Dodaj do ulubionych

Zniczona al. Chrapka, prosba o zainteresowanie

17.09.11, 13:54
Niedawno zakończono gruntowną modernizację zabytkowego Parku im. Tadeusza Kościuszki w Radomiu a w tym aleję J. Chrapka. Remontu doczekała się także główna aleja parkowa im. Biskupa Jana Chrapka. Aleja została wyłożona płytami granitowymi, kostką i punktowo podświetlona od dołu diodami. W trakcie prac wymieniono wszystkie alejki i oświetlenie. Pojawiły się także stylizowane ławki i kosze na śmiecie. Nasadzono również ponad 300 drzew. Koszt prac wyniósł ponad 7 mln złotych. Ulubiony park radomian w pełnej krasie ukazał się wiosną, gdy pojawiła się zieleń i zakwitły kwiaty na rabatach.

A dziś mamy wrzesień, zbliża się jesień, i co mamy?

Aleję J. Chrapka nadaje się już do ponownego remontu i tak: przepaliły się diody w alejkach, oświetlenie chodnikowe, diody niektóre ktoś obcasem stłukł, psy rozkopały nasadzenia, alejki żwirowe są błotniste, bo za mała warstwa żwiru, rozdeptane trawniki, sciezki bo ludzie robia skróty, a możneby poprowadzić po nich nowe alejki. ławki pomazane, oswietlenie stłuczone, no taki jest stan parku. Zauwazyłem, iż miasto wydało pieniądze na remont, ale wydaje pieniądze na psucie. Jak?

I tak.... miasto płaci ekipie zamiatającej, która nie umie czyścić kostki, wymiata / usuwa z pomiędzy kostek żwir, ziemię, który spalał kostki. Zamiatarka ustawiona na mocny nacisk, głeboko wymiata żwirek, który łączył kostki, a dziś mamy to co may, kostki wypadają, są braki w kostce i dziury pomiędzy płytami. Jaka to jest ekipa sprzątająca ten teren, kto czyści chodnik, tak, by wymiatać resztki tego co spajało kostki, deptak sprzątany jest nieumiejętnie, nieprofesjonalnie.

Kostka jest ułożona byle jak, są za duże odstępy miedzy kostkami, i na deptaku, i w parku, postanowiono wypełnić je piaskiem, ziemią, żwirkiem tym podobnym materiałem. Domyślam się że tą maszyną usuwają to wypełnienie z pomiędzy kostek, robią się ponownie szczeliny, kobietom wpadają z powrotem obcasy, i tym sposobem narusza się stabilność i kostki wypadają, są ubytki, i dziury, przez które można połamać nogi, zwichnąć, skręcić. Miało być tak reprezentacyjnie a wyszło dziadowsko.

Apeluję do urzędników o kontrolę, a tych co sprzątają maszynami, aby się przeszkolili obsługą, bo tylko maszyna może tak głęboko wniknąć i usunąć spoiwo łączące kostkę. Proponuje zabetonować, albo wylac asfalt, będzie na dłużej starczy. A piszę poruszam ten problem, bo to z naszych podatków idzie remonty czy zamiatanie ulic.

Historia radomskiego parku sięga XIX wieku. Wraz z budową gmachu Komisji Województwa Sandomierskiego w 1827 r. postanowiono założyć ogród angielski. Park Kościuszki, pomimo upływu lat, zachował swój kształt, zasadniczym zmianom nie uległ także układ przestrzenny.
Obserwuj wątek
    • radomianin79 Zniczona al. Chrapka, prosba o zainteresowanie 17.09.11, 14:10
      Moja filozofia jest taka. Kiedy wyremontuje mój dom / mieszkanie, szanuję moją pracę i tą inwestycję w mój dom. Remont czy modernizacja to pieniądze, czas, praca, ma to przynieść estetykę, funkcjonalność, praktyczność, oszczędności. Po to się modernizuje własnie czy dom, czy mieszkanie, czy blok, czy posesję prywatną, ażeby mieć korzyści jak wcześniej wymieniłem.
      To samo trzeba odnieść się do parku czy miasta. Po to się rewitalizuje ulice, osiedla, parki, kamienice by miasto miało swoją estetykę, funkcjonalność, prestiż. I nawet papierka na ulicę nie wyrzucę, bo nie chcę by, ktoś po mnie sprzątał, szanuję moje miasto, i ludzi, którzy utrzymują czystośc w tym miescie, to ciężka trudna i niewdzięczna praca, po za tym kosztowna, utrzymanie czystości jest pokrywane z podatków, tak samo jak rewitalizacja! Po to się ludzie natrudzili by upięknić park, jest jaki jest, ale czyjąś pracę trzeba szanować, i miasto w którym się mieszka trzeba szanować, tak samo jak szanuje się swój własny prywatny dom! łatwo jest obarczać winą urzędników, ale i urzędnicy i mieszkańcy powinni zacząć naprawę od siebie! My Polacy mamy straszną mentalność, mentalność śmieciarzy, smiecimy lasy, łąki, parki, miasta, srodki wszelkiej komunikacji pkp. pks, miejska itp. To jest straszne, jak sie widzi w jakim kraju z jakimi ludzmi trzeba zyc! Dlatego mamy to co mamy, od góry patrząc po samą resztę!
      • Gość: kix Re: Zniczona al. Chrapka, prosba o zainteresowani IP: *.radom.vectranet.pl 17.09.11, 18:54
        Chlopie ta obecna rzadzaca Radomiem ekipa - radzi tym miastem tylko dla poklasku , dlatego mani tymi bylejakimi inwestyciami wiekszosc niewyrobionego obywastelsko spoleczenstwa radomskiego , ktore cieszy sie , ze w miescie - " cos tam , cos tam " sie robi , to tak jak z tą
        anegdotą o skonczonej robocie murarzy : - Antek - trzymaj scianę ,Ja po pieniadze lecę " .
        • radomianin79 Re: Zniczona al. Chrapka, prosba o zainteresowani 17.09.11, 18:58
          Masz rację, trzeba się z Tobą zgodzić
    • Gość: AAA Re: Zniczona al. Chrapka, prosba o zainteresowani IP: *.radom.vectranet.pl 17.09.11, 20:24
      A mogli alejki wyasfaltować kolorowym affaltem i nie byłoby kłopotu ani z czyszczeniem, ani z jazdą wózkami, ani z chodzeniem
      • refluks1 Re: Zniczona al. Chrapka, prosba o zainteresowani 17.09.11, 22:01
        Niestety murek też nie ma się zbyt dobrze :)
        kwejk.pl/obrazek/484030/radomska,historia.html
    • Gość: WYBOROWA Sila jest w precyzji a nie w gebie Panie Kosztowni IP: *.radom.vectranet.pl 17.09.11, 22:08
      Bla bla bla, ida wybory, beda nowe obietnice, nowe hasla i propaganda. O realnej precyzji i namacalnych jej dowodach ani sladu! Robic i naprawiac, naprawiac, naprawiac, to jest precyzja? To sa nasze podatki!!
      • Gość: rrr Re: Sila jest w precyzji a nie w gebie Panie Kosz IP: *.radom.vectranet.pl 17.09.11, 22:39
        Codziennie chodzę do pracy i spotykam pracownikow przy murku, miesiąc w miesiąc od zakonczenia rewitalizacji coś tam zawsze poprawiali, odpadającego ....
    • makowiec.xv Re: Zniczona al. Chrapka, prosba o zainteresowani 18.09.11, 00:28
      Wg tej samej technologii zmodernizowano m.in. park w Wilanowie (jeszcze nie chodziłem po nowych alejkach) i Park Zdrojowy w Kudowie (chodziłem). Niby i w Radomiu, i w Kudowie alejki takie same, a jednak zupełnie inne. W Kudowie panie obcasami śladów nie zostawiają, rower przejedzie też nic, woda na środku alejki nie stoi, nawierzchnia wygląda estetycznie i naprawdę ładnie, po prostu zrobione porządnie. Czyli można. Winny, nie pomysł -bo dobry, nie technologia - bo dobra, winny jest wykonawca - bo nie umiał zrobić, winny jest nadzór (UM)bo nie dopilnował, bo źle wybrał, bo zmienił projekt(ilość kruszywa na metr kwadratowy), bo spaprał robotę.
    • Gość: Radomin Bo trzeba Ubecko SBeckiej 'ochranki' IP: *.w92-132.abo.wanadoo.fr 19.09.11, 21:37
      15 osób - m.in. czterech obecnie emerytowanych policjantów - oskarżyła lubelska prokuratura w sprawie korupcji przy wydawaniu w Mazowieckiej Komendzie Wojewódzkiej Policji w Radomiu licencji na prowadzenie ochrony osób i mienia.

"Akt oskarżenia został skierowany do Sądu Rejonowego w Radomiu. Objęto nim w sumie 15 osób, którym łącznie postawiono ponad 100 zarzutów" - poinformowała rzeczniczka Prokuratury Okręgowej Lublinie Beata Syk-Jankowska.

Do przestępstw przy wydaniu licencji dochodziło w latach 2007-2008. Głównym oskarżonym jest obecnie emerytowany policjant mazowieckiej komendy policji w Radomiu 44-letni Mirosław P., któremu prokurator postawił 10 zarzutów korupcyjnych.

Mirosław P. jako przewodniczący komisji egzaminacyjnej powołanej do sprawdzania kwalifikacji i umiejętności osób ubiegających się o licencję na prowadzenie ochrony osób i mienia, w zamian za łapówki zaliczał egzaminy bez sprawdzania kandydatów. Według prokuratora mężczyzna przyjął od 10 osób łącznie prawie 14 tys. zł. Łapówki wynosiły od 200 zł do 5 tys. zł.

Mirosław P. przed prokuratorem nie przyznał się do stawianych mu zarzutów. Był aresztowany od kwietnia do grudnia 2009 r. Wyszedł z aresztu za poręczeniem w kwocie 100 tys. zł.

W porozumieniu z Mirosławem P. działała - według prokuratury - właścicielka firmy organizującej szkolenia przygotowawcze dla ochroniarzy, 50-letnia Urszula Z.-B. Postawiono jej łącznie 64 zarzuty dotyczące wystawiania fałszywych zaświadczeń o ukończeniu tego kursu. Kobieta przyjmowała za to łapówki od 100 zł do 1,3 tys. zł.

Inny policjant Adam M. jest oskarżony o poświadczenie nieprawdy w protokole dotyczącym zużycia amunicji podczas rzekomego egzaminu strzeleckiego dla kandydatów ubiegających się o licencję ochroniarza. W dokumentach napisał on, że z powodu złych warunków atmosferycznych niemożliwe było odnalezienie łusek po nabojach użytych podczas egzaminu.

Trzeci z oskarżonych policjantów, Leszek W. - według prokuratora - pośredniczył w przekazywaniu łapówki dla Urszuli Z.-B., a czwarty, Ireneusz K., został oskarżony o to, że powołując się na wpływy komendzie, przyjął 1 tys. zł łapówki w zamian za pośrednictwo w załatwieniu licencji.

O płatną protekcję i powoływanie się na wpływy w komendzie oskarżony jest też pracownik agencji ochrony Mirosław K., który za pomoc w załatwieniu licencji miał przyjąć 5 tys. zł.

Jak dodała Syk-Jankowska, pozostałe osoby objęte aktem oskarżenia będą odpowiadały przed sądem za pośrednictwo w przekazywaniu łapówek oraz kontaktowaniu zainteresowanych osób w celu uzyskania nielegalnie licencji.

Większości oskarżonych grozi kara do 15 lat więzienia.

Sprawa osób, które wręczały łapówki, została wyłączona do odrębnego postępowania.

zrodlo: www. niezalezna.pl
      PAP
      ps dykutujcie teraz post ubowskie 'tawariszcze'

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka