el.do.ra.do.m 22.02.12, 08:39 Zagadnienia dobre dla projektujących. Dobre dla dyrektora MZDiK pana Tkaczyk. A także jego ojca, zdaje się projektującego sporo dróg w Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radomskieklimaty Czy w sprawie dróg leci z nami pilot? - pyta cz... 22.02.12, 08:51 Chociaż projekt obwodnicy przeszedł przez tyle rąk posiada odpowiednią liczbę pieczątek właściwych służb (m.in. MZDiK, KM Policji w Radomiu) Już my wiemy, co oznacza opinia Policji w sprawach organizacji ruchu... Kto chciał likwidacji przejścia na Słowackiego? radom.gazeta.pl/radom/1,35219,9045428,Przejscie_przy_wiadukcie_na_Slowackiego_do_likwidacji_.html Nie jestem w stanie traktować opiniotwórczo instytucji, która dbałością o bezpieczeństwo nazywa kasowanie przejść dla pieszych traktując niechronionych uczestników ruchu jako balast dla ruchu samochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Czy w sprawie dróg leci z nami pilot? - pyta cz... 22.02.12, 10:00 Czemu dołączone są tylko dwa rysunki w tym jeden z nich to kryptoreklama publikacji "specjalisty"? Jestem bardzo ciekawy pozostałych rysunków, między innymi poprawy organizacji ruchu na "rondzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elokwętny lizak Re: Czy w sprawie dróg leci z nami pilot? - pyta IP: *.radom.vectranet.pl 22.02.12, 11:00 Pan Leśniewski samozwany specjalista może poszukuje ciepłego stołka w Um? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan E77 IP: 193.111.144.* 22.02.12, 12:54 Zastanawiające jest, czemu w tym grajdole nawet "specjaliści" nazywają błędnie trasę E77 mianem E7? Ta biegnie z Pau we Francji do Saragossy w Hiszpanii i ma niespełna 250 km, w tym prawie 9 km w tunelu pod Pirenejami (sic!). Prawda, że przez Radom kiedyś przebiegała E7, ale tak było przeszło ćwierć wieku temu! Miasto jest jeszcze w letargu po czasach (nie)słusznie minionych?! Dodam, że od 1985 przebiegała tu E75, a po wprowadzeniu niedługo potem zmian (korekt) E77, i tak jest do dziś. Oznakowanie to zakała tego miasta, to prawda (gdy chodzi o transport). Jednak pojedyncze utyskiwania w gazecie to głos wołającego na pustyni (nie w puszczy). Jako przykład podam oznakowanie na terenie miasta dróg krajowych nr 7 (Kielecka, Czarnieckiego) 9 (Żółkiewskiego, al. WP) i 12 (Zwolińskiego) jako wojewódzkich (!) Jest to przejaw niekompetencji, a wręcz ignorancji. Kto za to bierze pieniądze i odpowiedzialność?. Leżymy po całości w drobiazgach (oczywiście nie wszyscy), z tego powodu jednak leżymy po całości jako miasto. Smutne miasto. Z pozdrowieniem: Radom. Siła w precyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takijeden Re: E77 IP: *.radom.vectranet.pl 22.02.12, 18:13 >>Zastanawiające jest, czemu w tym grajdole nawet "specjaliści" nazywają błędnie trasę E77 mianem E7? << Ponieważ trasa E77 to oznaczenie trasy europejskiej pośredniej północ-południe, biegnącej przez Europę Środkową.Z Rosji,przez Estonię,Łotwę,Litwę,rosyjski Obwód Kaliningradzki, Polskę,Słowację na Węgry.Polskim odcinkiem tej trasy jest droga krajowa nr.7,więc błędne tu może być co najwyżej użycie litery "E" w numerze... Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: Czy w sprawie dróg leci z nami pilot? - pyta 22.02.12, 17:20 > Czemu dołączone są tylko dwa rysunki Ponieważ GW to nie BIP MZDiK. > jeden z nich to kryptoreklama publikacji "specjalisty"? Nie musisz pisać w cudzysłowie, Pan Leśniewski ukończył odpowiednie studia i jest specjalistą w zakresie BRD. Jak nie mieć uwag skoro MZDiK proponuje takie rozwiązanie dla DDR przy ul. Wyścigowej? Wystarczyło miejsca na wyznaczenie 8 pasów jezdni wraz z pasem zieleni a zabrakło na kawałek DDR (2): img853.imageshack.us/img853/5037/ptla.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Czy w sprawie dróg leci z nami pilot? - pyta 26.02.12, 12:16 I z tego powodu GW nie raczy umieścić wszystkich rysunków przesłanych? W jaki sposób można zapoznać się z proponowanymi zmianami w oznakowaniu. A co do uwag to jak najbardziej należy je mieć. Moją pierwszą uwagą jest czy ta inwestycja jest nam aż tak bardzo potrzebna w tym momencie. Ale moja uwaga ma się nijak do nieumieszczania rysunków araz do umieszczania kryptoreklamy wydawnictwa "poradnika". Odpowiedz Link Zgłoś
b.lesniewski Re: Czy w sprawie dróg leci z nami pilot? - pyta 24.02.12, 10:37 samspade napisał: > Czemu dołączone są tylko dwa rysunki w tym jeden z nich to kryptoreklama publik > acji "specjalisty"? Jestem bardzo ciekawy pozostałych rysunków, między innymi p > oprawy organizacji ruchu na "rondzie". Nie miałem Pana przyjemności poznać ale chyba Pan mnie "dobrze" zna. Tak nie jestem specjalistą jacy robią projekty dróg i skrzyżowań dla miasta bo byłoby mi po prostu wstyd, że mając możliwość poprawy nie tylko sprawności nowych rozwiązań ale także bezpieczeństwa tworzyłbym takie potworki. Przesłałem do redakcji rysunek z poprawą ronda ale skoro go nie zamieścili to go dołączam. Proszę sie dokładnie przyjrzeć, niewielkie zmiany w organizacji ruchu a jaka poprawa i czytelności i jednoznaczności. Rys.1 - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3040350,2,2,Rys1-Projekt-ronda-oryginalny.html Rys.2. - fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3040357,2,1,Rys2-Mala-korekta-organizacji-ruchu.html Jak się kogoś nie zna to łatwo negatywnie wyrażać się anonimowo panie Sampsade. A jeśli chciałby pan mój poradnik to chętnie przekażę nieodpłatnie proszę tylko powiedzieć jak. Fragmenty można przeczytać: www.sendspace.pl/file/2abd6d77f9066086bc2a013/rondo-to-nie-problem-pdf Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Czy w sprawie dróg leci z nami pilot? - pyta 26.02.12, 12:12 Nie twierdzę,że oznakowanie nie wymaga poprawy. Twierdzę tylko i jest to uwaga do GW, że skoro umieszcza się artykuł to powinno się umieścić wszystkie rysunki które są do niego dołączone. Co do poradnika to podziękuję, przejrzałem fragmenty i wolę pozostać przy tych poradnikach: część pierwsza , część druga , część trzecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Siła w precyzji cd.Siła w precyzji cd. IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.12, 18:05 Czepia sie Pan, przeciez prezydent wie co robi, jest przeciez Precyzyjny! Odpowiedz Link Zgłoś