Dodaj do ulubionych

szkoly wyzsze

IP: *.pl / *.pl 06.05.04, 20:15
Jestem maturzysa. Czy jest ktos wladny w ty miescie podpowiedziec mi wybor
uczelni? Zdaje w przyszlym tygodniu mature i wiem zdeam ja (nigdy nie bylem z
tych najgorszych) to ma być podobno sprawdzian mojej wiedzy a za ta jestem
spokojny. Starsi koledzy podpowiadaja ze Poltechnika to brydza, ze na
prywatncy uczeelniach studenta sie bardziej szanuje i wcale eduacja tam nie
musi byc gorsza. Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: łobuz Re: szkoly wyzsze IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 23:04
      jeśli bierzesz pod uwagę tylko Radom to powiem Ci tak:
      - politechnika to bryndza jak jasna cholera, ale w porównaniu z naszymi prywatnymi uczelniami to kuźnia noblistów
      - prywatne uczelnie w Radomiu to jest największe gówno w jakie się można wpakować
      - co z tego, że będą cię bardziej szanować, skoro po skończeniu tych studiów pracodawca cie nie będzie szanował ?
      - jeśli chcesz zostać bezrobotnym to chodź do nas (to powinien być slogan WSH, WSB, WSFIB i wszelakiego syfu w tym stylu)
      - gwarantuje ci, że pracy dobrej po tym nie znajdziesz (jeśli wogle jakąś znajdziesz)
      - ale twój wybór, tylko pamiętaj, że można wpakować się w niezłe łajno

tak poza tym to Polibuda tyż pracy nie gwarantuje, jak najbardziej NIE. Ale absolwent ma na pewno większe szanse niż po jakimś WSH cy cymś tokim. Zrzesztą to zależy od kierunku na jaki pójdziesz. Nauczieli mam teraz aż za dużo, więc np. na nauczycielski NIE. Ale absolwenci ekonomii sobie nieźle radzą na rynku pracy.

i jeszcze raz a "tak poza tym" JEŚLI MASZ SZANSE JECHAĆ GDZIEŚ INDZIEJ NA STUDIA, TO SPIEPRZAJ Z TĄD JAK NAJDALEJ !!!!! I BYNAJMNIEJ NIE NA PRYWATNĄ
      POLSKA TO NIE STANY I U NAS NAJLEPSZE SĄ PAŃSTWOWE.
      WYNIKA TO POTROSZE Z MISJI UCZELNI PRYWATNYCH I PAŃSTWOWYCH.
      PRYWATNE DĄŻĄ DO ZWIĘKSZENIA ZYSKU, A PAŃSTWOWYM ZALEŻY NA KSZTAŁCENIU.

DĄŻĘNIE DO ZWIĘKSZENIA ZYSKU NIE MUSI WIĄZAĆ SIĘ I NIE WIĄŻE SIĘ Z POPRAWIANIEM JAKOŚCI NAUCZANIA. NASZE UCZELNIE PRYWATNE RACZEJ USTALAJĄ POZIOM TAK ŻEBY WSZYSTKIE WRZODY, KTÓRE MAJĄ KASĘ I CHCĄ ZROBIĆ LICENCJAT (BO MAGISTERKICH CHYBA NIE MAJĄ ALE NIE WIEM) MOGŁY TE PIENIĄŻKI SPOKOJNIE WYDAĆ U NICH.

MOŻNA ZAUWAŻYĆ PEWNĄ ZALEŻNOŚĆ: KIEDY ZYSK DĄŻY DO NIESKOŃCZONOŚCI, WIEDZA I POZIOM STUDENTÓW DĄŻY DO ZERA. A NASZYM PRYWACIARZOM SIĘ RACZEJ DOBRZE POWODZI
      :]
      PS> NIE BIJCIE MNIE TYLKO @!!!
      • Gość: łobuz Re: szkoly wyzsze IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 23:13
        a tak poza tym twoja gramatyka, składnia zdań jest na SKANDALICZNYM POZIOMIE !!!!!!!!! prawie na takim jak moja, a to źle wróży ... !!! :)
        żartuje :)
        moja jest na wyższym

Pomyśl o tym bo mawiasz nie po poslkiemu
        • kustosz.m Re: szkoly wyzsze 07.05.04, 10:51
          po prostu wydaje mi sie, ze zadales pytanie jakbys wybieral ktores z radomskich
          goimnazjow lub liceow.

a przedstawiasz sie jako maturzysta

powodzenia
      • Gość: .... Re: szkoly wyzsze IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.05.04, 10:26
        nie wiem co kieruje tobą, że twierdzisz, że uczelnie radomskie sa na
        skandalicznym poziomie, być może to, że studiujesz w jednej z nich a takiego
        głąba jak ty renomowane uczelnie nie chcą??!
        • Gość: łobuz Re: szkoly wyzsze IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:15
          dokładnie tak jest !!! :]
        • Gość: łobuz Re: szkoly wyzsze IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:17
          dokładnie !! a najgorsze jest to że jestem jednym z lepszych u mnie w grupie, a z matmy najlepszy. mam 5, a nie dostałem się na UMCS. ŻENADA
          • Gość: .... Re: szkoly wyzsze IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.05.04, 15:19
            żałosne....szkoda mi ciebie..
            • Gość: łobuz Re: szkoly wyzsze IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:59
              mi też
    • Gość: hans Re: szkoly wyzsze IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 07.05.04, 10:12
      Łobuz ma rację.Nie daj sobie wmówić, że szkoły prywatne są lepsze od
      państwowych.Spróbuj jak najwyżej.Uj,Uw,agh,polibuda w warszawie czy krakowie,AE
      lub SGH.
    • kustosz.m Re: szkoly wyzsze 07.05.04, 10:49
      > Jestem maturzysa.

co robisz? co chcesz robic w swoim zyciu?
      uczelnia to narzedzie do osiagniecia tego celu.

wybierz odpowiednie narzedzie.
    • Gość: Pello Re: szkoly wyzsze IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 07.05.04, 11:17
      Wszystko zależy od tego czy na studia idziesz po papier, czy po wiedzę. Jeśli
      chodzi Ci wyłącznie o papier, to gdziekolwiek pójdziesz - czy państwowa czy
      prywatna, z niewielkim trudem przebębnisz te studia i papier dostaniesz. Szansa
      na póżniejszą pracę będzie zawsze taka sama - sam dyplom jeśli nie jest
      sygnowany przez kilka najlepszych uczelni prywatnych lub państwowych (z list
      rankingowych) nie będzie miał żadnego znaczenia dla przyszłego pracodawcy.
      Znaczenie dla niego będzia miała zdobyta wiedza i doświadczenie nabyte w
      trakcie studiów. Dlatego idź tam, gdzie będziesz miał większą możliwość
      robienia stażów, w tym zagranicznych, gdzie uczelnia ma lepsze kontakty z
      innymi, gdzie są wymiany studentów, gdzie dzięki własnej inicjatywie będziesz
      mógł więcej się nauczyć. Zawsze sam będziesz pracował na siebie. Forma
      własności uczelni nie ma tu nic do rzeczy.
      • Gość: łobuz Re: szkoly wyzsze IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:15
        no chyba masz racje.
        ale u nas pokutuje przekonanie, ze prywatne uczelnie sa bardzo slabe.
        a wszystkie te opinie musza sie skądś wziąć
        na pewne istnieje pare rodzynków wśród uczelni prywatnych jak Polsko-Japońska Szkoła Technik Komputerowych, czy Wyższa Szkoła Koźmińskiego.
        ale są to chyba cały czas tylko wyjątki.

poza tym wydaje mi sie ze to rozróżnianie uczelni na państwowe i prywatne bierze się głównie z rankingów, w których prywaciarze są daleko, daleko w tyle.
        pozostaje jeszcze kwestia ich rzetelności. moim skromnym zdaniem są jak najbardziej prawdziwe i bardzo dobrze oddają sytuacje na rynku uczelni.
        • Gość: hans Re: szkoly wyzsze IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 07.05.04, 18:48
          Mam pytanie??Czy jesli ktos moze sie dostac na studia nieplatne, to pojdzie na
          platne??Co do zasady(ja wyjatek znam), kazdy probuje dostac sie na panstwowa, a
          potem jesli sie nie uda, to na prywatna.Nikomu nie ujmujac rozumu, to jest
          selekcja naturalna, ale przez 5 lat rozwoju intelektualnego mozna pewien poziom
          przeskoczyc.Niestety nie uwierze w to, ze to jest norma.Spoleczenstwo jest
          biedne i zaden ubogi nie pozwoli sobie na zaplacenie czesnego.Pomyslcie o tym.
        • Gość: Pello Re: szkoly wyzsze IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 08.05.04, 12:44
          Przekonanie to bierze się przede wszystkim z pustej zazdrości i niewiedzy. Na
          prywatnych uczelniach na ogół wykładają wykładowcy z uczelni państwowych. A to,
          co z tych wykładów "wyniesie" student, tylko od niego będzie to zależeć.
          • Gość: łobuz Re: szkoly wyzsze IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 12:58
            ale niestety w większości z tych wykładów nie wynoszą nic, bo im nie zależy. wyrabiają tym samym markę uczelni.
            jestem przekonany ze jezeli np. do jakiejs firmy zlozy podanie o prace 10 absolwentów z jakiejs nowej (czyt. prywatnej) uczelni. w tym pierwszych 9 wypadnie bardzo blado to na 10 pracodawca juz raczej krzywo bedzie patrzyl.
            i wydaje mi sie ze dotyczy to tylko absolwentow studiow prywatnych, poniewaz ich uczelnie sa zazwyczaj bardzo mlode, nie wiele o nich slychac, i pracodawca nie ma nawet pojecia czego moze od takiego kolesia z prywatnej oczekiwać
            • Gość: Pello Re: szkoly wyzsze IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 08.05.04, 15:29
              Tak Ci się tylko wydaje. Pisałem już o tym we wcześniejszym poście.
    • isoxazolidine Re: szkoly wyzsze 08.05.04, 11:42
      poziom wszystkich uczelni w polsce spada ostatnimi czasy na pysk w tempie
      ekspotencjalnym. nie jest to bynajmniej domeną PR. zreszta na poziomie np.
      krakowskich uczelni mozna sie mocno przejechac - czesto jest bardziej dety
      tradycją niz realny. jesli chcesz studiowac kierunki humanistyczne, ktorych nie
      ma w Radomiu to polecam Wrocław - tam chyba ten poziom obnizyl sie najmniej.
      jesli ekonomia to wawa wzglednie krakow. ale jesli mierzysz w kierunku nauk
      technicznych to nie łudź sie, ze gdzies dostaniesz lepsze wyksztalcenie niz na PR.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka