Dodaj do ulubionych

Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy

28.02.12, 17:36
Czyli niskie ceny są nie dla radomian. Skoro Castorama chce sprzedawac taniej to nie ma dla niej miejsca w Radomiu. Jak będą chceli to i tak wybudują sklep tylko 100metrów za granicami Radomia. A podatki z tego tytułu ominą nasze miasto. Gospodarkę nakazową już kiedyś mieliśmy. Widać niektórzy jeszcze w niej tkwią....
Obserwuj wątek
    • bkf4x4 Wiadukt za market czyli wygorowane żądania 28.02.12, 17:56
      Przychodzi przedsiębiorca z inwestycją która da kilkaset tysięcy rocznie podatków od nieruchomości i sporo miejsc pracy a miasto zachowuje się jak ojciec wiejskiej panny na wydaniu, dodam że z niezbyt bogatego domu. Siada za stolem i mówi do tych co z wódka przyszli:
      "Patrzta na moje córke! Ladna, urodziwa Brzustówka jej na imię. Jakie wiano dla niej mata, he???"
      Żeby się miasto nie obudziło z ręka w nocniku, jak Castorama przeniesie się 300m od ronda Kozienickiego w kierunku Lublina. Tam już jest gmina Jedlnia-Letnisko wójt tam z otwartymi rękoma przyjmie inwestora. A pan Kalbarczyk wtedy będzie na prawdę miec konkurencję.

A jest tam parę hektarów do sprzedania.
      • Gość: lkj Castorama tak powinna zrobić. IP: *.radom.vectranet.pl 28.02.12, 18:17
        Radom mało przyjazny jest.
      • Gość: Radomianin Re: Wiadukt za market czyli wygorowane żądania IP: *.radom.pilicka.pl 29.02.12, 00:39
        A to dobre Pan Kalbarczyk to dopiero super pracodawca co szanuje pracowników, może niech powie po ile godzin w miesiącu ludzie u niego tyrają i jak za to płaci. Spadaj rudzielcu na południe Europy, prawda jest taka, że wszyscy robią w gacie, bo Castorama to ceny i jakość obsługi nie spotykane w obecnie istniejących marketach budowlanych w Radomiu.
        • Gość: ja Re: Wiadukt za market czyli wygorowane żądania IP: *.radom.vectranet.pl 01.03.12, 16:22
          a moze metro za castorame
      • Gość: zoom Re: Wiadukt za market czyli wygorowane żądania IP: *.205.94.42.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.02.12, 23:34
        Wolna konkurencja to fakt, ale mądre zarządzanie już faktem w Radomiu nie jest. Pan Wiceprezydent nie zwykł słuchać nikogo. On wie najlepiej, a co gorsze jak coś chce, to już ma być i tyle. Zachowuje się jak małe rozkapryszone dziecko.
        A świadoma polityka gospodarcza wymaga działania z głową. Handel to pieniądzem stoi, ale zysk czerpie ten kto ma go w ręku. Radomiowi tymczasem trzeba miejsc pracy, bo biedny, ale nie w sklepach sieciowych.
        Czas wydorośleć Panie Wiceprezydencie i rozpocząć taką promocję miasta, żeby przyszli chcieli tu inwestować ci co zostawią podatki w naszym państwie.
    • Gość: joki Komuna? IP: *.static.korbank.pl 28.02.12, 18:25
      Witam
      Komuna Unii Zachodnio Brukselkowej na to pozwoli?
      Nie sądzę, prędzej komuna socjalistyczna ale tej 2 już nie ma.
      Dziwię się że kupcy ustroju Demokratyczno/Brukselkowego, wszak myślą że taki jest chcą rozwiązań socjalistycznych?

Radomscy kupcy niech nie kozaczą...oni krzyczą bo wiedzą co stracą, a mało nie zarabiają (a było jeszcze lepiej). Nie będzie już 20/40k miesiąc trzeba będzie pracować więcej i wypłacać 5/10k pln a część się przebranżowi.
      Faktycznie mają dramat, Panie premierze jak żyć?

• Gość: Joki Re: Komuna? IP: *.static.korbank.pl 28.02.12, 18:27
        Szkoda że teraz Castorama wchodzi teraz, jak już remont skończyłem.
        • Gość: qwerty A mnie nie szkoda. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.12, 18:52
          A mnie nie szkoda.
        • Gość: Maniek Re: Komuna? IP: *.radom.vectranet.pl 28.02.12, 21:24
          A ja tobie ciemniaczku życzę emerytury z tego molocha.Zapewne wystrugają ci kopa w d... i na śmietnik.
    • Gość: szmyrcyk Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.12, 18:31
      Jestem Za oby taniej i lepiej , niech też paliwo też sprzedają po 2,00zł a jak nie chcą tanio to niech się nie wciskają do R-mia.
    • j.an Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 28.02.12, 18:37
      Uważam jak już ma powstać ta sieć to powinna powstać w okolicach budowanej obwodnicy południowej na skraju miasta Podkanowa lub Sołtykowa tam jest dużo terenów do zagospodarowania i otwarcie na południowej część Mazowsza i północnej Świętokrzyskiego.
    • monsanto_kills Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 28.02.12, 19:06
      niech te radomskie krętacze spadają na drzewo. najwyższe ceny w hurtowniach budowlanych w polsce są właśnie w radomiu. nie wiem jak to się dzieje, że we wrocławiu, łodzi, warszawie ceny są niższe choć koszty utrzymania wyższe. po za tym ustalają ceny między sobą, jest mały wybór materiałów którego jakość jest tragiczna (choćby zakup pełnej cegły). kto nie wierzy zapraszam na lubelska i chorzowską. po za tym bród, chamstwo, łaska. gdy remontowałem dom zakupy robiłem w warszawie bo wychodziło taniej. znowu jakieś gluty chcą coś ukrócić żeby czasem nie wziąć się do roboty.
      • Gość: joki Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.static.korbank.pl 28.02.12, 19:24
        Dokładnie i często bywa tak (niestety) że nie mają szacunku dla pracowników.
        • Gość: Jaś Do farmazoline i jemu podobnych. IP: *.radom.vectranet.pl 28.02.12, 21:12
          Dotyczy również pana Marszałkiewicza..Nie zasłiguje pan na miano bycia prezydentem miasta ktore padło na pysk. jedną zgłównych przyczyn był i jest nadal brak zakładów pracy.Natomiast jest nadmiar marketów. Te wykończyły polski handel.
          Mam prośbę.Proszę nie piać o tanich zakupach, nowych miejscach i temu podobnych które są tanimi chwytami marketingowymi od dawna stosowanym wśród ciemnoty. Każdy choć myślący wie że każdy market jest zagladą dla rodzimego przemysłu i handlu.Co za tym idzie wprowadza w nędzę społeczeństwo.Tanio to tylko pozór na krótką metę. Jezeli markety nie odprowadzają podatku to o czym mówimy?
          Dodam.Padły moje dwa sklepy.Lada dzień padnie trzeci ostatni.Podobna sytuacja spotkała moich znajomych.Kłamstwem jest że markety nie zagrażają Polakom.Pan Marszałkiwicz jest jednym z tysięcy urzędników których utrzymuję ja i mnie podobni. Mam prośbę do Pana Marszałkiewicza. Gdy osiągnie pan wiek emerytalny proszę zwrócić się do Zarządu marketów w Polsce o wypłacanie świadczenia emerytalnego.Tyczy się to też do innych zwolenników marketów.Życzę powodzenia na marketowej emeryturce.
          • Gość: joki Re: Do farmazoline i jemu podobnych. IP: *.static.korbank.pl 28.02.12, 22:06
            Taka jest konkurencja, jakoś na dzierzkowie jest 6 sklepów spożywczych w niedalekiej odległości i nikt nie płacze :)
          • Gość: olo Re: Do farmazoline i jemu podobnych. IP: *.tronic.pl 29.02.12, 18:38
            Jasiu, prawie się popłakałem czytając Twojego posta. Moim skromnym zdaniem padają Twoje sklepy, bo nie nadążasz za zmieniającą się rzeczywistością rynkową. Pisanie tekstów, że supermarkety wykończyły polski handel jest lekką przesadą. Mamy rodzime marki, jak Stokrotka, Piotr i Paweł, Marcpol. Nawet lokalnie są kupcy, którzy potrafią przeciwstawić się konkurencji jak np. spółka Korej. Prawda jest taka, że obecnie taki model handlu jest preferowany przez konsumentów i dlatego on się rozrasta i rozwija. Zastanów się zatem Jasiu, bo może Twój sposób robienia biznesu w obecnym czasie poprostu się skończył i czas zająć się czymś innym lub przekształcić swój ostatni sklep tak, aby był atrakcyjny dla klientów. Zakładam, że masz odłożone pieniądze na takie inwestycje z zysków jakie miałeś w przeszłości, czy może je przejadłeś i wydałeś w marketach?
      • Gość: zinteresowany Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.12, 12:05
        dodzy forumowicze jak będziemy tak podchodzić do sprawy to nasze miasto Radom całkiem zniknie z mapy Polski i Europy. Sparwa inwestycji na Brzustówce ciągnie się od 2007 roku, teren jest przygotowany pod inwestycję z tego co mi wiadomo to już trzy potężne firmy zerzygnowały z inwestycji w naszym mieście między innymi IKEA z powodu kłótni i nieporozumień między naszymi rajcami którzy kłócą się mając na względzie swoje własne Wprywatne interesy i nie działają dla dobra ogółu do czego zostali powołani. Wystarczy spojrzeć na inne miasta w naszym (Kielce, Lublin; )sąsiedztwie gdzie z roku na tok obserwuje się jakieś nowe inwestycje takie są czasy i niestety świat idzie w tym kierunku czyli rozbudowy miast między innymi w hipermarkety .To się wiąże z przyciągnięciem nowy inwestorów jeden za drugim. uważam że pozbycie się takiego inwestora jak Castorama który dodatkowo przebuduje drogi wokół centrum byłoby bardzo dużym błędem ze strony naszych nieudacznych władz (PIS) które doprowadza nasze miasto do wyludnienia.
    • veine Nareszcie! 28.02.12, 23:15
      I niech usuną z rynku radomskiego tych niby kupców. Ceny z kosmosu, a oferty żadnej.Drogo, ch...owo i te ich opowieści jak to oni muszą mieć takie ceny bo są stratni. To niech sobie będą debile.Jak się nie umieją odnaleźć na rynku to niech kartoflami na targu handlują.
    • infra123 Ciekawe, Ciekawe... 29.02.12, 07:43
      Ciekawe, Ciekawe... że też kupcy, radni i przedstawiciele izby handlowej w Radomiu nie są przeciwni majacemu powstać w centrum Kauflandowi -przy okazji likwidując szkołę, nie sa przeciwni budowie tych ogromnej ilości biedronek które mają powstać w naszym mieście, tylko Castorama im przeszkadza.
      Pewnie któryś z wyżej wymienionych ma biznes rodzinny w branży budowlanej w okolicy brzustówki i to mu przeszkadza, bo tym ze osiedlowe rodzinne sklepy poupadają jak wywalą biedronke lub inny dyskont to już nie!!!!
      • Gość: Joki Re: Ciekawe, Ciekawe... IP: *.static.korbank.pl 29.02.12, 08:29
        Po treści wnioskuję że jest jakaś szajka w naszych władzach, zobaczcie o kogo się obija sprawa. W artykule brakuje wyliczeń czy przykładów z innych miast o wzroście bezrobocia a dziennikarz podaje te dane w swoim art. bez żadnej weryfikacji.
        Dla mnie totalny brak profesjonalizmu, a przecież to dziennikarze i szczególnie gazeta wyborcza(były podawane wyniki badań) kształtuje światopogląd.
        Teraz cały radom będzie przeciwny Castoramie, żeby radomscy pseudo kupcy dalej mogli inkasować ogromne dochody.
        Albo mamy wolny rynek, albo komunę, kupcy niech się dostosują i staną się konkurencyjni bo musimy sobie powiedzieć to szczerze, że nasi kupcy w branży budowlanej to szajka.

• Gość: infra123 Re: Ciekawe, Ciekawe... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.12, 08:52
          Ja nie jestem przeciwna budowie tego marketu, tylko zastanawia mnie nagły krzyk tych wszystkich ludzi o dobro lokalnych kupców!! Jestem przeciwna obłudzie bo jak chronic lokalne biznesy to w każdej branży!!
    • pa03 IKEA 29.02.12, 08:26
      Pamiętam,że w tym miejscu miała powstać IKEA lecz nie dogadali sie co do gruntu pewne osoby życia politycznego ten teren wcześniej wykupili i po części sprzedali a szkoda
      • Gość: nemo Re: czyżby ???? IP: *.radom.vectranet.pl 29.02.12, 08:30
        .... ci nasi "radni" już całkiem ocipieli do reszty z tymi marketami ?
      • Gość: Mieszko1 IKEA? IKEA poszła sobie pod Kielce>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 08:44
        miała dosyć coraz wyższych żądań i olała sprawę. Poszła tam gdzie ją chcieli.
        U nas też ją chcieli, ale raczej wydoić;)

www.strefabiznesu.echodnia.eu/artykul/krok-od-gigantycznej-inwestycji-pod-kielcami-centrum-handlowe-powstanie-przy-obwodnicy-80200
    • Gość: radomianin40 Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.21.radom.pilicka.pl 29.02.12, 09:40
      Pier....sz jak potłuczony !!!! Jakie podatki sie pytam ??? Np Castorama zajmie teren ok 2 ha czyli 20000 m kw z czego do kasy miasta winno wpływać jakieś 300 tys zł rocznie ....
      Na pięc lat są zwolnieni z urzędu ..... po pięciu latach zmienia się właściciel ...( nie marka marketu ) tylko właściciel i jest następne 5 lat .... Prowadząc działalność od 20 lat na działce 1000 m kw wplacaam co roku po 13-14 tys zł .... i gdzie tu K..wa sprawiedliwość ????
      • Gość: elokwętny lizak Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.radom.vectranet.pl 29.02.12, 10:27
        Gość portalu: radomianin40 napisał(a):

> Pier....sz jak potłuczony !!!! Jakie podatki sie pytam ??? Np Castorama zajmie
        > teren ok 2 ha czyli 20000 m kw z czego do kasy miasta winno wpływać jakieś 300
        > tys zł rocznie ....
        > Na pięc lat są zwolnieni z urzędu ..... po pięciu latach zmienia się właściciel
        > ...( nie marka marketu ) tylko właściciel i jest następne 5 lat .... Prowadząc
        > działalność od 20 lat na działce 1000 m kw wplacaam co roku po 13-14 tys zł ..
        > .. i gdzie tu K..wa sprawiedliwość ??

Przestań pie...ć kocopoły.Na pewno więcej jest zalet budowy marketu niż z pasających się tam krów

Członkowie Izby wyliczyli, że jeśli Castorama wejdzie do miasta, to upaść może ok. 60 firm w tej branży zatrudniających średnio 20 osób, a to oznacza, że zatrudnienie stracić może nawet ponad tysiąc osób

Ich to już całkowicie pogieło.
        PS.Zmowy cenowe hurtownikom jakoś nie przeszkadzają.

• gw180 Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 01.03.12, 21:40
        To zatrudnij się w Castoramie jak Ci źle i nie płacz jak dziecko
    • Gość: Romina Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: 194.181.137.* 29.02.12, 10:25
      Jestem za tym żeby inwestycja ta stanęła. Ciekawe czy ci od sono pisaliby podobnie gdyby miala stanąć Ikea?
      • Gość: obi wan kenobi Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.radom.vectranet.pl 29.02.12, 10:47
        Ja chce obi , radomskie składy są bardzo drogie , do remontu domu materiały kupowalem w kielcach ! skandal a ci z izby wrzeszczą ze jescze im mało, im wiecej konkurencji tym lepiej dla nas, jedzcie do kielc do castoramy 20% taniej niz w najtanszym skladzie w Radomiu!
    • angelo.2 Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 29.02.12, 10:51
      Dosyć już tych marketów ,dosyć banków , ludzie zastanówcie się co wy z tego miasta robicie.
      • Gość: Casidi Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.rivalhost.com 29.02.12, 11:22
        Budowalem i wiem ze ci z bozej laski radomscy biznesmeni mieli ceny najwyzsze na Mazowszu. Jestem za Castporama.
        • Gość: gela Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.adsl.inetia.pl 29.02.12, 11:40
          osobiście jestem przeciwnikiem Castoramy, zadziwia ten niespodziewany od lat zwrot Izby Handlowej oraz polityków w obronie rodzimego handlu, nagle otworzyły się oczy, czy godzi to w jakieś indywidualne interesy ??
      • Gość: ja Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.radom.vectranet.pl 29.02.12, 14:43
        czemu dosc tych marketów, kazde miasto buduje a w Radomiu nie ma,a coz masz tych marketow , na palcach policzyc
        • Gość: Tom Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.12, 15:03
          bo może lepiej ściągnąć do miasta zakłady produkcyjne ,a nie cieszyć się tym ,że market chce tu powstać
    • wemur Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 29.02.12, 11:57
      GIGAMARKET RADOM !
      Jak już wybudują wszelkie możliwe markety w Radomiu ( i niemożliwe ronda) to będziemy sobie chodzili tanio popatrzeć na "ciacho przez szybkę".
      Nie jest żadną tajemnicą, że na każdego zatrudnionego w markecie traci pracę w handlu 60-100 osób. Podatków też nie płacą...To gdzie ten interes matoły, ptasie móżdżki ?! Bo taniej będziecie mogli kupować? A za co, jak wasi pracodawcy tracą klientów bo klienci tracą pracę i nie maja kasy? Wywalą was na zbity pysk albo splajtujecie... Jak inni.
      Przybywa od lat w Radomiu marketów i co ? Jest od tego lepiej? Gdzie i komu?! Chociaż dla niektórych może tak, bo mają gdzie pospacerować w niedzielę. I dla tych co za zezwolenia "prezenty" wzięli...
      Nie jestem przeciw supermarketom, ale nie dziś, nie w Radomiu, nie w takiej ilości i lokalizacji !
      Na początku lat 90-tych kwitł handel łóżkowy, z którego powstawały sklepy mniejsze i większe,
      za tym szły usługi i inne biznesy, bo ludzie mieli coraz więcej pieniędzy do wydania. Radom mimo likwidacji przemysłu trzymał sie całkiem nieźle (obowiązywała jeszcze komunistyczna ustawa Wilczka). Aż do 97-98 roku. Skończyły się żarty i zaczął się prawdziwy (regulowany przez Balcerowicza) kapitalizm i "zielone światło dla biznesu" na wszystkich poziomach. Od tego zielonego światła też coraz mniej pieniędzy z mojego biznesu widziałem...
      Od tego czasu radomski handel (z małymi wyjątkami-np.ciucholandy) schodzi na psy. Każdy 'handełes" to potwierdzi niezależnie od branży- w Radomiu generalnie trudno dziś robić interesy.
      Nie byłoby problemu gdyby nasi kolejni genialni prezydenci wraz ze swoimi przydupasami potrafili ściągnąć do Radomia poważnych inwestorów, wspomagali i promowali istniejący biznes, myśleli o TYM M I E Ś C I E i pracy dla mieszkańców a nie tylko o swoich portfelach i karierach. Ale oni na takie pierdoły nigdy nie mają czasu... Od tego, że 40 tysięcy ludzi w Radomiu nie pracuje i nie płaci podatków to jest rzeczywiście lepiej. Zróbmy zatem igrzyska.
      Co do mnie - wolę mieć za co kupować choćby i drogo, niż lizać tanio "cukierek przez papierek"
      Howgh !
      • Gość: elokwętny lizak Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.radom.vectranet.pl 29.02.12, 12:19
        wemur napisał:

> Nie jest żadną tajemnicą, że na każdego zatrudnionego w markecie traci pracę w
        > handlu 60-100 osób.

Może poprzesz to jakimiś konkretami?Bo jak na razie to co wypisałeś to jakieś dyrdymały.Boisz się konkurencji to zrezygnuj z działalności albo wyjedz na kamczatke tam nie ma marketów zrobisz świetny interes.
        • wemur Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 29.02.12, 12:33
          Gość portalu: elokwętny lizak napisał(a):

> wemur napisał:
          >
          >
          > > Nie jest żadną tajemnicą, że na każdego zatrudnionego w markecie traci pr
          > acę w
          > > handlu 60-100 osób.
          >
          > Może poprzesz to jakimiś konkretami?Bo jak na razie to co wypisałeś to jakieś d
          > yrdymały.Boisz się konkurencji to zrezygnuj z działalności albo wyjedz na kamcz
          > atke tam nie ma marketów zrobisz świetny interes.

jak się umie czytać i pisać to można znaleźć bez problemu. Pomogę Ci - wpisz w googla hasło "negatywny wpływ hipermarketów" i sam poczytaj. To pomaga. Na eląkwencję również - nie kazdy może być Wałęsą
        • wemur Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 29.02.12, 12:37
          Gość portalu: elokwętny lizak napisał(a):

> wemur napisał:
          >
          >
          > acę w
          > > handlu 60-100 osób.
          >
          > Może poprzesz to jakimiś konkretami?Bo jak na razie to co wypisałeś to jakieś d
          > yrdymały.Boisz się konkurencji to zrezygnuj z działalności albo wyjedz na kamcz
          > atke tam nie ma marketów zrobisz świetny interes.

... i napisz jeszcze o tej Kamczatce. Nie ma to jak wiadomości z pierwszej ręki
          • Gość: Antoni Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.radom.vectranet.pl 29.02.12, 21:15
            Czytam i czytam głupoty pisane przez zwolenników marketów.Bierze mnie żałość nad ich głupotą,niewiedzą o handlu.
            Może to dotrze do pustych pał,choć nie sądzę. Ekspansja marketow w Polsce i nwych krajach UE nastąpiła w okresie gdy zachodowi groził krach z nadprodukcji.Polska i nowe kraje stały się wentylem bezpieczeństwa.Czy ktoś myli że nowe kraje UE pochochali ot tak?Za co niby?
            A jak sądzicie.Dlaczego jest parcie na Ukrainę?Znowu zachód kocha ten kraj?Nie.Zachodowi chodzi tylko i wyłącznie o wejście na ten ogromny rynek jakim jest Ukraina.Mało tego.ukraina w za kilka lat stanie się ogromnym zagrożeniem przemysłu rolniczego i ciężkiego.Zachód wchodząc na ten rynek.Co robi?Błyskawicznie rozkłada wszystkie zakłady.Robi to pod pretekstem" Głosząc wszemi wobec."Wszytko co było jest be". Identycznie zrobiono w Polsce.
            Wciśnięo glupiemu narodowi że to co komunistyczne jest be.I takim prostym sposobem polski przemysł przestał istnieć.W zamian wtargneli z potężnymi marketami.Co ciekawe.Zmieniają nazwy i właścicieli.Co umozliwia "wspaniałe" polskie prawo unikanie róznych podatków. Swojego czasu podano że dzienny utarg marketów na terenie Polski wynosi około 15 miliardów zlotych.Jest to niebagatelna sumka.Nie wiem jaki jest czysty zysk.Ale można przyjąć że około 40 %.Łatwo obilczyć ile kasy traci nasz kraj.
            Jeden z czolowych polskich ekonomistów powidział. Tylko około 10 procent Polaków wie o co chodzi w tym wszystkim.Reszta żyje w niświadomości.Gdy obudzi się,będzie już za późno.
            Obawiam się że już jes za późno.

• Gość: joki Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.static.korbank.pl 01.03.12, 00:19
              Głupotą jest twoja wypowiedź, żyjemy w takich czasach że jeśli ludzie chcą iść do marketu to ten market powstanie, to jest po prostu kapitalizm.
              Jeśli ludzie nie będą chcieli robić tam zakupów to właściciel zamknie market i koło się zamyka, jest popyt zwiększa się podaż.
              Twoje teorie mój poprzedniku możesz wsadzić sobie między bajki.
              Zawsze ten bardziej pracowity, pomysłowy i wydajny w kapitalistycznym świecie będzie wiódł prym.

• Gość: joki Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.static.korbank.pl 01.03.12, 00:19
                demokracja i tyle
                • Gość: :)))) Igor solista zespołu Full Bayer :)))) IP: *.play-internet.pl 01.03.12, 00:28
                  Słuchajcie no Wy Igor,,,jesteście bystrzy, że mamy wolny rynek ale na tym rynku są towary chińskie tańsze lub droższe. Skoro Castorama ma handlować chinszczyzną
                  • Gość: pan kintaki wemur to zykła faja IP: *.radom.vectranet.pl 01.03.12, 10:10
                    jak w temacie
                    • avesatan2 Re: wemur to zykła faja 01.03.12, 18:29
                      Popieram, Wemur to lewak jakiś. Leń i tyle.

• Gość: michal Re: wemur to zykła faja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.12, 12:55
                      to wiemy doskonale akurat:)
                      • wemur Re: wemur to zykła faja 23.06.12, 18:40
                        Gość portalu: michal napisał(a):

> to wiemy doskonale akurat:)

akurat to chyba wszystko co wydaje się wam. że wiecie :-)
        • wemur Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 19.03.12, 15:27
          Czytaj mądralo co inni piszą:

"Część osób pisze, że taki market to wpływy do kasy miasta z podatku o nieruchomości, tak a owszem, zróbmy wyliczenie - dla przykładu wziąłem Castoramę z Białegostoku (teoretyczne wyliczenie przybliżone) Założenia - 8000 m.kwpowierzchni 400 miejsc parkingowych - każde 25 m2 (celowo jest większe niż w rzeczywistości bo dochodzą drogi dojazdowe etc) - 10000 m2

Podatek od budynków - 21,90 PLN/m2 Za grunt zajęty pod działalność gospodarczą 0,83 PLN/m2 Należny podatek od nieruchomości - 8.000 x 21,90 = 175.200 PLN Należny podatek od gruntu pod działalność gospodarczą (8.000 + 10000) x 0,83 = 14.940 PLN Łącznie: 190.140 PLN - czyli miesięcznie - 15.845 PLN I trzeba pamiętać że Castorama nie rozlicza się w naszym mieście z żadnych innych podatków! Czyli CAŁE PODATKI idą do Warszawy (bo tam mają zarejestrowaną firmę). Zatem nawet jak by przeznaczyć te pieniądze dla bezrobotnych to ilu bezrobotnym możemy pomóc za niecałe 16.000/miesięcznie? Ile miejsc pracy zostanie zlikwidowanych w międzyczasie przez lokalnych przedsiębiorców? Czy to oby gra warta świeczki? Ktoś policzył utracone podatki lokalnych przedsiębiorców?

Część osób również twierdzi że inwestycja na terenie Radomia to wpływy z innych podatków ale śledząc na przykładzie Galerii Słonecznej: Po pierwsze, GS budowała firma PORR SA - firma z Warszawy specjalizująca się tego typu inwestycjach. Więc pieniądze inwestora (AIG Lincoln) powędrowały do wykonawcy w Warszawie (PORR SA). Wykonawca miał pewien przychód, który po odliczeniu kosztów dopiero okazał się dochodem od którego płatne są podatki (i zapłaci te podatki w Warszawie). Zatem: a) AIG Lincoln na "dzień dobry" ma stratę podatkową - bo wydał pieniądze na inwestycję stanowiącą koszt uzyskania przychodu - którą może rozliczyć przez 5 lat - (czyli nawet jak by płacił podatki tutaj) czytaj obniżając lub nie płacąc wcale podatku przez ten okres. Dodatkowo dochód obniżają płacone raty kredytu/leasingu, opłaty za wykorzystanie marki etc... b) PORR SA - rozlicza się z VATu i dochodowego w Warszawie, więc tego też nie zobaczymy, dodatkowo firma zatrudnia ponad 10000 osób, więc do budowy po pierwsze wykorzystywała wielu swoich specjalistów pod drugie oczywistym jest fakt że na materiałach lokalnie też nikt nie zarobił. Pewnie byli podwykonawcy z Radomia ale to już pozostaje zagadką ile udało im się urwać dla siebie z całości. Podsumowując: Nie ma VAT, mało z PIT, nie ma CIT.

A co do dobijania, to przyszło mi na myśl właśnie Kelles-Krauza i przedłużający się remont ulicy "pod galerię" który trwał prawie 2 lata! W tym czasie upadły (miejsca które mi się udało zauważyć) na KK: 2 sklepy odzieżowe, kwiaciarnia, cukiernia, obok na Focha: punkt z drobnymi upominkami, salon odchudzania i masażu. To były punkty istniejące już ładnych kilka lat! Po otwarciu galerii padły kolejne punkty wzdłuż ul. Focha. Nie wspominając o tym, że zimową porą przez kolejne pół roku były problemy z oświetleniem wyremontowanej ulicy!

Więcej... radom.gazeta.pl/radom/1,44305,11325556,List__Podatki_marketow_powinny_zostac_w_miescie.html#ixzz1pZZa5rDA
      • avesatan2 Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 01.03.12, 18:35
        wemur napisał:

> Nie jest żadną tajemnicą, że na każdego zatrudnionego w markecie traci pracę w
        > handlu 60-100 osób. Podatków też nie płacą...To gdzie ten interes matoły, ptasi
        > e móżdżki ?!

Wemur, nie dziwie się, że dochody z biznesu ci spadają jeśli jesteś głupszy niż ustawa przewiduje. W marketach pracuje w Radomiu np. 250 osób:
        250x 100= 25.000 ludzi straciło prace przez markety ?

Ciekawa teoria Wemur, mam nadzieję że nasi politycy są mądrzejsi niż biznesmeni tacy jak ty :)
        • wemur Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 02.03.12, 12:20
          avesatan2 napisał:

> wemur napisał:
          >
          >
          > acę w
          > > handlu 60-100 osób. Podatków też nie płacą...To gdzie ten interes matoły,
          > ptasi
          > > e móżdżki ?!
          >
          > Wemur, nie dziwie się, że dochody z biznesu ci spadają jeśli jesteś głupszy niż
          > ustawa przewiduje. W marketach pracuje w Radomiu np. 250 osób:
          > 250x 100= 25.000 ludzi straciło prace przez markety ?
          >
          > Ciekawa teoria Wemur, mam nadzieję że nasi politycy są mądrzejsi niż biznesmeni
          > tacy jak ty :)

Ubodły Cię te "ptasie móżdżki ? Spoko- i tak już nic nie pomoże. W Radomiu jest bezrobocie - słyszałeś ? Coś ze 40tysięcy. Ile osób normalnie znalazłoby prace przy dystrybucji tej ilości towarów, które są sprzedawane w supermarketach. Jesteś w stanie mądralo policzyć? Powiesz, że dzięki temu taniej możesz kupować- wiem. Tyle, że ptasi móżdżek nie wymyśli nic innego . To, co mogliby zarobić zwykli ludzie zgarniają właściciele supermaketów ( a moze oni tak społecznie, żeby było taniej co?) a że jest taniej to legenda dla ptasich móżdżków. Przepłacasz za masowo sprowadzaną chińską tandetę i cieszysz się, że tanio. Ciesz się. A jesteś w stanie oszacować ile podatków zapłaciliby ci zwykli ludzie gdyby zastąpili supermakety? A czy rozumiesz dupku, że zarobione pieniądze wydawaliby w lwiej części w Radomiu napędzając interes innym?
          Czy to k..wa takie trudne? Czy to lepiej dac zarabiać jakiemuś Niemcowi zamiast sąsiadowi? Czy sadzisz, że przy większych obrotach w też nie spadłyby ceny?
          Czy to k..wa takie trudne ?!
          A może masz jakiś lepszy pomysł na prace dla tych 40 tys. i lepsze niż w supermarkecie zarobki dla tych co pracują ? MASZ ?! Nie masz...wiem.
          • Gość: Joki Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.ats.pl 02.03.12, 15:59
            Wemur mój drogi...
            Castorama, real czy inny market nie jest winien sytuacji gospodarczej naszego kraju.
            Twoje wypowiedzi przypominają bełkot.

• hutchence Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 02.03.12, 23:56
              Owszem nie są winni. Ale raczej nie kraju, a Radomia. Wemur ma trochę racji. Chodzi mu o to, że miasto przez całe 20lat z okładem pozyskuje praktycznie tylko supermarkety. Gdyby ściągnięto przez te lata choćby dwóch, trzech poważnych inwestorów, mogących zatrudnić 100, dwieście i więcej osób (produkcja nie kasy) to by to wszystko inaczej wyglądało. Nawet te markety miałyby znacznie większe utargi gdyby więcej ludzi miałoby w miarę dobrą pracę. BTW mam znajomego pracującego w Praktikerze i wiem jak liche są tam zarobki i o ile w ostatnim okresie spadły obroty. Ludzie w naszym mieście nie mają pracy. A bezrobotni nie "robią" obrotu. Ci zatrudnieni na kasach również.
            • wemur Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 04.03.12, 23:10
              Gość portalu: Joki napisał(a):

> Wemur mój drogi...
              > Castorama, real czy inny market nie jest winien sytuacji gospodarczej naszego k
              > raju.
              > Twoje wypowiedzi przypominają bełkot.
              >
              Drogi Joki, oczywiście, że nie. Za sytuację gospodarczą odpowiadają zielone ludziki a supermarkety to zupełnie nieistotny szczegół
          • Gość: :))) Towarzysz Igor powiedział IP: *.play-internet.pl 02.03.12, 22:38
            Towarzysz Igor ksywa polityk powiedział
          • Gość: napalm Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.play-internet.pl 05.03.12, 11:49
            a Ty weźmiesz pod uwagę ze castorama przynajmniej zatrudnia te 150 osób i daje im normalne umowy ze wszystkimi benefitami zdrowotnymi, etc, a u małych przedsiębiorców najczęściej pracuja na czarno albo na umowach śmieciowych? Ja wiem, ze lepiej jak więcej ludzi ma zatrudnienie, ale jakoś nikt się nie kwapi, żeby tych ludzi zatrudniać, albo otwierać nowe firmy, więc może warto w końcu docenić jakkolwiek to że będą nowe miejsca pracy a nie tylko narzekać po staropolsku ;) a co ważniejsze. Dzis kazde mniejsze miasto od Radomia chce mieć taka castorame , albo i inny hipermarket. Dzięki temu maja większy wybór, a ceny spadają. Ja nie mam chęci jeździć co chwile do Janek albo jeszcze dalej, żeby zrobić zakupy do domu. Niech radom się rozwija wreszcie bo kto stoi w miejscu ten się cofa.
    • gw180 Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 01.03.12, 21:27
      Jeśli radomscy kupcy uważają że ich firmy upadną to proponuję odwiedzić stronę CASTORAMY i śledzić dział Praca może uda się wam przejść rozmowę kwalifikacyjną i będziecie mieć zaszczyt pracować w Castoramie. Przestańcie krzyczeć bo Radomianom należy się porządny sklep budowlany z normalnymi cenami bo wam to już się w głowie poprzewracało z tymi cenami. Ja też chciałbym mieć takie mieszkanie jak wy urządzone, lecz z takimi cenami jak oferuje radomski rynek to mnie na nie nie stać
    • gw180 Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 01.03.12, 21:31
      Mam nadzieję że Castorama powstanie w Radomiu i nie zaprzepaścimy tej szansy bo inaczej to już wszyscy inwestorzy Radom będą szerokim łukiem omijać
      • Gość: Antoni Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.radom.vectranet.pl 01.03.12, 22:25
        Taktak.Radomian i nam wszystkim Polakom należy się wszytko.Należy się kupowanie w ekskluzywnych sklepach,magazynach i galeriach.Masz calkowicie rację.Należy się spędzanie wolnych chwil w eleganckich lokalach. Tylko za co?Za wszy?Czy ty nie widzisz że Polacy popadają w nędzę?Gdzie ty żyjesz?Siedzisz za biurkiem i pierdzisz w stolek?Czy ty wiesz że takich jak ty utrzymują polscy kupcy,drobni wytwórcy,piekarze,stolarze,Emeryci i renciści.Tym zabierany jest podatek który wypracowali przez swoje długie lata.Czy nie wiesz że Polska nie ma już własnego przemysłu?Kto ma utrzymywać ten kraj.Właściciele montowni i marketów z zachodu?Jezeli tak uważasz to jest ciemny jak tabaka w rogu.Uważasz że Szkot,Niemiec,Francuz czy inny jest wolontariuszem lub dobrym wujkiem? Czy nie dociera do ciebie że w tamtych krajch żyje się dobrze dzięki kiwaniu takich jak ty?Azpamiętaj.Cały szmal zarobiony w tych zakladach(czytaj montowniach) i marketach transferowany jest do ich rodzimych krajów.Polska stała się krajem uslugodawczym.Politycy tych krajów nigdy nie dopuszczą by mogło być inaczej.Uważasz z polski kupiec ma jechać na zmywak na zachód?I tak już się staje.Ale ty niebawem dołączysz.Jak wywali cię twój pracodawca zapewne też wylądujesz na zmywaku w jakieś knajpie.A niebawem dołączysz do niego.Owszem.Wszytko byłoby OK gdyby markety należały do Polaków.Ponownie piszę.Polacy to głupi naród.Cieszą się gdy nabijają kasę innym.Polacy stworzeni są do posługiwania. Mądrze ktoś kiedyś powiedział.Pokaż Polakowi guwno zawinięte w złoty papierek a ucieszy się.Teraz można dodać że chińskie.No...Ale zachodnie.Wierzmi.Emerytury nie zobaczysz.Ja mam sporo ponad 60 i mnie to już powiewa.
    • rks73 Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 02.03.12, 17:34
      A mnie tam nie przeszkadza Castorama.Szkoda tylko ze IKEA sie wycofała no ale jesli nasze miasto zamiast byc otwarte na takie inwestycje w dobie kryzysu,brakujących miejsc pracy to daleko nie zajedziemy..Ciekaw jestem czemu wycofała sie IKEA?Myśle ze nie miała ochoty na szarpanki z radnymi i tymi jak im tak RADOMSKIMI KUPCAMI. Tak na marginesie ,jesli pracowaliscie lub szukaliscie pracy w radomskich rodzinnych przedsiębiorstwach to nikomu nie trzeba mówic jak szybko można dorobic ogromnej FORTUNY:)Z każdej strony wyzysk i nic więcej.A w tym wszystkim to chyba najważniejsze są ceny które proponują takie sklepy jak IKEA czy CASTORAMA
      • Gość: :))) Towarzysz Igor powiedział co wiedział IP: *.play-internet.pl 02.03.12, 22:35
        Towarzysz Igor już nie bardzo wie czy jest z PiS czy z PO, bo kręci w wypowiedziach jak totalny kręt
        • Gość: xyz Re: Towarzysz Igor powiedział co wiedział IP: *.radom.vectranet.pl 03.03.12, 18:48
          dosyc polityki!!! ja chce robic zakupy w castoramie a nie u radomskich kupców którzy z nas zdzierają niesamowicie, i też zatrudaniają ludzi za psie pieniądze , często na czarno!
      • wemur Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 04.03.12, 23:12
        rks73 napisał:

> A mnie tam nie przeszkadza Castorama...

Mnie też nie przeszkadza. Niech tylko dostanie takie same warunki, jak rodzime biznesy. I już
    • Gość: !!!!! Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.radom.vectranet.pl 04.03.12, 16:55
      Radomscy kupcy oferujący targowy szajs protestują . A niech się posrają nawet od tego protestu. Kto przy zdrowych zmysłach zapłaci radomskiemu kupcowi za dany towar np. 25 zł skoro w Obi, Nomi, Praktikerze, Castoramie, Ikei może go mieć za np. 17 zł.

Ponadto radomscy kupcy oferują targową wiejską masówkę. Dlaczego ludzie w Radomiu mają być ograniczeni do tej wsiowej tandety ?
      • Gość: xc Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.12, 11:37
        Czy debilni radni nie widzą że ludzie lubią robić zakupy w marketach, ja jestem za powstaniem castoramy w radomiu, w kielcach jest , w wawie jest w lublinie jest dlaczego w radomiu ma nie być? czy radni to głupki? chyba nie, ktoś blokuje bo ma w tym interes (praktiker i obi?)
        • Gość: 1978 Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 11:55
          TAK TAK TAK po stokroć tak dla castoramy w Radomiu , nie rozumiem komu to przeszkadza, konurencja to konkurencja wygra najlepszy i najtańszy, ja chce kupować tanio!
    • wemur Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy 06.03.12, 12:54
      na innym wątku głosując za Castorama gw180 napisał:

> Jestem właścicielem firmy budowlanej i mogę wiele powiedzieć o radomskich cenac
      > h materiałów budowlanych. Są bardzo wysokie!!!!!!

A ceny i jakość usług budowlanych są oczywiście w Radomiu bardzo atrakcyjne.
      Nie mam nic wspólnego z budownictwem ale może dobrze by zrobiło sprowadzenie firm budowlanych z Chin. Co o tym sądzisz gw180? Chiński Mur jak postawili to stoi do dziś...A że ludzie będą protestować.. zawsze przecież prostestują
      • Gość: v2 Re: Radomscy kupcy przeciw inwestycji Castoramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 13:43
        czy radni nie myślą? jak my chcemy rozwijać radom , jak nie pozwalamy zbudować niczego! radni wstydźcie sie. nikt do radomia nie przyjdzie zainwestować przy takim podejściu.
        • Gość: pan kintaki A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? IP: *.radom.vectranet.pl 06.03.12, 15:08
          bo jakoś cicho o tym w temacie a budowa bliżej niż Castoramy?
          • wemur Re: A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? 07.03.12, 09:24
            Gość portalu: pan kintaki napisał(a):

> bo jakoś cicho o tym w temacie a budowa bliżej niż Castoramy?

Żal mi cię , ty tu przyjacielu coś ciężko kumasz - problem w tym, że stawiane na taką skalę supermarkety stanowią dla miejscowego, wyrosłego z zapyziałej komuny, nie okrzepłego jeszcze biznesu nieuczciwą poprzez ulgi i preferencje konkurencję. Państwo jest po to również aby chronić a nawet wspierać rodzimy biznes. I wszędzie jest tak na świecie - swoich się broni. Kumasz? Tymczasem oni gnoją ten biznes na wszelkie możliwe i niemożliwe sposoby ( markety, stacje napełniania gazem i inne głośne i mniej głośne sprawy) wiedząc jednocześnie, że kasę ( oficjalną) mają przede wszystkim z tych małych i mniejszych firm a nie np.z supermarketów. Poczytaj wszelkie raporty, statystyki i zacznij myśleć- to ponoć jeszcze ma przyszłość.
            A moze oni jednak chronią "swoich"...?
            • Gość: pierdu pierdu Re: A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 11:49
              Ciekawe kto ci płaci za takie bzury praktiker czy obi a może nomi? przy innych marketach cicho sza! tylko komuś przeszkadza castorama! ciekawe jakie lobby za tym stoi? ja już chyba wiem.
              • wemur Re: A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? 07.03.12, 12:18
                Gość portalu: pierdu pierdu napisał(a):

> Ciekawe kto ci płaci za takie bzury praktiker czy obi a może nomi? przy innych
                > marketach cicho sza! tylko komuś przeszkadza castorama! ciekawe jakie lobby za
                > tym stoi? ja już chyba wiem.

ze strony ZPP zpp.net.pl/pl/Projekty/Barometr-inwestycyjny-ZPP:

..."Małe i średnie firmy w Polsce stanowią 99,8% wszystkich firm w Polsce, tworzą ¾ miejsc pracy oraz 67% PKB."

a nie CASTORAMY i LEROYE MERLINY baranie ! Dlatego każdy, kto ma olej w głowie albo chciażby miejsce na olej jest przeciwny budowie kolejnych supermarketów. Dla twoich i tobie podobnych egoistycznych bezmózgowców nie należy tego robić BO TO JEST SZKODLIWE dla rodzimego biznesu, który to właśnie należy wspierać. Wspierać po to abyśmy w przyszłości byli na swoim i u siebie a nie na garnuszku i łasce obcego.
                Czy sądzisz, że Niemcy, Francuzi czy inni Włosi pozwolą Polakom otworzyć na takich zasadach biznes u siebie? Kosztem swoich? To spróbuj- pokażą ci gdzie jest twoje miejsce. Czy historii się w szkole nie uczyłeś? Czy nie rozumiesz, że to co się dziś dzieje to też wojna światowa tylko prowadzona w innymi środkami i w białych rękawiczkach? Czy wojny się wygrywa oddając pole?
                U nich kible możesz czyścić bo lepszą pracę też mają dla swoich. B O S I Ę N A W Z A J E M S Z A N U J Ą. Holendrzy, Francuzi, Niemcy ...coraz głośniej protestują przeciwko obecności obcych nacji w ogóle a Słowian w szczególności. Polskie firmy szkalują i podsrywają używając do tego również coraz częściej mediów i polityków. A ty ich tu wpuść za friko, niech skasują na dzień dobry kilkadziesiąt polskich przedsiębiorstw, a co tam..byle byś mógł ( na razie ) taniej kupić swoje świecidełka i zaspokoić potrzeby ducha w niedzielne przedpołudnie. Idioto
                • Gość: Tom Re: A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 12:26
                  A potem jak polskie firmy padną ,będzie lizał cukierka przez szybę
            • Gość: xcvb Re: A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? IP: *.play-internet.pl 08.03.12, 13:12
              szokujące jest to co tu piszesz :/ "rodzimy" jak to nazwałeś biznesmen otworzy sklepik ze śrubeczkami i gwoździkami za unijną dotację, zatrudni w nim żonę albo kuzyna i po roku go zamknie. Normalnie tak napompuje kasa miejski budżet, że szok. Do tego pewnie tak jak castorama zainwestuje w infrastrukturę? W jaki niby sposób? Kostką wyłoży podjazd do sklepu? czy tak jak casto przebuduje wiadukt? Zastanów się trochę.. bo myślący radni myślą o tym, żeby dobrze się działo w mieście a nie u nich w kieszeniach.
              • Gość: majster Re: A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 13:24
                w tych polskich składach jest sam chiński szajs po zawyżonych cenach, obi czy castorama dbają o jakość , ludzie chcą dobrej jakości a nie najgorszej chińszczyzny pod płaszczykiem rodzimych produktów! mam nadzieje że castorama powstanie w naszym miescie , gdzie wszystkiego sie zabrania budowac , a inwestorzy uciekają z radomia znam takich , szkoda zaprzepascic taką szansę.
                • wemur Re: A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? 08.03.12, 13:57
                  Gość portalu: majster napisał(a):

> w tych polskich składach jest sam chiński szajs po zawyżonych cenach, obi czy c
                  > astorama dbają o jakość , ludzie chcą dobrej jakości a nie najgorszej chińszczy
                  > zny pod płaszczykiem rodzimych produktów! mam nadzieje że castorama powstanie w
                  > naszym miescie , gdzie wszystkiego sie zabrania budowac , a inwestorzy uciekaj
                  > ą z radomia znam takich , szkoda zaprzepascic taką szansę.

TO RZECZYWIŚCIE SZANSA: forum.gazeta.pl/forum/w,68,134042803,134042803,W_Radomiu_od_nowego_roku_upadaja_sklepy_.html
                  • Gość: karalucz Re: A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? IP: *.play-internet.pl 11.03.12, 21:44
                    oczywiście, ze szansa.. na nowe miejsca pracy, na większy wybór towarów no i z tego co wiem to jak się otwiera castorama to ona inwestuje też w okoliczną infrastrukturę.. budują dojazdówki, modyfikuja skrzyżowania, gdzie czytałem, ze będą robili 2poziomowe skrzyżowanie i wiadukt, więc to są ogromne inwestycje dla miasta ;) a nie słyszałem żeby lokalni kupcy wyszli z taką inicjatywą.. oni tylko narzekają, że im się wszystko należy i ze świat jest dla nich niesprawiedliwy, a ceny mają z kosmosu
                    • wemur Re: A czy kupcom Leroy Merlin też przeszkadza? 12.03.12, 10:29
                      Otrzymaliśmy już tych szans kilka - bodaj osiem. Może byś tak sobie zrobił bilans zysków i strat. Tylko tak uczciwie, na zdrowy rozum. I nie ograniczaj się wyłącznie do swoich wygód i korzyści. Są one często iluzoryczne, bo np. : " Parlament Europejski 26 kwietnia tego roku zajął się sprawą zawyżania cen żywności przez supermarkety i dystrybutorów spożywczych. Od 2007 roku ceny żywności wzrosły pięciokrotnie, przy stałych kosztach sprzedaży przez rolników. "
                      Ale ciebie i tobie podybnych nie ruszaja takie sprawy, nie ważne kto zyskuje, kto traci - WAŻNE ŻEBYŚ TY DZIŚ MIAŁ DUŻY WYBÓR I DOBRE CENY. Bo czy jutro tak będzie, to wcale nie jest takie pewne.
                      tu biznes.gazetaprawna.pl/ napisali :
                      "Antropolog Roch Sulima pisał kilka lat temu, podsumowując pierwszą dekadę przemian, o tym, że w latach 90. w Polsce „człowieka bazaru” zastąpił „człowiek hipermarketu”. Dla pierwszego w zakupach ważniejsze jest miejsce: interakcje z innymi ludźmi, negocjowanie ceny. Człowieka hipermarketu zaś fascynują towary.
                      W hipermarkecie pracuje się jak w fabryce i kupuje jak w fabryce. Klient hipermarketu jest nakierowany wyłącznie na zakupy: jak najtańsze. Idzie się tam czasem bez wyraźnego powodu, wizytę traktuje się jako formę spędzania czasu wolnego"

Ciągnie wilka do lasu i tyle...napatrzy się, napatrzy, kupi trochę badziewia, łyknie kultury z wyprzedaży i szczęśliwy wraca do domu a za tydzień powtórka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka