Dodaj do ulubionych

denna socjolog

IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 11:18
Co w dzisiejszym wydaniu GW ta Pani socjolog pieprzy , że na milicjanta
Marcinkowskiego głosował elektorat prawicowy.Pani socjolog do przedszkola .Na
nigo głosowali w pierwszej turze takie same komuchy jak na Włodarczyka.Ja
osobiście uważam , że na elektorat prawicowy on nie ma co liczyć. Ten wynik
to był szczyt jego możliwości.W drugiej turze jak Marcinkowski zbierze
poparcie liderów prawicy/ o ile tacy w Radomiu są/ to komuchy się zjednaczą i
Włodarczyk wygra w cuglach , bo prawica na wybory nie pójdzie. Taka jest
prawda Pani socjolog z "zamiłowania".
Obserwuj wątek
    • Gość: aga dlaczego nie glosowalam IP: *.synapsis.waw.pl 30.10.02, 11:43
      A sa i tacy, ktorzy nie glosowali, bo bezrobocie wygnalo icg do innego miasta!!!
      • Gość: bodzio Re: dlaczego nie glosowalam IP: *.js.dial-in.ats.pl 30.10.02, 14:05
        to, co napisała p. Gagacka ma niestety sens, więc nie pieprz krysek, tylko
        zacznij czytać ze zrozumieniem.
    • Gość: zbigniew Re: denna socjolog IP: *.radom.pilickanet.pl 30.10.02, 21:37
      Nie wystarczy umieć pisać, trzeba też umieć czytać:

W Radomiu do urn poszło zaledwie około 30 proc. uprawnionych do głosowania. Czy
      jest Pani tym zaskoczona?

Maria Gagacka: Taka frekwencja jest oczywiście poniżej moich oczekiwań. Jednak
      dla mnie jako socjologa nie jest to zaskoczenie. Mieszkańcy Radomia na skutek
      długotrwałego bezrobocia popadli w bierność, która objawia się nie tylko
      podczas wyborów, ale także w innych dziedzinach życia. Są jednak i tacy, którzy
      nie głosowali, bo nie wierzą w sens zmian. Wychodzą z założenia, że ich głos
      nie wpłynie na to, co się dzieje w mieście. I to jest bardziej niepokojące.
      Niestety, przyczyniały się do tego kolejne ekipy samorządowe, które powinny
      uaktywniać radomian, a nie usypiać ich potencjał społeczny.

Czy dziesięć mandatów w radzie dla SLD-UP to porażka?

- Tak. Do tej pory bowiem SLD niepodzielnie rządził miastem, a teraz nie ma na
      to szans. To lekcja pokory dla tej partii. Okazało się, że klęskę poniósł
      sposób sprawowania przez nią władzy, objawiający się m.in. przez arogancję
      rządzących i upartyjnianie nawet na niskim poziomie.

Kto, Pani zdaniem, zostanie prezydentem Radomia?

- Z arytmetyki wyborczej wynika, że wygra Zdzisław Marcinkowski. Ale ja nie
      byłabym tego taka pewna.

Dlaczego?

- SLD i Radomianie Razem do drugiej tury wyborów nie podejmą rozmów o zawarciu
      koalicji, bo ich liderzy ze sobą konkurują. To byłby dla nich strzał
      samobójczy. Dlatego otwiera się szansa dla liderów ugrupowań centroprawicowych,
      aby przełożyć głosy na pana Marcinkowskiego. Ja jednak nie jestem przekonana,
      czy tak uczynią. Bo centroprawica nie potrafi się uczyć na błędach, które
      popełniała przez minione dziesięć lat. Dowodem na to jest brak wspólnego
      kandydata w wyborach na prezydenta miasta, który wygrałby nie tylko pierwszą
      turę, ale pewnie i całe wybory. Jeśli te błędy niczego ugrupowań
      centroprawicowych nie nauczyły, to oddadzą władzę w mieście, a zwycięstwo Adama
      Włodarczyka nie będzie wynikiem siły lewicy, ale słabości prawicy.
      • Gość: KIBIC Re: denna socjolog IP: *.nv.nv.cox.net 01.11.02, 02:35
        Gość portalu: zbigniew napisał(a):

> Nie wystarczy umieć pisać, trzeba też umieć czytać:
        >
        > W Radomiu do urn poszło zaledwie około 30 proc. uprawnionych do głosowania.
        Czy
        >
        > jest Pani tym zaskoczona?
        >
        > Maria Gagacka: Taka frekwencja jest oczywiście poniżej moich oczekiwań.
        Jednak
        > dla mnie jako socjologa nie jest to zaskoczenie. Mieszkańcy Radomia na skutek
        > długotrwałego bezrobocia popadli w bierność, która objawia się nie tylko
        > podczas wyborów, ale także w innych dziedzinach życia. Są jednak i tacy,
        którzy
        >
        > nie głosowali, bo nie wierzą w sens zmian. Wychodzą z założenia, że ich głos
        > nie wpłynie na to, co się dzieje w mieście. I to jest bardziej niepokojące.
        > Niestety, przyczyniały się do tego kolejne ekipy samorządowe, które powinny
        > uaktywniać radomian, a nie usypiać ich potencjał społeczny.
        >
        > Czy dziesięć mandatów w radzie dla SLD-UP to porażka?
        >
        > - Tak. Do tej pory bowiem SLD niepodzielnie rządził miastem, a teraz nie ma
        na
        > to szans. To lekcja pokory dla tej partii. Okazało się, że klęskę poniósł
        > sposób sprawowania przez nią władzy, objawiający się m.in. przez arogancję
        > rządzących i upartyjnianie nawet na niskim poziomie.
        >
        > Kto, Pani zdaniem, zostanie prezydentem Radomia?
        >
        > - Z arytmetyki wyborczej wynika, że wygra Zdzisław Marcinkowski. Ale ja nie
        > byłabym tego taka pewna.
        >
        > Dlaczego?
        >
        > - SLD i Radomianie Razem do drugiej tury wyborów nie podejmą rozmów o
        zawarciu
        > koalicji, bo ich liderzy ze sobą konkurują. To byłby dla nich strzał
        > samobójczy. Dlatego otwiera się szansa dla liderów ugrupowań
        centroprawicowych,
        >
        > aby przełożyć głosy na pana Marcinkowskiego. Ja jednak nie jestem przekonana,
        > czy tak uczynią. Bo centroprawica nie potrafi się uczyć na błędach, które
        > popełniała przez minione dziesięć lat. Dowodem na to jest brak wspólnego
        > kandydata w wyborach na prezydenta miasta, który wygrałby nie tylko pierwszą
        > turę, ale pewnie i całe wybory. Jeśli te błędy niczego ugrupowań
        > centroprawicowych nie nauczyły, to oddadzą władzę w mieście, a zwycięstwo
        Adama
        >
        > Włodarczyka nie będzie wynikiem siły lewicy, ale słabości prawicy.

Bardzo intersujaca analiza, ktora potwierdza sytuacje polityczna w calej
        Polsce. Dodam, nie ma dobrej prawicy bo klasa srednia jest slaba, czesc wywodzi
        sie z postkomunistow, wiec glosuje z jakiejs tam wdziecznosci. Prawicowo-
        podobnych kandydatow jest wielu stad rozproszenie glosow i apatia wyborcza.
        Wydaje sie, ze konieczne jest wylonienie sie pastaci jednoczacych prawe
        skrzydlo, ale do tego trzeba miec dosc duze zdolnosci. Gdy znajdziecie takich
        kandydatow chetnie sie podlacze, aby pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka