Dodaj do ulubionych

Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uciekła

08.04.13, 18:24
Sam o mało nie spowodowałem podobnego zdarzenia.
Jechałem prawym pasem a auto z lewego zatrzymało się przed przejściem.
Cały problem w tym że to auto po mojej lewej jechało przedemną ale z podobną do mojej prędkością,wiec cały czas zasłaniało mi odcinek na którym zblizałem się do przejscia.
Ja na szczęście wyhamowałem przed pieszym który znalazł mi się przed maską.
ALE...... pieszy wchodzący na przejście powinien to robić "z ograniczeniem zaufania"a realnie wygląda to tak że jak juz postawi nogę na przejściu to ma wszystko w dupie.
Oczywiście wina leży po stronie prowadzącego samochód ale nie zmienia to faktu że niekiedy następuje splot zdarzeń i sam wypadek następuje przez nieostroznosć obu stron.
Dziwne tylko że zostawiła dzieciaka i uciekła.
To było debilne.
Obserwuj wątek
    • greko2 Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uciekła 08.04.13, 18:32
      Nie bronię kierowców ale czy pieszy nie powinien czasem się rozejrzeć dla własnego bezpieczeństwa nawet gdy już jest na przejściu! Wiedzą przecież że w konfrontacji z samochodem nie mają szans a mimo to idą jak święte krowy.
      Co z tego że mają pierwszeństwo jeśli mogą zostać kalekami lub stracić życie! Są tak samo bezmyślni jak kierowcy a nawet gorzej...
      • Gość: Ja Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.13, 20:53
        Jasne, że w takiej sytuacji pieszy powinien się rozejrzeć dla własnego bezpieczeństwa. Problem w tym, że wielu kierowców nawet gdy widzi, że inny samochód zatrzymuje się ( zwalnia ) przed przejściem dla pieszych nie zdejmuje nogi z gazu. Widziałem swego czasu wypadek przy figurce na Limanowskiego, gdzie jeden pojazd się zatrzymał, na przejście weszły dwie osoby i gdy wyszły zza stojącego samochodu wjechał w nie inny, którego kierowca nie wpadł na to, że jak samochód zatrzymuje się przed przejściem to niechybnie ktoś przekracza jezdnie. Wynik : jedna osoba zabita, druga ciężko ranna. A tej babie, która zwiała powinni zabrać prawo jazdy za ucieczkę.
      • Gość: kynekm Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.sekocin.pl 08.04.13, 20:55
        Ty głupi greko2 zastanów się co piszesz, po pierwsze nie wierz jaka była sytuacja. Piszą że jeden samochód się zatrzymał a drugi nie.
        Ja swojego czasu byłem w Skandynawii tam nikt nie patrzy jak wchodzi na pasy a samochody już się zatrzymują jak widza pieszego zbliżającego się do pasów.
        Tylko u nas wszyscy się spieszą i na wariata. Myślec że to ty jesteś k..... bezmyślny to był k... 11latek, dziecko, syn Ojca ktorego znam!! Jest mi bardzo przykro, że czytam takie wypowiedzi i na koniec..TRZYMAM KCIUKI BY WYZDROWIAŁ. KM
        • Gość: bill Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 12:31
          czytaj ze zrozumieniem, komentarz dotyczył ogółu zachowań pieszych i kierowców
          • Gość: Prawo o ruchu Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 13:34
            I o czym my w ogóle mówimy.
            Nagimnnie na ulicach widać nieznajomość przepisów prawa o ruchu drogowym.
            Jak byk ...ustanowiono iż :
            Art. 26 [Obowiązki kierującego pojazdem]
            1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
            2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
            3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
            1) wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;
            2) omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;
            3) jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych.
            4. Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez chodnik lub drogę dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli i ustąpić pierwszeństwa pieszemu.
            5. Przepis ust. 4 stosuje się odpowiednio podczas jazdy po placu, na którym ze względu na brak wyodrębnienia jezdni i chodników ruch pieszych i pojazdów odbywa się po tej samej powierzchni.
            6. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku. Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik. Przepisy te stosuje się odpowiednio przy ruchu innych pojazdów komunikacji publicznej.
            7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.
            • Gość: marek przykład video z Krakowa IP: *.toya.net.pl 09.04.13, 17:17
              www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpiecznie/wideo/wypadki-na-przejsciach-dla-pieszych/10679204
      • Gość: e... Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 21:00
        chyba nie wiesz co piszesz to było dziecko 11 letnie które weszło na jezdnie bo samochód sie zatrzymał, a kierowca który w niego uderzył nawet nie hamował. Zero śladów hamowania. Ja tam byłam a ty jak nie wiesz to bzdur nie pisz.
        • Gość: ole Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 12:28
          11 letnie dziecko tzn. że głupie...? Często jest rozważniejsze od niejednego dorosłego
      • Gość: Zyzio Gdyby prezydentem Radomia był... IP: *.play-internet.pl 08.04.13, 22:31
        ...ktoś inny niż z PiS to by tego wypadku nie było. Zwyciężymy! Zwyciężymy! Zwyciężymy!
        • Gość: Radomianin Re: Gdyby prezydentem Radomia był... IP: *.ip.netia.com.pl 09.04.13, 06:42
          Po pierwsze to policja powinna sprawdzić na monitoringu kto w chwili potrącenia prowadził samochód? Czy to nie był siedzący w chwili zatrzymania pasażer i czy nie był pijany ?
          • Gość: Szacuneczek... 1905 Roku... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) IP: 193.111.147.* 09.04.13, 08:05
            A pamiętacie sytuację sprzed kilku lat z ulicy 1905 Roku (zaraz po remoncie)? Jak matka z dwojgiem małych dzieci (jedno w wózeczku) stała i stała na wysepce... i stała... i zamierzała przejść po pasach a jeden taki internauta co to pedofili w czarnych sukienkach nie widzi dla "jej dobra i dobra jej rodziny" nie zatrzymał się przed przejściem dla pieszych i nie pozwolił na opuszczenie jezdni? To były czasy... A jak uzasadniał swój bohaterski czyn... boki zrywać... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
            • Gość: wers Re: 1905 Roku... :))))))))))))))))))))))))))))))) IP: 194.165.48.* 09.04.13, 08:13
              przypomnij...
              • Gość: Szacuneczek... Zdrowy rozsądek...? :))))))))))))))))))))))))))))) IP: 193.111.147.* 09.04.13, 09:57
                A proszę bardzo - przypominam. Kilka lat temu rozwijała się tutaj, na tym Forum, dyskusja na podobny temat. Zainteresowanych odsyłam (link poniżej):

forum.gazeta.pl/forum/w,68,84470055,,Debile_w_samochodach_a_rozsadek_gdzie_.html?v=2
                Teraz takich dyskusji już nie ma... A szkoda. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
      • Gość: gosc Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 16:02
        wiesz co czloowieku zastanow sie co ty piszesz w ogole ciekawe jak by twoje dziecko to spotkalo to jest przejscie kolo szkoly i tym komentarzem pokazujesz swoja bezmyslnosc, i wydaje mi sie ze niedokladnie przeczytales artykul poniewaz jeden samochod sie zatrzymal tylko ta krety*ka sie bardzo spieszyla i skrzywdzila niewinne dziecko!!... Przeraża mnie taki tok myślenia jak Twój!!
        • Gość: ............ Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 16:11
          wow... co wzruszająca wypowiedź, kolejny/a bezmózg nie rozumiejący tekstu, chodzi o ogół pieszych a nie tego konkretnego zdarzenia.
    • Gość: Karol Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.radom.vectranet.pl 08.04.13, 22:09
      Kesik i greko.Wy nie wiecie co piszecie.Albo jesteście na tyle głupkami by wam zabrać natychmiast 'okładki".Jeżeli takowe posiadacie.Nie będę wymądrzał się.Przejechałem Europę wzdłuż i wszerz wiele,wile razy.Takie zachowania tej kierującej to PODSTAWOWY BRAK WIEDZY Z PRZEPISÓW KODEKSU DROGOWEGO.W Polsce takich kierowców jest bardzo dużo.Śmiem twierdzić że w Polsce byla i nadal jest "produkcja" kierowców. Dodam że...Niestety.Ci niedouczeni to kierowcy zza granicy Radomia.Wsiowe damulki biją na łeb ze swoimi anty zdolnościami prowwadzenia pojazdów. Ich postawowe błędy i nagminne lamanie przepisów są nie do wybaczenia.Nie będę wymieniał ich,bo zajęło by to duzo czasu i pisania.Dzisiaj pojeździłem troszkę po ulicach.Normalnym już stało się że prawie wszyscy(przygłupy którzy nie znają Kodeksu Drogowego) jeżdżą lewym pasem.Zapewne też głąby nie wiedzą żę lewy pas służy do wyprzedzania i szybszej jazdy.Przy tym często gadają sobie przez telefony.Przypomnę że za jazdę lewym pasem można otrzymać mandat.Za rozmowy przez telefon też można dostać mandat.Policja nasza jest nazbyt łaskawa dla kieroców łamiących przepisy.Ale podstawą jest to że: ZERO KULTURY ZA KIEROWNICĄ.
      • Gość: kesik001 Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 23:22
        O czym ty piszesz???.
        Napisałem że JA PORUSZAŁEM SIĘ PRAWYM PASEM!.NIE BAWIĘ SIĘ TEŻ TELEFONEM GDY PROWADZĘ.
        Kogoś obrzucasz obelgami a sam piszesz jak niedouczony osioł który nawet nie potrafi poprawnie przeczytać i zinterpretować czytany tekst.
        Pozdrawiam.
        • Gość: bill Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 12:36
          właśnie... tutaj ludzie nie czytają ze zrozumieniem, natomiast sami komentują obrażając innych.
          są tak samo bezmyślni na drodze jak ich komentarze
        • Gość: Mistrz kierownicy Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 13:39
          O czym ty piszesz śmieszny człowieczku, masz pretensje że ci pieszy wyszedł przed maskę , bo człowiek na sąsiednim pasie zwolnił, to znaczy że człowiek przechodził z lewej strony na prawą , obowiązek zatrzymania się nie jest uzależniony od pasa po którym się poruszasz. Wracaj do nauki a przez ten czas radzę nie wsiadać za kierownicę.
      • Gość: Ja Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.13, 06:43
        Nasza Policja nie jest łaskawa, nasza Policja jest leniwa i niedouczona w kwestii brzmienia przepisów drogowych, w czym zresztą nie odbiega od wielu naszych "rajdowców" uznających za szczyt szpanu jazdę z założoną czapeczką. Najłatwiej jest bowiem zaczaić się z suszarką i karać za przekroczenie prędkości, zamiast udowadniać delikwentowi, że ktoś dajmy na to wyprzedza w miejscu niedozwolonym, czy zmienia pas ruchu bez użycia kierunkowskazu. To ostatnie to niemalże norma w Radomiu. Taka nasza bylejakość, po co się przemęczać, skoro pas ruchu można zmienić nie odrywając ręki od kierownicy.
    • Gość: nn Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 12:25
      oby ciebie szlak trafił zanim komuś jeszcze źle będziesz życzył
    • Gość: alka Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 12:30
      z psychiatryka cię wypuścili???
    • Gość: Kierownica Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 13:23
      Proponuję panu udać się dobrowolnie na ponowny egzamin teoretyczny, bo przepisów to pan kompletnie nie zna. Kompletnie, aż strach jechać koło pana drogą, a co dopiero jeszcze trafić na ten" splot" . Horror
      • Gość: bill Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 13:33
        kolejny znawca aż dupa boli
        • Gość: Kierownica Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 13:36
          na pewno większy znawca niż ty piracie i jeszcze próbujesz udawadniać że czarne jest czarne a białe jest białe...
          • Gość: Szacuneczek... Czarne, białe... :)))))))))))))))))))))))))))))))) IP: 193.111.147.* 09.04.13, 14:22
            :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • Gość: gość Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.multimo.pl 09.04.13, 15:29
      A podobno kobiety jeżdżą bezpieczniej i są lepszymi kierowcami ;)
    • Gość: alina Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 15:37
      (Do wszystkich tutaj piszących....) Ktoś napisze jakieś spostrzeżenia a inni zaraz zatrują go jadem, nazwą odpowiednio, źle życzą. Co za naród! Kim jesteście żeby obrażać jeśli nikt was nie obraża? Odważni bo piszą anonimowo.
      Napiszcie swój komentarz do artykułu a nie odpowiadajcie jak zakompleksione świnie na komentarze innych, zwłaszcza że macie ograniczone spojrzenie i nie staracie się zrozumieć co piszą inni. Nie jesteście mądrzejsi co widać po wypowiedziach.
      Macie problemy w życiu.... to nie wyładowujcie się tam gdzie najłatwiej, Być chamem i prostakiem to takie łatwe zwłaszcza w internecie!
      • Gość: Muppet show Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.13, 17:37
        Czy autorka mogłaby wyjaśnić co miała na myśli? I kogo zalicza do " zakompleksionych świń" i oczywiście pani nikogo nie obraża...bo te " świnie " to tak ogólnikowo, nie z nicka , no i przede wszystkim anonimowo, więc ze swadą i odwagą.
    • Gość: Reksio Taki antyobywatelski kraj IP: *.radom.vectranet.pl 09.04.13, 20:52
      Uciekła, bo bała się policji. Oni z każdego zrobią przestępcę. Nawet emeryci wolą uciekać przed policją po ostatnich łapankach za przechodzenie przez jezdnię. Zastanawiam się, kto jeszcze ma zaufanie do w/w służby?
      • cyn123 Re: Taki antyobywatelski kraj 09.04.13, 21:24
        Bardzo sam się boję i uważam jak auto zaczyna hamowac np na lewym pasie, bo rozumiem że może wlasnie puszczac pieszego, z drugiej strony jest wiele miejsc niebezpiecznych, gdzie pasy sa zle ustawione, ale nie ma co gdybac, wina lezy po stronie kierowcy, sam mam prawko 11 lat, ale do tej pory popelniam bledy, najgorsze jest jak wejdzie baba na pasy i nie wie czy ma isc dalej czy wracac? albo jak wejdzie pod same kola, nie oszukujmy sie nie wyhamuje sie auta w sekunde, wiec piesi tez niech uwazaja, szkoda chlopaka.
    • ortpol Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci 09.04.13, 21:22
      kesik001 napisał:

> ALE...... pieszy wchodzący na przejście powinien to robić "z ograniczeniem zau
      > fania"a realnie wygląda to tak że jak juz postawi nogę na przejściu to ma wszys
      > tko w dupie.

Nie masz racji! To Ty zbliżając się do przejścia na wielopasmowej drodze i przy braku widoczności dookoła powinieneś zwolnić i być przygotowany na hamowanie. Pieszy na przejściu bez sygnalizacji świetlnej ZAWSZE ma pierwszeństwo. Tylko polscy kierowcy nie zważają na nic tylko cisną ile wlezie jak te święte krowy. Polecam wycieczkę np. do Hiszpanii i zwrócenie na to uwagi. Tylko pieszy zbliży się do przejścia i już wszystkie auta stają. U nas system szkolenia kierowców jest chory, ja na szczęście robiłem prawo jazdy w Madrycie i mam to jako odruch - wzmóc czujność jak dojeżdżam do przejścia. Inna sprawa że Polacy nie potrafią przechodzić przez pasy - nie raz zwalniam, zatrzymuję się a kołek stoi i patrzy w drugą stronę...
    • aduerin Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci 09.04.13, 21:27
      jestes taki glupi czy chory na umysle? w obu przypadkach powinno ci sie odebrac prawo jazdy! Skoro auto po twojej lewej zatrzymalos ie , to trzeba nie miec mozgu, zeby nie spodziewac sie pieszego na przejsciu!!! auto ci zaslanialo? bredzisz, czlowieczku!
      • Gość: elka Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.13, 13:37
        nie drzyj ryja bo nie wiesz czy sam kiedyś nie będziesz w podobnej sytuacji.
        człowiek omylna istota i dlatego są wypadki z winy kierowców i pieszych...
        • Gość: Moralny niepokój Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.13, 13:44
          "Zamilcz głupia kobieto", zacytuję tu klasyka. Bzdury, które opowiadają kesik i bill to totalne bzdury, które nie mają nic wspólnego z umiejętnością jazdy i znajomością przepisów. Jeśli dla ciebie najechanie na pieszego, który przeszedł połowę przejścia( przed czym "szczęśliwie" uchronił się kesik) jest winą pieszego ...to wybacz . Tylko dożywotnie uniemożliwienie ci prowadzenia pojazdów widzę jako ratunek dla ciebie, podobnie jak dla wspomnianych wyżej " asów kierownicy".
          • Gość: mila Re: Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 17:58
            nie rozumiesz tego co czytasz więc zamilcz, bo nikt nie chce najechania na pieszego!!! baranie!!!
    • apg2312 Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uciekła 13.10.13, 17:49
      A poczytaliście dokładniej ??? 36 letnia kobieta, 20 letnia kobieta...
      Dla mnie z tego artykułu wynika tylko jeden wniosek :
      kobiety powinny mieć bezwzględny zakaz prowadzenia jakichkolwiek pojazdów mechanicznych, oprócz wózka na zakupy i wózka dziecięcego !!!!!!!!
      I fakt, z moich osobistych doświadczeń wynika, że kobieta za kierownicą stwarza większe niebezpieczeństwo, niż pijany mężczyzna bez prawa jazdy.
      Wiem, zaraz zostanę uznany za świńskiego męskiego szowinistę, ale takie są fakty.
      Dla kobiet zasadą powinno być KKK - kościół, kuchnia, kołyska, ale na pewno nie kierownica !!!
    • b.lesniewski Potrąciła na pasach 11-letniego chłopca i uciekła 13.10.13, 18:52
      A może by tak spróbować lepiej oznakować takie przejścia.
      www.dzikiezebry.pl/dla-drogowcow/drogi-dwujezdniowe/

co widzi kierowca:
      www.dzikiezebry.pl/dla-drogowcow/dostrzegalnosc-przejscia/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka