Dodaj do ulubionych

Z UE dla Radomia - głównie na Kościoły!

01.05.15, 13:12
Duch Struzika w Radomiu działa. Z budżetu Sejmiku wpompował Marszałek krocie na Świątynię Opatrzności Bożej i nie tylko. W Radomiu nienależnymi pieniędzmi zasilono Katedrę, Farę, Bernardyn, Glinice. Teraz słyszę, że kolejny dewot wicemarszałek tym razem robi bardzo kosztowny prezent dla Seminarium! Dla Radomia nie ma pieniędzy na drogi, kolej, odwodnienia, halę sportową, rynek, amfiteatr, filharmonię, itd...
Za to dewoci rządzący województwem dowolnie według prywatnych upodobań trwonią unijne środki na KK. Gdzie ja żyję?! Przecież to Klerykowo. I niech nie liczą naiwni, że KK odwdzięczy im się przy wyborach. Kościół bierze bezwarunkowo i ma wyjątkową skłonność do niewdzięczności i kąsania ręki która go karmi! Pompował w niego PRL i co?! Pompuje UE i co?! A miasto Radom ma tak wielkie potrzeby finansowe, Panie Marszałku Ruszczyk, kościelny lizusie!
Obserwuj wątek
    • b-ania Re: Z UE dla Radomia - głównie na Kościoły! 01.05.15, 18:50
      "Pompował w niego PRL". (chodzi i Kościół) Proszę się douczyć, na nie pisać bzdur na Forum.
      • jareal @b-ania 01.05.15, 21:58
        To może przypomnijmy, kto wyremontował kościół Św. Wacława. PRL, czy Kuria ? W zamian Kuria miała zwrócić miastu budynek plebanii przy Wałowej, który jest pozostałością radomskiego zamku. I co ? Zwrócili ? Te czarne pijawki na Unię plwają, ale kasą z UE nie pogardzą.
        -
        • b-ania Re: @b-ania 03.05.15, 22:50
          Jedna jaskółka wiosny nie czyni, zresztą sam ująłeś w temacie problem kościołów a nie jednego kościoła o którym wspomniałeś niżej. A czy zwrócą czy nie, to się jeszcze okaże. Ja osobiście jestem dumna z odresturowanych kościołów, żeby tak wyglądały odresturowane zakłady pracy których już nie ma.
          • do_radom Dewotek ci u nas dostatek! 04.05.15, 13:49
            Kolejna b-ania odezwała się dając dowód wyjątkowego obiektywizmu. Jak chcesz mieć wyremontowanie kościoły to zainicjuj zrzutkę i niech remontują za swoje. A Ty chcesz remontować łamiąc konstytucję bo rozdział Państwa od Kościoła jest w niej zapisany. A co do PRL-u i Kościoła to widzę, że jesteś młodziutka i nie pamiętasz tych czasów kiedy to wybudowano najwięcej kościołów a i dotacje państwowe były całkiem, całkiem.
            • b-ania Re: Dewotek ci u nas dostatek! 04.05.15, 19:27
              W większości kościoły radomskie które są do remontu lub były do remontu to są kościoły zabytkowe. I tak jak inne budowle są trwale wpisane w dziedzictwo kulturowe naszego miasta. Wiec uważam, że nie tylko należy ale i trzeba je remontować aby po nas coś cennego zostało przekazane następnym pokoleniom. Chciałabym zapytać cię jakie to radomskie kościoły dostawały dotacje państwowe w PRL? Nie jestem już młoda, ale z tego co pamiętam, władza ludowa w swojej doktrynie miała wpisane walkę z Kościołem i jak tylko mogła przeszkadzała w budowie kościołów, seminariów czy uczelni, rzucała kłody pod nogi budowniczym, więc śmieszne by było aby w takiej atmosferze dawała jeszcze im pieniądze. Chyba, że mówimy o zabytkach typu Kościół Mariacki w Krakowie, choć i tam nie było najlepiej, noale my tu rozmawiamy o lokalnym rynku.
              • jareal Re: Dewotek ci u nas dostatek! 05.05.15, 09:38
                Tych zabytkowych kościołów w Radomiu jest raptem kilka : Fara, Bernardyni, Wacław i Trójca., natomiast wszystkich kościołów w mieście jest kilkadziesiąt. Na pewno zabytkowym kościołem nie jest ten przy ul. Słowackiego, który niedawno wyremontowano. Pieniądze idą z Unii, a poprzednia władza budowała parkingi przed kościołami. Wszystko dla kościoła. I tak ta Polska wygląda. Poza kościołami innych zabytków jest tyle, co kot napłakał. W mieście (...)
                Stare zamczysko, pustoty ohyda
                Były trzy karczmy, bram cztery ułomki,
                Klasztorów dziewięć i gdzieniegdzie domki.
                Tak to widział biskup Krasicki w XVIII wieku. I nic się nie zmieniło przez 300 lat.
                • b-ania Re: Dewotek ci u nas dostatek! 05.05.15, 12:40
                  Myślę, że jednak orientujesz się jak są dzielone pieniądze z UE. Pieniądze przyznawane są celowo. Jednym z celów jest restauracja obiektów sakralnych. I tych pieniędzy nie można przeznaczyć na inny cel. Takie jest prawo, takie zasady przyznawania i szczegółowe regulaminy. A kościół na Słowackiego jeszcze nie wyremontowano, on dopiero trwa. Co do parkingów to nie znam dobrze tematu, no może poza jednym, parking przy kościele św. Łukasza na Michałowie, nie tylko służy wiernym, ale każdemu kto np. przyjeżdża na wywiadówkę do szkoły czy przyjeżdża na basen Delfin. A z tym naprawdę był wcześniej duży kłopot, bo nie było po prostu gdzie zostawić auta. Parking jest otwarty dla każdego. Koszty nie rozłożyły się równomiernie, bo ziemia pod parking to własność Kościoła i jeszcze proboszcz z dotacji wiernych zapłacił kilkadziesiąt tysięcy zł. za dokumentację. Kostkę i ułożenie to za pieniądze z UE. Wiec kończąc... każdy kto spełnia odpowiednie warunki może zostać beneficjentem tych pieniędzy. Z nich korzysta władza wykonawcza, rolnicy, różne fundacje, bezrobotni i tak wyszczególniony przez ciebie Kościół. Po prosu mają to tego prawo.
                  • mohyl Re: Dewotek ci u nas dostatek! 05.05.15, 15:11
                    Wpisz swoją odpowiedź
                    w , którym dokumencie UE ( nr, data wydania, ) jest zapisane o konieczności wydawania pieniędzy na remont obiektów sakralnych ?
                    • jareal Re: Dewotek ci u nas dostatek! 05.05.15, 16:06
                      Oczywiście, że są przyznawane celowo, lecz ta celowość nie wynika z żadnych unijnych dyrektyw. Wnioskodawca przedstawia cel, na jaki chce przeznaczyć dotacje, a urzędnicy te pieniądze dają lub nie. Dziwnym trafem nasze władze są zainteresowane odnową kościołów, jakby nie było ważniejszych celów dla mieszkańców, niż odnowienie kościoła. Na tzw świątynie opatrzności równieżidą nasze pieniądze, mimo że kościół katolicki to najbogatsza instytucja w Polsce. Tyle gruntów i nieruchomości nie ma nikt, ale łapy wyciągają nawet do Unii, która jest wprawdzie rozsadnikiem zła, ale też kasy. Czarna mafia w koloratkach.
                      • b-ania Re: Dewotek ci u nas dostatek! 06.05.15, 13:21
                        Nasze władze są zainteresowane odnową kościołów jak i nie są. Wydaje mi się, że bardziej tak jak każdy gospodarz dba o to aby jego dom wyglądał jak najlepiej i najlepiej się prezentował, tak Kościół dba o swoją własność czyli kościoły. Przecież i ty też dbasz o to co posiadasz. To oczywiste i nikogo nie powiano to dziwić. Tak jak każdy człowiek gdyby się dowiedział że jest możliwość bezzwrotnego dofinansowania do remontu swojego domu to by nie skorzystał? Chyba tylko głupiec. Władza rozdziela unijne pieniądze tylko tym którzy o to "poproszą" tzn. złożą odpowiednie wnioski. Więc Kościół z tej możliwości korzysta. Czy tak oczywistą rzecz muszę ci tłumaczyć? Oczywiście, istnieją priorytety w rozdziale pieniędzy. Ale czy ty czy ja mamy na to wpływ? Pośredni mamy, bo wybieramy takich przedstawicieli którym wierzymy, że zrobią to w miarę sprawiedliwe. Takie są zasady demokracji i nie wolno się na nią obrażać. Teraz zadowolony będzie Marian a Staś smutny. Być może, ci co obejmą władzę po tych co teraz są, zrobią to inaczej, wtedy Staś będzie zadowolony a Marian smutny. Piszesz, że Kościół jest najbogatszą instytucją w Polsce. Zapewniam cię, że to frazes nie mający pokrycia w rzeczywistości, często powtarzany przez wrogów Kościoła. Bogatszymi dla przykładu są np. Lasy Państwowe, Agencja Mienia Wojskowego, Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Finansów, nie mówiąc już o Narodowym Banku Polskim, ZUSie czy innych, To są instytucje, finansowe giganty. I na koniec nie obrażaj Kościoła nazywając "Czarną mafia w koloratkach", bo większa są ci w białych kołnierzykach.
                        • jareal Re: Dewotek ci u nas dostatek! 06.05.15, 23:53
                          Mafia – (...) organizacja przestępcza (...); nazwa zorganizowanej grupy przestępczej o dużych wpływach, powiązaniach z osobami na różnych szczeblach władzy, policją, biznesem, prowadząca działalność gospodarczą i finansowaną. Wszystko się więc zgadza. Kościół to wierni, nie kler, który z Chrystusem ma niewiele wspólnego. Niestety, nasze społeczeństwo nie zdaje sobie z tego sprawy, traktując księży, jak emanacje boga. Dotacje trafiają do kościoła właśnie dlatego, że nasi włodarze są mocno z kościołem powiązani, a wręcz zależni od tej grupy interesów. Ręka rękę myje.
                          • b-ania Re: Dewotek ci u nas dostatek! 07.05.15, 09:24
                            Jeśli uważasz że to organizacja przestępcza, to natychmiast powinieneś to zgłosić do prokuratury. Wierzę że masz na to dowody. Przypomnę ci tylko, że ukrywanie dowodów jest przestępstwem, tak samo jak wiedza na jej temat. W innym przypadku radzę ci zamilknąć, bo oczernianie bez dowodów (również na forach internetowych) jest przestępstwem zniesławienia. (art. 212 § 1 K.k.) i (art. 212 § 2 K.k.)
                            • jareal Re: Dewotek ci u nas dostatek! 07.05.15, 12:44
                              A afera Stella Maris to mi się przyśniła ? A oskarżenie w związku ze zwrotem nieruchomości również ? To są moje prywatne opinie. Póki co jeszcze za głoszenie poglądów, nawet publicznie, w naszym kraju się nie karze. Co prawda wszystko można w Polsce podciągnąć pod obrazę uczuć religijnych. Nie strasz, nie strasz, bo się sfajdasz.
                              -
                              • lechujarek_wolski Re: Dewotek ci u nas dostatek! 14.05.15, 22:23
                                Nic nie pobije "komisji" majątkowej - rozbój i hańba!
    • sowa_i_przyjaciele_z_po PO przymila się do Kościoła za naszą kasę! 05.05.15, 21:49
      Wiesz że gdzieś dzwonią....
      To nie Struzik a Ruszczyk na zlecenie PO próbuje przypodobać się elektorowi kościelnemu.
      A wiesz na czym ten schemat polega? Zabrali z projektu 6.2 kupę kasy i teraz przeznaczyli ją na różne parafie, ale jest jeden warunek. Pisany projekt (projekty najczęściej piszą ludziki związani z PO) nie mogą przekraczać 1 mln zł. Dlaczego? Bo to jest sprytne działanie pijarowe. Lepiej dać wielu i niech wychwalają nawet za "tylko" milion, niż dać jednemu i mieć poparcie tylko w jednej części. To nawet nie pijar. To skur.wysyństwo robione na naszych pieniądzach. Brak skutecznej oceny wniosków i procedur przyznawania środków.
      • do_radom Łamanie Konstytucji RP przez polskich rządzących! 10.05.15, 13:37
        Szkoda czasu na dyskusję z taką fanatyczką jak b-ania. Do nich logiczne argumenty nie trafiają. Talib to talib. Jednak aż mnie korci aby jej zadać pytania:
        - czy kościół na Glinicach ukończony w latach pięćdziesiątych XX w. to zabytek (remontowany za pieniądze z UE);
        - czy Seminarium Duchowne to zabytek (też otrzyma miliony z UE);
        - Dlaczego w Radomiu wiele zabytków nie kościelnych jest niszczonych bo tu akurat brakuje pieniędzy na remont;
        - jak w tej sytuacji wygląda konstytucyjny rozdział Państwa i KK?;
        • b-ania Re: Łamanie Konstytucji RP przez polskich rządząc 11.05.15, 14:18
          Rzeczywiście szkoda czasu. Popełniłam błąd. A ostrzegał mnie " Nie dawajcie psom tego, co święte, i nie rzucajcie swych pereł przed świnie, by ich nie podeptały nogami, i obróciwszy się, was nie poszarpały".
          Pozdrawiam
          • jareal Re: Łamanie Konstytucji RP przez polskich rządząc 11.05.15, 17:59
            Cytat z Jezusa nijak się ma do tematu dyskusji. Wszak ty nic nie dajesz, ty tylko bierzesz wszystko zachłannie, przypisując do tego ideologię Jezusa, który z tym, co robi obecnie kościół nie miałby nic wspólnego. Ale powiedziane też jest : pycha poprzedza upadek.
            • vater1958 Re: Łamanie Konstytucji RP przez polskich rządząc 14.05.15, 11:17
              "pycha poprzedza upadek"
              a ja dorzucę z naszego małego grajdołka: "No i co? Jak komuś przeszkadza, to jego problem"
              (tekst "Plakaty Dudy na kościelnych ogrodzeniach" - z 06-05-2015)
          • lechujarek_wolski Re: Łamanie Konstytucji RP przez polskich rządząc 14.05.15, 22:21
            Bania, kiedy Cię tak poyebało? Żałosny bełkot!
    • succour Re: Z UE dla Radomia - głównie na Kościoły! 14.05.15, 10:21
      Nie tylko na kościoły bo koszykówka też ma się dobrze.

scontent-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/11257190_1577877312480318_7182120715997726969_n.jpg?oh=c200c94665ee0f105319bb04759f7296&oe=560B7040
    • lechujarek_wolski Fara błyszczy, a Rwańska sie wali :) 18.05.15, 11:24
      Czy trzeba więcej argumentów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka