Dodaj do ulubionych

Dziś urodziny komuny w Polsce

IP: *.udn.pl 22.07.05, 14:18

Dziś 22 lipca, kiedyś święto Polski Ludowej. Czekolada i buty były na kartki,
alkohol piliśmy od 13., brakowało nawet papieru toaletowego, a wciąż mimo to
są rodacy, którzy powtarzają: "Komuno, wróć".

Tym, którzy z rozrzewnieniem wspominają siermiężny okres Polski Ludowej,
przypominamy w pamiętnym dniu 22 lipca, jak naprawdę wyglądał ów najweselszy
barak w socjalistycznym obozie - na podstawie zapisków niezależnej prasy z
lat 80. A wcześniej bywało jeszcze gorzej.

• Służby specjalne były bardzo skrupulatne - funkcjonariusze gorzowskiej SB
zatrzymali w styczniu 1987 r. niejaką Stefanię Hejmanowską i w czasie rewizji
zakwestionowali przepis na babkę czekoladową - donosił podziemny "Feniks".

• W 1982 roku kilkadziesiąt par majtek i staników rozlosowano w
gdańskim "Dalmorze" jako nagrodę za niestrajkowanie po
delegalizacji "Solidarności"... Strajk i tak się jednak odbył.

• Ponieważ nikt ze wsi Pępowo (gmina Żukowo) nie sprawdził w maju 1984 roku
listy wyborczej, dzieci z miejscowej szkoły zawieziono autobusem do lokalu
wyborczego, by zrobiły to za rodziców - informowała "Solidarność Gdańsk".

• W czerwcu 1984 r. instruktorom prowadzącym letnie obozy hufca ZHP Warszawa-
Mokotów podczas narady w Komendzie Hufca zakazano "pod groźba najsurowszych
konsekwencji" wypuszczania harcerzy do kościoła.

• W sierpniu 1987 roku członkowie Federacji Młodzieży Walczącej pokryli
antykomunistycznymi hasłami mur otaczający koszary wojsk sowieckich. Aby
zatrzeć wszelki ślad po napisach, mur został na nowo otynkowany.

• We wrześniu 1984 r. na Dzień Budowlańca do Wydziału Handlu i Usług Urzędu
Miejskiego w Tarnowsklich Górach wpłynęło pismo związku zawodowego
pracowników "Metalplastu" z prośbą o przydział 21 kg kawy dla cżłonków
związku. Kopię pisma skierowano do prezydenta miasta. Ostatecznie każdy
członek reżimowego związku otrzymał po trzy paczki kawy, ale I sekretarz
komitetu zakładowego PZPR w tym przedsiębiorstwie kawy nie dostał, więc
niezadowolony podał się do dymisji.

• W listopadzie 1983 roku, jak donosił "Tygodnik Mazowsze", 300
członków "Solidarności" z fabryki Aparatury Rentgenowskiej "Farum" wystąpiło
o przekazanie składek związkowych - 220 tys. zł - na rzecz Zakładu dla
Ociemniałych w Laskach. Dyrektor odpowiedział, że zgodnie z przepisami
pieniądze zostaną przekazane nowym związkom, których zresztą w zakładzie
wówczas nie było.

• To samo podziemne wydawnictwo informowało, że w listopadzie 1985 roku
towarzysz Sylwester Bajor, redaktor naczelny "Wiadomości Wędkarskich" i
lektor KC, na ul. Górnośląskiej w Warszawie wymusił pierwszeństwo w kolejce
do taksówki, raniąc z pistoletu dwie osoby. Był tak pijany, że nie mógł
wyartykułować swej przynależności do nomenklatury, toteż został zatrzymany.
Jednak po interwencji KC Bajora zwolniono z aresztu.

• W listopadzie 1987 roku, dwa dni przed słynnym referendum, we Wrocławiu na
ul. Świdnickiej poprzebierani w łachmany albo za zetempowców i zaopatrzeni w
urny członkowie "Ruchu Narodowej Kultury" bawili się przy wtórze haseł: "
Wrocław miastem 200-proc. frekwencji", krzyczeli" "2 x tak", "3 X tak", 4 x
tak", rozdawali kartki na prąd i ciemne okulary. Zatrzymano ponad 100 osób.

• "Promieniści" donosili w 1984 roku, iż żądanie zwrotu kartki
zaopatrzeniowej już po 48 godzinach o śmierci każdego obywatela wysyła
najbliższej rodzinie Dział Reglamentacji Wydziału Handlu w Krakowie,.

• W Legnickiem natomiast w tym samym roku ciepłe kalesony można było kupić
tylko dysponując receptą lekarską.

• W zakładzie "Ursusa", gdzie produkowano silniki na licencji w 1984 roku,
akurat w dniu wizyty towarzysz z ZSRR brakowało części, więc załoga nie
pracowała. Szybko rozmontowano zatem gotowe silniki i produkcja ruszyła.

• Gdy w 1987 roku mieszkańcy spółdzielczego osiedla w Tarnowie zmniejszyli
zużycie wody, zlikwidowali przecieki w rurach i przeforsowali oszczędności,
przedsiębiorstwo komunalne nie wykonało planu i podniosło cenę wody.

• "Z dnia na dzień" donosiło w 1982 roku, że nagroda dla żołnierza za patrol
nocny podczas Świąt Wielkanocnych wynosiła: 4 cukierki czekoladowe, 15 dkg
cukierków zwykłych i 2 jabłka.

• Dr Adynowski, lekarz wojewódzki w Warszawie, zażądał, by każdego dnia
lekarz dyżurny informował go o "stanie moralno-politycznym" załogi. Tych
wszystkich "atrakcji" faktycznie nie da się już przywrócić, bo który lekarz
interesuje się dziś stanem moralno-politycznym kolegów po fachu?
Obserwuj wątek
    • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 16:16
      1. Kiedyś chcieliśmy mieć w domach paszporty. Mamy, no i co z tego?
      2. Kiedyś chcieliśmy pełnych sklepów. mamy ale bezrobotni też mają.
      3. Chcieliśmy być równi wobec władz. JESTEŚMY????????
      4. Chcieliśmy mieć wykształcone dzieci. kształcimy, ale jakim kosztem!
      5. Chcieliśmy mieć dobrą pracę. No, niektórzy mają.....
      6. Myśleliśmy, że zawsze będziemy młodzi. Nie wyszło?
      A teraz sam sobie odpowiedz dlaczego tęsknimy za komuną.
      • Gość: fuj Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.udn.pl 22.07.05, 17:18
        Co za durna baba...
        • Gość: antykomunista Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 17:37
          Z okazji święta 22 lipca życzę wszystkim komunistom, socjalistom, neotrockistom
          itp ostatecznej śmierci politycznej, a pozostałym aby Cimoszewicz nie został
          wybrany przez tę część narodu której, pamięć nie sięga Milera. Postkomuno umżyj
          z godnością!!!
      • Gość: Pello Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 22.07.05, 17:45
        Gość portalu: wesoła napisał(a):

> 1. Kiedyś chcieliśmy mieć w domach paszporty. Mamy, no i co z tego?
        > 2. Kiedyś chcieliśmy pełnych sklepów. mamy ale bezrobotni też mają.
        > 3. Chcieliśmy być równi wobec władz. JESTEŚMY????????
        > 4. Chcieliśmy mieć wykształcone dzieci. kształcimy, ale jakim kosztem!
        > 5. Chcieliśmy mieć dobrą pracę. No, niektórzy mają.....
        > 6. Myśleliśmy, że zawsze będziemy młodzi. Nie wyszło?
        > A teraz sam sobie odpowiedz dlaczego tęsknimy za komuną.

1. No to się udało.
        2. No to się również udało.
        3. JESTEŚMY. Każdy z nas MOŻE wybierać do władz kogo chce.
        4. Wiedza kosztuje. Kiedyś prosty robotnik zarabiał więcej od inteligenta. Widać
        taka była wartość jego "darmowego" wykształcenia.
        5. Jak wyżej - co była warta kiedyś "dobra praca"?
        6. Rzeczywiście to nam nie wyszło.
        Ja za komuną nie tęsknię. Tęskię za kapitalizmem. To także jeszcze nam się nie
        udało.
        • Gość: peregryn Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 18:02
          > Gość portalu: wesoła napisał(a):
          >
          > > 1. Kiedyś chcieliśmy mieć w domach paszporty. Mamy, no i co z tego?
          > > 2. Kiedyś chcieliśmy pełnych sklepów. mamy ale bezrobotni też mają.
          > > 3. Chcieliśmy być równi wobec władz. JESTEŚMY????????
          > > 4. Chcieliśmy mieć wykształcone dzieci. kształcimy, ale jakim kosztem!
          > > 5. Chcieliśmy mieć dobrą pracę. No, niektórzy mają.....
          > > 6. Myśleliśmy, że zawsze będziemy młodzi. Nie wyszło?
          > > A teraz sam sobie odpowiedz dlaczego tęsknimy za komuną.
          >

1.Możesz wyjechać i nikogo nie musisz prosić o pozwolenie.
          2.Nie każdy musi wszystko kupować, ale MOŻE (kiedyś nie mogł)
          3.Jesteśmy, bo możesz te władze rozliczać poprzez kolejne wybory. Kiedyś nie
          miałaś takiej możliwości. Niby wybierałaś kogo chciałaś, a zawsze wybrałaś...
          kogo trzeba.
          4.Za to jak je porządnie wykształcisz, to jakie mają perspektywy. A poprzednio -
          patrz Pello
          5.Należy się cieszyć, że niektórzy mają dobrą pracę. Pewnie, to ci porządnie
          wykształceni.
          6. Można być zawsze młody duchem.

JA ZA KOMUNĄ NIE TĘSKNIĘ.
      • olo1033 Re: Dziś urodziny komuny w Polsce 01.08.05, 08:33
        Gość portalu: wesoła napisał(a):

> 1. Kiedyś chcieliśmy mieć w domach paszporty. Mamy, no i co z tego?
        > 2. Kiedyś chcieliśmy pełnych sklepów. mamy ale bezrobotni też mają.
        > 3. Chcieliśmy być równi wobec władz. JESTEŚMY????????
        > 4. Chcieliśmy mieć wykształcone dzieci. kształcimy, ale jakim kosztem!
        > 5. Chcieliśmy mieć dobrą pracę. No, niektórzy mają.....
        > 6. Myśleliśmy, że zawsze będziemy młodzi. Nie wyszło?
        > A teraz sam sobie odpowiedz dlaczego tęsknimy za komuną

>>>>>>>>Wesoła- tafiłaś w sedno sprawy.Ja nawet tego wątku wprowadzającego
        nie czytałem do końca bo z treści jego wynika że pisał go ktoś kto nie ma
        zielonego pojęcia o tamtym okresie bo w tym czasie bocian nosił go w dziobie
        i widocznie zrrzucił widocznie ze byt dużej wysokści- no istało się ...
        >>>>>Wesoła - dodam do twojego wątku jeszcze to że :
        >7. chcieliśmy Polski bez złodzieji ,bandziorów i korupcji - "mamy to"!!
        >8. chcielimy mieszkań - też" mamy"( jak masz walutę-bo inaczej pod most albo
        na dworzec)
        >9. chcieliśmy rozwoju rodzimego przemysłu -mamy bezrobocie i zubożenie
        społeczeństwa z dnia na dzień
        >10, chcieliśmy handlu -mamy super markiety,różne molochy spólłki ,spółeczki a
        rodzimy handel zanika
        >11. chcieliśmy lepszej opieki zdrowotnej - o tu jest pole do popisu ,sama
        służba zdrowia zachorowała i co ?
        >12. chcieliśmy UE - weśliśmy i co się robi ??? i t p.......
        >>>>>>Analizując posty dochodzę do wniosku że nie o taką Polskę chodziło ,ktoś
        tu pomylił kierunki rozwoju i skierował bieg dziejów Polski na inne tory i co z
        tego a ludzie co to zrobili mają teraz dobre etaciki państwowe i unijne i co
        jeszcze nie podlegają żadnym prawom ludzkim a nawet boskim .
    • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:00
      Nikt nie tęskni za ustrojem komunistycznym ale za bezpieczeństwem socjalnym
      jakie cechowało tamte czasy. "komuno wróć" to hasło takie bardziej
      umowne.Możemy się tu wymądrzać do woli. Możecie się śmiać ale już z racji
      dostępu do komputera nie należymy do ludzi, którzy nie mają na chleb. Albo mamy
      własny albo w pracy (mamy pracę). Społeczeństwo nie składa się z samych
      bohaterów ani z samych naprawiaczy świata. Większość ludzi chce żyć zwyczajnie
      tzn. mieć pracę, płacę taką, żeby starczyła od 1 do 1 (bez fanaberii), od czasu
      do czasu pójść do kina, przeczytać jakąś książkę i odłożyć coś na stare lata.
      Możliwe, że ze względu na charakter mojej pracy mam trochę wypaczony obraz
      kraju. Na co dzień widzę nędzę, nieporadność ludzi, którzy w minionym ustroju
      radziliby sobie całkiem dobrze. Paszporty mają ale jeśli z nich korzystają to
      jadą do pracy, ciężkiej i niewdzięcznej (nawet ci z dyplomami). Jak już wrócą
      to mogą sobie zapłacić zaległość czynszową i oddać długi. Na wykształcenie
      dziecka tyra przeważnie cała rodzina a na pierwszą pracę tego swojego magistra
      czeka jak na Nobla a magister pakuje walizki, bo ma paszport i jedzie za
      granicę zmywać gary lub zmieniać pampersy. I zostaną tu tylko nieporadni i
      starzy, dla których nie wiem kto będzie pracował na emerytury i zasiłki. Znam
      wielu takich, którzy tylko dlatego tu jeszcze są, że nie mają od kogo pożyczyć
      pieniędzy na podróż. To jest coraz bardziej prawdziwy obraz naszego kraju. I
      nic nie pomoże nam dobre samopoczucie ani odwracanie głowy w inną stronę! Nic
      nie przetłumaczycie tym biednym ludziom, zawsze powiedzą "syty głodnego nie
      zrozumie" i dziś po cichu odłożą pranie do jutra, żeby święta pracą nie kalać.
      Jeśli ktoś jeszcze nie rozumie to na Limanowskiego jest MOPS. Można sobie wyjść
      ze swojego bogatego domu, urządzić miłą wycieczkę i popatrzeć na ten folklor.
      • Gość: smutny Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.udn.pl 22.07.05, 20:22
        Bezpieczeństwo socjalne w tych gorszych czasach mieli członkowie PZPR, SB, KGB
        i niektórzy ormowcy. Kapusie i donosiciele już nie. Tych nikt nigdy nie
        szanował. PRECZ Z KOMUNĄ! Jesteś wesoła bo na szczeście wymyślono MOPS.
        • Gość: KR! Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:27
          Za komuny tylko ludzie z SB,PZPR i inych patologicznych organizacji żyli dobrze
          to tylko 3 mln obywateli!Ludzie ciszmy sie wolną od 16 lat Polską!A w tych
          wyborach nie głosujcie na Włodzimierza Cimoszewicza!
          • Gość: no Nie głosować na komuchów IP: *.udn.pl 22.07.05, 20:32
            Oni już przegrali. Wiedzą o tym i ewakuują się na ciepłe posadki w róznych
            spółkach np były pracownik KW PZPR z urzędu wojwódzkiego wylądował na ciepłej
            posadzie w sieciach energetycznych w Radomiu. Takich sytuacji jest mnóstwo. Aby
            ich zwolnić trzeba bedzie wypłacać krociowe odprawy. To prawdziwe oblicze
            cwaniaków z lewicy.
        • Gość: Wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:38
          Ty Smutny nie wiesz co mówisz! Nie wiem w jakim jesteś wieku i zastanawiam się
          do kogo Cię odesłać po informacje do ojca czy dziadka bo sam chyba nie
          pamiętasz jak było. Wszyscy mięli pracę i pobory, które starczały na życie.
          Jeśli mówimy o tych z SB, milicji itp. to mieli jakieś sklepy za jakimiś tam
          firankami ale oni żyli "po drugiej stronie barykady" i z normalnymi ludzmi się
          na szczęście nie zadawali. Ja mówię o sytuacji ludzi przeciętnych. A te wczasy?
          a kolonie dla dzieci? a te hotele robotnicze i prawie darmowe stołówki? A praca?
          Wiesz co? pooglądaj sobie "daleko od szosy" to może zrozumiesz.
          • Gość: Ewa Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.radom.pilicka.pl 23.07.05, 07:23
            mnie 22 lipca kojarzy się z zabawą; rodzice pracowali w tytoniówce i zawsze w to
            święto był wyjazd do Jedlni Letnisko gdzie mieli ośrodek; zabawa była przednia,
            do tej pory z dziećmi tam jadąc wspominam te biegi,gry i ...nagrody - łyzwy w
            lato ;); dla mnie było lux a jako dziecko nie przejmowałam się problemami
            dorosłych, zresztą przy mnie rodzice o tym nie mówili; to było dzieciństwo!;
            teraz staram sie swoim kilkuletnim chłopcom zapewnic rozrywke i ..dostrzegam że
            nie stać mnie na wszystko; ale na tyle ile moge to maja chłopaki ubaw; i nie
            mnie oceniać czy czasy komuny były złe czy dobre; mam zawężony obraz; ale
            kolejki pamiętam
          • Gość: peregryn Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 10:56
            Gość portalu: Wesoła napisał(a):

Ty Smutny nie wiesz co mówisz! Nie wiem w jakim jesteś wieku i zastanawiam się
            > do kogo Cię odesłać po informacje do ojca czy dziadka bo sam chyba nie
            > pamiętasz jak było. Wszyscy mięli pracę i pobory, które starczały na życie.

A te wczasy?
            >
            > a kolonie dla dzieci? a te hotele robotnicze i prawie darmowe stołówki? A
            praca
            > ?
            > Wiesz co? pooglądaj sobie "daleko od szosy" to może zrozumiesz.

Skoro tak było dobrze, to dlaczego ci zadowoleni ludzie w 1956r. w Poznaniu, w
            1970r. na Wybrzeżu, w 1976r. w Radomiu i Ursusie wychodzili na ulice i ginęli,
            aż w końcu obalili ten "najszczęśliwszy ustrój świata" ?
            Przecież partia z własnej inicjatywy władzy nie oddała. Gospodarka się waliła,
            a nastroje społeczne groziły niekontrolowanym wybuchem. Jakoś ludziom nie
            wystarczały wczasy i prawie darmowe stołówki. Partia nie miała już innego
            wyjścia, jak podzielic się władzą.
            • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 11:46
              Jest tak, że gdy jednostki postanowią zmieniać świat zawsze znajdą się tacy,
              którzy za nimi pójdą. Tak poszli za Leninem i Hitlerem, tak poszli za Wałęsą i
              pójdą jeszcze wiele razy za różnymi oszołomami. Żeby nikt mi nie sugerował
              sympatii do Lenina i Hitlera od razu wyjaśniam, że jestem od tego daleko.
              Władza jest to coś co skusi wielu. Wielu ma i predyspozycje i zdolności i chęci
              a tych ważnych stanowisk nie jest wiele. Żeby utorować sobie drogę do stołka
              trzeba zjednać sobie ludzi, po których plecach można będzie wspiąć się na ten
              stołek. 1956 i 1970 znam tylko z opowiadań i literatury ale 1976 w Radomiu
              widziałam na własne oczy, mieszkałam w pobliżu komitetu. Ci ludzie, tórzy
              zginęli - zginęli przez przypadek, w wypadku. Nikt ich nie zastrzelił, nie
              pobił. Jeżeli ktoś jest moralnie odpowiedzialny za ten wypadek to bardziej
              organizatorzy niż ten pierwszy sekretarz. Oczywiście to nie zmienia ogromu
              tragedii jaka się stała. Ludzie zginęli i nikt nie zwróci Ich bliskim. Chcę
              tylko powiedzieć, że właśnie Ci ludzie to ofiary czyjegoś wspinania się na
              stołek. Nawet nie wiem, czy świadomie tam się znależli, czy poszli tam po wolną
              Polskę. Ja na własne uszy słyszałam jak domagali się szynki w sklepach i na
              własne oczy widziałam jak te szynki z tamtejszego sklepu wyrzucali przez okna.
              Wtedy było przynajmniej jasne kto wróg a kto przyjaciel a teraz? bohater
              Michnik przyznaje się publicznie że pija wódkę ze znienawidzonym Urbanem,
              Kwaśniewski z Wałęsą robią "niedzwiedzia" jak kiedyś Gierek z Breżniewem.
              Zobaczycie, historia znów pokaże, że ci ważni się doskonale dogadają a my,
              zwyczajni ludzie znów będziemy się żreć aż znajdzie się ktoś kto zechce to
              wykorzystać. Tylko, że dla nas skończy się to tak jak zazwyczaj.
              • Gość: Magda Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 13:51
                Bardzo długa wypowiedź, ale brak odpowiedzi na pytanie postawione przez
                peregryna. Dlaczego ludzie obalili komunę, jesli tak było dobrze, jak piszesz?
                Gdyby było dobrze, to nikt by nie poszedł za - jak Ty to nazywasz - oszołomami.
                Przykładem są chociażby Niemcy (Hitler), czy Rosja (Lenin). Dyktatorzy doszli
                do władzy, bo państwa były w rozsypce, a ludzie tam chcieli zmian, bo nie
                dawało się już żyć. Myślę, że podobnie było u nas. Po prostu ludzie
                stwierdzili, że w tym ustroju nie da się już dłużej żyć.
                • Gość: ciekawski Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:09
                  Ciekawe rzeczy wspominasz, w 1976 oglądałaś to z okna komitetu partii może??
                  Domagali się szynki? to powiedz skoro było tak dobrze czemu nie mogli pójść do
                  sklepu i sobie kupić?? Może dlatego że doszło do znacznych podwyżek i nie stać
                  ich było(w odróżnieniu od tuzów partyjnych), stąd wystąpienia robotnicze.
                  Wczasy- pewnie tylko nie dla każdego, trzeba było się płożyć i podlizywać w
                  związkach zawodowych, załatwiać, kombinować... tylko że dzieci tego nie
                  wiedziały że rodzice tracą godność dla tych wczasów. A teraz wspominają
                  szczęśliwą komunę z rozrzewnieniem i ciepło patrzą na zbrodniarza Che Guevare
                  na koszulkach...
                  Ludzie obalili komunę bo poszli jak owce za stadem i dali się zwiesć na
                  manowce?? Musisz być doprawdy albo aparatczykiem, albo córką dygnitarza
                  partyjnego, nie jestes Wesoła, tylko żałośnie śmieszna
                  • Gość: Wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 18:13
                    Drogi Ciekawski. W 1976 roku chodziłam do szkoły. Moja matka pracowała w
                    zwyczajnym biurze (nie była partyjna) a mój ojciec, który walczył w Powstaniu
                    Warszawskim, był w obozie w Dachau a po powrocie więżniem na Rakowieckiej,
                    wtedy już nie żył. W tamtych czasach nie było w sklepach szynki, kawioru ale
                    była serwolatka, salceson. Ale każdego stać było na ten salceson. Kto pamięta
                    jak wyglądały w tamtych czasach imieniny ten zrozumie. Teraz nawet imienin
                    ludzie nie urządzają bo albo ich nie stać albo zdruzgotani tą świetlaną
                    terażniejszością nie mają na to chęci. Ja rozumiem, że komuś może się nie
                    podobać ustrój.Zginęło wielu niewinnych ludzi i w Poznaniu i w Gdańsku i na
                    Śląsku. Współczuję Ich dzieciom bo sama wychowałam się prawie bez ojca. Mnie
                    też ustrój się nie podobał, chociaż z racji wieku nie miałam wtedy nic do
                    powiedzenia. Doceniam jednak fakt, że w tamtych czasach matka (samotna) zdołała
                    mnie wyżywić, ubrać i wykształcić (studia i podyplomowe). Teraz patrzę na moją
                    koleżankę, samotną matkę, niegłupią, która walczy jak lwica, żeby jej
                    jedynaczka skończyła chociaż licencjat bo na więcej nie starczy kasy. Jeszcze
                    raz chcę powiedzieć, że ludzie nie tęsknią za Jaruzelskim, SB, ZOMO ale za
                    poczuciem bezpieczeństwa jakie tamte czasy dawały. Gdybym ja mogła wrócić do
                    tamtych czasów to nie chciałabym. Mam pracę, mąż też, dzieci się uczą ale
                    gdybym była bezrobotną bez prawa do zasiłku, musiałabym nakarmić rodzinę a
                    dziecku tłumaczyć dlaczego nie może się dalej uczyć może zmieniłabym zdanie.To
                    prawda, że byt kształtuje świadomość. Jeżeli nasze kolejne rządy wreszcie nie
                    polepszą warunków życia to ta świadomość będzie coraz gorsza. Poslowie
                    postanowili, że pomoc państwa należy się tym rodzinom, w których dochód nie
                    przekracza 504zł/osobę. Każda 3-osobowa rodzina, która osiąga łączny dochód
                    1515zł to w świetle prawa już bogacze. Faktycznie, powinni wyć z radości!
                    P.s. Przepraszam za długie wypowiedzi ale inni na ten temat nawet książki piszą.
                  • Gość: Wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 18:41
                    Jeszcze jedno, Ciekawski. Nikt nie poniżał się w Związkach Zawodowych w sprawie
                    wczasów i kolonii, to bzdury. Wręcz przeciwnie, ludzie byli do tego zachęcani.
                    Jechali często za darmo albo spłacali drobne sumki do końca roku. Nikt nie
                    tracił żadnej godności a najnędzniejszy robotnik na wczasach czuł się jak
                    hrabia. Mówisz, że wtedy doszło do znacznych podwyżek...no doszło ale teraz też
                    dochodzi i co? Możesz sobie protestować do woli.
                    • Gość: smutny Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 20:36
                      Wesoła ! Przeczytaj sobie w dzisiejszej "Rzeczpospolitej" artykuł na temat
                      wczasów w PRL-u.
                    • olo1033 Re: SOS -SOS -SOS - WESOŁA ...... 01.08.05, 08:41
                      Uważaj Wesoła - bo wleciałaś w strefę burzy i to intensywnej z wyładowaniami
                      atmosferycznymi.Zaraz zaczną się gromy i wyładowania (nie atmosferyczne)Trzeba
                      właczyć dopalacz i uciec ze strefy zagrożenia bo i ja jeszcze oberwę .
                • Gość: historyk Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.radom.pl 23.07.05, 14:45
                  A dlaczego ludzie obalali carat w Rosji czy monarchię w inych krajach skoro
                  było tak dobrze?Ludzie obalili komunę po to aby inni mogli czerpać profity.
                  Zobacz Michnika, Bujaka, Mazowieckiego, Wałęsę... jakie mają firmy i stany
                  kont? A dlaczego w biedzie żyje Walentynowicz?
                  • Gość: historyk2 Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 23.07.05, 15:51
                    Gość portalu: historyk napisał(a):

> A dlaczego ludzie obalali carat w Rosji czy monarchię w inych krajach skoro
                    > było tak dobrze?Ludzie obalili komunę po to aby inni mogli czerpać profity.

Sam sobie odpowiedziałeś.
    • b4rtek Do Wesołej 23.07.05, 20:11
      Jedna, najważniejsza rzecz: piszesz o bezpieczeństwie socjalnym, które mieli
      obywatele PRL. To prawda - mieli. Z tym ze za ich bezpieczeństwo będziemy płacić
      (jako polacy) przez kilka następnych pokoleń.

Generalnie ludzie patrzą na "dobroć" PRLu bardzo jednostronnie - nie dostrzegają
      mechanizmu pozwalającego zaistnieć tej "dobroci" a mechanizm ten był
      niesamowicie kosztowny.

Oczywiście że nastąpił wielki zawód obecną rzeczywistością. I jest tego jeden,
      bardzo ważny powód - otóż mechanizm PRLu nie został zniszczony a jedynie ładnie
      pomalowany, w nowe rózowe kolory i puszczony w ruch skrzypiąc i rozpadając sie
      funkcjonować w RP.

Przecież obecnie mamy równie "dobroczynne" państow jak w PRLu :D Zasiłki,
      leczenie, szkoła... Co? Mechanizm nie działa? Bo tak jak w PRLu nie dizałał tak
      i teraz nie będzie funkcjonował. A nowych kredytów na udawanie że system
      socjalistyczny funkcjonuje już nikt nam nie da (i bardzo dobrze).
      • Gość: Ewa Re: Do Wesołej IP: *.radom.pilicka.pl 24.07.05, 07:24
        za to teraz mamy zabójczą opiekę państwa; własnie mezowi przysłali stan
        poczatkowy wyliczony na podstawie ponad 13 lat wpłacanych składek na
        ubezpieczenie społeczne; i co wyszło...237 zl emerytury; to nawet śmieszne nie
        jest; ja nadla zywie nadziej, że cos sie zmieni, problem w tym, że nie wierze że
        dla mnie, mam nadzieję, że dla moich dzieci, oby.....
    • Gość: mała Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 22:28
      Wesoła jest realistką, reszta to oszołomy, którzy w pieluchy walili w czasach
      komuny a dziś chcą być kombatantami nigdy w Polsce dobrze nie będzie jak takimi
      kategoriami będziemy myśleć. My ciągle walczymy z wyimaginowanym wrogiem a
      przyszłość naszych dzieci? Ten czerwony, ten czarny, a ten różowy, a do roboty
      uczciwej, zacząć wykonywać swoje obowiązki,,nauczyciele, lekarze, prawnicy,
      inżynierowie, robole, politycy, społecznicy, naukowcy" i wszelkiej maści
      znawcy, czerpać nauki od społeczeństw cywilizowanych a nie tylko ich przywary i
      głupoty.
      • Gość: duży Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 22:37
        No właśnie, weź się do roboty, zamiast wypisywać tu głupoty.
      • eu2005 Re: Dziś urodziny komuny w Polsce 24.07.05, 11:49
        mała jest wielka. więcej małych i wesołych.
      • b4rtek Re: Dziś urodziny komuny w Polsce 24.07.05, 13:27
        Pieprzenie. Cywilizowanym społeczeństwom ich własne rzady nie nakładają kagańca.
        A przyszłość naszych dzieci zależy jedynie od tego czy ten kaganiec potraficie
        zobaczyć i zdjąć.
        • Gość: anglik Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.radom.pl 24.07.05, 19:51
          Sam pieprzysz zobacz Londyn strzelaja bez ostrzezenia , a przeciez arabowie
          walcza o wlasna wolnosc.
          • b4rtek Re: Dziś urodziny komuny w Polsce 24.07.05, 21:43
            Żebyś chociaż na temat pisał...
    • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 12:50
      b4rtek, Ewa, mała, eu2005, dzięki za wsparcie bo już myślałam, że tylko mnie
      się wzrok wyostrzył. Polska to ciekawy kraj, ciekawi ludzie, skłonni do euforii
      nad byle czym, do patosu tu, gdzie nie ma na to miejsca i zachwytu nad samym
      sobą. dzięki temu, jako naród mamy jeszcze jedno żródło zarobkowania. Możemy na
      granicach sprzedawać bilety i niech przyjeżdzają nas oglądać. Pozdrawiam
      • Gość: kos Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 18:35
        Tobie proponuję wyjazd do Korei Północnej. Będziesz mogła się naoglądać ustroju
        za którym tak tęsknisz.
        • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:24
          Gdyby w Korei panował taki sam ustrój jak u nas wcześniej to oni też już byliby
          wolni. A jak zafundujesz, to czemu nie? Mogę pojechać nawet teraz. Ty wiesz w
          jakim luksusie oni trzymają turystów?
          • Gość: Robin Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:13
            Ludzie, dajcie sobie spokój z przekonywaniem "wesołej". To syzyfowa praca, bo
            Jej nikt nie przekona. Niech już pozostanie przy swoich poglądach i będzie z
            tym szczęśliwa.
            Oczywiście, że część ludzi jest nieprzystosowanych do nowej sytuacji. Nie mają
            wykształcenia, czy odpowiednich umiejętności zawodowych, nie znają języków
            obcych, nie potrafią być przebojowymi, oczekują pomocy od państwa, bo do tego
            są przyzwyczajeni. Tylko czy to jest wina ostatnich 15 lat ? Na pewno nie ! Do
            tego doprowadził ich poprzedni ustrój. Nie trzeba było być najlepszym, czy
            nawet dobrym żeby znaleźć pracę, bo praca musiała być dla każdego. Stąd te
            rozdętę do monstrualnych rozmiarów zakłady pracy, gdzie część ludzi wykonywała
            lub udawała, że wykonuje pracę absolutnie niepotrzebną. To olbrzymie przerosty
            biurokracji w zakładach przemysłowych. Kiedy te zakłady padły, to nagle okazało
            się, że jest duża liczba pracowników nikomu gdzie indziej niepotrzebnych.
            Jeszcze mechanik, hydraulik, elektryk, ślusarz nie mieli tak wielkich
            problemów, bo przynajmniej coś umieli. Ale taka pani z biura, która tylko
            przerzucała papierki znalazła się w trudnej sytuacji. Bo nic wiecej nie umiała,
            języka obcego przeważnie nie znała i stąd tęsknota za tamtymi czasami.
            Dzisiaj już nie wystarczy być dobrym. Trzeba być bardzo dobrym, ale ci mają
            doskonałe perspektywy nauki (wysokie stypendia) i pracy w całej Europie. Tego
            poprzedni system im nie gwarantował, bo po pierwsze ... nie mieli paszportów, a
            wyjazd na stypendium naukowe - jak pokazują procesy lustracyjne - wiązał się z
            podpisaniem zobowiązania do współpracy z SB, gdyż w przeciwnym wypadku mogli o
            wyjeździe jedynie pomyśleć.
            To jest niewątpliwie cena zmian ustrojowych. Możemy jedynie ubolewać, że nie
            udało się wprowadzić systemu demokratycznego w 1945r. (tak, jak choćby w części
            zachodniej Niemiec) i że przez 50 lat tkwilismy w zacofaniu pod sowiecką
            dyktaturą, który to okres doprowadził do tego, co obecnie mamy. Trzeba by
            zapytać tych młodych ludzi z ambicjami, tych, którzy chcą się uczyć i którzy
            osiągają w tej nauce wysokie wyniki, czy chcą powrotu dawnych czasów ? Wydaje
            mi się, że odpowiedź będzie jednoznaczna.
            • b4rtek Re: Dziś urodziny komuny w Polsce 24.07.05, 21:53
              To nie jest wina ludzi (że nie przebojowi, że bez jezyków itd.). To nie jest
              przyczyna tego że obecnie 20% z nas nie ma pracy. Przyczyna jest taka:
              PRL obrał kurs na rozwalenie gospodarki. To normalne dla stroju jaki panował
              wtedy u nas (to samo dotyczy Kuby i KRLD). Jednocześnie PRL przyjął sobie z
              punkt honoru aby dać zatrudnienie każdemu. I to mu się udawało aż do momentu w
              którym nie mógł podołać temu finansowo. Wtedy sprytnie "zamienili" gospodarkę
              centralnie sterowaną na gospodarkę psełdo-rynkową (psełdo - bo jest wciąż mocno
              regulowana przez kolejne rządy) zdejmując sobie z garba problem pracy dla ludzi
              a nie zdejmując z siebie przywileju do żerowania na gospodarce. Przez to mamy to
              co mamy.

W normalnej gospodarce, w którą państwo się nie pcha bezrobocie wynosi około 5%.
              I tak by było u nas, gdyby nie "ukochany" socjalizm.
              • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:52
                B4rtek, zgadzam się z Tobą
                • Gość: ?? Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 23:43
                  Wesoła zdecyduj się jesteś za bezpieczeństwem socjalnym czy za kapitalizmem bez
                  etatystycznej ingerencji, bo to się wyklucza.
                  • Gość: Baśka Re: do wesołej IP: *.66.tkdami.net 25.07.05, 09:10
                    i nie tylko:
                    w poszukiwaniu prawdy polecam lekturę G.Orwell'a ROK 1984
                    • Gość: wesoła Re: do wesołej IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 10:12
                      Na pytanie, które zadał(a) ?? nie ma prostej odpowiedzi. B4rtek podał
                      przyczyny, które doprowadziły do takiego stanu rzeczy jaki mamy obecnie.
                      Zgadzam się z nim w całej rozciągłości ale wątek zaczął się od
                      pytania "dlaczego ludzie tęsknią za komuną" Ja, jak powinniście się zoriętować
                      z moich wypowiedzi nie tęsknię za komuną ale stale stykam się z racji pracy z
                      ludzmi, którzy chcą, żeby wróciła. Starałam się podać przyczyny o których
                      mówią. A czego ja bym chciała? Może takiego kapitalizmu jak np. w Szwecji, co
                      to daje szansę przedsiębiorczym ale pozwala godnie żyć także niezaradnym. U nas
                      ani tym ani tym drugim.
                      P.s. Do Baśki. Orwell'a przeczytałam ale bliższy naszemu tematowi wydaje mi się
                      jednak "Folwark zwierzęcy"
                      • Gość: mix Re: do wesołej IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.07.05, 10:47
                        ....ludzie tęsknią za komuną bo w tym czasie byli młodzi i każdy tęskni do swojej młodości.Ludzie młodzi mają to do siebie że w tym czasie ( czasie młodości) wogóle nie myślą o pieniądzach o przyszłości ...ktoś daje i to jest normalne.
                        Na tym forum tak jak na każdym dyskutanci podpierają się jednym przykładem biedy i uogólniają na wszystkich ...a potem dają lekarstwo na biedę takie ,że za komuny bylo lepiej i gdyby wróciła to by tego nie bylo co jest dzisiaj.
                        Ja mam znajomą ktora ma troje dzieci ...ona nie pracuje on zarabia mało bo jest ochroniarzem a córka studiuje i teraz jest w Skandynawii,drugie dziecko startuje na studia,a trzecie się jeszcze uczy...czy z tego mam wnioskować że teraz jest bardzo dobrze i nie ma biedy...nie!!!
                        Jest w miarę normalnie (do ideału jeszcze mamy daleko) ...kto się chce uczyć ten zdobędzie wiedzę i skończy szkoły ...a kto chce się uczyć tak jak za komuny (byle jak i za darmo )no to niestety nie może - chyba że ojciec ma pieniądze i dziecku studia kupi...
                        A może gdyby komuna nie upadła to mielibyśmy Koreę Północną i ludzi którzy żywiliby sie korzonkami i liśćmi buraczanymi( tak jest tam obecnie-poza tym że jest tam dla wszystkich równo;z wyjątkiem że Kim Dżon Ila,który żyje w luksusach), nie pomyślałaś o tym wesoła i co byś wtedy powiedziala ludziom którzy nie mają pracy i pieniędzy ( tylko że to już dotyczylo by wszystkich)....chociaż polacy by na to nie pozwolili ... podnieśliby wtedy swój kark...
                        To co się stało w Polsce było jedynym rozwiązaniem...wiedziała to nawet ówczesna władza że dalej nic się nie uda ...
                        Na tym forum napada sie na Polaków że są beznadziejni że z nimi nigdy się nic nie udaje... no to nasuwa się pytanie dlaczego w takim "wzorowym państwie komunistycznym jak ZSR też się nie udało"...znowu Polacy przeszkodzili ... a może dalej nie dało sie ciągnąc tej fikcji...
            • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 10:39
              Robin, tak, to jest właśnie wina ostatnich 15 lat. Gdy któś adoptuje dziecko z
              Domu Dziecka to nie ma mu za złe że się moczy do łóżka.. Przeciwnie, stara się
              zapewnić mu właśnie poczucie bezpieczeństwa. To właśnie ostatnie 15 lat
              pokozało wielu ludziom, że się do niczego nie nadają. PRACA MUSI BYĆ DLA
              KAZDEGO! Oczywiście jeden będzie pracował na Uniwersytecie a drugi będzie kopał
              rowy ale musi kopać godnie. A jak nie, to wprowadzmy eutanazję. Będzie to
              bardziej miłosierne wyjście niż dawanie kilkuosobowej rodzinie 100zł zasiłku
              miesięcznie. Zastanów się na drugi raz zanim walniesz jakąś głupotę. I życzę Ci
              zdrowia przez całe życie, żebyś nie musiał iść na rętę.
              • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 10:49
                przepraszam za tę "rętę"!
                • Gość: Barbara Re: do mixa IP: *.66.tkdami.net 25.07.05, 23:30
                  napisałeś...kto chce się uczyć tak jak za komuny ( byle jak i za darmo )no to
                  niestety nie może....Myślę, że pisząc to nie zastanowiłeś się.Za komuny jak
                  ktoś kończył studia to był ktoś.Na te studia ażeby się dostać trzeba było pewną
                  wiedzę mieć. Teraz oczywiście też ale na studia państwowe.Jak Ci się zdaję
                  dlaczego ludzie idą na uczelnie prywatne.Bo co, za dużo kasy mają? Na studia
                  państwowe trzeba uzyskać pewne kryterium wiedzy a uczelnie prywatne przyjmują
                  wszystkich bo potrzebna im kasa.I jak myślisz czy za komuny kształcono się byle
                  jak? To dlaczego będąc Urzędzie Pracy wyczytałam ogłoszenie --"przyjmę
                  absolwenta uczelni państwowej-studiów dziennych".Nie generalizuję, że dotyczy
                  to wszystkich ale nie stawiałabym tezy,że za komuny studiowało byle jak.
                  • b4rtek Re: do mixa 26.07.05, 09:05
                    > Jak Ci się zdaję dlaczego ludzie idą na uczelnie prywatne

Dla czego? Bo muszą. Bo na nich to wymusza popieprzony rynek pracy. Dawniej nie
                    trzeba było mieć "mgr" przed nazwiskiem do pracy za ladą w sklepie.

Do niedawna jeszcze wykształcenie było jednym z ostatnich atutów przetargowych
                    podczas poszukiwania pracy (teraz to już nawet to nie jest). Stąd taki zalew
                    absolwentów (hahaha - te młoty z rządu się cieszą, że takie wykształcone chcemy
                    mieć społeczeństwo - a ludzie chcą mieć chociaz pracę handlowca "na kierowniczym
                    stanowisku"...).

I zauważ że nie chodziło aby mieć jakieś szczególne wykształcenie (przecież nie
                    ma kierunku po którym absolwent otrzymuje tytuł "pracownik salonu ERA") -
                    wystarczyło ze kandydat do pracy spełniał kryterium "wykształcenie wyższe mile
                    widziane".

A już całkowitym ideałem był kandydat do pracy, który wciąż studiował - wiadomo,
                    podatki.

Powstało zapotrzebowanie - rynek zareagował (O! Niewidzialna Ręka Rynku jednak
                    działa!) i powstało mnóstwo uczelni, które zaspokajały zapotrzebowanie
                    pracodawców... Szkoda ze to tak prozaiczna przyczyna.
    • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 10:28
      Kiedyś żeby dostać się na studia trzeba było zdać konkursowy egzamin. U mnie
      było 6 kandydatów na 1 miejsce. Pomijając patologię dostawali się najlepsi. Jak
      już ktoś skończył, był szanowany i dostawał lepszą pracę. Nikomu nie przyszłoby
      do głowy, żeby z dyplomem magistra stać za ladą w warzywniaku. Optymalne było
      wykształcenie średnie. Dawało dobre podstawy do wykonywania zawodu. Nasi
      technicy byli wysoko cenieni za granicą. Budowane przez nich mosty, drogi i
      fabryki zostały zniszczone dopiero niedawno i to przez amerykańskie bomby.
      (Irak) Wydaje mi się, że ten obecny pęd Polaków do wiedzy to nic innego jak
      próba wygrania z czasem na zasadzie "pójdę na studia, to jeszcze przez kilka
      lat nie będę szukać pracy". Stąd prywatne uczelnie, które odpowiedziały na
      zapotrzebowanie społeczne. Część z nich uczy na poziomie dawnych techników ale
      dobrze, że są. Przynajmniej młodzi ludzie mają jakieś zajęcie i nie stoją w
      kolejkach w Urzędzie Pracy a zanim skończą może coś się zmieni. Życie i tak
      zweryfikuje ich dyplomy.
      • Gość: TT PRECZ Z KOMUNĄ!!! IP: 81.210.17.* 26.07.05, 10:33
        "(...)
        Opasłe mordy, krzywe ryje
        Ku..two wszędzie tam, gdzie wy
        Jak ja was, ku.., nienawidzę
        Jak do was bym z kałacha bił
        A nawet jak wam plunąć w twarz
        To wy mówicie, że deszcz pada
        Je..a wasza partia mać, co mi ojczyznę okrada
        Nadejdzie kiedyś taki czas
        Za wszystko, ku.., zapłacicie
        W helikoptery wsadzą was i nigdy już tu nie wrócicie"

Paweł Kukiz
        Bardzo lubię ten utwór
        • olo1033 Re: PRECZ Z KOMUNĄ!!! 02.08.05, 13:08
          Gość portalu: TT napisał(a):

> "(...)
          > Opasłe mordy, krzywe ryje
          > Ku..two wszędzie tam, gdzie wy
          > Jak ja was, ku.., nienawidzę
          > Jak do was bym z kałacha bił
          > A nawet jak wam plunąć w twarz
          > To wy mówicie, że deszcz pada
          > Je..a wasza partia mać, co mi ojczyznę okrada
          > Nadejdzie kiedyś taki czas
          > Za wszystko, ku.., zapłacicie
          > W helikoptery wsadzą was i nigdy już tu nie wrócicie"

>>>>>>ale idiotyczny debilowaty wierszyk jakiegoś początkującego oszołoma
          naszego okresu-ja bym na twoim miejscu cytował go sobie przy modlitwach
          porannej i wieczornej a czasem i w południe jak arabowie to robią.
      • Gość: Pello Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 26.07.05, 11:28
        U mnie niestety było 10 osób na jedno miejsce, z czego 70% było zarezerwowane
        dla dzieci "równiejszych" obywateli socjalistycznego społeczeństwa. Z moim
        średnim wykształceniem technicznym (automatyka przemysłowa) zaproponowano mi
        pracę w kanale samochodowym - miałem przecież dobrą podstawę. Dzięki układom
        rodzinnym udało mi się dostać pracę w prywatnym zakładzie ślusarskim, gdzie
        skręcając kuchenki gazowe na akord zarabiałem....trzykrotność pensji absolwenta
        dobrej wyższej uczelni państwowej z ponad dziesięcioletnim stażem pracy. Tak
        było sznowane wyższe wykształcenie w "lepszym ustroju".
    • Gość: termo Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.202.udn.pl 01.08.05, 07:31
      Jak czytam większość tych "objawień", to dochodzę do wniosku że obecna
      propaganda ma się nie gorzej niż ta w PRL. PZPR-owwcy i SB-cy mieli wtedy
      lepiej? A górnicy to pies? Zapytaj jeden z drugim bezkrytyczny pochawalaczu tego
      cudownego kapitalizmu, czy w Radomiu byli bezrobotni, gdzie ten obecnie
      sprowadzony do poziomu lumpenproletariatu naród jeździł na wczasy, wysyłał na
      wakacje dzieci, ile te dzieci płaciły za studia itd. Jasne, ze PRL miał
      brzydkie strony, ale nie same brzydkie. Puste półki, brak papieru toaletowego to
      jedynie tendencyjne wycinkowe i propagandowe wciskanie ludziom, jaki to był
      gułag. Teraz mamy pełne sklepy i puste kieszenie. Coś za coś.
      • b4rtek Re: Dziś urodziny komuny w Polsce 01.08.05, 11:10
        Ciągle z tym brakiem bezrobocia w PRLu wyjeżdżacie... Nie dociera do Ciebie że
        nie było bezrobotnych tylko dla tego ze państwo drukowało (lub pożyczało)
        pieniądze bez opamiętania żeby tylko mogli dostać te swoje 2 tys, co im się
        należy "czy się stoi czy się leży"? I się skończyło. Pożyczki zjedzone, dodruk
        pochłonęła inflacja - witaj upadku PRLu.

Aby unaocznić: Co z tego że nie było bezrobotnych skoro "pracując" produkowali
        oni tyle że w sklepach były pustki? :D

Ech... czasem jak do słupów...
        • Gość: wesoła Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 12:07
          W sklepach były pustki bo ludzie wszystko wykupowali. Wykupowali bo mieli
          pieniądze (te dodrukowane też) ale każdy mógł sobie pozwolić na wszystko.
          Zakłady produkowały na trzy zmiany a było ich dużo. O tym, że produkowali a nie
          tylko strajkowali świadczy chyba fakt, że nie było głodnych i obdartych a w
          domach zaczęły pojawiać się kolorowe telewizory (a przecież powinno ich nie
          być). Bezrobocia nie było z wielu przyczyn. Nie tylko te pożyczki. Ważne było
          to, że było zapotrzebowanie na pracę. W związku z wprowadzeniem chociażby
          komputerów ile ludzi straciło pracę? Moja kuzynka całe życie pracowała w takiej
          małej miejscowości. Łączyła rozmowy telefoniczne. Wprowadzili połączenia
          automatyczne - kuzynka za bramę. A ile takich stanowisk pracy było? I nie było
          to żadnym przerostem zatrudnienia bo nie było innego sposobu.
          • b4rtek Re: Dziś urodziny komuny w Polsce 01.08.05, 15:13
            > W sklepach były pustki bo ludzie wszystko wykupowali.

Hehehe. A "herbata robi się słodka od mieszania a nie cukrzenia" ;)

Jeśli państwo wydrukowało środki płatnicze o wartosci 2 x większej niż wartość
            towarów na rynki to jasnym jest że sklepy będa puste. Czy wobec tego NBP powinno
            sypnąć na ulice złotówkami żeby każdy mógł podnieść i polecieć do sklepu na
            zakupy? Efekt byłby ten sam - puste półki i hiperinflacja. A nowych towarów nikt
            by już w sklepie nie zobaczył, ponieważ ich produkcja przestałaby się opłacać.
            Pracowałabyś gdyby pracodawca wypłacał by Ci banknoty 10 złotowe z domalowanym
            zerem, potem dwoma - w końcu z pięcioma!? Tak właśnie było pod koniec lat '80.

> O tym, że produkowali a nie tylko strajkowali świadczy chyba fakt, że nie było
            > głodnych i obdartych

Żyli z pożyczek rządowych. To dlatego ludzie chwalą PRL a zwłaszcza epokę Gierka.

> Ważne było to, że było zapotrzebowanie na pracę.

Fikcyjne. 10 osób robiło to co mogła zrobić jedna. 10 osób kosztowało państwo 10
            x więcej niż jedna osoba. Państo (czyli my wszyscy) musiało do tego dopłacać i
            dopłacało aż wyczerpały się fundusze.

> W związku z wprowadzeniem chociażby komputerów ile ludzi straciło pracę?

:D Wiec rozwiazaniem byłby powrót do 17 wieku? Praca na roli z użyciem konia
            (choć w sumie po co koń - lepiej 10 ludzi nająć do ciągnięcia brony), zamiast
            koparki 50 chłopa z łopatami?

Luddyści niszczyli maszyny myśląć że zabierają im one parcę. Ale to niestety
            bajeczki dla ślepców ekonomicznych. Bo nie wystarczy dostrzec że zła maszyna
            zabrała komuś pracę. Należy dostrzec, że przy produkcji tej maszyny pracę
            znalazło także kilka osób. Nalezy dostrzec - to przede wszystkim, że maszyna
            jest kilkanaście razy wydajniejsza i co za tym idzie kilkanaście razy tańsza. To
            z kolei pozwala na znaczne obniżenie kosztów produkcji więc i cen towarów.
            Dzieki obniżonej cenie towaru X ludzie lokują oszczędzoną część kapitału w
            towarze Y - i własnie przy jego produkcji i sprzedaży znów powstają nowe miejsca
            pracy :)

W Korei Pn. tego nie rozumieją. Tam - w skansenie komunizmu wciąż można zobaczyć
            obrazki gdzie przy obsłudze 1 łopaty pracuje 3 ludzi!
        • Gość: biały Re: Dziś urodziny komuny w Polsce IP: 82.139.8.* 01.08.05, 12:09
          Wesoła urodziła się pod szczęśliwą gwiazdą.Ustrój prlu był dla niej idyllą.22
          lipca był świętem zakłamania i fałszu Jakie wczasy za darmo?Ja nie byłem na
          żadnych wczasach - nawet "po gruszą".Ale składki obowiązkowo płaciłem.Jeżdzili
          więc inni za moje, i takich jak ja pieniądze. Chłoporobotnicy byli jednymi z
          kilku grup którzy na prlu wyszli najlepiej.Samochody odwoziły do pracy i
          przywoziły z pracy pod chałupy. Zimą, zupy regeneracyjne z wkładką mięsną.Okres
          oczekiwania takiego na mieszkanie - 5 lat.Jeżli był zatrudniony w
          budownictwie.Mieszczuch ile lat oczekiwania? Są tacy którzy nie załapali sią do
          dziś. A na budowach sodoma i gomora.Duże pieniądze mało pracy.Dlatego uciełem z
          firmy budowlanej.Nie mogłem patrzeć jak piani chłopi budują nasz kraj.A
          materiały idą na lewo i prawo.Chloporobotnicy i "mieszczuchy" pochodzenia
          wiejskiego-urlopy w czasie żniw.Jeszcze jedna bzdura socjalizmu.Dzieci ze wsi
          punkty z pochodzenie na wszystkie uczelnie.He,he,he. Nie za posiadaną wiedzę,
          tylko za pochodzenie.Dlatego tylu tumanów na dziś na stołkach.Takich bzdur było
          miliony w epoce socjalizmu.Mimo zamiany ustroju.(Ale to fikcja).Nadal pokutuje
          szereg socjalistycznych ustaw. Dlatego? PRECZ Z KOMUNĄ!!!
          • Gość: wesoła Re:do Białego IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 12:41
            Oj...Biały, Biały... Nie wiem czy Ty jeżdziłeś na wczasy. Wiem, każdy kto
            chciał mógl jechać. Znałam takich co nie jeżdzili ale oni albo nie czuli
            potrzeby albo jeżdzili na wieś do rodziny. Ale to w zasadzie nie jest ważne bo
            teraz każdy może jechać na Kanary, Baleary i gdzie kto chce. Mieszkania to
            zupełnie inna sprawa. Przecież teraz czeka się dłużej. Kiedyś 10 lat aż
            przydzielili, teraz 25 zanim się uskłada. Pracowałeś w budownictwie z
            chłoporobotnikami. A teraz to ludzie nie jeżdżą do pracy? Kiedyś ze Skaryszewa
            do Radomia a teraz z Polski do Włoch. Nawet gorzej bo bilet droższy i nikt nie
            zawiezie autobusem za darmo. Jedyne w czym się z Tobą zgadzam w pełni to te
            punkty na studia. Nie powinno być tak jak wtedy. Lepiej jest teraz. Najlepiej
            wogóle wiejskich dzieci nie dopuszczać do wiedzy. Nawet nie dać pracy rodzicom
            bo potem dadzą dziecku na bilet do miasta. Trzeba było wtedy budować we wsiach
            teatry, muzea żeby poziom wyrównać. Zaznaczam, że w rodzinie ani bliższej ani
            dalszej nie posiadam od pokoleń żadnego rolnika. O psiakrew! nawet robotnika!
            Ale świadczy to o tym, że moja wypowiedz nie jest tendencyjna.
            P.S. znudzonych przepraszam, znów się rozgadałam.
            • Gość: szczery :do wesołej IP: 82.139.8.* 01.08.05, 16:49
              Jak ktoś jest nieustannie wesoły i pisze takie bzdury to jednak powinien się
              zwrócić do lekarza po poradę. Lecz się bo na rozum za późno. Precz z komuną!
              • Gość: wesoła Re: :do Szczerego IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 17:10
                Masz rację, trzeba pójść zanim pozamykają wszystkich psychiatrów w Radomiu. Są
                trzy możliwości, że nie rozumiesz o czym mówię:
                1. Jesteś już w takim wieku, że skleroza czyni spustoszenie.
                2. W czasach o których mówimy chodziłeś do przedszkola.
                3. Nie chcesz pamiętać bo to nie jest na topie.
                Sam wybierz sobie właściwą opcję i pamiętaj, że można się spierać o ocenę
                faktów a nie o same fakty.
                • Gość: Wesołek Do Wesołej IP: 82.139.8.* 01.08.05, 18:36
                  Zaczynasz robić kiełbasę wyborczą towarzyszom towarzyszko Wesoła? Dla Ciebie
                  nic straconego.Masz obok Białoruś.Trochę dalej Kubę i KRL.Tam do dziś masy mają
                  za darmo wczasy i inne osiągnięcia socjalizmu.
                  • Gość: wesoła Re: Do Wesołka IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 18:48
                    Czy tak to wygląda? Tamte czasy już na szczęście nie wrócą. A na szczęście
                    dlatego, że nigdy nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki. Gdyby wróciły to
                    byłyby tak zmutowane, że nikt by ich nie poznał. Nie jestem zwolenniczką komuny
                    (a raczej jej politycznej strony). Kto czytał moje wcześniejsze wypowiedzi to
                    wie. Ale niech nikt nie mówi, że teraz jest lżej żyć szaremu człowiekowi.
                    Samotnej matce, inwalidzie, ojcu rodziny, emerytowi. No chyba, że przeoczyłam
                    zmiany i teraz Polska składa się z samych młodych, przedsiębiorczych, dobrze
                    wykształconych, zdrowych, pięknych i bogatych. Cieszę się wobec tego bo będzie
                    miał kto w przyszłości pracować na moją emeryturę.
                    • Gość: Wesołek Re: Do Wesołka IP: 82.139.8.* 01.08.05, 19:15
                      Zapytaj towarzyszy co zrobili i co robią z Twoimi składkami.Zapewniam Cię że
                      ich konta za granicą pękają w szwach od twojej składek.
                • olo1033 Re: :do WESOŁEJ 01.08.05, 18:51
                  tow.Wesoła -łamiesz zasady naszej partii.Zabraniam dyskutować z tym co są
                  nastawieni jak jednokomórkowce i są bez odrobiny kultury.Ostrzegałem cię
                  przecież to hieno-kruko-szakale ,są zdolni do obelg i oszczerstw to im tylko
                  wychodzi ,ciągle precz z komuną tak jak Lepper :Balcerowicz musi odejść i cóż
                  od niskiego poziomu wymagać >>>.NO TERAZ SIĘ I ZARAZ ZACZNIE NAWAŁNICA Z
                  PIORUNAMI I GROMAMI NA NAS .....
                  • Gość: wesoła Re: :do Ola IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 01:24
                    Bo widzisz Olo, chciałoby się porozmawiać jak to czynią ludzie cywilizowani. Z
                    wieloma osobami miło pogadać nawet jeśli mają inne poglądy. Wiele zależy
                    właśnie od kultury osobistej. Tak jak napisałam, można mieć inne zdanie w
                    kwestii oceny faktów ale fakt jest faktem i jeśli żali mi się dorosły facet, że
                    nie jeżdził na kolonie to znaczy, że nie było kolonii? Ja też nie jeżdziłam.
                    Byłam raz i nie podobało mi się. Nie lubiłam za przeproszeniem siusiać na
                    komendę. To teraz mam mieć żal, że mnie ominęło dobrodziejstwo ustrojowe? Olo!
                    Oni mylą pojęcia. Ludzie mają gdzieś to czy była, jest czy będzie jakaś tam
                    komuna czy wspólnota pierwotna na przykład. Ludzie chcą jeść i nakarmić swoje
                    dzieci. Był tu wątek o ludziach z Wałowej. Nie było tych ludzi na forum.
                    Dlaczego? ano dlatego, że wielu z nich nawet komputera z bliska nie widziało.
                    Oni mają w d.... intelektualne rozważania, oni chcą mieszkań! I mają rację,
                    należą im się. Skoro państwo ich ubezwłasnowolniło odbierając możliwość
                    zarobkowania a tym samym samodzielnego utrzymania to niech im da!!! Niech nie
                    gnoi ich do reszty!!! Dzień w dzień w pracy widzę biedę, poniżenie i staczanie
                    się w marazm ludzi, którzy temu nie zawinili...i tak mało mogę im pomóc...
                    • Gość: wesoły Re: :do Ola IP: 82.139.8.* 02.08.05, 19:46
                      Masz sklerozę? Pamiętasz,że komuchy dawały mieszkania za darmo? Owwszem biedota
                      wiejska zajęła puste mieszkania pożydowskie po wojnie i teraz dzieci
                      tych "szczęśliwców" też chcieliby dostać mieszkania za darmo. Otóż jest
                      wyjście - kredyt hipoteczny. Nie ma nic za darmo. Nawet członkowie partii muszą
                      płacić. A twoje wychwalania tego co było i walenie w to co jest, to jakaś
                      paranoja, bo cały czas rządzą ci sami ludzie z tej samej lewusowej strony. Czy
                      kulturalnie z tobą konwersuję? Pozdro. Ola nie lubię bo przypomina
                      intelektualną trylinkę
                      • Gość: wesoła Re: :wesołego IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:58
                        HA<HA< HA< HA<HA!!! Pożydowskie mieszkania, biedota wiejska...pewnie Czereśniak
                        z "czterech pancernych i psa"!!! Biedota wiejska to zamieszkała w pałacach i
                        dworkach natychmiast zaczynając hodowlę świń w salonie. W pożydowskich
                        mieszkaniach zamieszkali często (broń Boże nie mówię że we wszystkich) aryjscy
                        sąsiedzi, którzy często wydając Żyda w ten sposób rozszerzali sobie przestrzeń
                        życiową. Zeby dostać kredyt hipoteczny trzeba mieć pracę i wykazać się
                        zarobkami o odpowiedniej wysokości. Nawet tu, na forum można przeczytać, że
                        tanie mieszkania dostają lub jak wolisz kupują ludzie np. z zarządu miasta. Nie
                        wychwalam tego co było, zwyczajnie przypominam fakty. Nie mogę się zgodzić na
                        to, że rządzą ludzie z tej samej "lewusowej" strony. W jednym rządku stawiasz
                        Belkę i Balcerowicza? Buzka i Oleksego? Kwaśniewskiego i Wałęsę? A nie obrażą
                        się na Ciebie? i jeszcze jedno, chociaż różnimy się trochę poglądami to miło mi
                        było z Tobą te poglądy wymienić, pozdrawiam.
                    • olo1033 Re: :do Wesołej -olo1033 02.08.05, 21:11
                      Wesoła - dochodzę do wniosku że nie ma z kim tu dyskutować i nie ma to sensu
                      gdyż wiekszość dyskutujących jest wrogo nastawiona do wszelkiej dyskusji o
                      czasach PRLu.Powiem w prost to są ludzie z wypranymi i zlasowanymi mózgami do
                      których nie dociera dyskusja i polemika innych ludzi o innych poglądach i
                      zapatrywaniach."LEPIEJ POGŁASKAĆ TYGRYSA NIŻ DO NICH NAPISAĆ JAKIŚ POST POD
                      DYSKUSJĘ ."
                      • Gość: wesoła Re: :do Ola IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:18
                        Drogi Olo. Wychodzę z założenia, że do czsau jak ludzie ze sobą rozmawiają to
                        jest szansa na porozumienie. To tak jak w małżeństwie. Pominąwszy kilku
                        zacietrzewionych chamów ludzie są skłonni do dyskusji. Niektórzy uważają, że
                        jak swoje poglądy podeprą inwektywami to siła rażenia będzie większa i
                        pospadamy ze stołków. Że mają zlasowane mózgi to prawda. Na nas też próbowali
                        lasowania. Lasowanie musi chyba być zawsze tylko lasujący się zmieniają. Cały
                        problem w tym, że trzeba trochę pożyć, żeby sobie z tego zdać sprawę. A młodzi?
                        czego teraz uczą w szkołach? Prostują to o starych czasach i mówią, że wszystko
                        było żle. Zapominają natomiast, że te stare czasy to okres życia dwu pokoleń. I
                        te dwa pokolenia nie uważają wcale, że żyły za karę!. Trzeba rozmawiać, Olo,
                        nawet jeśli to kosztuje masę czasu i trochę nerwów. Do dzieła, szefie!
                        • olo1033 Re: :do Wesołej....... 03.08.05, 13:46
                          Szanowna "Wesoła'masz w zupełności rację że tu na forum jest gro dyskytantów
                          którzy zabierają głos nie znając dokładnie tematu.Podejrzewam że są to
                          małolaty wtrącający się do dyskusji lub ludzie uważający się za "prawdziwych
                          polaków" którym ktoś nakładł do głowy samych negarywnych opini o okresie
                          powojennym i okresie PRLu.Ja doskonale pamiętam zakończenie IIwojny światowej
                          odbudowę kraju ze zniszczeń wojennych,kolejne wybory o sejmu i władz
                          terenowych ,ich ujemne i dodatnie strony aż do chwili obecnej,Jedno stwierdzam
                          że obecnie mamy taką demokrację jaką była kiedyś u nas komuna . Ja nie o takiej
                          Polsce marzyłem nie tak ją sobie wyobrażałem.Szkoda słów na ten temat.Mimo to
                          mam na ten temat swoje stałe i niezmienne zdanie .
                          • Gość: wesoła Re: :do Ola...... IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:13
                            To tym bardziej trzeba mówić, mówić i jeszcze raz mówić! Ja tak daleko jak Ty
                            pamięcią nie sięgam ale pamiętam wystarczająco dużo, żeby móc wyrobić sobie
                            zdanie. Teraz jest moda na lżenie wszystkiego co pochodzi z PRL-u. Wielu przy
                            tym zapomina, że my wszyscy pochodzimy z PRL-u. Jedni mają tamto we krwi a
                            reszta wyssała z mlekiem matki. Lżyć PRL to mieć pretensje do ojca, matki,
                            brata, dziadka, że się na to godził, nie walczył! Ci z rodzin, które wtedy
                            najciszej siedziały teraz mają najwięcej do powiedzenia. A największą zasługą
                            niejednego młodocianego bohatera było to, że nasikał dzielnicowemu do butelki z
                            mlekiem ( wszystkim młodym oznajmiam, że kiedyś nosili mleko pod drzwi w
                            związku z czym wielu ludzi miało pracę a inni wygodę). Oni powinni się cieszyć,
                            że są jeszcze tacy ludzie jak Olo czy wesoła, których można o wiele spraw
                            zapytać i wyjaśnią najlepiej jak pamiętają.
                          • Gość: autor Re: :do Wesołej....... IP: 82.139.8.* 03.08.05, 16:01
                            Jedno stwierdzam że obecnie mamy taką demokrację jaką była kiedyś u nas
                            komuna . Ja nie o takiej Polsce marzyłem nie tak ją sobie wyobrażałem.

Brawo olo robisz postępy. Pierwszy raz zgadzam się z fragmentem twojej
                            wypowiedzi. Odpowiedz sobie na pytanie dlaczego tak jest. Nie jest dokładnie
                            tak samo bo ubowcy nie szaleją nocami, nie ma mordów politycznych, cenzury itd
                            ale rządy rzeczywiście cały czas są komusze, bo komuchy cały czas przy korycie.
                            czas to zmienić. Głosuj na PIS i PO.
                    • b4rtek Re: :do Ola 02.08.05, 21:30
                      > Oni mają w d.... intelektualne rozważania, oni chcą mieszkań!

A ja chcę żeby kazdy w mojej rodzinie miał pracę! Rządam tego - odejmijcie sobie
                      od pysków żeby oni mogli pracować. Podatek nakładam na was - zasiłki im damy. Co
                      wy na to???? Podoba się wam????? Nie???? Ot i cała hipokryzja lewicowców...

;)

> I mają rację,
                      > należą im się.

Jedno co im sie należy - na prawdę tylko jedno - to to aby mogli jeśli tylko im
                      się zachcę zakasać rękawy i wziąć się uczciwie do pracy. I to jeszcze, żeby NIKT
                      nie ważył się wyciągnąć ręki po to co sami dla siebie wypracują. NIKT.

> Skoro państwo ich ubezwłasnowolniło odbierając możliwość
                      > zarobkowania a tym samym samodzielnego utrzymania to niech im da!!!

Państwo to ja. I Ty. Ja nie mam skąd im dać. I nie ja chciałem im zabierać. Nie
                      ja. Ja chce im dać wolność - niech się bogacą jak tylko umieją. I niech pozwolą
                      na to innym.

>Dzień w dzień w pracy widzę biedę, poniżenie i staczanie
                      > się w marazm ludzi, którzy temu nie zawinili...i tak mało mogę im pomóc...

Wesoła - tacy jak Ty muszą zdać sobie z tego sprawę: Jeden urzędnik państwowy to
                      2 miejsca pracy mniej w gospodarce... Biurokracja generuje bezrobocie - hahaha!
                      a myśleliście że je zwalcza! Utrzymanie Was kosztuje - Polacy nie dają rady...
                      • olo1033 Re: :do b4rtek..... 03.08.05, 09:48
                        ale się rozjuszyłeś ,dawaj dalej wylewaj te pomyje i tak mało kto
                        czyta ..Wiadomości które podajesz są mi skąś znane -tylko nie mogę sobie
                        przypomnieć ...Ciekawe ile pan ma latek bo piszesz jak mały chłopaczek ...
                        • Gość: real Re: : do Wesołej.. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.08.05, 10:38
                          ...jak może osoba po studiach gadać takie głupoty że cetrala automatyczna zabrała komuś pracę...chyba że skończyłaś WUML(Wojewódzki Uniwersytet Marksistowsko Leninowski) a to co innego ....wtedy zrozumiałe są Twoje poglądy...
                          Skoro masz taki ogląd rzeczywistości i świata...to zaproponuj...

-zakaz używania maszyn rolniczych ....zobaczysz ile ludzi będzie potrzebnych do sochy kosy i cepów...tym zmniejszysz bezrobocie
                          -zakaz używania maszyn w fabrykach ...niech robią młotkiem, pilnikiem i piłką do metalu...znowu pojawią się miejsca pracy...
                          -zlikwidować wszystkie maszyny do robienia dróg...niech kopią i robią drogi łopatami --zobaczysz ile potrzeba będzie ludzi..
                          -a w budownictwie pozabieraj dzwigi , betoniarki -niech noszą cegłę na plecach i rozrabiają zaprawę ręcznie....
                          - oczywiście zakaz używania central automatycznych żeby ciotka czy kto tam inny miał pracę....
                          -no i oczywiście zakaz używania telefonów komórkowych ...bo teraz jest trudniej wszystkich podsłuchiwać
                          - koniecznie wycofaj radia ,telewizory i sprzet komputerowy z produkcji bo to jest szkodliwe....

Uzdrowisz tym gospodarkę....wszyscy będą mieli pracę...

I jeszcze jedno ludzie po studiach mieli szacunek w Polsce tylko przed II wojną światową .
                          To w latach komuny pojawiły sie zwroty szydzące z ludzi którzy skończyli studia:
                          -magisterek
                          -doktorek
                          -profesorek
                          używane w rozmowach klasy robotniczej...np.co mi tu będzie pier.....ł jakiś tam
                          magisterek,doktorek czy profesorek ja wiem lepiej ( szkół nie mam ale wiem)
                          I ciągnie sie to do dzisiaj...nawet w prywatnych zakładach...bo w nich pracują ci sami robotnicy co pracowali za komuny i przenoszą jak zarazę swoje zachowanie na dzisiejsze czasy.

...i ty za takimi czasami tęskisz ??????????????????????...to chyba jesteś......

• Gość: wesoła Re: : do reala. IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:50
                            No, nareszcie mogłam sie uśmiechnąć. Tak, centrala automatyczna zabrała pracę
                            mojej kuzynce. To jest fakt. Nie to jest jednak najważniejsze, że zabrała TĘ
                            pracę ale to, że kuzynka nie dostała innej. Mówiąc o tej przyczynie nie jestem
                            przeciwna postępowi technicznemu i naukowemu lecz temu, żeby kopnięty przez
                            maszynę człowiek nie spadł w przepaść społeczną. Postępu nie da się cofnąć, nie
                            ma takiej potrzeby i byłoby to szkodliwe. Jednak nie w tym celu ludzie
                            wymyślają rózne udogodnienia, żeby te natychmiast zaczęły gryść ich w tyłek.
                            Postęp musi służyć człowiekowi. Na miejsce zlikwidowanego stanowiska pracy musi
                            natychmiast powstać inne. Piszesz o szacunku do ludzi wykształconych...to
                            niestety prawda ale o kim świadczy żle? Magisterek, inżynierek, doktorek... oni
                            od tego nie staną się głupsi a jeśli ma to poprawić samopoczucie jakiemuś
                            nieukowi to niech mu będzie. Ja myślałam o osobach myślących, takich jak Ty bo
                            piszesz, że "szkół nie masz" ale razi Cię takie zachowanie.
                            Ps. A co do telewizorów to było mi bardzo dobrze jak po śmierci naszego Papieża
                            nie nadawali żadnych informacji. Chociaż było mi żal to ten okres potraktowałam
                            jak wakacje na bezludnej wyspie. pozdrawiam.
                      • Gość: wesoła Re: :do B4rtka IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:37
                        Drogi B4rtku. Lubię Cię, ponieważ w gruncie rzeczy mówisz o tym samym tyle, że
                        innym językiem. Różnica polega chyba na tym, że jesteś młodym człowiekiem i nie
                        masz mojego czy Ola doświadczenia, nie widziałeś tyle. Mamy wiele wspólnego. Ty
                        chcesz pracy dla całej swojej rodziny i ja też. Ludziom potrzebna jest praca
                        (tak jak kiedyś), wtedy nie przyjdą po żadne zasiłki (tak jak nie przychodzili
                        kiedyś), nie potrzeba na nikogo nakładać podatków (tak jak nie nakładano
                        kiedyś). Mowiąc, że należą im się mieszkania mam na myśli to, że jeżeli komuś
                        się zwiąże ręce to żeby nie umarł z głodu trzeba go niestety nakarmić nawet
                        jeżeli siedzi na podłodze na środku spożywczego sklepu. Rozwiążmy tym ludziom
                        ręce (dajmy pracę) - sami zapracują na siebie. I mylisz się myśląc, że państwo
                        to ty. To wyświechtany slogan, podyktowany na to, że wtedy będziesz miał lepsze
                        samopoczucie przy płaceniu podatków. Zawsze w walce z każdym państwem przegra
                        obywatel. I żeby "nikt nie wyciągał ręki po to co sami sobie wypracują" nie
                        chcesz płacić podatków? a może chciałbyś płacić takie, żeby i dla Ciebie trochę
                        zostało? No i biurokracja. Biurokracja będzie do chwili aż na jedną
                        okoliczność nie będzie trzeba przynosić 15 papierków. Zauważyłam dzięki mojej
                        pracy, że niestety ilość papierków wzrasta. Jedno stanowisko biurowe to 2
                        robotnicze? A gdzie się naczytałeś takich bredni? Gdzie widziałeś biurowiec
                        większy od hali fabrycznej? A urzędnicy państwowi? Jakiego szczebla? Ministra
                        masz na myśli czy mnie? Zapewniam Cię z całą skromnością, że gdyby znikł
                        minister nic by się nie stało. Moje zniknięcie zauważyłoby natychmiast kilkaset
                        osób. W dzisiejszych czasach najgorsza jest chyba demagogia. pozdrawiam
                        • Gość: real Re: :do wesołej IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 03.08.05, 20:46
                          ..widzę że ze zrozumieniem prostego tekstu masz trochę kłopotu...to w nawiasie to był dalszy ciąg myślenia takich mądrych robotników mądrzejszych od profesorków,doktorków i magisterków....
                          sam mam wyższe techniczne i kilkanaście lat pracowałem w tamtych "latach dobrobytu -jak Ty uważasz" i uważam że jeżeli mamy teraz dostęp do takiego mnóstwa informacji o tamtych czasach i mamy swoje doświadczenia to jest nieprzyzwoite mówienie że tamte czasy były świetne...bo nie było bezrobocia..
                          Powiedz ile milionów musiałoby jeszcze zginąć ludzi żebyś tamten system nie tylko w ZSSR ale i w Polsce właściwie oceniała...wg oficjalnych informacji w ZSSR zginęło okolo 40 mln ludzi pod hasłami "równości i sprawiedliwości społecznej"... ( w Polsce nie wiem ile zginęło ale na pewno ginęli w imie "równości i sprawiedliwości społecznej") a w czasie II wojny światowej niemieccy faszyści zabili ok. 29 mln ludzi...I faszystów umiemy jednoznacznie ocenić ..a tu ciągle nie widzimy tej liczby ofiar i udajemy że ich nie ma i ciągle usprawiedliwiamy "równością i sprawiedliwością społeczną"....
                          Proszę poczytaj troche histori i nie opieraj sie na histori wymyślonej przez siebie i tylko takiej którą Ty akceptujesz...
                          • Gość: wesoła Re: :do reala IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:33
                            Czy ktoś tu mówi, że tamte czasy były świetne? Trzeba wyważyć co jest lepsze
                            dla człowieka: pełna lodówka czy paszport w szufladzie? Możliwość bezpiecznego
                            wychowania dzieci czy perspektywa, że te dzieci będą mogły wynosić nocniki po
                            Europejczykach? Powiesz oczywiście, że ważna jest wolność, dostęp do materiałów
                            o których wspominasz i będziesz miał rację. Ale to będzie TWOJA racja. Moja
                            racja jest taka, że przede wszystkim jestem kobietą, matką i mam gdzieś
                            szczytne ideały, które zaspakajają nie moje potrzeby. Może jestem egoistką ale
                            chcę żyć bezpiecznie i mam w nosie to, ćzy jakiś tam Kaczyński wyciągnie teczkę
                            na jakiegoś Cimoszewicza czy odwrotnie. Jeden i drugi niewiele mnie obchodzą.
                            Teraz pora żebyś powiedział, że jestem bezmyślna i głupia. Nic na to nie
                            poradzę! A teraz wymienię Ci czego mam dość
                            1. Teczek IPN
                            2. Lustracji
                            3. Partyjnych przepychanek
                            4. Giertycha, Leppera i ojca Rydzyka
                            5. Ludzi, którzy nie walczyli z komuną a teraz kreują się na bohaterów
                            6. Ciągle narzekających na przeszłość.
                            7. Tych, którzy mówią że inaczej myślący są gorsi.
                            I chciałabym, żeby ich zapakowali do rakiety i wysłali na Marsa.
                            .
                            P.s. ta pomyłka w sprawie Twojego wykształcenia wynikła z nieuwagi, przepraszam
                            jeśli Cię uraziłam.
                          • Gość: cccp Re: :do wesołej IP: 82.139.8.* 03.08.05, 21:34
                            Całą Ukrainę zagłodzili w ramach rozkułaczania.
                            • Gość: wesoła Re: :do cccp IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:25
                              Nie u nas tylko na Ukrainie, nie nasi tylko Sowieci i na szczęście nie całą.
                              • Gość: wesołek Re: :do cccp IP: 82.139.8.* 04.08.05, 16:15
                                Wesoła!Masz dosyć rozliczania terażniejszości z przeszłością? Pewnie nieźle
                                obłowiłaś się.Jasne.Darować zakręcone miliony wyrywane z gardeł milionom ludzi
                                w imię idei socjalizmu? Ubeki niech mają emerytury po 2000 lub 3000 tysiące za
                                katowanie ludzi? Za to,że słuchali radia Londyn,albo RWE. czy głosu Ameryki?
                                Prawda w oczy kole? Wesoła przeczytaj sobie teraz dokładnie o dobrodziejstwie
                                socjalizmu.Mój ojciec pracował w jednym z dużych zakładów Radomia.Pod koniec
                                lat 50,On i kilkunastu jego kolegów zaczęli upominać się o lepsze warunki
                                pracy,podwyżkę.Zaczęli wytykać niegospodarność i lipne zawyżanie jakości
                                produkowanego wyrobu. Nakłaniano ojca wielokrotnie do fałszowania jakości.Ale
                                nic z tego. Nigdy ojciec nie należał do czerwonych więc zagrożono:Zadnych
                                podwyżek,premi,nagród.A mieszkanie o które starał się niech wybije sobie z
                                głowy.Za prawdę został wrogiem Polski i wrogiem ludu pracującego.Zapomnieć o
                                krzywdzie i złodziejach?Ty chyba jesteś chora.Masz dosyć tych co mówią prawdę?
                                Za prawdę w socjaliżmie gnili w więzieniach.
                                • Gość: wesoła Re: :do Wesołka IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:03
                                  Oj Wesołku, Wesołku... Skoro rozmawiasz ze mną to czytaj moje posty dokładnie.
                                  Na kilku wątkach przedstawiłam się tak dokładnie ,że czuję się jak muzułmanka
                                  gdy zdejmie czador. Przykład Twojego ojca jest bolesny. To co się stało
                                  wyznaczyło Waszej rodzinie "gorszą" drogę w tamtych czasach. Tamte czasy to ja
                                  znam tylko z opowiadań ale wiem, że tak bywało. Możesz być dumny z ojca tak jak
                                  ja ze swojego. Obaj byli bohaterami.
                                  Postaram się wytłumaczyć Ci mój punkt widzenia na temat odcięcia się od tamtych
                                  czasów. Wszystko generalnie oparte jest na stwierdzeniu; "kto stoi w miejscu,
                                  ten się cofa" Cóż dopiero gdy ktoś cały czas patrzy do tyłu i trzyma się
                                  kurczowo swoich krzywd, żeby życie nie pogoniło go do przodu. Z cała pewnością
                                  sprawiedliwym byłoby osądzić tamtych ludzi, ukarać, poodbierać co zabrali,
                                  odebrać im dobre imie...ale to NIE JEST MOŻLIWE. Wielu z nich już nie żyje,
                                  wielu jest w takim wieku, że dręczenie ich byłoby perwersją z naszej strony
                                  niezależnie od tego co zrobili. Pamiętać a mścić się to ogromna różnica.
                                  Mszcząc się ustawiłabym się w tym samym rzędzie co oni. Mam jedno życie i nie
                                  mam zamiaru marnować go na utarczki z kimś kim pogardzam. Dlatego nie będę
                                  głosować na polityków o których wiem, że będą lustrować, przypominać,
                                  rozgrzebywać, zaspakajać własną potrzebę walki. Chcę iść do przodu. Czy to
                                  znaczy że zapomnieć? Nie! Wiem, że Polsce potrzeba spokoju, rozwoju
                                  gospodarczego i tym trzeba się zająć! Jestem kobietą i matką. Myślę podobnie
                                  jak większość kobiet. Właściwie polityka to męska sprawa i kobiet naogół nie
                                  interesuje. W jednym się z Tobą zgadzam bez zastrzeżeń. W swoim poście nie
                                  użyłeś ani razu słowa "komunizm". Zgadzam się dlatego, że wobec powyższego też
                                  uważasz, że w Polsce komunizmu nie było!
                                  • Gość: wesołek Re: :do Wesołka IP: 82.139.8.* 06.08.05, 01:06
                                    Przykład banalny.Można budować dom na starych i zgniłych fundamentach? Można
                                    budować przyszłość nie patrząc w przeszłość?Zabrać im?Sądzić ich? Dlaczego nie?
                                    Tylko kto to ma zrobić?Obecny ustawodawca?Żenujące.Dlaczego oni,którzy dorobili
                                    się majątku na plecach i naiwności ludzi.Ten majątek mają rozdzielać przez
                                    długie lata swoim potomkom.Ba, ustawiać na wysokie stanowiska. ? Bredzę?
                                    Nie.Widzę niemal codziennie takich z okna swojego domu.Kiedyś
                                    stanowiska,fikcyjne etaty, pijaństwa,balety,służbowe samochody.A dzisiaj
                                    rozdzielanie stanowisk Tu i w świecie.Za tym bardzo duże pieniądze.I dalej
                                    powierzyć im Polskę.Toż to jest zbrodnia!
                                    • Gość: wesoła Re: :do Wesołka IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:53
                                      Tak, nie jest miło na to patrze ale można patrzeć w drugą stronę. Nie można
                                      budować domu na zgniłych fundamentach ale można wybudować całkiem inny w innym
                                      miejscu. Sam piszesz, że nie widzisz kogoś, kto mógłby zająć się w tej chwili
                                      oczyszczeniem Polski z tych pozostałości. Więc kiedy? Ile czasu musi jeszcze
                                      upłynąć, żeby ludzie tacy się znależli? 5, 10, 20 lat? I kogo to wtedy jeszcze
                                      będzie obchodziło? Wtedy o "tych" czasach będą myśleli tak jak my o II wojnie
                                      Swiatowej. "była taka wojna, była zła ale to było tak dawno". A zresztą od 15
                                      lat nikt nikogo nie zmusza do niczego przy głosowaniu. Ilu ludzi głosuje na
                                      lewicę! Dlaczego to robią? Przecież socjaliści nie głosują na siebie na wzajem.
                                      Ludzie chcą lewicy i ci, którym bezpośrednio nikogo nie więzili, nikogo nie
                                      zabili, nikogo nie szykanowali są właśnie tymi ludzmi, którzy mówią "komuno
                                      wróć" To są właśnie ludzie, dla których najważniejsza jest pełna miska. Dla
                                      takich jak mu dwoje zostają dwie drogi. Jedna to Twoja - pamiętać i
                                      rozpamiętywać i przy tym dusić się z bezsilności. Druga taka jak moja -
                                      pamiętać ale starać się mimo wszystko iść do przodu budując coś za czym te
                                      bezmózgowce i tak nie nadążą. Wolę tę moją i polecam. Pamiętaj, Bóg, natura czy
                                      co kto tam woli, przydzielił każdemu po jednym życiu i trzeba to wykorzystać
                                      pozdrawiam.
                                      • Gość: wesołek Re: :do Wesołka IP: 82.139.8.* 07.08.05, 00:23
                                        Nie chodzi o rozdrapywanie ran.O umiejętne odizolowanie pewnych grup.Mamy w
                                        narodzie świetnych intelektualistów.Ludzi z głową na karku.Wiadomo,że oni nie
                                        mają siły przebicia skorupy.A media? Wiadomo jakie są i komu służą.Lenin
                                        docenił szybko wielkość radia.A wyborcy? Dużo jest takich,którym same obietnice
                                        wystarczą? Młodym, Kwaśniewskiego mieszkania na wiosnę.Maluczkim,
                                        Leppera "otwartość".Innym,że fajnie było.Godziny pracy upływały
                                        sielankowo.Jakieś plany 2letnie,4 letnie.Zamiast 2 lat budowy,w 1 rok.Ale
                                        pieniądze za 2 lata.16 godzin na papierze,w rzeczywistości 9 godzin pracy.
                                        Wszyscy wynosili śrubki,igły,papierosy,cement,kiełbasę,zamki,buty,benzyna i
                                        miliony innych.A karuzela kręciła się co raz szybciej.Coraz więcej wydawano
                                        jak zarabiano. Pieniędzy mało? Pożyczyć z zagranicy i dodrukować
                                        towarzysze.Karuzela nie wytrzymała i rozp...a się. Dziwnym jesteśmy
                                        narodem.Bardzo bogata historia naszego kraju nic nie nauczyła rodaków.A
                                        nauczycieli mieliśmy wybornych.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka