Dodaj do ulubionych

Zakaz handlu wchodzi w życie

• Gość: Jan Jerzak Górzyna Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 09:14
      Przeciwko zakazowi handlu w niedziele i święta są - jak domyślam się z
      przeczytanych opinii - ludzie zamknięci w lokalnym zaścianku i poddawani
      prymitywnej propagandzie, by nie rzec tresurze owsiakowskiej: "róbta co
      chceta". Wystarczy wyjechać choćby do: Niemiec, Angli, Szkocji, Irlandii... by
      zauważyć, że tamtejsze społeczeństwo, mimo silnego zsekularyzowania w
      porównaniu z Polską, jest za takim zakazem. Gdyby było inaczej, domagaliby się
      otwarcia sklepów wielkopowierzchniowych w dni wolne od pracy. Tymczasem duże
      sklepy są tam w święta pozamykane! A przecież to Wielka Brytanie może być dla
      kontynentu wzorcem wolności.

Handlu nie można porónywać do telekomunikacji i innych przedsiębiorstw o
      ciągłym ruchu. Telekomunikacje, wodociągi, energetyka itp. muszą być czynne
      całą dobę, a handel przecież w nocy nie działa. - Nie musi działać! I nie musi
      działać w święta.

Jeśli ktoś nie szanuje świąt (wolno mu), to powinien jako wolnościowiec
      uszanować prawo innych do wypoczynku na łonie rodziny: prawo dzieci do matek w
      dniu wolnym od szkoły, prawo mężów do żon w dniu wolnym od pracy... Wypoczynek
      nie jest elementem indywidualnej wolności. Jest formą aktywności w
      fundamentalnych dla przetrwania cywilizacji mikrostrukturach społecznych i
      podlega rytuałom wynikającym z tradycji. Już wiele tysięcy lat temu rozumiał to
      doskonale Konfucjusz, który właśnie rytuał podniósł do rangi dogmatu, by
      chronić zsekularyzowane wówczas społeczeństwo chińskie przed dekadencją,
      hedonizmem i rozpadem, które zagrażają dziś Europie, i które Rzym doprowadziły
      do upadku. Ci, którzy nie chcą szanować tych tradycji, powinni wyobrazić sobie
      swoje prawnuczki jako czwarte żony arabskich szejków, a prawnuków jako ich
      janczarów!
      • Gość: . Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.08.04, 09:59
        Podpisuję się pod tym obiema rękami!!! Dodam jeszcze malułą uwagę do tych,
        ktorzy krzyczą o ich ograniczeniu wolności. Zwróćcie się do Trybunału
        Konstytucyjnego z apelem o możliwość swobodnego kupowania (np w aptece)
        NARTKOTYKÓW. Przecież to, że państwo nie zezwala na kupowanie przez was czegoś
        takiego jest również ograniczaniem waszych swobód obywtelskich!
        Na zakończenie powtórzę jeszcze za wieloma tu postami:
        Z EKONOMICZNEGO PUNKTU WIDZENIA MARKETY NIE WNIOSŁY NIC DO BUDŻETU PAŃSTWA!!!
        WYTRANSWEROWAŁY OGROMNE ZYSKI ZA GRANICĘ DO SWOICH KRAJÓW A GDY KOŃCZĄ IM SIĘ
        ULGI W PODATKACH ZWIJAJĄ INTERES, ZMIENIAJĄ NAZWĘ I WCHODZĄ PONOWNIE Z NOWYMI
        ULGAMI NA WIELE LAT (PRZYKŁAD ADLER, BILLA NA ELEA ITD).
      • Gość: radomianin48 Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.udn.pl 14.08.04, 13:35
        Panie Adiunkcie i Profesorze J. J. G.,

broni Pan praw dzieci i mężów czyli ogólnie rodziny występując przeciwko prawom
        konsumentów.

Zastanowiły mnie motywy takiego wyboru. Myślę, że są one następujące: po
        pierwsze pomoc tym, którym jest źle. Jakie to szlachetne, prawda? Po drugie
        pycha, wyrażająca się narzucaniem komuś swojego światopoglądu i przekonań,
        realizowaniem zasady: to co ja uważam za dobre ma być dobre dla wszystkich.

Jeżeli mylę się co do motywów Pańskiego wyboru to proszę mi wyjaśnić co
        spowodowało, że stanął Pan akurat po stronie dzieci i mężów.

Więc zabiera Pan jednym by dać drugim. Przecież zawsze tak było: władza czymś
        dzieli. Zapewniam Pana, że któryś tam z kolei pański następca znów pomoże tym,
        którym za jego panowania będzie źle i przywróci handel w święta. Że to
        groteskowe? Jak każda decyzja władzy, która najpierw obiecuje złote góry
        (czytaj: program wyborczy), nadyma się (czytaj: wysokie diety) i... zakaz,
        nakaz, podwyżka. Cała para w gwizdek.

Myślę, że społeczność Radomia oczekuje od swych reprezentantów działań, które
        doprowadzą do znaczącej i długotrwałej poprawy warunków życia w mieście, w tym
        do spadku bezrobocia. I wtedy pracownica zmuszana do pracy w święto, zmieni
        pracodawcę na „szanującego święta”. Prawda Panie Profesorze?

Uważam, że Pana, człowieka wykształconego i utytułowanego, posiadającego
        rozległą wiedzę i takież zainteresowania, powinno być stać na zapisanie się w
        historii naszego miasta w sposób znacznie godniejszy niż jako Tańczący z
        Zakazami. Jeżeli jednak nie stać to proponuję dalsze pisanie wierszyków i grę
        na wiolonczeli zamiast bicia piany na odpowiedzialnym stanowisku.

Aha, Konfucjuszem to Pan nie jest, ale proszę spróbować zapuścić dłuższe wąsy i
        brodę a będzie Pan do niego podobny, oczywiście wyłącznie z urody.

• Gość: ... Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: 80.249.4.* 11.08.04, 09:28
      www.bron1926.prv.pl ZAPRASZAMY !!!
      • Gość: taśmociąg do niejakiego Jana Jerzaka Górzyny IP: 193.111.144.* 11.08.04, 10:37
        To Ty sam jestes zamkniety w swoich ideałach.Jeżeli popierasz ZAKAZ to pewnie
        bardzo dobrze ci sie zyje tu w Polsce jak w innych krajach Unii
        Europejskiej.Niestety,wyobraz sobie że w tym kraju kazdy "ciuła" grosz do
        grosza i zakaz uderza w najmniejszych (Bo hiper i supermarkety sobie to
        obejdą).Owszem,poparbyl zakaz w momencie kiedy warunki "bytowe"w Polsce byly
        chociaz POROWNYWALNE do tych w innych krajach unijnych.A jak narazie -tak nie
        jest.

A jako byly pracownik jednego z najwiekszych hipermarketów w Radomiu dodam
        tylko,ze historie o wykorzystywaniu pracowników do pracy ponadgodzinnej
        z "pampersami" to jakas bzdura!Pracowałem 2.5 roku na stanowisku fizycznym i
        NIKT nie grozil mi zadnym zwolnieniem z pracy (z takich czy innych
        powodów).Moje kolezanki również!!!Dopiero TERAZ beda zwolnienia.Panowie
        rządzący swoje bajki urzeczywistniaja wlasnie.

No i najsmieszniejszy argument ze wszystkich.RELIGIA!!!!Tak przyrównują tu
        niektorzy Polske do innych krajów,ale nikt nie widzi tego,że tam nie
        wykorzystuje sie banialuk o tym,że ludzie POWINNI chodzic do kosciola a nie
        pracowac(wracamy do sredniowiecza?Nikt nie bedzie mi tu rozkazywał przestac
        zarabiac pieniadze a isc na sile do kosciola-do którego i tak mam stosunek
        ambiwalentny!).I w zadnym innym kraju religia nie ma tak duzego wplywu na
        decyzje rzadu i rządzących jak u Nas.A to jest niestety niepokojące.

Mozna tu sie kłocic i klócic.Przeczytałem posty i cieszy mnie,że jednak
        WIEKSZOSC ludzi jest przeciwna takim decyzjom.Na pocieszenie moge wszystkim
        dodac,że prawo POLSKE jest ponad prawem radomskim.
        Wystarczy naglosnic sparwe ze NAM SIE TO NIE PODOBA i zglosic to do instytucji
        rzadowych i bajki radnych radomskich zostaną rozbite w drobny mak :) -czego
        sobie i Nam wszystkim zycze.
        • Gość: nieznajomy Re: do niejakiego Jana Jerzaka Górzyny IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.08.04, 10:48
          O? Cwel Łepek zamienił się na taśmociąg!!! A może powinno być lachociąg? Tak.
          To o wiele badziej do niego pasuje.
          • Gość: taśmociąg Re: do niejakiego Jana Jerzaka Górzyny IP: 193.111.144.* 11.08.04, 11:53
            Pomyliles sie nieznajomy.Nie jestem osoba ktora myslisz ze jestem(albo chialbys
            zebym byl).A to ze wyzywasz od "lachociagów"(Twoje slowo)osoby ktorych nie
            znasz to swiadczy o Twoim poziomie inteligencji.

I to ze Radom jest taki jest zawdzieczamy takim jka ten powyżej NIEZNAJOMY.Nie
            umie sie nawet wyslowic i gdy juz nie posiada argumentów to rzuca brzydkimi
            wyrazami.To ze pojawiaja sie tu na forum czasem kretynskie wpisy to wlasnie
            pokazuje Nam jacy ludzie mieszkaja w tym miescie(nie mowie ze wszysyc tacy
            sa ... ale!).Bardzo rzadko zauwaza sie tzw. anonimowe "bluchy" na innych forach.

To tak gwoli chamstwa i kretyństwa.
            A ZAKAZ HANDLU?Juz to opisalem.Wstyd i tyle.
    • Gość: OBIEKTYWNIE Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.08.04, 11:02
      BUAHAHHAHAHAHHAHA RADONA, A CO TY ZROBILES/LAS DLA RADOMIA ZE DRZESZ MORDE TAK
      NA MNIE?NO CZYM SIE MOZESZ POPISAC?

PODKRESLASZ WSZEDZIE ZALETY MIASTA?
      HAHAHHA-A JAKIEZ TO ZALETY?POWIEDZ NAM TU NA FORUM TO CHETNIE I JA POCHWALE SIE
      TYMI ZALETAMI GDZIE INDZIEJ
      BUAHHAHAHA NIE OSMIESZAJ SIE PAJACU
      • Gość: RADONA Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.08.04, 12:36
        Pajacem to jestes Ty i to pokroju Wlazły który sprzedał to miasto dla stołka.
        Jak nie widzisz zalet Radomia to znaczy ze nie powinienes tu mieszkac. Dla mnie
        to miasto zawze będzie miastem ogormnego potencjału, o bagetej historii i
        tradycji. Ale co Ty możesz o tym wiedzieć, potrafisz tylko wyśmiewać i
        ośmieszać siebie i Radom. Zatem obiektywnie spieprzaj stad... Radom nie
        potrzebuje takich krzykaczy jak Ty, tylko ludzi, którzy widzą w tym mieście
        jakieś szanse na jego rozwój.
        • Gość: OBIEKTYWNIE Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.08.04, 22:19
          BUAHAHHA "KRZYKACZY" COZ ZA SLOWNICTWO ISCIE CYRANKIEWICZOWSKIE HAHAH.BRAK CI
          ARGUMENTOW MECIE TO MOWISZ SPIEPRZAJ? ZALOSNY JESTES ALBO ZALOSNA BO NICK MA
          ZABARWIENIE RODZAJU ZENSKIEGO(MOZE TRANS-HEHEH)
          TRDYCJE POTENCJAL- HAHAHAHHAHAHAHA
          POWIEDZ TO RADOMSKI BEZROBOTNYM OSZOLOMKU TO NAPLUJA CI W TE GLUPIA MORDE
          • Gość: RADONA Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.08.04, 18:33
            JA TEZ NIE MAM PRACY ALE WIDZE JAKIEŚ SZANSE NIE POPADAM TAK JAK WIELU W
            APATIE... JESZCZE RAZ UDOWNODNILES ZE JESTES PALANTEM KTORY POTRAFI TYLKO
            WYSMIEWAC...SKORO WYŚMIEWASZ TO MIASTO, TO TYM BARDZIEJ BŁEDEM JEST, ŻE TU
            MIESZKASZ. ZATEM PAKUJ SIE BO TAKICH JAK TY RADOM NIE POTRZEBUJE...
            • Gość: OBIEKTYWNIE Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 14.08.04, 18:02
              HAHAHHAHA SZANSE?JAKIE SZANSE?????????NIE KOMPROMITUJ SIE

SMIEJE SIE Z CIEBIE GLUPKU I Z TWOJEJ TEPOTY UMYSLOWEJ .A NIE Z MIASTA.
              A TEKSTY O WYGANIANIU TO PODESLIJ SWOJEJ RODZINCE OSZOLOMKU
              • Gość: RADONA Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 14.08.04, 21:27
                JESTEŚ TAK PRYMITYWNY, ŻE PODEJMOWANIE Z TOBĄ JAKIEGOKOLWIEK DIALOGU NIE MA
                SENSU!!!!!!!!!!!! PS. pytaszo sznase??? jestes bezrobotny??? rozkrec biznes,
                znajdz nisze na rynku w Radomiu...
              • Gość: RADONA Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 14.08.04, 21:33
                ALBO NAPISZĘ O TYCH SZANSACH, ŻEBYŚ MIAL CO WYŚMIEWAĆ:))) Po pierwsze jak masz
                ciekawy pomysł napisz biznesplan idz z nim do inkubatora przedsiębiorczości lub
                PUPu, po drugie nie wiem jakie masz wykształcenie, jeśli średnie idz na studia,
                jeśli magazyniera to się doksztalcaj, nie masz roboty w Radomiu, szukaj np. w
                stolicy. Jesli chodzi o Radom: jest strefa ekonomiczna, jest lotnisko, jest
                dobre położenie geograficzne miasta, siec dróg i koleji... Kupa ludzi bez
                pracy, ludzi wyksztalconych, tania siła robocza - RESZTA NALEZY DO MIASTA JEGO
                WŁADZ, NIE MIEJ DO MNIE PRETENSJI ALE RADOMIANIE SAMI WYBRALI SOBIE TYCH GŁĄBÓW!
    • Gość: Wojtek Re: Zakaz handlu wchodzi w życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:35
      Ja jestem kategorycznie przeciwny zakazowi handlu w niedziele w tej formie.
      Dlaczego?:
      - Male sklepy sie zamkna, a kara 2500 zl dla marketu to kilanascie minut pracy,
      wiec od razu widac, ze wlasnie ci najbardziej wykorzystywani pracownicy i tak
      na tym wyjda jak Zablocki na mydle i tak. Kioski nie beda ryzykowac...
      - A gdzie ja kupie papierosy, gazete, wate jesli kioski beda zamkniete?
      - Mozna zmienic kodeks pracy i zagwarantowac stawke 200% za niedziele, 150% za
      sobote i ustalic minimalna stawke godzinowa tak jak w cywilizowanych
      europejskich krajach, a nie robic takie cyrki. Ludzie sami beda sie wtedy
      garnac do pracy w niedziele.
      - Z tego co sie orientuje pracownik duzego marketu zawsze moze wziac sobie
      wolne, a w kioskach zazwyczaj sprzedawca jest sam wlasciciel badz jego zona i
      na odwrot, wiec o wykorzystywaniu mowy tu byc nie moze.

Jestem tylko za ograniczeniem czasu pracy sklepow wielkopowierzchniowych, zeby
      wlasnie wlasciciele malych sklepikow cos na tym zyskali i mam nadzieje, ze
      uchwala bedzie zaskarzona do WSA.
      • Gość: alex Jan Pawel II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 12:39
        Ja nie zycze zle temu czlowiekowi, ale niech mu sie co rychlej zejdzie, bo
        duzo to w naszej Polsce naprawi... Dosc panoszenia sie czarnych...
        • Gość: pablo Re: Jan Pawel II IP: 213.241.75.* 11.08.04, 13:38
          Księzą tez zakazac pracy w niedziele to dzien bozy i w taki dzien sie odpoczywa
    • Gość: Domel_13 Co oni wogole wymyślili???????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 14:53
      Nasi przodkowie walczyli oto zebysmy mogli robić [mniej wiecej] to co chcieli,
      bez ograniczen [mniej wiecej]. Niektozy tylko w niedziele maja czas na zakupy!
      NP. ci ktozy pracuja w warszawie a mieszkają unas to tylko w ten jeen dzien
      jest na to czas.
      • Gość: taśmociąg Radom-miasto bez szans. IP: 193.111.144.* 12.08.04, 23:32
        Odkad tu zyje,odczuwam tylko jedno:to miasto spada i spada.Jest coraz
        gorzej.Nawet przez chwile nie bylo dobrze.Boje sie tu byc kiedy to miasto
        siegnie dna.
        • Gość: taśmociąg Re: Radom-miasto bez szans. IP: 193.111.144.* 14.08.04, 15:42
          Uwaga!Wyczytałem,że Marcinkowski nie jest do konca za zakazem i powiedzial
          podobno ze jesli mieszkancom sie to niespodoba-to zlikwiduja zakaz :D No i
          oczywiscie trybunal konstytucyjny bada "radomską sparwę" wiec mysle ze moze
          wkoncu ktos wyleje kubeł zimnej wody na naszych "mundrych" radnych
          (przykład:pan pseudo bezrobotny Langowski).
    • Gość: svooy ? IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 15.08.04, 16:08
      Zadne pieniedza nie popłyną jak Cie to interesuje.Z wielu powodów.A
      najważniejszy to ten,że trybunał konstytucyjny bada s[arwe radomską i jest to
      na 99% pewne że ukarze radomskich radnych i zliwkiduje zakaz :) Prawo radomskie
      nie moze byc silniejsze niż konstytucja!!!Żyjemy w wolnym kraju!
    • Gość: niedzielnik badania psychiatryczne dla pomyslodawcow IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 15.08.04, 20:29
      Czy można wydać jakiś nakaz, czy diabli wiedzą co, aby kandydaci na radnych,
      parlamenatrzystów przechodzili badania psychiatryczne?
      Przecież ten facet z Radomia, nie ma pojęcia ile rzeczywiście szkody narobił
      dziesiątkom ludzi, którzy w najbliższych dniach stracęą pracę. A kto nie chce
      niech nie kupuje w niedzielę.
      Panie langowski, czy jak tam panu - odpowiedz ludziom dlaczego tracą pracę, że
      to przez Pana .... pomysł, a tak naprawdę niech się nie martwią - bo przecież
      da im to pan z własnych diet i innych dochodów, ma pan kupę przywilejów - a
      może niech pan nie daje, tylko oni niech pod pana domem panu dadzą co należy....
      • Gość: smutny ... Re: badania psychiatryczne dla pomyslodawcow IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 15.08.04, 20:47
        ...rebelia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!bunt!!!!!!! ubóstwo, smród!!!!!Radom to syf
        niech obruci sie w pył!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka