Gość: Jur IP: 82.139.36.* 26.01.06, 20:01 Dotykałem tematu ,ale wiem napewno taka kwota to około 30% potrzeb. Odradzam sładowanie przez SITA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gregory_z_radomia Re: Program usuwania wyrobów azbestowych 26.01.06, 20:14 Ciekawe czy na liście znajduje się "ocieplone wspaniałym sposobem" poprzez obłożenie elewacji płytami azbestowymi kilknaście bloków na ulicy Osiedlowej i Sandomierskiej?. Już czas żeby to zdemontować, bo ten rodzaj ocieplenia nie spełnia swojego zadania, jest nie estetyczny i przede wszystkim szkodliwy dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Program usuwania wyrobów azbestowych IP: 82.139.38.* 26.01.06, 22:12 Mnie ciekawi czy jak ktos niebedzie mial kasy na nowy dach bedzie musial usunac stary co z tego ze mi dofinansuja 80 procent kosztów demontarzu i utylizacij jak ja bede musial 3 razy tyle wybulic na nowy dach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: Program usuwania wyrobów azbestowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 23:21 Azbest jest szkodliwy kiedy "pyli", a to mamiejsce w czasie rozbiórki.Butelka z trucizną jest nieszkodliwa jeżeli trucizna nie dostaje się do organizmu. Podobnie z azbestem. Wystarczy dach pomalować dobrą farbą i położyć na to bitumiczną płytę falistą i mamy wyeliminowane pylenie., a dach jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sakfjsdl;g Re: Program usuwania wyrobów azbestowych IP: *.algo.radom.pl / *.radman.pl 27.01.06, 00:59 Zakłamane urzedasy!!! Nie macie pojęcia ile kosztuje dach z prawdziwego zdarzenia. W nowych technologiach używa się materiałów bezpiecznych, które kosztują!!! Koszt metra kwadratowego dachu, jakąkolwiek nową technologią to wydatek rzędu 100 zł!!! 100m x 100zł = 10 000 zł A wy oferujecie: 100m x 18zł = 1800 zł. Skąd wziąć różnicę (8 200 zł)!!! 1 800 zł to koszt uzyskania pozwoleń, utylizacji, utrzymania urzędników zajmujacych się tymi sprawami, którzy i tak zawsze będą stwarzać problemy, bo...., a kasa z UE przeznaczona na ten cel i tak trafi nie tam gdzie trzeba, albo W OGÓLE NIE ZOSTANIE WYKORZYSTANA!!!! Programy warszawskie są godne naśladowania, bo tam sprawy rządzą sie swoimi układami, a może by tak wyjść z tego zaścianka i spojrzec nieco dalej, na inne gminy, nie tylko kaczorowską warszawkę!!!! Ha, ha, ha, ha, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wetrwe Re: Program usuwania wyrobów azbestowych IP: *.algo.radom.pl / *.radman.pl 27.01.06, 01:03 A może by tak przy okazji wymiany starych dachów zastosować na nowych dachach baterie słoneczne (ekrany słoneczne)- są drogie, ale zwracają się po 15 latach i są na to pieniądze z UE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Program usuwania wyrobów azbestowych 27.01.06, 08:14 Ty chyba cvzytac nie umiesz albo nie rozumiesz co czytasz. W tekście wyraźnie jest napisane że: "By zachęcić właścicieli nieruchomości do pozbywania się z dachów eternitu (szacuje się, że 98 proc. azbestu w Radomiu znajduje się w pokryciach dachowych) czy płyt elewacyjnych, gmina będzie pokrywała 80 proc. kosztów. W programie przyjęto, że demontaż, zabezpieczenie, transport i unieszkodliwienie metra kwadratowego eternitowej płyty falistej kosztuje średnio 18 zł brutto. Taką cenę przyjęto, biorąc pod uwagę oferty radomskich firm zajmujących się usuwaniem azbestu oraz koszty przyjęte w programach realizowanych w Warszawie, Krakowie, Szczecinie czy Starachowicach. Szczegółowe zasady dofinansowania określi w zarządzeniu prezydent.", a Ty piszesz "Zakłamane urzedasy!!! Nie macie pojęcia ile kosztuje dach z prawdziwego darzenia. W nowych technologiach używa się materiałów bezpiecznych, które kosztują!!! Koszt metra kwadratowego dachu, jakąkolwiek nową technologią to wydatek rzędu 100 zł!!! 100m x 100zł = 10 000 zł A wy oferujecie: 100m x 18zł = 1800 zł. Skąd wziąć różnicę (8 200 zł)!!! 1 800 zł to koszt uzyskania pozwoleń...". Przecież to co zarzucasz urzednikom dostaniesz w dofinasowaniu wymiany. Czytaj uważniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Program usuwania wyrobów azbestowych IP: 80.249.4.* 27.01.06, 08:58 "że demontaż, zabezpieczenie, transport i unieszkodliwienie metra kwadratowego eternitowej płyty falistej"; na to będzie kasa a ja zrozumiałm porzednika że pyta za co położyć nowy dach; sama mam ten problem o którym sie właśnie dowiedziałam; położono nam eternit 10 lat temu i nikt wtedy nie krzyczała a teraz ..zakup nowego pokrycia to naprawdę niezły wydatek; ja rozumie, ze jest kasa na deinstalację ale właściciele posesji starszych raczej nie msją kasy na nowy dach rzędu 10000-15000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdk';sd Re: Program usuwania wyrobów azbestowych IP: *.algo.radom.pl / *.radman.pl 27.01.06, 11:19 I dobrze zrozumiałaś. Ludzie nie mają kasy, a oni ochłapem chcą ich nakłonić do podejmowania często ogromnych inwestycji, jakimi są wymiany pokryć dachowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik Re: Program usuwania wyrobów azbestowych IP: *.algo.radom.pl / *.radman.pl 27.01.06, 11:20 To ty nie rozumiesz. Urzedasy dadzą Ci 1800 zł, a skąd wziąc resztę!!! To ty czytaj uważnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buzzz Re: Program usuwania wyrobów azbestowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 15:21 "...1 800 zł to koszt uzyskania pozwoleń, utylizacji, utrzymania urzędników zajmujacych się tymi sprawami, którzy i tak zawsze będą stwarzać problemy, bo...." Człowieku, pieniądze z funduszy ochrony środowiska mogą być przeznaczone tylko na działania ściśle związane z ochroną środowiska, czyli na usługę utylizacji wyrobów zawierających azbest - ewentualne zdjęcie płyt z dachu, zapakowanie, transport i przekazanie do składowania na odpowiednim składowisku, wszystko wykonane przez uprawnioną firmę. Nie stac Cię na nowy dach - nie ruszaj eternitu, albo go zabezpiecz i tyle. Tak wygląda sytuacja prawna. "Zakłamane urzędasy" zapewne zdają sobie sprawę z tego, że zaproponowany program to tylko pewien procent kosztów wymiany dachu, ale z tych funduszy poprostu nie mozna finansować nowych dachów, można je przeznaczyć jedynie na gospodarkę azbestem jako odpadem niebezpiecznym w celu jego usunięcia i unieszkodliwienia. To jest próba pomocy tym, którzy chcą i moga zmienić dach we własnym zakresie, więcej zrobić nie można, i nie jest to żadna wina urzedników, a napewno nie tych na lokalnym poziomie. Zawsze mnie dobija wieszanie psów na urzędnikach przez ludzi, którzy nie maja pojęcia o przepisach, których urzędnicy muszą się trzymać. A poza wszystkim - wliczasz koszt utrzymania urzędników w koszty wymiany dachu? dajesz coś komuś, hę? ile? ;) Odpowiedz Link Zgłoś