Dodaj do ulubionych

Ambitna prowincja

14.04.06, 08:41
Jestem mile zaskoczona dużym zaangażowaniem w sprawy polityczne i społeczne
Waszej miejscowości. Znam Waszą miejscowość, czasem odwiedzam te okolice. Nie
wiedziałm, że oprócz pięknej przyrody i pracowitych ludzi posiada też
świadomych politycznie mieszkańców.
Od pewnego czasu zauważyłam, że podwzględem intelektualnym więcej dzieje się
w małych miasteczkach niż w dużych miastach. Tu raczej ludzie są w kręceni w
trybiki życia i wypada czasem mieć takie poglądy jak ludzie, od których się
jest zależnym lub środowisku, w którym się przebywa. Poprostu konserwa.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • grubciom Re: Ambitna prowincja 14.04.06, 10:31
      To miłe, że tak jesteśmy oceniani i dziękujemy za te słowa. Fajnie, że ludzie z
      poza Odrzywołu wpadają na nasze forum. Zawsze jest to jakaś promocja dla
      naszej miejscowości czy się to komuś podoba czy nie. Z Twojej wypowiedzi
      wynika, że raczej śię to podoba. Pozdrowiam
      • shogun21 Re: Ambitna prowincja 15.04.06, 11:01
        siemka! Olimpia pisze że ambitna prowincja - teraz tylko ambitni sie licza dla
        słabeuszy nie ma miejsca skończyły sie czasy czy sie stoi czy sie leży ....itd.
        No do ambicji potrzebna jest jeszcze kasa żeby zrealizować te ambicje i tu
        zaczyna sie problem sama ambicja tu nic nie pomoże ale jest to pozytywny objaw.
        Myśle że dobrze to zaczyna świadczyć o naszej miejscowości jeżeli osoba z
        zewnątrz tak ocenia nasze zaangażowanie.Pozdrawiam!
    • olimpia36 Re: Ambitna prowincja 15.04.06, 14:06
      Niedawno byłam na pewnym spotkaniu dotyczącym rozwoju gospodarczego regionu, w
      którym mieszkam. Byłam zaskoczona, że osoby, które miały tryskać wiedzą i
      pomysłowością gasły pod naporem bardzo dobrych uwag i pytań ludzi z poza dużych
      miast. Spowodowały, że to spotkanie nabrało blasku, troski o autentyczne sprawy
      i energii. Przestało to być kolejne nudne spotkanie, gdzie najważniejsza staje
      się przerwa na kawę.
      To spowodowało, że postanowiłam poprzygladać się forum z różnych miejscowaści.
      Pozdrowienia, Wesłych Świąt.
      • nemne Re: Ambitna prowincja 15.04.06, 21:10
        Witaj <olimpia36>
        No cóż to forum to tylko nasze marzenia dotyczące naszej miejscowości. Jeśli
        przeczytałaś nasze posty to sama zorientowałaś się, że z takimi forumowiczami
        to nikt się nie liczy. Ale ..... mamy już Święta i chociaż przez te kilka dni
        pomyślmy właśnie o tym. Dlatego tez przyjmij również ode mnie ( forumowiczów z
        Odrzywołu) życzenia radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych.
        Pozdrawiam – (nemne)
        • olimpia36 Re: Ambitna prowincja 16.04.06, 18:02
          Jeśli jest Was więcej i chcecie coś zrobić to próbujcie. Chęć zmiany i dobry
          pomysł do podstawa.
    • odrzywol Re: Ambitna prowincja 20.04.06, 12:04
      Owszem w małych miejscowościach zaczyna się dziać, ponieważ ludzie zaczynają
      dostrzegać że jesli nic nie zrobią, to zgina śmiercią głodową... W miastach nie
      widać tego. Ludzie tam gonią za pieniądzem, za karierą i nie mają czasu się
      zastanawiać nad sprawami naprawde istotnymi dla kraju. A na prowincji zaczyna
      się "coś dziać".
      Innym aspektem jest to, że to głównie młodzież, (lub ci co są młodzi duchem:))
      udziela sie na forum. Młodzież,która widząc co się dzieje (!nic!) w małych
      miejscowościach ucieka do miasta za chlebem. Także mimo że zaczyna się coś dziać
      to małe miejscowości powoli wymierają. Może kiedyś to się zmieni własnie za
      sprawą agroturystyki ale do tego potrzeba mieć pomysł i troszke pieniedzy..
      Owszem jest to duża promocja dla naszej miejscowości, dlatego i tematy poruszane
      powinny czasami astrachować od nagonki na wójta naszej gminy, powinny się zająć
      sprawami ważnymi dla kraju i pośrednio dla obywateli. Należy podejmować poważne
      tematy by kształcić świadomość narodową, by rozwijać horyzonty młodych.

Pozdrawiam i zapraszamy do odwiedzania Odrzywołu:)
      • zorro46 Re: Ambitna prowincja 22.04.06, 21:27
        Witam "odrzywol" ma racje nagonka na Gmine czy jej urzędników żle świadczy
        o miejscowości i jej mieszkańcach. Ale tego nie da sie uniknąć.

Jeżeli chodzi o Agroturystyke to nasz rejon jest ładny pod względem
        przyrodniczym - rzeka , lasy, czyste powietrze nieskażone chemią. Natomiast nie
        mamy czym innym przyciągnąc turysty mam na mysli jakieś zabytki, nie ma dużego
        jeziora(łodzie, kajaki, skutery wodne itp.)chociaż były plany kiedyś budowy
        zalewu na Osicu (około 40 ha).

A gdzie sa jakieś domki letniskowe czy gospodarstwa Agroturustyczne nie ma
        chociaz min. bazy turustycznej. Obecnie do Odrzywołu moga przyjechac młodzi
        ludzie pod namiot nad rzeke na pare dni tańszym kosztem, lub ludzie o średniej
        zamożności ale też tacy są i jest ich dużo i tu jest „pole” do wykorzystania. Ci
        co maja kasę jeżdżą na Mazury w góry nad morze lub inne rejony gdzie jest co
        zwiedzać i na czym pływać.
        Myśle że Gmina powinna pomyśleć o tym aby umożliwić ludziom stworzenie takich
        miejsc letniego wypoczynku a podejrzewam że byli by chętni do zainwestowania
        mam na myśli np. właścicieli terenów koło zalewu.

Mam dużo znajomych którzy w takim miejscu jak Odrzywół (tylko 2 godziny jazdy od
        Warszawy czy Łodzi)po tańszych cenach jak na Mazurach czy morzem chetnie by
        przyjechali na te pare dni wypoczynku nad czystą rzeczkę - tylko gdzie? nie
        każdy chce pod namiot muszą być stworzone chociaż minimalne warunki
        socjalno-bytowe(domki letniskowe, altany, miejsca na ogniska, ławki, ubikacje,
        pole namiotowe). W Odrzywole jest w miare dobre zaopatrzenie w artykuły
        spożywcze czyli sklepy jest jarmark w środy (też cos „egzotycznego” dla
        mieszkańców dużych miast i ciekawego). Taki jest mój pogląd na te sprawy może ma
        ktos inny to podyskutujmy. Pozdro!
        • nemne Re: Ambitna prowincja 23.04.06, 10:40
          Witaj <zorro46>
          Może nie popadajmy w skrajnośc, bo w takim razie jeśli będzimy tylko wszystko i
          wszystkich chwalić to czy na pewno coś to polepszy.
          Czy z tego okaze sie, że to udzialowcy będą mieli jakies zdanie na temat
          Wspolnoty.
          Czy może wtedy JNP wysłucha co tez mieszkancy (i ja tez nim jestem) mają do
          powiedzenia na temat w koncu swojej miejscowości.
          A krytyka, no cóż jeszcze nikomu nie zaszkodziła (to nawet ktoś tak napisał w
          stosunku do mnie i to też mi się to należy bo też nie jestem żadnym tam, tylko
          zwyklym mieszkancem).
          Przecież o tym, że nie jest w tej gminie najlepiej świadczy brak pracy,
          starzenie się mieszkanców i "ucieczki" młodych , często po studiach osob gdzie
          indziej.
          Czego w pierwszej kolejności np. ja bym chcial, to jawności dzialania Władzy.
          Ale jak to ma się do reczywistości, skoro przez całą kadencję nie organizuje
          się takich spotkań.
          Przeciez jest wiele spraw, ktore to tam powinny byc poruszane. Tymczasem mimo
          że często piszę, że nie jestem żadna wladzą, to ludzie do mnie przychodza z
          prośba o pomoc i interwencję bo jako jeden z nielicznych bez obaw o
          konsekwencje mogę się pod tym oficjalnie podpisać, a na taki luksus w takiej
          biednej i "bezrobotnej" gminie nie kazdy może sobie pozwolic.
          Pozdrawiam - Sławek G. (nemne)
          • nemne Re: Ambitna prowincja 23.04.06, 12:20
            II część
            Natomiast jeśli chodzi o agroturystykę, to należy ludzi do tego przekonać i
            najważniejsze podpowiedzieć jak to się robi.
            Pod względem zabytków na pewno nasza gmina nie jest rewelacyjna, ale mamy np
            zabytkowy kościółek modrzewiowy w Myślakowicach.
            Dodatkowo W naszej gminie mamy dwie rzeki, bo Łęgonice i Myślakowice to właśnie
            znajdują się przy Pilicy. Swego czasu brałem udział w spływie kajakowym na
            Pilicy. Jednej niedzieli aż z Sulejowa do Inowłodza, a drugiej niedzieli od
            Spały do Myślakowic.
            Zaręczam, że to coś wspaniałego. Czysta rzeka o nieuregulowanym korycie,
            przepływająca przez różne wsie i laski. Na rzece pływające dzikie kaczki. Wiele
            dzikich wysepek, na których można zrobić prawdziwe ognisko z pieczonymi
            kiełbaskami.
            Dlatego najważniejszymi zaletami naszej gminy to powinny być niskie ceny,
            czyste środowisko , cisza i spokój przyjeżdżających tu urlopowiczów.
            Z kolei w Odrzywole to rzeczywiście np. Wspólnota, która jest
            największym "obszarnikiem ziemskim i leśnym" mogłaby przy prawidłowym działaniu
            zainwestować (ok. 100 tys. zl ma na koncie) i wybudować na początek kilka
            domków letniskowych. Można by wyznaczyć trasy rowerowe na wycieczki.
            W niedalekiej przecież odległości znajdują się sąsiednie gminy i tak w
            Drzewicy można obejrzeć ruiny zamku, w Poświętnem sanktuarium, a jak kto chce
            to wybrać się do Anielina do szańca Hubala. (na pewno jest jeszcze wiele
            innych propozycji)
            Korzystając z okazji to uprzejmie informuję, że w następną niedzielę (ostatnia
            niedziela kwietnia) jak co roku odbywają się tam uroczystości patriotyczne z
            udziałem wojska, harcerzy, posłów na Sejm RP władz samorządowych oraz licznego
            udziału mieszkańców .
            Tak więc, to co najważniejsze to zrobić dobry początek.
            Pozdrawiam – (nemne)

• nemne Re: Ambitna prowincja 23.04.06, 17:29
              III częśc
              Chcialbym sprostować, bo ten modrzewiowy kościółek, ktory wymienilem w
              poprzednim poście jest oczywiscie w Łegonicach Małych, a nie jak napisałem w
              Myślakowicach. Kto go widział na pewno uzna, że zasługuje na obejrzenie.
              Pozdrawiam - (nemne)
              • olimpia36 Re: Ambitna prowincja 30.04.06, 15:57
                Z tego co napisałeś dobrym pomysłem jest spływ kajakowy. Spróbuj to
                zarekalamować plus dodatkowe atrakcje. Do tego potrzebne są oczywiście kajaki.
                Czy jest jakaś wypożyczalnia?
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka