Dodaj do ulubionych

Przeprowadzka zegara

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.09.05, 20:07
"Lokalizację zmienił jedyny w mieście zegar słoneczny" jak to jedyny? czy Pan
Sawicki nie wie, ze mamy w miescie drugi zegar? Tzn teraz sa to jego szczatki
(dokladnie gnomon i slad po tarczy). Oczywiscie chetnie zdradze gdzie on sie
znajduje:) przydaloby sie go odnowic niech zdobi miasto.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ekspert Re: Przeprowadzka zegara IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.09.05, 20:52
      Oczywiście, wszyscy wiedzą, gdzie jest drugi zegar słoneczny. To zegar ścienny,
      na elewacji od ul. Rwańskiej kamieniczki stojącej w narożu tej ulicy i Rynku
      • Gość: fotka Re: Przeprowadzka zegara IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.09.05, 21:49
        Czy wszyscy to bym ostrozna byla:)))) Pracownicy muzeum dowiedzieli sie ode
        mnie. Warto sie nim zająć prawda?
      • Gość: irek Re: Przeprowadzka zegara IP: *.pultusk.sdi.tpnet.pl 06.09.05, 22:10
        Wiedza wszyscy tylko czemu niektorzy pisza w artykule, ze horyzontalny zegar z
        parku, (wedrujacy w swej historii miedzy damskim a meskim przybytkiem) jest
        jedynym radomskim slonecznym zegarem.
        Do Eksperta. Uwierz na slowo ze jeszcze miesiac temu o zegarze na Rwanskiej
        wiedzialo paru ... Słowaków. Nie wiedzial o nim nikt z biura Waszego
        Konserwatora Zabytkow(Rwanska to obszar objety rewitalizacja dodam). Od
        niedawna dopiero wie wiecej osob. Teraz wystarczy wpisac w wyszukiwarke
        Google "zegar słoneczny Radom" i w efektach wyszukiwania na 1 miejscu masz
        strone Fotogalerii Małe Ojczyzny, klikasz i ogladasz zegar na Rwanskiej
        sfotografowany przez mieszkanke Radomia.
        I taki mysle z Ciebie spryciarz Ekspercie:))))
        • Gość: art. Re: Przeprowadzka zegara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 08:30
          Nareszcie. Wszyscy naokoło wyśmiewali się z lokalizacji zegara słonecznego.
          SŁONECZNY ZEGAR BEZ SŁOŃCA. Ale tak było swego czasu spieszno niektórym, by
          wywalić stamtąd "pamiątki po bolszewikach", ze kazdy pretekst do
          zagospodarowania tego miejsca był dobry. To tak samo było z pomnikiem na Placu
          Jagiellońskim. Wywalić, nie zważając że może on jednak nie jest zły
          (artystycznie), a nie pomyśleć by zmienić np. jego nazwę na pomnik żołnierza,
          zostawić i nie robić z tego miejsca "bezpłciowego" skweru dla piwoszy itp.
          • Gość: uchol Re: Przeprowadzka zegara IP: 80.50.60.* 07.09.05, 11:36
            "Niestety, wandale kilka razy zniszczyli wskazówkę i mechanizm."
            Trzeba będzie teraz sprowadzić specjalistów ze Szwajcarii, żeby ten mechanizm
            naprawili. To będzie kosztować kupę pieniędzy, bo przecież naprawa takiego
            dziewiętnastowiecznego mechanizmu musi być droga. Więc może od razu wsadzić
            jakiś elektroniczny, jak na wieży ratusza? Byłby pewnie tańszy i nie mniej
            dokładny. Sam by pewnie też przestawiał się z czasu letniego na zimowy i
            odrotnie.
            A ten stary mechanizm można by wymontować i pokazywać młodzieży - na przykład w
            siedzibie radomskiej GW.
          • Gość: RedDog Re: Przeprowadzka zegara IP: *.rwt.pl 07.09.05, 11:38
            "Niestety, wandale kilka razy zniszczyli wskazówkę i mechanizm." Ciekaw jestem
            jaki mechanzm ma zegaz słoneczny ;)
          • Gość: irek Re: Przeprowadzka zegara IP: *.pultusk.sdi.tpnet.pl 07.09.05, 11:54
            To moze korzystajac z okazji spytam. Moze ktos tu posiada zdjecia, pocztowki
            lub grafiki, a moze jakies szkice czy informacje zrodlowe o pierwotnym
            wygladzie słonecznego zegara nasciennego na Rwanskiej? Bardzo prosze o kontakt
            ewentualnie na mail irek@falconry.pl

Do art: Wysmiewalo sie wielu,to prawda z lokalizacji radomskiego slonecznego
            zegara w cieniu, ale na pocieszenie(?) powiem Ci tylko, ze nie jedyny to taki
            zegar w Polsce. Piekny, dobrze zachhowany i stary, podobny nawet wygladem do
            Waszego stoi w Lublinie na terenie Kurii, a "zepsuty" (czytaj zacieniony)
            nascienny znajduje sie w Zespole Klasztornym Kartuzów w Kartuzach.

Mimo, ze nie jestem z Radomia ciesze sie z nowej lokalizacji zegara, a autora
            artykułu prosze o szczegóły na temat mechanizmu zniszczonego przez wandali.
            Czepiam sie, ale jesli juz piszemy o czyms to by nalezalo wiedziec, ze tego
            typu zegary zadnego mechanizmu nie posiadaja - no chyba, ze wandale majstrowali
            cos przy Słońcu.
        • Gość: uchol Re: Przeprowadzka zegara IP: 80.50.60.* 07.09.05, 12:27
          "wystarczy wpisac w wyszukiwarke
          Google "zegar słoneczny Radom" i w efektach wyszukiwania na 1 miejscu masz
          strone Fotogalerii Małe Ojczyzny"
          Niestety, nic takiego się nie stało i nic mi nie znalazło.
          • Gość: uchol Re: Przeprowadzka zegara IP: 80.50.60.* 07.09.05, 12:31
            sorki, już znalazło, tylko bez cudzysłowu.
        • Gość: Ekspert Re: Przeprowadzka zegara IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.09.05, 17:30
          Drogi Panie Irku, O zegarze słonecznym na Rwańskiej wiedziałem (gwarantuję, że
          nie ja jeden w tym mieście) od ładnych 30 lat. Moja wiedza nie pochodzi
          wyłącznie z internetu. Pozdrawiam. A tak na marginesie, może by się
          zainteresowała tym spółka Rewitalizacja. Do tej pory tylko wyburza i stawia nowe
          budynki. może będą mieli szansę na konserwację zegara, chociaż ich
          dotyczchczasowe osiągnięcia nie skłąniają do optymizmu
          • Gość: irek Re: Przeprowadzka zegara IP: *.pultusk.sdi.tpnet.pl 07.09.05, 18:44
            Do Experta:
            W takim razie prosze mi powiedziec, czy 30 lat temu tez tak wygladal jak dzis?
            A moze wie Pan jak wygladal za czasów swej świetnosci?
            Zadalem tu wczesniej pytanie o pierwotny wyglad tego zegara, bo telefonicznie
            nie udalo mi sie trafic na osobe, ktora cos by o nim wiedziala. Nie udalo sie
            to rowniez moim radomskim znajomym. Liczylem na to, ze kamienica w rejestrze
            zabytkow to jakis tam opis w miare przyzwoity odpowiednie sluzby miejskie maja.
            Do wlascicielki kamienicy nie udało mi sie jak na razie "dodzwonic", a nawet
            gdyby sie udalo w koncu to przeciez i tak nie ma pewnosci, ze cos wie.

Bardzo sie ciesze, ze sie pan odezwal bo zawsze 30 lat wstecz to nie 1 rok.
            Licze na jakies rzetelne informacje. Pozdrawiam. Spolki Rewitalizacja nie znam -
            tyle co z internetu jedynie.
          • Gość: mała Re: Przeprowadzka zegara IP: 195.117.99.* 08.09.05, 11:18
            Musze sie przyznać że mieszkam w Radomiu a o zegarze słonecznym na Rwańskiej
            dowiedziałam sie od was. Tak naprawdę to mieszkam niedaleko Rynku, ale jak sami
            wiecie nie słynie on ze zbyt dobrej opinii i zazwyczaj tamtędy chodzi sie z
            musu, w sumie to nawet nie ma co oglądac tam, tylko rozwalające sie kamienice i
            meneli pod klatkami:/
            Kiedyś chociaż były tam drzewka i mały park a teraz pusty plac z okropnym
            pomnikiem, no i od jakiegoś czasu ogródki piwne. Co bardzo ładnie wygląda w
            kompozycji z pijakami pod bramami.
            Moze ktoś znajdzie pomysł jak przekazać władzą że wywalają pieniądze w błoto
            mając tak super pomysły poprawy wyglądu naszego miasta. Mogłabym tak pisać w
            nieskończoność, ale jezeli ktoś interesuje sie choc troszke Radomiem i widzi co
            sie dzieje w okolicach Rynku to wie dobrze o czym mówie.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka