Dodaj do ulubionych

Twój abonament to absurd!

IP: 193.111.144.* 25.02.05, 23:51
Twój abonament

Płacisz za telewizję kablową, w której są programy TVP? Opłata za kablówkę
nie obejmuje abonamentu!

Ponadto:abonenci, zwolnienia i ulgi w opłatach, wysokość abonamentu, terminy
opłat, rejestracja odbiorników rtv i wiele innych przydatnych informacji.

1. Abonament a kablówka

Opłata za telewizję kablową i abonament RTV to dwie różne sprawy. Płacąc za
telewizję kablową, płacimy za korzystanie z jej sieci. Abonament zaś jest
opłatą za używanie odbiornika, niezależnie od rodzaju oglądanego programu
oraz jego nadawcy. Dlatego płacimy wyłącznie za posiadanie odbiornika
sprawnego („w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór”) a tym samym,
zgodnie z domniemaniem prawnym określonym w art. 48 ust. 2 ustawy o
radiofonii i telewizji, za używanie go. Do płacenia abonamentu jesteśmy
zobowiązani również wtedy, gdy oglądamy wyłącznie programy telewizji
komercyjnych. Opłata abonamentowa jest opłatą za używanie (a w konsekwencji
posiadanie) odbiornika telewizyjnego a nie za konkretną ofertę programową
któregokolwiek z nadawców.

2. Abonenci

Do opłacania abonamentu zobowiązany jest każdy użytkownik odbiornika
radiowego czy telewizyjnego (mówią o tym art. 48 i 49 Ustawy z dnia 29
grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji). To, czy użytkownik ogląda
publiczną telewizję, nie ma znaczenia, gdyż abonament płacimy za korzystanie
z odbiornika radiowego i telewizyjnego w ogóle a nie za audycje emitowane
przez TVP. Według przepisów prawa dysponentem abonamentu jest Krajowa Rada
Radiofonii i Telewizji i to ona dokonuje podziału wpływów z abonamentu.
Przyznaje je jednostkom publicznej radiofonii i telewizji na działalność
programową zgodną z zadaniami mediów publicznych i sprawuje kontrolę ich
wydatkowania w granicach wyznaczonych ustawą.

3. Zwolnieni od opłat

Z opłat abonamentowy zwolnione są osoby:

które ukończyły 75 lat
które są całkowicie niezdolne do pracy oraz samodzielnej egzystencji
o znacznym stopniu niepełnosprawności
o trwałej lub okresowej całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie
rolnym, którym przysługuje dodatek pielęgnacyjny
otrzymujące świadczenia pielęgnacyjne lub rentę socjalną
z całkowita głuchotą lub obustronnym upośledzeniem słuchu ( mierzone w
częstotliwości 2000 Hz o natężeniu od 80 dB)
niewidome ( ostrość wzroku nie przekracza 15 %)
inwalidzi I grupy
które otrzymują świadczenie pielęgnacyjne z właściwego organu realizującego
zadania w zakresie świadczeń rodzinnych jako zadanie zlecone z zakresu
administracji rządowej lub rentę socjalną z ZUS lub innego organu emerytalno-
rentowego.
inwalidom wojennym i wojskowym, kombatantom oraz wdowom i wdowcom po
kombatantach i innym osobom uprawnionym na podstawie tej ustawy, którzy w
dniu 31 grudnia 2002 r. byli uprawnieni do uzyskania zwolnienia z opłat
abonamentowych na podstawie tytułów określonych w ust. 1 – 3 z dniem 1
stycznia 2003 r.,

Zwolnienie następuje po przedstawieniu odpowiedniego dokumentu. W przypadku
osób, które ukończyły 75 lat, wystarczy dowód osobisty.

4. Wysokość opłat

Za abonament RTV płaci się w urzędach pocztowych lub przelewem bankowym na
numer konta właściwy dla danego okręgu pocztowego. Wysokości opłat
abonamentowych od 1 stycznia 2005 są następujące:

abonament radiowy wynosi:

a) 5,00 zł za jeden miesiąc,
b) 9,75 zł. za dwa miesiące,
c) 14,60 zł. za trzy miesiące,
d) 19,45 zł. za cztery miesiące,
e) 24,30 zł. za pięć miesięcy,
f) 29,10 zł. za sześć miesięcy,
g) 33,90 zł. za siedem miesięcy,
h) 38,60 zł. za osiem miesięcy,
i) 43,30 zł. za dziewięć miesięcy,
j) 47,90 zł. za dziesięć miesięcy,
k) 52,40 zł. za jedenaście miesięcy,
l) 56,80 zł. za rok.

(3.20 zł różnicy)

abonament radiowo-telewizyjny wynosi:

a) 15,80 zł. za jeden miesiąc,
b) 30,80 zł. za dwa miesiące,
c) 46,10 zł. za trzy miesiące,
d) 61,40 zł. za cztery miesiące,
e) 76,80 zł. za pięć miesięcy,
f) 91,90 zł. za sześć miesięcy,
g) 107,10 zł. za siedem miesięcy,
h) 122,10 zł. osiem miesięcy,
i) 136,80 zł. dziewięć miesięcy,
j) 151,40 zł. za dziesięć miesięcy,
k) 165,60 zł. za jedenaście miesięcy,
l) 179,50 zł za rok.

(10 zł różnicy)

5. Terminy płatności

Użytkownik odbiornika powinien zapłacić abonament do 25 dnia miesiąca. Jeśli
odbiornik zarejestrowano po 15 dniu miesiąca, zapłacimy połowę miesięcznej
opłaty. Jeżeli odbiornik został do 10 dnia miesiąca wyrejestrowany, nie
trzeba płacić za dany miesiąc.

Płacąc z góry za rok, pół roku czy kilka miesięcy, zapłacimy mniej niż płacąc
za każdy miesiąc osobno (patrz Cennik). HAHAHAHAHAHAHA!!!!!!!!!

6. Rejestracja odbiorników rtv

Każdy odbiornik radiowy i telewizyjny powinien w ciągu 14 dni od zakupu
zostać zarejestrowany w urzędzie pocztowym właściwym dla miejsca zamieszkania
lub siedziby firmy. Jako dowód rejestracji otrzymujemy imienną książeczkę
radiofoniczną (dla firm i osób fizycznych). Rejestrując odbiornik trzeba
zapłacić abonament co najmniej za jeden miesiąc. Za opóźnienia w płaceniu
abonamentu płacimy ustawowe odsetki.

7. Niezarejestrowany odbiornik

Opłata za używanie niezarejestrowanego odbiornika stanowi trzydziestokrotność
miesięcznej opłaty abonamentowej obowiązującej w dniu stwierdzenia używania
niezarejestrowanego odbiornika (art. 49 ust. 2 ustawy o radiofonii i
telewizji z 1992 r., tekst jednolity Dz. U. 101 z 2001 r. poz. 1114)

8. Podział wpływów z abonamentu

W 2003 r. wpływy z abonamentu wyniosły 905 100 tys. zł., z czego 537 740 tys.
zł (59.412%) KRRiT przekazała TVP a 367 360 tys. zł (tj. 40,588%) spółkom
radiofonii publicznej.

A ile przekazała stacjom niekomercyjnym? Przecież mimo, że nie oglądamy
publicznej to i tak płacimy...

Źródło www.tvp.pl...
Obserwuj wątek
    • Gość: notice Re: Twój abonament to absurd! IP: *.udn.pl 26.02.05, 16:23
      Ha ha ha!

Nigdy nie płaciłem i nie będę płacił abonamentu RTV!

Płacę abonament TV kablowej za konkretną usługę - DOSTARCZENIE SYGNAŁU DO
      MOJEGO ODBIORNIKA TV!

W umowie z TV kablową nie mam żadnej klauzuli, która mówi o wyjątkowości
      dostarczanego sygnału TVP1 czy TVP2...

A poza tym telewizor służy w moim domu wyłącznie jako wystrój wnętrza... :D
      • Gość: antyabonament Re: Twój abonament to absurd! IP: *.internet.radom.pl 26.02.05, 19:58
        oczywiscie !!! za jakie ku.. posiadanie, kupilem tv w sklepie i tam juz w
        cenie byl podatek, marza i inne zarobkowe dla wlasciciela sklepu kwestie
        pytam sie za jakie ku.. posiadanie, mam slonia w domu tez mam za jego
        posiadanie placic
        taki ch.. !!!!!!!!!!! zaplace
        • Gość: alek Re: Twój abonament to absurd! IP: *.udn.pl 26.02.05, 23:09
          Nie jest problemem czy zapłacisz, lecz kiedy zapłacisz. Mam nadzieję, że dodasz
          do tego karę.
          Nigdy nie rozumiałem jak to jest, że pasożyci chwalą się,że są pasożytami.
          Ciężko to idzie, ale nasze Państwo powoli dobiera się do tych, co nie wywiązują
          się ze swoich obowiązków.
          • Gość: antyabonament Re: Twój abonament to absurd! IP: *.internet.radom.pl 26.02.05, 23:27
            napewno zaplaca takie dupolizy ja ty i sie dadza okradac w mysl chorego prawa w
            tym nawiedzonym katolickim pie..nym przez ojca rydzyna dzikim kraju
          • Gość: Ola Re: Twój abonament to absurd! IP: *.internet.radom.pl 27.02.05, 09:46
            Alek masz 100 % racji, ale cóż zyjemy w takim kraju gdzie np. przechodząć
            prawidłowo przez przejscie cham z samochodu jeszcze cię opieprzy że za wolno
            idziesz.
            Pasożytą i buractwu mówimy zdecydowane NIE !!!
            • deodat Re: Twój abonament to absurd! 27.02.05, 10:09
              Płacenie za abonament to bzdura.
              Żyjemy w kraju gdzie obowiązują prawa wolnorynkowe - jeśli jakaś stacja nie jest
              w stanie utrzymać się sama, to powinna się zamknąć. Nie widzę sensu w tym, abym
              płacił za istnienie stacji, których nie oglądam, a które istnieją tylko dlatego
              iż sa tubami aktualnie rządzacej parti ... taki absurd może się wydarzyć tylko w
              Polsce...

Już nie wspominając o absurdalnym zapisie [łacenia za odbiornik ... to znaczy że
              jesli ktoś zawodowo montuje filmy, i ma na uzytek pracy np. 10 odbiorników które
              są w stanie odbierać sygnał, to powinien płacić za 10 ??? Idiotyzm ...
            • Gość: alek Re: Twój abonament to absurd! IP: *.udn.pl 27.02.05, 17:46
              Masz rację. Musisz jednak pamiętać, że jeżeli ktoś inny łamie prawo, to nie
              spowoduje to łagodnieszego potraktowania Twojej kolizji z prawem.
              • Gość: uchol Re: Twój abonament to absurd! IP: 80.50.60.* 27.02.05, 19:52
                Największym absurdem jest ostatnia akcja promocyjna abonamentu w wykonaniu TVP.
                Pan przekonuje nas, że dzięki abonamentowi możemy uglądać serial M jak Miłość,
                czy Europa da się lubić. Ludzie, jak za najpopularniejsze rzeczy we wszystkich
                kanałach telewizyjnych w Polsce (M jak Miłośc - widownia przekracza ostatnio 11
                mln, zupełnei nie wiem dlaczego) jeszcze trzeba płacić abonament, to ktoś w
                biurze reklamy TVP jest mocno po... trącony. To tak, jakby w Stanach NBC czy
                inna ABC domagała się abonamentu za to, że pokazują Super Bowl.
                • Gość: popex Kablówka za sześć złotych IP: *.udn.pl 27.02.05, 20:25
                  Wiecie jak w Łodzi płacą za kablówkę? (kilkanaście programów).6 - słownie sześć
                  złotych w czynszu miesięcznie.
                  • Gość: alek Re: Kablówka za sześć złotych IP: *.udn.pl 27.02.05, 23:12
                    To się przeprowadź do Łodzi. Życzę przyjemniego oglądania.
                    • Gość: LKll Re: Kablówka za sześć złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 00:48
                      A ty mądralo spraw by pieniądze które ja zapłacę za abonament NAPRAWDĘ poszły
                      na to na co mają iść - na MISJĘ TELEWIZJI PUBLICZNEJ - edukację, rzetelną i
                      niezależną politycznie informację i publicystykę, znośną rozrywkę, itp.

Od 15 lat płacę (wraz z wieloma milionami ludzi) w każdym litrze paliwa podatek
                      drogowy, opłatę paliwową, akcyzę i VAT, które mają iść na drogi, a po Polsce
                      już się jeździć nie da - wyjrzyj za okno i zobacz. Jedna wielka dziura.

Od X lat płacę składkę zdrowotną, a w szpitalach nie ma dla mnie miejsca a jak
                      się znajdzie po paru miesiącach gdzieś na korytarzu to i tak opłaty i łapówki
                      przewyższą koszt średniej klasy kliniki prywatnej. Od X lat płacę składkę
                      emerytalną a słyszę, że nikt nie jest w stanie mi powiedzieć ile wyniesie moja
                      emerytura - być może mniej niż teraz płacę na ZUS, a być może system emerytalny
                      w ogóle zbankrutuje i lepiej sobie odkładać dodatkowo.

Daj mi CIEŃ nadziei, że moje ciężko zarobione i drakońsko opodatkowane
                      pieniądze, które utopię w abonament TV będą używane lepiej niż to co topię w
                      benzynie i ZUSie, a nie na kampanię wyborczą SLD, SdPL i nowej partii starych
                      ludzi - Frasyniuków, Mazowieckich i Geremków.

To zwykłych, szarych ludzi od lat się w tym kraju okrada nakładając na nich
                      ukryte podatki jak te w benzynie, które idą na coś kompletnie innego niż głosi
                      ich nazwa. Nie nazywaj więc ludzi, którzy już tego nie mogą znieść złodziejami
                      bo sam wychodzisz na głuptaka.
                      • Gość: antyabonament Re: Kablówka za sześć złotych IP: *.internet.radom.pl 28.02.05, 09:06
                        dokladnie, kolejny nawiedzony sie znalazl czlowiek prawy i sumienny ktory staje
                        w obronie telewizji ktora oplaca swoich pracownikow m-c w setkach tysiecy
                        zlotych i jeszcze abonament kaza placic ch..eeeeeeee, wal w ryj ty porzadny
                        czlowieku doopy daj im jeszcze :)
                      • Gość: alek Re: Kablówka za sześć złotych IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 28.02.05, 09:11
                        Jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Uważam jednak, że przytaczanie sytuacji w
                        służbie zdrowia, ZUS lub drogownictwie na poparcie tezy, że abonament RTV jest
                        marnotrawiony, jest nadużyciem i nie ma nic wspólnego z omawianym problemem.
                        Też bym chciał, aby cały podatek drogowy (jest to podatek za korzystanie z
                        dróg, a nie na remonty i budowę dróg) był przeznaczany na drogi. Nie mogę dać
                        nikomu cienia nadziei, że będzie inaczej, bo nie mam na to wpływu.
                        Nigdy na forum nie obraziłem nikogo i nie nazwałem złodziejem. Proszę mi nie
                        robić nieprawdziwych zarzutów.
                        • Gość: LKII Re: Kablówka za sześć złotych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 02:34
                          Płać, płać. To właśnie za twoje pieniądze Czarzasty wysyła SMSy do
                          Kwiatkowskiego (i vice versa) "Nasi górą - ch*jom precz". To właśnie oni
                          stanowią 95% KRRiTV do której wędrują twoje pieniądze.

Pokaż mi choć ŚLAD tej rzekomej misji telewizji publicznej, którą to niby
                          spełnia. Chyba że to chodzi o wciskanie ludziom kitu przez taką Olejnikową czy
                          Żakowskiego w ich wspaniałych, obiektywnych programach.

Telewizja Polska SA ma największe wpływy z reklam w Polsce, większe niż
                          telewizje komercyjne. Polsat utrzymuje się z mniejszych sum, TVN utrzymuje się
                          z mniejszych sum, dlaczego TVP1/2 ma mieć 10-krotnie większy budżet niż
                          jakakolwiek inna telewizja? Żeby towarzysz Kraśko (trzecie pokolenie tej
                          telewizyjnej dynastii) mógł zarabiać 100 tys. zł miesięcznie (a pewnie i
                          więcej)?

Przejrzyj na oczy. Kilka milionów ludzi już od paru lat płaci ten abonament i
                          co z tego wynikło? Zażyła znajomość Kwiatkowskiego i Rywina? Bo chyba nic
                          więcej, w każdym razie w TVP tego nie widać.
                          • Gość: alek Re: Kablówka za sześć złotych IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 01.03.05, 13:42
                            Wydajesz codziennie pieniądze na różne rzeczy: towary/usługi podatki,itp. Nie
                            masz najmniejszego pojęcia, co dzieje się w firmach, które zasilasz swoimi
                            pieniędzmi. Czy jest tam prezes/dyrektor maltretujący ludzi, czy ta firma robi
                            przestępstwa podatkowe, czy jest okradana przez własnych pracowników. Nie ma to
                            nic wspólnego z faktem, że za towary/usługi musisz zapłacić, bo inaczej
                            zostaniesz uznany za złodzieja (nie powiedz tylko, że Ciebie nazywam
                            złodziejem). A więc to, że w TVP są kolesie i inne, delikatnie mówiąc,
                            nieprawidłowości, nie jest uzasadnieniem nie wywiązywania się z ustawowych
                            obowiązków.
                            Zupełnie nie rozumiem, dlaczego masz za złe, że TVP ma większe niż inni wpływy
                            z reklam. Jest konkurencji (w Polsce) dużo większa i dlatego musi mieć większy
                            budżet.
                            Misja TVP i PR polega na produkcji programów, których stacje komercyjne bez
                            przymusu nigdy nie zrobią: teatr, słuchowiska, audycje publicystyczne i
                            historyczne, muzyka dla emerytów, itp. Produkcja takich programów jest
                            kilkukrotnie droższa od mówienia banałów przeplatanych młodzieżową muzyką i
                            powtarzenia w kółko haseł "najlepsza muzyka w radiu ...", czy "tylko łagodne
                            przeboje w..." . Obecnie, pod wpływem mediów publicznych stacje komercyjne
                            realizują także szczątkowo programy misyjne. Jeżeli jednak nadawców publicznych
                            zabrakcnie, to natychmiast stacje prywatne zrealizują schemat nadawczy:
                            przeboje, komunały i reklamy.
                            Abonament (na początku radiowy) został wprowadzony w Polsce w roku (chyba)
                            1926. Te "kilka lat" ściągania abonamentu ma już bardzo długą tradycję. Mam
                            nadzieję, że tego nie zaprzepaścimy.
                            A naciągacze? Zawsze będą - trzeba tylko chcieć i umieć ich łapać.
                            • Gość: Rydzyk Re: Kablówka za sześć złotych IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 02.03.05, 00:33
                              Prosimy o datki na Radio Maryja... :))))
          • Gość: gosc Re: Twój abonament to absurd! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 11:00
            Słuchaj gościu blady ponoć w konstytucji jest zapisana wolnosć swobodny
            pozyskiwania informacji więc z jakiej racji mam płacić za informacje emitowane
            przez publiczną ? skoro jest ponoć WOLNOŚĆ POZYSKIWANIA INFORMACJI?
            • Gość: alek Re: Twój abonament to absurd! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 15.03.05, 15:40
              Wolność to możliwość wyboru. Natomiast w konstytucji i ustawach zapisanych jest
              wiele obowiązków, których omijanie jest karalne. Nie myl wolności z anarchią,
              bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
              • Gość: xxx Re: Twój abonament to absurd! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 16.03.05, 00:01
                Alku!!! a co odpowiesz na to:(mądrze) jak ktoś zamiast TV w chacie ma Kompa z
                dużym ekranem i kartą tv czy też ma płacić abonament rtv za używanie PC. A na
                jasną cholerę mi odbiornik rtv jak to wsio mam w kompie? Takich ludzi jest już
                coraz więcej i ma już panele Lcd np.20" za nie też trzeba płacić czy za sam PC
                lub Laptoka.????????????????????????????????????????? Co zatkało -precz z
                Telewizorami 100Hz, LCD to jest to i nie migota!!! Ha ha ha ha!!! a i można
                satelitę se podpiąć do personal pc. Co tego ustawodawcy nie przewidzieli, a
                wiesz dlaczego? bo byli zajęci aferami paliwowymi,Rywinowymi i innymi.Jak 50%
                narodu nie stać na żarcie to myślisz że zapłacą za abonament, po twojemu to oni
                też łamią nasze prawo tak? a ukaraciać ich tak? wsadzić tak? najlepiej odciąć
                od świata niech rośnie zacofane pokolenie bez gazet i tv a ci na górze niech
                napełniają swoje pazerne kieszenie a te 50% ubogich i bezrobotnych niech wywali
                swoje wysłużone tv do piwnic bo z MOPSU dostaną tylko na abonament i nic więcej
                ,nasz ustrój jest chory a naród coraz bardziej biedny i ubogi z anorektyczną
                kieszenią, życzę ci abyś nigdy nie zaznał głodu i nie musiał prosić Caritasu o
                dofinansowanie twojego drogiego Ci abonamentu bo to dla Ciebie widzę jest
                najważniejsze jak nie oszukać państwa i obowiązującego w nim prawa mafijnego
                łącznie z A.K. na czele.
                • deodat Re: Twój abonament to absurd! 16.03.05, 09:13
                  Trochę mylisz pojęcia - płacisz nie za telewizor - wielkie pudło z ekranem - ale
                  za każde urządzenie mogące w dowolnej chwili odebrać sygnał rtv - czyli również
                  za karty radiowe, telewizyjne, panele z tunerami itd itd itd ...
    • Gość: ja Re: Twój abonament to absurd! IP: *.internet.radom.pl 02.03.05, 10:25
      a
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka