Dodaj do ulubionych

obuwie ochronne

06.12.13, 19:35
Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie: kto powinien płacić za obuwie ochronne? W mojej firmie kazali nam kupić buty ochronne - koszt 70-130 zł - z własnej kieszeni. Na nieśmiałe sugestie pracowników, że to chyba pracodawca powinien nam takie obuwie dostarczyć lub ponieść jego koszty odpowiedziano, że przecież dostajemy dodatek na pranie, więc za te buty już nam zapłacili przez te lata pracy wielokrotnie(!). Czy to jest zgodne z kodeksem pracy?
Obserwuj wątek
    • gretchen184 Re: obuwie ochronne 07.12.13, 14:41
      no raczej nie jest zgodne.
      skoro charakter pracy wymaga odzieży i obuwia ochronnego to pracodawca musi to zapewnić.
      w praktyce niestety często oznacza to walkę z pracodawcą o swoje prawa- a taką walkę pracownik rzadko wygrywa :(
    • Gość: abc Re: obuwie ochronne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.13, 15:51
      Skontaktuj się z profesjonalistami tj. Inspekcją Pracy. Ono odpowiedzą kompetentnie.
      • voldek88 Re: obuwie ochronne 09.07.14, 13:32
        Dobre obuwie robocze np. z utwardzanym noskiem Lahti kosztują przykładowo koło 120 zł, więc walcz o swoje. Taka kasa przerzucona na pracownika nie jest w porządku. To jest narzędzie pracy, a przepisy BHP ma przestrzegać każdy pracodawca.
        • bgmnt1 Re: obuwie ochronne 28.08.14, 16:57
          mój znajomy miał smutny przypadek na budowie z jakimis tanimi butami, miało byc S3 a okazało się no właśnie.. stopa połamana, zamiast zarobku to tylko kłopot i 2 miesiące z głowy, i jego firma teraz też kompletnie przerzuciła się na lahti pro, wszyscy mają mieć jednolity strój, opłacony przez firme by uniknąć niemiłych niespodzianek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka