Dodaj do ulubionych

Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytelnika

02.08.11, 16:59
Drogi rowerowej brakuje na 600 metrowym odcinku drogi krajowej. Wydano ponad 40 milionów złotych na pogorszenie jazdy rowerem. Tylko czy samorząd województwa wie na co wydaje pieniądze unijne, które miały poprawić bezpieczeństwo a je pogorszyły?
Obserwuj wątek
    • pitagor Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel 02.08.11, 17:30
      Dobry list! Ciekawe czy ktoś z urzędu zechce zmierzyć się z zagadnieniami w nim poruszonymi.

Ja mam inne pytanie: w jaki sposób rowerzysta ma bezpiecznie i szybko przejechać na wprost ulicą Młodzianowską? Tunelem nie można (znaki), jadąc górą można skręcić tylko w lewo lub w prawo w ulicę 1905 Roku.

• Gość: Cyklista Rower to pojazd jak każdy inny, IP: *.xdsl.centertel.pl 02.08.11, 23:26
        skoro autor sam tak napisał "Rower to pojazd jak każdy inny, " więc sam sobie odpowiedział...
        masz ulicę i po niej jedź...
        święte krowy czy co ???
        • fnx1 Re: Rower to pojazd jak każdy inny, 03.08.11, 13:25
          Cyklista napisał(a):
          > skoro autor sam tak napisał "Rower to pojazd jak każdy inny, " więc sam sobie o
          > dpowiedział...
          > masz ulicę i po niej jedź...
          > święte krowy czy co ???
          A Ty normalny czy nie? Bo polemizować nawet nie ma z czym...
    • Gość: Ja Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.opera-mini.net 02.08.11, 19:14
      Za co sie nie wezma to spie... rnicza. Nie ma znaczenia czy to ulica, czy to park, czy to rowerowka. Jak bedzie tam wypadek to proponuje dobrac sie mzdik do 4 liter.
    • brittaannaija Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytelnika 02.08.11, 19:16
      Też to zauważyłem. To duży brak. Na Południu się dało, nie brakuje fragmentów drogi tak jak na 5 roku. Ja rozumiem że się z pasa kierowcom nie da zabrać ale takie pozostawienie sprawy to skandal bo obniża jakość całego remontu. W sumie znowu bubel...
      A może da się to teraz jakoś naprawić?
      • brittaannaija Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel 11.08.11, 09:50
        W sumie niewjeżdżanie na ulice między samochody to rodzaj obywatelskiego nieposłuszeństwa:
        Definicja
    • Gość: Dromader Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.radom.vectranet.pl 02.08.11, 19:22
      Bledem wladz miasta bylo to ze zaczeli w ogole rozmawiac i co gorsza ulegac srodowisku zwiazanemu z dwoma pedalami. To jest na zasadzie dania palca. W Wawszawie np. sciezki rowerowe sa robione z czerwonej kostki i nikomu to nie przeszkadza. U nas zazadali sobie czerwonego asfaltu. Jutro zazadaja ograniczenia ruchu, a pojutrze eleiminacje ruchu samochodow w centrum (na poczatek). Obecne to towarzycho to tragedia. Wladze miasta opamietajcie sie bo zadan nie bedzie konca a i tak ich (jej przywodcow) nigdy nie zadowolicie.
      • samspade Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel 02.08.11, 20:02
        Ale budowa dróg rowerowych z kostki to głupota. Ciekawe czy gdyby zamiast asfaltu na drodze położyli kocie łby czy byłbyś zadowolony. Nie można zapomnieć o kwestii ekonomicznej, mianowicie asfalt jest tańszy od kostki.
      • pitagor 3 x bajdurzenie 02.08.11, 20:04
        > Wawszawie np. sciezki rowerowe sa robione z czerwonej kostki

Bajdurzysz:
        www.rower.zm.org.pl/?a=zarzadzenie_rowerowe-074

Zarządzenie Prezydenta Warszawy w sprawie tworzenia warunków dla komunikacji rowerowej

§ 3 Budowa dróg dla rowerów winna odbywać się w technologii nawierzchni asfaltowej. Odstępstwo od tej zasady wymaga dokonania uzgodnienia z Pełnomocnikiem Prezydenta m.st. Warszawy ds. Rozwoju Transportu Rowerowego.

> U nas zazadali sobie czerwonego asfaltu

Bajdurzysz, nigdy nie mówiliśmy, że asfalt ma być czerwony:
        www.bractworowerowe.ats.pl/kostka.html

> Wladze miasta opamietajcie sie bo zadan nie bedzie konca a i tak ich (jej przywodcow)
        > nigdy nie zadowolicie

Bajdurzysz, artykuł o DDR na osiedlu Południe:
        tiny.pl/h59c5

• macine123 W Holandii są asfaltowe i się fajnie jeździ 02.08.11, 20:30
          Można z Roterdamu do Utrechtu ścieżką rowerową przejechać, albo nad morze czy do Hagi. Jest od kogo przykład brać, więc po co tworzyć własne niedoskonałości.
          • Gość: spec Re: W Holandii są asfaltowe i się fajnie jeździ IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.11, 10:10
            dokladnie, mzdik niestety tego nie chce
          • Gość: precz z pedałami Re: W Holandii są asfaltowe i się fajnie jeździ IP: *.algo.radman.pl 19.03.12, 05:04
            I tam się wyprowadź jak ci Radom nie pasuje!
      • Gość: la Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 20:06
        ja jeszcze dodam, że traktowanie "rowery totakie same pojazdy jak samochody' -to chyba przegięcie -na drogi samochody sobie płacą w benzynie a "duuże" pewnie w podatku i stawianie non stop żądań ze strony rowerzystów to trochę za dużo.Choć OC byśvcie sobie opłacali ! a i jeszcze prośba-zróbcie coś żeby Was było widać-zwłaszcza po zmierzchu!
        • Gość: banan Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 07:47
          Gdyby chociaż te podatki wystarczały na drogi. Tymczasem dopłacają do was m.in. pijaczki i alkoholicy.
        • Gość: leśne oKo Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: 89.238.39.* 03.08.11, 18:22
          A na chodniki będziesz też żądał kasy? Od pieszych? Ktoś tu zapomniał, że podatki płacą wszyscy. Drogowy też, choćby robiąc zakupy w piekarni. Przecież w cenę towaru jest wliczony i koszt paliwa, i koszty związane z naprawami oraz utrzymaniem pojazdu dostawczego.
          Poza tym: samochody powodują dużo większe zniszczenia nawierzchni. druga sprawa: obciążają środowisko, dewastują przestrzeń miejską (porozjeżdżane trawniki, zdezelowane krawężniki, pozapadane chodniki). Nie byłoby problemu, gdyby kierowcy jeździli OSTROŻNIE oraz ZGODNIE Z PRZEPISAMI (mam tu na myśli stosowanie się do ograniczeń prędkości). Żaden rowerzysta nie pcha się przecież na ekspresówkę. Nie przeczę: rozsądnych kierowców jest coraz więcej, ale zawsze trafi się jeden łoś, który dybie na zdrowie i życie, nie wiem, z głupoty chyba? Co do OC: płaci ten, który stanowi potencjalnie większe niebezpieczeństwo. P
          • michal1401 Rowerzysta samobójca jadący pod tiry na E7 08.08.11, 11:00
            Gość portalu: leśne oKo napisał(a):
            Nie byłoby problemu, gdyby kierowc
            > y jeździli OSTROŻNIE oraz ZGODNIE Z PRZEPISAMI (mam tu na myśli stosowanie się
            > do ograniczeń prędkości). Żaden rowerzysta nie pcha się przecież na ekspresówkę

DOPRAWDY???
            wczoraj mijałem takiego specjalistę na E7 na obwodnicy Grójca, mało tego że jechał drogą ekspresową, to jeszcze był zdeterminowany by nie jechać dość szerokim poboczem (pas awaryjny), tylko po linii oddzielającej pas ruchu od pobocza, więc by bo minąć z metrowym dystansem, a będąc mijanym przez inne samochody na wewnętrznym pasie ruchu musiałem raptownie hamować. Skąd się biorą tacy kretyni, nie wiedzący że stwarzają zagrożenie nie tylko dla siebie ale i dla innych!!!
            • Gość: autochton Samochody pchające się na chodnik IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.11, 11:04
              A czemu samochody pchają się na chodniki? Nie wiedzą, że stwarzają zagrożenie dla pieszych?
              • michal1401 Re: Samochody pchające się na chodnik 08.08.11, 11:52
                Nie widziałem samochodów jeżdżących po chodnikach, zdecydowanie takie zachowanie stwarza wielkie zagrożenie dla pieszych!! W niczym nie zmienia to mojej oceny samobójcy jadącego rowerem po trasie ekspresowej
                • michal1401 Re: Samochody pchające się na chodnik 09.08.11, 10:37
                  Po zastanowieniu się stwierdzam że jednak zdarza się i to relatywnie często, w końcu wyjazd z bramy etc to przejazd przez chodnik. Poza tym jeżdżąc rowerem, wbrew przepisom wolę jeździć chodnikiem niż drogą, w trosce o swoje życie i zdrowie, ale i po to by nie blokować pojazdów jeżdżących szybciej. Jednak uważam że na chodniku bezwzględne pierwszeństwo mają piesi, poza tym samochodem nie rozwijam w takiej sytuacji prędkości większej niż 10 km/h
                  Natomiast różnica prędkości między samochodami z przepisową prędkością a rowerzystą na trasie ekspresowej to kilkadziesiąt km/h, a podmuch pędzącego tira, nawet gdyby mijał z przepisową metrową odległością (kierowcy ciężarówek zbyt często łamią przepisy i zasady zdrowego rozsądku) to wielka siła, mogąca rowerzystę przewrócić.
                  • radomskieklimaty Re: Samochody pchające się na chodnik 09.08.11, 13:31
                    michal1401 napisał:

> Natomiast różnica prędkości między samochodami z przepisową prędkością a rowerz
                    > ystą na trasie ekspresowej to kilkadziesiąt km/h, a podmuch pędzącego ti
                    > ra, nawet gdyby mijał z przepisową metrową odległością (kierowcy ciężarówek zby
                    > t często łamią przepisy i zasady zdrowego rozsądku) to wielka siła, mogąca rowe
                    > rzystę przewrócić.

Na trasie ekspresowej? Zapraszam na 1905 Roku, na Wierzbicką czy nawet na Struga. Z tego co mi wiadomo to nie są trasy ekspresowe a dokładnie ten sam problem? Niby 50 km/h a jednak chodnik bezpieczniejszy.
      • Gość: ja Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.radom.vectranet.pl 02.08.11, 22:50
        Moim zdaniem jesteś głupi. Nie masz wiedzy na temat transportu i konsekwencji, które się wiążą z używaniem różnych rodzajów transportu. Nie widziałeś świata poza Radomiem, Warszawą i może kilkoma innymi miastami w Polsce. Jesteś ignorantem, który, niestety, unaocznia jak bardzo można się mylić w jakiejś sprawie. Do tego jesteś chamem. Jeśli masz choć trochę dobrej woli i nie masz kompletnie zakutego łba, poczytaj sobie o zrównoważonym transporcie, o infrastrukturze rowerowej, pooglądaj zdjęcia, filmy, popodróżuj itd. Innymi słowy: wyjdź z muszli.
        Bez pozdrowień
        • Gość: ja Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.radom.vectranet.pl 02.08.11, 22:51
          Tekst jest skierowany do garbatego (dromadera).
    • macine123 Te ścieżki to fragmenty nie skomunikowane 02.08.11, 20:28
      Te ścieżki to fragmenty nie skomunikowane i tu jest problem, którego chyba nikt nie widzi.
      • Gość: Sztyca Remontować PoboczA ... IP: *.ekspres.net.pl 03.08.11, 18:47
        Szkoda forsy na bezsensowne ściezki dla brzuchatych "kolarzy"i dzieci.
        Jak mam do przejechania 100 km ,to nie próbuję zrobić tego jakąś ścieżką wiodącą z nikąd do nikąd tylko poboczem ,które w wielu miejscach łamią resory w traktorach ,a co dopiero koła roweru.
        • radomskieklimaty Re: Remontować PoboczA ... 05.08.11, 19:13
          Gość portalu: Sztyca napisał(a):

> Jak mam do przejechania 100 km ,to nie próbuję zrobić tego jakąś ścieżką wiodąc
          > ą z nikąd do nikąd tylko poboczem ,które w wielu miejscach łamią resory w trakt
          > orach ,a co dopiero koła roweru.

Nie bardzo rozumiem, co chcesz powiedzieć: jeździsz 100 km na rowerze krzywiąc koła?

Tutaj chodzi o jazdę po mieście, to jest kilka kilometrów. Pytanie: czy konieczne było przerywanie na kilkaset metrów ścieżki rowerowej, skoro przy każdej przebudowie czy remoncie chodzi o poprawianie jakości transportu m.in. przez zwiększanie bezpieczeństwa. Tym razem bezpieczeństwo zostało zmniejszone.
      • Gość: dyrektor Re: Te ścieżki to fragmenty nie skomunikowane IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.11, 09:46
        widzi tylko nie chce go rozwiazac
    • w1m Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytelnika 02.08.11, 21:15
      Oddanie 1905 Roku po remoncie z brakującym kawałkiem drogi rowerowej to jak podarowanie komuś najnowszego samochodu ale bez jednego koła.
      Szkoda, że nikt się z tej fuszerki nie musi tłumaczyć.
      • wieczor89 Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel 02.08.11, 21:27
        To jest skandal, że przy takiej inwestycji MZDiK nie wybudowało drogi rowerowej na całym remontowanym fragmencie. Tyle się mówi o braku sieci dróg rowerowych. Jestem w stanie zrozumieć brak pieniędzy w budżecie, ale przecież tutaj był kapitalny remont i było wymieniane wszystko!
        Pomijam już fakt braku ciągłości drogi rowerowej na wjazdach bramowych. To już taka radomska norma niechlujstwa i dziadostwa.
    • teta1985 Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel 02.08.11, 22:12
      Zaiste dziwi brak ciągłości DDR na tak ważnym odcinku. Myślałem, że w końcu połączą centrum i Ustronie z zalewem (a wraz z nim skansen i Piotrówkę) jakąś sensowną scieżką... Szkoda.
    • Gość: oto i ja Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.radom.vectranet.pl 02.08.11, 22:56
      Dobry tekst o zwyczajnych, życiowych problemach ludzi, którzy chcą normalnie jeździć rowerem w cywilizowanych warunkach. W Radomiu, dzięki urzędnikom (często wysoko i bardzo wysoko postawionym), którzy są ignorantami, dochodzi o marnowania pieniędzy, utrudnień w ruchu, zaniedbań. Konsekwencje tych poczynań będą widoczne przez wiele lat. Może kiedy owi urzędnicy przestaną być owymi urzędnikami i wsiądą na rower chcąc pojeździć po mieście, zobaczą gdzie i jak spartaczyli robotę. Historia powinna o tym pamiętać...
    • Gość: Cyklista Rower to pojazd jak każdy inny IP: *.xdsl.centertel.pl 02.08.11, 23:27
      skoro autor sam tak napisał "Rower to pojazd jak każdy inny, " więc sam sobie odpowiedział...
      masz ulicę i po niej jedź...
      święte krowy czy co ???
      • fnx1 Re: Rower to pojazd jak każdy inny 03.08.11, 13:29
        Cyklista napisał(a):
        > skoro autor sam tak napisał "Rower to pojazd jak każdy inny, " więc sam sobie o
        > dpowiedział...
        > masz ulicę i po niej jedź...
        > święte krowy czy co ???
        A Ty normalny czy nie? Bo polemizować nawet nie ma z czym...
        • Gość: Sztyca Rower to sprzęt sportowy .. IP: *.ekspres.net.pl 03.08.11, 18:52
          Nie można jechać na nim stosując się do przepisów dotyczących maszyn .
          Np wyjście z rytmu ,wypięcie pedałów to niebezpieczne manewry o których nic nie pisze w kodeksach
    • emigrant_zarobkowy Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube 03.08.11, 00:10
      www.youtube.com/watch?v=V-fWN0FmcIU
      • Gość: hulajnoga Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 06:57
        Setki rowerów ,tysiące pokoleń.Jeżeli po Radomiu porusza się codziennie 50 rowerów -to wszystko.Oczyśicie wiem ,ze dobrze aby aby drogi rowerowe były ,ale też dobrze aby były drogi ,wiadukty,obwodnice itd,itd.Sposób skupiania na sobie uwagi przez kilkunastu rowerzystów jest doskonałym przykładem fachowej kampanii robienia wideł z igieł.
        • Gość: bartek Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 07:49
          Per analogiam: Niepełnosprawnych na wózkach nie widać na mieście bo:
          a) jest dużo barier architektonicznych
          b) nie chce im się wychodzić?
        • Gość: adasq Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.11, 13:41
          ja codziennie poruszam się rowerem po mieście
          ps. może pod spodem wpisze sie 50 następnych - utrzemy nos niedowiarkowi ;)
          • Gość: kolarz filip Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube IP: *.opera-mini.net 03.08.11, 14:23

Gość portalu: adasq napisał(a):
            > ja codziennie poruszam się
            rowerem po mieście
            > ps. może pod spodem wpisze sie
            50 następnych - utrzemy nos
            niedowiarkowi ;)

psy szczekają karawana idzie dalej. 1 rowerzysta przesiadający się z auta to oszczędność miejsca i benzyny. wyobraźmy sobie 50 aut więcej. :-)
            • radomskieklimaty więcej miejsca w miescie 03.08.11, 23:57
              Gość portalu: kolarz filip napisał(a):

> psy szczekają karawana idzie dalej. 1 rowerzysta przesiadający się z auta to os
              > zczędność miejsca i benzyny. wyobraźmy sobie 50 aut więcej. :-)

Tu jest to fajnie pokazane:
              chrisparadies.files.wordpress.com/2011/04/shoot-your-commute_v2-small.jpg
              • Gość: gelerth Re: więcej miejsca w miescie IP: *.algo.radman.pl 19.03.12, 05:23
                radomskieklimaty napisał:

> Gość portalu: kolarz filip napisał(a):
                >
                > > psy szczekają karawana idzie dalej. 1 rowerzysta przesiadający się z auta
                > to os
                > > zczędność miejsca i benzyny. wyobraźmy sobie 50 aut więcej. :-)
                >
                > Tu jest to fajnie pokazane:
                > rel="nofollow">chrisparadies.files.wordpress.com/2011/04/shoot-your-commute_v2-small.jpg

Głupie porównania, czterdzieści osób na deskorolkach lub wrotkach zajmie jeszcze mniej miejsca. Czy to znaczy że mam ci kazać zejść z roweru i założyć rolki? Każdy jeździ czym mu wygodnie a reszcie g..... do tego!
      • Gość: wózek z dzieckiem Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.11, 14:57
        emigrant_zarobkowy napisał:

> www.youtube.com/watch?v=V-fWN0FmcIU

przydałyby się 1,5 metrowej szerokości czołgi do rozjeżdżania samochodów parkujących na chodnikach.
        • firebwoy Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube 03.08.11, 15:50
          Gość portalu: wózek z dzieckiem napisał(a):

"przydałyby się 1,5 metrowej szerokości czołgi do rozjeżdżania samochodów parkujących na chodnikach."

Popieram. MZDiK niestety umywa ręce i zrzuca odpowiedzialność na policję i straż miejską.
          Więcej: tutaj.
          • samspade Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube 03.08.11, 15:56
            A co ma MZDiK zrobić z nieprawidłowo zaparkowanymi autami? I czemu popierasz zniszczenie mienia za nieprawidłowe parkowanie?
            • firebwoy Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube 03.08.11, 16:07
              samspade napisał:

"A co ma MZDiK zrobić z nieprawidłowo zaparkowanymi autami?"

Uniemożliwić im to.

" I czemu popierasz zniszczenie mienia za nieprawidłowe parkowanie? "

jak widać na załączonym filmie jest to skuteczne.
              • samspade Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube 03.08.11, 16:14
                W jaki sposób MZDiK ma uniemożliwić nieprawidłowe parkowanie samochodów?
                I skoro kara niszczenia mienia jest skuteczna to jaką karę proponujesz za wieczorną jazdę rowerem bez obowiązkowego oświetlenia?
                Jaką karę proponujesz za np. omijanie samochodów, które zatrzymały się żeby przepuścić pieszych?
                • firebwoy Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube 03.08.11, 16:35
                  samspade napisał:

"W jaki sposób MZDiK ma uniemożliwić nieprawidłowe parkowanie samochodów? "

Ma wiele narzędzi i sposobów aby to zrobić( słupki, wygrodzenia, żywopłoty).
                  • samspade Re: Czolgami w obronie rowerzystow! - youtube 03.08.11, 17:21
                    Nie odpowiedziałeś na drugie pytanie.
    • pitagor Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytelnika 03.08.11, 17:58
      Gość portalu: hulajnoga napisał(a):

> Setki rowerów ,tysiące pokoleń.Jeżeli po Radomiu porusza się codziennie 50 rowerów
      > to wszystko.

Właśnie na tym polega problem, kierowcy patrzą lecz nie widzą. Najczęściej pieszych i rowerzystów. A później w telewizji mamy roztrzęsionego szofera, który tłumaczy się policjantowi, że nie widział dziecka na przejściu. I to niby ma go usprawiedliwić? Codziennie gdy jest ciepło w drodze do i z pracy mijam około 80 rowerzystów, to prawda nie jest to liczba oszałamiająca a to dlatego, że ludzie boją się jeździć po ulicach. Buble w rodzaju 1905 przyczyniają się do tego.

> Sposób skupiania na sobie uwagi przez kilkunastu rowerzystów jest doskonałym
      > przykładem fachowej kampanii robienia wideł z igieł

A czym mają zajmować się rowerzyści? Zabieganiem o budowę autostrad? Śmieszne.

• Gość: ... Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.algo.radman.pl 14.08.11, 18:33
        Ostatnia nowelizacja przepisów dotycząca rowerzystów pomieszała kompletnie niektórym z nich w głowach. Mogą jeździć środkiem pasa, po chodnikach, ulicą jednokierunkową "pod prąd", kierowca musi im dać pierwszeństwo gdy nadjeżdżają z prawej strony na przejazd rowerowy przez ulicę itp. (na Sienkiewicza bardzo często wypadają mi na przejście dla pieszych rowerzyści wyjeżdżający z Parku Kościuszki, których zauważam w ostatniej chwili!) Jeszcze im dać tylko możliwość przejeżdżania na czerwonym świetle... I to wszystko dla ludzi, których wiedza o przepisach ruchu drogowego nie jest przez nikogo sprawdzana!!! Ich pojazdy nie są ubezpieczone. Czysty luksus prawny!! Nie dziwota, że rowerzyści szaleją wszędzie. Przejazd rowerem przez przejście dla pieszych to reguła!! Zejście z roweru to hańba! I nic nich tego nie oduczy, jeśli policja nie ZASYPIE ich za to mandatami. Nie jestem przeciwko rowerom, ale np. w Holandii ruch rowerowy jest cywilizowany. U nas - partyzantka. To nie jest jazda, to szalony slalom. Osobiście o 100% wolę spotkania z motocyklistami. Ich przynajmniej widzę (nie jeżdżą po chodnikach) i słyszę. Rowerzystę wypadającego po cichu, znienacka, możesz zobaczyć często dopiero na masce swojego samochodu. Tylko ostra kontrola policyjna, szczególnie w rejonie przejść dla pieszych może wprowadzić jakiś ład. Jak zapłaci to się nauczy.
        • Gość: Blask Chwały Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.radom.vectranet.pl 14.08.11, 19:15
          > Tylko ostra kontrola policyjna, szczególnie w rejonie przejść dla pieszych może wprowadzić
          > jakiś ład. Jak zapłaci to się nauczy.
          Dokładnie. Kontrola patrząca tak na chodnik jak i na jezdnię. I na wjeżdżających prosto na pasy z chodnika i na kierowców, którzy jadą 80 km/h prosto w ludzi na przejściu jakby byli przezroczyści.
          Ale policja ma ciekawsze zajęcia i woli rozdawać odblaski i opiniować likwidację przejść dla pieszych.
    • sono_andrzej Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytelnika 03.08.11, 19:49
      Brak drogi dla rowerów na całej długości ul. 1905 Roku jest największą wadą ujawnioną po remoncie tej ulicy.
      Co jest tego powodem? Czysta złośliwość władz miasta i kierownictwa MZDiK, którym się zwyczajnie nie chciało zadać trudu na etapie projektu. Wygrał minimalizm i tzw. "niedasiość".
      Projekt powstawał dosyć dawno temu bodajże w roku 2007 lub 2008, szczególnie wówczas urzędnicy radomscy wręcz wyśmiewali pomysły strony społecznej w temacie komunikacji rowerowej.
      Od tego czasu świadomość decydentów w temacie się zmieniła na plus, ale cóż z tego jak bubel na 1905 Roku pozostał i pewnie nadal zostanie na długie lata.
    • isoxazolidine Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel 03.08.11, 21:26
      jakich argumentów potrzebuje MZDiK?
      trupa?
      może dwa?
      ile trzeba by przekonać decydentów że tam coś nie gra ????
      • Gość: spec Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.11, 11:35
        no wychodzi na to ze czekamy na potracenie.
    • anna22290 Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytelnika 04.08.11, 08:10
      Radom to miasto PISU niech wyloza na sciezki rowerowe maja pieniedzy dosc sam najwspanialszy rod Kaczynskich z wyludzonych pieniedzy moze pokryc koszty, nie tylko mowic co ma byc zrobione moga sie wykazac pokryc z wlasnej kieszeni zamiast wyciagac od ludzi
    • pitagor Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytelnika 18.03.12, 12:04
      > jakich argumentów potrzebuje MZDiK?
      > trupa?
      > może dwa?

I słowo ciałem się stało, o remoncie i wybudowaniu pseudo infrastruktury rowerowej na ul. 1905 Roku dramatycznie wzrosła liczba zdarzeń z udziałem jednośladów:

img94.imageshack.us/img94/3831/schowek02wf.jpg
      • Gość: Małpa Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.radom.vectranet.pl 18.03.12, 19:24
        pitagor napisał:

> > jakich argumentów potrzebuje MZDiK?
        > > trupa?
        > > może dwa?
        >
        > I słowo ciałem się stało, o remoncie i wybudowaniu pseudo infrastruktury rowero
        > wej na ul. 1905 Roku dramatycznie wzrosła liczba zdarzeń z udziałem jednośladów
        > :
        >
        > rel="nofollow">img94.imageshack.us/img94/3831/schowek02wf.jpg

Skoro zamiast normalnych pasów lub dróg dla rowerów równolegle do jezdni mamy wjazdy na ścieżki, zjazdy ze ścieżek pod auta, zmiany stron to jest więcej okazji do kolizji niż jak jechalibyśmy z autami po jezdni. Taka poprawa w wykonaniu MZDiK. Dać małpie pistolet...
        • Gość: lemur Do braci pedałujących IP: *.radom.vectranet.pl 18.03.12, 21:28
          A z kogo winy były te zdarzenia bo statystyka tego nie obejmuje?Z powodu pijanych roerzystów?
          • pitagor Re: Do brata wciskającego 18.03.12, 22:46
            Mam nadzieję, że uspokoję Twoje nerwy - wina w pięciu przypadkach leżała po stronie kierowców. Nie obawiaj się wszyscy uczestnicy zdarzeń byli trzeźwi.

Aktualizacja tabelki (doszedł rok 2006):
            img42.imageshack.us/img42/3831/schowek02wf.jpg
            • Gość: Gelerth Re: Do brata wciskającego IP: *.algo.radman.pl 19.03.12, 05:37
              Jak to fajnie mydlić ludziom oczy i wstawić do tabelki lata w których 1905 roku była wyłączona z ruchu. Z takim samym powodzeniem mogę ci przedstawić tabelkę dotyczącą zdarzeń z udziałem samochodów na Żeromskiego....
              • pitagor Re: Do brata wciskającego 19.03.12, 12:14
                Gość portalu: Gelerth napisał(a):
                > Jak to fajnie mydlić ludziom oczy i wstawić do tabelki lata w których 1905 roku
                > była wyłączona z ruchu.

Remont był w roku 2009 i 2010... Zdarzeń z udziałem rowerzystów nie było w 2006, 2007, w 2008 było jedno na skrzyżowaniu 1905 Roku / Tytoniowa. W roku oddania ulicy wraz z DDR doszło do 5 zdarzeń z udziałem rowerzystów. Z założenia budowa DDR powinna zapewnić wzrost bezpieczeństwa a nie jego pogorszenie...

> Z takim samym powodzeniem mogę ci przedstawić tabelkę
                > dotyczącą zdarzeń z udziałem samochodów na Żeromskiego....

W 2008 roku doszło do dwóch poważnych potrąceń pieszych przez samochody na deptaku...

Gość portalu: lemur napisał(a):
                > Pitagor piszesz że wina leżała po stronie kierowców ale rowerów? :)

Samochodów, w tym jednego ciężarowego z naczepą.
      • Gość: Obywatel Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.play-internet.pl 18.03.12, 23:19
        Pitagor, kogo to obchodzi, przeciez nie ich. Gdyby takiego trupa rzucic im do gabinetu na tydzien, moze zmieklo by im serce a przynajmniej nogi. Dla nich "pedał" to zło a dwa "pedały" to już wogole zło^n - To taka taktyka na zniszczenie przeciwnika. Taka nowa lokalna tradycja, cos robic by pokazac ze sie robi, nie wazne jaki to ma sens. Najwyzej sie poprawi kiedys i bedzie okazja jeszcze raz spotkac sie ze znajomymi i usmiechnac do zdjecia.
        • Gość: lemur Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.radom.vectranet.pl 19.03.12, 09:13
          Pitagor piszesz że wina leżała po stronie kierowców ale rowerów? :)
          • Gość: ja Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.radom.vectranet.pl 19.03.12, 10:36
            Bardzo często skręcam z 1905-roku w Młodzianowską, w stronę przejazdu.Wielokrotnie zdarzyło mi się, że skręcając na zielonym, zatrzymywałam się przed przejściem, patrzyłam czy nie ma pieszych czy rowerzystów na ścieżce i nagle pojawiał się jak pocisk rowerzysta pędzący z ogromną szybkością.Ok. miał zielone i pierwszeństwo tylko dawał mi minimum szans na dostrzeżenie go i ew. reakcję.Niestety zaczęła się wiosna i jednoślady znów się pojawiły...
          • Gość: autochton Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.toya.net.pl 19.03.12, 11:30
            rozróżniasz słowa kierowca i kierujący?
            • Gość: lemur Re: Rowerzystów zapraszamy pod tiry - list czytel IP: *.radom.vectranet.pl 19.03.12, 12:34
              Gość portalu: autochton napisał(a):

> rozróżniasz słowa kierowca i kierujący?
              Ja rozróżniam ale ty widać nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka