Dodaj do ulubionych

Nowe ulice w Gminie

04.12.12, 19:21
Nowe ulice w gminie Odrzywół

Dodano: 4 grudnia 2012, 9:26 Autor: /Sok/
Ulice w Kamiennej Woli i Kolonii Ossie mają już nawierzchnię asfaltową.
Zmodernizowana droga w Kamiennej Woli.

Zmodernizowana droga w Kamiennej Woli. (fot. Archiwum)
Podziel się
Przeczytaj więcej

Wybieramy najskuteczniejszych radnych powiatu przysuskiego

Dzieci w Odrzywole zachwycone pisarką

Artykuł premium

Korepetycje Radom: ile trzeba zapłacić?

artykuł premiumKorepetycje Radom: ile trzeba zapłacić?

Kosztem ponad 177 tysięcy złotych zostały zmodernizowane ulice w Kaminnej Woli i Ossie. Łącznie 485 metrów dróg w tych miejscowościach zostało utwardzone i pokryte nawierzchnią asfaltową. Na realizację inwestycji w Kolonii Ossie Urząd Gminy uzyskał dotację z Funduszu Ochrony Gruntów Rolnych. Wykonawcą inwestycji była firma Trans-Mar z Radomia, która w przetargu zaoferowała najtańszą cenę wykonania.

Były to już ostatnie ulice w większych miejscowościach gminy Odrzywół, które nie miały jeszcze nawierzchni asfaltowej. Do modernizacji pozostały jeszcze drogi w przysiółkach gminnych: Janówku, Kłonnie – Kolonii, Walerianowie i Lesie Kamiennowolskim.

To tak jakby pan przemądrzały dalej gadał o braku dofinansowań dla gminy.
Obserwuj wątek
    • piwko666 Re: Nowe ulice w Gminie 04.12.12, 19:21
      Kosztem ponad 177 tysięcy złotych zostały zmodernizowane ulice w Kaminnej Woli i Ossie. Łącznie 485 metrów dróg w tych miejscowościach zostało utwardzone i pokryte nawierzchnią asfaltową. Na realizację inwestycji w Kolonii Ossie Urząd Gminy uzyskał dotację z Funduszu Ochrony Gruntów Rolnych. Wykonawcą inwestycji była firma Trans-Mar z Radomia, która w przetargu zaoferowała najtańszą cenę wykonania.

Były to już ostatnie ulice w większych miejscowościach gminy Odrzywół, które nie miały jeszcze nawierzchni asfaltowej. Do modernizacji pozostały jeszcze drogi w przysiółkach gminnych: Janówku, Kłonnie – Kolonii, Walerianowie i Lesie Kamiennowolskim.

To tak jakby pan przemądrzały dalej gadał o braku dofinansowań dla gminy.
      • slawomir.gajewski W Odrzywole cuda, w Klwowie... normalka 04.12.12, 20:33
        Drogi <piwko>
        Niejednokrotnie podczas sesji Rady Gminy twierdziłem, że priorytetem inwestycyjnym powinno być wyasfaltowanie dróg, budowa wodociągów i kanalizacji. Tak samo jak i twierdziłem (mam nadzieję, że Ty również), ze aby wziąć kredyt...i zadłużać Gminę, nie potrzeba ...szpenia, który kasuje Gminę na 10 tys. miesięcznie.

Tymczasem, (to tak pierwsze z brzegu) budowa kanalizacji Wysokin - Lipiny i ...zero dofinansowania. Budowa drogi Łęgonice - Dąbrowa i też ... zero dofinansowania. Budowa boiska w Odrzywole i …niecałe …20% (dwadzieścia) dofinansowania.
        Dlatego długi Gminy zaciągnięte są na 2017 rok.

Ale.... cieszmy się, że mało bo mało (czterysta parę metrów) ale po ...22 latach panowania magistra Kmieciaka ... wyasfaltowano ....czterysta parę metrów i jeszcze podobno ...uzyskano jakieś dofinansowanie.

Hohohohoho. Cuda. Cuda dzieją się w Odrzywole.
        Tym bardziej, ze w pobliskim Klwowie wójt Papis uzyskuje co najmniej 70% i tam jest to NORMALKA.
        Sławomir Gajewski - radny
        • piwko666 Re: W Odrzywole cuda, w Klwowie... normalka 05.12.12, 07:20
          Czyli wg pana rozumowania i przekazanej informacji jako radnego w gminie przez 22 lata wyasfaltowano 400 metrow drogi? Gratuluję obiektywizmu i uczciwości przekazywania informacji. Nie ma sesnu z panem rozmawiać. Ja tez mogę powiedziec ze priorytetem jest budowa dróg, kazdy moze tak powiedziec ale to wojt je buduje nie pan. To samo z dofinsowaniem. Do orlika było duże, do budynku w wysokinie przeszlo 500 tysięcy dofinasowania. Ale takie fakty są panu niewygodne to woli pan napisac ze kilkaset metrow asfaltu przez 22lata. A ja się pytam: po co nam taki wojt jak pan jak ten obecny połozył asfalt na wszystkich drogach, po co nam pan jak wojt zalozyl kanalizację i wodociagi w calej gminie?
          Pan jest nam wcale niepotrzebny bo wszystko w gminie zrobione lub będzie zrobione.
          • drzewiczka5 Re: W Odrzywole cuda, w Klwowie... normalka 05.12.12, 08:56
            Oj tam , piwko
            Jak nastanie "Nowy Wójt ";-D to dopiero będą cuda....cuda w Odrzywole...;-)
            Jak na razie to tylko próbuje ludziom oczy zamydlić....ale jak nastanie to...hohohohhooo.... ;-D
            Specjalista.... ;-D
            • czyleciznamipilot6 Zielona wyspa i u nas? 05.12.12, 11:53
              Panie radny uśmialiśmy się w gronie znajomych z tej pana deklaracji że priorytetem dla pana jest budowa dróg w gminie a tu z artykułu wynika, że gmina posiada takowe drogi. I powiemy, że nie byle jakie jak asfalt prowadzony jest w najodleglejsze wsie z kilkoma chałupami na stanie.
              Jeżdżę po Polsce dość często, znajomi rodzina przyjeżdża też do nas i każdy stwierdza że poziom dróg w gminie jest na naprawdę wysokim poziomie. ale nie o tym chciałem tylko taki apel do pana:
              Zajmij się pan tworzeniem struktur PO a nie obiecujesz pan przysłowiową "zieloną wyspę". Już premier nam obiecał zieloną wyspę a co mamy: bezrobocie, kryzys gospodarczy, wysokie ceny, inflacje która zjada nasze pensje, kumoterstwo, afery, wysokie podatki, brak dostępu do służby zdrowia.... długo by wymieniać.
              Dajcie szanse młodym do działania a nie opowiadacie tutaj dyrdymały że drogi pobudujecie... chyba na księżyc.
              • ziutek1232 Re: Zielona wyspa i u nas? 05.12.12, 14:28
                Heh priorytetem budowa dróg, które są pobudowane?! nieźle to samo z wodociągami i kanalizacją priorytetem te, które są pobudowane?.... a nie zapomniałem trzeba wybrać nowego wójta żeby poprowadził nitkę kanalizacji z Tomaszowskiej do Kam. Wol. głosujmy wszyscy na nowego bo wszystkich ta nitka interesuje, priorytet dla gminy;)
                • slawomir.gajewski Zielona wyspa? Podobno JEST w Odrzywole;) 05.12.12, 19:44
                  Witam
                  Na tym forum jakiś <piwko> napisał, że:
                  "(...)A ja się pytam: po co nam taki wójt jak pan jak ten obecny położył asfalt na wszystkich drogach, po co nam pan jak wójt założył kanalizację i wodociągi w całej gminie?
                  Pan jest nam wcale niepotrzebny bo wszystko w gminie zrobione lub będzie zrobione".

No nie. Okazuje się, ze w Gminie Odrzywół ...wszystko juz zrobione.
                  Ludzie, być może że żyjemy w różnych Gminach;)
                  Skoro już WSZYSTKO ZROBIONE to szkoda talenta magistra Kmieciaka na taaaaką gminę.
                  Niech się facet sprawdzi teraz w Kraju. Może zostanie Premierem;)
                  Skoro mamy (tak to należy rozumieć) już wszystko zrobione.... to do czego potrzebny nam Pan Kmieciak?.
                  Dlatego uważam pytanie <ziutka> („Zielona wyspa i u nas?”) nie na miejscu. Skoro WSZYSTKO zostało już robione, to ....zielona wyspa JUŻ JEST w Odrzywole.;)

Pozdrawiam - Sławek
                  PS.
                  Skoro jest tak dobrze, to dlaczego ,,,,jest tak żle?

• ziutek1232 Re: Zielona wyspa? Podobno JEST w Odrzywole;) 05.12.12, 19:59
                    Jakiś sławomir.gajewski powyżej napisał jako bym zadał pytanie: zielona wyspa i u nas? Nie zadałem takiego pytania. Jeśli już zadał je ktos o loginie czyleciznamipilot6 a ściślej mówiąc zaapelował do radnego, żeby nie obiecywał zielonej wyspy jak to miał w zwyczaju obiecywać premier PO Donlad Tusk. Jak wyszlo widać golym okiem.
                    Ja zadalem pytanie czy priorytetem przyszłego wójta jest budowa dróg, które są już wybudowane?!
                  • czyleciznamipilot6 Re: Zielona wyspa? Obietnice PO? 06.12.12, 11:53
                    Chyba pana radnego trzeba kultury zacząć uczyć. Nie pisze się cytując kogoś "jakiś" to nie kulturalne, druga sprawa jak pan cytuje kogoś to wypadałoby zapamiętać lub doczytać kogo bo to nie kulturalne, bez jakiegokolwiek szacunku do rozmówcy. Stanowisko radnego to nie tylko przywileje ale także obowiązki i godne reprezentowanie jako urzędnik państwowy. U pana z tym ciężko.
                    Z tymi drogami to pan się mocno popisał.
                    • komentator_123 Re: Zielona wyspa? Obietnice PO? 06.12.12, 14:44
                      Tu wyasfaltowanie kawałka drogi to wielkie osiągnięcie niestety taka tu panuje ściśnięta lub ograniczona świadomość ludzi.
                      To powinno byc zrobione juz 15 lat temu niestety.. a co wtedy robili ??
                      • ziutek1232 Re: Zielona wyspa? Obietnice PO? 06.12.12, 15:41
                        Nie wielkie osiągnięcie tylko skończenie procesu asfaltowania dróg w gminie, które wypadło okazale widząc na jak malutkie wsie poprowadzono asfalt. Osiągnięciem byłoby niewątpliwie wyasfaltowanie dróg już wyasfaltowanych jak to radny przedstawił jako jego priorytet. I z tego właśnie jest beka i podśmiewanko. I słusznie bo takie hasła trzeba wyśmiewać.
                        • slawomir.gajewski Zielona wyspa? Podobno JEST w Odrzywole;) 06.12.12, 20:28
                          Drogi <ziutku>
                          W dniu 30 czerwca 2011r. Niżej podpisany napiasał "ogólnie" , że wg niego, ważanijszą rzecza jest połozenie asfaltu, niż budowa bajora. Zapewnie mieszkańcy Łęgonic Małych czy Dąbrowy, woleliby aby NAJPIERW mieliby asfaltm, niż "wspaniały" zalew.
                          Okazało się, że przez 20 lat panowania magistra Kmieciaka ciągle byli zbywani i ciągle nie mogli doczekać się jakże potrzebnej drogi. Dlatego (nie ukrywam), że dość często na sesjach interweniowałem w tej sprawie, bo okazało się, że w planach mgr Kmieciak chciał im (chodzi o Dąbrowę) wybudować .... boisko piłkarskie.

No i gdy strach zaczął w oczy zaglądać, że magister przegra, dlatego niemożliwe stało się ...możliwym i tuż przed wyborami samorządowymi (w 2010r.) Mieszkańcy mieli wreszcie NORMALNĄ drogę asfaltową. (pisałem o tym w temacie "Droga Dąbrowa-Łęgonice.Niekompetencja M. Kmieciaka".
                          Poniżej skopiowalem co na ten temat pisałem w dniu 30.06.11, 22:37. Zresztą jak pewnie zauważyłeś, także do tej pory nie wszystkie podane przeze mnie propozycje budowy dróg zostały zrealizowane. Jednak (pytaleś się mnie o to) ciesze się, że powstakją DROGI, a nie jakieś kosztowne bajoro na Cetniu (takie jak w Odrzywole).

Autor: slawomir.gajewski 30.06.11, 22:37
                          Dodaj do ulubionych
                          Odpowiedz cytując Odpowiedz
                          Witam
                          Niejednokrotnie podczas sesji Rady Gminy przekonywalem Wójta - Kmieciaka, że ważniejszą rzeczą od budowy np. fontanny, boiska w Odrzywole (kiszki), organizacji licznych biesiad czy też najnowszego pomysłu Wójta Kmieciaka aby wybudowac pomnik Dobrogosta Czarnego - jest budowa dróg w Gminie.

W artykule zamieszczonym w Echu Dnia z dnia 20 listopada 2009 mówiłem m.in

"Odrzywół należy do nie najbogatszych gmin w regionie radomskim. Dlatego – jak zauważa radny – należy dokładnie inwestować każdą złotówkę, także po to, by przyciągnąć inwestorów do gminy.
                          - To takich inwestycji należy budowa dróg. Nie można dziś jeździć po błocie. Trzeba, by drogi powstawały nie tylko w samym Odrzywole, ale i w innych miejscowościach, takich jak Dąbrowa, Łęgonice Małe, Myślakowice, Jelonek, Myślakowice Kolonia – mówi Sławomir Gajewski".

Dlatego cieszę się, że po 20 latach wójtowania Pana Kmieciaka - WRESZCIE mieszkańcy Dąbrowy - Łęgonice Małe mają normalną drogę.
                          (poniżej link do artykułu w Echu Dnia gdzie w dniu 20 listopada 2009 "mówiłem")
                          www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091120/POWIAT0205/736899639
                          Wobec powyższego, podczas ostaniej sesji Rady Gminy wnioskowałem o przygotowanie stosownych uchwał i umieszczenie w przyszłorocznym budżecie inwestycji polegających na budowie dróg w:

1. Las Kamiennowolski
                          2. Myślakowce Kolonia
                          3. Jelonek
                          4.Kolonia Kłonna
                          5. Dębowa Góra
                          6. dokończenie drogi Koloniia Ossa- Wandzinów
                          7. doknczenie budowy dróg na osiedlu w Odrzywole
                          Sławomir Gajewski - radny
                          • ziutek1232 Re: Zielona wyspa? Podobno JEST w Odrzywole;) 06.12.12, 21:06
                            Mam rozumieć, że ty "mówiłeś" o drogach; wójt je wybudował; a zasługi za wybudowanie dróg w gminie mają przypaść tobie? Hmm
                            Czyli wójt przez 22 lata wybudował tylko 485 metrów a całą resztę dróg w całej gminie wybudowałeś ty? Słyszysz co przekazujesz ludziom?

• ziutek1232 Re: Zielona wyspa? Podobno JEST w Odrzywole;) 06.12.12, 21:12
                              A teraz co jest twoim priorytetem?;)
                              • ziutek1232 Re: Zielona wyspa? Podobno JEST w Odrzywole;) 07.12.12, 08:31
                                Teraz priorytetem będą wodociągi? już położone, ze strachu przed tobą? albo inaczej- ty powiedziałeś żeby wybudowali ; wójt wybudował a zasługi dla ciebie "bo powiedziałeś"?
                                Z tego wynika, że to ty rządzisz gminą :D jajcarz:P
                                • drzewiczka5 Re: Zielona wyspa? Podobno JEST w Odrzywole;) 16.12.12, 00:02
                                  jakie to szczęście , że radny powiedział wójtowi co ma zrobić ;-) :-D
                                  jakby nie ten specjalista w każdej dziedzinie , to nie wiem co stałoby się z gminą....;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka