Dodaj do ulubionych

Tak się robi interesy

19.01.12, 14:17
www.panoramaradomska.pl/x.php/1,1475/Tesc-ma-plac-a-szkola-przeprowadzke-.html
Teść ma plac, a szkoła przeprowadzkę?
18 styczeń 2012, 22:10 - Autor
- Parę metrów od naszej szkoły ma powstać supermarket, w którym zapewne będzie sprzedaż alkoholu. Czy w takim razie szkoła nie stoi w sprzeczności z interesami i dlatego musi być zlikwidowana – pytali niedawno rodzice protestujący przeciwko likwidacji Publicznej Szkoły Podstawowej nr 8. Czy trafili w sedno sprawy?
Okazuje się, że szkoła rzeczywiście może być problemem. Teren, na którym ma powstać wspomniany przez protestujących obiekt handlowy, jest własnością Ryszarda Sońty – od niedawna teścia wiceprezydenta miasta, Igora Marszałkiewicza i ojca radnego Prawa i Sprawiedliwości, Karola Sońty. – Ryszard Sońta chodził za tą inwestycją przez dwa lata. Wszystko nabrało tempa, gdy jego córkę poślubił Igor Marszałkiewicz – tłumaczy nam osoba wtajemniczona w inwestycyjne plany teścia wiceprezydenta. – Założenie jest proste. Sońta daje teren, a budowę realizuje osobna firma. Plany są na zaawansowanym etapie. Nawet potencjalni inwestorzy, którzy w sąsiedztwie terenu Sońty próbowali uzyskać zgodę na budowę sklepów typu Biedronka, odchodzili z kwitkiem – dodaje. Słowa naszego rozmówcy znajdują potwierdzenie w urzędzie miejskim. - Rzeczywiście były takie przypadki. Nie mogę powiedzieć ile dokładnie, ale jedna osoba na pewno pytała o tereny w pobliżu placu pana Sońty. Została poinformowana zgodnie z prawdą, że nie ma takiej możliwości, aby powstał tam jakikolwiek sklep – opowiada jeden z urzędników.
Czy jednak powstanie sklepu może być przyczyną likwidacji „ósemki”? Jeśli, tak jak domyślają się rodzice uczniów szkoły, będzie tam sprzedawany alkohol, a odległość pomiędzy budynkami będzie mniejsza niż sto metrów, to najprawdopodobniej tak. – Nie wiem czy będzie sprzedawany alkohol, ale jeśli rzeczywiście powstanie tam supermarket, to zdziwiłbym się gdyby tak nie było. Trzeba przyznać, że plan jest bardzo sprytny. Zlikwidować szkołę, uzyskać oszczędności i jeszcze postawić supermarket. A przecież Młodzieżowy Dom Kultury też mógł stanowić zagrożenie powodzenia inwestycji. Zwłaszcza, że mają powstać dwa budynki, w tym jeden tuż przy ulicy 25-go Czerwca – tłumaczy nasz pierwszy rozmówca.
Według uchwały rady miejskiej „w sprawie ustalenia zasad usytuowania punktów sprzedaży napojów alkoholowych na terenie miasta Radomia” odległość 100 metrów jest liczona od sklepów z alkoholem m.in. do szkół i zakładów oświatowo-wychowawczych. Do tej drugiej grupy należy właśnie MDK, który według planów władz Radomia, ma stracić status placówki oświatowej. Oficjalnie – w związku z oszczędnościami.
Przypomnijmy, według pierwotnych planów wiceprezydenta Ryszarda Fałka miałoby dojść do połączenia Zespołu Szkół Odzieżowych, Stylizacji i Usług z Zespołem Szkół Zawodowych im. Jana Kilińskiego, a także Publicznej Szkoły Podstawowej nr 18 z Publicznym Przedszkolem nr 22 przy ul. Ofiar Firleja. Do PSP nr 13 miałaby zostać przeniesiona szkoła podstawowa nr 8 a zlikwidowany przez wygaszenie Zespół Szkół Gimnazjalnych nr 9 przy ul. Wierzbickiej. Młodzieżowy Dom Kultury zostałby przekształcony z placówki oświatowej w kulturalną, gdzie nauczycieli zatrudnionych zgodnie z Kartą Nauczyciela zastąpiliby instruktorzy. Plany zakładały również uspołecznienie 18 z 22 przedszkoli. Z tego ostatniego pomysłu prezydent Radomia częściowo się wycofał, jednak jak mówią rodzice i nauczyciele, stanowisko to nie jest do końca jednoznaczne.
Obserwuj wątek
    • Gość: du Re: Tak się robi interesy IP: *.radom.pilicka.pl 19.01.12, 15:02
      takiego zaprzaństwa to nawet Antoni nie widział
    • Gość: magda Re: Tak się robi interesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 15:05
      "tutaj postawimy biurowiec ... co ? tutaj jest jezioro ? a nie szkodzi . jezioro przesuniemy tutaj "
    • Gość: 234 To trzeba wyjaśnić ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.12, 17:06
      To trzeba wyjaśnić ! Jeśli to prawda to sprawę powinno zbadać CBA.
    • pikalex Pozostawić tę szkołę jak jest. To będzie sprawdzia 19.01.12, 17:24
      Pozostawić tę szkołę jak jest. To będzie sprawdzian uczciwości dla władz pod kątem zarzutów z artykułu.
      • Gość: gosc Sprostowanie i nawiązka za "kłamliwe tezy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 17:50
        Sprostowania nieprawdziwych informacji, przeprosin i wpłacenia przez „Panoramę Radomską” 10 tys. zł na konto Hospicjum Królowej Apostołów domaga się od redaktora naczelnego tego tygodnika radny Karol Sońta. Zamierza też wystąpić do sądu, bo naruszone zostały dobra osobiste jego rodziny.

radom24.pl/artykul/czytaj/4082
        • Gość: Ula la la Re: nawiązka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.12, 20:48
          Jeśli Fałek chce być poza kręgiem wszelkich podejrzeń niech pozostawi tę szkołę. Dla dobra partii.
        • ulanzalasem Re: Sprostowanie i nawiązka za "kłamliwe tezy" 22.01.12, 17:30
          radom24.pl/artykul/czytaj/4082

Hahaha co za wpisy - żeby tak bez wazeliny...
    • Gość: Lucjan Re: Tak się robi interesy IP: *.radom.vectranet.pl 19.01.12, 18:59
      Nawet jeśli teren nie jest Sońty (a może był i już sprzedany) i reszta jest prawdą, to jest gorzej niż swołocz.
    • Gość: moralność Kalego Kali ukraść krowa- dobrze IP: *.146.168.111.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.01.12, 22:02
      Kali ukraść krowa- dobry ucznek, Kalemu ukraść krowa, zły uczynek.
      Ludzie prawi i sprawiedliwi robią przekręty- dobrze, ktoś im przeszkadza- zły człowiek.
      Ludzie prawi i sprawiedliwi podejrzewają kogoś o robienie przekrętów- wejścia o 6 rano do mieszkań, wielomiesięczne areszty śledcze, surowe wyroki, chyba że gwóźdź do trumny okaże się tępy i skorodowany...
    • Gość: Pikuś. Re: Tak się robi interesy IP: *.as13285.net 19.01.12, 22:07
      Zapytajcie tego z wice jak robić większe interesy.

Kupowanie i przymiarki wizji w oświacie to pryszcz w porównaniu do parków, dróg i nieruchomości w mieście.
      Zapytajcie przewodniczącegi rm jak mu idzie interes z tą rodziną.
      • Gość: mały Re: Tak się robi interesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 22:17
        na pewno odpowiedziałby :) Jeśli to prawda, co sugerujesz, co z tą wiedzą robisz? Akceptujesz ten stan rzeczy ????
      • Gość: question Re: Tak się robi interesy IP: *.radom.vectranet.pl 19.01.12, 22:23

> Zapytajcie tego z wice jak robić większe interesy.
        >
        > Kupowanie i przymiarki wizji w oświacie to pryszcz w porównaniu do parków, dróg
        > i nieruchomości w mieście.
        > Zapytajcie przewodniczącegi rm jak mu idzie interes z tą rodziną.

...yyy tego no co gdyby go ubrać w dres,to bandzior jak hoho...Marszałk.....cza?
        • Gość: wefr Re: Tak się robi interesy IP: *.radom.vectranet.pl 20.01.12, 15:26
          ej to jest prawda???? jeśli tak to smród się z tego zrobi niezły

odwołać rade i prezydenta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Ja Re: Tak się robi interesy IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.12, 15:38
            Poproszę o adres tej nieruchomości. Księgi wieczyste są jawne i bez problemu można prześledzić kto był i jak oraz kiedy zmieniali się właściciele nieruchomości.
            • Gość: Lucjan Re: Tak się robi interesy IP: *.radom.vectranet.pl 22.01.12, 21:53
              Owszem, ale musisz mieć numer.
    • Gość: mieszkaniec Re: Tak się robi interesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 22:29
      O ile dobrze pamiętam to nasza Rada Miejska zdecydowanie zwiększyła ilość punktów sprzedaży alkoholu. W świetle tej uchwały te domysły mają dużą dozę prawdopodobieństwa. Najwyższy czas aby CBA przyjrzała się działalności niektórych ludzi w Radomiu.
      Takich numerów nie było za Włodarczyka i Marcinkowskiego.
      • mamabonia Re: Tak się robi interesy 24.01.12, 13:38
        Od pewnego już dłuższego czasu śledzę wpisy na forum i jestem zdruzgotana tymi wpisami bez względu na to czy one są prawdziwe czy też nie mniemam że czasami prawdziwe i jestem szczerze przerażona aczkolwiek miałam doczynienia z niektórymi ludzmi i wiele rzeczy widziałam i sama byłam świadkiem w wielu wydarzeniach i tylko zwykła uczciwość moja nie pozwala mi na pisanie i mówienie o tym czego byłam świadkiem bo gdybym pewnie poszła do pierwszej lepszej gazety i opisała pewne fakty jak one wyglądają od wewnątrz narobiłabym fermentu i co niektóre osoby musiałyby się grubo tłumaczyć przed kamerami i ciekawe kogo by ze mnie zrobili - bo tak naprawdę to nie mieli mnie nic do zarzucenia tak do mojej pracy (byłam na stażu) jak i do zachowania ani jednego dnia wolnego (zwolnienia) do pracy przychodziłam przed pracownicami one tylko wpadały by nie widzieli ich przełożeni czasami dobrze po czasie, a jakie marnotractwo np.papieru i wielu innych rzeczy ale góra widziała i nic więc po co ja mam sobie tym głowę mącić.Jednym słowem jestem przerażona tym co się dzieje a swoją drogą to kiedyś powiedziałam i oby się to nie sprawdziło że może być jeszcze gorzej niż w latach -80 "bo rozpusta" jest na całego chyba już w każdej dziedzinie.
        • Gość: Szacuneczek... A mnie zatkało... :))))))))))))))))))))))))))))))) IP: 193.111.147.* 24.01.12, 14:05
          Szkoda, że Twoja uczciwość nie pozwala Ci na pisanie. Uważam, że masz talent... :))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka