Dodaj do ulubionych

harmonogram odbioru śmieci

05.07.15, 22:07
Czy mieszkaniec powinien sam pozyskac informację o harmonogramie odbioru smieci czy tez firma, ktora świadczy usługe powinna dostarczyc taki harmonogram mieszkańców? Czy jest na to jakas regulacja na terenie naszego miasta? Wiem, że takowy harmonogram jest na stronie i internetowej, ale co mają zrobić osoby nie korzystające z internetu? Mają przyjechać do UM i szukać grafiku chodząc od drzwi do drzwi?
Obserwuj wątek
    • sowaprzemadrzala Re: harmonogram odbioru śmieci 06.07.15, 11:47
      Podczas ostatniego czerwcowego odbioru śmieci, pracownicy firmy która obsługuje Kaptur, zostawili w naszej skrzynce rozkład jazdy śmieciarki na rok 2015 a nawet na część roku 2016 :D
      • zszokowanypodatnik Re: harmonogram odbioru śmieci 06.07.15, 12:40
        A gdzie mozna skladac skargi? Harmonogramu nikt w okolicy nie dostal a dzis przejechala jedna smieciarka i mimo, ze mialem worek koloru zoltego/posegregowane suche to nie zostal zabrany. Wrzucili go pracownicy z drugiej smieciarki. Oczywiście worka na wymianę nie dostałem. Słyszałem jak ąsiad kilka domów dalej, pytał czemu zbierają na wyrywki to odpowiedzieli "jedzie za nami drugi wóz"
        Tak więc mozolnie sobie sortuję smieci a później wrzuca się je razem z mokrymi. Za to płacę?
        • sowaprzemadrzala Re: harmonogram odbioru śmieci 07.07.15, 07:39
          Skargę najlepiej złożyć w Biurze Obsługi Mieszkańca w UM. Bo to miasto jest zleceniodawcą wykonania tej usługi. Swoją drogą, litości, wiem że chodzi ci o problem, ale w dzisiejszej dobie dostępu do informacji, nie róbmy z siebie ofiar losu. Życzę miłego dnia.
          Ps. Co do worków to się zgadzam, wystawiłam ostatnio 4 worki segregowanych śmieci, panowie mi zostawili 2 hallo hallo, upały są, mineralną się pije. Nawet jak zgniatamy butelki to w moim domu wypija się trzy zgrzewki 1,5 l butelek mineralnej tygodniowo.
          • zszokowanypodatnik Re: harmonogram odbioru śmieci 07.07.15, 10:54
            Nie rozumiesz o co chodzi. Po pierwsze to część rodzin z tego co się już zorientowałem, szukało informacji u poprzedniego odbiorcy śmieci jakim była SITA a teraz świadczy usługę Ekola - nie wszyscy o tym wiedzieli i nie wystawili śmieci. Druga sprawa to od sporej części rodzin, nie odebrano śmieci mimo, że były posortowane i stosownie oznaczone. Druga ekipa, jadąca kilka godzin później, pozostawiała te sortowane bo zbierali ...bytowe. Ja się upomniałem o zabranie wszystkich, ale na sąsiedniej ulicy, sąsiedzi po powrocie z pracy byli bardzo zdziwieni i musieli pochować sortowane na posesję. Sąsiad miał pudełko po TV (bez styropianu) i dwa żółte worki - zabrano tylko te żółte worki. Ci od bytowych też go nie zabrali. Co ma zrobić z pudłem?
            • sowaprzemadrzala Re: harmonogram odbioru śmieci 07.07.15, 13:46
              Skoro wg ciebie nie rozumiem, to odpowiedz mi proszę, ilu z twoich sąsiadów zareagowało na to że firmy odbierające odpady nie wykonały usługi? Ile osób napisało na forum , ile zadzwoniło do UM? Ile zainteresowało się swoim prawem? Czyżbyś to zrobił tylko ty? Mamy to co sami chcemy. Skoro jak te małpy nie widzimy zła, nie mówimy o źle i nie słyszymy zła to na akcję jest reakcja czyli mamy was w dooopie, bo wam z tym dobrze. Większość obywateli nie ma pojęcia co to jest " społeczeństwo obywatelskie" jak widać większość nie wie gdzie interweniować w sprawie nieodebranych śmieci. Ale to już raczej nie da się zwalić na miasto, tylko na ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka