Dodaj do ulubionych

Kogo poprze lewica radomska w II turze?

IP: *.radom.pl 10.10.05, 19:06
Mam kumpla w radomskiej sld i mowil mi ze jest burza w radomkiej sld, bo
cześć dzialaczy chce poprzec tuska a czesc kaczynskiego. Swiat na glowie
stanal. Ci co chca poprzec Kaczynskiego mowia ze niewazne z jakiej jest
partii ale ma program socjalny, a prywatny biznes naciska na to zeby poprzec
Tuska. Ponadto licza ze poparcie kaczynskiego rozlozy do konca platforme w
radomiu a sld to jakby nie bylo ok 8- 10 tys glosow. Nie wiem czy to prawda,
ale koles mowil ze pewne a on dziala w mlodych.Zreszta u nas w Samoobronie
tez jest dyskusja, ale jest dyspozycja isc na wybory i nikogo nie popierac.
Wrzucic czysta kartke.
Obserwuj wątek
    • Gość: levy Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.05, 19:32
      Nikogo. Pojedzie na ryby nad radomkę, jak zwykle co niedziela.
    • Gość: oprawca Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 19:48
      > Zreszta u nas w Samoobronie
      > tez jest dyskusja, ale jest dyspozycja isc na wybory i nikogo nie popierac.

Kolego Pisuares, a jak partia Ci powie "skocz w ogien", skoczysz ?
    • Gość: rac Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:00
      A może w wyniku ujawnionych afer związanych z kandydatami i ich sztabami,
      któryś z nich, a może obaj zostaną zmuszeni do rezygbacji?
      • Gość: mag Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.96.udn.pl 11.10.05, 10:57
        Masz rację"rac", zarzuty przeciw Cimoszewiczowi nie były większe, a na skutek
        intryg służb specjalnych musiał odejść.Teraz mamy wybór między "dzumą"
        a "cholerą".
        Pamiętamy jak Kaczyński pluł na lewicę, teraz zagarnął jej lewicowy program
        socjalny , bo nie światopoglądowy i kokietuje ją. Nie ma głupich. Tusk także
        aż się dławił atakiem na lewicę i ona ma teraz na niego głosować?Pamiętamy!
        jeśli nie odszczeka, to nigdy.
        • Gość: Jurek Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.udn.pl 11.10.05, 11:15
          Zagłosujecie na Tuska ze strachu. To pewne.A on i tak zrobi swoje...
        • Gość: mag Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.96.udn.pl 13.10.05, 13:20
          Już nie stawiam warunków, że Tusk musi się zwrócić o poparcie. Oddam głos
          nieważny, czyli skreślę obydwu kandydatów, a w twoich wszystkich wypowiedziach
          Yoda można poznać patologiczną niechęć do lewicy.
          Szkoda, bo "kto nie był za młodu socjalistą - ten nie będzie dobrym
          człowiekiem..."
          • Gość: Jak mawiał Bierut Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 01:07
            jak mawiał Bierut
    • Gość: antek Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.filtercube.com / 67.151.54.* 11.10.05, 11:19
      sami nie potraficie pomyśleć. Czekacie na instrukcję z centrali. Kwach wam nie
      powiedział?
    • Gość: jarek Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.udn.pl 11.10.05, 11:56
      Jasne ze Tuska w podziękowaniu za Cimoszewicza. Borowski pierwszy potem Kwach a
      na koncu Olejniczak
    • Gość: Rene Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.proxyplus.cz / *.crowley.pl 11.10.05, 12:42
      "Pisuardes" nie mieszaj. Niema żadnego podziału w radomskim SLD to PIS-uarom
      marzy się taki podział, żeby osłabiać szeregi, i próbować przechwycić chytrze
      głosy, które mogą wpłynąć na wynik wyborczy. Bo praktycznie rzecz biorąc to w
      tej chwili od tycvh głosów zależy kto zasiądzie w "Białym Domu"
      • Gość: gerwazy Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.udn.pl 11.10.05, 13:14
        Nie masz racji. Głównie zależy od głosów Samoobrony bo zakładam, że większość
        SLD zostanie w domu. Nie będą sie błażnić.
        • Gość: Yoda Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 11.10.05, 13:16
          Racja! -już się dostatecznie zbłaźnili.
          • Gość: lewica radomska Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.udn.pl 11.10.05, 20:57
            Poprę Kaczyńskiego, bo jego socjal jest bardziej atrakcyjny, a poza tym nie
            zapomnę Tuskowi zajadłego ataku na Cimoszewicza. To jego sztab wymyślił tą
            Jarucką, to przez nią załamał się nasz kandydat.
            • Gość: =={{-------------- Cimoszewicza pomścimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 23:35
              To nie sztab Tuska - to była zmowa obu sztabów realizowana przez Miodowicza i
              Wassermana - największą karą dla nich będzie konsekwentne upominanie się o
              obiecane przez PO i PiS: miliony mieszkań, o wyższe płace dla lekarzy,
              policjantów i nauczycieli. O konkursy na wszystkie stanowiska, o wsadzanie
              wszystkich podejrzanych o przekręty – patrz kandydat na premiera łapownikiem na
              wielką skalę, jak donosi prasa, czy kolega Tuska z poznańskiej PO –
              prezydentem od przekrętów.
    • Gość: xyz Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 21:12
      Koniecznie trzeba poprzeć tego kto "ustrzelił" Cimoszewicza. Szczególnie warte
      są zapamietania metody.
    • Gość: hch Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.udn.pl 11.10.05, 21:47
      Oprócz powrotu do finansowania służby zdrowia z budżetu, PiS planuje
      przywrócenie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej i podporządkowanie mu
      Państwowej Inspekcji Pracy. Jednym z postulatów jest ograniczenie nadużywania
      samozatrudnienia jako metody obniżania kosztów, oraz ograniczenie obowiązku
      pracy w niedzielę i święta do niezbędnego zakresu podyktowanego interesem
      społecznym. PiS chce też wprowadzić ubezpieczenie od bezrobocia, zdecydowanie
      wyższe zasiłki rodzinne, podwyższyć opłacane z budżetu składki emerytalne za
      osoby korzystające z urlopów macierzyńskich i wychowawczych oraz utworzyć nowy
      Fundusz Alimentacyjny. Natomiast waloryzacja rent i emerytur ma uwzględniać
      (oprócz inflacji) także efekty wzrostu gospodarczego.
      • Gość: Gerwazy Radomski Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.radom.pl 11.10.05, 22:11
        ... tak, tak, cudowne!...
        Tylko żeby to sfinansować trzeba by okraść Bank Centralny. Nie Polski. Co
        najmniej Brytyjski, albo amerykański.
        Mówić wolno wszystko. Tylko zawsze pamiętać należy, aby, gdy się to słyszy,
        zadać pytanie: A skąd na to wziąć???
        PS. Pisuardes, czy jak ci tam... Bohaterze z Samoobrony! Nie polecaj kolegom
        wrzucania czystych kartek, jeśli mają oddać głosy nieważne!!! Takie karty są
        niekiedy wypełniane przez tych, co liczą głosy. Jeśli chcesz oddać glos
        nieważny, to postaw znak "X" przy obu nazwiskach. Tego nie da sie zmienić!!
        • Gość: Gerwazy Radomski Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.radom.pl 13.10.05, 00:36
          Ten jakiś "gerwazy" z *udn.pl to oszust!!!
        • Gość: franek Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.udn.pl 13.10.05, 09:49
          Oto wyniki wyborów prezydenckich w wybranych Zakładach Karnych i Aresztach
          Śledczych w Polsce:
          Rzeszów- Tusk- 70,69% Kaczyński- 4,86%
          Dębica- T- 77,23% K-3,40%
          Nowy Sącz- T- 77,49% K- 3,54%
          Tarnów- T- 79,86% K- 1,77%
          Kraków Montelupich AŚ- T-85,22% K- 2,23%
          Kraków Nowa Huta ZK- T- 87,04% K- 1,39%
          Strzelce Opolskie 1- T- 71,94% K- 1,77%
          Strzelce Opolskie 2- T- 85,00% K- 3,08%
          Wronki- T- 80,28% K- 2,78%
          Warszawa Białołęka AŚ- T- 81,67% K- 2,66%
          Warszawa Białołęka ZK- T- 81,67% K-1,61%
          Radom AŚ- T- 78,10% K-1,52%

Średnia z tych zakładów Tusk- 79,68%; Kaczyński- 2,55%
          I po co organizować II turę?

Czytajcie, myślcie i wyciągajcie wnioski..........
    • Gość: wesoła Re: Trzeba poprzeć LEWICĘ IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 11:57
      Dla lewicy pozostało tylko jedno honorowe zachowanie - oddać nieważny głos. Nie
      wyobrażam sobie innego wyjścia. Jeżeli ktoś myśli, że Kaczyński zrealizuje
      socjalne obietnice to jest fantastą. Przez cztery lata zbudują państwo oparte
      na programie Rydzyka i już nie będzie tu miejsca na żadną lewicę. Tusk też nic
      nie zrobi dla dobra normalnych ludzi. Będzie się koncentrował na jakiejś pomocy
      dla pracodawców ale polscy pracodawcy sami teraz są tak "wygłodzeni", że zanim
      się najedzą to skończy się kadencja tego sejmu i też się nic nie poprawi. Nie
      można popierać żadnego z tych kandydatów bo żaden nie jest lewicowy. Trzeba
      oddać nieważny głos i tym samym pokazać, że została duża grupa obywateli
      pozbawiona swojego kandydata. Gdybym była zwolenniczką Samoobrony zrobiłabym
      identycznie. Jeżeli ufam jakiejś partii to na nią głosuję. Jeżeli nie mogę na
      swoją to nie głosuję na obcą.
      • Gość: Yoda Re: wesoła IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.10.05, 12:06
        >Jeżeli ktoś myśli, że Kaczyński zrealizuje
        > socjalne obietnice to jest fantastą.
        >...i już nie będzie tu miejsca na żadną lewicę.

-Miałem głosować na Tuska, ale Twoje argumenty zaczynają mnie jednak
        przekonywać do Kaczyńskiego;)
        • Gość: wesoła Re: Yoda IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 13:02
          Zrobisz jak uważasz. Jeżeli jednak chcesz głosować na Kaczyńskiego tylko
          dlatego, że on mocniej dokopie lewicy to zastanów się nad tym czy w jego
          programie nie ma czegoś, co przeoczysz a to dokopie Tobie. Najlepiej rzuć
          monetę, niech los zadecyduje a Ty nie będziesz miał króst na sumieniu.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Yoda Re: wesoła IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.10.05, 13:17
            Ja nie jestem tak uzależniony od władzy, jak zwolennicy lewicy na państwowym
            wikcie, więc bać się nie nie muszę. Losować też nie muszę, bo w miom organizmie
            wystęuje organ odpowiedzialny za rozsądek, a moi kandydaci nie wypinają na mnie
            czterech liter i nie wypalają w puszczę z powodów osobistych.
            Pzdrwm
            • Gość: wesoła Re: Yoda IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 13:24
              Nie wszyscy zwolennicy lewicy są na państwowym wikcie ale bać się powinni
              wszyscy, nie tylko lewica bo idzie nowe, nieznane. Kwestia tylko w czyje ręce
              to nowe trafi. Mam nadzieję, że nie będą to ręce Miodowicza.
              • Gość: Yoda Re: wesoła IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.10.05, 13:46
                Dobre bo znane, niebezpieczne -bo nieznane.
                Z Ciebie, Wesoła, -to pewnie wzorowa żona jest...;)
                A że nie wszyscy zwolennicy lewicy są na państwowym wikcie, to rzecz
                powszechnie wiadoma: kto niby się najskuteczniej uwłaszczał jeszcze przed
                okrągłym stołem?
                -Kapitalizm "wilczy" -to ten z czasów PRL-u. Zapomniałaś już tego ministra, co
                realizował tu chińską drogę do gospodarki rynkowej, jednak ze znacznie
                mniejszym niż Chiny sukcesem? A Rakowski? -Do dziś stare rekiny polskiego
                kapitalizmu wspominają tamten system prawa gospodarczego z sentymentem, bo w
                nim ostrzyli sobie zęby przed rozszarpaniem większych kąsków po transformacji.
                • Gość: wesoła Re: Yoda IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 14:09
                  Wzorową żoną to była moja babcia ale ona miała służbę do pomocy to jej było
                  łatwiej. Ja jestem tylko dobrą i nie tylko porządki mam oczywiście na myśli.
                  Masz rację w kwestii uwłaszczania się starej lewicy ale mój Misiek nie jest
                  rekinem a już broń Boże starym. Do wszystkiego dochodził ciężką pracą,
                  oczywiście zdolny jest, inteligentny i wykształcony. Jednak najbardziej w nim
                  cenię U C Z C I W O Ś Ć i cieszę się, że ludzie okazują mu szacunek (jemu a
                  nie jego forsie, to też różnica).
                  • Gość: Yoda Re: wesoła IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.10.05, 14:17
                    No i dobrze! -Ani Tusk, ani Kaczyński nie jest w stanie komukolwiek zabronić
                    UCZCIWOŚCI, inteligencji, ciężkiej pracy ani nawet kształcenia się (chyba że za
                    cudze pieniądze -ale niestety już im ochota na to odeszła). Czego się więc
                    boicie?
                  • tosza13 Re: Yoda 16.10.05, 15:35
                    WESOŁA jak Ty i Twój mąż jesteście uczciwi to pozwólcie wygrać wybory
                    oszustowi, który powołuje sie na tradycje rodzinne a potem twierdzi że ich nie
                    znał
      • Gość: nero Re: Trzeba poprzeć LEWICĘ IP: *.udn.pl 13.10.05, 12:23
        No to w końcu jak zagłosujesz na Kaczyńskiego czy nie ? Co ci szkodzi nic nie
        tracisz
        • Gość: wesoła Re:nero IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 13:05
          Nie, nie zagłosuję na Kaczyńskiego bo obcy mi jest jego program. Nie popieram
          go, nie szanuję a straciłabym bardzo dużo, własną godność (jeśli wiesz co to
          jest).
          • Gość: nero Re:nero IP: *.udn.pl 13.10.05, 13:42
            Jesteś godna lewicy.Mąż kapitalista jak piszesz uczciwy a ty godnie popierasz
            lewice. Brawo. Jesteś bardzo dzielna. Tak trzymaj.
            • Gość: wesoła Re:nero IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 13:57
              Po co tyle sarkazmu? Nie żaden kapitalista tylko pracodawca a to różnica. Też
              zresztą "wyznania" lewicowego bo to w niczym nie pomaga ani nie przeszkadza.
              Jeszcze nigdy żaden pracownik nie pracował "na czarno". Gdyby chciał robić
              kanty to mogłabym pytać ile kosztuje Radom a tak...to żyjemy sobie po prostu w
              miarę spokojnie, jeśli wziąć pod uwagę sprawy finansowe oczywiście, bo życie
              nam zatruwa niepewność jutra. Idziemy spać w innym kraju a rano możemy obudzić
              się w zupełnie innym. Gospodarka, jak kania deszczu, tak potrzebuje stabilnego
              podłoża a żaden Tusk tego nie zapewni.
          • Gość: honorowa Re:nero IP: *.udn.pl 13.10.05, 21:38
            Odkąd to majątek nazywa się "godność"?
          • tosza13 Re:nero 16.10.05, 15:37
            WESOŁA jak Ty i Twój mąż jesteście uczciwi to pozwólcie wygrać wybory
            oszustowi, który powołuje sie na tradycje rodzinne a potem twierdzi że ich nie
            znał
            • tosza13 Re:nero 16.10.05, 15:38
              To będzie godne Was?
      • Gość: Pello Re: Trzeba poprzeć LEWICĘ ? Nie warto IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 13.10.05, 12:47
        Pamiętaj, że tylko pracowdawcy tworzą miejsca pracy. Mniejsze koszty pracy to
        więcej zatrudnionych legalnie. Więcej zatrudnionych to więcej podatków w
        budżecie m.in na pomoc społeczną. Więcej miejsc pracy to mniej osób na jedno
        miejsce - wyższa wartość pracownika, czyli większe zarobki. Większe zarobki to
        większy wpływ do budżetu... itd. itp. Zasada stara jak świat gospodaki
        kapitalistycznej.
        • Gość: Yoda Re: Trzeba poprzeć LEWICĘ ? Nie warto IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.10.05, 12:51
          Nawet tow, Miller to zrozumiał -a jego elektorat: jakoś ciągle nie.
        • Gość: wesoła Re:Pello IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 13:19
          Problem nie jest mi obcy. Mój mąż prowadzi firmę, w której zatrudnia (na stałe,
          już od kilku lat i bez żadnych kantów) kilkunastu pracowników. Chyba potrafi to
          robić skoro jeszcze nie pomarliśmy z głodu, my i rodziny pracowników ale jakoś
          nie pieje z zachwytu nad pomysłami Tuska i PO. Twój wywód jest logiczny. Zgoda
          ale Tusk nie zrealizuje tego scenariusza, który z takim uporem lansuje. Znam
          realia polskiej gospodarki i znam kondycję prywatnych firm, to jeszcze zależy
          od branży. Większość jednak goni ostatkiem sił i jakoś nie widzą w Tusku koła
          ratunkowego. Potrzebne są nie zmiany typu 3x15 ale przewrócenie wszystkich
          zasad do góry nogami. Tusk jako prezydent nie przewróci nic a PO jako drugi
          koalicjant ma zbyt mało do powiedzenia. Nawet gdyby założyć dobre chęci i
          szczere intencje.
          • Gość: Pello Re:wesoła IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 13.10.05, 13:51
            Oczywiście, że sam Tusk niewiele może zmienić. Niewiele też mogą zmienić
            politycy każdej ze znanych nam partii. Problem polega na tym, aby "realiami
            gospodarki" zajmowały się prywatne firmy same, a przynajmniej w jak najwięszym
            stopniu same, bez "pomocy" polityków. Hasło "3x15" jest tylko zwróceniem uwagi
            na ograniczoność potrzeb i zadań państwa jedynie do prowadzenia istotnych dla
            niego celów - właśnie takich jak np. polityka społeczna. Lewica błędnie
            rozumuje to jako "ograniczenie" pomocy społecznej poprzez brak wrażliwości
            społecznej.
            Nieprawda, że przedsiębiorcy nie widzą w Tusku koła ratunkowego. Obejrzyj
            statystyki z głosowań.
            • Gość: wesoła Re:Pello IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 14:31
              Statystyka nie zastąpi wypowiedzi żywego człowieka. Jakoś tak się składa, że
              statystyki słabo przystają do życia. Wrażliwość społeczna to piękna sprawa ale
              wolałabym, żeby była gwarantowana przez państwo. Nie chciałabym, żeby np. mój
              los (kiedy powinie mi się noga) zależał od wrażliwości drugiego człowieka.
              Pracuję tu i płacę duże podatki i w razie np. utraty pracy chcę mieć pieniądze
              na życie. Dlatego jestem zwolenniczką ubezpieczeń a nie spontanicznych składek
              na jakiś cel. Tu bliżej mi do Kaczyńskiego, który przewiduje jakiś tam stały
              zasiłek dla bezrobotnych ale wiem, że on nie jest w stanie wprowadzić tego w
              życie. Oj, napatrzyłam się na biedę, napatrzyłam. Całe szczęście, że nie na
              własną ale taka lekcja też coś daje. I na tym polega moja miłość do komunizmu
              jak twierdzą niektórzy. Pozdrawiam
              • Gość: Pello Re:wesoła IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 13.10.05, 14:48
                Ależ wesoła, tak jak Ty każdy chce mieć wokół siebie wrażliwe społecznie
                otoczenie. Tzw. liberalny świat gospodarczy bazuje na bezpieczeństwie swojego
                działania. Również bezpieczeństwie socjalnym. Tak jak Ty chce, aby wszyscy byli
                ubezpieczeni. Tylko chce aby te ubezpieczenia jak najwiękza grupa ludzi płaciła
                przede wszystkim za siebie. Efekt jest ten sam, tylko są większe oszczędności i
                większa motywacja.
                Oglądanie biedy i bezradności ludzkiej do miłości do komunizmu mnie nie skłoni.
                Z choćby tego powodu, że to właśnie komunizm był jej największym źródłem.
              • Gość: Yoda Re: wesoła IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.10.05, 14:53
                Zdaje się, że Kaczyński wyszedł właśnie z takim pomysłem, który powinien Cię
                zachwycić: ubezpieczenie od bezrobocia - płacisz i masz. Głupi pomysł (jeśli
                nie będzie to ubezpieczenie dobrowolne), ale skoro takie jest zapotrzebowanie
                wrażliwego, lewicowego elektoratu...
              • Gość: mag Re:wesoła IP: *.96.udn.pl 13.10.05, 16:43
                Wesoła, no właśnie, brać od kogoś prywatnego, to jest takie upokarzajace.Ty to
                rozumiesz... Dlaczego ludzie prawicy tego nie pojmują. Oni chyba poprawiają
                sobie samopoczucie zarabiając dobrze i dajac komuś w potrzebie co
                łaska.Rozwiązania powinny być systemowe, pomoc państwa i co najwyżej fundacje.
                • Gość: Pello Re: mag IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 13.10.05, 21:49
                  Masz rację mag, ja tego nie pojmuję - dlaczego brać świadczenia z prywatnej
                  firmy ubezpieczeniowej jest upokarzające. Siedzę, myślę, kombinuję i....nic.
                  Może jednak nie jestem człowiekiem prawicy....
                  • Gość: mag Re: Pello IP: *.96.udn.pl 14.10.05, 08:14
                    Pello... Chodzi, nie o ubezpieczenia, bo to jest jedno z rozwiązań systemowych,
                    tylko o datki, a prościej o jałmużnę, kiedy człowiek jest bez pracy, czy w
                    innej biedzie.Filozofia, że ja mam to dam biednemu - o jaki jestem dobry! Po
                    prostu mi nie odpowiada. Poprawianie sobie samopoczucia czyimś kosztem to
                    wstrętne.
                    • Gość: Pello Re: mag IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 17.10.05, 10:45
                      Nic z tego nie rozumiem mag. Ta jałmużna jest w końcu na czyj koszt? Filozofia,
                      że jak mam to dam biednemu to chyba filozofia chrześcijańskiej dobroci.
                      Jeśli "jałmużna" ma być rozwiązaniem systemowym to niczego nie zmieni. Polegać
                      będzie na zasadzie "jak mam to MUSZĘ dać biednemu - o jaki MUSZĘ być dobry". A
                      poprawianie komuś samopoczucia (w tym wypadku urzędnikom) moim kosztem to
                      dopiero jest wstrętne.
                      • Gość: lewy Re: mag IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 17.10.05, 10:46
                        Lewica siedzi w domu i nie uczestniczy w wyborach
                      • Gość: mag Re: Pello IP: *.96.udn.pl 17.10.05, 17:18

Idąc twoim tokiem myślenia to robisz łaskę płacąc coś do wspólnej kasy panstwa.
                        Nie bedę ci przypominać słów amerykańskich patriotów o tym co zrobiłeś dla
                        państwa, dla niektórych to jest oczywiste, także idea solidarności społecznej.
                        Nie mam nic przeciw twojej dobroci, ale to może być tylko sporadycznie, los
                        chorego dziecka nas wzruszy itp. dajemy, ale zawsze kogoś wyęczamy np.
                        niewydolną służbę zdrowia.
                        Wydaje ci się, że pomożemy jeden drugiemu w ramach miłosierdzia
                        chrześciańskiego? Mylisz się. Naprawdę biedny to się nie upomni... więc powinny
                        być znane miejsca gdzie się może udać i nie być poniżony.
                        • Gość: Pello Re: mag IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 17.10.05, 18:33
                          Płacąc do wspólnej kasy państwa nie robię nikomu łaski, bo wiem że w
                          ograniczonym stopniu jest to potrzebne. Problemem jest to, że państwo robi mi
                          łaskę, jeśli zacznę oczekiwać on niego czegokolwiek na poziomie "nie robienia
                          łaski". Człowiek w potrzebie zawsze będzie się czuł poniżony. Bardzo skutecznie
                          nad poniżaniem potrzebujących pracują urzędnicy państwowi, wystarczy wejść do
                          urzędu skarbowego lub urzędu pracy. I to tyle w ramach solidarności społecznej
                          socjalno/solidarnościowego modelu kapitalizmu.
                • Gość: Yoda Re:mag IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 14.10.05, 08:10
                  >...brać od kogoś prywatnego, to jest takie upokarzajace.
                  >...Rozwiązania powinny być systemowe, pomoc państwa ...

-Dlatego właśnie socjalizm jest tak przyjaznym systemem dla pasożytów, a wręcz
                  ich hodowlą. Jedyne o co potrafi naprawdę dobrze zadbać, to o spokój sumienia
                  tych, co żyją na cudzy koszt. Brać, ale tak, żeby nie było wiadomo komu to
                  wcześniej zabrali -to jest Twój ideał!
                  -Mag, wiedziałem, że lewica jest zakłamana ale Twój przypadek jest już
                  kliniczny. Twój socjalizm nie jest niczym lepszym od kupowania za bezcen
                  kradzionych rzeczy na targu. -Możesz sobie wmawiać, że to nie Ty jesteś
                  złodziejem.
                  • Gość: mag Re:Yoda IP: *.96.udn.pl 14.10.05, 08:38
                    Yoda...To co się od prywatnego zabiera, wartość tego, to jest sprawa umowna.
                    Już pisałam o poglądach J.PawłaII o wyższości człowieka, jego życia nad
                    kapitałem. widzę, że biedny, to u ciebie nie człowiek,(kiedyś ci się wyrwało -
                    motłoch)i jest faktem, że sądzisz według siebie, nie umiesz się wczuć w czyjąś
                    sytuację. Ja pisałam, nie jestem biedna i nic od ciebie nie chcę, ale bronię
                    ludzi, nawet alkoholików, bo to też choroba, a jej leczenie jest u nas
                    zaniedbane - prawie żadne. Nie lubię też jak ludzie nadużywają pomocy. Ale nie
                    tedy droga, trzeba do nich dotrzeć, poprawiać świadomość, dawać wędkę, a nie
                    rybę, oczywiście.
                    Pisałam rozwiazania systemowe, pomoc państwa, mogą być fundacje, caritas. Tak
                    jest na całym świecie.W kapitalistycznych stanach ludzie też żyją z zasiłku jak
                    sa przejściowo w trudnej sytuacji mimo,że tam nie ma bezrobocia i aby być bez
                    pracy trzeba faktycznie się o to starać albo mieć pecha.A u nas przy takim
                    bezrobociu...? To co? wysłałbyś tych ludzi do gazu? lepiej niech umrą z głodu?
                    Będą się dłużej męczyć? Albo niech sami wyskakują z wieżowców? Koło mnie, było
                    w krótkim odstepie dwa takie wypadki...
                    • Gość: Yoda Re:mag IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 14.10.05, 09:02
                      Pomoc państwa i fundacje -to dwie różne rzeczy są. W krajach cywilizowanych -
                      fundacje są prywatne. Caritas też chyba raczej państwowy nie jest, więc
                      trafiłaś jak kulą w płot. Twoje państwo zwykle wtrąca się do działań takich
                      fundacji, chce je kontrolować albo przejmować ich funkcje, zamiast ułatwiać im
                      życie. Działa tu prosty mechanizm -państwowy aparat urzędniczy potrzebuje
                      uzasadnienia dla swojego rozrostu -więc wynajduje sobie nowe pola działań. Gdy
                      już je zajmie i pozbędzie się konkurencji, siada na d... i pozwala mu leżeć
                      odłogiem lub wykonuje ruchy pozorne, żeby szef się nie przyczepiał.
                      Systemowe działania? Tak! -w celu wycofania państwa z tych obszarów, które
                      lepiej zagospodarują inne podmioty.
                      A biednymi mi tu w oczy nie świeć (napisałem Ci, kogo uznaję za motłoch -ale
                      Tobie wygodniej interpretować to po swojemu), bo to "lewica" wyjeżdża na ich
                      karkach do władzy, a następnie prowadzi "realistyczną politykę
                      odpowiedzialności za państwo" i się na biednych wypina (jak Miller). Już oni
                      się na was poznali -wyniki wyborów o tym świadczą.
                      • Gość: wesoła Re:Yoda IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 17:43
                        Yoda, ani mnie ani "mag" nie chodzi o prywatne fundacje, niech będą i chwała im
                        za to. Ja mówiłam o spontanicznych zbiórkach na jakieś określone cele. Na
                        przykład była taka na poparzoną, małą dziewczynkę. To dobrze, że znależli się
                        ludzie skorzy do pomocy ale przecież nie o to chodzi. Dziecko powinno być
                        leczone w szpitalu, najnowocześniejszymi metodami, na dodatek za państwowe
                        pieniądze. Dzieci powinny korzystać z pomocy medycznej w pełnym zakresie,
                        niezależnie od tego czy rodzice płacą podatki czy nie. Chcę być pewna, że jak
                        dzieje się coś złego, poważnego dostanę pomoc od państwa. Nie chcę czekać i
                        zastanawiać się czy mój przypadek dostatecznie wzruszy serca współobywateli czy
                        też może nieszczęście nie zrobi dobrego wrażenia.
                        Ty myślisz, że jeśli ktoś ma lewicowe podlądy to MUSI być zwolennikiem
                        Millerów, Oleksych itp. Około jednej trzeciej Polaków ma poglądy lewicowe. Czy
                        myślisz, że nie ma wśród nich ludzi mądrych, którzy mogą poprowadzić lewicę? A
                        czy nie wyobrażasz sobie Platformy bez Tuska? PiS-u bez Kaczyńskich? Też by się
                        nie zawaliły. Coś mi się wydaje, że w obecnym Sejmie zwyczajową rolę lewicy
                        przejmie PiS. Teraz to oni mają tyle socjalnych pomysłów, że gdyby je
                        wprowadzili w życie to mogą liczyć na dozgonną wdzięczność Polaków. Ale NIE
                        WPROWADZĄ, bo to nie jest możliwe. I wtedy Naród rzuci im się do gardziołków i
                        Kaczor skończy tak jak Miller...oni wszyscy to prawdziwi faceci!!!
                        • Gość: Yoda Re:wesoła IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 17.10.05, 09:00
                          >...ani mnie ani "mag" nie chodzi o prywatne fundacje, niech będą i chwała im
                          > za to. Ja mówiłam o spontanicznych zbiórkach na jakieś określone cele. Na
                          > przykład była taka na poparzoną, małą dziewczynkę. To dobrze, że znależli się
                          > ludzie skorzy do pomocy...

-Mag właśnie odsądziła ich od czci i moralności, bo przecie to dla lewicy
                          niewybaczalne, że mogli z własnej inicjatywy zrobić to, co uważają za dobre i
                          (co najbardziej skandaliczne) mieć z tego satysfakcję. Jej się marzy ustrój, w
                          którym tylko państwo wie co słuszne i tylko służba państwu może przynosić
                          spełnienie. Co ciekawe, dla niej ci, którzy myślą inaczej -to faszyści:)))

>Chcę być pewna, że jak
                          >dzieje się coś złego, poważnego dostanę pomoc od państwa.

-Też bym chciał żyć w bajce, w której wszystko ma się za darmo, w asortymencie
                          i ilości uzależnionych od intensywności marzeń -ale dawno wyrosłem już z okresu
                          wyobrażania sobie, że to jest możliwe do zrealizowania.

>A czy nie wyobrażasz sobie Platformy bez Tuska? PiS-u bez Kaczyńskich? Też by
                          >się nie zawaliły.

-PO bez Tuska sobie wyobrażam, ale PiS-u bez Kaczyńskich -nie bardzo. Nie wiem
                          jednak o czym miałoby to świadczyć. -Jeśli Ty wyobrażasz sobie lewicę bez
                          Millerów i Oleksych, to może wyobraź sobie też bez SLD i byłych aparatczyków
                          PRL-u. Zdaje się, że już Ci zaczyna z tego wychodzić PiS;) -czy jednak
                          wyciągasz z tego taki wniosek, że mogłabyś na nich zagłosować? -Nie! W te pędy
                          pobiegniesz zagłosować na dowolną partię starych towarzyszy, bo to oni
                          zapewniają "stabilizację sytuacji gospodarczej" czerwonych kapitalistów. Dla
                          reszty gawiedzi mieli tylko zmiany kluczowych ustaw co trzy miesiące -taka była
                          ta ich "stabilizacja".

>Około jednej trzeciej Polaków ma poglądy lewicowe. Czy
                          > myślisz, że nie ma wśród nich ludzi mądrych, którzy mogą poprowadzić lewicę?

-Myślę, że ci "mądrzy", to jak tow. Miller -cyniczni oszuści, żerujący na
                          frajerach, których można kupić obiecankami darmowej służby zdrowia i oświaty na
                          światowym poziomie. Niestety żerują oni też na ludziach rzeczywiście bezradnych
                          i potrzebujących pomocy -dlatego ich nienawidzę.
                      • Gość: mag Re:Yoda IP: *.96.udn.pl 17.10.05, 16:55
                        Nie musiałam trafiać, bo dla mnie tak samo pomoc prywatnych fundacji jak i
                        państwowych instytucji jest OK. Tu i tu mogą być ludzie do niczego, czy zwykli
                        oszuści.Co do urzedników, to każda władza obiecuje zmniejszyć ich armię i na
                        tym się kończy.Ograniczyć rolę państwa, znam, to znam. I co byś zrobił gdyby
                        nie było państwa np. w czasie epidemii. To może wróćmy od razu do czasów
                        kamienia łupanego. Tam państwa nie było.A biedni są chociażbyś
                        zaprzeczał.Prawica tez wyjeżdza na podobnych karkach, trochę głupszych np.
                        elektorat R.M
                        • Gość: Yoda Re:mag IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 18.10.05, 08:21
                          >Ograniczyć rolę państwa, znam, to znam. I co byś zrobił gdyby
                          nie było państwa...

-Twoje oszołomstwo od dawna już uniemożliwia Ci rozumienie czytanego tekstu. W
                          tym wypadku nie potrafisz odróżnić ograniczenia roli państwa od jego
                          likwidacji. Lewica nie odróżnia także nierobów od potrzebujących pomocy -
                          dlatego już jej podziękowaliśmy.
    • Gość: lewa TYLKO KACZYNSKIEGO IP: *.udn.pl 13.10.05, 13:38
      ZA TO CO TUSK ZROBIŁ CIMOSZEWICZOWI
      • Gość: twins power Re: TYLKO KACZYNSKIEGO IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 13.10.05, 13:58
        A co mu zrobił Tusk? Wytknął błędy w PITach i podejrzane transakcje akcjami. A
        on zasłonił się krwawiącą z serca Jolantą i zaszył się w puszczy. Godny
        przedstwiciel czystej jak łza lewicy.
    • Gość: bor Borowiki za Tuskiem ale... IP: *.udn.pl 13.10.05, 14:03
      Marek Borowski oświadczył, że poprze kandydaturę Donalda Tuska. Dodał jednak,
      że uczyni to pod pewnymi warunkami.

Były kandydat SdPl występując na konferencji prasowej wyjaśnił, że sporną
      kwestią jest przede wszystkim zakres zmian w konstytucji. Dodał, że chciałby
      też, aby Tusk wyjaśnił sprawę udziału osób powiązanych w Platformą w atakach na
      Włodzimierza Cimoszewicza.

Manewr odcięcia się od błędów SLD poprzez stworzenie nowego ugrupowania, jak
      wielu oceniło decyzję Marka Borowskiego, okazał się nieskuteczny. Borowski -
      poseł na Sejm I, II, III, i IV kadencji, były wicemarszałek i obecny marszałek
      Sejmu - po raz pierwszy w III RP nie zasiądzie w ławach poselskich. SdPl nie
      przekroczyła wymaganego 5-procentowego progu i jest skazana na polityczny
      niebyt. Sytuację ratuje fakt, że dzięki przekroczeniu 3% poparcia partia uzyska
      zwrot kosztów kampanii.
    • Gość: pisuardes Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.radom.pl 14.10.05, 23:03
      W SLD teraz z etgo cow wiem juz karty po wyborach rodzaje juz tylko dwóch
      ludzi, ale ponoć obaj dali ludziom wolną rękę i częśc poprze Tuska , część
      Kaczyńskiego a SDPL w ogóle dał zelecenie żeby nie iść na wybory. To info
      sprezd dwóch godzin!!!
      • Gość: kazio Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 15.10.05, 17:47
        W SLD lubią kłamczuchów i dlatego wiem na kogo będą głosowali
    • Gość: Rozsądny Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 01:05
      Powinni was obciążyć za te zniszczone kartki i wycięty na nie las, wy szkodniki
      społeczne. Tylko rozsypywać zboże i niszczyć papier umiecie w tej Samejbronie.
    • Gość: morfeusz Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.10.05, 21:06

Pisuardes Ty tutaj??????????????????????
    • Gość: zosia Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.udn.pl 21.10.05, 11:58
      Siedzimy w domu. Bojkotujemy wybory
    • Gość: wesoła Re: Kogo poprze lewica radomska w II turze? IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 19:01
      Już wiem co zrobię, dam szansę obu panom. Postawię krzyżyk przy obu nazwiskach,
      sprawiedliwie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka