Dodaj do ulubionych

Województwo radomskie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 01:09
Obserwuj wątek
    • Gość: Rzeszowiak Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 01:10
      Myślę że powinno powstać i objąć południowe Mazowieckie. To paradoks że 115-
      tysięczna Zielona Góra jest wojewódzka a 230-tysięczny Radom nie. Powinny
      powstać 4 nowe regiony (woj. radomskie, kaliskie, koszalińskie, częstochowskie)
      i Radom powinien o to walczyć. Pozdrawiam.
      • gladiator.ek Re: Województwo radomskie 03.07.05, 01:28
        radom niech się najpierw swoim powiatem zajmie i samym miastem , bo jak byłem
        niedawnio to Sodoma i Gomora. Centrum nawet wyładniało, ale poza Zeromskiego to
        skandal. Miasto wojewódzkie musi miec zaplecze kulturalne, a po Zeromskeigo po
        20 prawie nikt nie szedł--jeden wielki obciach,, no i ten wszedobylski brud(lae
        to akurat domena wszytkich polskichj miast). generalnie dalej Radom dzierży
        nabrzydszego z duzych polskich miast. Po wypowiedziach niektórych na forum
        zarzucającym mi (nieuzasadnioną) niechęć do radomia jeszcze bardziej
        rozczarowałem się tym maistem. W nowe województwa nie wierzę, nie ma żadnych
        planów nowego pdziałyu administarcyjnego ,a z tego co wiem , to obecny jest
        całkiem OK. Ale kazda inicjatywa która by wyniosła Radom z tegop dna powinna
        być wdrożona--gorzekj już chyba być nie moze.
        Pozdrawiam
        • Gość: Observer - Rzeszów Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 09:18
          Obecny podzial jest wg mnie najgorszy z możliwych. Doszło do patologii do jak
          wielkopolskie czy mazowieckie mozna równać ze świętokrzyskim czy opolskim. Te
          małe regiony nie mogą być żadną konkurencją. Dlatego wymagana jest zmiana -
          albo tworzymy 12 dużych regionów ze stolicami w dużych miastach, albo
          wyrównujemy szanse i tworzymy 20 województw, odłączając woj. radomskie od
          mazowieckiego i kaliskie od wielkopolskiego - co sprawi, że nie będą to już tak
          ogromne regiony w porównaniu do innych. Moim zdaniem, obecny podział
          administracyjny prowadzi ten kraj do katastrofy. A miasta jak Radom czy Kalisz
          degradują się bo nie mają województwa - gdyby miały, od razu zaczęłyby się
          lepiej rozwijać. Dlatego z z myślą o tych tysiącach ludzi powinny powstać nowe
          regiony. Pozdrawiam.
          • Gość: Observer - Rzeszów Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 09:21
            I ja życzę wam żebyście zostali miastem wojewódzkim - myślę że to naprawdę nie
            fair, że Radom dotąd nie jest, pozdrawiam.
            • Gość: hehehehe Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 09:40
              Największa polska wieś kielce ma województwo bo przecież komunićsi podziękowali
              tym , że w latach 1945-1989 mogli liczyć na czerwone kielce , to miasto nie
              warte poznania!
              • gladiator.ek Re: Województwo radomskie 03.07.05, 11:57
                Heheh, raezszowiak, obserwator---widę,że gadasz sam ze soba:)) Nadajesz z
                Krychnowic? Buziaczki, powodzenia w kuracji:)))
                • Gość: troll killer rzeszowiak vel observer vel signal vel mikael IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:25
                  rzeszowski kompleksik
          • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 10:53
            "Doszło do patologii do jak
            wielkopolskie czy mazowieckie mozna równać ze świętokrzyskim czy opolskim" i
            podkarpackim rowniez...
            ale po co robic same wielkopolskie i mazowieckie???Przeciez tak naprawde to
            moze z 5-6 regionow mozna traktowac na tym poziomie, reszta ma sie bardzo
            podobnie,co pokazują nawet ostatnie statystyki,ratingi itp. Świętokrzyskie już
            wcale nie ma sie zle...koniec z opinią biedoty,bo lecą pieniądze i to widac,bo
            sie wiele robi, jeszcze 2-3 lata i bedzie ok.
            • gladiator.ek Re: Województwo radomskie 03.07.05, 11:55
              Rzeszowiaku z Radomia--widzę,że podobają Ci się kolejne nicki:))) Radom jest
              tak samo zakomuszony jak Kielce--w ostanich wyborach parlamentarnych wygrało
              tam SLD.Widać jaki ciemny jestes skoro nawet na szczebel ,lokalny musisz
              wrzucac politykę"krajową'--brak argumentów? ...jakie to radomskie:)))
              Radom nie ma województwa, bo nie ma potencjału ponadregionalnego, nawet gdy
              miał swoje 5 minut(1975-1998) dalej był zalezny od prawdziwych miast
              wojewódzkich("superwojewództw") , w tym przypadku od Kielc.
              Jeśli Ci województwo małoposlkie wydaję się za małe--to przyłączyć można do
              niego woj. podkarpackie--co Ty na to? Albo Ziemię Radomska, pRzysuska ,
              Kozieniocką, Szydłwoiecką,Lipskądo Kielc--co jest bardziej prawdopodobne niz
              likwidacja jakiegokolwiek województwa czy powiatu
              • Gość: Pello Re: Województwo radomskie IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 03.07.05, 12:18
                Co to znaczy: "prawdziwe miasto wojewódzkie (superwojewódzkie)" I czym ono się
                różni od zwykłego miasta wojewódzkiego (niesuperalbonieprwdziwiewojewódzkiego)?
                • gladiator.ek Re: Województwo radomskie 03.07.05, 12:23
                  Gość portalu: Pello napisał(a):

> Co to znaczy: "prawdziwe miasto wojewódzkie (superwojewódzkie)" I czym ono
                  się
                  > różni od zwykłego miasta wojewódzkiego
                  (niesuperalbonieprwdziwiewojewódzkiego)?

"Superwojewódzkie' --chodziło mi o stolice byłych 17 województw wśro 49--chyba
                  nie zaprzeczysz,że i tak miały one o wiele silniejszą pozycję od reszty---co
                  wyszło także przy niowym podziale administacyjnym
                  • Gość: Pello Re: Województwo radomskie IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 03.07.05, 12:29
                    Owszem, lecz pamiętam że istotą podziału z 98 roku nie była "pozycja", tylko
                    ekonomia. "Pozycje" wprowadziła polityka, a ta jak wiadomo bardziej psuje, niż
                    buduje.
              • Gość: Rzeszowiak Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 02:27
                Po pierwsze - piszę jako Rzeszowiak. Po drugie proponujesz likwidacje
                Podkarpackiego a zaraz potem mówisz by nic nie likwidować. Po trzecie,
                podkarpackie w wizji 12 województw było ujęte, w przeciwieństwie do
                świętokrzyskiego. Po czwarte wreszcie, mój post miał skłonić do refleksji nad
                20 województwami. I uważaj z oskarżeniami, pozdrawiam.
          • isoxazolidine Re: Województwo radomskie 05.07.05, 14:37
            Gość portalu: Observer - Rzeszów napisał(a):

> Obecny podzial jest wg mnie najgorszy z możliwych. (...). Dlatego wymagana jest zmiana -
            > albo tworzymy 12 dużych regionów ze stolicami w dużych miastach, albo
            > wyrównujemy szanse i tworzymy 20 województw, odłączając woj. radomskie od
            > mazowieckiego i kaliskie od wielkopolskiego - co sprawi, że nie będą to już tak
            >
            > ogromne regiony w porównaniu do innych. Moim zdaniem, obecny podział
            > administracyjny prowadzi ten kraj do katastrofy. A miasta jak Radom czy Kalisz
            > degradują się bo nie mają województwa - gdyby miały, od razu zaczęłyby się
            > lepiej rozwijać. Dlatego z z myślą o tych tysiącach ludzi powinny powstać nowe
            > regiony. Pozdrawiam.

popieram w całej rozciągłości
            pozdrawiam
        • Gość: Pello Re: Województwo radomskie IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 03.07.05, 12:09
          Co to znaczy: "miasto wojewódzkie musi mieć zaplecze kulturalne"? Chodzi o
          przybytki kultury, o korzystających z tych przybytków, czy w ogóle o ludzi
          kulturalnych, np. w dyskusjach na forum? To ostatnie kryterium mogłoby
          pozmieniań nieco mapę administracyjną w Polsce, gdyby było naprawdę istotne,
          prawda?
          Masz pełne prawo do (nieuzasadnionej :)) niechęci do Radomia, ale pamiętaj że
          to tylko Twoja opinia. Oba miasta - Radom i Kielce mają miejsca piękne i
          brzydkie, trzeba się tym cieszyć i to doceniać co jest.
          • gladiator.ek Re: Województwo radomskie 03.07.05, 12:21
            Gość portalu: Pello napisał(a):

> Co to znaczy: "miasto wojewódzkie musi mieć zaplecze kulturalne"? Chodzi o
            > przybytki kultury, o korzystających z tych przybytków, czy w ogóle o ludzi
            > kulturalnych, np. w dyskusjach na forum? To ostatnie kryterium mogłoby
            > pozmieniań nieco mapę administracyjną w Polsce, gdyby było naprawdę istotne,
            > prawda?
            > Masz pełne prawo do (nieuzasadnionej :)) niechęci do Radomia, ale pamiętaj że
            > to tylko Twoja opinia. Oba miasta - Radom i Kielce mają miejsca piękne i
            > brzydkie, trzeba się tym cieszyć i to doceniać co jest.

Miałobyć "zaplecze regionalne"--chodziło mi o identyfikacje ludzi z większego
            terenu poza Radomiem, nie wiem dlaczego wyskoczyła mi kultura--pewnie wtedy tez
            o tym mysąłem. każde miasto ma ładne i brzydkie miejsca, nie da się
            ukryć,tyle ,że w Radomiu poza Zeromskiego nic mi sie nie podobało, ratusz
            może ,ale gdyby nie było koło niego Rynku. Byłem ze znajomymi ze śląska
            niedawno w Radomiu i niestety o rewizycie nie chcą nawet myśleć, a Kielce im
            bardzo poodbały. Ja Radom lubie, po raz kolejny napisze że mam miłe przeżycia z
            Waszym Miastem, których nikt (nawett Isox, czy KR!)mi nie odbierze, fajnych
            znajomych, z którzy wolą do CK przyjechać, bo cos się dzieje , a w Radomiu
            (prawie) nic.
        • kabiq Re: Województwo radomskie 13.07.05, 19:20
          Mundrol... daj se siana.
          Zajmij sie wlasnym miastem i odklep sie wreszcie od Radomia.
          Gadasz glupoty, ze Radom jesli ma inicjatywe to tylko przeciw Kielcom. A teraz
          niby co? Ktos rzucil, zeby powstalo wojewodztwo ze stolica w Radomiu nie
          ruszajace Kielc, a Ty zaczynasz swoje inwektywy.
          Byles w Radomiu i widziales brzydote?
          Ja bylem w Kielcach i tez widzialem brzydote Twojego miasta. Malo tego - wiele
          osob, w tym moja dziewczyna, ktora pochodzi z Kielc, uwaza, ze Kielce sa duzo
          brzydsze od Radomia.
          Jednak nie bywam na forum kieleckim i nie wypominam Wam tego, ze nic z tym nie
          robicie.
          Ktos kiedys powiedzial - zdzblo trawy widzisz u sasiada, a belki we wlasnym nie
          widzisz. U ciebie chyba jest podobnie.
          I przestan gadac, ze w Kielcach idzie ku dobremu, bo z tego co ja sie orientuje,
          to jest coraz gorzej.

PS. I przestan wreszcie gadac, ze nie jestes przeciwko Radomiowi, bo przestane
          Cie traktowac powaznie.
        • kabiq Re: Województwo radomskie 13.07.05, 19:27
          jeszcze jedno...
          Radom chyba jest jednak w Polsce lepiej postrzegany niz Kielce. Podam przyklady
          (autentyki).
          Bedac w Krakowie w jednej z rozmow podalem z jakiego miasta jestem. Chwilowy
          szept z niedowierzaniem (nie wiem dlaczego), a potem smiech, ze cale szczescie,
          ze nie z tego miasta cudow, czyli z Kielc. Moze to byl zart, ale jednak o czyms
          swiadczy

Wspomne tu o kibolach pewnego klubu, co do ekstraklasy nie dorosl i ich
          rasistowskich zapedach. Ciemnogrod? moze nie. Nie ma co wyciagac wnioskow z
          jednostkowych sytuacji, ale smrod w kraju pozostaje...

Moze warto jednak zaopiekowac sie wlasnym podworkiem, a dopiero jak tam bedzie
          posprzatane - wskazywac innym balagan.
      • Gość: alfik elbląg Re: Województwo radomskie IP: 81.15.226.* 04.07.05, 16:07
        elbląskie,wloclawskie,itp,itd......
    • grigori_z_radomia Re: Województwo radomskie 03.07.05, 12:28
      Wypowiedzi nie których osób w tym wątku, w stylu:
      "Radom jest tak samo zakomuszony jak Kielce--w ostanich wyborach
      parlamentarnych wygrało tam SLD.Widać jaki ciemny jestes skoro nawet na
      szczebel ,lokalny musisz wrzucac politykę"krajową'--brak argumentów? ...jakie
      to radomskie:)))"
      Radom jest zakomuszony?. To że wygrało SLD w ostatnich wyborach nie świadczy
      wcale o tym że Radom jest czerwony. Prosze sobie przypomnieć kto nadstawiał
      d... w 1976 r żeby w Polsce było "normalnie"?. Tak, SLD zawdzięcza swoją
      wygraną mieszkańcom Radomia, którzy są juz zmęczeni obiecankami kolejnych ekip
      o lepszym życiu. Braku odpowiedznich kandydatów którzy wreszcie prowadziliby
      zmaiany o które walczyli w 1976 roku spowodowało oddanie głosów na SLD. Cztery
      lata wcześniej obiecywała AWS i UW. W 2001 Radomianie uwierzyli w SLD. Z tego
      co pamiętam to lewica zawsze wygrywała w Kielcach. A super wynik który uzyskała
      w 1998 roku, był podziękowaniem dla władzy za utrzymanie stołeczności Kielc.
      Kolejne zdanie:
      "Radom nie ma województwa, bo nie ma potencjału ponadregionalnego, nawet gdy
      miał swoje 5 minut(1975-1998) dalej był zalezny od prawdziwych miast
      wojewódzkich("superwojewództw") , w tym przypadku od Kielc"
      Kielce - superwojewództwo, większej bzdury nie słyszłem. W którym obszarze w
      latach 1975 - 1998 Radom był zalezny od Kielc? Prawdziwe miasta wojewódzkie to:
      Kraków, Poznań, Wrocław - stolice dzielnic historycznych, a nie zapyziałe
      Kielce które dzięki "oddanemu posłuszeństwu" odpowiednim władzom w latach 1945 -
      1975 otrzymywały fundusze które wykorzystywane były na rozwój miasta kosztem
      innych, co zresztą nie raz było poruszane na forum. Podsumowując, proszę Autora
      tych nie udacznych wypowiedzi o nie stosowanie propagandy i zakłamania ponieważ
      swiadczą one tylko o Autorze który podobno historię ma 'w jednym palcu'.
      • gladiator.ek Re: Województwo radomskie 03.07.05, 13:47
        grigori_z_radomia napisał:

> Wypowiedzi nie których osób w tym wątku, w stylu:
        > "Radom jest tak samo zakomuszony jak Kielce--w ostanich wyborach
        > parlamentarnych wygrało tam SLD.Widać jaki ciemny jestes skoro nawet na
        > szczebel ,lokalny musisz wrzucac politykę"krajową'--brak argumentów? ...jakie
        > to radomskie:)))"
        > Radom jest zakomuszony?. To że wygrało SLD w ostatnich wyborach nie świadczy
        > wcale o tym że Radom jest czerwony. Prosze sobie przypomnieć kto nadstawiał
        > d... w 1976 r żeby w Polsce było "normalnie"?. Tak, SLD zawdzięcza swoją
        > wygraną mieszkańcom Radomia, którzy są juz zmęczeni obiecankami kolejnych
        ekip
        > o lepszym życiu. Braku odpowiedznich kandydatów którzy wreszcie prowadziliby
        > zmaiany o które walczyli w 1976 roku spowodowało oddanie głosów na SLD.
        Cztery
        > lata wcześniej obiecywała AWS i UW. W 2001 Radomianie uwierzyli w SLD. Z tego
        > co pamiętam to lewica zawsze wygrywała w Kielcach. A super wynik który
        uzyskała
        >
        > w 1998 roku, był podziękowaniem dla władzy za utrzymanie stołeczności
        Kielc.
        > Kolejne zdanie:
        > "Radom nie ma województwa, bo nie ma potencjału ponadregionalnego, nawet gdy
        > miał swoje 5 minut(1975-1998) dalej był zalezny od prawdziwych miast
        > wojewódzkich("superwojewództw") , w tym przypadku od Kielc"
        > Kielce - superwojewództwo, większej bzdury nie słyszłem. W którym obszarze w
        > latach 1975 - 1998 Radom był zalezny od Kielc? Prawdziwe miasta wojewódzkie
        to:
        >
        > Kraków, Poznań, Wrocław - stolice dzielnic historycznych, a nie zapyziałe
        > Kielce które dzięki "oddanemu posłuszeństwu" odpowiednim władzom w latach
        1945
        > -
        > 1975 otrzymywały fundusze które wykorzystywane były na rozwój miasta kosztem
        > innych, co zresztą nie raz było poruszane na forum. Podsumowując, proszę
        Autora
        >
        > tych nie udacznych wypowiedzi o nie stosowanie propagandy i zakłamania
        ponieważ
        >
        > swiadczą one tylko o Autorze który podobno historię ma 'w jednym palcu'.

Piszę tak jak było, nawet dzisiaj poczta radomska będzie podlegac pod Radom.
        Nie sieję propoagandy , bo Kielcom nie jest ona potrzebna, bardziej zapyziałemu
        (obiektywnie--co nawet sam ty to pwoiedziałeś obok innych Radomian)radomiowi.
        A możesz odpowiedziec---dlaczego watki antyradomskie nie "chwytają " w
        Kielcach, a w zazdrosnym Radomiu--szybciutko się rozrastają, dając między
        innymi mi niezłą pozywkę do pociągnięcia z Was łacha:)))) ?

P.S. Pozdrawiam Radomian, te n post jest tylko odpowiedzią na post fałsztywego
        szczenuiaka z Radomia.Osobiście nie mam zadnej niechęci do radiomia, ale
        niektóre posty obrzydzają Radom,wiec musze cos ostrzej podrzucić by podkręcić
        sobie zabawę:)
        P.s. Zaraz wychodzę na pociąg do radomia, by spotkać się ze znajomymi znad
        Mlecznej
        • kabiq Re: Województwo radomskie 13.07.05, 19:31
          jurciu... nie rozsmieszaj mnie, albo daj numer telefonu, to jak bede w Kielcach
          ponownie musial isc do wulkanizatora, zeby wymienic przebite, przez "kochajacych
          Radom" palatow, opony - zglosze sie do ciebie, zebys mi wskazal najblizszego.

Moze ty nic nie masz do Radomia (co nie wynika z twoich postow), ale jednak
          regionalne animozje pozostaja.
      • Gość: viv Re: Województwo radomskie IP: *.udn.pl 03.07.05, 20:42
        Zupelnie nie rozumiem po co klocic sie po raz n-ty o to samo.
        Po pierwsze, zupelnie nie obchodzi mnie udowodnianie typu: moje miasto
        zasluzylo sie bardziej, moje miasto bardziej sie liczy czy moje miasto jest
        mnie zapyziale. Osobom dojrzalym nie przystoi taka pyskowka. I tak za duzo na
        tym forum i na wielu innych forach zwyklych glupkow, debilow i balwanow, ktorzy
        nie potrafia nawet sensownego zdania zlozyc, nie mowiac juz o tresci. Wiec
        skoro jest juz jakis zalazek, to moze nalezaloby przejsc na troche wyzszy
        poziom dyskusji?

W 1975 jak wiadomo podczas reformy administracyjnej powstalo wojewodztwo
        radomskie. Reforma ta byla niejednokrotnie krytykowana ze wzgledu na zbyt duze
        rozdrobnienie administarcyjne i to co mialo poczatkowo byc jej celem, czyli
        szansa rozwoju wiekszej ilosci miast (w tym szczegolnie wojewodzkich) nie
        sprawdzilo sie do konca.
        Na pewno pomoglo to Radomiowi, ktory sam rozwijal sie niezle, mielismy przeciez
        wiele zakladow przemyslowych, ludzi, ktorzy sciagali tutaj do pracy, marki
        znane w Polsce. Pomoglo ale nie na dlugo, bo bardzo mocno "zaszkodzil"
        Radomiowi 25 czerwca 1976 r.
        Radomianie jednak powinni sie czuc dumni z tego powodu. Dzieki strajkom w
        Ursusie, Radomiu czy Plocku wladze zrezygnowaly z planowanych podwyzek cen
        zywnosci. Jednoczesnie radomianie (choc nie tylko oni) stali sie
        wtedy "warcholami" dla ekipy Gierka, ktora po strajkach przystapila do represji
        wobec strajkujacych (to skandal, ze po latach nikt nie zatroszczyl sie o to, by
        ukarac winnych). Od tego czasu Radom byl szalenie dyskryminowany przez pare
        lat. Zero dotacji, kompletnie nic ($$$) na rozwoj. Ale taka cene sie placi za
        bycie osrodkiem opozycji antykomunistycznej (nie da sie ukryc tez, ze w tym
        przypadku Kielce zawsze byly prokomunistyczne, propartyjne). Taki los osob,
        ktore chca o cos walczyc, ale strajkujacy radomianie zapisali sie przeciez w
        historii, papiez zlozyl im hold podczas wizyty w Radomiu w 1991 roku i niech
        tak juz zostanie.
        Gdzie jednak podziali sie radomianie, gdy mozna bylo naciskac i walczyc o
        pozostawienie wojewodztwa radomskiego w czasie nowej reformy administracyjnej?
        Zamiast jedynie narzekac i zastygac w jakims marazmie mogli ruszyc do boju "o
        swoje". Warto probowac. Przeciez Kielce i Opole walczyly i im sie udalo. Nie
        chce tutaj nikomu ublizac, ale nawet Opole, ktore liczy sobie ponad 100 tys.
        mieszkancow mniej, wyszlo na ulice. Do Kielc przyjechal prezydent i wiadomo
        bylo, ze wlasne wojedowdztwo beda mieli. A u nas? Pamietam jedynie, ze byly
        narzekania i nic wiecej. A przeciez wszystko bylo mozliwe do ostatniej chwili,
        bylo kilka koncepcji wojewodztw, pomysly sie zmienialy, pojawilo sie tez wielu
        krytykow reformy administracyjnej. Mysle, ze w glownej mierze Radom przegral,
        bo nic nie robil.
        P.S. A takie argumenty jak brak zaplecza sa calkowicie bezpodstawne...
        • Gość: Pello Re: Województwo radomskie IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 03.07.05, 21:21
          Z tego co pamiętam, większości społeczności zainteresowanych reformą
          administracyjną w 98 r. koncepcja przyłączenia do dużego i statystycznie
          bogatego woj. mazowieckiego się podobała. Upatrywali w nim swoją szansę na
          szybszy rozwój, stąd ono albo ciepło, albo obojętnie przyjęło ten fakt. Taką
          wizję wspierała większośc polityków lokalnych z Kużmiukiem na czele. Wybór jego
          na marszałaka woj. mazowieckiego uspakajał wszystkich wątpiących. Województwa
          radomskiego pragnął Łopuszański i mała grupka entuzjastów na wiecu przed b.
          Urzędem Wojewódzkim. O innych koncepcjach, zwłaszcza o przyłączeniu do
          Świętokrzyskiego raczej nikt poważnie nie myślał.
          Czy było warto myśleć o innych koncepcach? Moim zdaniem nie było warto, bo
          wybrano najlepszy wariant. Jasne, że ma słabości z którymi walczy i Płock, i
          Ostrołęka - wysysaniem przez Warszawę większości środków budżetowych na rozwój.
          Stąd bardzo dobry pomysł na wydzielenie Warszawy z woj. mazowieckiego. I gdyby
          jeszcze połączyć to z pozornie prostym działaniem - właściwych wyborów
          właściwych ludzi na właściwe stanowiska, rozwój miast byłby dużo szybszy. Ale
          niestety - to słabość demokracji. Kto to powiedział: "demokracja ma podstawową
          wadę - głupia większość rządzi mądrą mniejszością"?
        • Gość: pamiętliwy Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 02:31
          ViV niestety masz rację, nikt nie walczył o województwo radomskie. Nasi
          parlamętarzyści mieli to gdzieś i jeszcze przekonywali, że z Warszawą będzie nam
          dobrze, miały tu spłynąć liczne firmy z przepełnionej Wwy. Tylko Łopuszański
          którego zresztą wcześniej nie dażyłem sympatią bronił woj. radomskiego. Wielu
          moich znajomych klepało propagandową papkę jak to nam dobrze będzie w
          mazowieckim. Teraz się tego wstydzą. Potrzeba było kogoś kto by Radomian
          zelektryzował i zorganizował, ale ówczesnym radomskim prominentom mazowieckie
          było na rękę. Uważam że RADOM powinien być miastem wojewódzkim i że powinniśmy o
          to walczyć ale grubo wątpię czy tak uważają nasze dzisiejsze radomskie władze i
          nasi radni. Za komuny było takie hasło - Cały naród buduje stolicę. Ludzie nie
          łudźcie się warszawka myśli tylko o sobie!
    • Gość: Crux Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: *.kom / *.kom-net.pl 03.07.05, 15:54
      Dyskusja prowadzona na forum radomskim jest na "poziomie" :) Aby nie
      generalizować musiałbym zrobić kilka wycieczek personalnych, a tego nie chcę
      robić, dlatego pewną wiadomą grupę ludzi udzielającą się na forum w dość
      specyficzny sposób :))) nazwijmy roboczo "wojewódzkimi trollami".

Przeto się zapytuję wszystkich trolli jak wyobrażają sobie podział na 12
      regionów bez rażących różnic? Zestawcie chociażby Rzeszów, który zawsze był
      brany pod uwagę jako miasto wojewódzkie, chociażby z Gdańskiem, Katowicami,
      Krakowem, Łodzią, Poznaniem, Szczecinem, Warszawą i Wrocławiem... I co się
      okaże? Że w sumie Rzeszów trzeba wykreślić, bo dysproporcja między tymi miastami
      jest ogromna :))) Analogicznie trzeba byłoby wywalić - Białystok, Lublin,
      Olsztyn. I co by nam powstało? 8 regionów, ale i tu można się doszukiwać
      dysproporcji, bo i tutaj widać czołówkę peletonu. No to wykreślamy dalej... A
      jak zestawimy którekolwiek z tych miast z Warszawą, okaże się, że tylko Warszawa
      ma racje bytu, bo chociażby dysproporcja między Krakowem, a Warszawą jest równie
      wielka, jak między Krakowem a Rzeszowem :)))

Dziwi mnie w ogóle komentarz człowieka ponoć :))) z dużego miasta :))) Rzeszowa
      o konieczności wywalenia 4 najsłabszych regionów, bo jakby nie patrzeć pierwsze
      pod nóż takiej reformy poszłoby jego podkarpackie :))) i całe wschodnie pewniki
      z lubelskim, podlaskim oraz warmińsko-mazurskim. Kolejne być może byłoby
      świętokrzyskie :-/

Region rzeszowski w konfrontacji z opolskim i toruńsko-bydgoskim wypada
      bledziutko. Podobnie zresztą zestawienie tych miast...

Pozdrawiam z Kielc i życzę trochę więcej obiektywizmu
      • Gość: Rzeszowiak Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 02:36
        Jesteś pewien że masz na tyle wiedzy by to mówić? Zastanów się może. O
        likwidacji podkarpackiego nikt nie mówi, a sam Rzeszów (bez regionu) wypada
        bardzo dobrze, polecam ranking np. Polityki. Zresztą widzę że wy uważacie się
        za Bóg wie kogo, a posłuchajcie co Polska o Was mówi. Lubelskie do likwidacji a
        świętokrzyskie zostaje? Powodzenia. Rozumiem że to Lublin nie ma szkół,
        uczelni, ośrodków kultury itd. tylko Kielce. Cóż, pozostaje pozazdrościć. A mi
        chodziło o dysproporcje typu Mazowieckie i sporo dużych miast, w tym kilka na
        prawach powiatu i Opolskie - na prawach powiatu jedno Opole.
        • Gość: Rzeszowiak Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 02:42
          Np rzeszowskie lotnisko w porównaniu z opolskim wypada blado, rzeszowski park
          technologiczny, ulice, chodniki, odsetek wyremontowanych budynków. Wypowiedź
          mówiąca o likwidacji ważnego regionu lubelskiego a dopiero potem "być może"
          świętokrzyskiego, świadczy właśnie o braku obiektywizmu. Nie bronię tu Rzeszowa
          ale może spójrz trochę "szerzej" na świat. I proponowałem 20 województw a nie
          12, więc gratulacje za odbiór tekstu. Dziwi mnie że dość duże miasto Radom nie
          ma swojego regionu, to wszystko.
          • Gość: Crux Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.07.05, 18:30
            Nie zwykłem karmić trolli, ale specjalnie dla Ciebie zrobię wyjątek :) Wszystko
            wskazuje, że trzeba Cię wyprowadzić z błędów. W swoim liście postulowałeś albo o
            rozszerzenie liczby województw do 20, albo o okrojenie ich liczby do 12 silnych
            regionów ze stolicami w wielkich miastach (cytat pewnie niedokładny, ale
            oddający sens Twojej wypowiedzi). No i, jak to bywa na radomskim forum, gdzie
            też sporo rezyduje zwykłych trolli internetowych, co poniektórzy podchwycili ten
            Twój genialny postulat.

Weź sobie jednak uświadom, że jeżeli chcielibyśmy utworzyć 12 silnych regionów w
            wielkich miastach, to podkarpackie siłą rzeczy musiałoby zniknąć, bo ani region
            nie jest silny, ani Rzeszów wielki. To, że istnieje województwo podkarpackie nie
            jest zasługą waszej siły, ale zwykłego uwarunkowania geograficznego - nie ma tam
            jak wykroić żadnego innego województwa ze stolicą w wielkim mieście, żeby
            sztucznie nie powiększać i tak dużych regionów tj. małopolskie, mazowieckie,
            pomorskie. Z kolei z tego powodu, że Rzeszów i kilka innych miast znacznie
            odbiegających od 8 największych metropolii, które wymieniłem w poprzednim moim
            liście, zostały województwami, skorzystały m.in. Kielce. I co się okazało? Że
            nowodołączone województwa są silniejsze od "pewnego" lubelskiego (najbiedniejszy
            region w UE), podkarpackiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego.

Weź zestaw województwo powstałe z mezaliansu politycznego Bydgoszczy i Torunia,
            dla którego nie widzisz miejsca w 12, z podkarpackim. Zestaw oba miasta z
            Rzeszowem. I co? Głupio... A może opolskie? Lubuskie też znacznie lepiej wypada
            w rankingach od podkarpackiego. Jak to możliwe, że krzywdzącym widzisz obecną
            sytuację Kielc i Radomia, a za sprawiedliwy podział uznajesz taki, w którym dużo
            słabszy Rzeszów i województwo podkarpackie ma rację bytu, a kujawsko-pomorske z
            Bydgoszczą i Toruniem już nie?

I zgadza się, że obecny podział kraju na województwa może być dla pewnych miast
            niesprawiedliwy, że niektóre miasta tracą na znaczeniu, a inne porównywalne
            zyskują (tak jest w przypadku Kielc i Radomia). Tylko, że każdy inny podział
            byłby tak samo krzywdzący. Ale grzeczniej z Twojej strony byłoby dziwić się nad
            niesprawiedliwością podziału administracyjnego na przykładzie Twojego miasta i
            Radomia, bo jakby nie patrzeć Radom jest dużo większym miastem od Rzeszowa :)

Dlatego życzę wszystkim trollom i oszołom z tego forum trochę pomyślunku. A
            jeżeli nadal się będą upierać, co mnie wcale nie zdziwi, to niech zaproponują
            sprawiedliwą alternatywę, tak, aby żadne miasto nie mogło się czuć pokrzywdzone...

Pozdrawiam
            • kabiq Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) 13.07.05, 20:09
              Pogromco trolli, napisze krotko, dlaczego podkarpackie ma wieksza racje bytu niz
              swietokrzyskie (notabene swego czasu malo sie nie pochlastaliscie, ze nie nazywa
              sie ono kieleckie)
              Nie ma po prostu w tym regionie zadnego innego duzego miasta. Z jakiej paki
              czlowiek z Ustrzyk Dolnych, zeby zalatwic sprawe w urzedzie wojewodzkim musialby
              szykowac sie na kilkusetkilometrowa wyprawe do Krakowa czy Lublina.
              W przypadku miejscowosci w swietokrzyskim to maja blisko do Krakowa (z ktorym
              identyfikuje sie Jedrzejow i Kazimierza Wlk.), Lodzi (z ktora zwiazane sa
              Konskie), Rzeszowa (z nim identyfikuje sie Sandomierz) oraz Lublina (zwiazany
              jest z nim Ostrowiec).
              Kielce tez maja blizej do Krakowa.
              Samo "bogactwo" regionu nie warunkuje koniecznosci jego istnienia, ale tozsamosc
              regionalna, czy geografia.
              W przypadku Kielc trudno tu mowic o przywiazaniu sie miast do regionu (z
              wyjatkiem tylko Skarzyska), poza tym mow co chcesz, ale powstalo ono z nadania
              politycznego a nie rzeczywistych potrzeb.
              Dla przykladu w Konskich chetniej mowia o Lodzi niz Kielcach (mam tam wielu
              znajomych), a telewizja regionalna jest chetniej ogladana z Lodzi niz z Kielc
              • Gość: Crux Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 10:55
                Czas kończyć ten wątek...

> Pogromco trolli, napisze krotko, dlaczego podkarpackie ma wieksza racje bytu >
                > niz swietokrzyskie (notabene swego czasu malo sie nie pochlastaliscie, ze nie
                > nazywa sie ono kieleckie)
                > Nie ma po prostu w tym regionie zadnego innego duzego miasta. Z jakiej paki
                > czlowiek z Ustrzyk Dolnych, zeby zalatwic sprawe w urzedzie wojewodzkim
                > musialby szykowac sie na kilkusetkilometrowa wyprawe do Krakowa czy Lublina.
                > W przypadku miejscowosci w swietokrzyskim to maja blisko do Krakowa (z ktorym
                > identyfikuje sie Jedrzejow i Kazimierza Wlk.), Lodzi (z ktora zwiazane sa
                > Konskie), Rzeszowa (z nim identyfikuje sie Sandomierz) oraz Lublina (zwiazany
                > jest z nim Ostrowiec).
                > Kielce tez maja blizej do Krakowa.
                > Samo "bogactwo" regionu nie warunkuje koniecznosci jego istnienia, ale
                > tozsamosc regionalna, czy geografia.

A co ja niby napisałem geniuszu? Wpadasz na forum i jak rewolwerowiec odpisujesz
                na kilka listów bez analizy kontekstu. Polecem więc zapoznanie się najpierw z
                tłem dyskusji i wypowiedziami poprzedników zanim coś napiszesz...

Wojewódzki status Rzeszów zawdzięcza swojemu położeniu, a Kielce precedensowi,
                że utworzono województwa w porównywalnych ekonomicznie regionach tj. właśnie
                lubelski, podkarpackie, podlaskie czy warmińsko-mazurskie.

Poza tym dojazd z Ustrzyk Dolnych do Krakowa wcale nie jest dużo bardziej
                kłopotliwy, niż np. ze Skarżyska Kamiennej czy Starachowi do Krakowa, a tak
                zakładała propozycja utworzenia 12 regionów.

> W przypadku Kielc trudno tu mowic o przywiazaniu sie miast do regionu (z
                > wyjatkiem tylko Skarzyska), poza tym mow co chcesz, ale powstalo ono z nadania
                > politycznego a nie rzeczywistych potrzeb.
                > Dla przykladu w Konskich chetniej mowia o Lodzi niz Kielcach (mam tam wielu
                > znajomych), a telewizja regionalna jest chetniej ogladana z Lodzi niz z Kielc

Dziwne, że wolą oglądać telewizję regionalną z Łodzi, skoro tam nie ma oni ani
                słowa. Ale cóż - różne są gusta. Może Twoi znajomi najchętniej oglądaliby
                program lokalny z Pomorza Zachodniego...

Pozdrawiam
                • Gość: kabiq Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 18:01
                  > Czas kończyć ten wątek...
                  Zgadzam sie...

To tylko krotko o personalnych zaczepkach (bo chyba nie uwazasz, ze walniesz
                  kilka smrodkow i to tak zostanie bez odpowiedzi):
                  > A co ja niby napisałem geniuszu? Wpadasz na forum i jak rewolwerowiec
                  > odpisujesz na kilka listów bez analizy kontekstu.
                  Twoje zachowanie tez pozostawia wiele do zyczenia.
                  Nie zwyklem sie tlumaczyc przed nieznajomymi z mojego zachowania, szczegolnie
                  tych, ktorzy sami nie wiedza jak sie zachowac.
                  Wpadasz tu, siejesz ferment, zjedziesz kilka osob i pojdziesz sobie na forum
                  kieleckie.
                  A co do analizy watku i Twoich postow to nie bardzo jest co analizowac. Wrzutki
                  z jednej strony i z drugiej. To nie argumenty...

> Polecem więc zapoznanie się najpierw z
                  > tłem dyskusji i wypowiedziami poprzedników zanim coś napiszesz...
                  Dziekuje za rady, ale kim jestes, zeby mi ich udzielac? Znasz mnie, wiesz w co
                  klikam i co czytam?

> Wojewódzki status Rzeszów zawdzięcza swojemu położeniu, a Kielce precedensowi,
                  > że utworzono województwa w porównywalnych ekonomicznie regionach tj. właśnie
                  > lubelski, podkarpackie, podlaskie czy warmińsko-mazurskie.
                  >
                  > Poza tym dojazd z Ustrzyk Dolnych do Krakowa wcale nie jest dużo bardziej
                  > kłopotliwy, niż np. ze Skarżyska Kamiennej czy Starachowi do Krakowa, a tak
                  > zakładała propozycja utworzenia 12 regionów.
                  Mial byc koniec, no nie?
                  Nie chce mi sie juz brnac w te bezsensowne teksty.

> Dziwne, że wolą oglądać telewizję regionalną z Łodzi, skoro tam nie ma oni ani
                  > słowa. Ale cóż - różne są gusta.
                  A w kieleckim sa? niestety rowniez nie ma za wiele informacji.
                  Wiekszosc ludzi z Konskich studiuje w Lodzi, dlatego to miasto ich bardziej
                  interesuje.

> Może Twoi znajomi najchętniej oglądaliby program lokalny z Pomorza
                  > Zachodniego...
                  A moze bys przestal pisac glupot i zastanowil sie dlaczego ludziom z regionu
                  kieleckiemu nie podoba sie w nim?
                  Utyskiwaniem tylko dajesz dowod swej zarozumialosci i olewactwa.

> Pozdrawiam
                  Rowniez pozdrawiam
                  • Gość: keraj Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: 213.199.193.* 15.07.05, 19:34
                    nie podsumuje podsumowania jakie Pan powyżej pozostawił po sobie, gdyż zostawie
                    to Panu Cruxowi, jako osobie rozpoczynającej wymiane zdań

ale chce sie zapytac na jakiej podstawie Pan stwierdza, ze ludziom z regionu
                    kieleckiego nie podoba sie w nim? a zanim Pan odpowie czy Pan jest z tego
                    regionu kieleckiego czy nie i zjakiego Pan jest jesli nie z tego? (O ODPOWIEDZ
                    PROSZE TYLKO KABIQ-A)
                    • kabiq Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) 17.07.05, 22:07
                      > ale chce sie zapytac na jakiej podstawie Pan stwierdza, ze ludziom z regionu
                      > kieleckiego nie podoba sie w nim? a zanim Pan odpowie czy Pan jest z tego
                      > regionu kieleckiego czy nie i zjakiego Pan jest jesli nie z tego? (O ODPOWIEDZ
                      > PROSZE TYLKO KABIQ-A)
                      Na podstwaie rozmow z nimi.
                      Mam znajomych w Konskich, w Skarzysku i w Ostrowcu Sw.
                      Nie sa oni zachwyceni bedac w wojewodztwie swietokrzyskim glownie z tego powodu,
                      ze czuja sie pokrzywdzeni przy podziale kasy na budzety poszczegolnych powiatow
                      (najmniej niezadowoleni sa ludzie ze Skarzyska).
                      Na przykladzie Konskich widac to tak, ze pobliskie Opoczno ma duzo wieksze
                      mozliwosci ze wzgledu na wieksza kase jaka dostaja z budzetu wojewodztwa
                      (lodzkiego) na rozwoj.
                      I nie sa to slowa moich znajomych, ale typowe glosy mieszkancow tych miast.
                      Owszem, nie jest powiedziane, ze bedac w innym wojewodztwie otrzymywali tej kasy
                      wiecej, ale prawda jest taka, ze wiekszosc kasy kosza Kielce, ktore, jak wielu z
                      was powiedzialo, zaczynaja ruszac do przodu.
                      Szkoda, ze kosztem innych.

A co do regionu z jakiego jestem regionu, to trudno na to pytanie odpowiedziec.
                      Ogolnie rzecz biorac z Mazowsza i niech ta odpowiedz wystarczy.
                      • Gość: keraj Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: 213.199.233.* 18.07.05, 07:35
                        zaczne od tego ze podzaił "kasy" unijnej odbywa sie w siedzibie UW
                        świętokrzyskiego, podział odbywa sie na podstawie oceny przedstawionych
                        projektów w dziedzinach takich jak sport, kultura, ochrona środowiska....
                        moga byc 3 powody jakie powoduja, ze projekty nie przechodzą wstępnej
                        kwalifikacji i nie mają szans na dofinansowanie
                        1. złe przygotowanie
                        2. a co za tym idzie lepsze przygotowanie innych projektów "konkurencja"
                        3. brak zaangażowania lokalnych urzędników w zdobywanie "kasy" na dofinasowanie
                        i nie złożenie dokumentów

MOże są jeszcze inne..

W świętokrzyskim, mniejsze o wiele Busko "doi" z krowy pt "dofinansowanie" tak
                        dużo co (większe) razem Skarżysko i Końskie

Nie wiem jak jest w Opocznie, dawno temu czytałem , że włodarze tego miasta
                        zostali wyróżnieni w Polsce za dore zarządzanie swoją gminą

niech Ci Twoi znajomi ze świętokrzyskiego dowiedzą sie co jest faktyczną
                        przyczyną braku dopływu "kasy" na dofinansowania tam w Końskich , Skarżysku i
                        Ostrowcu, pieniędzy do podziału jest sporo, a może poprostu nie wiedzą że
                        jakaś "kasa" już poszła do gminy (bo wątpie żeby nie poszła)

Pozdrawiam ogólnie Mazowsze
                      • Gość: keraj Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: 213.199.233.* 18.07.05, 07:59
                        "prawda jest taka, ze wiekszosc kasy kosza Kielce,"

byłoby mi wstyd jakby tak było

zawsze po rozdzieleniu "kasy" przez komisje publikowane sa w gazecie
                        regionalnej tabele, gdzie piszą w jakim stopni na jaką inwestycje do jakiej
                        gminy zostanie skierowane dofinansowanie

już komisja wiele razy dała przykład, że Kielce traktuje tak jak wszystkich
                        innych (nie myl z ilością projektów, które zwiększają szanse na dofinansowanie)

przykład: miasto na stadion piłkarski obiecane miało x a dostało połowe, tak
                        samo na hale sportową (połowa "kasy" a obiecane było y)
                        dodam że w skład komisji wchodzą przedstawiciele wielu instytucji z całego
                        województwa i musza być obiektywni

pozdrawiam
              • Gość: Crux Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 10:57
                > notabene swego czasu malo sie nie pochlastaliscie, ze nie
                > nazywa sie ono kieleckie

Ale opowiadasz dowcipy...

:)))

Pozdrawiam raz jeszcze
          • Gość: joz Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: 213.199.233.* 09.07.05, 23:30
            jak to nie ma swojego regionu a powiat?Radom jest oddalony od kielc o 75 km
            niemoże być jedno miasto wojewódzkie od drugiego tak blisko.Niekórzy z was
            piszą o dużych dysproporcjach w wielkości części województw,to co myślicie o
            podziale z przed 1975 r? 17 woj.w takich samych granicach.Jeśli ktoś ma mapę z
            tamtego okresu niech sprawdzi.
      • kabiq Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) 13.07.05, 20:18
        Gość portalu: Crux napisał(a):

> Dyskusja prowadzona na forum radomskim jest na "poziomie" :)
        Trzeba przyznac, ze poziom ten tworza rozwniez koledzy zza miedzy. A wiec dla
        scislosci i obiektywizmu jest to forum kielecko-radomskie z elementami innych miast.

> Aby nie
        > generalizować musiałbym zrobić kilka wycieczek personalnych,
        I vice versa

> a tego nie chcę
        > robić, dlatego pewną wiadomą grupę ludzi udzielającą się na forum w dość
        > specyficzny sposób :))) nazwijmy roboczo "wojewódzkimi trollami".
        Sprecyzujmy pojecie trolla:
        Trolling to wysyłanie wrogich lub obraźliwych wiadomości na jedno z publicznych
        "miejsc" w Internecie (wg. Wikipedii)

Wedlug tego 90% osob na tym forum to trolle nie wylaczajac przedmowcy.

Moze jednak zweryfikujesz co napisales, ale przymkniesz sie, skoro nie wiesz, co
        piszesz.
        Obawiam sie, ze dla Ciebie troll to kazdy myslacy inaczej niz Ty. W tym wypadku
        rowniez wiekszosc tutaj to trolle.

> Przeto się zapytuję wszystkich trolli jak wyobrażają sobie podział na 12
        > regionów bez rażących różnic? Zestawcie chociażby Rzeszów, który zawsze był
        > brany pod uwagę jako miasto wojewódzkie, chociażby z Gdańskiem, Katowicami,
        > Krakowem, Łodzią, Poznaniem, Szczecinem, Warszawą i Wrocławiem... I co się
        [ciach...]
        > wielka, jak między Krakowem a Rzeszowem :)))
        Jeden wielki belkot, naciaganie slow i faktow. Gratulacje pogromco trolli.

> Dziwi mnie w ogóle komentarz człowieka ponoć :))) z dużego miasta :))) Rzeszowa
        > o konieczności wywalenia 4 najsłabszych regionów, bo jakby nie patrzeć pierwsze
        > pod nóż takiej reformy poszłoby jego podkarpackie :))) i całe wschodnie pewniki
        > z lubelskim, podlaskim oraz warmińsko-mazurskim. Kolejne być może byłoby
        > świętokrzyskie :-/
        Jak napisalem wczesniej nie o zamoznosc regionow tu chodzi, ale o przywiazanie,
        a takze sens podzialu administracyjnego, w ktorym jest kilka wielkich regionow i
        kilka malych.

> Region rzeszowski w konfrontacji z opolskim i toruńsko-bydgoskim wypada
        > bledziutko. Podobnie zresztą zestawienie tych miast...
        to na pewno... ale tak jak mowilem - nie o to tu chodzi.

> Pozdrawiam z Kielc i życzę trochę więcej obiektywizmu
        I vice versa... Wiecej obiektywizmu pogromco trolli
        • Gość: Crux Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 11:17
          > Trzeba przyznac, ze poziom ten tworza rozwniez koledzy zza miedzy. A wiec dla
          > scislosci i obiektywizmu jest to forum kielecko-radomskie z elementami innych
          > miast.

To, że uczestniczą osoby z innych miast jest chyba oczywiste, co nie zmienia, że
          forum jest radomskie.

> Sprecyzujmy pojecie trolla:
          > Trolling to wysyłanie wrogich lub obraźliwych wiadomości na jedno z
          > publicznych "miejsc" w Internecie (wg. Wikipedii)
          > Wedlug tego 90% osob na tym forum to trolle nie wylaczajac przedmowcy.
          > Moze jednak zweryfikujesz co napisales, ale przymkniesz sie, skoro nie wiesz,
          > co piszesz.
          > Obawiam sie, ze dla Ciebie troll to kazdy myslacy inaczej niz Ty. W tym
          > wypadku rowniez wiekszosc tutaj to trolle.

Troll został już dokładnie już opisany w jednym artykule, do którego nawet link
          został w tym wątku gdzieś podany. Troll to, upraszczając trochę sprawę, demagog,
          albo osoba, której zależy jedynie na wywołaniu "efektu medialnego". Bez
          wątpienie wiele osób powtarza tutaj stricte demagogiczne hasła. Co więcej,
          utworzenie wątku w stylu. "Dlaczego Kielce mają województwo, a Radom nie" jest
          nastawione tylko i wyłącznie na jątrzenie. No bo jakiej spodziewał się autor
          odpowiedzi? Zdaje się, że osiągnął zamierzony cel, mimo, że odpowiedzi nie
          uzyskał :)

A osoba wyrażająca odmienne zdanie, ale w sposób sensowny wykładając swoje
          racje, nie uciekająca się do demagogicznych zabiegów, jest dyskutantem, a nie
          trollem. Dla odmienności poglądów należy się szacunek, bo wcale nie jest
          powiedziane, że ma się patent na prawdę. I wydawało mi się to oczywiste, ale
          skoro powstała wątpliwość, to wyjaśniłem...

> Jeden wielki belkot, naciaganie slow i faktow. Gratulacje pogromco trolli.

Jakie naciąganie? Czy nie widzisz różnicy między 8 wymienionymi miastami, a
          miastami z tzw. ściany wschodniej, które przecież propozycja reformy zakładająca
          utworzenie 12 województw stawiała na równi? Zestaw Rzeszów i Wrocław (porównanie
          nie jest przypadkowe, bo kiedyś takie padło na forum rzeszowskim). A ten, jak to
          byłeś łaskaw powiedzieć, "bełkot" był dowodem, że nie ma możliwości takiego
          podziału administracyjnego kraju, aby nie było miast i regionów pokrzywdzonych.
          Zwracam jeszcze raz uwagę chociażby na fakt, że parę województw, których miało
          nie być okazało się dużo silniejsze od tych, nad likwidacją których nie była
          prowadzona nawet dyskusja (przykład kujawsko-pomorskiego vs. którekolwiek z 4
          województw ściany wschodniej).

> Jak napisalem wczesniej nie o zamoznosc regionow tu chodzi, ale o
          > przywiazanie, a takze sens podzialu administracyjnego, w ktorym jest kilka
          > wielkich regionow i kilka malych.

Jak nie o to chodziło, jak o to. Pan z Rzeszowa opowiedział się albo za
          powiększeniem liczby województw do 20, albo likwidacją 4 i pozostawieniem dużych
          i silnych regionów w wielkich miastach. O przywiązaniu nie było mowy. Poza tym
          to właśnie mieszkańcy regonu świętokrzyskiego wykazali determinację i chęć
          stanowienia odrębnego regionu. Mieszkańcy Podkarpacia do takiego egzaminu nawet
          nie podchodzili.

Pozdrawiam
    • Gość: KIBIC Re: Województwo radomskie IP: *.dc.dc.cox.net 04.07.05, 00:43
      Sprobujmy uporzadkowac wypowiedzi odpowiadajac na nastepujace pytania:

1. Czy obecny podzial administracyjby jest dobry czy zly dla mieszkancow
      Radomia i okolic?

2. Czy obecny podzial administracyny pomaga czy nie rozwojowi miasta i regionu?

3. Cyz jest wiecej negatywnych skutkow niz pozytywnych, ze Radom nie jest
      miastem wojewodzkim?

4. Jakie korzysci beda mieli obywatele z istnienia wjewodztwa Radomskiego a
      jakie korzysci da to Panstwu?

• Gość: Rzeszowiak Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 02:49
        I tak na koniec - zastanawiam się za kogo mają się Kielczanie że tak najeżdżają
        na Radom i Rzeszów. Czy wy widzicie swoje miasto, to czym jest i jak wygląda? I
        to jak się w nim żyje? Miasto nie posiada wielu rzeczy które ma nawet taki
        Rzeszów i które wpłyną na jego rozwój - międzynarodowy port lotniczy,
        uniwersytet itd. Zastanawiam się czemu post kierowany do Radomian, z pytaniem
        czy nie uważają że jest nie fair to że nie mają województwa, wywołał głosy
        wyłącznie z Kielc, pełne pogardy i poczucia wyższości. Doprawdy dziwię się wam.
        Pozdrawiam.
        • Gość: KIBIC Re: Województwo radomskie IP: *.dc.dc.cox.net 04.07.05, 07:53
          Otworzylem watek na Forum Kieleckim

Likwidacja Wojewodztwa Swietokrzyskiego
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=25371738
          aby sie przekonac czy dyskutanci z Kielc maja jakies powazne argumenty na to, ze
          Wojewodztwo Swietokrzyskie istnieje.

Prosze samemu sie przekonac, ze nie ma ani jednej sensownej wypowiedzi na
          korzysc takiego stanowiska oraz jest tylko chyba jeden powod na to, ze
          Wojewodztwo podnosi znaczenie miasta w oczach ludz i ze miasto oraz okolice cos
          tam znacza bo sa wojewodztwem, w przeciwnym razie nikt by na nich nie zwracal
          uwagi.

Sadze, ze miasto oraz ludzie tego wojewodztwa mieliby sie lepiej gdyby byli
          “zmuszeni” do wspolpracy z innym osrodkiem miejskim takim jak Krakow,
          Czestochowa, Radom, czy nawet Rzeszow. Najlepszy rozwoj Kielc nastepowal
          wlasnie gdy byli z Radomiem. Post komunisci zrobili Kielcom krzywde robiac
          takie male nie znaczace wojewodztwo. Minely te czasy gdy polityka a nie
          ekonomia decyduja o rozwoju miasta. Aby “utrzymac sie przy zyciu” w nowej
          rzeczywistosci nalezy cos zaoferowac mieszkancom, krajowi, czy Europie, niestety
          wiekszosc tych osrodkow miejskich 100,000 plus i 300,000 minus ma powazne
          problemu gospodarcze a bezrobocia bardzo wysokie, stad wniosek, ze srodki
          materialne i ludzkie nalezy komasowac a nie rozdrabniac aby sprostac wymogam
          wolnego rynku i konkurencji. Zywotny osrodek ekonomiczny musi byc duzy aby
          wieksze projekty mogly byc realizowane, ktore “pociagna” region a nie jakies tam
          jedno miasto, na przyklad Kielce. Dlatego wojewodztw powinno byc nie wiecej niz
          10 i kazde powinno miec ze 4 mln ludzi.

Niech przykladem beda Chiny, wielki kraj, wielkie osrodki gospodarcze, wielu
          chetnych do inwestowania. To chce inwestowac w malym kraju, w malutkim osodku
          gospodarczym i malym miescie? Zastanowcie sie najpierw na tym czego bronicie,
          bo intersow ludnosci malych osrokow nie bronicie popierajac karlowate wojewodztwa.

Dodam tez, ze koszt administracyjny Panstwa z 15 czy 8 wojewodztwami jest
          zasadniczo rozny.
          • Gość: alfik elbląg Re: Województwo radomskie IP: 81.15.226.* 04.07.05, 16:24
            Moim skromnym zdaniem,liczba regionow w Polsce nie powinna przekraczać
            7,8,tylko wielkie osrodki miejskie jako centra gospodarcxze regionu.Pieniadze
            zostaja w wiekszosci w gminach,miejskich ,wiejskich,Warszawa dostaje na
            podstawowe sprawy zwiazane z bezpieczeństwem państwa,a my ,jako samorzady
            żyjemy swoim zyciem,tak centralnie sterowane państwo jak IIIRP DLUGO NIE
            POCIĄGNIE,reforma administracyjna miala kraj zdecentralizowac,a utworzyla nowe
            koryta w centrali i wasalskich województwach,dlatego
            my,elblazanie,radomianie ,czestochowianie,kaliszanie,dlugo wymieniac,mamy prawo
            być niezadowoleni.Elblag naprzyklad,130 tysieczne miasto jest spychany na
            margines przez nieco większy olsztyn o ambicjach metropolii,mielismy być
            konikiem rozwojowym wojewodztwa,a jestesmy kolonia dla miasta w ktorym jest
            wladza wojewodzka,czy tak mialo byc,chcemy odlaczenia od tego dziadowstwa i
            przylaczenia do wojewodztwa pomorskiego,wojewodzkosć nam się nie marzy,nie
            oklamujmy sie ta reforma administracyjna to kicz,bubel ,ktory należy jak
            najpredzej poprawić,oby nie bylo za pożno,niezadowolenie społeczne rosnie.
            • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:31
              Zgadzam sie z przedmówcą a juz województwa w Kielcach , Opolu czy Zielonej
              Górze to mega pomyłki , za które my płacimy!
              • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:38
                Pomyłką to mozna nazwac Twoje wypowiedzi :) sciska Cie,ze ktos obok sie rozwija?
                • Gość: scisk Re: Województwo radomskie IP: 193.111.166.* 04.07.05, 17:06
                  Mnie sciska, jesli odbywa sie to kosztem innych - jak w przypadku Kilec czy
                  Opola kosztem np. Radomia, Czestochowy, Elblaga
                  • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 17:38
                    No to Ci wspolczuje :) bo bedziesz musial sie do tego sciskania
                    przywzywczaic...poza tym czyim kosztem???chcesz mi zasugerowac ze radom sie nie
                    rozwija bo Kielce są wojewodzkim??? dobre zarty :]
                    • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 17:51
                      Ja śmiem zaryzykować , ze cały swój rozwój Kielce zawdzieczają Radomiowi , bo
                      wybijacie się drodzy Kielczanie na plecach Radomia!To my walczylismy o wolną
                      Polske , podczas gdy Kielce siedziały cicho i krzyczały tylko na Radom!Ale
                      cierpi nie tylko Radom , cierpią Częstochowa , Koszalin , Słupsk , Elblag ,
                      Bielsko- Biała!
                      • grigori_z_radomia Re: Województwo radomskie 04.07.05, 18:03
                        Wspomnienia Wojciecha Misiowca, wieloletniego prezesa RKS Broń
                        Artukuł w dzisiejszym wydaniu GW w Radomiu. Oto jeden z przykładów jak
                        Kielce 'pilnowały' aby oba miasta się rozwijały. Ewidentny przykład pazerności
                        Kielc i braku partnerstwa. Takich przykładów jest więcej.
                        "...w 1961 r. został prezesem RKS-u. Zaraz na początku obiecał sobie, że po
                        pierwsze ogrodzi tereny przy Narutowicza, a następnie wybuduje salę sportową i
                        krytą pływalnię. Nie powiodło się to ostatnie, choć było bardzo blisko. - Kiedy
                        wszystko było już dopięte na ostatni guzik, nawet pieniądze z WKKF-u mieliśmy,
                        a wtedy decydowały o tym Kielce, więc łatwo nie było - wstał przedstawiciel
                        miasta i powiedział, że się nie godzi - wspomina pan Wojciech. Tak to miasto,
                        które "nawet 50 groszy nie wyłożyło na budowę", przez całe lata torpedowało
                        działalność i rozwój Broni. - A przecież stadion w środku Radomia to wyjątkowo
                        dobre miejsce - zachwyca się Misiowiec."
                        • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:27
                          W latach 1945 - 1975 było bardzo ciężko z inwestycjami w Radomiu , rzeczywisćie
                          za duzo zależało wtedy od Kielc!A szkoda bo gdyby było odwrotnei to dzis RAdom
                          by maił moze tyle mieszkańców co Bydgsozcz i swój własny uniwersytet!Oj co by
                          było gdyby , za dużo gdybania!Żyjmy terażniejszościa i walczmy o jak najlepszy
                          rozwój Radomia!
            • Gość: swiatowy Re: Województwo radomskie IP: *.in-addr.btopenworld.com 04.07.05, 19:51
              Olsztyn ma 180tys a Elblag 120 z tym ze Olsztyn ma uniwersytet,oddzial RTV I
              Tv,filcharmonie itd itd Olsztyn to centrum naukowe kulturowe i turystyczne
              regionu to o to tu chodzi Elblag byl zawsze gleboka prowincja
              • Gość: alfik Re: Województwo radomskie IP: 81.15.226.* 04.07.05, 20:51
                nie wiem czy wiesz synku,ale wasze miasteczko się wyludnia,mial 170 tys,a ma
                160,Elblag ma dokladnie 128 tys,sam mieszkasz na glebokiej prowincji,zabitej
                dechami,a slowo filharmonia pisze sie przez samo h,musze przyznac ze twor
                ten,mam na mysli filharmonię ,to chalturnicy,ktorzy pokazywali elblązanom jak
                wygladaja skrzypce,czy fagot,nie uswiadomisz mnie bo jestem muzykiem,to kicz
                jak cale to wasze szuwarowo bagienne miasteczko z osiedlami zamieszkalymi przez
                bylych pegeerowcow,niech wam Bialystok zabierze te wasze zasrane urzedy,a
                bedziecie plakac,swiatowy czlowieku z koziej gory.
              • Gość: alfik elbląg Re: Województwo radomskie IP: 81.15.226.* 04.07.05, 21:16
                synku,twoje miasteczko się wyludnia,mialo 170 tys,ma 160,Elblag ma dokladnie
                128,to ty mieszkasz w zapadlej prowincji gdzie filharmonia pisze sie przez ch,a
                kulturę reprezentują pegerowcy zamieszkali na okolicznych betonowych
                osiedlach,wasi pseudomuzycy uswiadamiali kiedyś elblążan,jak wygląda fagot i
                skrzypce,to bardzo mile z ich strony,a propos kultury ,to mamy najlepszy w tym
                WOJEWÓDZTWIE ośrodek kultury,dobra bibliotekę,jestesmy w pierwszej lidze w
                tańcach,nasz szpital wojewodzki jest na 8 pozycji w kraju,rozbudowujemy linie
                tramwajowe.Inwestycje drogowe są na pierwszym miejscu w tym w.,odbudowujemy
                infrastrukture portową,Elbląg mogl być oknem na świat tej zapadlej
                prowincji,jak jestes taki światowy to przyjedż do nas i to sobie
                obejżyj.Kontynuuje się budowę krytego lodowiska,centrum handlowe ZIELONE
                TARASY,to tylko czastka tego,gdybyśmy ogladali się na pieniadze z o.to nic
                byśmy nie mieli.Mamy 5 linii tramwajowych,a ile ma METROPOLIA?To wszystko do
                ŚWIATOWEGO.
                • Gość: swiatowy Re: Województwo radomskie IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.07.05, 12:41
                  Umieram ze smiechu elblongowo oknen na swiat dla Olsztyna "maja 5 linii
                  tramwajowych" a Olsztyn ma przegubowe autobusy he he
    • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:28
      Nikt wam nie odbiera wali walki...a ze macie fatalne wladze,mizernych
      politykow, malo aktywnych mieszkancow to jest tak jak jest. Zawsze ktos
      zyskuje, ktos inny traci,ale nie zamierzam plakac przez waszą nieudolnosc,a tym
      bardziej nie zycze sobie by ktos obarczał mnie - mieszkanca Kielc - winą za
      swoje porażki,niepowodzenia.
      • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:35
        Taka jest historia kolego i takei sa fakty Kielce miastu RAdom zawdzięczają
        duzo , nawet powiem wiecej bardzo dużo i prosze nie próbuj polemizować z tymi
        faktami , bo jets tak jasne jak słonce!230 tysieczny mieszkańców RAdomai o tym
        wie i 208 tysięczny mieszkańców Kielc też o tym wie!
        • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:44
          Nie bede probowal polemizowac,bo postawiona teza jest chybiona,wiec nie widze
          sensu dyskusji.
    • olo1033 Re: Województwo radomskie 04.07.05, 18:40
      Województwo radomskie jak to ładnie brzmiało
      popatrz radomiaku na mapę ,co z niego zoastało
      a tak się nam wydawało ,bo tak wszystko grało
      ale z tego wszystkiego Kielce wyszły cało
      a miasto Radom "warchołem "zostało "......
      • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:46
        Ciekawa poetyka pachnie naszym Jankiem Kochanowskim?
    • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:45
      Napisz jeszcze ze gdyby nie radom to by Polski nie bylo!!!łohohoho :) kto by
      pomyslal jaki ten radom wazny jest...no :)
      • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:50
        Napiszę tak gdyby nie Radom , nie byłoby polskiej demokracji popatrz drogi
        kolego z Kielc na 1505 rok i konstytucję nihil novi i na 26.VI.1976r czyli na
        radomski czerwiec , który był kolejnym przystankiem w polskiej drodze do
        wolnosci w 1989r!To śa fakty , które ukształtowały historie szkoda ze tylko
        telewizja tak olewa tą historie w latach 1945 - 1989r!
    • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 18:59
      Z Twojego punktu widzenia są niezmiernie wazne...w punktu widzenia ogółu - nie.
      • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:43
        Kolego z Kielc z punktu widzenia całej Polski są ważne!
      • isoxazolidine Re: Województwo radomskie 05.07.05, 14:45
        z której choinki ty żeś się szanowny jurku urwał?
        już się przyzwyczaiłem że przeinaczacie fakty i przedziwnie naginacie je do własnego uzytku. ale zeby twierdzic ze czerwiec '76 nie byl wazny z punktu widzenia ogółu? kurcze ... zaraz dojdziemy do tego ze bedziesz zaprzeczał ze ziemia sie krecie wokol słońca. jak podważać elementarne prawdy to czemu nie isc na całosc ;-)) ??
        • marcmal Re: Województwo radomskie 05.07.05, 14:50
          isoxazolidine napisał:

> z której choinki ty żeś się szanowny jurku urwał?
          > już się przyzwyczaiłem że przeinaczacie fakty i przedziwnie naginacie je do
          wła
          > snego uzytku. ale zeby twierdzic ze czerwiec '76 nie byl wazny z punktu
          widzeni
          > a ogółu? kurcze ... zaraz dojdziemy do tego ze bedziesz zaprzeczał ze ziemia
          si
          > e krecie wokol słońca. jak podważać elementarne prawdy to czemu nie isc na
          cało
          > sc ;-)) ??
          >
          >
          >
          Mamy dobrych nauczycieli za miedzą.
        • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:06
          Wiesz musisz spojrzec na pewne fakty,ktore dowodzą ze historycznie radom nie
          jest doceniany. Zawaz tez ze ani razu nie zanegowalem waznosci tych wydarzen
          jako takich,ale pisze o tym w kontekscie ich umieszczania w ksiazkach do nauki
          historii itp...nawet NBP nie docenił waznosci radomia przy okazji wydawania
          monet. O to mi wlasnie chodzi.
        • Gość: darek Re: Województwo radomskie IP: *.taninet.pl / 83.238.121.* 05.07.05, 16:37
          Nie wiem czemu cały czas czepiacie się Kielc przy okazji czerwca 76.Co maja
          Kielce do tego.Chwała radomskim robotnikom za protest,ale na prawde Kielce nie
          wymyśliły pojęcia warcholstwa,tylko towarzysze z KC PZPR,dlaczego więc Kielce
          winne.Wszak juz byliście województwem.Mozna równie za czerwiec 76 winić
          Szczecin,Bydgoszcz czy Rzeszów i San Francisko.Poza tym skończcie z ta
          martyrologią i zacznijcie patrzyć w przyszłość.
          W ogóle ktoś ostatnio zaczął strasznie jątrzyć na linii kielcko-radomskiej,nie
          wiem jaki cel tego jątrzenia.Walka przedwyborcza?
    • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 01:58
      Przykro mi ze nie zostaly docenione...
      • Gość: KIBIC Re: Województwo radomskie IP: *.dc.dc.cox.net 05.07.05, 03:07
        przez komunistow i podobnych! Nie obnazaj swoich "czerwonych" pogladow, dzisiaj
        to wstyd.
        Ci co doceniaja to zupelnia inna klasa ludzi
    • Gość: jurek Re: Województwo radomskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 11:21
      Tylko musicie zrozumiec ze Ci ludzie mają klasę tylko z waszego punktu
      widzenia...nikt inny sie radomiem nie interesuje.Nie wiem kiedy to
      zrozumiecie...
      • Gość: lx Re: Województwo radomskie IP: *.radom.pilicka.pl 05.07.05, 14:43
        Kielce - metrostolica jeleni polskich
        • Gość: keraj Re: Województwo radomskie IP: 213.199.233.* 05.07.05, 14:45
          Radom - miasto zazdrosnikow
          • marcmal Re: Województwo radomskie 05.07.05, 14:53
            A tak na marginesie to czego wątek dotyczy, bo nie widzę bardzo powodów do
            toczenia piany, która raczej nie zbliza, a oddala.
            Zauważyłem że duzo lepiej się dyskutuje z mieszkańcami Radomia, którzy na
            codzień mieszkają w mieście i widzą jego mankamenty. Emigranci bazują na forum,
            a forum jest jakie każdy widzi.
            P.S. Iso w kinie MEGA tyle ludzi się mieści a nie tyle chodzi, więc nie grozi
            mu likwidacja, wiesz o czym mówie :)
          • olo1033 Re: Województwo radomskie 05.07.05, 20:15
            Radom to miasto super markietów
            w którym maleje sieć małych sklepów
            jak grzyby po deszczu one powstają
            pomyślcie radni co one nam dają .
            Leniwie płynie Mleczna -Sekwana
            bo gospodarka jest tu zasr...
            radni się kłócą bo są skłóceni
            a rządzą nami jak gabinet cieni .......
        • Gość: keraj Re: Województwo radomskie IP: 213.199.233.* 05.07.05, 15:01
          a tak poza tym , to pierwsze miejsce nie idzie na marne, bedzie to pewnie
          jednym z kilku powodow do ciagania lacha wiadomo przez kogo, (budujacych opinie
          swojego miasta)

• Gość: alfik elblag Re: Województwo radomskie IP: 81.15.226.* 05.07.05, 16:44
            Dziwi mnie tylko jedno,dlaczego wszystkiemu winne sa Kielce,a nie
            Warszawa,przeciez to pod mazowieckie podlegacie,jestem obiektywny i bardzo
            szanuję Radom,jednak Kielce to już inne wojewodztwo,fakt że przed 1975 byliście
            razem to już zamieżchla historia.Proponuje wyodrębnić Wawę,jako metropolie
            stoleczną,z tymi Kobylkami,piasecznami,legionowami i wolominami,a reszta
            wojewodztwa w niezmienionym ksztalcie podzielic miedzy RADOM I Plock,STOLICA
            ZYJE SWOIM ZYCIEM,JEJ TAKIE WOJEWÓDZTWO DO NICZEGO NIE JEST POTRZEBNE.
            • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 18:02
              Warszawa to stolica Polski i z tego co wiem z historii i nie tylko Warszawa
              nigdy ządnej krzywdy Radomiowi nie zrobiła , a to zę RAdom od 6 lat jest pod
              Warszawą jest bardzo niekorzystne dla całego Radomia , ale żaden logicznie
              myślący mieszkaniec Radomia nic do Warszawy nie ma!W latach 1945 - 1975 RAdom
              mimo ze zawsze był większy od Kielc był pod Kielcami!Były to fatalne lata dla
              rozwoju miasta Radom i całego regionu , w latach 1975 - 1998 , byliśmy
              samodzielnym miastem z własnym województwem i stolicą w Radomiu!A niechęć do
              kielc w Ardomiu ma swoją długą historię i duzo by o tym pisać!25.VI.1976
              mieszkańcy Radomia , radomscy robotnicy wyszli na ulicę żeby protestować , a
              kilka dni po tych wydarzeniach najgłośniej , kiedy cała Polska trzymała kciuki
              za Radom , pewien pan zwany I sekretarzem przy KC PZPR w Kielcach krzyczał
              bardzo głośno ku uciesze swych kolegów z PZPR ,, Precz z Warchołami"!TAka jest
              historia i trzeba ja moim zdaniem przypominać na tym forum ku przestrodze na
              przyszłosć!
              • Gość: darek Re: Województwo radomskie IP: *.taninet.pl / 83.238.121.* 05.07.05, 18:41
                To co proponujesz zrobic zbiorową odpowiedzialność.Wszystkich kielczan
                rozstrzelać za jakiegoś I sekretarza KC PZPR.A ty pewnie te czasy świetnie
                pamiętasz co?Dlaczego ludzie stosyjecie takie durne stereotypy.Poza tym o tymze
                to kielce a nie Radom były przez 30lat miastem wojewódzkim decydowały inne
                czynniki,na pewno nie kielczanie,wszelkie decyzje zapadały w stolicy,więc po co
                takie głupoty wypisywać.
              • Gość: Crux Re: Województwo radomskie IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.07.05, 18:41
                Zastanawiam się czy GW płaci Ci za napędzanie koniunktury na forum, czy Ty
                rzeczywiście jesteś taki ograniczony... Dla mnie jesteś zwykłym trollem i jeżeli
                prawdą jest to, że obecnie studiujesz, co wnioskuję z jednego z Twoich
                poprzednich listów (być może błędnie), a Twoja działalność na tym forum wynika
                tylko i wyłącznie z Twoich przekonań, a nie dlatego, że uzyskujesz jakieś
                profity, to rzeczywiście wyższa edukacja w Polsce poszła w niewłaściwym kierunku :(

Trochę rozsądku by się przydało :)))

Mimo wszystko pozdrawiam
              • Gość: alfik elbląg Re: Województwo radomskie IP: 81.15.226.* 05.07.05, 22:17
                Podobna sytuacja jest teraz miedzy Elblągiem a olsztynem,oni mają władze ,a my
                mamy fige,to tak mialo być?Chcialbym dodać że poeta o nicku olo 1033 to bardzo
                utalentowany artysta,z pewnego wielkigo miasta wojewódzkiego na literę o.
                • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:27
                  Jest dużo poszkodowanych miast miedzy nimi : Częstochowa , Radom , Koszalin ,
                  Słupsk , Elblag , Bielsko - Biała, Płock!
              • gladiator.ek Re: Województwo radomskie 06.07.05, 01:23
                Gość portalu: KR! napisał(a):

> Warszawa to stolica Polski i z tego co wiem z historii i nie tylko Warszawa
                > nigdy ządnej krzywdy Radomiowi nie zrobiła , a to zę RAdom od 6 lat jest pod
                > Warszawą jest bardzo niekorzystne dla całego Radomia , ale żaden logicznie
                > myślący mieszkaniec Radomia nic do Warszawy nie ma!W latach 1945 - 1975 RAdom
                > mimo ze zawsze był większy od Kielc był pod Kielcami!Były to fatalne lata dla
                > rozwoju miasta Radom i całego regionu , w latach 1975 - 1998 , byliśmy
                > samodzielnym miastem z własnym województwem i stolicą w Radomiu!A niechęć do
                > kielc w Ardomiu ma swoją długą historię i duzo by o tym pisać!25.VI.1976
                > mieszkańcy Radomia , radomscy robotnicy wyszli na ulicę żeby protestować , a
                > kilka dni po tych wydarzeniach najgłośniej , kiedy cała Polska trzymała
                kciuki
                > za Radom , pewien pan zwany I sekretarzem przy KC PZPR w Kielcach krzyczał
                > bardzo głośno ku uciesze swych kolegów z PZPR ,, Precz z Warchołami"!TAka
                jest
                > historia i trzeba ja moim zdaniem przypominać na tym forum ku przestrodze na
                > przyszłosć!

PRECZ Z WARCHOŁAMI Z FORUM RADOMSKIEGO !!!!!
                • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 09:43
                  odpowiadam na :
                  PRECZ Z WARCHOŁAMI Z FORUM RADOMSKIEGO !!!!!

Nie wiem co chcesz kolego z Kielc piszać te słwoa osiągnąć:I tak ludiz taich
                  jak ja stą nie wygonisz , wiec wiesz spadsuj trochę ton , napsiam prawde a ty
                  już sie wściekasz!Za nerwowy może na to forum jesteś!
                • kabiq Re: Województwo radomskie 13.07.05, 19:34
                  nie wiem, po kiego grzyba tu siedzisz prowokatorze, ale to wyraznie swiadczy o
                  twoich kompleksach. Brak argumentow rekompensujesz inwektywami.
    • Gość: ona50 Re: Województwo radomskie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.07.05, 20:56
      Bo jesteśmy sprzedajni, dbamy o prywatę , żyjemy jeden kosztem drugiego , dbamy
      o pozory i pazerność.
      • Gość: trochę poszukałem. Re: Województwo radomskie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.07.05, 22:43
        ...zabrało mi to trochę czasu aby to poszukac i napisać...

To jest Historia Radomia ---

III p.n.e.
        • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 22:57
          radom wojewóztwem i basta , a inni niech sie o siebei martwią!
        • Gość: trochę poszukałem. Re: Województwo radomskie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.07.05, 23:02
          cd..historii Radomia
          1939r
          • gladiator.ek Re: Województwo radomskie 08.07.05, 00:09
            Gość portalu: trochę poszukałem. napisał(a):

> cd..historii Radomia
            > 1939r
        • grigori_z_radomia Re: Województwo radomskie 07.07.05, 23:12
          Czarno na białym, historia obu miast. Radom odegrał ważną rolę w historii
          naszego kraju, o czym chyba nie wie albo nie chce wiedzieć "naczelny historyk
          zza południwej miedzy".
          • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 23:21
            Kielce to ciężko mają z przyswajaniem wiedzy a chcą tam uniwerek , chyba
            wskrzeszą swój słynny WUML?Radom i tak będzie wojewóztwem!
            • Gość: kret Re: Województwo radomskie IP: *.radom.pl 08.07.05, 08:46
              W Kielcach powinien powstać Umiwersytet im.W.Gombrowicza.
              Postacie z jego książek pasują jak ulał do niektórych kieleckich forumowiczów, a szczegoólnie do kladiator.ka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Crux Re: Województwo radomskie IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.05, 15:13
                1960r
                • isoxazolidine Re: Województwo radomskie 08.07.05, 15:24

> 1960r
                  • gladiator.ek Re: Województwo radomskie 10.07.05, 14:28
                    isoxazolidine napisał:

> Gość portalu: Crux napisał(a):
                    >
                    > > 1960r
                    • kabiq Re: Województwo radomskie 13.07.05, 20:20
                      jak na czlowieka, ktory nic nie ma do Radomia znasz bardzo wiele faktow-mitow o
                      wyzszosci Kielc nad Radomiem
                • grigori_z_radomia Re: Województwo radomskie 08.07.05, 15:38
                  Pytasz co z dyskryminacją kielecką?. A ja pytam Ciebie?. Czy potrafisz sobie
                  wyobrazic jak wyglądałby Radom, biorąc pod uwagę fakt tak szybkiego rozwijania
                  się w latach 1960 - 1975? gdyby nie podlegał wtedy pod Kielce. Myśle że miałby
                  około 100 tysięcy mieszkańców więcej.
                  • Gość: Crux Re: Województwo radomskie IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.05, 16:06
                    Wow! Co za szybka reakcja... I to samej śmietanki :)))

Ale nadal pozostajecie śmieszni, bo jakbyście przeczytali mój list, to
                    wiedzielibyście, że nie o to w nim chodziło, a dane, do których się
                    przyczepiliście, należało potraktować z przymrużeniem oka, co zresztą wyraźnie
                    zasugerowałem.

Ale po kolei:

> wiesz równie dobrze jak ja, że w podanych przez ciebie latach wszystkie miasta
                    > polskie zyskały sporo mieszkanców.
                    > może przytoczysz analogiczne dane dla kielc (ja sprawdzalem - ciekawie to
                    > wyglada)?

Powiem, że akurat nie mam takich danych pod ręką, więc bardzo się będę cieszył,
                    gdy je podasz (wraz ze źródłem). Zastrzegam sobie, że w niedługim czasie dokopię
                    się do pewnej książki, w której mam te dane, wiec będzie materiał porównawczy.
                    Dla Twojej wiarygodności dobrze byłoby podać dane prawidłowe :)))

> albo przytocz dane jak zmienił się wspołczynnik liczba mieszkancow/izba w tych
                    > latach w Radomiu i w kielcach (to wyglada jeszcze ciekawiej).

Zwykłe kłamstwa, wierutne kłamstwa i statystyki. Ale przytocz także i ten
                    współczynnik, jeżeli to ma coś wnieść do dyskusji...

> cytujac wyrywkowe dane mozna udowodnic wszystko - nawet to ze marsjanie
                    > naprawde wyladowali w klewkach i razem z
                    > biladenem knuli przeciwko leperowi ...

A nie było tak? :)))

> np. wiadomo, ze do 26 pazdziernika 1939 kielce byly stolica dystryktu
                    > radomskiego. mozna na tej podstawie wysnuc np. absurdalne przypuszczenie ze
                    > nasz region wszedl w okupacje pod kielecką banderą. niezłe nie?

Niezłe, ale już na tym forum lepsze rzeczy czytałem o Kielcach i ich zasługach
                    na ziemi radomskiej ;) Także niestety w Twoim wykonaniu :(

A teraz drugi list, bo nie chce mi się zaczynać od nowa :)))

> Pytasz co z dyskryminacją kielecką?. A ja pytam Ciebie?. Czy potrafisz sobie
                    > wyobrazic jak wyglądałby Radom, biorąc pod uwagę fakt tak szybkiego rozwijania
                    > się w latach 1960 - 1975? gdyby nie podlegał wtedy pod Kielce. Myśle że miałby
                    > około 100 tysięcy mieszkańców więcej.

Oj widzę Radom wielki. Ot przynajmniej z milionową metropolię, albo dwu. Dajmy
                    się ponieść wodzy fantazji i strzelmy z dziesięć. Czy Ty jesteś chory? Przecież
                    w tamtych "wspaniałych" czasach o rozwoju miast decydowała władza centralna,
                    która już wtedy od pewnego czasu :))) urzędowała w ukochanej przez was
                    Warszawie. A więc śmiało - pretensje proszę kierować do Warszawy, a nie do
                    Kielc. A poza tym, może mi wytłumaczysz, dlaczego w takiej sytuacji Kielce,
                    które były natenczas miastem wojewódzkim i "łupiły" niemiłosiernie Radom i
                    wszystkie okoliczne miejscowości nie są dzisiaj milionową metropolią? Skończcie
                    z tą demagogią, bo to jest po prostu śmieszne i nie przystoi głosić ich ludziom
                    na tyle inteligentnym, że opanowali już podstawy obsługi komputera.

A szczególnie w ostatnim czasie drażni mnie jeden taki KR! Przecież ten dzieciak
                    chyba sam nie wie, co mówi. "Nienawidzę Kielc, tak jak większość mieszkańców
                    Radomia". Brrr... Ludzie - czy was już do końca pogięło? Przecież to trzeba być
                    naprawdę mocno ograniczonym, żeby takie coś powiedzieć. Bierzcie widły, kamienie
                    i na Kielce!!! Ura ura!!!

Tylko uważajcie, bo w tych znienawidzonych przez was Kielcach mieszka naprawdę
                    sporo radomian. Chyba, że potraktujecie ich jako zdrajców i dezerterów z frontu
                    walki o lepszy Radom. W takiej sytuacji sąd polowy! I pod jeden z kieleckich murów!

Leczcie się nie z nienawiści, ale z prostej głupoty, bo ona najbardziej boli.

Pozdrawiam wszystkich dyskutantów jeszcze trzeźwo myślących
                    • Gość: KR! Re: Województwo radomskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 16:37
                      W latach 1945 - 1975 Radom był pod Kielcami i są to fatalne lata w historii
                      Radomia!Zgadzam sie z przedmówcą , ze gdybyśmy byli wtedy sami w swoim
                      województwie to dziś mieszkałoby w Radomiu około 310 tysiecy mieszkańców ,
                      byłby tramwaj i uniwerek!
                      • Gość: Crux Re: Województwo radomskie IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.05, 16:46
                        Ja mówiłem o 10 milionach, a w hierarchii wypowiedzi to ja jestem Twoim
                        przedmówcą. Za nisko mierzysz młodzieńcze :)

Oprócz tego, co już byłeś łaskaw wymienić, to w Radomiu byłoby metro i
                        kosmodrom... Port morski, pola roponośne i elektrownia termojądrowa, a co może
                        najważniejsze - zbudowano by kilka porządnych zamkniętych zakładów odosobnienia :)
                        • Gość: joz Re: Województwo radomskie IP: 213.199.233.* 10.07.05, 00:16
                          Przeczytałem wiele postów na forum nie tylko dzisiaj i wyłania się z nich jeden
                          generalny wniosek.Największym nieszczęściem Radomia są Kielce.Gdyby nie Kielce
                          Radom rozwijałby się wspaniale i to w każdej dziedzinie.Ale czy to możliwe aby
                          Kielce miały taką moc, takie możliwości aby gnębić ten biedny Radom w sposób
                          tak totalny?Pisał ktoś że Kielce wykożystywały Radom w latach 1945-1975,a co w
                          latach 1919-1939,przecież Radom w tych latach też był w woj.kieleckim.Na koniec
                          chciałbym aby ktoś z Radomia dał przykłady tego dojenia Radomia przez Kielce.
                          • Gość: Amos Re: Województwo radomskie ? IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.05, 07:39
                            Na forum Częstochowy jest wątek o przyłączeniu tego miasta do województwa
                            świętokrzyskiego .Zadziwia ogólna akceptacja tego pomysłu, oni poprostu nie
                            chcą być w województwie śląskim.Województwo kieleckie w granicach sprzed 1938
                            roku - może to nie jest taki głupi pomysł.Co do Radomia , to obecny wygląd tego
                            miasta , jego pozycja jest zasługą samych radomian. Są w Polsce miasta mniejsze
                            ( Toruń , Płock , Kalisz nawet Sandomierz ) które wyglądają jak miasta , a
                            Radom - no cóż ,wiele przed wami. Pozdrawiam z Bydgoszczy.
                            • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 09:56
                              Częstochowa może się ptzyłaczyć do województwa świętokrzyskiego choć chyba
                              mieszkańcy Częstochowy nie wiedzą jak na tym wyjdą, ja im już współczują ale
                              ich będą Kielce doić tak jak w latach 1918-1939 i 1945-1975 Kielce doiły Radom
                              chamująć na wiel lat rozwój miasta Radomia!A na koniec pragnę odnieść sie do
                              przdmówcy , który tak wychwala Toruń , Płock , Kalisz i Sandomierz!Drogi kolego
                              z Bydgoszczy chyba dawno nie byłeś w Radomiu pisząc te słowa , mimo róźnic
                              poglądowych pozdrawiam!
                              • Gość: Crux Re: Województwo radomskie ? IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 10:24
                                Hej no i jak? Nie odpowiedziałeś mi w końcu ile płaci Ci GW... Pewnie się już
                                nie dowiem. A szkoda, bo może to dochodowy interes i ja bym mógł się załapać...

W ogóle znamienne jest to, że na list, w którym z przymrużeniem oka wychwalałem
                                okres przynależności Radomia do Kielc, otrzymałem listy z odpowiedziami po
                                dosłownie 11 (sic!) minutach. W tym liście między innymi Pan isoxazolidine
                                szafuje jakimiś współczynnikami, które miałyby dobitnie świadczyć o
                                niesprawiedliwości, jakich dopuściły się Kielce w stosunku do Radomia w wiadomym
                                okresie :))). Może zacytuję, aby nie było nieporozumień:

"wiesz równie dobrze jak ja, że w podanych przez ciebie latach wszystkie miasta
                                polskie zyskały sporo mieszkanców. może przytoczysz
                                analogiczne dane dla kielc (ja sprawdzalem - ciekawie to wyglada)?
                                albo przytocz dane jak zmienił się wspołczynnik liczba mieszkancow/izba w tych
                                latach w Radomiu i w kielcach (to wyglada jeszcze ciekawiej)."

Na moją prośbę, aby przytoczył te dane, które podobno sprawdził i je ma, nie
                                otrzymałem do tej pory odpowiedzi! I ja mam to rozumieć? Dla mnie to jest zwykła
                                demagogia. Rzucimy jakieś hasło, a gdy ktoś poprosi o szczegóły, taktownie
                                zamilkniemy. I nie prawdą jest jakoby Pan isoxazolidine w tym czasie był
                                nieobecny na forum, bo udzielał się w innych wątkach. Niemożliwe, aby był na
                                tyle tamtą dyskusją zaabsorbowany, że nie miał czasu odpisać dwóch liczb... Po
                                prostu ich nie ma!

I podobnie jest z Tobą kolego KR!. W jaki sposób Kielce hamowały rozwój Radomia?
                                Podaj jakieś konkretne fakty, wyliczenia. Choć wcale nie oczekuję, że udzielisz
                                mi odpowiedzi, to jednak może Twoje wymowne milczenie ukaże w całej rozciągłości
                                demagogiczny charakter Twojej działalności na tym forum.

A co się zaś tyczy porównania Torunia i Sandomierza (w Kaliszu i Płocku mnie nie
                                było) z Radomiem, to niestety ze smutkiem muszę stwierdzić, że to chyba Ty dawno
                                nie byłeś w tych miastach. Jeżeli Ci to ulży, to Kielce też, delikatnie rzecz
                                ujmując sprawę, nie wypadają na tym tle rewelacyjnie :)))

Pozdrawiam i życzę trochę mniej demagogii
                                • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 10:52
                                  moja działąlnosć na forum jest społeczna , prowadzę dyskusję wypowiadam sie bo
                                  mam dużą wiedzę na ten temat!Już pisałęm , zejestem głęboko związany z miastem
                                  Radom!Kolego Kielce zachamowały rozwój Radomia w latach 1945-1975 przenosząc
                                  wszystkie inwestycje z Radomia do Kielc , mimo , że zwasze od 1918 roku w
                                  Radomiu mieszkało więcej ludzi niż w Kielcach1O czymś to świadczy , gdyby nie
                                  okres historyczny 1945-1975 to w Radomiu prawdopodobnie już dziś byłby
                                  uniwersytetr im. Jana Kochanowskiego , tramwaje i prawie 300 tysiecy mieszkańcó
                                  w , a młodzi ludzie nie musieliby wyjeźdzać z Radomia np. do Warsawy ,
                                  Krakowa , czy za granicę po lepsze warunki życia!To już historia i nie ma sensu
                                  tego tu roztrząsać.Uwazam , ze powinni skupić sie na utworzeniu województwa
                                  raomskiego!
                                  • Gość: Crux Re: Województwo radomskie ? IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 10:56
                                    Konkrety kolego! Które inwestycje? I skąd takie intrygujące przypuszczeni, co by
                                    było gdyby? Bez demagogii - suche fakty. Dane, liczby, źródło cytowania (np.
                                    tytu książki albo opracowania).

Pozdrawiam i liczę na konkretną odpowiedź!
                                    • gladiator.ek Re: Województwo radomskie ? 10.07.05, 14:36

> Konkrety kolego! Które inwestycje? I skąd takie intrygujące przypuszczeni, co
                                      b
                                      > y
                                      > było gdyby? Bez demagogii - suche fakty. Dane, liczby, źródło cytowania (np.
                                      > tytu książki albo opracowania).
                                      >
                                      > Pozdrawiam i liczę na konkretną odpowiedź!

Cruxie--jak trole radomskie twierdzą, gdyby nie Kielce, które zrabowały
                                      wszystkie inwestycje Radomiowi, to cui misto miałloby tramwaje ,
                                      uniwersytet:)))---czy możesz mi powiedziec gdzie ma siedzibe Uniwersytete jana
                                      Kochanowskiego w Kielcach?--mieszkam w Ck , i jak na razie jest tylko Akademia
                                      Świetokrzyska im. Jana Kochanowskiego,.. A czy na twoje osiedle jeżdżą może
                                      tramwaje???? ...bo na moje nie:)))
                                      • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 14:46
                                        Jeszcze by tego brakowało by tramwaje jeżdziły w Kielcach , a niby po co jka
                                        tam nie ma warunków na tramwaje!W Radomiu , były plany powstania tramwajów na
                                        początku lat 70 - tych kiedy jeszcze Radom był w województwie kieleckim!Z
                                        planów zostały tylko szerokie pasy oddzielające jezdnie np. na ulicy chrobrego
                                        w Radomiu1Potem po 1976r. nie było atmosfery zeby wybudować tramwaje w Radomiu
                                        z kolei teraz brakuje pieniedzy!A co do Uniwersytetu to mogę kolegów z Kielc
                                        zapewnic , ze Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego powstanie nie w Kielcach a w
                                        Radomiu!Mimo różnic światopogladowych pozdrawiam!
                                        • gladiator.ek Re: Województwo radomskie ? 10.07.05, 15:02
                                          Gość portalu: KR! napisał(a):

> Jeszcze by tego brakowało by tramwaje jeżdziły w Kielcach , a niby po co jka
                                          > tam nie ma warunków na tramwaje!W Radomiu , były plany powstania tramwajów na
                                          > początku lat 70 - tych kiedy jeszcze Radom był w województwie kieleckim!Z
                                          > planów zostały tylko szerokie pasy oddzielające jezdnie np. na ulicy
                                          chrobrego
                                          > w Radomiu1Potem po 1976r. nie było atmosfery zeby wybudować tramwaje w
                                          Radomiu
                                          > z kolei teraz brakuje pieniedzy!A co do Uniwersytetu to mogę kolegów z Kielc
                                          > zapewnic , ze Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego powstanie nie w Kielcach a
                                          w
                                          > Radomiu!Mimo różnic światopogladowych pozdrawiam!

W Kielcahc tez były plany tramwajów, zbiórka kasy była, wytyczono trasy--
                                          dlatego w Ck tyle szerokich ulic jest--znajdź drugie takie , gdzie jest taki
                                          odestek dujezdiowych , szerokich ulic
                                          I obecnie są [plany tramwajów--wpisane sa do planu startegii komunikacyjnej
                                          Kielc. Uniwersytet jana Kochanowskiego ma szanse jedynie powstac w Kielcach,
                                          gdyz utworzony ma być na bazie Akademii świoetokrzyskiej im ienia Jana
                                          Kochanowskiego---a patronów zwyczajowo się jie dubluje. Radom to nawet nie ma
                                          szans na żaden uniwersytet, bo nie ma jak na razie żadnych ku temu warynków,
                                          nawet na WUML za którym tak KR! tęskni:)) Zajmijcie sie Politechnika, jedną z
                                          najsłabszych w Polsce, jak pokazsują rankingi(osobiście to mam głeboko w d..
                                          wszelkie takie rankingi), ale sami klepeicie ze dobrze nie jest
                                        • grigori_z_radomia Re: Województwo radomskie ? 10.07.05, 21:19
                                          Pierwsze plany powstania w Radomiu tramwajów były już w latach '60. Z biegiem
                                          lat uaktualniano plany w związku z budową nowych osiedli i zakładów
                                          przemysłowych. Reszta się zagadza.
                                          • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 21:29
                                            Szkoda tylko ,że z tych planów nic nie wyszło!
                                    • Gość: Pello Re: Województwo radomskie ? IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 10.07.05, 23:24
                                      Obawiam się kolego, że takie dane nie istnieją. Co oczywiście nie oznacza to,
                                      że tego nie było. Autor jednego z najświeższych opracowań o radomskim czerwcu -
                                      David Morgan " Narracje radomskiego czerwca" wspomina o tym , że mimo prób nie
                                      udało się zebrać dowodów, czy danych na których Ci tak zależy. Pisze natomiast,
                                      że zachowały się materiały o tym ,że w efekcie wydarzeń wściekły E.Gierek wydał
                                      polecenie o "ukaraniu radomskiego społeczeństwa" swoim podwładnym. Po czym
                                      przytacza dane o zdecydowanym zmniejszeniu oddawanych mieszkań w tym okresie.
                                      • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:23
                                        O postawie Edwarda Gierka słyszałem , i dużo osób w Radomiu też.On zawsze był
                                        bardzo anty po 1976r. do Radomia ,bo ta bohaterska postawa bardzo zachwiała
                                        jego pozycje a on jako typowy działącz PZPR nie znosił sprzeciwu!Miasto
                                        niestety cały czas cierpi po tych wydarzeniach i trwa to już 29 lat...
                                      • Gość: Crux Re: Województwo radomskie ? IP: *.kom / *.kom-net.pl 11.07.05, 17:42
                                        No to Edward Gierek... A ja pytalem o Kielce i wkład tego miasta w zahamowanie
                                        świetlistej przyszłości Radomia. Nadal więc oczekuję na fakty, albo przynajmniej
                                        jakieś namiastki dowodów na potwierdzenie tej dość karkołomnej tezy...

Pozdrawiam
                                        • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 20:34
                                          Przenoszenei największych inwestycji z Radomia do Kielc w odwecie z aradosmki
                                          czerwiec!Wsparcia pana prezydenta Aleksandra Kwasniewskiego w 1998r. dla Kielc
                                          żeby miały województwo to mało!
                                          • Gość: darek Re: Województwo radomskie ? IP: *.taninet.pl / 83.238.121.* 11.07.05, 20:54
                                            A które to inwestycje w tamtych latach przeniesiono z Radomia do
                                            Kielc?/przypomnę w 1976roku Radom był osobnym województwem/.
                                          • Gość: keraj Re: Województwo radomskie ? IP: 213.199.233.* 12.07.05, 08:14
                                            > Przenoszenei największych inwestycji z Radomia do Kielc w odwecie z aradosmki
                                            > czerwiec!

ale ktorych, nazwy firm, inwestycji co mialy niby zostac przeniesione ale pedem
                                            liste prosze?!?!?!?!

Wsparcia pana prezydenta Aleksandra Kwasniewskiego w 1998r. dla Kielc
                                            > żeby miały województwo to mało!

trzeba bylo lobbowac, to nie przestepstwo, ponad sto autokarow w jeden dzien z
                                            calego wojewodztwa zmobilizowalo sie i wyjechalo pod sejm, codzienne pikiety
                                            przed gminami, urzedami w calym wojewodztwie

takkiego ruszenia nie bylo nigdzie indziej,
                                            zycze wam takiej organizacji i wiezi regionalnych

• Gość: PiRoman Re: Województwo radomskie ? IP: *.jedlina.sdi.tpnet.pl 12.07.05, 02:00
                                          Jak tak Ci zależy mogę podać jeden.
                                          Sprawa nadajnika TV. Był przywieziony do Radomia i zamontowany na Wacynie.
                                          Przyjechał I sekterarz KW z Kielc. Towar zapakowano i wywieziono. Macie stąd
                                          nadajnik na Świętym Krzyżu.
                                          Innych spraw nie znam, nie pochodzę z Radomia, mieszkam tu od kilkunastu lat.
                                          Sprawę znam z relacji mojego teścia, który pracował na radiostacji w Radomiu.
                                          • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 08:55
                                            Zachamowanie inwestycji edukacyjnych w Radomiu jest tylko powstała w 1950r.
                                            Politechnika Radomska uczelnią państwową!Nie ma tak jak w Kielcach Akademii ,
                                            która powstała jako Wyższa Szkoła Pedagogicza im. Jana Kochanwoskiego w roku
                                            1973.W tym czasie Radom był w wojewóztwie kieleckimm , w latach 1945-1975!
                                            Natomiast w 1974r. powstała Politechnika Świętokrzyska!Tylko nie piszcie , że
                                            to o niczym nie świadczy w tym okresie historycznym 1945-1975 Radom liczył
                                            więcej mieszkańców niż Kielce i był miatsem o większym znaczeniu mimo to nie
                                            miał ani 2 uczelni ani stolicy województwa!
                                            • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 08:56
                                              Zapraszam do uczciwej dyskusji , nie musimy się lubić ale chociaż sie
                                              szanujmy , i prowadzmy dyskussję na rzeczowe argumenty!
                                              • Gość: keraj Re: Województwo radomskie ? IP: 213.199.233.* 12.07.05, 09:03
                                                to prosze odpowiadac na posty w ucziwej dyskusji a nie tchorzyc
                                                np na ten

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=25724172&a=26329391
                                                Drogi KR!
                                                Za każdymrazem zachęcasz do przejścia do sedna sprawy i dyskusji o podziale
                                                administracyjnym naszego kraju. Jeden z Twoich wariantów zakłada zlikwidowanie
                                                czterech najgorszych województw i wydzielenia kilku miast. Proszę - sprecyzuj,
                                                które województwa są najgorsze i na jakiej podstawie? Czym Ty, cz ewentualnie
                                                Twoi "przyjaciele" z PO i PiS (chyba radomskie organizacje, bo na szczeblu
                                                centralnym na razie nic o takich planach nie słyszałem)sugerują się przy
                                                wyborze tej czwórki.Bo chyba nie liczba mieszkańców ma tu decydujący wpływ. Być
                                                może dochód na jednego mieszkańca analizowany w okresie funkcjonowania nowego
                                                podziału administracyjnego, a może kwota jaką poszczególne województwa wydały
                                                na inwestycje w przeliczeniu na jednego mieszkańca, a może liczba burdeli w
                                                miastach wojewódzkich? Nie wiem piszesz kilkadziesiąt postów przechwalając się
                                                jaki to jesteś kulturalny, oczytany i mądry a jeszcze ani razu nie
                                                sprecyzowałeś: JAKIE SĄ KRYTERIA OCENY POSZCZEGÓLNYCH WOJEWÓDZTW, by wybrać z
                                                nich te 4 najgorsze.To jest moje pierwsze pytanie.
                                                Chciałbym, żebyś też rzeczowo odpowiedział na moje drugie pytanie: JAKIE
                                                INWESTYCJE KIELCE ZABRAŁY RADOMIOWI PO 1976 R? Znowu muszę tu wspomnieć, że w
                                                Twoich kilkudzisięciu wypowiedzach ten wątek przytaczany jest zdumiewająco
                                                często. WIĘC CO? Bloki na Dalni i Ślichowicach, Kościół Św. Maksymiliana,
                                                Kościół Miłosierdzia Bożego na Czarnowie, czy szpital wojewódzki? Nic innego
                                                nie przychodzi mi do głowy. Ale może oświecisz mnie i innych żyjących w
                                                nieświadomości. Bardzo cierpliwie będę czekać na listę tych inwestycji. Powiem
                                                Ci jedno: studentem może i jesteś, ale do Warszawy do szkoły nie jeździsz.
                                                Demokracja to również odpowiedzialność. Jeśli coś zaczynasz to również miej
                                                odwagę to zakończyć. Bezkrytyczne powtarzanie frazesów typu, że za całe zło na
                                                świecie winni są Żydzi i Masoni jeszcze z nikogo Człowieka nie zrobiło. Więc
                                                podaj konkretne dowody Twoich tez i będziemy mogli również rzeczowo się do nich
                                                odnieść, albo zakończ swoje występy na tym forum, by nie przynosić wstydu
                                                mieszkańcom zacnego miasta Radomia, którego losy potoczyły się trochę nie tymi
                                                drogami, którymi powinny. O Czerwcu 76 nie pisz już więcej, bo myślę że ze
                                                względu na szacunek dla TYCH LUDZI Twoje usta powinny bardziej rozważnie
                                                wypowiadać te słowa. I na koniec myślę, że mimo wszystko nie uda Ci się
                                                sprowokować jakiejs wojny radomsko - kieleckiej, bo ten temat może być
                                                atrakcyjny dla kilku ekstremistów po obu stronach, a na pewno nie będzie
                                                interesował normalnych mieszkańców zarówno Kielc jak i Radomia (również tych,
                                                którzy odważyli się w czerwcu 1976 r powiedzieć co myślą, a Twoja mama może
                                                szykowała się do matury i miesiąc wcześniej z czerwoną flagą szła w pochodzie
                                                pierwszomajowym). Przemyśl to i zastanów się, o co Ci chodzi.

• Gość: keraj Re: Województwo radomskie ? IP: 213.199.233.* 12.07.05, 09:00
                                              czy ty wogole wiesz o czym piszesz czy ti juz zmeczenie przy wakacyjnym
                                              prowadzeniu warty przy kompie
                                              pare postow wyzej piszesz
                                              "Przenoszenei największych inwestycji z Radomia do Kielc w odwecie z aradosmki
                                              czerwiec"

czyli Kielce wiedzac ze bedzie w 76 czerwiec zabraly Radomiaowi wczesniej
                                              (rozwoj Politechniki R w 50, Akademie Sw w 73, ) to naprawde niesamowite to co
                                              piszesz

i ta twoja katarynka co w kolko pisze to samo, zalosny jestes, przykro to
                                              stwierdzac, ale tak jest
                                              • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:11
                                                Podałem przykłady i moze zechcecie zabrać głos a nie atakować mnie?
                                                • Gość: keraj Re: Województwo radomskie ? IP: 213.199.233.* 12.07.05, 09:19
                                                  sens twojego bytu na tym forum wysmienicie opisal niejaki Lecler
                                                  masz sto rzeczy do powiedzenia a potem gubisz sie w watkach i nie wisz czy juz
                                                  o tym pisales czy nie a jak calkiem sie pogubisz to wzywasz do meroterycznej
                                                  rozmowy i wmawiasz ze ktos pluje na ciebie (odwracasz kota ogonem)

zaczoles kiedys tam ambitnie i myslalem z emozna nawet z taba rozmawiac
                                                  bez "cisnienia" ale ty nie potrafisz mi go nie podnosci

ponawiam pytania napisane do KR przez Leclera

"JAKIE SĄ KRYTERIA OCENY POSZCZEGÓLNYCH WOJEWÓDZTW, by wybrać z
                                                  nich te 4 najgorsze.???"
                                                  " JAKIE INWESTYCJE KIELCE ZABRAŁY RADOMIOWI PO 1976 R? ""

watpie ze doczekamy sie z Leclerem na odpowiedz
                                                  • marcmal Re: Województwo radomskie ? 12.07.05, 09:37
                                                    Gość portalu: keraj napisał(a):

> sens twojego bytu na tym forum wysmienicie opisal niejaki Lecler
                                                    > masz sto rzeczy do powiedzenia a potem gubisz sie w watkach i nie wisz czy
                                                    juz
                                                    > o tym pisales czy nie a jak calkiem sie pogubisz to wzywasz do meroterycznej
                                                    > rozmowy i wmawiasz ze ktos pluje na ciebie (odwracasz kota ogonem)
                                                    >
                                                    > zaczoles kiedys tam ambitnie i myslalem z emozna nawet z taba rozmawiac
                                                    > bez "cisnienia" ale ty nie potrafisz mi go nie podnosci
                                                    >
                                                    > ponawiam pytania napisane do KR przez Leclera
                                                    >
                                                    > "JAKIE SĄ KRYTERIA OCENY POSZCZEGÓLNYCH WOJEWÓDZTW, by wybrać z
                                                    > nich te 4 najgorsze.???"
                                                    > " JAKIE INWESTYCJE KIELCE ZABRAŁY RADOMIOWI PO 1976 R? ""
                                                    >
                                                    > watpie ze doczekamy sie z Leclerem na odpowiedz

Również śmiem w to wątpić. Najwyżej powiedzą ci że masz logikę Kalego, albo nie
                                                    masz argumentów. Ja też pytałem go o kryteria i do dzis się nie doczekałem.
                                                  • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:05
                                                    Chcę nawiązać do 12 województw tak jak to było w projektach z 1998r. nie było
                                                    tam planów województwa świętokrzyskiego, lubuskiego , opolskiego i kujawsko-
                                                    pomorskie!Tylko zbieg historii i lobbing pewnych srodowisk dały te 4
                                                    województwa , które tak naprawde nie powinny powstać!A po 1976r. większosc
                                                    inwestycji przeniesiono do Kielc z Radomia w ramach odwetu za radomski czerwiec!
                                                    Dobrze o tym wiecie duży swój rozwój zawdzięczacie maistu Radom!
                                                  • Gość: darek Re: Województwo radomskie ? IP: 212.182.117.* 12.07.05, 11:07
                                                    Panowie więcej opanowania.Może po prostu przestańcie polemizować z KR bo nie ma
                                                    z kim.Raz ,że młody i niewiele jeszcze wie,po za tym w swoim zacietrzewieniu
                                                    mylą mu się fakty i słowa.Powtarza jak katarynka wyświechtane frazesy.Ma
                                                    mentalność Kalego,albo Radom ma mieć województwo,a jak ma nie mieć to rzeba
                                                    zlikwidować Świokrzyskie.Zupełny bełkot.Po prostu jestem pod wrażeniem retoryki
                                                    KRa.Może jakieś dane statyczne,liczby,które przemawiałyby za sensem
                                                    istnienia "silnego" radomskiego w obliczu "słabego "Świętokrzyskiego,brak tu
                                                    zupełnej spójności wypowiedzi.
                                          • Gość: Crux Re: Województwo radomskie ? IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.07.05, 20:35
                                            Ale synku pierniczysz głupoty. Nadajnik na Świętym Krzyżu powstał w 1966 roku
                                            (oddanie do użytku). Więc jak nie wiesz, co mówisz, to lepiej milcz taktownie.

A swoją drogą, jeżeli chcecie mieć tę stację przekaźnikową, to ją zabierajcie,
                                            bo na Świętym Krzyżu pasuje ona jak pięść do nosa. Możecie sobie ją nawet
                                            postawić na środku Żeromskiego, jeżeli macie takie upodobanie. W przypadku
                                            akurat tego betonowego klocka to mój region został dotkliwie skrzywdzony...

Więc teść pewnie opowiadał Ci to po kielichu i już mu się wszystko myliło.

Pozdrawiam
                                            • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:55
                                              Nie mam teścia ale na pewno on nie będzie z Kielc!
                                              • Gość: Miśka Re: Województwo radomskie ? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 12.07.05, 21:36
                                                Czytając to, co piszesz na forum, sądzę, że nie grozi Ci, abyś kiedykolwiek
                                                miał teścia. Dla mnie jesteś zwykłym, ograniczonym nieudacznikiem, który tylko
                                                siedzi przed kompem i dziewczyny na oczy nie widział.
                                            • Gość: PiRoman Re: Województwo radomskie ? IP: *.jedlina.sdi.tpnet.pl 12.07.05, 22:34
                                              Po pierwsze to nie synku.
                                              Po drugie mój teść nie pije.
                                              Po trzecie tą wiadomość potwierdzili ludzie, których służbowo przeniesiono
                                              wówczas z Radomia do Kielc (nie mieli wybory).

Widzę, że twoje podejście jest takie, jeżeli fakty przmawiają przecit twoim
                                              tezom tym gorzej dla faktów.

Jestem daleki od oceny niesnastek między Radomiem a Kielcami, (w sumie po
                                              przeprowadzce do Radomia trudno było się przyzwyczaić mieszka tu dużo fajnych
                                              ludzi i tyle samo s...w). Trzymajmy się jednak faktów.
                                              Podobne działania były prowadzone z "przenoszeniem" szkolnictwa wyższego z
                                              Radomia do Kielc.
                                              • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:46
                                                Oczywiście głównym powodem braku szans edukacyjnych młodzieży w Radomiu jest
                                                fakt powstania w Kielcach w latach 70 - tych dwóch uczelni czyli Wyższej Szkoły
                                                Pedagogicznej w Kielcach w 1973r. i Politechniki Świętokrzyskiej w 1974r. , co
                                                zachamowało rozwój szkolnictwa w Radomiu!A dla młodych radomian fakt
                                                historyczny następujący w latach 1918-1939 ,1945-1975 Radom mimo , że mieszkało
                                                w nim więcej ludzi niż w Kielcach był w województwie kieleckim1Były to fatalne
                                                lata dla rozwoju radomia , Kielce rozwijały się naszym kosztem!Przypomnę dla
                                                ludzi z Kielc , ze nasza Politechnika Radomska im. Kazimierza Puławskiego
                                                powstała w 1950r.!To , włąśnie jest powód dlaczego w Radomiu nie ma
                                                uniwersytetu!Mam nadzieję , że niedługo Uniwersytet im. Jana Kochanowskiego
                                                powstanie tam gdzie powinien być czyli w Radomiu , bo kielce chcą nem pomysł
                                                uniwerku po prostu przywłaszczyć!
                                              • Gość: Crux Re: Województwo radomskie ? IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.07.05, 07:48
                                                No właśnie trzymajmy się faktów. Lepiej wpadnij jeszcze raz do teścia, bo coś
                                                Ci się musiało poprzestawiać. Jak wytłumaczysz fakt, że nadanij na Świętym
                                                Krzyżu, który powstał 10 lat przed wydarzeniami radomskimi, został przeniesiony
                                                tam z Radomia za karę właśnie z powodu tych zajść? Chyba towarzysze przyszłość
                                                przewidywali. Poza tym trudno się spodziewać, że decyzja taka zapadła z dnia na
                                                dzień, bo i ta diabelska i oszpecająca krajobraz konstrukcja nie powstała od razu...

Jak dojdziemy do porozumienia z tym nadajnikiem, to przejdziemy do szkolnictwa :)))

PS. Jeżeli jest to w waszej mocy, to zabierzcie to badziewie do Radomia
                                                (oczywiście jeżeli wam się to tak podoba) :)))
                                                • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:10
                                                  Już pisałęm wielokrotnie , ze w latach 1918-1939 i 1945-1975 Radom mimo , ze
                                                  zawsze mieszkało w nim więcej ludzi niż w Kielcach był w województwie
                                                  kielcekim , to tłumaczy wszystkie sprawy nadajnika i szkolnictwa!
                                                  • marcmal Re: Województwo radomskie ? 13.07.05, 11:16
                                                    W Bangladeszu też mieszka więcej ludzi niz w Holandii to chyba tłumaczy
                                                    wszystkie sprawy. Dlaczego Bangladesz nie ma a Holandia ma :)
                                                  • Gość: KIBIC Re: Województwo radomskie ? IP: *.dc.dc.cox.net 13.07.05, 13:08
                                                    Moze jestes mlody wiec nie wiesz jak to bylo za Komuny. Aby przytoczyc dowody
                                                    na wypowiadane "zarzuty" pod adresem wladzy w Kielcach nalezy sprawe troche
                                                    zbadac bo nikt Ci w Kielcach nie udosepni natychmiast PRAWDY o tym okresie gdy
                                                    Komuna byla przy wladzy. Wszelkich masci obroncy Kielc, a wlasciwie elit
                                                    rzadzacych sadza, ze wszystko bylo cacy. A wiadomo, ze nie bylo, bo byc nie
                                                    moglo, ale tego nie tylko nie uznaja bo nie chca albo nie maja wiedzy. Prawda
                                                    historyczna na ktorej opieraja sie dyskutanci jest niepelna wiec obie strony sie
                                                    po czesci osmieszaja gdy atakuja sie wzajemnie, szczegolnie gdy bronia calego
                                                    miasta a nie elity, bo uwazaja sie za reprezentantow. Dlatego prosze uscislac
                                                    swoje wypowiedzi eliminujac slowa Radom czy Kielce a uzywac: obecne wladza,
                                                    wladza z lat ..., Za Komuny itp.

Prosisz o fakty ale gdy PiRoman przytoczyl Ci fakt o nadajniku nic sie nie
                                                    wypowiedziales, czyli fakt nie istnieje. A jak sie zachowasz gdy ludzie podadza
                                                    10 podobnych faktow, wtedy uznasz, ze wladze w Kielcach nie byly slodkie dla
                                                    Radomia.

Dlaczego nie potepiasz wladz Kielc, za nazywanie Radomskich robotnikow
                                                    warcholami i nie strofujesz gla... za powtarzanie tego dzisiaj. Taka
                                                    jednostrona postawa eliminuje Cie jako powaznego dyskutanta.
                                                    W dalszym ciagu widze, ze kieleccy obroncy sa nie na poziomie, a szkoda.
                                                  • Gość: keraj Re: Województwo radomskie ? IP: 213.199.233.* 13.07.05, 13:47
                                                    pare watkow wyzej jest czesc dotyczaca nadajnika opisana przez Crux-a

wciaz czekamy na 10 podobnych faktow!?!?!

wymiencie sie numerami gg i podyskutujcie, jeden znika na tydzien to co to za
                                                    dyskusja (i jeszcze ta roznica czasowa)
                                                • Gość: PiRoman Re: Województwo radomskie ? IP: *.jedlina.sdi.tpnet.pl 13.07.05, 11:32
                                                  Na tym nadajniku to mi nie zależy. Idąc tokiem twojego rozumowania będziesz
                                                  miał np. nowy samochód ja go zabiorę a po paru latach powiem,że mozesz sobie
                                                  odebrać ten złom.
                                                  Nic mi się nie pokręciło. rozmiawiałem o tym nie tylko z teściem. Byłem kiedyś
                                                  na "wycieczce" do Psar i na Święty Krzyż, razem z pracownikami radiostacji z
                                                  Radomia. Osobiście rozmawiałem z ludźmi, których przeniesiono słuzbowo z
                                                  Radomia do Kielc.
                                                  P.S.
                                                  Do Kielc nic nie mam, mój ojciec pochodził z Kieleckiego i zawsze chętnie tam
                                                  jeździłem (choć ze Szczecina było trochę daleko).
                                                  • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:36
                                                    Dyskutujmy na poziomie ja szanuję tych co lubią Kielce , choć ja juz pisałem ,
                                                    że jestem w wielotysięcznej grupie mieszkańców Radomia którzy za Kielcami lekko
                                                    mówiąc nie przepadają wiążę sie to z bardzo zagmatwaną historią obu miast , one
                                                    sa jak ogień i woda!Ponadto Kielce żerowału na Radomiu i śmiem twierdzic że
                                                    cały swój rozwój w duzej częsci zawdzieczają miastu Radom , po prostu w pewnych
                                                    momentach wybiły się na plecach Radomia!
                                                  • Gość: KR! Re: Województwo radomskie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:17
                                                    Ja już wielokrotnie na tym forum pisałem o haniebnym zachowaniu pewnego I
                                                    sekretarza KC PZPR z Kielc , który ku uciesze swoich kolegów z PZPR krzyczał po
                                                    radomskim czerwcu w 1976r. ,, Precz z warchołami".Ja już o tym tu pisałem ,
                                                    niestety moje posty sa lekceważone na forum , mieszkańcy Kielc ciagle tylko
                                                    obrażają innych brak im po prostu argumentów do dyskusji i jedyne co potrafią
                                                    to obrażać innych , a szkoda bo dyskusja jest ważna!
                                                  • Gość: Crux Re: Województwo radomskie ? IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.07.05, 15:50
                                                    A nazwisko tego towarzysza? Swoją drogą radomski też krzyczał :)))

A tekst:

> Ja już o tym tu pisałem ,
                                                    > niestety moje posty sa lekceważone na forum , mieszkańcy Kielc ciagle tylko
                                                    > obrażają innych brak im po prostu argumentów do dyskusji i jedyne co potrafią
                                                    > to obrażać innych , a szkoda bo dyskusja jest ważna!

chyba kopiujesz i wklejasz z innych listów... Postaraj się nie używać maechnizmu
                                                    kopiuj - wklej, to może ograniczy Twój bełkot na tym forum.

Pozrawiam
                                                  • Gość: Crux Re: Województwo radomskie ? IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.07.05, 15:47
                                                    Kurcze, a Ty ciągle swoje. Myślałem, że wykazałem ponad wszelką wątpliwość
                                                    bezsens Twojej argumentacji, ale widzę, że nie. W takiej sytuacji, jak nie
                                                    poskutkował argument przyczynowo-skutkowy, postaram się użyć trochę bardziej
                                                    banalnego.

Jeżeli prawdą jest to, co mówiłeś, że byłeś kiedyś z wycieczką (choć wyraz ten
                                                    był ujęty w cudzysłów, to nie wiem co miał ten zabieg oznaczać) na Świętym
                                                    Krzyżu, to pewnie widziałeś, że jest to "dość" duża konstrukcja :))) W takiej
                                                    sytuacji, jak sobie wyobrażasz, że gotową stację przekaźnikową przywieziono już
                                                    do Radomia, a tam nagle zjawia się jakiś kielecki dygnitarz i kazał pakować to
                                                    na ciężarówki i zabierać gdzieś pod Kielce? I druga sprawa - po co w takiej
                                                    sytuacji wydawano pieniądze na budowę takiego betonowego paskudztwa na Świętym
                                                    Krzyżu, skoro planowano nadajnik umieścić w Radomiu? I nie zastanawia Cię
                                                    dlaczego stacje przekaźnikowe w miarę możliwości budowane są na wzniesieniach?

Po prostu jesteście śmieszni, a w tej śmieszności zaczynacie nawet zazdrościć
                                                    tego, co takiego uczucia wzbudzać nie powinno. Uwierzcie mi to żadna fucha mieć
                                                    takie paskudztwo postawione nieopodal pięknego klasztoru na Świętym Krzyżu.

A przy najbliżej okazji weź dokładnie się dowiedz od teścia, o co dokładnie chce
                                                    te Kielce oskarżać...

PS. A ilu ludzi pracuje tam na Świętym Krzyżu, że urasta to aż do rangi symbolu
                                                    męczeństwa Radomia po jarzmem kieleckim? Tak mnie ciekawi...
                                                  • Gość: gregor13 Re: Województwo radomskie ? IP: *.udn.pl 13.07.05, 22:08
                                                    Prawda jak widzę jest taka, że ZAWSZE forumowicze z Kielc MAJĄ PRZYGOTOWANE
                                                    (!!!) odpowiedzi przeciwko Radomiowi, czegokolwiek by to nie dotyczyło... (UDERZ
                                                    W STÓŁ, A NOŻYCE SIĘ ODEZWĄ...) Jednym słowem mówiąc - mają KOMPLEKSY!!! A
                                                    niechęć do Kielc nie wzięła się z powietrza...
                                                  • Gość: PiRoman Re: Województwo radomskie ? IP: *.jedlina.sdi.tpnet.pl 13.07.05, 23:50
                                                    Człowieku.
                                                    To ty czepiasz się pierdół. Chciałeś przykładów dotyczących niewłaściwego
                                                    traktowania Radomia przez zwierzchnią władzę z Kielc to podałem znany mi
                                                    przykład (którego jestem pewny w 100%).
                                                    Pochodzę z obecnego Zachodniopomorskiego i te wszystkie niesnastki między
                                                    Kielcami a Radomiem mnie nie intersują. Mam dużo znajomych w Kielcach, którzy
                                                    także mogliby przytoczyć wiele przykładów takiego traktowania Radomia, nie
                                                    przez Kielce tylko przez władzę rezydująca w Kielcach (za czasów wspólnego
                                                    województwa).
                                                    Dlatego myślę, że te wszyskie niesnastki są podsycane przez wszelkiej maści
                                                    czerwonych i różowych (podzielonym społeczeństwem łatwiej sterować i przy
                                                    podpuszczaniu jednych przeciwko drugim mozna coś ugrać dla siebie.

Pozdrowienia
                                                  • Gość: darek Re: Województwo radomskie ? IP: 212.182.117.* 15.07.05, 12:23
                                                    Ja myślę,że jeśli chodzi o stację nadawczą na Świętym Krzyzu,to nie chodziło
                                                    to,ze ma być w Radomiu bo jest większy od Kielc tylko o takie miejsce w centrum
                                                    uwczesnego regionu,gdzie propagacja fal radiowych byłaby najlepsza i z
                                                    oczywistych względów/niestety Radom leży na nizinie /wybrano Święty
                                                    Krzyż/chodziło o wysokość npm/,choć słusznie Radom jako większy powinien ten
                                                    nadajnik mieć na swoim terenie,najlepiej na magistracie.Czepiacie się
                                                    pierdół,tak na prawdę to wszystko powinno być wtedy w Radomiu,a Kielce wówczas
                                                    należałoby zaorać,taka jest radomska retoryka.
                                                  • Gość: Spokojny Re: Województwo radomskie ? IP: *.dc.dc.cox.net 18.07.05, 00:06
                                                    Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :)))
                                                    Autor: kabiq
                                                    Data: 17.07.2005 22:07

> ale chce sie zapytac na jakiej podstawie Pan stwierdza, ze ludziom z regionu
                                                    > kieleckiego nie podoba sie w nim? a zanim Pan odpowie czy Pan jest z tego
                                                    > regionu kieleckiego czy nie i zjakiego Pan jest jesli nie z tego? (O ODPOWIEDZ
                                                    > PROSZE TYLKO KABIQ-A)
                                                    Na podstwaie rozmow z nimi.
                                                    Mam znajomych w Konskich, w Skarzysku i w Ostrowcu Sw.
                                                    Nie sa oni zachwyceni bedac w wojewodztwie swietokrzyskim glownie z tego powodu,
                                                    ze czuja sie pokrzywdzeni przy podziale kasy na budzety poszczegolnych powiatow
                                                    (najmniej niezadowoleni sa ludzie ze Skarzyska).
                                                    Na przykladzie Konskich widac to tak, ze pobliskie Opoczno ma duzo wieksze
                                                    mozliwosci ze wzgledu na wieksza kase jaka dostaja z budzetu wojewodztwa
                                                    (lodzkiego) na rozwoj.
                                                    I nie sa to slowa moich znajomych, ale typowe glosy mieszkancow tych miast.
                                                    Owszem, nie jest powiedziane, ze bedac w innym wojewodztwie otrzymywali tej kasy
                                                    wiecej, ale prawda jest taka, ze wiekszosc kasy kosza Kielce, ktore, jak wielu z
                                                    was powiedzialo, zaczynaja ruszac do przodu.
                                                    Szkoda, ze kosztem innych.

A co do regionu z jakiego jestem regionu, to trudno na to pytanie odpowiedziec.
                                                    Ogolnie rzecz biorac z Mazowsza i niech ta odpowiedz wystarczy.
                                                  • marcmal Re: Województwo radomskie ? 18.07.05, 07:39
                                                    Gość portalu: Spokojny napisał(a):

> Re: Do wszystkich "wojewódzkich" trolli :)))
                                                    > Autor: kabiq
                                                    > Data: 17.07.2005 22:07
                                                    >
                                                    > > ale chce sie zapytac na jakiej podstawie Pan stwierdza, ze ludziom z regi
                                                    > onu
                                                    > > kieleckiego nie podoba sie w nim? a zanim Pan odpowie czy Pan jest z tego
                                                    > > regionu kieleckiego czy nie i zjakiego Pan jest jesli nie z tego? (O ODPO
                                                    > WIEDZ
                                                    > > PROSZE TYLKO KABIQ-A)
                                                    > Na podstwaie rozmow z nimi.
                                                    > Mam znajomych w Konskich, w Skarzysku i w Ostrowcu Sw.
                                                    > Nie sa oni zachwyceni bedac w wojewodztwie swietokrzyskim glownie z tego
                                                    powodu
                                                    > ,
                                                    > ze czuja sie pokrzywdzeni przy podziale kasy na budzety poszczegolnych
                                                    powiatow
                                                    > (najmniej niezadowoleni sa ludzie ze Skarzyska).
                                                    > Na przykladzie Konskich widac to tak, ze pobliskie Opoczno ma duzo wieksze
                                                    > mozliwosci ze wzgledu na wieksza kase jaka dostaja z budzetu wojewodztwa
                                                    > (lodzkiego) na rozwoj.
                                                    > I nie sa to slowa moich znajomych, ale typowe glosy mieszkancow tych miast.
                                                    > Owszem, nie jest powiedziane, ze bedac w innym wojewodztwie otrzymywali tej
                                                    kas
                                                    > y
                                                    > wiecej, ale prawda jest taka, ze wiekszosc kasy kosza Kielce, ktore, jak
                                                    wielu
                                                    > z
                                                    > was powiedzialo, zaczynaja ruszac do przodu.
                                                    > Szkoda, ze kosztem innych.
                                                    >
                                                    > A co do regionu z jakiego jestem regionu, to trudno na to pytanie
                                                    odpowiedziec.
                                                    > Ogolnie rzecz biorac z Mazowsza i niech ta odpowiedz wystarczy.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=26547734&a=26570491
                                                    Gdzie te Końskie, Skarżysko, Starachowice, Ostrowiec? W stanie Michigan?
                                                    Żałosny jesteś. przynajmniej się podpisuj :)
    • Gość: ------- Re: Województwo radomskie IP: *.udn.pl 30.11.05, 20:46
    • Gość: marcin Re: Województwo radomskie IP: 82.139.35.* 30.11.05, 22:04
      Ale byłoby dobrze żeby znów było nasze województwo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka