
      czymś szantażują,ze piszecie głupoty?
      • Gość: Muzyk Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 01.07.10, 10:45
        farsa!!! jak można tak pobłażać? I co? Potem pan kosztowniak będzie
        uśmiechał się do ludzi i prosił o głos w czasie wyborów? Ale jak tu
        głosować na prezydenta który zachowuje się jak pionek? Jak można
        poprzeć kogoś kto nie potrafi zrobić porządku ze swoim podwłądnym,
        który śmieje mu się prosto w twarz??? Może wszyscy zacznijmy się tak
        zachowywać jak komendancina SM? Przecież jeśli jemu nic nie zrobił to
        co może nam zrobić? Czemu innym ma się upiekać a pozostałym nie???
        Kiedy wreszcie Rado będzie miał prezydenta z prawdziwego zdarzenia a
        nie kogoś kto jest jak marionetka???
        • Gość: nostradamus Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 01.07.10, 11:45
          a ja wam powiadam ,że będzie jeszcze gorzej i zobaczycie jak wystrzelą przed
          wyborami aż wam(nam )w dupskach się zatrzęsie i po wyborach przez jednego człeka
          !!!!
        • Gość: pik Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.10, 14:43
          śmieje się w twarz , bo jest z czego się śmiać. Prezydent ma obowiązek zamieścić
          deklarację na BIP i ocenić , a nie pytać po 5 razy o to samo.
        • Gość: nowe wici Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 09.07.10, 23:55
          Mój Radom pisze

Prezydent pyta "skarbówkę" o oświadczenie majątkowe Czachora
          09.07.2010.
          Prezydent pyta Urząd Kontroli Skarbowej w Warszawie, czy komendant Straży Miejskiej w Radomiu ma rację nie podając w oświadczeniu majątkowym dokładnego źródła jednego ze swoich dochodów? Magistrat ma w tej kwestii wątpliwości.

Image
          Kazmierz Czachor
          30 kwietnia br,. zgodnie z przepisami, szef radomskiej Straży Kazimierz Czachor złożył w Urzędzie Miejskim oświadczenie majątkowe za 2009 rok. Podał w nim, że osiągnął dochód wysokości 13 971,90 zł z tytułu kierowania strażą i 10 284.70 zł z tytułu "ZER MSWiA". Zapytany przez prezydenta o rozszyfrowanie skrótu ZER MSWiA kilka dni później wyjaśnia: "Moje oświadczenie majątkowe (... ) jest prawidłowe. Zawarte w części A, pkt. VIII skróty są powszechnie przyjęte i zrozumiałe, jednak w ziązku z Pana wezwaniem rozwijam skróty (...) ZER MSWiA - Zakład Emerytalno Rentowy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Warszawie". Ale magistrat nie daje za wygraną i ponownie prosi Czachora o wyjaśnienia, z jakiego tytułu uzyskał drugi z wymienionych dochodów. Komendant stoi na swoim i dodatkowo twierdzi: "(...) zgodnie z pkt. VIII oświadczenia majątkowego nie jestem zobowiązany do wykazania innych dochodów aniżeli te, które zostały wymienione w tymże pkt. VIII, tj. dochodów osiąganych z tytułu zatrudnienia, innej działalności zarobkowej lub zatrudnienia. Mimo to, uznałem wykazać w oświadczeniu majątkowym dochody, których konieczność wykazania w ogóle nie wynika z treści tegoż oświadczenia i nie może być publikowana. Wykazałem więc dochody będące dochodami o charakterze ubezpieczeniowym wypłacone mi przez Zakład Emerytalno-Rentowy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Warszawie".

Ale to nie koniec korespondencji Kazimierza Czachora z Andrzejem Kosztowniakiem. Odpowiadąjąc 19 maja br. na kolejne pismo od prezydenta komendant powołuje się na ... wpis na jego blogu, gdzie szef magistratu pisze m.in. o kwestiach związanych z zaufaniem i przestrzeganiem prawa. Czachor pyta prezydenta: "Dlaczego ktoś instrumentalnie traktuje moją osobę i w zależności od sytuacji wymaga albo nie wymaga pewnych sprostowań"? Komendant SM pyta też, dlaczego dane o jego dochodach publikowała prasa jeszcze - jego zdaniem - zanim oświadczenie zostało umieszczone w BIP-ie. "Panie prezydencie odczuwam naciski na moją osobę wywierane przez media lokalne, a inicjowane przez kogoś z urzędników magistratu" - skarży się. Ponawia pytania, dlaczego ma składać oświadczenie po raz kolejny, skoro to już zrobił i prosi o spotkanie z Andrzejem Kosztowniakiem. 16 czerwca wysyła do magistratu pismo lakonicznej treści, w którym informuje kiedy i jakie dokumenty złożył.

- 6 lipca skierowaliśmy pismo do Urzędu Kontroli Skarbowej w Warszawie, w którym opisaliśmy całą sytuację. Poinformowaliśmy też, że do dziś nie otrzymaliśmy jasnej odpowiedzi z jakiego tytułu pan komendant otrzymuje świadczenie. Przedstawiliśmy także całą dokumentację sprawy - informuje sekretarz miasta Rafał Czajkowski. Jak dodaje, magistrat chce wiedzieć, czy Kazimierz Czachor postąpił dobrze nie podając dokładnych informacji. - My mamy tutaj wątpliwości - mówi sekretarz. Wyjaśnia, że oświadczenie majątkowe jest odzwierciedleniem PIT-u, który składamy w urzędzie skarbowym na koniec roku. Tam przecież podajemy także źródło dochodów - czy to ze stosunku pracy, renty czy emerytury.

Rafał Czajkowski podkreśla, że od stycznia 2009 roku Straż Miejska jest samodzielną jednostką i komendant ma obowiązek składać oświadczenie, które jest potem publikowane w BIP-ie. - A to znaczy, że mieszkańcy mają prawo zadawać pytania dotyczące naszych oświadczeń - tłumaczy Czajkowski. Przypomina, że nie są to dane tajne. - Prezydent choćby z innych dokumentów ma wiedzę na temat dochodów, ale tu chodzi o informację publiczną, do której prawo ma każdy obywatel. Dlatego pytamy UKS o wykładnię - mówi Rafał Czajkowski. Odpowiedzi spodziewa się w ciągu najbliższego miesiąca.

Co może orzec UKS? W najlepszym razie nakazać Czachorowi uzupelnić oświadczenie majątkowe.

(bdb)

Oświadczenie majątkowe Kazimierza Czachora i jego korespondencja z prezydentem na bip.radom.pl/portal.php?dokumenty=true&skip=80

Komentarz

Figa komendanta

Komendant Czachor trzeci miesiąc wodzi za nos prezydenta Andrzeja Kosztowniaka, a właściwie radomian, dla których publikuje się oświadczenia majątkowe na stronach internetowych BIP-u. Wodzi za nos dziennikarzy. Pokazuje figę tym wszystkim, którzy złożyli prawidłowe oświadczenia majątkowe - prezydentowi i wiceprezydentom, sekretarzowi miasta, dyrektorom wydziałów urzędu miejskiego, szefom podległych magistratowi placówek, wreszcie przewodniczącemu Rady Miejskiej i radnym. Komendant Czachor sam interpretuje zapisy ustawy twierdząc, że coś "nie może być publikowane".

Panie komendancie! Ustawodawca nie bez przyczyny nakazuje u p u b l i cz n i e n i e oświadczeń majątkowych; robi to po to, byśmy my wszyscy, którzy składamy się na pensje urzędników i pracowników samorządowych, mogli wiedzieć ile zarabiają, co posiadają i czy np. nadmiernie i bez udokumentowania nie wzbogacili się. Naszym kosztem.

Panie prezydencie, to pan stoi na straży porządku - także prawnego - w mieście. Czy naprawdę nie wie pan co zrobić i musi się pan w sprawie komendanta Straży Miejskiej odwoływać do władz skarbowych?

Bożena Dobrzyńska

mojradom.pl/content/view/6570/81/
          • Gość: Menio. Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.10, 09:35
            Szanowna Pani Bożeno !
            Z wielkim zainteresowaniem przeczytaliśmy w gronie strażników Pani artykuł. Jest
            w nim prawda wynikająca z opublikowanych, oficjalnych dokumentów. Jest również
            druga prawda, niedostępna dla ludzi spoza Straży Miejskiej. Są to "Przypadki
            Komendanta" zapisane w pamięci strażników.
            Ciekawi nas to, czy jacyś dziennikarze zainteresują się ta "drugą" prawdą.
    • Gość: adsf 76mkw mieszkania za 600 000 zł? prawie 8 tys za me IP: 193.111.144.* 01.07.10, 11:01
      tr? Jakoś drogo. Czy to jest mieszkanie w Radomiu czy warszawie? W
      radomiu metr kosztuje ok. 4000 zł.
    • rossanoff Jestem też komendantem SM 01.07.10, 16:22
      ale podejscie pana Czachora do pana prezydenta jest żenujące. Panie i panowie wierzcie mi, ze są naprawdę porzadni ludzie nadajacy sie na to stanowisko.Mozę on nie jest z SM, a z SB...tam takie normy obowiązywaly
      • axe-l1 Re: Jestem też komendantem SM 01.07.10, 20:31
        po prostu osoba niepełnosprawna jest chroniona prawem i sprawiedliwymi układami
        - może tylko do wyborów .PS.Boguś ustal na co ta renta , będziesz wielki !!!
        Jesienią masz mój głos i M.W też.!!!
        • Gość: marines oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.webair.com 01.07.10, 20:48
          dla zainteresowanych wrzucam link do nowego oświadczenia majątkowego czachora - wymaga chwilę cierpliwości przy załadowaniu oraz pdf-a
          bi.gazeta.pl/im/2/8083/m8083752.pdf
          jak poprzednio w miejscu wskazania dochodu można znaleźć ZER - prywatną tajemnicę komendanta.
          Polecam też ciekawy blog:
          radom.blox.pl/html
          Cisza w mediach jakoś w sprawie jego podręcznego kierownika, czyżby prokuratura miała aż tyle roboty???

Miłej lektury
          • Gość: Brrrrrrrrrrr Do Marines IP: *.radom.vectranet.pl 01.07.10, 21:26
            Dziękuję za linki.
            Musze Ci przyznać, że przeczytałem je z zainteresowaniem,
            a szczególnie skargę "słońca Radomia" na radnego Karasia i odpowiedź Radnego.
            Komendanciunio wzniósł się na wyżyny swojej epistolografii. Najlepsi rzecznicy
            prasowi i spece od PR powinni uczyć się od niego tak pokrętnego i kłamliwego
            języka, a w przeinaczaniu faktów jest nawet lepszy od Urbana.
            Według mojej oceny, ta cała skarga jest pozbawiona logiki i wskazuje na jej
            autora, jako na osobę o rozbujanym własnym ego.
            Tak przeinaczać może fakty tylko osoba żyjąca we własnym, często wyimaginowanym
            świecie.
            Przypomina mi to bohatera filmu "Rain Man". ( a może rencista ma coś wspólnego
            z bohaterem tego filmu ???????????????)
            Nic dodać, nic ująć.

Mnie również zastanawia ta cisza w sprawie, ale nazwisko sprawczyni wykroczenia
            zrobiło swoje, bo nie przypuszczam, aby ktoś użalił się na "przydupnym"
            kierownikiem lub jego pryncypałem.

Ale zobaczysz, że wszyscy będą się tłumaczyli sezonem ogórkowym
            i urlopami.
            • Gość: marines Re: Do Brrrrrr IP: *.webair.com 01.07.10, 21:41
              Na mój gust dopiero jesienne wybory przyniosą nieco sensacji, obecnie mamy (wątpliwą) przyjemność oglądania komedii.
              Z drugiej strony jak dla mnie treść (?) pism nie pozostawia wątpliwości, skąd ten dochód z ZER
              • Gość: manipulator Re: Do Brrrrrr IP: *.152.137.65.dsl.dynamic.eranet.pl 01.07.10, 22:35
                A ja chciała bym tylko skromnie zasugerować że według mnie cała ta
                nagonka na czachora to tylko prywatna wojenka Czajkowskiego.
                Manipulacja, Manipulacja i jeszce raz manipulacja.
                Proszę tylko spojrzec na daty dekretacji pism od chwili ich wpływu
                do urzędu, u prezydenta jeden dzień, a u czajkowskiego prawie
                miesiąc zanim tarfiło do Pani Górskiej? I to każde jedno pismo,
                Przypadek??? czy zastanawiał się jak tu kazikowi dokopać. No chyba
                że sektetarz sie leni zamiast pracować i z kazdą dekretacją mu
                miesiaćwychodzi?
                Manipulacja, manipulacja i jeszcze raz manipulacja
                • Gość: Do manipulator-ki Re: Do Brrrrrr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.10, 10:29
                  Zasugerowałaś skromnie, czy nieskromnie, to już bez znaczenia, bo
                  i tak poszło w sieć.
                  Widzę, że nie znasz podłoża całego konfliktu i mogę śmiało powiedzieć, że w tym
                  całym zamieszaniu Czajkowski jest bez winy.
                  Winę za ten stan rzeczy ponosi sam Komendant, bo przyjął pracę wiedząc, że na
                  tym stanowisku nie może pracować osoba, która pobiera rentę.
                • Gość: xmen Re: Do Brrrrrr IP: *.radom.vectranet.pl 02.07.10, 10:40
                  do manipulatorki nie pisz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia ,przeanalizuj sprawy jeszcze z 2008r jak taka jesteś spostrzegawcza to może troszeczkę zaskoczysz tematu !!!
                  • Gość: odp do odp Re: Do Brrrrrr IP: *.152.139.131.dsl.dynamic.eranet.pl 02.07.10, 21:08
                    jakie sprawy z 2008???? o czym piszesz??? przeciez ta sprawa miała
                    początek w 2009 w maju!!!!
                    przypatzr się proszę datom wpływu na stemplach do konkretnego
                    sekretariatu i date dekretacji czyli zajecia sie sprawą
                    kolejnosc jest taka sekretariat prezydenta, prezydent, sekretariat
                    sekretarza, sekretarz, sekretariat BO, dyrektorka BO,
                    wszedzie sprawa lezy jeden dzien a u czajkowskiego równy miesiąc.
                    Jak myslisz czemu????? kombinuje co tu zrobic zeby kazikowi
                    dowalic!!! a po drugie czemu nie udostepnił swojej korespondencji do
                    kazika tylko media dostały wyjasnienia kazikowe???
                    knucie i manipulacja
                    • Gość: Brrrrrrrrrrrrr Re: Do Brrrrrr IP: *.radom.vectranet.pl 04.07.10, 13:12
                      Pozory mylą.
                      Wszystko, co w tej chwili dzieje się w straży miejskiej ma początek jeszcze w
                      2008 roku.
                      Nie wierzysz, trudno, ale porozmawiaj ze strażnikami, którzy pracują trochę
                      dłużej niż 3 lata, to wyjaśnią Ci niuanse całej sprawy.
          • Gość: jasio Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 02.07.10, 23:24
            obejrzyjcie dami z dzisiejszego dnia Straż Miejska zatrudnia na etat strażnika
            osobę niepełnosprawną !!!!! to po jaki ch...ja musiałem zdawać test ze
            sprawności fizycznej ??? ciekawi mnie jaką ma dysfunkcje ta osoba!!! nigdzie ale
            to nigdzie w Polsce nie znalazłem funkcjonariusza Straży Miejskiej z orzeczeniem
            niepełnosprawności !!! to chyba jakieś cuda !!!
            • Gość: widz Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 03.07.10, 08:47
              no ciekawe kto to :)na stanowisku kierowniczym -pomyślmy Kier S nie Kier G nie
              no to kto został jeszcze z kierownictwa pytam nieśmiało !!!
            • Gość: pamiętliwy Re:tragedja dla Radomia IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.10, 10:13
              A ja zapraszam do obejrzenia tv Dami z 2 lipca dotyczy kontroli w urzędzie
              miejskim w Radomiu Regionalnej Izby Obrachunkowej -wyniki bardzo
              interesujące.Obecni zarządzający naszym miastem traktują go jako przedszkole.
              • Gość: do chloery Re:tragedja dla Radomia IP: *.cdma.centertel.pl 03.07.10, 16:09
                Do cholery to prezydent rzadzi tym miastem czy koemndant rządzi
                prezydentem?
              • Gość: toto Re:tragedja dla Radomia IP: *.radom.vectranet.pl 03.07.10, 16:11
                tak Panie Bogdanie tak się robi jak ma się wie Pan co !!!
                lodz.gazeta.pl:80/lodz/1,35136,8086330,Arogancki__nieskuteczny__Szef_strazy_miejskiej_odwolany.html
                • Gość: Dociekliwy brak ośwadczeń majątkowych IP: 46.113.151.* 04.07.10, 21:24
                  Na stronie www Radomia brakuje oświadczeń majątkowych prawie
                  wszystkich członków zarządu spółek komunalnych i nie ma wrzasku. O
                  co tu chodzi do jasnej cholery ? Po co wrzask ma być w związku z
                  zeznaniami Komendanta Straży Miejskiej ?
            • Gość: Dociekliwy Niepełnosprawność kwitowa i rzeczywista IP: 46.113.151.* 04.07.10, 21:27
              Posiadanie zaświadczenia o niepełnosprawności i fakt rzeczywisty to
              dwa rózne tematy. Można mieć zaświadczenie o głuchocie a mieć słuch
              absolutny. Dziwię się Wam drodzy Kozacy tego forum, że tego tematu
              radomskiego jeszcze nie rozpracowaliście :((((
              • Gość: :) Re: Niepełnosprawność kwitowa i rzeczywista IP: *.radom.vectranet.pl 05.07.10, 12:29
                ...a skąd wiesz czy już tym tematem się nie interesują w budynku na
                Malczewskiego co ???
            • Gość: ciekawski tematu Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 06.07.10, 16:26
              Lekki stopień niepełnosprawności

Do lekkiego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę o naruszonej sprawności
              organizmu, powodującej w sposób istotny obniżenie zdolności do wykonywania
              pracy, w porównaniu do zdolności, jaką wykazuje osoba o podobnych kwalifikacjach
              zawodowych z pełną sprawnością psychiczną i fizyczną, lub mającą ograniczenia w
              pełnieniu ról społecznych dające się kompensować przy pomocy wyposażenia w
              przedmioty ortopedyczne, środki pomocnicze lub środki techniczne.
              (Art. 4. ust. 3. ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r.)

Standardy dotyczące kwalifikowania do lekkiego stopnia niepełnosprawności
              określają kryteria naruszonej sprawności organizmu powodujące:

* istotne obniżenie zdolności do wykonywania pracy — naruszona sprawność
              organizmu powodująca ograniczenia w wykonywaniu pracy zarobkowej znacznie
              obniżające wydajność pracy na danym stanowisku w porównaniu do wydajności, jaką
              wykazują osoby o podobnych kwalifikacjach zawodowych z pełną sprawnością
              psychiczną i fizyczną;
              * ograniczenia w pełnieniu ról społecznych — trudności doświadczane przez
              osobę zainteresowaną relacjami z otoczeniem według przyjętych norm społecznych,
              jako skutek naruszonej sprawności organizmu;

* możliwość kompensacji ograniczeń — wyrównywanie dysfunkcji organizmu
              spowodowanej utratą lub chorobą narządu, dzięki przedmiotom ortopedycznym,
              środkom pomocniczym i środkom technicznym.

• Gość: moro Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 07.07.10, 14:41
                do ciekawskiego* możliwość kompensacji ograniczeń — wyrównywanie dysfunkcji organizmu
                spowodowanej utratą lub chorobą narządu, dzięki przedmiotom ortopedycznym, środkom pomocniczym i środkom technicznym.

no tak a co z mózgiem w kontekście kompensacji ograniczeń ?
                • Gość: odsp Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 08.07.10, 17:50
                  pl.wikipedia.org/wiki/Kompensacja_%28psychologia%29
                  • axe-l1 Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE 08.07.10, 19:04
                    tego defektu nie da się usunąć do jesiennych wyborów - i jeszcze 5 kola płaca za tą brakowa robotę , bogate miasto ? -tez do wyborów .!
                    • Gość: ula Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 19:15
                      Ktoś kieruj tym niezadowoleniem z Czachora, myślę że głownie strażnicy
                      bo teraz widać ich na ulicach (nawet na rowerach:) a nie dekują się
                      gdzieś po kątach i dyżurkach
                      • Gość: rowerzysta Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 08.07.10, 21:07
                        ...wez pompke i pie.....sobie w łeb ....
                    • Gość: :) Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 09.07.10, 17:43
                      Tak Panie Radny tak Pan trzymaj:

Przeciek" ze straży

Od jednego z pracowników Straży Miejskiej otrzymałem dziś dokument zawierający "listę grzechów i przewinień" komendanta. Dokument zawiera kilka ładnych stron maszynopisu i gdy się go czyta, włos jeży się na głowie. Aby jednak dochować należytej staranności na jego podstawie skieruję do prezydenta miasta oficjalną interpelację, w której zapytam o niektóre sprawy. Wówczas komendant nie zarzuci mi, że idę po najmniejszej linii oporu...
                      Kiedyś mówiono że to jest porażające ... i co jakieś upomnienie !!!??? ale życzę Panu powodzenia !!!
                      radom.blox.pl/html
                      • Gość: real Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 09.07.10, 21:18
                        człowieku ten pan radny marzy by rozwalić straż tylko dla celów
                        politycznych...myśl trochę...
                        • Gość: :) Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 09.07.10, 22:30
                          do real : straż to się obroni sama , a ty nie wiem dlaczego bronisz
                          komendanta!!!z tego co wiem to za Włodarczyka był radnym i nie miał takich
                          pomysłów, a inni mieli!!!w SM są funkcjonariusze , którym leży na sercu dobro
                          społeczeństwa , ale jak to w wojsku jest dowódca to i jest wojsko nie ma wodza
                          to i nie ma wojska , a jaki komendant ma autorytet wśród swoich strażników to
                          widać i słychać na ulicach!!!
                          • Gość: pingwin Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 13.07.10, 12:52
                            Tyle zarzutów wobec waszego wodza i nic??? Coś słabe widocznie były te
                            zarzuty hehehehe
                            • Gość: Menio. Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.10, 13:58
                              Zarzuty były i są mocne, tylko "sprawiedliwość" nierychliwa, ale nadejdzie czas
                              zapłaty i jemu i "sprawiedliwości".
                              • Gość: nauczyciel polskie Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: 62.233.215.* 13.07.10, 21:39
                                Co "komendant" ma na "prezydenta", że po takich wyskokach dalej jest cisza siok
                        • bohdankaras Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE 14.07.10, 11:30
                          Witam. Nie zamierzam rozwalać Straży Miejskiej. Jak tak dalej
                          pójdzie, sama się rozwali, a do tego nie chcę dopuścić. Moim
                          obowiązkiem jako radnego jest dopilnowanie, aby Służba ta
                          funkcjonowała prawidłowo. Jak funkcjonuje dziś? Wystarczy poczytać
                          forum...
                          Pracuje tam mnóstwo wartościowych osób, wiele z nich znam osobiście.
                          Są już zmęczone tym wszystkim. Potrzebują teraz przede wszystkim
                          profesjonalnego zarządzania i spokoju. Polityka nie ma tu nic do
                          rzeczy! Pozdrawiam.
                          • axe-l1 Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE 14.07.10, 20:10
                            Boguś dopilnuj jednej sprawy - sprawdz na co ma rentę Twój ulubieniec i już
                            będziesz wielki. Komendanci w S.M są zawsze politycznie nastawieni do włodarzy i
                            odwrotnie , chcesz to zmienić ? - był byś bardzo wielki.Profesjonalnego
                            zarządzania i spokoju w S.M w te upalne dni życzę i jeszcze jedno , proponuję
                            odpocząć w Karwi ,a nie w puszczy (kleszcze i inne sprawy - brrrrrrrrrr )
                          • Gość: obsewer Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 16.07.10, 09:05
                            Panie Bogdanie mam takie pytanko czy otrzymał Pan już odpowiedź od Pana Wójcika
                            Przewodniczącego RM w sprawie Pana skargi na komendanta? Czy może zna Pan wynik
                            kontroli którą zapowiadał Pan Przewodniczący RM dot zwolnienia strażnika i renty
                            komendanta bo jakaś cisza panuje? Pozdrawiam

Bardzo dobry blog !!
                            • Gość: "_ Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 19.07.10, 17:11
                              co z postępowaniem w prokuraturze w związku z jednym z kierowników coś ktoś wie !?
                              • Gość: Menio Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.10, 07:47
                                "Już za pare dni za dni pare"
                                Nie mogę się już doczekać.
                                • Gość: strażnik Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 20.07.10, 22:46
                                  ja też nie mogę się doczekać, kiedy wreszcie ten komediant zniknie. A jak nie
                                  zniknie to na prezydenta go. A cop, bedą jeszcze większe jaja. A radom jest już
                                  i tak stracony, więc nam wsio rawno.
                              • Gość: ustroniak Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 23.07.10, 18:35
                                "_ jak jesteś tym zainteresowany to idź do jednego z kierowników i zapytaj, bo
                                na forum jest tyle różnych ciekawych,informacji oraz faktów, że może cię główka
                                rozboleć ?
                                "_ pok. 27 ul.Stanisława Moniuszki 9, 26-600 Radom, przypominam adres może dawno
                                tam nie byłeś, a kiedyś zachodziłeś i ciekawe rzeczy opowiadałeś ?
                                "_ pozdrawiam zaangażowanego strażnika.
                          • Gość: fujara Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 16.07.10, 14:46
                            KOMEDIANT NA PREZYDENT!!!!!!!!!!!!!
                            Sa juz tak wielkie jaja w radomiu z komediantem, z kosztownym, że lepsza
                            komedia może być tylko wtedy, gdy kosztownego zastąpi głupi kazio. A co, niech
                            się naród pośmieje.
                            • Gość: mary Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 17.07.10, 13:01
                              Trzeba podpowiedzieć Kazia "plecakowi" (p.S...i) żeby swojego "pupilka"
                              wywindował tym razem na prezydenta Radomia:)
                              • Gość: :) Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 17.07.10, 13:22
                                Wydała się tajemnica komendanta o tym ,że zgubił kluczyk od swojego (służbowego)
                                samochodu .Podobno w serwisie powiedział,że to strażnicy mu zgubili!!!ciekawe
                                ile kosztuje wyrobienie nowego i kto zapłaci za takie niedbalstwo o mienie SM!!
                                • Gość: str Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 17.07.10, 22:54
                                  no na pewno nie zapłaci kazio, bo on ma gruntownie wszystko w dupie. Każe
                                  wyrobić nowe klucze, pchnie rachunek do urzędu, a posłuszne pieski natychmiast
                                  zwrócą mu koszty. No cóż, Grójec rządzi!!!!.
                                  • Gość: merlin Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 21.07.10, 06:58
                                    coś cicho w mediach o kazimierzu wielkim i o jego pupilku...
                                    tradycyjnie trzeba czekac do wyborów by coś sie zmieniło!?
                                    • Gość: 007 Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 23.07.10, 18:06
                                      to jakie ty media śledzisz człowieczku ...
          • Gość: Do P. marines K. Re: oświadczenie majątkowe czachora - NOWE IP: *.radom.vectranet.pl 23.07.10, 19:11
            "obserwator" ? odpowiedź do wpisu na słabym forum:Komendant zwalnia, bo strażnik
            nie może się oszczędzać...
            wpis:Autor: Gość: marines IP: 64.120.233.* 19.05.10, 23:27
            do marines (wiem kim jesteś, mniej gadaj jak się bawisz, ściany mają uszy)
            jaki z ciebie marines (co ty wiesz o tych żołnierzach, ich honorze, sile i
            lojalności) ledwo w terenie dajesz sobie radę (bez radiowozu i składu) twoje
            wyniki są mniejsze niż u aplikanta, a w dziupli jak nazywasz pok. 27 to nie
            masz najmniejszych szans, co do wspierania to ty wspierałeś poprzedniego
            Komendanta swoim uchem, a że ten ci się nie dał omamić to masz problem...co do
            policzonych dni chłopcze to poznaj coś, jak dasz radę zrozumieć ? LEPIEJ SPALIĆ
            SIĘ JASNYM PŁOMIENIEM NIŻ WIOTCZEĆ BEZ KOŃCA.
            • Gość: marines marna prowokacja IP: *.vectro.com 21.08.10, 01:20
              Grasz w ciemno chłopcze. Na pewno to ty jesteś niedouczonym prawnikiem.
              Liczysz na to, że odpowiadając na twoją gó...aną prowokację uchylę gardę?
              See you.
              • Gość: he he do marines IP: *.radom.vectranet.pl 05.09.10, 21:25
                właśnie potwierdziłeś prowokację.... ale jaja a ja rzeczywiście grałem w
                ciemno...he he
    • Gość: moda Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 21.07.10, 21:08
      człowieku, nie płacz, tylko smiej się do rozpuku. Cała Polska śmieje się z tego
      niewydarzonego prezia, z którego jaja sobie robi taki marny komediant. I TO
      WŁAŚNIE RADOM, NAJGŁUPSZE MIASTO W POLSCE, A JAJA NAJWIĘKSZE!!!!!.
      • Gość: załamany wpisem Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 23.07.10, 18:41
        przykro czytać takie wpisy, ale gorsza jest świadomość, że są tacy beznadziejni
        Radomianie
    • Gość: Menio. Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.10, 08:00
      Ciekaw jestem, czy Przewodniczący Rady Dariusz W odpowiedział Kaziowi na jego
      pismo o radnego Karasia i jego domniemanych kłamstwach ?
      Ktoś wie coś na ten temat ????
      • Gość: gienio Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 05.08.10, 18:05
        kup sobie bańkę najtańszego oleju i nalej do głowy bo jest pusta
      • Gość: alt Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 05.08.10, 19:11
        Prezydent sędzią w moim sporze z komendantem?

Nie tak dawno wiele osób interesowało się moim sporem z komendantem straży
        miejskiej Kazimierzem Czachorem, który zwolnił z pracy chorego podwładnego, a
        media ujawniły potem, że sam pobierał świadczenie z funduszu emerytalno -
        rentowego MSW (na emeryturę jest za młody, pozostaje więc renta). Przypomnę, że
        komendant zarzucił mi, że w swojej publikacji na ten temat byłem nierzetelny i
        kłamałem. Odpowiedziałem na to pismo do przewodniczącego rady, do którego
        trafiła skarga komendanta na mnie, że domagam się przeprosin za te oskarżenia. W
        ostatnich dniach przewodniczący rady miejskiej poinformował mnie, że skierował
        moją odpowiedź wraz zawartym żądaniem do prezydenta miasta. Odpowiedzi na mój
        apel jeszcze nie dostałem...
        radom.blox.pl/html
        • Gość: @@@@@@@@@@ Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 07.08.10, 21:32
          P A L A N T ! to jest jedyne słuszne określenie na tych wszystkich
          zamieszanych w tę sprawę.
          • Gość: radny Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 09.08.10, 18:22
            popieram to stwierdzenie, ale swoja drogą jakoś ostatnio straż daje sobie radę w
            mieście, ludzie zaczynają inaczej(lepiej) mówić o straży...może ten cały rozgłos
            medialny pomaga im a nie szkodzi...
    • Gość: Casandra Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.xdsl.centertel.pl 09.08.10, 19:42
      Cieszcie się z komendanta swojego bo moglibyście mieć gorszego jak ci w Gdańsku
      gdzie rządzi PO:
      trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,8228782,Kto_jezdzi_sluzbowym_autem_strazy_miejskiej_.html
      • Gość: canyon Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 10.08.10, 10:48
        rozmawiałem z ludżmi z Gdańska i jak twierdzą oni dogadują się ze swoim szefem a
        u nas nie więc to porównanie jest nie trafione ps jakaś tabliczka z jakimś takim
        napisem Szanuj szefa swego i takie tam wisi nad drzwiami w jakiegoś pokoju :)
        • Gość: no nio Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 16.08.10, 18:38
          coś ostatnio cisza ? ale coś tam słychać .że prorok postawił jakies zarzuty
          komuś ,ze SM czy to jakaś tajemnica czy cóś może pan rzecznik odpowie CO !!!!
          CHYBA MAMY PRAWO MY MIESZKŃCY TO WIEDZIEĆ CZY NIE PANIE RZECZNIKU CO !!! A MOŻE
          SZEF ??? ODPOWIE SAM :)
    • konrad-7 Sensacyjna korespondencja komendanta z prezydentem 25.08.10, 13:24
      ....TAJNA WTYKA, LUB TYPOWE ''WREDNIADCTWO''..ZA UNIKANIE PRAWDY MAJĄTKOWEJ
      POCIĄGNĄĆ DO ODPOWIEDZIALNOŚCI..
      • Gość: oko 1 Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 30.09.10, 22:33
        podobno jednego ze strażników nie zawieszono w czynnościach służbowych jak to jest z tym równym traktowaniem w straży miejskiej ???
        • Gość: Brrrrrrrr Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 08:18
          Rafał !
          Najpierw Kazio nawarzył piwa, które Ty musisz wypić. Potem Twój najlepszy kolega wypiął się na Ciebie i zostałeś na lodzie. Zdajesz sobie sprawę, że nic nie osiągniesz mąceniem.
          Odejdź z honorem, jeżeli jeszcze resztki Ci pozostały.

P.S. Niestety decyzja już zapadła, ten strażnik również dostał zawieszenie.
          • Gość: do brrry czy prry Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 04.10.10, 12:07
            honor ? i kto to mówi, i nie rafał tylko Paweł....
            • Gość: oko1 Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 04.10.10, 12:31
              do brrrrrr.... gdybyś był taki honorowy i odważny oraz szlachetny, na jakiego się tu lansujesz, to doprecyzuj o jakiego rafała ci chodzi, bo w SM pracuje kilka osób o tym imieniu, wtedy jak obrazisz konkretnego Rafała, to będzie mógł to zgłosić np. do odpowiednich organów ścigania. To jest honorowe, a takie niedomówienia nie są honorowe. Przemyśl, czekam daj głos, podejmę odpowiednie kroki. A jak ci to forum nie pasuje, to w ogóle się na nim nie udzielaj, skoro taki jesteś honorowy....
              • Gość: magnum Re: Sensacyjna korespondencja komendanta z prezyd IP: *.radom.vectranet.pl 11.10.10, 15:39
                Witam serdecznie...

Doszły do mnie słuchy, że postawiono zarzut strażnikowi w zwiazku z podjętą interwencją i sposobem jej załatwienia...do prokuratury złożyli doniesienie oburzeni mieszkańcy Radomia, potraktowani według nich fatalnie przez strażnika...

Warto potwierdzić tą informację, może będzie tak sensacyjna jak poprzednie zarzuty dla dwóch strazników w tym kierownika Straży Miejskiej...
                • Gość: doktor Zosia do znawców medycyny ludowej IP: *.radom.vectranet.pl 26.10.10, 18:28
                  Witam serdecznie
                  Na tym forum ( i na innych dotyczących Straży Miejskiej w Radomiu) było bardzo wiele fachowych, ciekawych i wartościowych wypowiedzi na tematy medyczne, psychiatryczne, psychologiczne i inne, niektórzy z państwa widać na pierwszy rzut oka, że mają znaczną wiedzę w tej materii oraz bez pardonu można by rzec intuicję, naturalnie medyczną, niespotykaną w naszych czasach.
                  Wiele wpisów, (może trochę obraźliwych - Art. 212 K.K p. 1,2,3,4 oczywiście z zastrzeżeniem Art. 213 K.K ale nie o to chodzi, tu może zadziałać tylko osoba zniesławiona i Prokurator) przy okazji rozwiązywania zagadki Pana Kazimierza Czachora, było bardzo ciekawych, czytelnicy mogli dowiedzieć się bardzo dużo na temat zdrowia psychicznego, schizofrenii oraz innych przypadłości, potężna wiedza medyczna (no może trochę nie trafiona, bo okazało się , że Pan Komendant ma emeryturę a nie rentę).
                  W związku z tym mam pytanie, czy strażnik po zwolnieniu lekarskim od psychiatry, będzie mógł wrócić do Straży Miejskiej i pilnować naszego bezpieczeństwa na ulicy, czy też potrzebne są jakieś szczegółowe badania ? Ze zrozumiałych względów to bardzo istotne dla mieszkańców naszego miasta ?
                  Drugie pytanie: czy są jakieś przepisy w Policji na ten temat i czy analogicznie stosuje się je do Straży Miejskiej ? Trzecie pytanie: co ile lat strażnik przechodzi szczegółowe badania?
                  Z treści wpisów na forum, w niektórych przypadkach można było wywnioskować, że dokonali ich sami Strażnicy Miejscy (naturalnie o niezwykłej wiedzy medycznej i wspomnianej, już intuicji) ale to tylko domysły, osoby te nie godziły się, wręcz nie widziały możliwości kontynuowania służby, gdyby któryś ze strażników, chorował psychicznie...bardzo mocno to akcentowały!?
                  Mam wielką prośbę do szanownych Pań/Panów - znawców medycyny o udzielenie krótkiej odpowiedzi na moje pytania.
                  Nie ukrywam, że liczę na rzetelne wpisy - od fachowców nie od znachorów...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka