Gość: uczeń IP: *.pl 19.10.04, 16:05 jaki jest według Was poziom nauczania w liceach w Radomiu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jagoda Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: 193.111.144.* 19.10.04, 19:54 Kochanowski odbiega poziomem od reszty . Traugutt, Czachowski, Chałubiński są na dobrym poziomie. Sobieski, Staszic,Kopernik i Konopnicka są bardzo słabe. Natomiast Baczyński, Słowacki to najgorsze dno. Niski poziom nauczania,słaba kadra nauczycielska, narkotyki.Na miejscu władz zlikwidowałabym te chore twory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytek Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.10.04, 20:19 a "katolik" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen Kochanowskie Ze niby nasza buda odstaje IP: 82.139.10.* 19.10.04, 20:21 co to wogole znaczy? Buda jak buda, myslisz, ze u nas nie ma prochow czy alkoholu? Kobieto, Ty chyba ukonczylas te szkole ze 20 lat temu... A jak, szanowna kobieto, wytlumaczysz to, iz wiekszy odsetek uczniow dostaje sie na studia konczac NIE Kochanowskiego a Traugutta czy Chalubinskiego ?? Powoli powoli mozna te teksty o "wyzszosci" Kochanowskiego miedzy bajki wlozyc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Ballou Re: Ze niby nasza buda odstaje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.10.04, 20:25 To co Ty tam jeszcze robisz, zamiast się przenieść do Chałubińskiego. Traugutta, czy Czachowskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen Kochanowskie Rodzicom nie chce robić PRZYKROŚCI IP: 82.139.10.* 19.10.04, 20:28 bo to dla nich poszedłem do tej budy. Oni też sądzą, że kończąc tę akurat szkołę zapewnie sobię świetlaną przyszłość .. Głupie, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Rodzicom nie chce robić PRZYKROŚCI IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.10.04, 21:03 Słuchaj rodziców - oni z reguły wiedzą co robią, bo mają to czego Ty nie masz.Doświadczenie życiowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen Kochanowskie Niby racja, ale nie do końca IP: 82.139.10.* 19.10.04, 21:08 bo Ich opinia o tej szkole w głównej mierze jest pochodną informacji które zebrali od znajomych, którzy mieli WTEDY przyjemność, ukończyć tę szkołę. Przyznasz, rodzicu, ze w ciągu tych kilkunastu lat szkoła jedna się zmieniła, obawiam się równiez, że nie są to zmiany na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katon Re: Ze niby nasza buda odstaje IP: *.udn.pl 20.10.04, 22:23 To znaczy że w przyszłości ( o ile jakąś planujesz) mając np. do wyboru Uniwersytet jagielloński i Ochronę Środowiska w Radomiu pójdziesz na Prywatną Wyższą...? Gratuluję sposobu myślenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Ze niby nasza buda odstaje IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.10.04, 11:59 'Powoli powoli .....' Bardzo powoli na razie jeszcze nie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lili Re: Ze niby nasza buda odstaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 23:47 Ja skończyłam Kochanowskiego i nie żałuję. Jestem na studiach za granicą a ponadto od przyszłego roku zaczynam drugi kierunek w postaci psychologii, na która także sie dostałam. Może jakiś komenatarz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa-crazy Re: Ze niby nasza buda odstaje IP: *.udn.pl 31.10.04, 15:21 A ja chciałam powiedziec ze poziom zalezy od uczniow i kazdy stawia sobie swoj wlasny poziom ... Ja jestem w Czachowskim i wiem ze jest to dobra szkola i wiem że nie ma kretactw jak w innych ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco twoj komentarz o ktory pytalas IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.46.240.220.dsl.comindico.com.au 01.11.04, 00:18 Po co? i tak bedziesz robic w macdonaldzie i sie nie doczlapies do swojej wyuczonej pozycji przed 30. poprostu poszlas za stadem. nie zrobilas nic orginalnego i dlatego do niczego nie dojdziesz. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Kochanowski jest najlepszy IP: *.udn.pl 27.10.04, 13:20 Wątpie, ze jesteś w tej szkole, bo choć alkohol jest, to narkotyków nie ma tu prawie w ogóle. 0. Nul. A te rankingi, w których piszą, że więcej osób z Traugutta dostaje się na studia to czysta kpina. Jaja sobie robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: narkoman Re: Kochanowski jest najlepszy IP: *.internet.radom.pl 28.10.04, 17:48 są narkotyki i to jakie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowana Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.udn.pl 20.10.04, 17:33 Nie prawda że Baczyński to najgorsze dno. Szczerze mówiąc on ma coraz lepsze osiagnięcia, nie długo jego poziom bedzie wyższy niż np. Konopnickej, która oststnio obnizyła swoje notowania. W Baczyńskim przynajmniej nauczyciele pracują z chęcią, wychodzą na przeciw oczekiwaniom uczniów. A narkotyki są w każdej szkole i to nie zależy od kadry nauczycielskiej. W tej szkole można wiele się nauczyć i najważniejsze jest to że atmosfera panująca w szkole jest do tego zachęcająca. Oby tak dalej. Już tam nie chodzę i trochę tego żałuje. Było świetnie,a muszę przyznać że byłam tam w gimnazjum, i też uważałam że to liceum jest kiepskie, ale zmieniłam swpoje zdania. Pozdrawiam wszystkich z Baczyńskiego!!!!!!!!!! Absolwentów również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco ZMIENILAS ZDANIE BO SIE NIGDZIE INDZIEJ NIE.. IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.46.240.220.dsl.comindico.com.au 01.11.04, 07:54 ...DOSTALAS. hehhe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.internet.radom.pl 28.10.04, 17:45 Kochanowski schodzi na psy, chemia jest pod psem, resztki prawdziwej chemii są pod nadzorem p, Serafin, druga z pań robi kpinę, nie uczy lecz zniechęca i to skutecznie w zamian za prywatne domowe nauczanie..., z innymi przedmoitami różnie bywa zależnie od obsady, podsumowująć: w tej szkole kiedyś się wymagało, a teraz tylko ocenia wiedzę przekazaną i zdobytą przez ucznia od pozostałych nauczycieli radomskich na tzw. korkach....poziom nauczania oscyluje do dołu, tak jest w całym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.10.04, 21:42 No własnie, jaki jest ten poziom ? Tylu nauczycieli zabiera głos na tym forum (przeważnie obmawiając swoich przełożonych) a tu jakoś nie widzę wypowiedzi, a przecież chyba przedstawiciele oswiaty mogą wiele na temat poziomu szkolnego powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typ Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.udn.pl 19.10.04, 21:51 kolejny wątek, w którym bezkarnie jedni drugich będą obrzucać błotem... żenujące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lic ten poziom to wysoki, aż do drugiego piętra IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.10.04, 22:38 bo więcej pięter chyba żadne nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: ten poziom to wysoki, aż do drugiego piętra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 07:51 Jestem absolwentką Kopernika, właśnie skończyłam z oceną bdb matematykę w Krakowie , normalna szkoła , normalni nauczyciele, mam dobre wspomienia. Polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franz Re: ten poziom to wysoki, aż do drugiego piętra IP: *.udn.pl 20.10.04, 08:40 na UJ? czy na płatnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RADONA Re: RANKING WG. RADONY:) IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.04, 09:05 Czołówka to dla mnie: kochanowski, chałubiński, czachowski - dalej: konopnicka, katolik, kopernik, nastepnie traugutt, sobieski, baczynski, slowacki, a na końcu staszic (XI) i konarski (X) Co do prywatnego (społecznego LO) się nie wypowiadam bo nie wiem co tam sie dzieje, ale chyba za kaskę można się prześliznąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall Re: RANKING WG. RADONY:) IP: *.crowley.pl 29.10.04, 21:49 Ja katolika postawiłabym jednak wyżej, o niebo wyzszy poziom niż w Konopnickiej, jezeli chodzi o przedmioty humanistyczne to na pewno wyzszy niz w Czachowskim lub Chałubinskim. Przykład? Ja po katiloku studiuję na dziennej anglistyce UW, koleżanki z Chałubińskiego i Konopnickiej z profilu o rozszerzonym angielskim niby zdały egzamin ale nie przyjęto ich 'z braku miejsc' Kochanowski to trochę inna liga, tam chyba królują przedmioty ścisłe, ale nie bede sie wypowiadac bo nie znam tej szkoły. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorek Re: RANKING WG. RADONY:) IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.11.04, 11:57 Zgadzam się ci do pierwszej dwójki. Na trzecim postawiłbym łącznie licea o numerach niższych od VI i może katolickie. Pozostałych klasyfikować nie ma po co, bo to dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: ten poziom to wysoki, aż do drugiego piętra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 14:03 na UJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franz Re: ten poziom to wysoki, aż do drugiego piętra IP: *.udn.pl 21.10.04, 09:58 Ściemniasz. Nikt po UJ nie napisze, że kończył coś tam w Krakowie, tylko , że kończył UJ. Wiem, bo sam kończyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Poziom proporc. do ilości uczniów na korepetycjach IP: *.t-s.pl 20.10.04, 09:07 Tak naprawdę poziom szkół zależy nie tyle od nauczycieli uczących w tych szkołach, co od zamożności rodziców uczniów uczęszczających do tych szkół. Po prostu korki są niezbądą koniecznością w szkolnej (licealnej) rzeczywistości. Szkoła na ogół nie jest w stanie lub nie chce nauczać swoich uczniów, a nauczyciele (z chlubnymi wyjatkami) są bardziej zainteresowani udzielaniem korepetycji niż nauczaniem w szkole. Wykłady należą do rzadkości. Przeważnie dyktowanie lub nauka własna. A uczeń ma i tak umieć, to po co się wysilać. Panikę wprowadziła nowa matura, bo moze zweryfikować potoczne opinie o kompetencjach niektórych nauczycieli. Nie będą mogli poprawić ocen i to boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tel Re: Poziom proporc. do ilości uczniów na korepety IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.04, 10:16 Uczyć dobrze można się w każdej szkole.Nie ma że to czy tamto. Słyszałam, że na razie najwyższym poziomem szczyci się trójca : kochanowski, czachowski,chałubinski.Slyszalam tez, juz z wiarygodnego zrodla, ze liceum jak i gimnazjum kochanowskiego jest mocno przekrzyczane. Mam tam znajomych, ktorym srednia 3,0 papierosy, alkohol i narkotyki nie sa obce. oczywiscie nie przecze, ze sa tam rowniez zdolni uczniowie, ale to... jak w kazdej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuckooland Re: Poziom proporc. do ilości uczniów na korepety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 11:16 Tak naprawdę rzetelne informacje na temat poziomu przyniosą wyniki nowej matury. Zweryfikują one lub potwierdzą wszystkie krążace opinie na temat liceów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dex Re: Poziom proporc. do ilości uczniów na korepety IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 20.10.04, 12:52 Jeśli tylko chce Ci się uczyć, to nie ma znaczenia w jakiej szkole.CO?? W Kochanowskim stoją z łopatkami i pakują do głowy wiedzę?? Czy są tam może już starzy nauczyciele,rutyniarze,którzy każą się uczyć, co jakiś bohater trzymał w ręce w "Panu Tadeuszu".To nie na tym polega :))))No, ale yuppi zawsze może powiedzieć: "Ukończyłem renomowane liceum,ale na studia się nie dostałem,bo tam tylko za pieniądze przyjmują " Dla nazwy to można sobie markowego batonika kupić, ale nie szkołę wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Poziom proporc. do ilości uczniów na korepety IP: 213.25.11.* 27.10.04, 13:09 święte słowa i trafna obserwacja !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek. Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 12:26 Poziom zależy od tego jaki procent absolwentów dostaje się na dzienne studia wyższe.Inna sprawa korepetycje.Teraz żeby dostać się na medycynę uczniowie biorą korki juz od pierwszej klasy. Za "moich czasów" ,20lat wstecz dostałem się na medycynę bez korepetycji,pieniędzy, za pierwszym razem,nie dlatego że byłem wyjątkowo zdolnym uczniem ,tylko że nauczycielom chciało się pracować z uczniami i ich czegoś nauczyć.Jak jest dzisiaj sami widzicie.pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona [...] IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.10.04, 14:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SDS Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 21.10.04, 20:18 czołówka to kochanowski i chałubinski,no moze jeszcze czachowski:)) Z tym te drugie:)) sa troche normalniejsze...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek KOCHANOWSKI zawdzięcza swój poziom IP: *.pronet.lublin.pl 29.10.04, 08:15 nauczycielom prywatnym. Chyba wszyscy uczniowie z tego LO chodzą na korepetycje ze wszystkich wiodących przedmiotów. A więc: Poziom nauczania niski, zaś wymagania wobec uczniów b. wysokie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimnzjalistka z VI Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 21:41 czemu wzzyscy pisza ze kochanowski tpo jakas nienormalna szkola dla szpanerow i kujonow tylko!!!! to wszystko gowno prawda!!! jak sie tam nie bylo ti nie mozna o tym powiedziec!!!! ja chodze tam do drugiej gimnazjum i wcale nie zauwazylam calego tlumu jakichs jajoglowow i szpanerow!!!! to jest nowrmalna szkola jak wszystkie inne!! pozdro wszystkim kochanowszczakom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.udn.pl 22.10.04, 09:30 Jak do szkoły zostaną przyjęci uczniowie (70%) z czerwonym paskiem, to rzeczywiście można porównać szkoły, gdzie tych uczniów jest poniżej 10%. Popieram głosy, nie ważna szkoła, jak chcą się uczyć to nie musi być Chałbiński może być Baczyński. Co zrobi MATURA 2005? Ranking szkół (ale jaki materiał taka sukienka). Gdzie Ci laureaci z punktami powyżej 170, potem ich nie widać, a ucza sie w renomowanych czytaj wysoko sklasyfikowanych szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.10.04, 23:25 ? ? ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.10.04, 23:29 ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 15:31 niski czyli taki jak w państwie quasi wyznaniowym. ale może być gorzej. oceniam tak po postach na forach i rozmowach z młodymi. ale wyjątki są :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolvent Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.udn.pl 28.10.04, 23:28 poziom zależy od ilości korepetycji pobieranych przez uczniów, zalezność wprost proporcjonalna: więcej korków - wyższy poziom, decyduje kasa rodziców i desperacja uczniów, szkoła nie ma nic do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 16:22 wiec uwazasz ze nauczyciele wymagaja czegos wiecej niz wiadomosci z lekcji i ksiazki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Społeczno - prawny profil ... konopnicka IP: *.udn.pl 29.10.04, 22:21 A co myślicie o profilu społeczno prawnym w konopnickiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jezzo Re: Społeczno - prawny profil ... konopnicka IP: *.radom.pl 31.10.04, 12:00 Ja kończyłem Czachowskiego i polecam, nigdy nie chodziłem na żadne korki, na studia też się bez większych problemów dostałem. Wywyższanie Kochanowskiego jest bez sensu, to taka sama o ile nie gorsza szkoła co Czachowski i Chałbiński, wiem bo miałem znajomych w tych liceach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wreath Re: Społeczno - prawny profil ... konopnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 22:30 Ja również uważam, że Czachowski wymaga b. dużo, nie wiem, czy więcej niż w innych szkołach, ale znajomość wiadomości spoza książki czy zeszytu to normalka (przerabiamy w I klasie 300-stronicową książkę ze studiów!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jakis Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.udn.pl 31.10.04, 23:23 wywyzszanie kochanowskiego jest smieszne, oczywiscie poziom jest, aleto ze sa wysoko w rankingach nic nie znaczy. tam nauczyciele koncentruja sie na olimpijczykach a reszte olewaja (jesli chodzi np o matme, chemie i inne przedmioty scisle). dziwne jest tez dla mnie wywyzszanie chaubiskiego, szkola ta w ostatnich latach mocno zanizyla loty. imho pierwsza trojka (kolejnosc dowolna)to kochanowski, katolik i czachowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Poziom w polsce? o czym wy mowicie IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.46.240.220.dsl.comindico.com.au 01.11.04, 00:42 Prawda jest taka ze dzieci juz od przedszkola sa uczone ze nic nie jest za darmo. Mamusia zaplaci to dzidzius nie musi sie uczyc. i nie dziwcie sie ze takie niedouczone gowniarze wyjezdaja za kase mamusi za granice i robia nam pozniej opinie. Anglie to my mamy juz zapchana skora cala polska wies tam pojechala. TERAZ K..WA WY WIESNIAKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: Poziom w polsce? o czym wy mowicie IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.46.240.220.dsl.comindico.com.au 01.11.04, 08:16 Powiem wam co sie dzieje gdy uczen nie ma na korki. 1. 2-5 tygodni (zalezy od ucznia) prubuje sie uczyc 2. 5-8 tygodni (zalezy od zamoznosci rodzicow) widzi ze mu nie wychodzi wiec a) mamusia wysyla na korki b) szuka drogi na skroty, koledzy doradzaja przyspieszacz 3. pierwsze egzaminy 3a. nauczyciel wypelnia za niego wszystkie odpowiedzi 3b. przychodzi do szkoly nacpany, ledwo widzi na oczy i mysli ze to mu moze pomoc. 4. koniec roku 4a. mamusia kupuje nauczycielowi koniak i dorzuca koperte 4b. pada od prochow, jezeli ma troche szczescia i rodzice widza co sie dzieje landuje na detoxie, potem matka zaczyna obwiniac ojca, ojciec matke i tyle sie widzieli. 5. wszscy uciekaja z polski za granice i robia do trzydziestki za marne grosze potem przy odrobinie szczescia moze cos zmieni sie w ich zyciu. (to jest wersja bardzo pesymistyczna i raczej realna dla okolo 40% uczniow.reszta ma to poprostu gdzies) Rodzice sami wymagaja od swoich dzieci zeby byly najlepsze, Po co? prosta odpowiedz: Zeby zaspokoic ich wlasne ambicje. dzieciom tych rodzicow wspulczuje, czesto nie mogac podolac wybieraja od razu proste rozwiazanie w postaci narkotykow, chyba ze byli wyjatkowo uczuciowi (czytaj: czegos warci)popadaja w chorobe lub prubuja sie zabic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Do rodzicow IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.46.240.220.dsl.comindico.com.au 01.11.04, 08:24 Prosze was nie wymagajcie od swoich dzieci za wiele. Za waszych czasow poziom dzisiejszego liceum to byl poziom podstawowki. Porownajcie sobie liczbe przedmiotow i ksiazki jakich sie teraz uzywa jezeli mi nie wierzycie. Oni nie musza byc doskonali we wszystkim i nie wymagajcie tego od nich bo sami nie jestescie doskonali. To ze beda znali tablice mendelejeva nie pomoze im w otworzeniu sklepu ze zwierzetami lub w zarzadzaniu firma chandlowa. Zastanuwcie sie nad tym. Duzo chyba nie wymagam!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorek Re: Do rodzicow IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.11.04, 11:52 Masz rację co do różnic programowych, tylko że jest akurat odwrotnie. 20 lat temu wymagania były kosmicznie większe niż dziś. I masz rację - wystarczy porównać podręczniki. Dodatkowo, 20 (a nawet 10) lat temu nie tłumaczono nieuctwa dysleksją, dysgrafią i cholera wie czym jeszcze. A teraz byle głup, który nie przeczytał życiu ani jednej książki i wali takie ortografy, których kiedyś nie popełniłoby dziecko z 4 klasy ("zastanuwcie", "chandel") mówi o niskim poziomie dawniej, porównując go z dzisiejszym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: Do rodzicow IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.46.240.220.dsl.comindico.com.au 03.11.04, 02:14 wybacz. polskiego juz zapominam, nie placze z tego powodu bo nigdy mi sie nie przydal. moze porozmawiamy po angielsku lub niemiecku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigda Re: Do rodzicow IP: *.udn.pl 03.11.04, 23:44 > wybacz. polskiego juz zapominam, nie placze z tego powodu bo nigdy mi sie nie > przydal. moze porozmawiamy po angielsku lub niemiecku? Widzę, że poliglota z Ciebie ;) Problem w tym, że jeśli mówisz po angielsku lub niemiecku (dziś wielu ludziom wydaje się, że znają angielski), to możesz otworzyć sklep ze zwierzętami, nawet międzynarodowy. Ale żeby zrobić coś więcej, musisz mieć coś do powiedzenia w tych językach. Sklep ze zwierzętami może być bardzo przyjmenym zajęciem. Jeśli chodzi jednak o poziom nauczania, to chociaż 20 lat temu dopiero zaczynałem swoją karierę szkolną, to pamiętam, że rzeczywiście poziom był nieporównanie wyższy. Natomiast problem z tablicą Mendelejewa nie polega na tym, że jej znajomość jest niezbędna do prowadzenia sklepu. Rzecz w tym, że jeśli dzieciak się jej nauczy, to może wyrośnie z niego chemik, który czegoś dokona. Jeśli będzie się jej uczył dopiero na studiach, to zostanie najwyżej pomocnikiem chemika. Z uczenia się układu okresowego pierwiastków wynika też korzyść dla wszystkich. Otóż dziecko, któe musi się go nauczyć, musi też znaleźć sposób na jego efektywne zapamiętanie. W ten sposób kształci w sobie technikę uczenia się. Swoją indywidualną, która z całą pewnością przyniesie mu korzyści także przy nauce nowych przepisów podatkowych. Bigda Odpowiedz Link Zgłoś
marco1988 Re: Do rodzicow 04.11.04, 06:15 ciekawe, moze po prostu dzieciaki piszac test w szostej klasie moglyby byc przenoszone do klas profilowanych. i nie opowiadaj bajek bo widzialem jak moj siostra 12 lat starsza i jej koledzy uczyli sie, a poza tym jezeli narzekasz na poziom teraz w szkolach nie zapominaj ze to ludzie ktorzy uczyli sie "starym super-du..er systemem ucza teraz w szkolach) spytaj sie jakies informatyczki po studiach o tablice mendelejewa i zobaczymy co ci odpowie. Dzieciaki powinny szkolic swoja pamiec, ale moze rzeczami ktore im sie przydadza a nie niepotrzebnie zaprzataja glowe? zaden 30 letni nauczyciel nie bedzie w stanie poprowadzic lekcje w gimnazjum bez wczesniejszego przypomnienia sobie, a jezeli zapytasz sie o cos co on nie zaplanowal to kaze ci samemu znalesc odpowiedz albo da ci ja dopiero nastepnego dnia jak oczywiscie nie zapomnie ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Wybaczcie IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.46.240.220.dsl.comindico.com.au 01.11.04, 08:25 Mowilem ze ogolniaki nie maja poziomu, sorry mialem na mysli wwszystkie szkoly przed studiami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborygen Re: Wybaczcie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.11.04, 09:49 ale pieprzysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: Wybaczcie IP: *.kentinstitute.nsw.edu.au / *.46.240.220.dsl.comindico.com.au 03.11.04, 07:12 nie pieprze tylko pie...ole, polaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoja Re: Wybaczcie IP: *.udn.pl 03.11.04, 22:45 Pisząc na forum to co język polski Ci sie nie przydaje? Tobie się tylko wydaje,że znasz język angielski i niemiecki.Pewnie gdybyś musiał z kimś porozmawiać a nie daj Boże napisać to wyszłyby same knoty.Lepiej przypomnij sobie naszą ortografię. Odpowiedz Link Zgłoś
marco1988 Re: Wybaczcie 04.11.04, 06:06 uwazam angielskiego 6 lat, w tym 2 tylko angielskiego, wiec lepiej sie nie wypowiadaj jak mnie nie znasz. <pstryczek> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAGDA Re: Wybaczcie IP: *.phil.east.verizon.net 08.03.05, 02:49 A POLSKIEGO ILE???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipen Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 22:03 jaki tam kochanowski jaki chałubiński; skończyłem Kopernika i żyje całkiem nieźle zresztą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdetka Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: 193.111.144.* 06.03.05, 23:09 Poziom szkoły tworza uczniowie,a nie nauczyciele. jak przyjmie się tepaków ze średnia 2.5 do kochanowskiego, to nic sie z nich nie wykrzesa.po prostu tak już jest że ci najlepsi ida do kochanwskiego i chałubińskiego, bardziej przeciętni do innych lieceów. Ambitny uczeń sam się przygotuje do matury i egzaminów na studia ( o ile będzie chciał). Niestety wiedzy nie da się wbic do głowy na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boguś Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.internet.radom.pl 08.03.05, 21:55 Czachowski do 2001 roku był jedna z lepszych szkół, ale teraz pozbyto sie dobrych wykładowców przyszli nowi o małej wiedzy lenie nawet po maturze tylkoczym tłumaczyć, że z fizyki, chemii, matematyki, geografii, biologii na 38 uczniów w klasie 30 dostaje 1, 2 -2, 2 - 2+ i 3 - 3 czy naprawde 30 uczniów to same są głębie ja rozumiem ze nie wszyscy lubia te przedmioty i sa z nich dobrzy ale nie całe klasy może to wymuszanie żeby chodzic na korki klasówki są robione z materiału nieprzerobionego dopiero po oddaniu klasówek coś tam wytłumaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 08.03.05, 23:36 Niestety to smutne,ale prawdziwe. Doczytajcie sobie sami to najczęście słyszane słowa od młodych nauczycieli.A matura za chwilkę, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: jaki jest poziom w radomskich ogólniakach?? IP: 193.111.144.* 09.03.05, 16:21 ja kończyłem Konopnicką w latach 80. to była świetna szkoła! Odpowiedz Link Zgłoś